2019. június 26. szerda, János és Pál napja
Egy picit más – egy picit több - I. rész
Révay András
2018.02.16 10:20
Bemutatta a 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusát az 1000 Út Utazási Iroda. Szinte nincs is már a földnek olyan országa, ami a 140 oldalon felvonultatott kínálatban ne szerepelne, vagy ha mégis van, egészen biztos, hogy az utazó kérésére meg tudnak szervezni oda is egy tartalmas kirándulást.

 Az utazás nagyon sokak számára nem akkor kezdődik, amikor kimennek a repülőtérre, a vasúti- vagy a buszpályaudvarra. Már sokkal korábban! Abban a pillanatban, amikor kézbe vesznek egy jól összeállított, szép képeket felvonultató katalógust, amiben válogathatnak. Az 1000 Út idei katalógusa pont ezt az élményt nyújtja. A tervezésekor körültekintően gondoltak a hosszú hétvégékre és két oldalon, március 15-től az őszi, októberi iskolai szünetig, 126 ajánlatot sorakoztatnak fel a hét időpontra. Utána pedig hat témakörbe csoportosítva következnek a körutazások világszerte, az északi utak, a hajóutak, a mediterrán és európai körutazások, a bor és gasztronómiai utak, végül pedig a különleges ízek kedvelői számára a „csak” tisztán gasztronómiai utak zárják a sort.

A katalógus bemutatását mindjárt egy fejtörővel kezdte az iroda tulajdonosa, Ermilov Oleg. Megkérdezte, mit jelenthet ez a négy szám: 7, 80, 147, 333, majd mindjárt meg is adta rájuk a választ. Az iroda ebben az évben – amennyiben az Antarktisz mintájára hajlandóak vagyunk az Északi sarkot is kontinensnek tekinteni – akkor 7 kontinensen 80 országba, 147 körutazást szervez, összesen 333 időpontra! A tavalyi év igen sikeres volt – mondta – az egzotikus országokba például 50 csoportot tudtak küldeni. A közönség számára fontos szempont, mennyire biztonságos az utazás egy irodával, ezt jól mutatja egy szám, az iroda által letett biztosítási kaució összege. A 2016-os 60 millióról ez az érték az idén már 204 millióra emelkedett és ezzel az 12 %-ot teljesítők között az ötödik helyre jöttek előre!

Abban persze nincs semmi meglepő, hogy az iroda fennállása óta a legnagyobb terjedelmű katalógus első tizenhét oldalán oroszországi utak szerepelnek és azok között is az első helyen Szentpétervár áll. Eben az évben már a Wizz Air közvetlen járatával lehet ide eljutni. A menetrend is nagyon kedvező, reggel indulnak Budapestről és délelőtt tíz órára már meg is érkeznek az utasok, így mindjárt az első nap is tartalmas programokkal telik. Indulnak utak olyan időpontokban is, amikor lehetőség van a Magyarországról sosem látható „fehér éjszakák” megismerésére. A jó minőségű, négycsillagos szállodák a város központjában vannak. A két főváros, Szentpétervár és Moszkva, egy utazás során is megtekinthető – ráadásul két módon. Szentpétervárról a Sapsan szuperexpressz a 600 kilométeres távolságot négy óra alatt teszi meg és aznap már kezdődhet is a moszkvai városnézés. A másik megoldás sokkal kényelmesebb: egy hajóút a Néván, az Onyega-tó, a Fehér-tó, és a Ladoga-tó érintésével, a Volgán és a Moszkva folyón haladva érik el a várost. A több napos út során kikötnek számos érdekes helyen, az „Aranygyűrű” városainak néhány szép látványosságát keresik fel.

 Elég egy pillantást vetni a térképre, hogy belássuk, Oroszország ázsiai területei rengeteg felfedezni valót tartogatnak számunkra. A lehetőség is megvan eljutni a vadregényes tájakra, mert ott van a Transzszibériai vasút és az Oreint Expressz. Ez utóbbival még Pekingbe is bekukkant egy napra a vállalkozó kedvű utazó. Egészen más kalandokat kínál az orosz Távol-Kelet. Itt a kamcsatkai vulkánoktól a szibériai tigrisig terjed a látnivalók sora és a programba még belefér egy egész napos kirándulás is a Kuril-tóhoz, ahol a medvék és a szirti sasok lazacot halásznak. Egy másik, tizenöt napos út Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékeire vezet, több Világörökség védelem alatt álló helyszínre. Itt bizony néhány éjszakát jurtában kell eltölteni, de az élményt meleg forrásokban fürdőzés színesíti.

Egészen más vidékre, a Kaukázus gyöngyszemeihez Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán szépségeihez is elkalauzolja utasait az 1000 Út iroda. Grúziát nem véletlenül nevezik a Kaukázus szívének, bár a magyar utazók szívét a grúz borok is megdobogtatják – és erre akár egy hosszú hétvégén is lehetőség van! Az azeri fővárost, Bakut, nem minden ok nélkül nevezik a „Kaszpi Dubai”-nak, ám akit a legmodernebb épületek kevésbé hatnak meg, azoknak bizonyára tetszeni fog a fortyogó iszapvulkánok sora. A Selyemúton a „világ tetejére”, Kirgizisztánba, a Tien-san hegylánchoz, egy másik – kilenc napos - útvonalat választva pedig Üzbegisztánban a káprázatos szépségű három város: Taskent, Buhara és Szamarkand 2500 éves, mind a mai napig épségben megmaradt műemlékeinek meglátogatására van lehetőség.

Elhagyva az egykor volt Szovjetunió területét, kiválaszthatjuk a katalógusból azt az utat is, ami a mesés Perzsiába, a mai Iránba visz el. Ám legalább ennyire vonzó lehet a tizenhat napos körutazás Pekingtől Makaóig, magában foglalva a főváros, a Kínai Nagy Fal és a harcművészetükről híres shaolin szerzetesek felkeresését. A „puskagolyó expressz” majd Xi’anba röpíti az utasokat, nem marad ki Shanghai és Hongkong sem. Egy rövidebb, nyolcnapos útba „csak” Peking, a Nagy Fal és Shanghai, no meg az expressz fér bele, amelyik igencsak kiérdemli a nevét. A két város közötti 1318 kilométeres távolságot négy óra alatt teszi meg. Már nem ilyen sebességgel, sokkal nyugalmasabban, 14 nap alatt nyílik lehetőség Dél-Kína és Tibet látványosságainak megtekintésére. A régi útleírások kedvelői tudják: Lhassa felkeresése évszázadokon át életveszélyes volt. Ma már nem az, a programban még a Dalai láma palotájának megtekintése is szerepel.

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Van egy műemlék, ami még a Párisi udvarnál is jobban megváltozik hamarosan
Eladja a Danubius Hotels Group a Gellért szállót - olvasom tegnap. A magyar vevő felújítja az épületet, majd az üzemeltetést egy nemzetközi szállodaláncra bízza. Nem is hinnénk, mi fog történni a következő években. Senki sem sejti, aki nem járt még a Gellért Hotelben, és nem is fogja: legtöbbünk számára a felújítás a homlokzat letakarítását jelenti majd. A Gellért szálloda, mint név ugyanis a mai napig annyira erős a külföldiek szemében, hogy simán foglalják le a szobákat, lakosztályokat az egykor jobb időket is megért szállodában. Aztán amikor megérkeznek, akkor jönnek rá, hogy bizony itt megállt az idő abban a távoli múltban, amikor a Gellért név többet jelentett. Nekem rendkívül szórakoztató volt meglátogatni néhány évvel ezelőtt, egy Márton napi borozás alkalmával, a Nixon lakosztályt. Nem is nagyon részletezném, mit tapasztaltam, a képek magukért beszélnek. Egy gigantikus SZOT üdülő - fejezte ki magát az egyik tervezőnk az Én Menő Lakásom csapatából, akit inkább megdöbbentettek az állapotok. A szállóból luxusszálloda lesz tehát, miközben szerintem az ide érkező külföldieknek eddig is az volt a fejében, hogy ez az. Ahogy nekünk is. Gellért - micsoda marketing erővel bíró név, nem? Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert megint megszűnik egy élő múzeum, ami úgy volt az elmúlt évszázad kiállítása, hogy nem is akart az lenni. Nevet, mert az épület megkapja végre azt a törődést, ami jár neki, ami a nevéhez illik. Hogy honnan gondolom? A vevő az Indotek Csoport, Jellinek Dániel, a tulajdonos pedig nem szokta elszámolni magát, ha ingatlanról van szó. Pontosan tudja, mit csinál. A fürdőt nem érinti az adásvétel, az továbbra is a fővárosi gyógyfürdőket kezelő cégnél marad. Apropó. A szállodáról nemrégiben készült, aztán gyorsan el is kapkodott könyv, Saly Noémi Gellért100 című nagysikerűjét, amiben a szálloda kalandos történetét kutatta fel, újranyomtatták. A legolcsóbban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnál kapható, így a mai Múzeumok Éjszakája remek alkalom arra, hogy megvegyük.
Egy nap a városban Melyik volt a legmenőbb budapesti színház 1999-ben?
Úgy esett, hogy kezembe került egy 1999-es Internetto kiadvány. Bocs, INteRNeTTo. Aki nem tudná, mi ez: az index.hu elődjének tekinthető hírportál az egyik legnépszerűbb volt itthon a 90-es években, mellesleg a feleségem is dolgozott itt. Volt egy papír alapú programajánló füzetük, amiben már akkor a Port.hu egész oldalas hirdetése futott, és amiben borzasztóan pixeles képekkel, hol jobb, hol rosszabb minőségű papírra nyomtatva leírták, mit lehet csinálni a fővárosban. Bár a lapban, a csetprogramokról szóló cikkben úgy írnak a “korai netezőkről”, mint valami rég letűnt fajról, ma már ennek ellenére pontosan tudjuk, hogy 1999-ben még simán mindenki korai netező volt. És én találtam egy olyan oldalt is, ami ezt mindennél jobban bizonyítja. A színházak programjairól szóló részt. Itt Kliq! névvel, egy kiemelt dobozban megmutatták, hogy milyen weboldalakra lehet kattintani az adott oldal kapcsán. Ez a színházak esetében azt jelentette, hogy felsoroltak MINDEN olyan budapesti színházat, aminek VAN weboldala. Ki is nyomtatták mellé néhányuk kisméretű fotóját. A lista nem túl terebélyes. Egészen pontosan két olyan színház volt, ami saját nevét használta domainként: az azóta bezárt Bárka, és a Vígszínház. Így utólag, hogy tudjuk, mennyire fontossá váltak a weboldalak, ezeket a színházakat nevezhetjük a leghaladóbbaknak: picivel a többiek előtt léptek, és menősödtek. A Merlinnek, a Katonának, a Kolibrinek is volt saját oldala, de ezeket hosztolták, így aloldalként lehetett őket csak elérni. Átmeneti megoldásnak bizonyult ez, hiszen a fentiek közül a két ma is létező helynek - természetesen - már saját névre hivatkozó domainje van. Kolibriszinhaz.hu és Katonajozsefszinhaz.hu. Hogyhogy ilyen szűk ez a lista? Kicsit utánanéztem a ma is létező színházi weboldalaknak, mikor jegyezték be őket először. Az alábbi listát állítottam össze, a korai évekből: barka.huBejegyzés: 1998 vigszinhaz.huBejegyzés: 1998 thalia.huBejegyzés: 1998 trafo.huBejegyzés: 1999 opera.huBejegyzés: 1999 merlinszinhaz.huBejegyzés: 2000 katonajozsefszinhaz.huBejegyzés: 2003 kolibriszinhaz.huBejegyzés: 2006 ujszinhaz.huBejegyzés: 2000 radnotiszinhaz.huBejegyzés: 2000 nemzetiszinhaz.huBejegyzés: 2000 madachszinhaz.huBejegyzés: 2000 jozsefattilaszinhaz.huBejegyzés: 2000 operettszinhaz.huBejegyzés: 2001 Vagyis a lapból vagy (entweder) kimaradt néhány szereplő, vagy (oder) azoknak ugyan le volt már foglalva a domain, viszont tartalom még nem volt rajta elérhető. Egyetlen olyan színházat találtam, aminek a mai napig nincs saját oldala, ez pedig az Erkel, ami az Opera oldaláról elérhető. De az erkelszinhaz.hu ma is lefoglalható domain bárkinek. A magyar napfogyatkozás is ebben az évben volt, ha jól emlékszem. Az érettségire készültem. Mindegy.
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!