2019. április 23. kedd, Béla napja
Buborékok világa
Révay András
2016.06.15 22:38
Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

 Louis Françoisról többen is tudják, hogy még Törley József hozta magával Franciaországból. Itt, Magyarországon később saját gyárat nyitott. Jelenleg a Törley pincészeten belül a François pezsgők az ő 140 éves hagyományát életben tartva készülnek. A „Pezsgő június” néven megtartott bemutatón kóstolható volt a Rosé nyerspezsgő, mely tavaly jelent meg először és idén április óta a 2012-es évjárat van a piacon. A palackban az etyeki területről származó, két és fél évig érlelt, tisztán Pinot Noir alapborból készült italt találunk. Mindössze egy gramm cukor van benne, tehát teljesen brut, nature. Nagyon gyümölcsös, könnyű, jól behűtve tökéletes élményt nyújt. A pezsgőt mindenki fehér húsokhoz képzeli el, de ez nagyon jól illik kacsamellhez vagy akár egy könnyedebb marhaszelethez is. Csak éttermeknek és magas minőséget áruló borszaküzleteknek - mint például a Bortársaság és a Veritas - szállítanak belőle.

A François mellett a Törley gyár maga is figyelemre méltó újdonsággal jelent meg a rendezvényen. Két díjnyertes pezsgőjük is kóstolható volt. Az egyik a Törley Chardonnay Brut Nature, a másik pedig a Törley Chardonnay Brut. Mindkettő idén, az International Wine and Spirit versenyen nyert ezüstérmet. Bár egyformán a klasszikus, hagyományos eljárással készülnek, a különbség mégis az, hogy Brut Nature nyerspezsgő, tehát a palackos erjesztés és a seprő eltávolítása (degorzsálás) után nem kapja meg az u.n. „expedíciós likőrt”. Ezek a pezsgők szinte majdnem minden nagyobb áruházláncban, illetve a gazdagabb vinotékával felszerelt üzletekben elérhetőek. Önállóan is fogyaszthatók, ugyanakkor szinte bármilyen ételhez, főleg fehér húsokhoz, halakhoz jól illenek. Persze apretifként is igazán elegánsan kínálhatóak.

A Törley és a François mellett a harmadik népszerű magyar márka, amit mindenki szívesen fogyaszt, a Hungária. A közismert Extra Dry most kiegészült a Hungária Irsai Olivér extra száraz változatával, ami nem a klasszikus, hanem a transvasée eljárással készült. Ez azt jelenti, hogy a palackokban erjesztett és utána 10-12 hónapig érlelt pezsgőt egy tartályba visszaöntik, ezzel egalizálják, tehát kiegyenlítik a palackok között esetleg kialakult különbséget. Itt adják hozzá az expedíciós likőrt az édesség szint beállításához, majd újra palackozzák. Először tavaly jelentkeztek a piacon korlátozott mennyiségben, 8-10 ezer palack Irsai Olivérből készült pezsgővel. Akkor nagy sikere volt ezért most megismételték. A bemutatón kóstolható volt még a Hungária Grand Cuvée Brut és a tisztán Pinot Noirból készült Hungária rosé, szintén extra száraz kivitelben, valamint a Hungária Irsai Olivér édes is.

 Olasz és spanyol pezsgőket hozott a kóstolóra a Heinemann Testvére Kft. A Veneto-i Zonin borászat Proseccoja tartályban erjesztett pezsgő, jellegzetessége, hogy kizárólag egy szőlőfajtából, a Glera-ból készülhet. A könnyedség, a frissesség, virágos íz és illat jellemzi. Némi mandulára emlékeztető, enyhe utóíze van. Kifejezetten meleg nyárra ajánlott ital – természetesen jól behűtve. Magyarországon az utóbbi években egyre népszerűbbé válik, mind többen importálják. Spanyolországban a Codorniu pezsgőház volt az első, amelyik 1872-ben pezsgőt készített. A klasszikus, palackos érlelésű eljárással dolgoznak, legalább 6, de inkább 12 hónapig érlelik a pezsgőket. Ennek köszönhetően mutatkoznak benne másodlagos, kicsit füstös ízjegyek, kiegészítve a citrusos hatást. A rosé pezsgő viszont kifejezetten intenzív málnás, piros bogyós gyümölcsös megjelenésű.

Van egy korosztály, amelyiknek ismerősen cseng a Kukori név és azonnal rá is vágja, hogy Kotkoda. De lehetséges, hogy felnövőben van egy másik korosztály, melynek legalább ugyanilyen ismerős lesz a Bubbori elnevezés is. A fantázianévvel a bor lényegét próbálták megfogalmazni a balatonlellei Pócz pincészetnél. Mivel az erősségük a házasítást, természetesen ez is egy cuvée. Három fajta: Olaszrizling, Zöld Veltelini és Rizlingszilváni gondosan megválasztott keverékaránya üde frissítő italt eredményezett. A roséjukat pedig a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos adja. Készítésekor eleinte úgy járnak el, mint minden más bor esetében. Csak amikor a palackba kerül, akkor adnak hozzá kevés széndioxidot. Ez a rosé rácáfol arra a hiedelemre, hogy gyorsan meg kell inni. Egy évnyi palackos érlelés után roppant kellemes, másodlagos gyümölcsízek jönnek elő benne.

 Néhány hónappal ezelőtt, a dél-balatoni borversenyen, a borcímkék versenyét a Kristinus Borbirtok nyerte. Most itt két habzóbort mutattak be. A Krisecco Rosé és a Krisecco Fehér némi maradék cukrot tartalmazó, határozottan gyümölcsös ízű ital. A 2015-ös rosé Cabernet Sauvignon és Kékfrankos házasításával készült. Ezek érett, nem pedig a nagyon friss, málnás, epres rosék voltak, inkább francia stílusú, kicsit krémesebb jegyekkel. Ezért most kiemelkedővé váltak a kínálatban. Manapság a világon mindenki a gyümölcsösség felé indult el. Ugyanakkor van egy fogyasztói réteg, amelyik inkább az ásványosságot, a teltebb ízeket kedveli. Ez a szín most hiányzik a palettáról, ezt próbálja meg a Kristinus Borbirtok betölteni. A fehér Krisecco-t Sárga Muskotály, Chardonnay és Szürkebarát házasításával állították elő. A Szürkebarát igen sokszínű szőlőfajta és talán a legjobb benne, hogy tud gyümölcsös, de tud nagyon ásványos is lenni, itt az volt a feladata, hogy a gyümölcsösséget egy kicsit elvigye az ásványosság felé, ezáltal harmonikus legyen az alapbor. A két Krisecco jelen van már mind több étteremben, de a Borbirtok célja, hogy eljuttathassa közvetlenül a vásárlókhoz is.

A „Pezsgő június” bemutatón pezsgőt nem csak inni, enni is lehetett. A Süβ Édes Élet csapata bonbonokat töltött meg pezsgővel. Elsősorban Törley pezsgőket használtak, de töltöttek a Kertész pincészetből származó Carla pezsgőből is. Törley pezsgővel öt fajta bonbon készült. Két Irsai – egy száraz és egy édes – valamint egy nyers rosé pezsgő egy tokaji és a Fortuna szerepel a listán. A száraz pezsgős, pirított mákkal és mákolajjal készült. A belsejében van a pezsgő és az olaj, a csokoládé burokban pedig a pirított mák. A töltelékek persze nem folyékonyak, hanem a pezsgőt előzetesen csokoládékrémbe keverik. Mindenki bátran ehet belőle, mert gyártás közben felforralják, így az alkoholtartalma elillan, csak az aromáját érezhetjük a bonbonban. A rosé nyers pezsgőhöz áfonyát és szedret kevertek, a tokajisba citromzselé és pirított kókusz került. A Törley Fortuna pezsgőjéhez dupla meggyet használtak, liofolizált és aszalt meggy is megtalálható a bonbonban. Nyári melegben ezeket a bonbonokat ajánlatos hűtőben tartani.

Kapcsolódó témák

De azért mégis van. Szokatlan találkozásra került sor a minap Budapesten, a Szarka utcai Andreas bisztróban. Mivel a jótékony ajándékozások többsége Karácsonykor éri el tetőpontját, akadt valaki, aki úgy gondolta, nem szeretne csepp lenni a tengerben. A jótékonyság nem egyszeri alkalom, be kellene építeni a mindennapokba és közösen más vállalatvezetőkkel, egész évben kell rendszeresen teret adni a segítésnek. Így talált egymásra a Pizza D’Oro cég és a bisztró – de még mások is.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről elmondhatjuk, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme. Nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Ezúttal már másodszor rendezhette meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat, illetve más „tenger gyümölcseit” kellett alapanyagként felhasználniuk.

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!