2015. július 1. szerda, Tihamér és Annamária napja

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

Mindig jó azt látni, amikor egy lepusztult, romokban álló épület helyét átveszi a felújított, szemet gyönyörködtető változata. Kiváltképp igaz ez a kastélyokra, amelyek még megviselt állapotban is sugároznak egyfajta arisztokratikus megjelenést, megidézve ezzel a régi korokat. De hogyan is zajlik egy ilyen kastély rekonstrukciója?

Nem kell aggódni: aki személyesen sem a vízen, sem a parton nem tudja követni a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjat, nem fog semmiről sem lemaradni. A Kékszalagok történetének egyik legnagyobb kommunikációs és technikai csapata gondoskodik arról, hogy folyamatosan nyomon lehessen majd követni Európa legnépesebb tókerülő vitorlás versenyét. Sokan már most érdeklődtek, hogy idén milyen csatornákat érdemes figyelni - ezért most összefoglaljuk a lehetőségeket.

kiemelet ajánlataink

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Cserkeszőlő a Tiszazug szívében található, Szegedtől mintegy 82, Kecskeméttől 42, a fővárostól pedig 127 kilométerre.

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

Rovatok
Budapest

Június 14-én a varázslatok birodalmává változik a Pagony! A Gellért Fürdő közvetlen szomszédságában, az egykori gyerekmedencék helyén, gyönyörű környezetben lép fel Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok, Kelle Botond és Juhász Marci, akik káprázatos trükkjeikkel varázsolják el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált a szórakozás!

Az újdonsült mozgalmat egy belvárosi wokbar indította el, ahol a város lüktetése, az egészséges táplálkozás és a mozgás öröme találkozik. Célja, hogy a nagyvárosi embereket hosszútávon sportolásra és életmódváltásra ösztönözze. Csobot Adél, Debreczeni Zita és Molnár Andi most együtt tesztelték a legújabb mozgásformát, amelyhez a nyár folyamán bárki csatlakozhat szerdánként az Egyetem téren.

Némi kihagyás után korszerű, új formában jelenik meg a több évtizedes múltra visszatekintő, 1957-ben alapított – és a szakmai körökben már régen rangot szerzett – Vendéglátás újság. Ez lehetne akár egy viszonylag szűkebb közösség belső információja is, de az új forma olyan új tartalommal is jár, mely joggal tart igényt szélesebb érdeklődésre, derült ki azonnal az új lap bemutatásakor.

gasztronómia

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

művészet, kultúra

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

Ha feltennénk a kérdést: ki tudja, hol van Diszel és mi az Első Magyar Látványtár, helyes választ bizonyára csak nagyon kevesektől kapnánk. Pedig méltó volna rá, hogy sokan ismerjék, felkeressék, felfedezzék értékeit. A helyet, a gyűjteményt, mindazt, amit a szorgalom és a lelkesedés 1990 óta felhalmozott és bemutathatóvá tett.

érdekesség

Az újlipótvárosi Firkász kávéház most már rendszeresnek mondható „Délutáni frissítő” elnevezésű programja ezúttal szokatlan alcímével keltette fel sokak érdeklődését. „Bevezetés a legősibb érzékek labirintusába” ígérte a plakát és rendezők nem is okoztak csalódást.

Formatervezők és dizájnerek adtak második életet az idén 100. születésnapját ünneplő Coca-Cola kontúrpalacknak. A Design Terminál közreműködésével öt különböző művészeti területről érkező magyar alkotót kértek fel, hogy álmodjanak új funkciót az ikonikus palacknak és készítsék el egyedi alkotásukat.

A NaturAqua természetes ásványvíz ezentúl a jövő élelmiszercsomagolási technológiáját, a PlantBottle Technológiát™ alkalmazza. Ez a környezetbarát innováció lehetővé teszi, hogy az üdítőital-piacon elsőként részben növényi alapanyagokból készült, teljes egészében újrahasznosítható PET palackot állítsanak elő. A PlantBottle™ csomagolás akár 25%-ban növényi alapanyagból készül, ezzel kisebb ökológiai lábnyomot hagyva maga után.

koncert, fesztivál

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. között zajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

Az EFA 2015. május 20-án közreadta a 2015-2016-os évre EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) minősítést kapott fesztiválok listáját. A nemzeti zsűrik illetve a nemzetközi zsűri értékelő munkájának megfelelően 31 ország 761 fesztiválja került be az EFFE-minősítettek első körébe. A minősített fesztiválok listája megtekinthető a www.effe.eu honlapon. Az online fesztiválkalauz, amely Európa legjobb fesztiváljairól tájékoztatja majd a közönséget, 2015 nyarán indul el.

A pünkösdi Alfa Fesztivál május 22-én, nevéhez hűen nyitja meg a fesztiválszezont. A különleges rendezvény 2015-ben rendkívül kedvező belépti díjjal hívja a bulizni vágyókat, hiszen a fesztivál teljes programja INGYENES lesz. A Bázis idén is a várpalotai Cseri Parkerdő, a színes zenei felhozatalnak köszönhetően az Alfán egy nagy baráti társasággá olvad majd össze a pop, rock, punk és a rap rajongói tábor.

sör, bor, pálinka

Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga.

Augusztus 1-jén street food finomságokkal, remek borokkal és élőzenével várják a látogatókat a Gilvesy pincészet Szent György-hegyi birtokán.

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”

Blog ajánló
Egek Ura Hogyan lesz a 70 ezres jegyből 106 ezres? "Keress" sokat a wizzair.com-on!
Megpróbálom megírni ezt a posztot oly módon, hogy nem teszek úgy, mintha soha nem láttam volna még fapados légitársaságot. Mintha soha nem láttam volna foglalási rendszert. Mintha ne tudnám, hogy ebben az iparágban is egy a jelszó: revenue first! De őszinte leszek, olyan még meglehetősen nagy légi utazó múltam ellenére sem fordult elő velem, hogy valaki a szemem láttára bukjon harminc, vagy ötvenezer forintot. Attól függ, honnan nézzük. Sztori arról, hogyan kerül 2 főre a repülőjegy előbb 140ezerbe, majd 170-be, majd 187-be, végül 211-be. És aztán újra 170 ezerbe. Screenshotokkal! Szóval tegnap este megkért két haverom, nézzek nekik két jegyet Mallorcára július 8-15 között. Meg is találtam, csomagokkal együtt két főre kicsit több volt, mint 140 ezer, a Wizzair közvetlen járatára. Nem kevés, de legjobb járat a közvetlen járat, megállapodtunk, hogy másnap délelőtt találkozunk, s megveszem nekik a jegyet. Nem járatosak az online foglalásban. Háromnegyed tizenkettőkor jelentek meg, addigra a két jegy 167 ezerre drágult. Kicsit még hezitáltak, nekiálltam újra a foglalásnak, addigra már 187 ezer forint volt a tarifa. Fogszívás, de rendben. Adatok töltögetése, a plusz opciók kiikszelése, nem kérnek semmilyen extrát, csak egyikőjük egy feladott és egy nagy kézi poggyászt, ennyi csomagban elférnek ketten egy hétre. Bankkártyaszám, lejárat, CCV, ami szokásos, majd a következő képernyő: Szóval, amíg töltögettük az adatlapokat, alighanem elfogyott az a pár hely azon a foglalási osztályon. Tehát a rendszer nem tartotta fenn azt a két helyet, amíg be nem fejeződik a fizetés. Ez kafa, nosza, rajta újra vágjunk neki. A fiúk a szívükhöz kaptak: 211750 Forint!!! Nem telt el a két foglalási próbálkozás között tíz perc sem. (S én balga, nem próbáltam meg egy másik gépről foglalni....:-) )Tehát 211750 forintért sikeresen beszereztem a jegyeket, a srácok ideadták az árát, a jól végzett munka örömére ebédeltem egyet, majd kíváncsiságból megnéztem újra, mennyibe kerülne ugyanaz a járat. Egy kolléganőmmel is megnézettem, hát ezek lettek a végeredmények. Előbb 167750. Majd, öt perc különbséggel, 173. Ehhez képest szegény srácok 211 ezret fizettek. Nehéz volna nem lutrinak nevezni a dolgot. Nektek volt hasonló kalandotok? Írjátok meg az Egek Ura Blog Facebook oldalán!   Disclaimer: az egyik fotó sajnos mobillal lefotózott képernyő, mert az adott PC épp nem volt hajlandó screenshot-ot csinálni. Disclaimer2: Megkérdeztem a Wizz Air-t is, hátha mondanak rá valami jó magyarázatot.
Egy nap a városban Szuper ebéd ott, ahol nem számítanál rá - Castro Bistro
A hétfői madridi városnézésünk után lássunk rögtön egy budapesti ebédet attól a séftől, aki nemrég a Vodafone nyerteseként velünk tartott feleségével a spanyol fővárosba. Tényleg! Ugyanis az utazás során kiderült, hogy utastársunk, Jani a Castro Bistro séfje, amitől úgy elsőre nem nagyon jöttünk lázba, hiszen a Castro a fejünkben az esti laza sörözés és a délelőtti kávézás helyszíne, kilátással a Madách térre, kaját magunktól legfeljebb akkor kérnénk itt, ha nagyon éhesek vagyunk, és nincs erőnk tovább sétálni. Aztán Jani Madridban elkezdte sorolni a heti menüt, és elkezdtünk kissé kikerekedett szemeket mereszteni egymásra Csabával. Ilyeneket hallottunk. Gyömbéres, habart sóska jalapenós búzakásával Szarvasbikapörkölt tőzegáfonyával borókásan főzve ruccolás burgonyaropogóssal Kurkumás zöldspárgafelfújt parajos barnarizstekerccsel meleg ananászos fehértea mártással Jércemellszalagok kesudiós-tökmagos kenyérmorzsában sütve görög parasztsalátával ropogós héjas újburgonyachipssszel Tonhalfilé aszaltparadicsommal-balkánsajttal göngyölve caprijusben párolva koranyári kevert salátával pisztáciás basmati rizshalommal Értitek, ezek a déli ebédmenük főételei, három fogás 1200 forintos kategóriában. Röpködtek a különféle nemzetek, földrészek fogásai, mindezt olyan étvágygerjesztő és konyhai fantáziát feltételező kifejezésekkel, hogy rögtön éhesek lettünk, és csak egy tapasbárban nyugodtunk meg végül. További enyhe kétkedéssel ültem be az utazásunk utáni héten a Castróba - Janinak nem szóltam - és kértem egy ebédet. Ez volt a kínálat: Erdeigombacappuccino tökmagos haséval Csirkecombfilé törökolivával-vöröslencsével együtt pirítva, lestyános túrógombóccal színes borsos brie-szósszal Epres crepe mangóshodóval Ezeket hozták ki: A hangzatos és nevek mögött azért ismerős ízekre és állagokra lelünk, a cappuccino jelen esetben a levesre mutat, a haséra nyugodtan ráfoghattuk volna, hogy egy - egyébként jóféle - rongyoskifli sarka, és a crepe sem különbözött nagyon a magyar palacsintától, ahogy egyébként sem nagyon különbözik (kicsit persze igen). Viszont itt nagyságrendekkel jobb volt, mint amit Montmartre-ban árulnak az utcán 2-3 euróért. Szóval a leves hibátlan, Jani pontosan tudta, hogy a krémnek kell egy kis ropogós tökmag, de még itt sem állt meg, és megfejelte az egészet egy jó minőségű tésztadarabkával. A főételnél külön öröm, hogy a nagy sajnálatomra elhanyagolt műfajt, a csirkecombfilét felélesztette, és nagyon ötletesen tálalta. Kis koszorút formáztak a konyhán a combdarabokból, a gombóc és a beletöltött vöröslencse is kitűnő kísérő volt. A palacsinta pedig méltó lezárása volt az egésznek. Szóval a fejemben található ebédmenü-térképen a Castro ezzel a menüvel nemhogy egy pislákoló fény, de egy kisebb világítótorony lett. Itt most nem arról beszélünk, hogy Jani lenyomja a legjobb éttermeket, de az is biztos, hogy ilyen áron, ennyire kellemes környezetben ilyen ötletes fogásokat nem nagyon kapunk máshol.  Castro BistroCím: 1075 Budapest Madách Imre tér 3.Nyitva: H-CS 11:00 - 00:00, P-SZ 11:00 - 01:00, V 11:00 - 00:00 Aki megnézné a séfet városnézés közben is, megteheti itt:
Városlátogatások Ephesos az ókori romváros
Ephesos az ókori romvárosA Törökországban található romváros, az egyik leghíresebb ókori település volt, mely virágkorát az időszámítás előtti első évszázadban élte, ekkor lakóinak száma elérte a félmilliót.A terület már az i.e. 7. évezredtől lakott volt. Ephesos tipikus ión várossá vált, Athéné és Apolló tiszteletére emelt templomokkal díszítették.Felépült az első Artemisznek szentelt templom, amelyet az i.e. 7. században egy árvíz súlyosan megrongált, de később újjáépítették a templomot.Az új templom, az ókor hét csodája közül az egyik. Márványból építették, a cellát kettős oszlopsor vette körül, a naoszban (a templom cellájában) Artemisz ébenfából faragott kultuszszobrát helyezték el. I.e. 356 július 21-én éjszaka egy Herostratus nevű zavarodott elméjű férfi felgyújtotta.A Nyugatot Kelettel összekötő egyik fontos kereskedelmi út mellett fekvő város, a Római Birodalom fővárosa volt Ázsiában.Pál apostol alapította az itteni keresztény gyülekezetet. A legenda szerint János apostol Máriával, Jézus édesanyjával érkezett Ephesosba.Napjainkban a kiterjedt régészeti feltárásoknak köszönhetően kedvelt turistalátványossággá vált.Nézzünk meg egy videót Ephesosról:http://www.youtube.com/watch?v=LnhPNA-IaPgCelsus könyvtára:Caius Iulius Aquila emeltette i.sz. 135-ben apja, Tiberius Iulius Polemeanus, Ázsia provincia konzuljának emléke előtt tisztelegve.Az épület egyszerre volt könyvtár és Celsus emlékműve.Közepét egy kelet felé tájolt nagyméretű 16,72x10,92 méteres famennyezetes, négyszögletes terem foglalta el.A belső teret három szinten húzódó fülkesor díszítette, melyeket eredetileg az irattekercsek tárolására szolgáló faliszekrények töltöttek ki.A belső, márvánnyal díszített és a külső, egyszerűbb falak között hézagokat hagytak, így védekeztek a nedvesség ellen.Becslések szerint a könyvtárban őrzött tekercsek száma elérhette a húszezret is.Érdekes a z épület hasonlósága a Jordániában, Petra városában feltárt kincstárhoz.A színház és az Arkadiana útEphesos legjobb állapotban megmaradt épülete. Nemcsak színielőadásoknak, hanem népgyűléseknek, közösségi összejöveteleknek is otthont adott.Nézőterét, melynek befogadóképessége 24 000 fő, egy domboldalba vájva alakították ki egy korábbi görög színház romjain az 1. században. Színpada háromszintes, a félköríves nézőtér tetejét gazdagon díszítették, három oszlopsort alakítottak ki, fülkékkel és szobrokkal. A kereszténység korai éveiben i.sz. 50 körül az egyik komoly összecsapás itt zajlott a keresztények és a pogányok között.Hadrianus temploma:A Kurétesz úton épült, korinthoszi stílusban. A homlokzatán lévő felirat szerint P. Quintilius megrendelésére épült i.sz. 138-ban, aki Hadrianus császárnak ajánlotta. A 4. században jelentős mértékben felújították.Ephesosi képek:                             2012                                       Made by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!