2019. április 23. kedd, Béla napja
Határtalanul
Révay András
2015.09.05 22:29
A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő „Határtalanul” pályázatának jóvoltából nyolcszáz, határon túli gyermeket táboroztat 2015. augusztus 10. és szeptember 12. között hazánkban. A gyerekek Budapesten és tágabb környezetében számos érdekes helyszínnel ismerkedhettek meg.

Az ötlet jó és már a kezdetektől több figyelmet érdemelt volna. Ám a végén, ha kicsit késve is, de sajtótájékoztatón ismertették a program részleteit a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A gyerekek lesznek a jövő múzeumlátogatói, a határon túl élőkben pedig erősíteni kell a magyar identitást. Ez a két gondolat befolyásolja a Szentendrén végzett munkát is – hangsúlyozta Dr. Cseri Miklós, főigazgató. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum mintegy kétszázezer látogatót fogad évente és ebből legalább 80-90 ezer a gyermek. Nem mindegy, milyen útravalót kapnak az élethez, milyen információkkal találkoznak. A múzeum az elmúlt években különös figyelmet fordított a határon túli népi hagyományok és az épített örökség megőrzésére. Folyamatban van a Skanzenben az erdélyi tájegységet jelképező rész felépítése. Kutatásokat folytatnak a Pennsylvániában élő és az Argentínában élő magyarság körében is. Ezeken a helyeken cserkészcsapatokkal is találkoztak – és ez nem véletlen. Magyarország az egyetlen állam, amelyiknek külföldön is vannak cserkészcsapatai – emelte ki a főigazgató.

Magyarországon a Cserkészszövetség 1989 februárjában alakult újra és jelenleg mintegy húszezer tagja van – vette át a szót dr. Henn Péter, a Magyar Cserkészszövetség országos ügyvezető elnöke. A csapatok fele Magyarországon működik, a többi a Kárpát-medencében, illetve a távolabb élő magyarság körében. A cserkészet pedagógiája nagyon egyszerű: a cselekedve tanulás. A gyerekek az élményen keresztül ismerik meg a világot. Építsünk sátrat, rakjunk tüzet, kezdjünk közösen játszani! A számítógépek mellől vissza lehet hozni a gyerekeket a beszélgetéshez és a megtapasztaláshoz. Az évközi munka koronája pedig a nyári tábor.

 A „Határtalanul” tábor főszervezője, Merza Péter szerint a táborok célja, hogy értékalkotó, szabadidős, hagyományőrző és kulturális programokat kínáljanak a fiataloknak. A határon túli magyarlakta települések diákjainak és kísérőinek magyarországi látogatása elősegíti továbbá a határon átnyúló kapcsolatépítést is, illetve anyaországi élményeket adva erősíti a résztvevők kötődését és nemzeti identitását. A cserkész tematikájú programok a magyar cserkészcsapatokhoz és kisközösségekhez való csatlakozásra kívánják ösztönözni a résztvevőket. A táborok öt héten keresztül 150 személyes turnusokban zajlanak Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza kastélyban, és nyújtanak felejthetetlen élményt a lelkes határon túli magyar gyerekeknek. Bár ez nem sátortábor más tekintetben igyekeznek számukra „tábor élményt” nyújtani.

 A táborozás első állomásaként a fiatalok sétát tesznek az Országház épületében, ahol megtekinthetik a Szent Koronát és a nemrégiben megnyílt Országgyűlési Múzeumot. Ellátogatnak a Szent István Bazilikába, ahol megnézhetik a Szent Jobb Kápolnát és a Kincstárat, illetve a körkilátóból gyönyörködhetnek a város panorámájában. A kulturális programok közül a Budai Vár és a Mátyás-templom megtekintése sem marad ki a sorból. Esténként szabadtéri táncházban sajátíthatják el közös néptánc hagyományunk alapjait. Mindez nemcsak a vendég gyerekeknek és kísérőiknek nyújt páratlan élményt, de az itthoni fiataloknak is segít egymás jobb megismerésében.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egész napos programmal várja a több turnusban érkező résztvevőket, ahol a gyermekek a magyar kultúra gyökereivel és a helyi hagyományokkal ismerkedhetnek meg játékos formában. Lehetőségük van nemezből játékokat készíteni és megismerni a bőrművesség rejtelmeit, majd olyan helyi finomságokat kóstolni, mint a kenyérlángos, vagy a házi készítésű szörpök. A Budai-hegyekben tett kirándulás mellett a gyerekek szabadtéri játékokon, akadályversenyen, métázáson vesznek részt, a bátrabbak pedig a Budakeszi Vadaspark kalandparkjában tehetik próbára ügyességüket. A hőségben a Palatínus Strandfürdő medencéi és csúszdái nyújthattak számukra felfrissülést. Az eseményeket a program partnereinek jóvoltából díjmentesen vagy jelentős kedvezménnyel látogathatták a Határtalanul tábor lakói.

Kapcsolódó témák

A két állítás látszólag ellentmond egymásnak, ám a történelem teremthet olyan helyzetet, ahol ez a kijelentés mégis igaz lehet. Az Alföldön, Budapesttől mindössze 76 kilométer távolságra, Cegléd és Nagykőrös között fekvő Nyársapát esetében éppen egy ilyennel találkozunk. A honfoglalás korából nincsenek rá vonatkoztatható adatok. Első írásos említésétől, 1367-től, önálló községgé válásáig, 1954-ig, legalább kilenc birtokosa volt, a Clarissa apácáktól a Rákócziakig.

Szokatlan, de roppant érdekes film bemutatóját tartották Budapesten, a XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában. Témája – anélkül, hogy látták volna – ismerős minden olyan család számára, ahol „tizenéves” korú gyermek él. Napjaink egyik nagyon nagy problémájáról, a fiatalok drogfogyasztásáról szól.

Ne lepődjön meg, aki ezt a szót még soha nem hallotta. Nincs vele egyedül – mostanáig. Ám aki jelen volt Budapesten a Nagycsarnokban a Portugál napokon, nemcsak a szóval, de a szappannal is találkozhatott. No és persze volt ott még sok más.

A 20. – jubileumi - Magyar Termék Nagydíj Védjegy kitüntetést, a tanúsított minőség „útlevelét”, a Magyar Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében adták át a díjazottaknak. A zsúfolásig megtelt teremben olyan vállalatok képviselői ültek, akiknél tevékenységükben az energiahatékonyság, a környezetbarát és a fogyasztók életminőségét javító, integrált megoldások kaptak nagy hangsúlyt.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata, így a Magyar Telekom is bemutatta 2016-ban a „Sea Hero Quest” (A tenger hőse) elnevezésű új mobiljátékot, amely a szórakoztatás mellett nemes célt is szolgál. A több platformon játszható mobiljátékot abból a célból fejlesztették, hogy elmélyítse a térbeli tájékozódásról meglévő tudományos ismereteket, illetve információval szolgáljon arról, hogyan működik agyunknak ez a területe. A játékot most továbbfejlesztették és kiterjesztették.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!