2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Advent: Alsó-Ausztria idén is a legszebb vásárokkal várja a közönséget
Kiss Kriszta
2015.11.03 15:35
A hagyományostól a modernig, a romantikustól a szokatlanig, Alsó-Ausztriában lépten-nyomon hangulatos adventi vásárok várják a közönséget. A mézeskalács, a sült alma, a forró gesztenye, és természetesen az ízletes puncs, a forralt bor ellenállhatatlan illata az adventi vásárok nélkülözhetetlen kísérője – kedvcsinálónak a legjobb ajánlatokat foglaltuk össze.

Királyi adventi hangulat

Művészet, kultúra és gasztronómia várja az immár negyvenedik évfordulóját ünnepelő grafeneggi advent látogatóit. A kivilágított kastélyparkban rusztikus fabódékban kínálják a finomságokat és a kézműves-termékekeket, akárcsak a Schloss-Hof karácsonyi falujában. 

 

Advent Grafeneggben

2015. december 5. - 8., naponta: 10-19 óra között

Belépő: €7,50 felnőtteknek - gyerekeknek 12 éves korig ingyenes, 13 - 18 év között €3,50.

 

Schloss Hof karácsonyi falu

2015.november 21-22; 2015. november 28-29.

2015. december 5-8; 2015. december 12-13; 2015. december 19-20.

Nyitva tartás: Pénteken 10-18 óráig, Szombaton 10-20 óráig, Vasárnap 10-18 óráig, Hétfőn 10-18 óráig

Belépő: felnőtteknek €6, gyerekeknek 6 éves korig ingyenes, 6-15 éves korig €3.

 

Főúri advent

Várak és kastélyok között

Alsó-Ausztria váraiban, kolostoraiban és kastélyaiban idilli, szeretettel díszített adventi vásárok várják sok házikészítésű finomsággal a látogatóikat. A göttweigi bencés kolostor látogatóit puncs, forraltbor és számos ajándékötlet várja, Seitenstetten kolostorának adventi vásárán ugyanilyen romantikus a hangulat, és itt még a fúvósok, énekesek is rázendítenek.

Göttweig adventi vásár

2015.november 28 – december 8., minden nap 10-18 óráig.

Belépő: felnőtteknek €2,50, gyerekeknek ingyenes.

 

Adventi vásár Seitenstetten

2015. december 11-13. - pénteken 13-18 óráig, szombat - vasárnap 9-18 óráig.

Belépő: felnőtteknek €2, gyerekeknek ingyenes.

 

Történelmi adventi vásárok

Schallaburgban adventkor minden az ékszerekről, a kerámiáról és a fafaragásokról szól. Lehet saját készítésű gyertyákat önteni, ki lehet próbálni a kosár fonást is. Rosenburg adventi vásárán mintha csak egy romantikus karácsonyi mesébe csöppennénk, Aggstein romjai között pedig valóban középkori az advent. A kereskedők, a lovak, a nyársra húzott ökrök garantálják az időutazást.

 

Adventi vásár Schallaburg

2015. december 11-13. között 11-18 óráig.

Belépő: €5

 

Adventi vásár Rosenburg

2015. november 28-29.

2015. december 5-8.

Nyitva tartás: 11-20 óráig

Belépő: €5

 

Kézműves adventi vásár az aggsteini várromoknál

2015. november 7-22.

Nyitva tartás: Szombat – Vasárnap 10-19 óráig

Belépő: Felnőtteknek €4,50, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes, 6-16 éves korig €2,50

 

Alsó-Ausztriában szokatlan történelmi helyszíneken is rendeznek adventi vásárokat, például Ybbsitz kovácsműhelyeiben, Würflachban a Johannesbachklamm romantikus szurdokában, vagy éppen a Weinviertel idilli pincesorain. A kovács vásár legnagyobb slágere a világ legkisebb kovácsfogója – egy körömnyi kitűző, ami a Guinness rekordok könyvében is szerepel.

 

Ybbsitzi karácsonyi vásár

2015. december 19-20.

Nyitva tartás: 10-18 óráig.

Belépő: ingyenes.

 

Johannesbachklamm karácsonyi vásár

2015. december 5-8.

Nyitva tartás: 14 órától

Belépő: €2,50

 

Ünnep a szurdokban is

Érdemes ellátogatni Würflachba is, a Johannesbachklamm szurdokába. Adventkor Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája világítja be a környéket. A túlméretezett asztalon megfelelő méretű ajándékok sorakoznak, például hat méter hosszú sílécek. A kulináris élvezetekről a helyi specialitások gondoskodnak – természetesen fogyasztható adagokban.

https://www.youtube.com/watch?v=E7NZPwot_ms 

 

Bécs környéke is ünnepi hangulatban

Bécs tágabb környékén háromszáz adventi- és karácsonyi vásár teszi könnyebbé a várakozást a szeretet ünnepére. Vásári bódék, kastélyparkok és kolostorkertek mellet pincesorok, kovácsműhelyek biztosítják az egyedi élményeket.

 

Kiskarácsony a pincesoron

Hadresben, Európa leghosszabb beépített pincesorán a második és harmadik adventi hétvégén rendeznek vásárt. Wolkersdorf festői pincesorán már december első hétvégéjén kinyitnak a pincék, ínyencségekkel és ajándékötletekkel várva a látogatókat. Retz pedig az élménypince adventjének és a város karácsonyi hangulatának szép kombinációját kínálja. 

 

Kellemes Adventet kívánunk!

www.also-ausztria.info 

 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!