2019. június 26. szerda, János és Pál napja
Egy picit más – egy picit több - II. rész
Révay András
2018.02.17 10:34
A 2018-ra szóló utazási ajánlatainak katalógusában az 1000 Út Utazási Iroda 140 oldalon rengeteg olyan érdekességet vonultatott fel, ami sok-sok ember gyerekkori álmainak megvalósulását jelentheti. Olykor még a pénztárca sem lehet akadály, mert – bármennyire hihetetlen – százezer forint alatti kínálat is szerepel benne.

A katalógusban az ajánlatokat csoportosítva találjuk és ezek között csak egy van, ami előtt értetlenül áll az utazni vágyó. Hogyan kerül az „Északi utak” csoportjába, Grönland, a Spitzbergák, Izland és a Feröer szigetekkel egy társaságba Hawaii? Igaz, a csoport tagjainak többsége sziget, de Alaszka és Kanada nem az, és Hawaii végképp nincs északon. No de ilyen kicsiségeken ne akadjunk fenn! Különösen akkor ne, ha tekintetbe vesszük, hogy az út során a sok részből álló szigetlánc öt nagy szigete közül hármat is felkereshetünk, azt is, amelyiken bolygónk legnagyobb aktív vulkánja működik – sőt, még a kráter peremére is fel lehet menni, fényképezni a felcsapó lávát! Persze, hogy a trópusokról ugorjunk egy nagyot, Waikiki napfényes, óceáni strandján való fürdőzés helyett választhatjuk a kutyaszán túrát az eszkimók között Grönlandon. Lássuk be: az sem lesz kevésbé izgalmas!

A katalógusban mindössze csak négy oldalt foglal el a „Hajóutak magyar idegenvezetéssel” csoportja, de mindegyik oldal három-három utat kínál és ezek között egy sincs, amelyik ne lenne igazán szemet gyönyörködtető. Észak-Európa ékkövei, tehát Koppenhága, Stockholm, Szentpétervár, Tallin vagy a norvég fjordok természeti szépségei éppúgy számításba jöhetnek egy utazás tervezése során, mint mondjuk a művészetek és a történelem gyöngyszemeinek felkeresése a Földközi-tengeren hajózva, Barcelona, Genova, Palma de Mallorca között. Aki pedig a tengerre mégsem merészkedne, azt várja a „Kék Duna Keringő” útvonala, Bécstől egészen a Fekete-tengerig. A hajóutak csoportjának ötödik oldalán viszont egy valódi különlegesség rejtőzik: jelentkezhetünk egy 2020-ban induló, 117 napos világkörüli hajóútra! Hát tessék! Álmodozni már most lehet róla!

A katalógus következő tizenöt oldalán mediterrán és európai körutazások sorakoznak. A tizennyolc ajánlat között ugyancsak nehéz választani. A korábbi évekhez képest a listán három újdonság is szerepel: Itáliában Puglia, Közép-Portugália világörökségei, valamint ez utóbbi még kibővítve egy óceánparti nyaralással. Az Appenini-félsziget délkeleti részét, az „olasz csizma” sarkát elfoglaló Puglia nemcsak színes történelméről híres. Az utazókat legalább annyira csábítja ide a vidék népi építészetének jellegzetessége, a kör alakú, csúcsos tetejű trulló. Világörökségi helyszín. Ilyen helyszínekből Portugáliában sincs hiány, csak persze a műemlékek ott egészen más jellegűek. Az utazók felkereshetnek számos gyönyörű katolikus templomot – még Európa egyik legjelentősebb zarándokhelye, Fatima is szerepel a programban. A kirándulások fáradalmait viszont háromnapos strandolással lehet kipihenni az Atlanti óceán partján.

A kínálat szó szerinti legínycsiklandozóbb két csoportja a katalógus végére maradt. Az első: a „Bor és gasztro utak”. Ezek során tizenhárom országban, huszonnyolc időpontban, húszféle különböző utazást tehetünk. A regények és filmek sokszor elröpítenek bennünket olyan helyekre, ahol a csodálatos tájak mellett a történet más érzékszerveinket is izgalomba hozza. Szinte érezzük a kitűnő ételek ízét, a borok zamatát. Az 1000 Út által szervezett utazások között szerepel háromnapos bortúra Erdélyben, de találnak utat azok is, akik különleges környezetben szeretnék megízlelni a világ legjobb borait, pezsgőit, konyakját, whiskyjét vagy sörét, akik a legjobb éttermekben szeretnék megkóstolni a helyi gasztronómia remekeit. Hogy ebből a csoportból csak egyet említsünk: lehetőség nyílik megkóstolni Toszkána legjobb borait, egybekötve egy kis szarvasgomba vadászattal, hogy este a vacsoránál mindenki a reggel megtalált szarvasgombát fogyaszthassa a finom Chianti bor kíséretében.

 Önálló csoportot képvisel a „Gasztro utak” felsorolása, ahol a kínálat a szomszédos Máramarostól egésze New Yorkig terjed. Mert bármilyen meglepő, sokunk számára Szatmár és Máramaros vagy a Keleti-Kárpátok legalább olyan ismeretlen, mint mondjuk Marokkó, ahol a leghangulatosabb városokban, Agadirban, Marrakesben kóstolgathatjuk a helyi ízeket, ráadásul a bátrabbak még a főzésben is részt vehetnek, elsajátítva számos ravasz fogást az ételek fűszerezésének titkaiból. New York és Amerika pedig – valljuk be – azért nekünk nem az ínyencségeiről híres. Pedig hát a hamburgeren és a hot dogon kívül tudnak ott mást is! Az utasok a mozgalmas, látványos piacok felkeresése során kóstolhatnak valóban friss osztrigát, királyrákot, a kelet-európai bevándorlók és az egykori lázadók városrészében pedig füstölt lazacot és áfonyás, sajtos knist. Az útba belefér Jackie Kennedy kedvenc helye és a város legjobb sajttortája is. Persze a felhőkarcolók és a gazdag múzeumok sem maradnak ki egy ilyen út során.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Van egy műemlék, ami még a Párisi udvarnál is jobban megváltozik hamarosan
Eladja a Danubius Hotels Group a Gellért szállót - olvasom tegnap. A magyar vevő felújítja az épületet, majd az üzemeltetést egy nemzetközi szállodaláncra bízza. Nem is hinnénk, mi fog történni a következő években. Senki sem sejti, aki nem járt még a Gellért Hotelben, és nem is fogja: legtöbbünk számára a felújítás a homlokzat letakarítását jelenti majd. A Gellért szálloda, mint név ugyanis a mai napig annyira erős a külföldiek szemében, hogy simán foglalják le a szobákat, lakosztályokat az egykor jobb időket is megért szállodában. Aztán amikor megérkeznek, akkor jönnek rá, hogy bizony itt megállt az idő abban a távoli múltban, amikor a Gellért név többet jelentett. Nekem rendkívül szórakoztató volt meglátogatni néhány évvel ezelőtt, egy Márton napi borozás alkalmával, a Nixon lakosztályt. Nem is nagyon részletezném, mit tapasztaltam, a képek magukért beszélnek. Egy gigantikus SZOT üdülő - fejezte ki magát az egyik tervezőnk az Én Menő Lakásom csapatából, akit inkább megdöbbentettek az állapotok. A szállóból luxusszálloda lesz tehát, miközben szerintem az ide érkező külföldieknek eddig is az volt a fejében, hogy ez az. Ahogy nekünk is. Gellért - micsoda marketing erővel bíró név, nem? Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert megint megszűnik egy élő múzeum, ami úgy volt az elmúlt évszázad kiállítása, hogy nem is akart az lenni. Nevet, mert az épület megkapja végre azt a törődést, ami jár neki, ami a nevéhez illik. Hogy honnan gondolom? A vevő az Indotek Csoport, Jellinek Dániel, a tulajdonos pedig nem szokta elszámolni magát, ha ingatlanról van szó. Pontosan tudja, mit csinál. A fürdőt nem érinti az adásvétel, az továbbra is a fővárosi gyógyfürdőket kezelő cégnél marad. Apropó. A szállodáról nemrégiben készült, aztán gyorsan el is kapkodott könyv, Saly Noémi Gellért100 című nagysikerűjét, amiben a szálloda kalandos történetét kutatta fel, újranyomtatták. A legolcsóbban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnál kapható, így a mai Múzeumok Éjszakája remek alkalom arra, hogy megvegyük.
Egy nap a városban Melyik volt a legmenőbb budapesti színház 1999-ben?
Úgy esett, hogy kezembe került egy 1999-es Internetto kiadvány. Bocs, INteRNeTTo. Aki nem tudná, mi ez: az index.hu elődjének tekinthető hírportál az egyik legnépszerűbb volt itthon a 90-es években, mellesleg a feleségem is dolgozott itt. Volt egy papír alapú programajánló füzetük, amiben már akkor a Port.hu egész oldalas hirdetése futott, és amiben borzasztóan pixeles képekkel, hol jobb, hol rosszabb minőségű papírra nyomtatva leírták, mit lehet csinálni a fővárosban. Bár a lapban, a csetprogramokról szóló cikkben úgy írnak a “korai netezőkről”, mint valami rég letűnt fajról, ma már ennek ellenére pontosan tudjuk, hogy 1999-ben még simán mindenki korai netező volt. És én találtam egy olyan oldalt is, ami ezt mindennél jobban bizonyítja. A színházak programjairól szóló részt. Itt Kliq! névvel, egy kiemelt dobozban megmutatták, hogy milyen weboldalakra lehet kattintani az adott oldal kapcsán. Ez a színházak esetében azt jelentette, hogy felsoroltak MINDEN olyan budapesti színházat, aminek VAN weboldala. Ki is nyomtatták mellé néhányuk kisméretű fotóját. A lista nem túl terebélyes. Egészen pontosan két olyan színház volt, ami saját nevét használta domainként: az azóta bezárt Bárka, és a Vígszínház. Így utólag, hogy tudjuk, mennyire fontossá váltak a weboldalak, ezeket a színházakat nevezhetjük a leghaladóbbaknak: picivel a többiek előtt léptek, és menősödtek. A Merlinnek, a Katonának, a Kolibrinek is volt saját oldala, de ezeket hosztolták, így aloldalként lehetett őket csak elérni. Átmeneti megoldásnak bizonyult ez, hiszen a fentiek közül a két ma is létező helynek - természetesen - már saját névre hivatkozó domainje van. Kolibriszinhaz.hu és Katonajozsefszinhaz.hu. Hogyhogy ilyen szűk ez a lista? Kicsit utánanéztem a ma is létező színházi weboldalaknak, mikor jegyezték be őket először. Az alábbi listát állítottam össze, a korai évekből: barka.huBejegyzés: 1998 vigszinhaz.huBejegyzés: 1998 thalia.huBejegyzés: 1998 trafo.huBejegyzés: 1999 opera.huBejegyzés: 1999 merlinszinhaz.huBejegyzés: 2000 katonajozsefszinhaz.huBejegyzés: 2003 kolibriszinhaz.huBejegyzés: 2006 ujszinhaz.huBejegyzés: 2000 radnotiszinhaz.huBejegyzés: 2000 nemzetiszinhaz.huBejegyzés: 2000 madachszinhaz.huBejegyzés: 2000 jozsefattilaszinhaz.huBejegyzés: 2000 operettszinhaz.huBejegyzés: 2001 Vagyis a lapból vagy (entweder) kimaradt néhány szereplő, vagy (oder) azoknak ugyan le volt már foglalva a domain, viszont tartalom még nem volt rajta elérhető. Egyetlen olyan színházat találtam, aminek a mai napig nincs saját oldala, ez pedig az Erkel, ami az Opera oldaláról elérhető. De az erkelszinhaz.hu ma is lefoglalható domain bárkinek. A magyar napfogyatkozás is ebben az évben volt, ha jól emlékszem. Az érettségire készültem. Mindegy.
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!