2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Hátizsákkal a világ körül - Thaiföld
Kiss Kriszta
2015.10.28 11:56
Belegondoltál már valaha abba, milyen lenne feladni mindent és nekivágni egy hátizsákkal a nagyvilágnak? Szerintem sokaknak megfordult már a fejében, de sajnos a többség nem mer belevágni, mert rengeteg a kétely és óriási rizikó az egész. Feladni az állásod és a félretett pénzedből céltalanul bolyongni a világban úgy, hogy nem biztos a szállásod és ruhád is csak annyi van, hogy épp túl tudd élni.

Én is sokáig féltem megtenni az első lépést, végül úgy megtetszett, hogy azóta már az a fura, ha normális életet élek. Ez a „backpacking“, amiről beszélek. Ha még nem próbáltad, de ki szeretnéd, akkor ne várj túl sokáig: ez olyan dolog, amit fiatalon kell átélned, amíg nincs a nyakadon a család, mivel ez gyerekekkel képtelenség.

Az első hátizsákos kalandomra az egyik barátommal, Gáborral indultunk el. A túra maga 2 hónapig tartott és 4 kelet – ázsiai országot foglalt magába: Thaiföld, Malájzia, Szingapúr és végül, de nem utolsó sorban Fülöp – szigetek.

Az egész kalandozás Bangkokban kezdődött, ahová úgy érkeztünk, hogy nem volt foglalva szállásunk sem, így taxiba ültünk és hagytuk, hogy az ottaniak azt csináljanak velünk, amihez ők a legjobban értenek: a turistákat elvarázsolni, és mindent ránk sózni. Ez az, amiben ők világelsők – ja, a masszázst ki ne felejtsem.

Bangkok

 

Bizonyára mindenki hallott a thaiföldi masszázsokról, a ladyboyok hadáról, ezen a téren felkészültek voltunk – emellett rengeteg jó tanáccsal is elláttak minket a témában. A másik javaslat szerint feltétlen meg kell nézni egy Ping Pong Show-t, ahová a bangkoki TukTuk-os emberünknek köszönhetően jutottunk el és élvezhettük a produkciót, melyet sehol máshol nem lát az ember, csak itt. A műsort úgy képzeljük el, hogy izzott az erotika, miközben érdekesebbnél érdekesebb show elemekkel próbálták feldobni a produkciót. A telefonok és fényképezőgépek használata tilos, ezért nem szolgálhatok fotókkal. Bár a program emlékezetes volt, de talán egyszer egy életben elég megnézni.

TukTuk Bangkokban

 

6 napot töltöttünk el Bangkokban, ami szerintem sok volt. Mostani szemmel nézve elég lett volna 3 is, de ahogy azt a Másnaposok című filmben is láttuk, ha nem hagyod el időben a várost, az beszippant magába J

Rengeteg templomlátogatáson vettünk részt, valamint az úszó piac és a csónakázás Bangkok szegény negyedeiben is életre szóló élmény volt.

Úszó piac

 

Bangkoktól északra található Chiang Mai, mely templomainak köszönhetően a turisták kedvenc úti célja.

Chiang Mai

 

Emellett ellátogattunk egy Bangkoktól 60 km-re található elefánt farmra. Az elefántozás mindig jó móka, és ez esetben is felejthetetlen volt az élmény. Mikor épp a folyón átkelve az elefánt hátán ültünk, az egyik pálmafáról egy óriási kókuszdió csapódott az elefánt elé. Szegény az ijedtségtől két lábra állt, és ha az elefántidomár nem nyugtatja le, akkor nem is merek belegondolni, hogy ez a sztori hogy végződött volna…

Elefánt túra

 

Az igazat megvallva, nem csak az imént említett látványosságok vonzottak engem Thaiföldre, hanem a gyönyörű szigetvilág, valamint élővilág egyaránt. Mindkettőt sikerült megtapasztalnunk, mikor is délnek vettük az irányt. Először Phuket éjszakai életébe nyertünk betekintést, majd a Phi Phi szigetek ejtettek rabjaivá. Phuket maga a sziget annyira nem nyűgözött le. Minden csak a bulizásról szólt és mint már említettem én gyönyörű tengerpartokat szerettem volna látni, nem csak masszírozni akaró thai hölgyeket. Végül az álom beteljesült, és egy emlékezetes hetet töltöttük Phi Phi szigeteken.

Phi Phi

 

Napközben a környékbeli lakatlan szigeteket jártuk, míg éjszakánként a helyi Half Moon partikon vettünk részt. Egy dzsungelben laktunk, ahol a majmoktól kezdve egészen a hüllőkig mindenféle állatfaj megtalálható volt. Előfordult egyszer, hogy nyitott ablaknál aludtunk, és arra lettünk figyelmesek, hogy a majmok az asztalon eszik a maradék chipset, majd mikor észrevették, hogy figyeljük őket, az ijedtségtől mindent, ami mozdítható volt magukkal vittek.

Lakatlan sziget

 

Szállásunk a dzsungel közepén

 

A környéken annyi a látnivaló, hogy legszívesebben még maradtam volna, de mivel hogy be volt táblázva az útiterv, és közelgett a telihold éjszakája, tovább kellett lépni. A következő úti cél Koh Phangan szigete volt, a Full Moon partik őshazája. Már szinte hagyomány, hogy havonta egyszer telihold idején emberek ezrei gyűlnek össze Haad Rin partjánál és ünneplik meg a Hold napját. Természetesen mindig vannak bulik, de a Full Moon a legnagyobb. Sokak csak e célból érkeznek, hogy elfeledjék a hétköznapi gondjaikat, hogy fiatalok ezreivel a világ minden részéről kitombolják magukat.

Full Moon party

 

A két hónapos ázsiai backpakingből 3 hetet töltöttem Thaiföldön, ami ízelítőnek elég volt. Maradt még rengeteg hely, ahova nem jutottam el, ezért amint lesz alkalmam, szeretnék visszatérni és kipipálni azokat a helyeket, ahová még nem jutottam el (Pattaya, Chiang Mai). Emellett persze sok más dolgot szeretnék újra átélni, mint pl. a Full Moon partit vagy a phuketi őrült éjszakai életet és nem utolsó sorban a Phi Phi szigeteket.

Phuket

 

Turisták által nagyon kedvelt sziget még Koh Samui is mely kicsivel nyugodtabb hangulatáról híres, ahova sokan kikapcsolódni járnak a Full Moon után. Thaiföld a világ egyik leglátogatottabb országa. A hátizsákosok számára a megfelelő ország, hiszen olcsó és aki komolyabb túrába szeretne vágni, könnyen átlátogathat a szomszédos Kambodzsába, Laoszba, Malajziába vagy Burmába. Én többnyire hostelekben szállok meg, a szállás (5euró) és az étel (napi menü: 3 euro) olcsón megúszható. Ami az utazást illeti, szintén nem nagy dolog, ha valaki nem nagyon kényelmes, és beéri egy helyi busszal vagy vonattal. Ha netán idő szűkében vagyunk, sokszor érdemesebb repülőgéppel utazni, mely árban nem sokkal tér el a tömegközlekedési eszközöktől. Az egész ázsiai utazásban a legdrágább maga a repülőjegy, és az egyetlen hátránya, hogy egy 13 órás repülőutat kell átvészelni. Aki még nem járt Thaiföldön azoknak csak ajánlani tudom, aki meg már járt ott, az tudja, hogy miről beszélek: friss kókuszvizet inni, majmokat etetni a dzsungelben, elefánt hátán túrázni és a kristálytiszta, égszínkék tengerben úszni, színesebbnél színesebb halak társaságában. Talán kicsivel többe kerül egy thaiföldi nyaralás, az élmény viszont kárpótol mindenért és az élmény felejthetetlen marad.

Thaiföldnek talán ugyanaz a hibája, mint a Karib- és a Maldív-szigeteknek. Ha az ember egyszer már járt ezeken a helyeken és látta milyen tiszta a tenger, utána már nem elégszik meg egy átlagos olasz turistákkal és napágyakkal teli tengerparttal, valamint a valós életbe is nehezen szokik vissza. 

Kapcsolódó témák

A két állítás látszólag ellentmond egymásnak, ám a történelem teremthet olyan helyzetet, ahol ez a kijelentés mégis igaz lehet. Az Alföldön, Budapesttől mindössze 76 kilométer távolságra, Cegléd és Nagykőrös között fekvő Nyársapát esetében éppen egy ilyennel találkozunk. A honfoglalás korából nincsenek rá vonatkoztatható adatok. Első írásos említésétől, 1367-től, önálló községgé válásáig, 1954-ig, legalább kilenc birtokosa volt, a Clarissa apácáktól a Rákócziakig.

Szokatlan, de roppant érdekes film bemutatóját tartották Budapesten, a XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában. Témája – anélkül, hogy látták volna – ismerős minden olyan család számára, ahol „tizenéves” korú gyermek él. Napjaink egyik nagyon nagy problémájáról, a fiatalok drogfogyasztásáról szól.

Ne lepődjön meg, aki ezt a szót még soha nem hallotta. Nincs vele egyedül – mostanáig. Ám aki jelen volt Budapesten a Nagycsarnokban a Portugál napokon, nemcsak a szóval, de a szappannal is találkozhatott. No és persze volt ott még sok más.

A 20. – jubileumi - Magyar Termék Nagydíj Védjegy kitüntetést, a tanúsított minőség „útlevelét”, a Magyar Gazdaság Ünnepén, az Országház Felsőházi termében adták át a díjazottaknak. A zsúfolásig megtelt teremben olyan vállalatok képviselői ültek, akiknél tevékenységükben az energiahatékonyság, a környezetbarát és a fogyasztók életminőségét javító, integrált megoldások kaptak nagy hangsúlyt.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata, így a Magyar Telekom is bemutatta 2016-ban a „Sea Hero Quest” (A tenger hőse) elnevezésű új mobiljátékot, amely a szórakoztatás mellett nemes célt is szolgál. A több platformon játszható mobiljátékot abból a célból fejlesztették, hogy elmélyítse a térbeli tájékozódásról meglévő tudományos ismereteket, illetve információval szolgáljon arról, hogyan működik agyunknak ez a területe. A játékot most továbbfejlesztették és kiterjesztették.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!