2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Harminc sikeres év
Révay András
2019.12.18 10:04
Nincs túl nehéz dolga annak, aki azt a feladatot kapja, hogy nevezzen meg külföldön élő, ott dolgozó, sikeres magyarokat. Az is biztos, hogy a számuk jóval nagyobb annál, mint akiket már szárnyára kapott a világhír. A legtöbbünk ilyenkor azonnal a művészekre gondol, hiszen valamilyen szűkebb szakterület ugyancsak sikeres képviselőjéről nem jut el mindenhová az információ. Pedig van közöttük olyan is, akinek a tevékenysége, akár még közvetlen segítséget is jelenthet sokunk számára.

 Egy pici utazási iroda kezdte meg működését Rio de Janeiróban, éppen harminc évvel ezelőtt. Mindössze pár alkalmazottja volt, ám közülük kettő még ma is ugyanott dolgozik – és ez sokat elárul a cégről! Tulajdonosa, Franciso Havas, bár Brazíliában, São Paolóban született, kitűnően beszél magyarul. Ez érthető, ha tekintetbe vesszük, hogy anyai nagyszülei 1922-ben érkeztek Brazíliába, hozták magukkal a kislányukat is. Francisco édesapja, Havas László - bátor ember lehetett - 1926-ban, 19 évesen, egyedül jött Dél-Amerikába! A történet további részét már könnyű kitalálni. Havas úr saját irodája megnyitása előtt az idegenforgalom több, különböző területén dolgozott, egyebek mellett például a Brazil Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalnál is. Munkája során nagyon jól átlátta a brazil turizmus problémáit és azt is, mit volna érdemes csinálni. Önállósította magát, vállalkozása egy közepes méretű utazási irodaként működött, egészen 2007-ig.

 Ekkor tagja lett egy nagy idegenforgalmi szervezetnek, az Eagle Group (Grupo Águia) konglomerátumnak, melynek hatszáznál is több alkalmazottja van. Önálló cégek, de közös központjuk van és egymásnak résztulajdonosai. Bizonyos költségeket is közösen fedeznek. Így együtt, a legnagyobb idegenforgalmi, beutaztató rendszert működtetik Brazíliában. A legerősebbek például a sportturizmus területén. Az egykori Brazil Légitársaságnál – a már megszűnt – VARIG-nál a sportturizmus részleg szakemberei mind átkerültek a közös cég, illetve részben a HAVAS munkatársai közé, attól kezdve a sport-beutaztatásokban ők közösen lettek a legjobbak. A munkából a Havas Creative Tours is kivette a részét, így például a Futball VB idején ők egyedül ötvenezer (!) ember utaztatását végezték. Megszervezték a földi szolgáltatásokat, buszokat, transzfereket, szállásokat, repülőjegyeket. Követte ezt az Olimpia, ahol a beutaztatásban a HAVAS-nak szintén óriási részesedése volt és akkor nem beszéltünk még a Dél-Amerikán belüli futball tornák közönségének „mozgatásáról”. Ezek az események alapozták meg a cég hírnevét.

A két világesemény hatására Brazília - és benne Rió - infrastruktúrája nagyon sokat fejlődött, gyarapodott. Új metróvonal nyílt, sokáig elhanyagolt kikötői raktárépületek idegenforgalmi létesítményekké váltak és a rendezvények elmúltával is megőrizték vonzerejüket, mindmáig igen sok turista jár arra. Bár az infláció nőtt, de a dollár sokat erősödött, az árak így olcsóbak lettek. Brazíliában ma mindenki tud – a pénztárcájának megfelelően – olcsón, biztonságosan étkezni, szállást találni. Ez az utolsó nyolc-tíz év az iroda életében is óriási fellendülést jelentett. A Copacabana területén, egy nehezebben megközelíthető részről kiköltöztek a város új üzleti negyedét képező, a zajos belvárostól távol, a tengerparthoz közel eső, elegáns Avenida das Américas-on, a Barra da Tijuca negyedbe. A metrótól szinte autópálya szerű út visz ide, ahol még a városi autóbusz is gyors, mert a többitől elválasztott, zárt pályán halad.

 Havas úr a saját cégénél, most is különleges érdeklődéssel figyeli a magyar turizmus helyzetének változásait, olyannyira, hogy hivatalos képviselete is van Magyarországon és jelenleg közel húsz magyar utazásszervező irodával áll közvetlen kapcsolatban. A képviselet vezetője - Sárdi Rezső – elmondta, Brazília még a „hétköznapi” magyar turista számára sincs olyan messze! Ennek a hatalmas országnak vannak olyan nagyszerű látványosságai, amiről már szinte mindenki hallott, de olyan is van, amiről itthon jóformán még senki! Az érdeklődők számára kétféle alapprogramot ajánlanak. Az egyiknél viszonylag kevés repüléssel, tehát olcsóbban meg lehet oldani az utazást. Az utasok Rióba érkeznek, és onnan autóbusszal mennek tovább. Észak vagy Dél felé járják végig a tengerparti sávot, ahol olyan csodálatos helyek vannak, mint Búzios, Ilha Grande vagy Paraty – az UNESCO Világörökség része. Mindez úgy négyórányira Riótól és útközben is rengeteg a látnivaló.

 Paraty-ból tovább lehet menni São Paolóba, az ide látogatóknak rendszerint még felkínálnak egy kirándulási lehetőséget a méltán népszerű Iguassu vízeséshez, amit – ha már az ember ott van – mindenképp érdemes megnézni, aztán onnan jöhetnek haza! Ezek tíz – tizenkét napos utak, igen szerény költségvetéssel kihozhatók. A másik út majdnem egész Brazíliát magában foglalja. Rendkívül változatos ország, itt van a világ legnagyobb, 8000 kilométer hosszú tengerpartja! Ennél az útnál a TAP légitársaságot érdemes igénybe venni, járatai Lisszabonból az összes fontos brazil városba repülnek – naponta többször is. Velük lehetőség van arra, hogy az utas másik városból jöjjön vissza, mint ahová először megérkezett. A legtöbb magyarországi irodánál elérhető olyan út, amelynél Rióba érkezünk, onnan Salvadorba megyünk, ahol feketék laknak, afrikai a kultúra és a gasztronómia. A következő állomás a Rio Negro és az Amazonas összefolyásánál Manaus, majd továbbmehetünk Iguassu-ba. Útközben bekukkanthatunk pár órára a kifejezetten fővárosnak épített Brazília városba és a vízesés meglátogatása után São Paulóból jövünk haza.

Sokan nem tudják, hogy a belső utazásokat olcsóbbá teheti az ötkuponos brazil légi bérlet. Érdemes úgy szervezni, hogy a körút Rióval vagy az Iguassu-val végződjön, az a két legmaradandóbb élmény. Van rengeteg más is, amit általában nem kínálnak az utazási irodák, a Havas Creative Tours viszont arra törekszik, hogy kuriózumokkal szolgáljon. Ilyen például Pantanal, a világ legnagyobb ősmocsara, ahol az esős évszakban csak hajóval lehet közlekedni. A százötvenezer km2 területen fantasztikus állatvilág él, közöttük jaguár, kajmán, vízidisznó és mintegy tízmillió aligátor! Pernambucó állam fővárosa Recife, amit Amerika Velencéjének is neveznek, mert a folyótorkolatok szigeteket zárnak közre. Hetven kilométerre tőle van a „Csirkék kikötője”, Porto de Galinhas, Brazília egyik legszebb üdülőhelye, csodálatos tengerparttal és szállodákkal. A külföldiek még nem nagyon fedezték fel.

 Amerikai haditengerészeti támaszpont volt sokáig a vulkanikus eredetű, 18 km2 kiterjedésű Fernando de Noronha szigete, mely ma már a turisták által is látogatható. Szigorúan védett természetvédelmi terület, a leszálló repülőgépek számát is korlátozták. Búvárparadicsom! A világ öt legjobb helye között tartják nyilván. Nemcsak merülni, sznorkelezni is élmény itt. A vízhőmérséklet átlagosan 26 C°, a látótávolság a vízben ötven méter. A sziget alig lakott, autóközlekedés nincs. A víz alatti élővilág annál gazdagabb. Recife-től 148 km-re van Fazenda Nova városa, ami különleges színházi előadásairól híres. Egy színházigazgatónak 1962-ben támadt az ötlete, hogy felépítsék ide Jeruzsálem városának mását. Az építkezés 1968-ra fejeződött be – még római Forum is van benne - és akkor kezdte meg működését a Nova Jerusalem Theater. Minden évben, Húsvét környékén passiójátékot rendeznek és egy oratórium keretében – 300-500 színész közreműködésével, bemutatják Krisztus szenvedéseit. Az elmúlt évtizedekben körülbelül négy millióan nézték meg. A magyar közönség még szinte egyáltalán nem hallott róla, ám a HAVAS szervezésében ide is ellátogathatunk.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!