2015. augusztus 3. hétfő, Hermina és Kíra napja

Különleges kiállítás nyílt meg – és látható augusztus 7-ig – Budapesten, a Koreai Kulturális Központban. Egy ősi művészet nálunk teljesen ismeretlen ága, a koreai papírkészítés és megmunkálás ritka darabjaival ismerkedhet meg a látogató.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

Augusztus 1-jén street food finomságokkal, remek borokkal és élőzenével várják a látogatókat a Gilvesy pincészet Szent György-hegyi birtokán.

kiemelet ajánlataink

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Barcs Somogyország déli részén, a Dráva partján helyezkedik el. Nagy forgalmú határátkelőhellyel rendelkezik, így Somogy déli kapujaként is szokták emlegetni.

A Kastélyhotel múltja dióhéjban A kastély és a szilvásváradi uradalom életében három jelentősebb nemesi család játszott szerepet.

Rovatok
Budapest

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

Június 14-én a varázslatok birodalmává változik a Pagony! A Gellért Fürdő közvetlen szomszédságában, az egykori gyerekmedencék helyén, gyönyörű környezetben lép fel Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok, Kelle Botond és Juhász Marci, akik káprázatos trükkjeikkel varázsolják el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált a szórakozás!

gasztronómia

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

művészet, kultúra

A Munkácsy-díjas Somogyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Házban. Neve a művészeteket kedvelők körében is kevéssé ismert, a – nem szakember – közönség pedig szinte semmit nem tud róla. Ám munkássága komoly figyelmet érdemel.

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

érdekesség

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

koncert, fesztivál

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

Versengő utcazenészekkel, izgalmas nemzetközi produkciókkal és kiváló hazai formációkkal várja Veszprém megújult belvárosa az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztivál látogatóit július 22-25. között. A fesztivál kezdetével indul a szavazás is és a végén kiderül, ki lesz idén az ország legjobb utcazenésze.

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. között zajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

sör, bor, pálinka

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga.

5 nagyarany, 106 aranyérem, 58 ezüstérem, 4 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legsikeresebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”

Blog ajánló
Városlátogatások Szentpétervár főbb látnivalói: Az Izsák Székesegyház:
Szentpétervár főbb látnivalóiAz Izsák Székesegyház:Az Izsák székesegyház építését I. Sándor cár rendelte el és egy szinte ismeretlen francia építészre, Auguste Montferrand-ra bízta. A mocsaras talaj miatt, több mint 20 ezer cölöp tartja az épületet hordozó gránitoszlopokat.A 100 m-nél magasabb Szent Izsák székesegyház Oroszország leghatalmasabb temploma. A római Szent Péter-dóm és a londoni Szent Pál-katedrális után ez a világ harmadik legnagyobb kupolája. A nevét onnan kapta, hogy Nagy Péter születésnapja dalmáciai Szent Izsák napjára esett.Az épület belsejét rengeteg arany és féldrágakő díszíti. Csak aranyból mintegy 400 kilogrammnyit használtak fel. Több száz szobor is ékesíti a templomot. A kupola csúcsán a Szentlelket jelképező galamb látható. A gyönyörű épület elkészülése után a város főtemploma lett.Korábban a hatalmas kupolából leeresztett inga segítségével látni lehetett a föld forgását, de sajnos ezt megszüntették.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=fzmyRLs3sd0                                                                                   Forrás: Internet                                         2015 jún.                                                       Made by peter          
Egy nap a városban Megpróbáltuk ellesni a mahungolás titkát
Nemrég írtam Péterről, a Mahung Biokocsma tulajdonosáról, akivel évekkel ezelőtt, egy zöldségesboltban találkoztam. Akkor még ötféle turmixot készített - "mahungolt", ahogy már akkor is jelezte a kirakatba írt tájékoztató felirat -, ezekből pedig mára több mint 300 különféle ital lett, a legkülönösebb párosításokkal. És a Bródy Sándor utcából átköltözött az Élesztő sörszentélybe, nyáron egy pult mögé, télen egy zárt, hangulatos kis helyiségbe. Rögtön kíváncsi lettem. Itt van egy ember, aki sok éve csak a dzsúszokkal, turmixokkal, a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek egymáshoz való viszonyával foglalkozik, ízleli őket, kísérletezik. Ha mondasz neki két bármilyen élelmiszert, rögtön rávág három másikat, amik együtt valami félelmetesen jót adnak ki együtt. Tegnap megpróbáltam ellesni néhány kulisszatitkot, de vért izzadtam érte. Ugyanis a végén mindig ugyanoda lyukadtunk ki: ki kell próbálni, hátha jó, mert nincsenek kőbe vésett szabályok. Mahungolni kell.   A kezdeti ötféle turmixból tehát az évek alatt több száz lett, plusz az ide nem sorolt rögtönzéseket. Péter ugyanis a vevők hangulatához és kívánságához igazítja az italokat, és ahogy egy zeneszerző, aki fejben komponál, és kottázza a kész művet, ő is emlékezetből rakja egymáshoz az ízeket. Még egyetlen gyümölcshöz sem nyúlt, de már érzi, mi lesz a végeredmény. Az évek kísérletezésének nem csak az lett az eredménye, hogy Péter többféle levet önt össze. Alapvetően változott meg néhány dolog. Egyrészt a technológia bűvült. Korábban csak  egy turmixgépe volt, azon készített mindent. Ma már termomixet - egy fejlett multifunkciós gépet - is használ, présgépe is van. És óriási a különbség, hogy préselsz vagy turmixolsz, itt van mindjárt példaként a sárgadinnye: A bal oldali turmixolt, a jobb oldali préselt, egy kis almalével. A bal oldali egy habos, kissé darabosabb, sűrű valami, addig a jobb oldali egy tiszta, rostoktól mentes ital. És ez alapvetően határozza meg, hogyan tovább, ugyanis mondjuk répát, céklát, vagyis zöldségeket csak a préselt lébe tenne Péter, a turmixolt változat inkább a gyümölcsöket fogadja be. A présnél ráadásul sokat számít a szűrő áteresztőképessége, ha például egy nagyon jó minőségű barackot kisebb lyukú felületen engedsz át, eltűnik a zamat, és egy jellegtelenebb ízű italt kapsz. Ha azonban a durvább részeket is átengeded, hirtelen megjelenik az átütő barackíz. Mi változott még? Továbbra is elv, hogy minden frissen készül, mert fél óra múlva egy turmix már nem ugyanaz, mint frissen, amikor elkészül. Mára azonban a turmixok alapját képező almalevet Péter nem maga készíti, hanem egy szabolcsi termelő bioalmáit vásárolja meg préselve. Megkóstoltuk, tényleg nagyon ízletes a cucc. Egyrészt olyan fajtákból készült, amiket nem nagyon ismertünk eddig - topaz és florina -, másrészt olyan elemi erővel csapódik ki a pohárból az alma, mint semmilyen más almalénél. "Ha már bag-in-box almalevet tudsz venni, az egy fokkal jobb, de általában azokkal is van probléma. Kifejezetten a léadásra való, vagy épp vegyes fajtákból készülnek, esetleg belekerülnek olyan gyümölcsök, amiket már nem ennél meg szívesen. Itt ilyenről szó sincs" - mondja Péter, akinek az egyik vendége volt a bio almatermelő lánya, innen az ismerettség. Persze a minőség a többi alapanyag esetében is fejlődött. Nem mintha a korábban zöldség- és gyümölcsboltot vezető mahungmester nem tudná, mikor jó egy dinnye. De azt nem feltétlenül tudta korábban, mikor kell az italba vörösáfonyát vagy kékáfonyát tenni, mikor jó a termesztett és mikor kell inkább erdei. Kitanulta a fűszerek világát, most pedig a balzsamecetekkel ismerkedik. Ha kérjük, pipettával méri bele az italba a Tokaji Borecet Manufaktúra cuccait, amiket kiürült tokaji boroshordókban érlelnek, és amik nagyon finoman változtatják meg, alakítják a gyümölcs- és zöldséglevek jellegét. Néhány csepp, és az italba máris egészen más alapanyagokat raknánk, más ízeket kíván a dzsúsz. Hirtelen elénk rak Péter egy nagy kedvencét, a narancsos-zelleres préslevet, egy kis Aperollal nyakon öntve. It újra megérzem azt a hihetetlen finom egyensúlyt, amit egyedül itt éreztem még a gyümölcsös keverékekben. Egy íz sem lóg ki, de minden jelen van az italban, akárhová fordulsz, mindennel találkozol. Csak épp az alkohollal nem, az teljesen elbújt. "Ugyanez ginnel egy sokkal ütősebb, szeszes koktél lenne" - halljuk a lehetséges variációt. Ugyanis ha alkoholos változatot nézünk, egy újabb összetevő jön be a képbe: mi passzol az adott piához? A ginhez például kiváló a feketeszeder levendulával (levendulavirág, lehetőleg bioboltból vásárolva), citrommal, egy kis szegfűborssal, csillagánizzsal, borókabogyóval megspékelve. A vodka pedig jól megy a sós jellegű italokhoz, a zellerhez, uborkához és más zöldségekhez. A rumot alapvetően szintén édes ital elkészítéséhez javasolja. "Lehet, hogy ha belerakjuk a medvehagymát ananászos közegbe, akkor jobb lesz rummal. Ki tudja, meg kell kóstolni" - gondolkozik el közben Péter, aki legszívesebben már el is készítené a négyszázezredik variációt, amit életében kóstolt. De olyan is van, hogy az alkohol teljesen tönreteszi a dzsúszt, akármilyen jó legyen is a kiinduló ital. Semmi sem passzol bele, minden pia kilök négy-öt aromát az ízképből, és a helyére nem ad mást, az alkoholon kívül. Ha egy vendég kér egy italt, az első kérdés az, hogy éhes vagy szomjas az illető. Ha éhes, akkor jöhetnek az édesebb, tömény dolgok. Ilyenkor a turmixolás a célravezetőbb, alapanyagokban pedig a banán, avokádó, barack, uborka, sárgadinnye lehet jó kiindulási alap, és jöhetnek a fűszerek is bőven. A szomjas embereknek inkább préselt levek érkeznek, harmonikusabb összetételben. Az is számít, hogy valaki pörögni akar, vagy lenyugodni. Nyáron a hideg nyugtat, a meleg ízek pörgetnek inkább. Ilyen a levendula, amiről inkább azt tartják, hogy nyugtató hatású: Péter szerint inkább picit felidegel, ha belekeveri az italba. Közben kapunk egy banánturmixot, amibe rebarbara, menta, fahéj és citrom is került. Ne tejjel készítse senki - teszi hozzá a mahungmester. "Ugyanúgy almalé alapra mehet, jöhet mellé az eper, málna vagy ananász, és bőven elbírja a zöldségeket is, spenótot vagy sóskát." Kapunk még egy turmixot, amikben kávédarabok is úszkálnak szétvagydosva, így ropog az ital a fogunk alatt. Az erre a célra ritkán használt kávébab mellé meggy és avokádó illik, utóbbit simán le lehet cserélni banánra is. És persze az almalé, majd a turmixgép. Ha görögdinnyét használunk, egészen a héjáig, a zöld húsát is préseljük le - jön a következő tanács. Ez elviszi a levet egy olyan irányba, ami már kívánja a citromot. Mehet mellé simán a zeller, a narancs, fűszerek közül pedig majdnem mindent elbír. Sárgadinnyével is keverhetjük a görögöt, nagyjából egyharmad-kétharmad arányban a görög javára. Kiváló nyári ital még a sóskás-körtés turmix, alma alapon, citrommal és mentával vagy szegfűborssal.  Kissé kavargó fejjel, a példáktól és a lehetőségektől megrészegülve jöttünk el végül, a kábé három órás gyorstalpaló után az Élesztő udvarából, ahol a Mahung pultja található. Azt vártuk, hogy az első órán olyan kegyes hazugságokat tanulunk majd, mint hogy "minden zeneműnek van egy hangneme, ami a következő lehet". Péter azonban nem kímélt minket, és megpróbálta érzékeltetni azt a relativizmust, ami az ő fejében már rendszer, mindenki másnál azonban inkább káosz. Sebaj, sokat kell járni hozzá, és hozzászokunk. Péter jelenleg a különféle ízesítésű gyömbérsörökkel kísérletezik, már most is kóstolható nála egy csomó fajta, jövő héttől pedig koktélokat is készít majd belőlük. Az árak pedig itt olvashatóak: Mahung Biokocsma és vegánbisztróCím: 1094 Budapest Tűzoltó u. 22.Nyitva: keddtől péntekig 10:00 - 22:00szombaton 11:00 - 21:00vasárnap 14:00 - 19:00
Egek Ura Süllyed a KLIA2
Nem is olyan rég még áradozva számoltam be a KLIA2 nyitásáról, ahol a forgalom 84 százalékát adja az Air Asia forgalma. Tényleg fantasztikus létesítmény, aki járt már ott, az tudja. Csakhogy, akad egy kis bökkenő. Süllyed. Nem a repülő, hanem a repülőtér is. Az eredmény pedig komoly ciki. Vízben állnak az Airbusok és a Boeingok. A Kuala Lumpur International Airport Terminal 2 - KLIA2 - egymilliárd dollárnál is drágább volt, ám a gurulóutakon és a műszaki előtéren megáll a víz. NEm véletlenül bosszús Tony Fernandes, az Air Asia alapítója. (fotó: FreeMalaysiaToday) Ha egy létesítmény gyűjti az esővizet, az rendkívül kínos egy olyan országban, ahol szinte minden nap rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik. A KLIA2-n egy ideje tapasztalják, hogy a reptér egyes részein összegyűlik a csapadék, az is, amely a magasabb részekről odafolyik. A problémát az okozza, hogy különböző talajszerkezetű területekre építették a gurulóutakat és a műszaki előteret, és a lazább elkezdett süllyedni. Ezt elvileg tudni kellett volna a kivitelezőknek, és a lazább szerkezeteket előre meg kellett volna erősíteni. Most az utólagos barkácsoláson a sor, hogy mindez mennyibe fog kerülni, azt senki nem tudja, de egy biztos: nagyon sokba. A 257 ezer négyzetméteres létesítmény kapacitása évi 45 millió utas, és ennek bővítését tervezte a maláj reptér-üzemeltető vállalat, most azonban nagyobb prioritás, hogy végleges megoldást találjanak a műszaki problémára. A le- és felszállásokat a jelenség nem akadályozza –mondják a reptér illetékesei, de a forgalom 84 százalékát adó Air Asia emberei mindezt árnyalják: a gépek alkatrészei gyorsabban használódnak el, ha a nagy melegben átgurulnak a hatalmas vízfoltokon, ami késéseket fog okozni. Mindkét jelenség növeli a légitársaságok költségeit. Az Air Asia vezére Tony Fernandes ostorozta is a kivitelezőket, mondván, meg kellett volna várni, míg a talaj leülepszik, újramozgatni, majd aztán elkezdeni az építkezést. Most a légitársaságok fizetik a sietség költségét. Az új bangkoki repülőtér hasonló problémákkal küzdött (mocsaras területre építették), akárcsak az Osaka Kansai, amelyet szemétlerakó maradványain építettek fel. A Berlin Brandenburg nyitását eddig kétszer halasztották el, a nyitás dátuma teljesen bizonytalan.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!