2019. június 16. vasárnap, Jusztin és Arany napja
Egy álom válik valósággá
Révay András
2019.04.09 22:50
Április 11-én, csütörtökön a SLAVA’S SNOWSHOW-val indul idén a MITEM, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó a Fővárosi Nagycirkuszban, amelyet április 11. és 14. között több előadásban is megtekinthet a közönség. A Cirkusz idén először kapcsolódik be a rangos színházi fesztiválba, és ráadásul a világhírű SLAVA’S SNOWSHOW-t is most először sikerült Magyarországra csábítani!

 Hosszú évtizedek óta álmodtunk arról, hogy a színház- és cirkuszművészet metszéspontjában álló csúcsprodukciókat ne csak a szakemberek láthassák a világ különböző pontjain, hanem elhozhassuk a magyar közönségnek – mondta az előadás előzményeiről szólva Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár. A MITEM Európa vezető színházi fesztiváljai közé nőtte ki magát. Kettős célja van. Egyrészt, hogy vigye a hiteles művészet segítségével Magyarország jó hírét a világban, másrészt, hogy a magyar emberek számára idehozza a világban éppen legkülönlegesebb, érdekes, kísérletező előadásokat. A MITEM az idén már nemcsak a fővárosi Nemzeti Színházban, hanem egy másik fontos előadó-művészeti intézményben is bemutatkozhat. A Fővárosi Nagycirkusz partnerként vehet részt ebben a folyamatban. Ez viszont nyomban felveti a kérdést: miért pont a Fővárosi Nagycirkusz?

 Részben mert a műfaj, amit itt látunk, valahol a színházművészet és a cirkuszművészet határán mozog, ezen kívül pedig, mert olyan előadó-művészeti teret, ami intim atmoszférát tud adni ehhez a különleges produkcióhoz, és mégis sok embert be tud fogadni – ezt csak itt, a Fővárosi Nagycirkuszban tudtuk megvalósítani. A hetvenes évek óta felépült Fővárosi Nagycirkuszban ilyen szintű átalakítás még nem történt! Egyetlen hét alatt, szó szerint kettévágták a Cirkuszt. A székeket kiszedték egy területről és beépítették a manézsba. Oda, ahol máskor az elefántok, oroszlánok szaladnak körbe! A manézs másik felébe pedig egy teljes színpadot építettek fel, fölé pedig egy egész zsinórpadlásnyi gépészetet emeletek a kupolába. Mindezt egy hétre, mert utána már következik a másik, a repülő cirkusz előadása.

A Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, Pál Dániel az előadásról szólva arra hívta fel a figyelmet: nehéz megmondani, miről szól a műsor. Valójában nem is célja, hogy szóljon valamiről, sokkal inkább egy hangulatot, egy atmoszférát jelenít meg. Jószerint minden Slava Polunin gyermekkori álmaiból, emlékeiből táplálkozik. Az például, hogy a színpadon hatalmas hóvihar alakul majd ki, szintén egy gyerekkori emlékét idézi fel. Más esetben is szokták azt mondani, hogy a legnagyobb művészek saját magukból „táplálkoznak”, magukból dolgoznak. Azt mutatják, ami bennük van, ami az ő igazi valójuk. Abból merítenek, és azt akarják megmutatni a közönségnek. Ez a snow show is egy ilyen munka. Egy mágikus utazás a realitásból egy ember álmaiba, fantáziavilágába. Hogy miként éri el azt a frenetikus a hatást, amire már huszonhárom éve képes szerte a világon, arra az a magyarázat, hogy nem akar mást, mint mindenkiből előhozni a játékos énjét. Főleg a felnőttekből!

 Ez nem egy előadás, ez egy örömünnep – adta meg a választ az előző kérdésre maga a legilletékesebb, Slava Polunin. Sokszor magam is lemegyek a színpadról a nézőtérre – mondta - és ott is maradok egy-két órát, a közönséggel együtt. Élvezem, hogy közben az emberek gyerekek maradnak, függetlenül attól, hogy valójában hány évesek. Van, hogy mindannyian kimegyünk a nézőtérre, a közönség meg betódul a színpadra és mi nevetünk azon, amit ők csinálnak. A bohócok – mint a gyerekek – azt szeretik, hogy az egész életük csak játék legyen. Ezért soha nem mondjuk meg előre, hogy egy adott előadásban ki fog szerepelni és mit játszik. Fél órával korábban körbenézek: kinek, milyen hangulata van – és akkor megmondom, hogy ki, mit fog éppen akkor csinálni. Ezért mindenkinek, mindenkor, mindenre készen kell állni! Olykor egy perccel, egy lépéssel a porondra kilépés előtt adom meg nekik a mai, aktuális előadás kulcsát és nekik kell megtalálni a lehető legjobb megoldást. Ilyen egyszerű és vidám itt az élet. Megtanultuk, hogy nap, mint nap boldognak kell lenni. Járjuk körbe a világot és mindenkit megpróbálunk hozzásegíteni a boldogsághoz.

Az 1993 óta futó SLAVA’S SNOWSHOW-t eddig több tucat országban mutatták be: több mint hétezer teltházas előadást tartottak, sokmillió néző előtt. Most pedig – New York, London, Moszkva, Ausztrália, Mexikó, Franciaország, Ázsia és Dél-Amerika színpadjai után Magyarországon is látható! Az előadásban nagy szerepet kap az improvizálás, vagyis a művészek a közönség reakcióinak megfelelően módosítanak a műsoron. Ennek köszönhetően a show minden városban és színházban különböző, ezáltal egyedi és megismételhetetlen. Az előadásokat április 11-én és 12-én este fél kilenctől, április 13-án és 14-én délután három órától, és este fél kilenctől tekinthetik meg az érdeklődők. Az 1300 személyes cirkuszépületbe az átépítés után most mintegy nyolcszázan férnek el, a hat előadást tehát közel ötezer ember láthatja.

 

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!