2015. május 27. szerda, Hella napja

A kezdetben csak buliknak helyszínt adó Birtok, mely a kéktúra nyomvonalára esik, mára menő turisztikai célponttá nőtte ki magát. A festői szépségű Hegyestű tövében, Zánkától nem messze a kíváncsi látogató megtudhatja, milyen is az igazi Balaton-felvidék.

Közel egy hét múlva ismét pályára lépnek a tenisz szerelmesei a Regő Páros Teniszkupán. A társasági élet kiemelkedőnek számító eseményét 1997 óta minden évben megrendezik, és itt a politikai-, gazdasági-, média- és sportélet ismert egyéniségei mérhetik össze tudásukat.

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

kiemelet ajánlataink

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították.

A gyógyfürdő területén feltörő csodahatású forrásokról már a XV. századból is találunk feljegyzéseket.

Rovatok
Budapest

Hódítsd meg Budapest leggyönyörűbb részeit a padthai workout kihívássorozaton, ahol egy teljesen új mozgásforma kipróbálására lesz lehetőséged. Az esemény célja egy olyan sport megalapozása, amely egyesíti magában mindazt, amit egy edzéstől elvárhatunk. Nem kellenek hozzá speciális eszközök, hanem csak Te, egy jó csapat és egy csodálatos város. Május 27-én Budapest kedvenc wokbárja útjára indítja az első kihívást, amely a nyár során heti rendszerességgel folytatódik tovább.

Napfény, emelkedő hőmérséklet, közelgő nyár – ilyenkor az emberek többsége már nem igazán vágyik arra, hogy beüljön valahova. A mi kedvenc kiülős helyeinket ajánljuk most mindenki figyelmébe.

Tizenkét minősített fürdő huszonegy szolgáltató egysége közül elsőként a budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot. A védjegyet szimbolizáló táblát Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója vette át a fürdő éttermében rendezett ünnepélyes védjegyátadáson Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkártól (NGM) és Czeglédi Gyulától, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökétől.

gasztronómia

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

Miért is? No, ezt majd a végén eláruljuk. Addig legyen elég annyi, hogy ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, ismét a Millenárison jelentkezik az 5. magyar Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be, számos változatban.

Pár éve indult Magyarországon egy kezdeményezés, melynek lényege, hogy a fagylalt napján minden, az akcióban részt vevő fagyizóban féláron fagyizhatunk. Emellett a szokás része az is, hogy a fagyizók egy, a környezetükben lévő közintézményt, például kórházat vagy óvodát is meglepnek egy kis finomsággal. Íme a budapesti fagylaltozók listája, ahova ma érdemes betérnünk.

művészet, kultúra

Ha feltennénk a kérdést: ki tudja, hol van Diszel és mi az Első Magyar Látványtár, helyes választ bizonyára csak nagyon kevesektől kapnánk. Pedig méltó volna rá, hogy sokan ismerjék, felkeressék, felfedezzék értékeit. A helyet, a gyűjteményt, mindazt, amit a szorgalom és a lelkesedés 1990 óta felhalmozott és bemutathatóvá tett.

Bár annak látszik, ez nem felszólítás – inkább szójáték. Annak a Cseh Színházi Fesztiválnak a címe, ami két évvel ezelőtt már nagy sikerrel mutatkozott be Budapesten. Most ismét visszatér május 15-17. között a Katona József Színházba és programjában három előadást, két felolvasószínházi előadást és egy színházi témájú fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ezzel az elgondolkodtató címmel nyílt kiállítás az erdélyi magyar képzőművészet 1920-tól 1990-ig terjedő időszakáról a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton mintegy 430 mű – festmények, szobrok, grafikák, plakátok és egyéb illusztrációk – láthatók, egészen augusztus 23-ig.

érdekesség

Magyarország egyik legvadregényesebb vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei vasútját építi újjá és teszi turisztikai célra alkalmassá - uniós támogatás segítségével - a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A pálya rekonstrukciója májusban kezdődik és várhatóan augusztusban zárul. A pályaépítést követően kerül sor az üzembehelyezési eljárásra, próbaüzemre. Az üzemengedély megszerzésével párhuzamosan elkészül a gördülő állomány és a turistákat kiszolgáló épületek is. A jövő tavaszi üzemkezdet után napelemes kisvonatok is fognak járni a nógrádi erdőkben.

Téli szállását elhagyva, visszatért állandó helyére, az Országház mellett felépült Látogatóközpont elé, Európa legöregebb folyami hadihajója. Fegyverei elnémultak, ma már kizárólag békés célokat szolgál, jelentősége több szempontból mégis kiemelkedő.

Utolsó hetéhez érkezett az Optikai illúziók – Fedezzük fel az agy és a szem titkait! címmel megrendezett látványos interaktív kiállítás a káprázatok, tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók világából kínál ízelítőt.

könyv

Szakkönyv ugyan, de akár tankönyv is lehetne a kötet, amit a napokban mutattak be a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Ennyire részletes, alapos feldolgozás eddig még nem jelent meg Magyarország szerepéről az I. Világháborúban. Eloszlat sok félreértést, cáfol tévhiteket.

Katonák gyakrabban, hadtörténészek ritkán írnak memoárt. Hogy a hadtörténész katona is legyen és már katonaként részletes, alapos feljegyzéseket készítsen – ráadásul mind fenn is maradjon érintetlenül – nos, ez még sokkal ritkább. Esetünkben erről van szó.

Bizonyára sokan vannak, akik ennek a felszólításnak gyakran tesznek eleget és még többen, akik ugyan gyakran tennének, de nincs rá mindig módjuk. Ez utóbbi csoport létszámának növekedéséhez most egy új könyv is hozzájárul.

koncert, fesztivál

A pünkösdi Alfa Fesztivál május 22-én, nevéhez hűen nyitja meg a fesztiválszezont. A különleges rendezvény 2015-ben rendkívül kedvező belépti díjjal hívja a bulizni vágyókat, hiszen a fesztivál teljes programja INGYENES lesz. A Bázis idén is a várpalotai Cseri Parkerdő, a színes zenei felhozatalnak köszönhetően az Alfán egy nagy baráti társasággá olvad majd össze a pop, rock, punk és a rap rajongói tábor.

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Blog ajánló
Egy nap a városban Zoska: ahol az indokoltnál eggyel jobb hangulatban indul a reggel
Zavarba ejtően megfogyatkoztak a reggelizős cikkek, pedig nyílt néhány igazán jópofa hely az elmúlt évben a városban, úgyhogy elkezdjük jó alaposan feltárni nektek ezeket. A hiánypótlásra már csak azért is szükség van, mert készülünk egy szuper meglepetéssel, amihez még kétszer uptodate-ebbnek kell lennünk, mint valaha, de erről majd nemsokára bővebben. Szóval: a Zoska. Hónapok óta kerülgetem a helyet, aztán két hete végül benyitottam, hogy megkóstoljam a reggeliket. Az étlapot elnézve egyből világos lett, hogy az étterem elsősorban a hangulatával játszik a nyerésre, nincs ugyanis sok olyan speciális tétel a reggelik között, ami miatt érdemes lenne eljönni ide a város másik végéből. Rántották, szendvicsek, roppanós virslik vannak az étlapon, sehol egy denevérszárny, vagy egy marinált csiga. Ez persze nem baj. Főleg, mert a hangulat tényleg kiváló, és bár biztos forrásból tudom, hogy hosszabb tartózkodásra csak az ablakban kialakított hely alkalmas, mert a többi egy idő után kényelmetlenné válik, odabent ücsörögve mégiscsak arra gondolsz, hogy a Zoska barátságos, kellemes reggeliző, ahol akár estig is szívesen kihúzod néhány kávé mellett, és ha mégis valami spécire vágynál, azért ott van mutatóba a katalán paradicsomos kenyér, a pa amb tomaquet.  Az ételek egyébként nem extrém módon jók, de nagyon finomak, ez a bundás kenyér például messze nem olyan izgalmas, mint amilyet Újlipótvárosban, a Café Paniniben eszel, viszont ha megnézed az asztalt, a tányért, a jópofán összeállított étkészletet, egyből megjön a hangulatod az evéshez, és ha belevágsz, nem csalódsz, mert amit kapsz, az tök jó. Közben Elektra kávéfőzők, házi lekvárok és plüsscápák közt ücsörögsz és kortyolgatod az erősebb mezőnyhöz tartozó kávékat. A Zoska nagyon szerethető hely, ahol eggyel jobb hangulatban indulhat a reggel, mint az indokolt volna, és közben minden nagyon ízleni fog, amit eléd tesznek. ZoskaH-Sz: 7-19Budapest, Ferenczy István utca 28Tel: +36 70/6239999
Egy nap a városban A legjobb logikai és ügyességi játékok a nyaralásra - Reflexshop
Most már szokásossá válik a blogon, hogy időről időre bemutatjuk a Reflexshop legújabb játékait. Egyrészt persze azért, mert a hirdetőink, de ennél van egy fontosabb ok is: remek játékokat kínálnak, és a látogatásaink, amik munkának indulnak, a végén önfeledt rácsodálkozásokban érnek véget. Ugyanaz az érzés fog el engem egy óra alatt a boltban, mint gyermekkoromban, amikor beszabadultam a katonás játékok közé. Csak azóta nem érdekelnek a katonás játékok, magasabb lett az ingerküszöb. Olyan játékokra van szükségem, amik tényleg le tudnak kötni, szórakoztatni, vagy amiken látszik, hogy időtlenek. Tíz évesen ugyanolyan örömet adnak, mint harmincvalahányas évjáraton. Lássuk a legutóbb a boltban talált kincseket, amivel a gyereknapi ajándék éppúgy megoldható, mint apu vagy anyu szülinapja. Hive társasjáték A legideálisabb logikai játék a nyaralásokhoz, de még az utazás idejére vagy egy esti sör mellé is, mert kis utazós tárolóban elférnek a bábuk legfeljebb 30 perc alatt lehet végezni egy körrel, tehát nem órákra köt le alsó kép forrása: Wikipedia Mindkét játékosnak van egy-egy méhkirálynője, akit különféle rovarokkal véd meg. Minden rovar más lépésre képes, így a területfoglalós játékmenet mellett át kell látni a pályát és a lehetőségeket. Olyan, amilyennek egy társasnak lennie kell: amilyen egyszerű és könnyen megtanulható, annyira sokrétű és izgalmas. Egyfajta modern sakk. Ezt egyébként mások is megerősítették: Mensa Select díjat kapott a Hive, vagyis a világ legmagasabb IQ-jával rendelkező emberei is azt mondják, hogy nagy élmény támadni az ízeltlábúakkal. Egyébként egy csomó más, zseniális társas is sorakozik a polcokon, Anti-Monopoly azt tanítja meg, mennyivel egészségesebb a szabad verseny és a trösztök felszámolása, a Dixit nevű műalkotásszámba menő játékot pedig úgy lehet órákig élvezni, hogy az asztalnál senki sem akar senki nyerni. Tényleg, ilyet más játékkal nem is láttam. Rubik és társai A Rubik-kockák nagyon sikeresek a Reflexshopban, ennek megfelelően óriási a választék. És itt nem csak a hagyományos 3x3-asra kell gondolni, az idők során egy kicsit csavart rajta sok más gyártó is. Itt van mondjuk az a kocka, illetve kockarendszer, ami összekeverve térben is káosz... ...kirakva azonban nagyobb kielégülést ad, mint egy durva nyári teljesítménytúra utáni alapos zuhanyzás. Van olyan kocka, aminek köze sincs a kockához, elég szemétkedősnek tűnik, ráadásul a Meffert's készítette, a kirakók Cristiano Ronaldója. De van szépen megmunkált, felületkezelt, és nagyon könnyen forgatható versenykocka is. Nem az a nyikorgós fajta, magától elkezdi babrálni az ember, akkor is, ha fogalma sincs az egészről. Aztán hátha. Itt meg a mensásoknak való változat: Budapesti kiadás: És egy rakás térbeli puzzle, minőségi anyaghasználattal: Star Wars makett Na, ilyet vittem is haza magamnak. Képzeljetek el két nagyon vékony fémlemezt, amit századmilliméter pontosan bevagdostak, telelyuggattak. Fogsz egy csipeszt, nekiállsz, és ilyet hajtogathatsz ki belőle: Vagy a Millenium Falcont, X-szárnyút, például. Az idei Star Wars VII egyik hozadéka lesz, hogy egy generáció megtanulhat műszerészcsipesszel dolgozni. Én otthon csak szemöldökcsipeszt találtam, az is éppúgy megteszi. Borzasztó ormótlan ujjaim vannak egyébként - kábé mint Sting-nek -, úgyhogy nekem kábé olyan kihívás volt ezt összerakni, mint elzsibbadt kézzel teniszezni, de úgy tűnik, még így is megy. Itt tartok az ezeréves sólyommal:   [...] Bővebben!
Egek Ura Óriásgépre vált az Emirates
December elsejétől Boeing 777-300-as repülőgépekre cseréli a jelenleg használt Airbus A330-asokat az Emirates a Budapest és Dubai között közlekedő járatokon, ezzel pedig irányonként csaknem száz férőhellyel növeli a kapacitását – jelentette be Horváth Gábor, az Emirates légitársaság magyarországi képviselet-vezetője. Ez az egyik legnagyobb kapacitású repülőgép, s ilyennel még soha nem közlekedett légitársaság a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A gépcsere nem lesz hatással a jegyárakra – szögezte le a légitársaság képviselője. A piac logikája szerint, mivel nő a kapacitás így a verseny, a kedvező jegyárak stabilizálódhatnak. Az új típussal üzemeltetett járatokon 12 first, 42 business és 310 turista osztályú hely van, így hetente több, mint ötezren utazhatnak a két város között a légitársaság járatain. Ez egyébként azt is jelenti, hogy a korábbi bejelentésekkel ellentétben júniustól nem vezetik be a budapesti útvonalon az első osztályt, az a nagyobb gép beállításával indul el. E döntés oka elsősorban az, hogy nem kívánják csökkenteni a turistaosztályon elérhető helyeket, a három osztállyal felszerelt Airbus A330-asok beállítása pedig ezzel járna. A tavaly októberben indult járat foglaltsága jelenleg nyolcvan százalék körül mozog, amely megfelel egy bejáratott járat eredményének. Ezen belül egyensúlyban van a bejövő forgalom és a kimenő forgalom – mondta el Horváth Gábor. - Látjuk a lehetőségeket, és biztosak vagyunk abban, hogy a nagyobb géppel is meg tudjuk tölteni a járatokat – mondta Thierry Aucoc, az Emirates európai és oroszországi kereskedelmi működésért felelős alelnöke. Hogy a budapesti járat milyen üzleti eredménnyel működik, arra a vezető nem kívánt válaszolni, mindössze annyit mondott, hogy a cég nyeresége publikus, s a magyar járat töltöttsége megfelel a légitársaság átlagának. Hozzátette: a géptípus váltás megduplázza, s irányonként húsz tonnára növeli az árufuvarozási kapacitást Budapest és Dubai között. A cargo-telítettség egyébként ugyanúgy nyolcvan százalék körül alakul, mint az utastöltöttség. Horváth Gábor idézte a szállodaszövetség egyik felmérését, miszerint az első negyedévben 5,7 százalékkal több vendéget fogadtak a budapesti szállodák, s azokból az országokból, ahonnan az Emirates utasai jönnek, húsz százalékos a növekedés. Az új Boeing 777-es gépen ággyá alakítható business class ülések várják az üzleti utazókat, a turista osztályon 750 szórakoztató csatorna közül választhatnak az utasok. Dubaj éves turistaforgalma 12 millió, összehasonlításképpen, Párizsban 15,8 milliós a forgalom. A város célja, hogy a közeljövőben húszmillióra növelje ezt, ennek érdekében óriási beruházásokat hajtanak végre a szálloda- és a turisztikai iparban.  
Egek Ura Új formában a Wizz Air
Tegnap a sajtóval és a barátaival ünnepelte 11. születésnapját és az új arculatának a bevezetését a Wizz Air. Annyit posztoltam mostanában a Wizz-ről, hogy szinte elárasztotta a blog címoldalát, de csak azért nem mondom, hogy egy ideig ez lesz az utolsó, mert tudom, hogy még mostanában készülnek valamire és nem lövöm le a poént. Tekintve viszont, hogy az ünnepi alkalom ezúttal egy levegőben rendezett sajtótájékoztató és divatbemutató is volt egyben, pár kulisszatitokkal megpróbálom összefoglalni, mi történt. Elvégre, ritkán kap az ember jó minőségű ételt egy Wizz Air gép fedélzetén, méghozzá ingyen. Ilyet. (A posztot érdemes továbbolvasni, mert kiderül az is, milyen vicces volt az egyet fizetsz kettőt kapsz jegyakció.) Érdemes talán ott kezdeni, hogy tavaly Katowicében egy hatalmas partyval ünnepelték a tizedik szülinapot (pontosabban az első járat felszállásának tizedik évfordulóját), de akkor még nem volt kész a story. Úgy értem, a menedzsmentben akkor még senki nem tudott igazán felszabadult lenni, mert bár jól ment a szekér, tudták, hogy komoly feladatok tornyosulnak előttük. Azóta sikeresen vették a londoni tőzsdei bevezetést, az árfolyam jó, az olajár alacsony, szóval, a tegnapi napot egy elégedett, felszabadult, pozitív légkör övezte. Pedig az egész napot csaknem meghiúsította egy hangárajtó. A Lufthansa Technik hangárjában pihen az új festésű, 2009-ben gyártott Airbus A320-as, ahonnan dobpergés kíséretében húzta elő egy push back kocsi, ám a műsor közben a hangárajtó beragadt. Mivel flex hirtelenjében senkinél nem volt, csak abban bízhattunk, hogy az LHT szakemberei elhárítják a hibát, ami szűk tíz perc eltetltével sikerült is, az új festésű gép tehát kigurult, az ünneplő tömeg pedig elindult Varsóba, a fedélzeten pedig elfogyasztottak két finom szendvicset: A lengyel fővárosban felszállt egy nemzetközi sajtóscsapat, majd sajtótájékoztató kezdődött, amely inkább volt nosztalgikus, mint informatív, hiszen a festést már ismertük, köszönhetően a toulouse-i spottereknek, az egyik legérdekesebb dologról, a prémium tarifáról pedig ugye megelőző nap közleményt adott ki a cég. Szóval, megtudtuk, hogy a weblap gazdagodni fog hamarosan egy már régóta hiányzó funkcióval, a low fare finder-rel, ahol nem azt lehet keresni, hogy adott napon adott helyre mennyiért lehet repülni, hanem, hogy adott időszakban hová lehet a legjobb áron eljutni. Kiderült, hogy lesz mobil site, s hogy idén még érkeznek az Airbus A321-esek, egyelőre nem beszéltek arról, milyen útvonalakon állnak majd szolgálatba, az viszont kiderült, hogy a gépek belső tere is megújul az vizuális megjelenés jegyében. A brand megújítását Váradi József vezérigzagató azzal indokolta, hogy 14 éve, amikor még a „repülés mindenkié” szlogen jegyében a régióban is azt kellett megmutatni, hogy az ilyen utazás nem a leggazdagabbak kiváltsága, ezekkel a színekkel fel kellett, hogy hívják magukra a figyelmet, tehát a rózsaszín-magenta összeállítás átgondolt dolog volt. Most viszont egy fiatalos, dinamikus arculatot kellett sugallni. Nyilván ez is kellően átgondolt volt, ezen a ponton nem is mennék a repülőgép külsejének részletes elemzésébe, mert nem a szakmám, nekem tetszik, de mivel ízlés dolga, lehet velem vitatkozni. A helyzet az, hogy ennyi volt az infó. Varsóból tettünk egy nagy kört, megkerültük a csehországo Ostravát, közben pár karikát rajzoltunk dél-Lengyelországban, a fedélzeten pedig a Wizz igen csinos utaskísérőinek közreműködésével divatbemutató keretében mutatták be az új uniformist. Ha valaki a jövőben nem venné észre a változást, azt meg kell nyugtassam, ne magában keresse a bajt. Ne keressen bajt. A formaruhán ugyanis nagyon finom változtatásokat hajtottak végre, melyek közül a legszembetűnőbb, hogy feltűnik benne az a kék szín, ami a gépek új festésében is új. Apropó, gépek. A teljes dizájnváltás pár tízmillió euróba kerül, de mivel csak a festés miatt nem veszik ki a repülőket a forgalomból, ez hét évre elnyúlik majd. Az újak már új arculattal érkeznek, a régiak pedig a nagykarbantartások alkalmával nyerhetik el új külsejüket. A Wizz Air ma egy sikeres vállalat: 59 géppel 380 útvonalat repülnek, 38 országban, árbevétele durván másfél milliárd dollár. Lehet őket nem szeretni és isteníteni is, ebben az érzelmi ügyben én nem orientálok senkit, hacsakaz nem számít annak, hogy szerintem a legjobb járat a legolcsóbb és közvetlen járat. Esetleg ne induljon reggel hatkor, de más igényem nincs. Az viszont szembetűnő, hogy ennél a cégnéél a dolgozók nagy része nagyon azonosul a márkával, szereti a cégét és büszke a fejlődésére. Ennek pedig bizonyára komoly szerepe van az elért eredményekben. Ja, a legfontosabb: tegnap egyet fizet kettőt kap akciót hirdetett a cég. Reggel még nagyon jó árakat láttam, egyik olvasónk örömmel újságolta, hogy két főre 42 ezerért vett Dubajba jegyet, retúrt. (Köszönjük a jelzést, örülök, hogy megcsípted...) Este viszont már olyan árakba botlottam, amire innom kellett egy bort. Azért összehasonlítottam a ma reggeliekkel is. Hááát, bizonyára az árazó rendszer szoftveres logikájával meg lehet magyarázni a dolgot, de azért ez nem az a fajta ajándék, amit magamnak elképzelek. Itt vannak a képek, milyen volt az ár tegnap egy adott dátumra és milyen ma.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!