2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Az a jó bor, amitől libabőrős lesz az ember
Révay András
2017.12.06 17:16
Nagyon ritkán van arra lehetőség, hogy tíz – egyaránt a prémium kategóriába tartozó - borásszal találkozzon az ember egyazon este, és ráadásul még mindegyikük borait és történeteit élvezhesse saját hangulatának, kedvének megfelelő sorrendben. Most, karácsony közeledtével, erre kínált alkalmat a Gastro Design díjjal elismert Zwack Füves Bár, az idei decemberi Zwack Open keretében.

Mint az várható is volt, a tél közeledtével kevesebb fehér, inkább több vörösbor szerepelt a kínálatban, rosé is csak elvétve. A Gyöngyöspatán dolgozó Szecskő Tamásban már korán felébredt a vágy: nem pusztán csak termelni, hanem valami egyedit, megismételhetetlent létrehozni. Szabadon élni, harmóniában a természettel. A pincészet két ritkának nevezhető fajtát hozott a bemutatóra. Egy telt, érett szőlőből készült Zöldveltelínit és egy Turánt, mindkettő 2015-ös. Sokáig gondoltuk úgy, hogy a Zöldveltelíni csak Sopron környékén számottevő, mostanában ez megdőlni látszik. Náluk ez az ültetvény már harminc éve létezik. A Turán magyar nemesítésű fajta, Kadarkából, Csabagyöngyéből, Teinturierből és Medoc Noirból hozták létre. Életének első szakaszában ibolyás, rózsás illatjegyeket mutat, később ezeket levetkőzi és jó vörösboros megjelenésű. Mindkét borról elmondható, hogy amióta áttértek az ökológiai gazdálkodásra, a savak jobban megmaradnak a borban. Az ízeknek pedig a tartályos eljárás kedvez, a hordó mindig tesz hozzá „hordófűszereket”, egy kis vaníliát, kókuszt. A pincészetnél „átállás” közben vannak, folyamatban van a minősítési eljárás, biogazdálkodáshoz.

 A Bolyki pincészetből „Jani” nemcsak a borairól híres. Világlátása, életszemlélete is figyelemre méltó. Eger vidékén dolgoznak, termékskálájuk változatos. A Királyleányka, „aki” a Marinka dűlőben lakik - ott ez a szőlő valóban jól érzi magát - reduktív eljárással készült, könnyű, friss, fehérbor. Jani szerint ideális fröccsbor, a nyári melegben vagy a jó ebéd, vacsora után. Esetleg csak úgy, barátokkal fogyasztva. Az „Indián nyár” aminek sajnos a naptárban már vége, de a palackban még ott van – remélhetőleg a poharakba is jut jó sokáig – ugyancsak nem egyszerű szerzet. Olykor kilencvennél is több összetevő alkotja, gondos kóstolásokkal, összeillesztésekkel. Most a Blauburger és az Oportó dominál benne, Jani szerint nem sikerült elrontani, testes, jó egri vörösbor élményét adja.

 A Kislaki Pincészet Balatonboglártól mintegy két kilométerre, Szőlőskislakról, öt vörös, két fehér és egy rosébort hozott erre a bemutatóra. Közöttük három újbor. A 2017-es Birtokbor fehér cuvée, Királyleányka, Rizlingszilváni és Zenit alkotja. A somogyi dombság védett, belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel foglalkoznak. Az elnevezés, a „birtokbor” azt jelzi, ezek az alapvető fajták, melyek a birtok jellegéről árulkodnak. A rosé, Cabernet Sauvignon, Shyraz és Kékfrankos házasítás, míg a harmadik újbor tiszta Merlot. Ez érintetlen, kezeletlen, szűretlen, kénezetlen állapotában mutatta itt meg magát. Erjedés után rögtön palackba töltötték. Így őrzi meg legjobban a Merlot karakterét, piros bogyós, gyümölcsös ízeit. A rosé ugyancsak gyümölcsös jegyeket mutat.

 A Pfneiszl pincészetet – sok máshoz hasonlóan – még a szülők hozták létre, de azután, 2006-ban, a lányaik, Birgit és Katrin kezébe adták az irányítást. Ők pedig úgy döntöttek: az egyes évjáratokat nemcsak számmal, hanem valami találó névvel is megjelölik. A „Távoli világ” Ausztráliára emlékeztet, és a Sopron környéki birtok területén – bármely hihetetlen – még kenguruk is élnek! Bár a szőlőben még nem jártak, a szőlőleveleket szeretik. A „Távoli világ” cuvée, de nem a kész borok összekóstolásával áll elő, hanem a szőlőfürtöket már a kádban összekeverik. Nagyon egyedi bor keletkezik, ilyet sehol máshol a világon nem találhatunk! Ám, aki megkóstolja, szinte mindenki azonnal beleszeret. Az „Újra együtt” Kékfrankost viszonylag fiatal ültetvényekről szüretelik. Bár reduktív módon, tehát tartályban készül, három hónapig használt barrique hordóban is érlelik, hogy kerekebb legyen az íze. A Prémium Kékfrankos már 18 hónapot tölt barrique hordóban. A legértékesebb, a „Mesés vidék” Kékfrankos, 2007-es évjárat, 4 évig érlelték barrique hordóban, és ugyanannyit magnum palackban. Ez a bor mutatja meg igazán, hogy mire képes a Soproni borvidék.

Volt vendége a téli Zwack Opennek a Délvidékről is. A Maurer Pincészet Hajdújáráson, a szabadkai homokpusztán, a Palicsi és a Ludasi tavaktól északra található. A bemutatóra 2016-os Kékfrankos sillert, Kadarkát, Pinot Noirt, Cabernet Sauvignont, Merlot-t hoztak. Náluk a Kadarka mindig különlegességnek számít, „ezerarcú” fajta. Most is egy nem annyira szokványos, de nagyon gazdag Kadarkával jelentek meg. Aki kóstolta csak csupa jót mondott róla. Enyhe hozamkorlátozást alkalmazva szüretelték. Lebogyózás után héjon ázott 10-12 napig, utána préselték. A kierjedt újbor a hordóban egy évig finomseprőn állt, nem fejtik át. Szűretlenül, derítetlenül palackozzák. A siller készítésénél – házi receptjük szerint - a szőlő kétharmadát nem áztatták héjon, egyharmada 48 órát állt. A kettő házasításából születik náluk a siller.

 A Ráspi borászatnál csak 40-100 éves tőkékről szüretelnek. Asztalukon igazi különlegességekkel is találkozhatott a Zwack Open látogatója. Ilyen volt például a 2009-es Máté cuvée, ami a 2006-os után most került először újra palackba, tehát közel száz hónapot volt hordóban. A név onnan adódik, hogy 2004. december 12-én megszületett a tulajdonos Máté fia, a Máté cuvée ihletője. Ő az a hely, ahol ebben a furcsa világban egy kis megnyugvást és menedéket talál a lélek. Ez a bor mindig arról szól, hogy a legszebből a legszebbet! Az összetétel mindig változik, de csak a legjobb évjáratokban készülhet ilyen bor. Talán idén is lesz, ám az mindig a hordóban dől el. A bort nem készítik, hagyják megszületni. Soha nem az számít, milyen fajta bor van, sokkal inkább, hogy honnét van a szőlő. Milyen a talaj, milyen a dűlő, milyen az évjárat? A Mátéban a százéves tőkék közül is válogatva Kékfrankos, és egy kevés Zwigelt tőkeválogatás található. Illata annyira jellegzetes, hogy kissé távolabbról is felismerhető, ám egy mondatban összefoglalva: „A jó bor olyan, mint az igazi szerelem, amitől libabőrős lesz az ember.”

Kapcsolódó témák

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

Ha hiszik, ha nem, ezek a szavak egy borokat felvonultató rendezvény részprogramjait jelzik. Sokat fejlődött a Rosalia, 2012. az első Magyar Rosé Mustra óta. Azóta kiköltözött a Városligetbe, ahol az idén már 73 borász és húsznál több egyéb kiállító várta, hogy bemutatkozhasson a látogatóknak. A cím pedig azt jelzi, hogy a rendezők megoldották: amíg a papa-mama kóstolgat, a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül.

A Gellért Szállóban tartották idén a Winelovers „Kékfrankos Április” nagykóstolóját, ahol a hazai borvidékek mintegy ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére várta értő közönségét. A rendezvényt megelőző borteszten a nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri 60 bort vakon kóstolva állapította meg a rangsort. Bemutatásukat a két első helyezettel kezdjük.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!