2015. szeptember 1. kedd, Egyed és Egon napja

Szeptember első hétvégéjén több szempontból is különleges rendezvényre várjuk a látogatókat a Kincsem Parkba. Amellett, hogy három napon keresztül Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mérkőznek meg egymással a versenypályán, az ország legjobb guruló konyháit és bárjait is kipróbálhatják az érdeklődők.

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Az esős időjárás előrejelzésre való tekintettel a fesztivált egy héttel későbbre halasztják a szervezők, azaz idén ősszel szeptember 11 és 13 között tartják meg! A 13-i nemzetközi maratonfutásra tekintettel nem az Olof Palme sétányon, hanem pár méterrel arrébb, a Felvonulási Tér Hősök Tere felé eső végén, közvetlenül az ARC plakátkiállítás mellett.

Jó érzékkel választották ki a rendezők a témát a nyári évad utolsó beszélgetéséhez az újlipótvárosi Firkász kávéház „Délutáni frissítő” című programsorozatában. A szétáradó verőfénytől búcsúzva, hazai képzőművészetünk egyik legérdekesebb egyéniségének – minden részletében még ma sem teljesen ismert – életútját tekintették át.

A címben jelzett kifejezést sokszor, sokféle összefüggésben hallottuk már, ezúttal egy egészen új megközelítésben kerül elénk. Megfelelő módon, „okosan” használva, életmentő lehet.

kiemelet ajánlataink

Barcs Somogyország déli részén, a Dráva partján helyezkedik el. Nagy forgalmú határátkelőhellyel rendelkezik, így Somogy déli kapujaként is szokták emlegetni.

Különleges hangulatú gyógyfürdő az ország egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. Fürdőszolgáltatás, gyógyszolgáltatás, kemping tartozik a fürdő tevékenységi körébe.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Rovatok
Budapest

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

gasztronómia

Milyen a kóser füstölt libacomb? Hogyan készül a kóser sólet Jemenben és Galíciában? Mi a különbség a gerstlis és a lengyel sólet között? Ha ezekre a kérdésekre nem csak elméleti választ szeretnél kapni, hanem gazdagodnál egy kiadós kóser gasztronómiai élménnyel, akkor irány a Sóletfesztivál!

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

művészet, kultúra

A régi mondás értékét esetünkben még az sem módosítja, hogy jelző akár magyar-szlovén is lehetne, a negyedik pedig nem ráadás, hanem kivételesen megelőzte az összetartozó hármat. Ez utóbbiak - három kiállítás – együtt, egyszerre nyíltak meg a budapesti Műcsarnokban.

Már hagyomány a budapesti Benczúr Hotelben, hogy a szálloda földszinti terének falát galériaként használják, kortárs művészek bemutatására. Az augusztus 4-én megnyílt és szeptember 1-ig látható 117. kiállítás viszont egy kicsit eltér a korábbiaktól. A látogatók most nem egyetlen művész alkotásaival találkoznak és a képek többségének eredetije nem is itt található.

Szokatlan – mondhatni rendkívüli – eseménysor megnyitására került sor a Műcsarnokban. „Szlovén – magyar kapcsolat” összefoglaló címmel, egymás után négy kiállítást rendeznek, melynek első tagja augusztus 6-tól szeptember 27-ig várja a látogatókat.

érdekesség

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

koncert, fesztivál

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

sör, bor, pálinka

Augusztus 28-án, péntek reggel zúgni kezdenek a motorok, és útjára indul a jubileumi, 20. Magyar Borok Útja Rallye. A száz autóból álló mezőny a Városligetből vág neki a közel 1000 kilométeres távnak. A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket fogja bejárni.

A minőségi bor ugyanúgy hozzátartozik Alsó-Ausztriához, akár a sokszínű táj vagy a figyelemre méltó kulturális értékek. Az alsó-ausztriai BorŐsz idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, igencsak sokszínű kínálattal. A bor szerelmeseit és az ínyenceket 2015. augusztus 21. és november 20. között borbarát ünnepségek sorozata várja, borhoz illő különlegességekkel, ínyencfalatokkal. Az érdeklődőkre kedélyes felfedezőút vár, többek között meg lehet tekinteni a szüretelést, élő zene kíséretében részt lehet venni borászünnepségeken és pincesori mulatságokon, borutakon lehet túrázni, sétálni kijelölt útvonalakon a szőlősorok mentén.

A vincellérek régi, tréfás mondása, hogy van jó bor, van jobb bor, meg az én borom! Ha nem is szó szerint, de ennek a lényegét komolyan veszik a Matias Pincészetnél. Tevékenységük középpontjában folyamatosan a minőség javítása, az egyre kiválóbb borok készítése áll. Eredményeiket most partnertalálkozón is bemutatták.

Blog ajánló
Egy nap a városban Gőzburger: Budapest egyik legjobb hamburgere egészen spéci módon készül
Pista báról már korábban is írtunk, például mert olyan fantasztikus szendvicseket készít, amilyeneket kevesen a városban. Egy ideje már hallottuk, hogy nekiállt valami egészen különlegesnek, a gőzburgernek, de csak tegnap sikerült kipróbálnunk az új csodát. Pedig a név alapján egyáltalán nem gondoltam, hogy olyasmiről van szó, ami érdemben beleszólhat a budapesti élmezőny alakulásába, annak ellenére sem, hogy Pista bá a nagy átlagnál sokkal ügyesebben kísérletezik az ízekkel. Egyszerűen előítéletem volt a gőzburger kifejezéssel, mindig a gőzgombóc jutott eszembe róla, aminek meg semmi köze a burgerekhez. És tényleg elég spéci receptről van szó, az Egyesült Államokban is csak Connecticutban kóstolhatsz hasonlót. A recept lényege, hogy a húst nem sütik, csak gőzölik, amitől jobban benne maradnak az aromák, de egyszersmind kicsit undorítónak is tűnik az egész. Amíg meg nem kapod a rendelésed. Mert akkor minden megváltozik. Kihozzák eléd ezt a csodálatos, dupla húsos szörnyet és szerelembe esel. Rómeó nem nézett úgy Júliára, mint a burgerre éhes tesztelő erre a dögre: És beleharapsz. És az egész elkezd masszává válva szétfolyni a kezeid közt. És közben olyan ízeket érzel, amilyenekre nem is számítottál. A marhahús gőzölve szenzációs, lágy és karakteres. A ciabatta hiánypótló, a régi Zing eltűnése óta várjuk, hogy valaki újra ilyesmivel kísérletezzen, a sajt nyúlik, de jó félméteresre, a karamellizált hagyma visszafotott, a spéci majonézes házi szósznak meg azonnal rajongója lettem. És az egész mellett ott az uborka, amitől bájosan tájjellegű vizuálisan a cucc, és ami ízben hibátlanul passzol ehhez az egész izéhez. További fotóim nincsenek, mert amint elkezded enni, egy végeláthatatlan dzsuva az egész kezed.  A Pista bá gőzburgere kihagyhatatlan minden burger iránt elkötelezett magyar nőnek és férfinak, általa válik jobbá a nemzet. Ez az egyik legjobb hamburger, amit itthon ehetsz, ha eddig kimaradt, próbáld ki: egy hússal 1500 forint, azzal is bőven eltelsz, két hússal 1980-ért meg akkora az adag, hogy ha 3-4 körül betolsz egyet, este 8-9 körül még bőven bírni fogod újabb kaja nélkül. Pista báMadách Imre út 1.06305287392H-Sze: 11:00- 21:00Cs-V: 11:00-22:00  
Egy nap a városban Extrém édességtúladagolás francia módra: Chez Dodo
Mindenkinek vannak kedvenc cukisághelyei Budapesten, a mienk pont a Delizia: pár éve megtaláltuk őket, beléjük szerettünk és azóta hozzájuk járunk édességet enni. Csakhogy. Ez nem jelenti, hogy nincsenek mások a városban, és bármennyire is nehéz leporolni magunkról a keksz és macaronmorzsákat, időnként fel kell tápászkodnunk a liblingjeink édességhalmai alól és ki kell próbálnunk másokat is. Pont mint most, amikor végre bevettük magunkat a Sas utcai Chez Dodóba, ahol a Párizs-O-Méter annyira kileng, hogy az üvegbúra alatt kínált macaron adja a másikat. Igen, a falig eltolt franciás hangulat főleg macaronokra borul rá egyébként ügyesen, úgy értem, hogy a belső tér nincs túlmagyarázva, nem lóg be mindenhonnan valamilyen párizsi attribútum, nem szúrja át az Eiffel-torony a miniatűr diadalívet, egyszerűen csak olyan a hely, mintha átteleportálták volna ide Párizs hatodik kerületéből. Apropó, ha valaki lemaradt volna a legjobb párizsi programokat bemutató videónkról, az szégyellje magát és pótolja a mulasztást:   További jó pont a helynek, hogy előtted készülnek az édességek, nincs semmi csalás, vagy átverés. És a végeredmény tényleg kivételesen jó, ráadásul a Chez Dodóban nemcsak a klasszikus ízekkel mernek játszani (azokkal is), de trükköznek is, így például a még visszafogottan izgalmas sós-karamellás-csokis tök jó azoknak, akik még épp csak elkezdtek kísérletezni, de a bevállalósabbaknak van például wasabis is, ami nekem százszor jobban ízlett, mint a levendulás - utóbbit semmilyen gasztronómiai kontextusban nem tudom értelmezni, nem itt, hanem általában, de ez már az én hibám. A többi íz viszont szenzációs, szóval megérte a helyet létrehozó Dórinak/Dodónak Párizsban tanulnia hónapokig a legjobbaktól a macaronkészítést, mert tényleg csúcsra járatta a műfajt. A legjobban viszont nem is a macaron, hanem a canelè ízlett, ez az egyébként jól csak nehezen elkészíthető süti, ami ha nagy ritkán mégis jó, akkor nagyon az, és itt az: Vannak még forró csokik meg egyéb franciás édességek nem különösebben olcsón, ha számolgatás nélkül rendelsz, négy főre simán elkölthetsz 6-7 ezer forintot, de akkor már olyan édességtúladagolással kell számolnod, hogy néhány napig csak szalonnát akarsz majd enni utána. Reálisan 2,5-3 ezer két főre egy alapos besütizés, forró csokikkal. Chez Dodo Budapest, Sas utca 7. H-P: 8:30-20:30 Szo: 10:30-21:30 V: 10:30-19:00
Városlátogatások Gent, Észak Firenzéje
Gent, Észak FirenzéjeA város a Schelde és a Lys folyó torkolatánál fekszik, a település neve, a kelta 'ganda' összefolyás torkolat szóból ered. A történelmi emlékekben és műkincsekben rendkívül gazdag várost számos kis csatorna szeli át, észak Firenzéjének is szokták nevezni.A Graslei és a Korenlei rakpart házai felejthetetlen látványt nyújtanak.Genti látnivalók:A Városháza:Gent egyik nevezetessége a Városháza, melyet körbe sétálva felér egy építészeti stílus tanulmányúttal a gótikától a reneszánszig.Az épület két szárnya két teljesen eltérő stílust képvisel, de mégis, összességében harmonikus egység.A Belfried torony: A genti függetlenség jelképe.Gravensteen vár:A város másik látványossága a  a flandriai grófok várkastélya.  Philip Alsace gróf a keresztes lovagok várának mintájára építette a XII. században. Ma az épületben múzeum található, amely a Gentben használt kínzó és harci eszközöket mutatja be.A középkori várépítők bizonyára nem sejtették, hogy a várfalak alatt majd villamos csenget, turistabuszok araszolnak a fényképezőgépekkel felfegyverzett turisták tömege között. Még az (örök) ifjú házasok is itt kezdik a nászutat. Egy csipetnyi középkor a belvárosban!A vár egyébként sohasem állt ostrom alatt, a legnagyobb veszélyben akkor volt, amikor kezdték elhordani a köveit, hogy lakóházakat építsenek belőlük. A korabeli városatyák segítségével a vár hősiesen ellenállt a rombolásnak, így ma is gyönyörködhetünk szépségében.A vár egyébként olyan, mint amilyeneket ügyes kezű apukák építenek a gyerekeiknek a tengerparton, csicsás bástyákkal, tornyokkal.Szent Bavo katedrális (flamandul Sint-Baafskathedraal):A dóm névadója, a flandriai Szent Bavo a VII. század közepén élt, és a Genti Apátságban van eltemetve. A Genti Egyházmegye alapítása után lett dómmá a város főtemploma, az akkori Szent János templom, és azóta viseli Szent Bavo nevétA gótikus katedrális főhajóját és a kórust 24 kápolna veszi közül. A dómban olyan híres művészek alkotásai láthatók, mint Hubert van Eyck a „Titokzatos bárány imádása” című oltárképe 1432-ből, amelyet testvére Jan van Eyck fejezett be, valamint Rubens 1624-ben befejezett oltárképe, amely Szent Bavo kolostorba lépését örökíti meg.A templom a gótika egyik legszebb épülete Belgiumban, és húsz táblaképből álló szárnyas oltár a legnagyobb művészettörténeti értéke. Graslei rakpart:A Graslei rakpart a város legszebb, leghangulatosabb része. A folyó mellett egymás után sorakoznak a korabeli kereskedőházak, raktárak és a különböző céhek székházai. Természetesen nem maradhat ki a vámház és a posta sem. A középkori flamand építészet jellegzetes formái és élénk színei ma is szemet gyönyörködtetőek.A gazdag rakománnyal érkező kereskedelmi hajók helyett ma turistákkal zsúfolt sétahajók közlekednek a csatornákon.A kőfaragók céhének a háza:Gent másik nagyon érdekes látnivalója a kőfaragók céhének a háza, melynek érdekessége a tetőt díszítő hat különböző szélforgó.Az impozáns óratornyú korábbi posta épületet átépítik, ez év végén egy exlusiv bevásárlóközpont nyílik a patinás épületben. A flamand színház: Különleges a festett homlokzat.Járda és fal díszítés:        Szent Miklós templom: Az egykori gabonapiac terén magasodik.A belga sört Gentben is meg kell kóstolni, hiszen a sok gyönyörű látvány és a hosszas séta során érthető, ha megszomjazik az ember. Nosza, irány a híres Dulle Griet (Veszett Margit) söröző, amely egy XV. századi öntött vas ágyúról kapta nevét.Kissé szűkös a választék, csak 250 féle sörből választhatsz. Ha nagyon szomjas vagy érdemes MAX sört rendelni, bár ez esetben a pincér elveszi a fél pár cipődet, beleteszi egy kosárba, amit felhúz a plafonig, és addig nem kapod vissza, amíg meg nem ittad az egészet. Ha nem tudod meginni, marad a cipőd. Mezítláb távozó vendéget nem láttam!Gent városa maga a történelem, Párizs után a középkor második legnagyobb városa volt. Méreteiben ma már jelentősen elmarad Európa nagyvárosai mögött, sajátságos középkori hangulatát megőrizte.Ezt az alábbi videó is bizonyítja: https://www.youtube.com/watch?v=NpabpQnhzIk        2015 aug.                                                                  Made by vinpet
Városlátogatások Bruges–i látnivalók
Bruges–i látnivalókKapcsoljuk be a bolondos professzor időgépét, repüljünk vissza a múltba és látogassunk el egy középkori flamand kisvárosba. A város neve a norvég „Bryggia”(kikötő) szóból ered.Az óváros kanyargós, keskeny, macskaköves utcáit hajózható (mondjuk inkább, hogy csónakázható) csatornák szelik át, némi velencei hangulatot idézve. A jellegzetes németalföldi, keskeny csúcsos homlokzatú polgári házak fölé égbenyúló templomtornyok magasodnak.Bruges városát 1128-ban alapította I. Balduin gróf. Érdekesség, hogy tengeri kijáratát egy viharnak köszönheti a város, amikor a víz betört a szárazföldi területekre, és egy természetes csatornát alakított ki.Az ezeréves város gazdagságát elsősorban a kereskedelemnek köszönheti. A középkorban az egyik legfontosabb Hanza-város volt. A XIX. század második felétől a megélénkült turizmus jelenti a település legfőbb bevételét.A hajdani aranykorból páratlan épségben és szépségben megmaradt épületek vonzzák a látogatókat.Az egyik legszebb belga város, melyet csak úgy emlegetnek: die Scone (a szépség). A gyönyörű gótikus és barokk épületek múltidéző hangulata, a sok-sok templom és kápolna, a várost ékesítő több száz kisebb-nagyobb Madonna-szobor évről évre a turisták százezreit vonzza.Kevesen tudják, hogy a tőzsde (börze) név a Bruges-i  van der Buerse család nevéből származik, akik utalványokat, jelzálogleveleket és váltókat alkalmaztak a  pénzügyi műveletekben, a címerük, pedig három erszényt ábrázolt. A kereskedők a tekintélyes kereskedőcsalád háza előtt gyülekeztek üzletkötésre. A Börze nevet, ma is világszerte használják.Apropó, tudod, hogy kell a kákán csomót keresni?  Egyszerű, olcsón veszed, és drágán adod el.A hangulatos kisváros 2002-ben Európa kulturális fővárosa volt. Történelmi belvárosa 2000 óta a Világörökség része. A várost először gyalog érdemes felfedezni, de figyeljünk kockaköveken vadul kopogó lovas hintókra és a cikázó biciklisekre.   A legfontosabb látnivalókMiasszonyunk templom: A városban található Európa legmagasabb, 122 méteres kőtornyú temploma, Miasszonyunk-templom, ahol megtekinthető Michelangelo Madonna-szobra. A Madonnát a művész a Sienna-i katedrális számára készítette, de két Bruges-i kereskedő megvásárolta az alkotást.A Szent Vér bazilika:A város másik büszkesége a Burg téren áll. Nevét onnan kapta, hogy emeletén Jézus vérét tartalmazó fiolát őriznek, amit egy keresztes lovag hozott a Szentföldről. A helyi nevezetességnek számító Krisztus vére körmenetre évről-évre egyre több látogató érkezik. A Piactér:A tágas teret jellegzetes németalföldi, keskenycsúcsos homlokzatú polgári házak övezik, de először a 83 méter magas 47 harangból álló Belfort harangtornyot pillanthatjuk meg, mely uralja a teret, és szimbolizálja a középkori brugesi polgárok erejét és szabadságszeretetét.Az 1240-ben épült torony az idők során többször vált a tűz áldozatává. A harangjátékok mechanikusan is működik, de kezelésére a város egy hivatalos harangozót is foglalkoztat, hogy teljes legyen a középkori feeling.A 366 lépcsőfok megmászásával gyönyörű kilátás nyílik a városra, ha szerencsénk van, még az Északi-tengerig is elláthatunk. A Városháza:Az 1375 körül épült impozáns épület a város középkori virágkoráról tanúskodik. Belgiumban ez a legrégebbi és a helyiek szerint legszebb Városháza. A homlokzaton bibliai és történelmi alakok szobrai láthatóak. Néhány terme látogatható és polgári esküvők is köttetnek falai között. A séta után menjünk hajókázni:A várost átszelő csatornarendszeren hajókázva, a városnak újabb szépségeit fedezhetjük fel. A csatornákban az épületek „velencei módra” a vízben állnak, a házak egy részének közvetlen csónakkijárata is van. Az alacsony hidak és a labirintusszerűen kanyargó csatornák egy középkori skanzen hangulatát idézik. A vízről csodálatos kilátás nyílik a pompás épületekre. Festői látvány az ódon hidak, és a csendes víztükör fölé hajló fák. Elhajókázunk a Szent János Kórház mellett, melyet a XI. században alapítottak, falai között talán a világ egyik legrégebbi gyógyszertára tekinthető meg.Gasztronómia:A kulturális értékek mellett a város a kulináris élvezetek széles választékát kínálja a látogatóknak. Mielőtt választanánk a jellegzetes ételek közül, igyunk egy sört. A választás nem egyszerű, több-száz különböző sört kínálnak. A legnépszerűbbek az apátsági sörök. Minden sört azonos címkéjű pohárba töltenek. Bátran kóstoljuk meg, nem fogunk csalódni, bármelyiket is választjuk. Azért nem árt az óvatosság, mert a nálunk megszokott, négy-öt %-os alkoholtartalmú sörök Belgiumban inkább üdítőnek számítanak, nem ritka a 8-10%-os sör sem.Aztán kóstoljuk meg az ízesített lében vagy fehérborban párolt fekete kagylót sült krumplival. Természetesen közben folyamatosan igyuk a sört.A végén ne hagyjuk ki a kézzel készült csokoládék kóstolását sem.Befejezés:A város a késő középkor óta alig változott. Évszázados csipkerózsika álmából reggelente a turisták csókja ébreszti, bár a látogatók tömegét látva ez inkább csóközön. Bruges-ben a legjobb dolog céltalanul kószálni, bámészkodni és időnként legurítani egy sört. A város középkori atmoszférája és romantikus hangulata szinte magával ragadja a látogatót. Nézzünk meg egy videót a városról: https://www.youtube.com/watch?v=pvVUuza-CXsCsónakázzunk: https://www.youtube.com/watch?v=hUF99sV3CS0                2015 aug.                                                       Made by peter
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!