2015. december 1. kedd, Elza napja

Idén november 27-én ötödik alkalommal nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján ünnepélyesen meggyújtja az első gyertyát Snell György püspök, a Szent Jobb őre. Az ünnep fényét az ExperiDance Angyalok Kara kórusprodukció november 29-i ősbemutatója, és a Diótörő a Bazilikán, a klasszikus mese 3D-s animációja emeli, a világhírű hazai vizuális alkotócsoport, a Kiégő izzók izgalmas feldolgozásában. Január 2-ig fényfestés, kézműves termékek, koripálya, jótékonysági és családi programok, valamint a karácsonyi szezon legnagyobb street food kínálata és január elsején lencse nap várja a látogatókat a Bazilikánál.

A tizenkettedik Újbor és Sajtfesztivál a Bánk Bán Bordalával nyílt meg Budapesten a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeumban. A jó hangulat nem csak ennek volt köszönhető. A borászok bizakodóak, a 2015-ös év jó évjáratnak ígérkezik. Az pedig köztudott, hogy a bor és a sajt egymásnak jó barátai. Ahol sűrűbben nyílik a palack, ott több fogy a sajtokból is.

Szivar és rum, táncra csábító karibi ritmusok – nagyjából ez jut eszébe Kubáról annak, aki még nem járt ezen a varázslatos szigeten. Aki már járt ott, hosszasan képes mesélni az élmények sokaságáról és szerencsére – úgy néz ki – ez a tapasztalat egyre többek számára válik elérhetővé.

A Gundel Művészeti Díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor: eleinte 10, a későbbi években 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Idén a díjazottak csoportja átalakult, egyenként két tagból álló, hat szakmai kuratórium dönt és a sor egy hetedik. új kategóriával gazdagodott.

kiemelet ajánlataink

Különleges hangulatú gyógyfürdő az ország egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. Fürdőszolgáltatás, gyógyszolgáltatás, kemping tartozik a fürdő tevékenységi körébe.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

Szeretettel várjuk ebben a különleges környezetben, ahol a varázslatos természet és a magyar vendégszeretet harmonikus összjátéka várja a testet – lelket egyaránt elkényeztetni vágyó vendégeket.

Rovatok
Budapest

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

gasztronómia

Az önálló vállalkozói életet tortadísz készítő kisiparosként kezdték. Ma már 25 üzlet és egy bécsi Szamos cukrászda dicséri a márkává vált nevet. Nyolcvan év alatt 500 dolgozót foglalkoztató, édes birodalommá nőtte ki magát az egykori „maszek” világból a Szamos.

Az étterem Budapesten van, a nyolcadik kerületben. A tulajdonos Bangladesh-i, a konyhában indiai konyhafőnök vezetése mellett, eredeti indiai ételeket főznek. Kell ennél jobb bizonyíték arra, milyen kicsi a világ?

Egyre több balatoni vendéglátós gondolja úgy, hogy nem feltétlen csak a nyári időszakra kellene a nyitva tartásnak korlátozódnia - ennek eredményeképpen növekszik az ősszel és télen is látogatható vendéglátóhelyek száma.

művészet, kultúra

Tatabánya egy estére Budára költözött. Jó alkalma volt rá. A Tatabányán élő és alkotó művész, Jakobi Anna Mária kiállítása nyílt meg a XI. kerületi Tető Galériában. A tárlat - melynek megnyitó ünnepségén tatabányai előadóművészek is közreműködtek – december nyolcadikáig látogatható.

Sersovszky Zsuzsanna festőművész legújabb kiállítása Budapesten, a Madách Színház Tolnay Szalonjában nyílt meg és december 8-ig látható. A képek szellemiségének középpontjában ezúttal egy sajátos gondolatkör áll.

Ritkán látott tömeg töltötte meg a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti kupolatermét a megnyitó óráiban. Mutatva azt az érdeklődést, ami El Kazovszkij alkotásai iránt mind a mai napig megnyilvánul. A kiállítás a Budavári Palota C épületében 2016. február 14-ig látható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

érdekesség

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az InterContinental Szálló báltermében, november 29-én, vasárnap, 10 és 16 óra között a Diplomata Vásárt. A rendezvény a Diplomata Házastársak Budapest, és a szálloda közös szervezése, melynek célja, hogy rászoruló magyar intézmények támogatására pénzalapot gyűjtsenek.

A Red Scorpion amerikai kalandfilm 1989-ben készült, nálunk is vetítették Vörös Skorpió címen. Bár a kalandosságon kívül egyéb összekötő kapocs nincs, hasonló névvel idehaza is találkozhatunk. A Red Scorpions biztonsági szolgálat 2001 óta áll ügyfelei rendelkezésére. Munkáját – csak az elmúlt esztendőkben – több tízmilliárd forintnyi visszatartott, eredményesen megóvott érték jellemezte.

Belegondoltál már valaha abba, milyen lenne feladni mindent és nekivágni egy hátizsákkal a nagyvilágnak? Szerintem sokaknak megfordult már a fejében, de sajnos a többség nem mer belevágni, mert rengeteg a kétely és óriási rizikó az egész. Feladni az állásod és a félretett pénzedből céltalanul bolyongni a világban úgy, hogy nem biztos a szállásod és ruhád is csak annyi van, hogy épp túl tudd élni.

sör, bor, pálinka

Teljes lendülettel folynak a másfél hét múlva megnyíló XII. Újbor és Sajtfesztivál előkészületei, de a szervezők már egy évvel előre tekintenek. Már most bejelentették: a következőt, a tizenharmadikat az Olimpia jegyében rendezik meg.

A Magyar Bor Akadémia idén 25. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb borszakmai elismerését. Számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier és chef küldte el jelölését.

Hat barát érkezett, huszonnégy bort hozott, sokan voltak kíváncsiak rájuk. Így is lehetne kezdeni a hagyományos őszi Zwack Openről szóló beszámolót, de persze ennél mindig többről van szó. Ezek a délutánok, esték alkalmat kínálnak arra, hogy újra és újra felfedezzük, milyen csodákra is vagyunk képesek, Villánytól Tokajig.

Blog ajánló
Egy nap a városban A FŐTÁV nem csak a lakóknak fűt be
Hirdetőnk a FŐTÁV, akik játékra hívnak minket az adventi időszakban. Ha asszociálni kell valamire a távhőről, sokaknak valószínűleg a Szomszédok KGST-szagú lakótelepei ugranak be, pedig például az olyan menő városokban, mint Koppenhága, 98 százalék ennek a fűtési típusnak az aránya. Nem véletlenül: bár Magyarországon sokan megbélyegezték a távfűtést, mert összekötötték a lakótelepek rossz szigetelésével, az a helyzet, hogy egy normálisan kitalált rendszer mellett tök gazdaságosan tudsz fűteni ezzel a technológiával is. Sőt. Szóval ha a régi lakótelepi módival ellentétben az ablakaid szigetelésénél érdemi változást tudsz elérni azzal, ha becsukod őket, illetve ha egyéni szabályozód van, szóval nem kell kinyitnod az ablakot a mínusz 10-ben, amikor a túltolt fűtés miatt már meleged van, nagyon sokat nyerhetsz a távhővel. Budapesten egyébként közel negyedmillió lakásban fűtenek így, sőt, olyan spéci helyszíneken is, mint a Mátyás-templom. Több fürdőben, kórházban, oktatási intézményben is ugyanez a technológia van, de az olyan csúcstechnikás közösségi terekben is ez a helyzet, mint a MÜPA, a RAM Colosseum vagy a Millenáris. Rengeteg irodaház és bevásárlóközpont is a FŐTÁV mellett döntött, amikor a fűtési rendszerüket kiépítették, mert el tudtak vonatkoztatni a rossz beidegződésektől és mert kiszámolták, hogy ha rendesen van felépítve az épület, a távhő is tök jól tud szuperálni. A legtöbb intézmény alapvetően azért választja a távfűtést, mert ezzel számos problémától szabadulhatnak meg. Egy jól kialakított, korszerű rendszer esetén ugyanis a fenntartóknak nem kell hőtermelő berendezéseket és kéményeket beépítenie és karbantartania – és mindezekért fizetnie, ami elég nagy összeg is lehet a végén. További jósága a távhőnek, hogy a szolgáltatás folyamatos, kényelmes, kiszámítható és felhasználóbarát: nem kell kazánokkal, meg hasonlókkal bajlódni. A Főtávban számos szakember monitorozza folyamatosan a házad fűtését: hogy nincs-e túl meleg, nincs-e túl hideg, minden berendezés szuper pontosan üzemel-e. Mivel a fenti esetekben olyan épületekről van szó, amikben egy időben több száz vagy ezer ember is tartózkodik, nem elhanyagolható szempont a biztonság sem. A távhő esetében nem fordulhat elő semmilyen mérgezés, nincs tűz- és robbanásveszély, hiszen a fűtési energiát a város széleinél, nagy erőművekben állítják elő, amikre óriási kéményeket kötöttek, hogy a gáz még véletlenül se jusson be a városba. A FŐTÁV beruházásainak és fejlesztéseinek köszönhetően ráadásul a távfűtés egyre gazdaságosabb, és emellett környezetkímélő is. A FŐTÁV-val most játszhattok is. A vállalat az adventi időszakban egy háromfordulós játékra hívja a vállalkozó kedvűeket, hogy teszteljék távfűtési ismereteiket. Hetente egy-egy újabb kérdés jelenik meg a Blikk-ben és a FŐTÁV Facebook oldalán. Aki mindháromra helyesen válaszol, akár egy 200 ezer forintos ajándékot is a fa alá tehet. 
Városlátogatások Német városok: Bamberg
                  Német városok                                           Bamberg      Bamberg, Németország egyik legszebb, ősrégi városa. Az óváros, méltán nyerte el a Világörökség címet. Az eredeti épületek gyönyörű állapotban vannak. Szerencsére, a háborúk, az évszázadok során, elkerülték Bamberget. A csodálatos román, gót, barokk, reneszánsz és a szecessziós stílusú épületek látványa miatt, Bamberget a "németek álomvárosának" is nevezik. Bambergnek nagyon sok történelmi kötődése van Magyarországhoz, testvérvárosa többek között Esztergom.                                                 A Bamberg-i Városháza és a Regnitz folyóA Regnitz folyó mentén épült város hét dombon fekszik, mint Róma, vagy ahogy a helyiek ironikusan mondják: Róma hét dombon fekszik, mint Bamberg. A folyó két ága közti egy nagy és több kis sziget alkotja a központi részt, s ezek mellett fekszenek a kis dombok, tetejükön egy-egy templom látható.A város egyik legismertebb műemléke, a világhírű négytornyú katedrális, vagyis a Bamberger Dóm, a híres lovas szoborral, amelyen, Szent István király tekint lováról a katedrális alapítójának, II. Henriknek a sírja felé, ugyanis, felesége Gizella a Bamberget alapító II. Henrik császár testvére volt.A város vezetői nagyon örültek volna annak, ha Bamberg elnyeri 2010-ben a kulturális főváros címet, a Bambergi Lovas már előre fel volt nyergelve.A szállodánk a St. Nepomuk hotel is fantasztikus helyen, a folyó fölé benyúlva fekszik. Vacsora közben kibámulni az ablakon, csodálatos látvány.                                          A zúgókon bátor kajakosok szoktak gyakorolniA szűk utcákon a parkolás elég nagy gond, de ötletes megoldásokkal próbálnak ezen a segíteni. A szálló egyik parkolójában egy, az áttételek segítségével, kézzel könnyedén mozgatható, csuklós acélszerkezettel két autót lehetett egymás fölé elhelyezni.Bambergben egyedülálló 900 éves tradícióra visszatekintő sörkultúra létezik. Az első ízes helybeli sört kolostorokban főzték. A több évszázados épületek, helyet adnak kellemes, hangulatos kis éttermeknek, ahol saját, házi főzésű sört szolgálnak fel. Feltétlenül meg kell kóstolni a Schlenkerla vendéglőben, a híres füstölt sört, mely világhírű nedű.                                                                                               Made by vinpet                                       
Egy nap a városban Ha a Dohány utcai zsinagógában túravezetőt kérnél, csakis Ágit
Ki az, aki tudja, melyik a Dohány utcai Zsinagóga? Most az tartsa csak fent a kezét, aki járt is odabent. Ugye-ugye? Budapesten van Európa legnagyobb zsinagógája, sőt világviszonylatban is csak a New York-i Temple Emanu-El előzi meg méretben. Mégis, valahogy kevesen érzik úgy, hogy be kell állniuk a turistákkal tömött sorokba, és egyébként is, van az egésznek a rendőrökkel, magas és vaskos kerítéssel valamilyen "inkább most ne" hangulata. Jól mutatja a látogatók összetételét, hogy naponta egyszer van magyar vezetés, viszont félóránként tartanak angol nyelvű sétát, meg persze német, spanyol, olasz, francia, héber nyelven is indulnak vezetések.  Bevallom, én is most először vettem részt ilyenen. Mégpedig azért, hogy meglessem Ágit, aki állítólag olyan szenvedélyesen vezet csoportot, hogy a Tripadvisoron "Agnes" egy külön bejegyzést kap sokszor, kiemelve, mennyire szuperül vezette a csoportot abban a háromnegyed órában. Agnes egy budapesti látványosság lett. Nyilván meg kellett néznem. Az első öt percben Ági úgy lesz mindenki kedvence a csoportban, hogy egyébként lazán, hangosan, kissé "vagányan" libben elénk, végigkérdez mindenkit, merről jött, felméri a dinamikát, a támogató és az esetlegesen ellenséges hozzáállást (utóbbiról később), a tudásszintet, hogy mennyire kell magyarázni, mi a holokauszt, kik voltak a németek, és hogy álltak az oroszokkal. A támogatók általában az USA-ból érkezett vendégek közül kerül ki, ők hozzászólnak, helyeselnek, kérdeznek, elmondják a véleményüket. Tehetik, 6 milliós az ottani zsidó közösség, toronymagasan a legnagyobb a világon. Ági a szerethető pimasz karaktert hozza, akivel lehet viccelődni, és aki ugyanúgy elereszt egy-egy poént nagyszerű ütemben, de lehet érezni, hogy ez csak egy szintig működik. Érezni, hogy Ágival nem lehet szórakozni, és gyorsan helyre tesz, akár csak ha hangosan elkezdesz a szomszédoddal beszélgetni. Mindez nem üres magabiztosság, egy megalapozott tudáson alapul - az itteni vezetőket a főrabbi vizsgáztatja, és szigorú -, ez pedig a visszakérdezésnél derül ki igazán: nehéz sarokba szorítani, de ha valakinek mégis sikerülne, ő onnan is kibújna. Azt vettem észre, hogy a 30-60 százalékban unalmas épület-körbevezetések emléke ellenére itt tátott szájjal figyeltem, és kénytelen voltam közbe is szólni, annyira családias lett a hangulat. Megtudtam közben, hogy az épület bazilikális elrendezése - ahogy Ági mondja, "churchy" - egyáltalán nem megszokott, mint ahogy az épület számos eleme nem az, élen a tóraszekrény felett látható sípokkal. A tóraszekrény az a hatalmas épület ott középen, amiben 15, holokausztot túlélt tóra ejtőzik. A háborút a Nemzeti Múzeum alatt töltötték, majd onnan szállították ide vissza a hihetetlen értékes, kézzel írt tekercseket, amik különlegessége, hogy ha elszakadnak, elássák őket, és a tóra készítője az írás során egyetlen hibát vét, abbahagyják, és kezdik készíteni az újat.  Az orgona azért különleges, mert egy zsinagógában a férfiak és az emeleten helyet kapó nők egyedüli feladata a tóra tanulmányozása. A zene: szórakozás. Mégpedig sabbatkor tiltott is a zenélés, így zsidó vallású ember nem játszhatna egyébként sem az istentiszteleteken. Felvételről sem mehet a lejátszás, mert a gomb megnyomása is munka, az elektronika beprogramozása is munka, amit nem vállalhat be sabbatkor senki az ott ülők közül. A megoldás: egy nem-zsidó vallású zenész minden alkalommal, meghívásra (nem is dolgoztathatsz senkit sabbatkor) játszik, mégpedig hátulról. Az orgonának csak a sípjai néznek befelé, a kezelőjét a szent helyen kívülről lehet elérni. [...] Bővebben!
Városlátogatások Fallóskút
FallóskútA kegyhely története:Valahol a Mátra alján egy Hasznos nevű községben élt Sánta Lászlóné, Klára asszony családjával. Csépe Klára már kislány korában is állandóan az imakönyvét bújta, állítólag még libalegeltetés közben sem vált meg tőle. Társai gyakran Szentfazéknak csúfolták.1947 nyarán aratás közben összekülönbözött a férjével, aki üldözőbe vette, de sikerült elrejtőznie és buzgó imádságok közepette lapult a búzában. Imádság közben megjelent számára a Szűzanya. A látomás csak néhány pillanatig tartott.Estefelé, az időközben megbékélt férjjel együtt hazatértek majd ellátták a jószágot.Klára asszony esti imái alatt ismét megjelent a Szűzanya, és egy tájat mutatott neki, és így szólva:,,Itt van egy forrás! Neked nem szabad elhanyagolni! Meg kell keresni!"Elindultak megkeresni a forrást, az égi irányítás Fallóskútra vezette a házaspárt, ahol meglelték a szent forrást. (A helyet eredetileg Vallóskútnak hívták, de az ott élő német-ajkú lakosság németes kiejtésének a hatására, Fallóskútra módosult.)Később több alkalommal is megjelent a Szűzanya és kérte, hogy a forrás mellé kápolna is épüljön.A kápolna építéséhez támogatásért és engedélyért folyamodtak az illetékes egri érsekhez, aki a hatóságokhoz hasonlóan, nem ellenezte, de nem is támogatta az építkezéstIsmét a Szent-szűz segítségére volt szükség, aki egy újabb jelenés során így szólt Klára asszonyhoz: „Kezdjétek meg a kápolna építését szeptember elején, ne aggódjatok, mint fog felépülni. A hit, remény és szeretet felépíti.” „Kősziklára épül, veszély nem fenyegeti.” Az égi felhívásnak és az emberek adakozásának köszönhetően 1948. december 8-án adták át rendeltetésének a kápolnát. Érdekes módon, Klára asszony halála után az Egri Egyházmegye már igényt tartott a kápolnára.Fallóskút egyfajta maszek búcsújáróhely volt, de mindig volt egy-egy névtelen gondozója és támogatója1948 őszén a Szűzanya egy újabb üzenetben kérte szobrának életnagyságú elkészítését. A szobor hamar elkészült, és nagy tömeg kíséretében 1948. december 8-án szállították ki Fallóskútra, a kész kápolnában állították fel. Később egy pesti roma család jóvoltából díszes korona is került a Szűzanya fejére, de ezt ellopták.1949. elején egy, immár sokadik jelenés alkalmával a Szűzanya tudtára adta Klára asszonynak, hogy egy Szentháromság szobrot is kell készíttetnie. A Szentháromság szobrot egy hatvani szobrász készítette el.Ami a forrást illeti, eredete a régi kápolna lépcsői alatt volt, ezért nehéz volt a vízhez hozzáférni. A már szinte folyamatos égi párbeszéd során, a Szűzanya kívánságára 4 m-re a forrástól egy szívó kutat állítottak fel, és víztárolókat építettek.A kútból kifolyó szenteltvizet a hívők üvegekbe töltve viszik haza, de a tölcsérek gondosan oda vannak kötve a kúthoz, hiszen tudjuk, az ördög nem alszik.A forrásnak köszönhető csodás gyógyulásokról számos hír látott napvilágot. Igazi szakrális hellyé vált, része lett a magyar zarándokútnak. Később új kápolna és templom is épült itt, a Béke Királynője templom, az Erdők Királynője ünnepén, 2006. június 3-án került felszentelésre.És végül a csodatévő kút és a szenthely egykori őrzője:Manapság zarándokok tömege látogat el Fallóskútra, a csodatévő forrásáról, a néhai látó asszonyról, és a kápolnát haláláig gondozó remetéről híres Mária kegyhelyre.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=eY1kcTYIeE4                      2015                                             Összeállította: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!