2019. május 21. kedd, Konstantin napja
A repülés a szenvedélyünk
Révay András
2015.10.18 23:28
Kettős évfordulót ünnepel a tajvani székhelyű EVA AIR. Huszonöt évvel ezelőtt alapították és tizedik éve van Magyarországon képviselete. A Taipei-i székhelyű légitársaság gépei több mint hatvan célállomásra repülnek, Európába, Kínába, Japánba, Ausztráliába és az Egyesült Államokba.

„A repülés a szenvedélyünk” – mondták el a kettős jubileum alkalmából tartott tájékoztatón. A Társaság filozófiája, hogy szeretnék, ha utasaik a fedélzeten is úgy éreznék magukat, mint otthon. Ennek érdekében úgy is kezelik őket, mint a családtagokat. A magántulajdonú légitársaság 1991 óta közlekedik, gépparkja jelenleg hatvannál is több modern Airbus és Boeing repülőgépből áll. A flotta legmodernebb gépe a Boeing 777-300ER melynek minden üléséhez videó-monitor is tartozik. Beosztása szerint három osztály található rajta, a „Royal Laurel” a business, A „Elite” a megszokottnál magasabb komfortú turista, de létezik a hagyományos Economy jelzésű turistaosztály is. A Bécs – Bankok - Taipei útvonalon az Airbus A330-200 és az A330-300 típusokkal találkoznak az utasok. A Magyarországról legkönnyebben elérhető járatok Bécsből indulnak, de Amszterdam, London és Párizs is része az útvonalhálózatnak. A flotta korszerűsítése jelenleg is folyik, a társaság már megrendelt 26 Boeing 787 Dreamlinert is.

Ázsia ősi kultúrája mellett igazi ízvarázst is jelent az európai utazónak. Sokan csak azért utaznak oda, hogy ezeket megkóstolhassák. A gasztronómiai sokszínűség már a gépeken megmutatkozik. Minden foglalási osztályon kitűnő fedélzeti ellátás, széles étel- és italválaszték van. Kezdve a tenger gyümölcseitől, a trópusi gyümölcsökkel kombinált tésztákon át, egészen a keleti és a nyugati konyha elemeinek kombinációjáig, a tajvani szakácsok mindenből a legkiválóbbat képesek kihozni. Tajvant a különösen kifinomult étkezési kultúra jellemzi, az egészséges étkezésre is nagy figyelmet fordítanak. Az ottani éttermek szakácsai jól ismertek az „egészségtudatos” ételek készítéséről, de az utcán sétálva sem probléma, hogy remek ételeket találjuk.

 Az EVA AIR-t minden évben beválasztják a világ tíz legbiztonságosabb légitársasága közé. Az egyik legkedvezőbb sajátossága, hogy lerövidíti az utazást a Bankokon túli Ázsia felé. Bécsből egyetlen átszállással lehet eljutni Vietnamba, Thaiföldre vagy Myanmarba. A járattervezés ideális, a gépek az esti órákban indulnak Bécsből. Tajvan alapvetően üzleti úti cél. A főváros Taipei valódi világváros. Jelképe a Taipei 101, valóban százegy emeltes, átadásakor, 2004. december 31-én a világ legmagasabb épülete volt. A hivatalos nyelv a mandarin. Az ország lakóinak életmódja bizonyos átmenetet képez a modern életstílus és a tradicionális között. Jellemző rájuk, hogy az idegenekkel barátságosak. Roppant sportkedvelők, sok a golfpálya, de akár még a siklóernyőzők is megtalálhatják kedvenc szórakozásukat.

A magánutazók számára viszont a legkellemesebb időszak az ősz és a tavasz. Az éghajlat szubtrópusi. A sziget észak-keleti részén januártól márciusig esős időszak van. Itt valóban szinte minden megtalálható. Háromezer méternél magasabb hegyekből kétszáz is van, de erdőkben, napos tengerpartokban sincs hiány. A helyiek által csak „lövedékvonat”-nak nevezett gyorsvasút 330 kilométeres sebességgel száguld, segítségével könnyű megismerni a szigetet. A fővárosból, Taipeiből a legnagyobb buddhista templomba, a leginkább tiszteletben tartott szent helyre, a látványos Kaohsiung kolostorba a 345 kilométer távolságot 90 perc alatt teszi meg. Használatát a kedvezményes Easy Card könnyíti.

Az ország természeti szépségekben gazdag. Keleten a Taroko Nemzeti Park sziklahasadékokkal, vízesésekkel kápráztató vidéke, középen a romantikus nevű Sun Moon tó, délen pedig a Kenting Nemzeti Park tengerpartja hívogatja a látogatót. Itt különösen a Tengerbiológiai Múzeum és Akvárium kínál – európai ember számára szokatlan – érdekességeket. A sziget északi részén az aktív vulkáni tevékenység következtében feltörő hőforrások nyújtanak izgalmas látványt. Tajvanon összesen száznál is több hőforrás található, melyek közül többnek gyógyhatása is van. A nagy sziget körül több apróbbat is felfedezhetünk, melyeknek értékes kézműves kultúrája valódi meglepetés. Az itt élők saját nyelve, öltözködése, gasztronómiája egyedülálló törzsi hagyományokat őriz. Az őszi Hakka Yimin Fesztivált a tajvani kulturális naptár egyik fénypontjaként tartják számon. Sokan mondják – nem teljesen indokolatlanul – hogy Tajvan Ázsia szíve. A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő EVA AIR segítségével ma már nem is olyan nehéz megismerni.

www.evaair.com

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!