2015. május 6. szerda, Ivett és Frida napja

Az idei évben nagyobb alapterületen, több kiállítóval várja vendégeit a Pálinkafesztivál a Városháza Parkban, 2015. május 7-10. között.

Bemutatta tavaszi ajánlatait a Távol-Kelet kedvelői körében nagy népszerűségnek örvendő JTB csoport (Japan Travel Bureau) magyarországi képviselete, az „Ázsiaspecialista”. Kínálatukban nyaralás, körutazás, luxus hajóút – vagy mindezek kombinációja egyaránt megtalálható.

Délkelet-Ázsiában találjuk a maga nemében lenyűgöző Vietnámi Szocialista Köztársaságot. Az országot a gazdasági fejlődés jellemzi - bár az életszínvonal még mindig alacsony -, növekvő tendenciát mutat a turizmus, Vietnamot a világgazdasági média az ázsiai "tigrisek" közé sorolja. Az ország fővárosa Hanoi, látogassunk el most ide.

Egyre nagyobb divatja van nálunk is a reggelizőhelyeknek, ahol barátokkal, kollégákkal, kellemes környezetben és ínycsiklandó finomságokkal indíthatjuk a napot. Nézzük, mi melyik 8 helyet találtuk a legjobbnak.

kiemelet ajánlataink

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Rovatok
Budapest

Napfény, emelkedő hőmérséklet, közelgő nyár – ilyenkor az emberek többsége már nem igazán vágyik arra, hogy beüljön valahova. A mi kedvenc kiülős helyeinket ajánljuk most mindenki figyelmébe.

Tizenkét minősített fürdő huszonegy szolgáltató egysége közül elsőként a budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot. A védjegyet szimbolizáló táblát Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója vette át a fürdő éttermében rendezett ünnepélyes védjegyátadáson Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkártól (NGM) és Czeglédi Gyulától, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnökétől.

Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában, százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

gasztronómia

Budapest belvárosában, a történelmi zsidónegyed központjában átalakulóban van egy étterem. Egy meglévő, már korábban is jól ismert helyszín új belső formát, friss tartalmat kapott. Hogy marad-e sikeres, azt majd a közönsége dönti el.

Új kreatív séffel bővült a Gourmet Box csapata. A cég nem csak Magyarországon, de a közép-európai régióban is egyedüliként kínál olyan csúcsgasztronómiai fogásokat, amelyeket bárki otthon is 10 perc alatt elkészíthet és frissen tálalhat, ételkészítési szaktudás nélkül is. A sous vide (vákuum alatt) technológiával előkészített ínyenc fogások hosszan eltarthatóak, és a feltálalás előtt rövid idő alatt tökéletesre készíthetőek.

Nem panaszkodhatott az érdeklődés hiányára a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. A negyedik „Badacsony New Yorkban” rendezvényükre ismét több százan voltak kíváncsiak. Szerencsére nem kellett hozzá átrepülni az óceánt, a budapesti New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők.

művészet, kultúra

Ezzel az elgondolkodtató címmel nyílt kiállítás az erdélyi magyar képzőművészet 1920-tól 1990-ig terjedő időszakáról a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton mintegy 430 mű – festmények, szobrok, grafikák, plakátok és egyéb illusztrációk – láthatók, egészen augusztus 23-ig.

Április 24-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be a Budapesti Operettszínház, Farkas Ferenc legendás Csínom Palkó című daljátékának újragondolt, felfrissített és maivá varázsolt változatát. A bemutatóval egy időben Farkas Ferenc életútjáról kiállítás is nyílt a színház első emeleti folyosóján.

Két éves munka után elkészült a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának felújítása. Április 18-ától az új kiállítások mellett látogatható a Várkápolna és részlegesen a Studiolo, azaz Vitéz János reneszánsz freskókkal díszített dolgozószobája. A projekt az Európai Unió támogatásával, a KDOP-2.1.1/B-12-2012-0005 azonosító számú, „A Magyar Nemzeti Múzeum kulturális turisztikai attrakciófejlesztése az esztergomi királyi várban” című pályázat keretében valósult meg.

érdekesség

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy 5 éves együttműködési megállapodást kötött két kiváló repülési képzési szervezettel arról, hogy kadétokat képezzenek a légitársaság számára. A képzések 2015 szeptemberétől indulnak kezdetben 40 kadét részvételével. A program az EASA szabályozásaival összhangban zajlik majd, és Airbus A320 típusminősítéssel kombinált integrált ATPL (Airline Transport Pilot Licence) is részét képezi majd.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000-ben, április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánította. A világnap budapesti ünnepségén, az Országház Felsőházi Termében került sor a 2015. évi Millenniumi Díjak átadására.

Még 2,8 milliárd forint van a 2013-ban feltöltött SZÉP Kártyákon, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja az érintett kártyabirtokosok figyelmét a lejáró összeg elköltésének közelgő határidejére. A szabályozás értelmében a pihenőkártyákra tavalyelőtt utalt pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán maradt összeg a kártyabirtokosok számára elvész.

könyv

Szakkönyv ugyan, de akár tankönyv is lehetne a kötet, amit a napokban mutattak be a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Ennyire részletes, alapos feldolgozás eddig még nem jelent meg Magyarország szerepéről az I. Világháborúban. Eloszlat sok félreértést, cáfol tévhiteket.

Katonák gyakrabban, hadtörténészek ritkán írnak memoárt. Hogy a hadtörténész katona is legyen és már katonaként részletes, alapos feljegyzéseket készítsen – ráadásul mind fenn is maradjon érintetlenül – nos, ez még sokkal ritkább. Esetünkben erről van szó.

Bizonyára sokan vannak, akik ennek a felszólításnak gyakran tesznek eleget és még többen, akik ugyan gyakran tennének, de nincs rá mindig módjuk. Ez utóbbi csoport létszámának növekedéséhez most egy új könyv is hozzájárul.

koncert, fesztivál

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Június 13-án 22.00 órai kezdettel egyedülálló fényárba borul a 16. Open Road Fest nagyszínpada, amikor is felcsendül a rock egyik univerzális himnusza, a Final Countdown.

Blog ajánló
Egy nap a városban Baraka: ilyen lenne a kagyló íze, ha a tengerből egyenest a szádba dobnák
Judit szólt, hogy nyílt egy új étterem a belvárosban, ami igazából régi, de ott, ahol most van, új, és hogy ő foglalkozik a pr-jával, és hogy tuti hely, bízzak benne, tudja, hogy nem szoktam meghívásra igent mondani, de ezt most meg kell néznem, még senki sem fedezte fel, ilyencsakegyszervanazéletben. Hát elmentem. A Baraka a Dorottya utcában van, a belváros közepén, pedig már akkor sem volt rossz helyen, amikor még az Andrássy úton volt. Állítólag körülbelül három évig készült az enteriőr, ami látszik is rajta, a jópofa, könnyed bár után egy romantikus kis gömbölyded társalgó következik, ahol a kandallóban gyertyafény világít, utána következik a tökéletes ellentétként értelmezhető étterem a sötét színekkel és a szögletes vonalakkal, különös tekintettel az Apple-kockára emlékeztető konyhával. Ilyesmit nem sok helyen látsz: Az étlap kellően rövid és izgalmas, itt a kakaós ravioli úgy zuhan a ragacsos indonéz rizs karjaiba, hogy a misoba sütött atlanti tőkehal és a gyömbéres mangalica csak döbbenten figyeli a beteges románcot.  Nagyon sok az ötlet, nagyon sok a tengeri étel, ami általában sok jót ígér.  Kezdjük az olyan részletekkel, mint a zsömle! Az éttermet egy házaspár vezeti, egy torta hozta össze őket, amit a férfi készített (a nők szívéhez is simán vezet tehát út az emésztőszervrendszeren keresztül). És hiába nőttek azóta nagyra, a férj továbbra is imád sütögetni, szóval az összes péksüteményt, amit a Barakában fogyasztasz, ő készíti, például ezt a remek zsemlét is: Vagy az üdvözlőfalatnak kihozott, szenzációsan ázsiai eszenciának, ennek a hamburgerszerű izének a keretes szerkezetét is: Ezután befutott a hízott máj bonbon, vaníliás tokaji meringue, cékla és málna: Őrületesen fantáziadús tányér, ahol a krémszerű májbonbon tökéletes lágyságát ellensúlyozza a porrá zúzott habcsók, amibe forgatták, ezen csavarnak egyet az édes ostyák, és amikor már azt hiszed, nem tud tovább pörögni az étel, befut a céklalé, ami behozza az édes-savanyú-vonalat is, ha valaki esetleg hiányolta volna.  Evés közben kábé így érezték magukat az ízlelőbimbóim, nagyon szórakoztató volt: A másik előétel, amit kóstoltam:  Szt. Jakab kagyló, yuzu és iró, konfitált paradicsom, kandírozott tojás. Mostanában egyre gyakrabban találkozom olyan tengeri izékkel a tányéromon, amiknél nem a minél jobb fűszerezés, elkészítés a cél, mert ez már csak az eszköz, a cél az, hogy úgy érezd, mintha semmit sem csináltak volna az alapanyaggal. Tökéletesen frissnek tűnő kagylók, tintahalak kerültek mostanában elém, és ennek a folyamatnak a betetőzése ez a fogás, ami olyan, mintha a kagylót épp csak kikapta volna valaki a tengerből, és egyenest a szádba hajította volna. A köretek is csak ehhez az érzéshez asszisztálnak, ha szereti valaki a halakat, imádja majd ezt az előételt: A folytatás, a fehér garnéla, kellevéllel, gyömbérrel, csilivel, karottával eggyel trükkösebb: valamilyen spéci módszerrel itt is sikerült elérni, hogy a rák frissebbnek tűnjön, mint akármi, amit életemben ettem, ez az egyik legjobb rák, amit eddig kóstoltam. De a körítés itt már cifrázza ezt az élményt, például a karottával beszórt répa (értsd: répás répa), meg a többi alapanyag olyan váratlanul izgalmas hatást kelt, hogy csak fontolva, óvatosan, apró falatonként fogyasztod el az ételt. Ilyesmiről szól a csúcskonyha. Végül jött a csodálatos desszert, egyenesen a tulajdonos kezei közül, ez a passiógyümölcsös lezárás, amiről csak azért nem írok többet, mert a desszertekről általában nem tudok többet írni. Ezt kóstold, ha arra jársz: A Baraka nem olcsó, három fogásra ital nélkül érdemes legalább 12 ezer forintot szánni, de másként nézve nyugat-európában egy sima, trükkmentes étteremben is elköltesz ennyit, és attól még, hogy a Baraka Budapesten van, nem lesznek olcsóbb a technológiák és az alapanyagok, sőt. Ezzel együtt az étterem viszonylag keveseknek lesz a természetes választása, amikor este nyolckor az üres hűtőt bámulva felmerül a kérdés, hogy hova kéne beugrani enni valamit. De ünnepi alkalmakra nagyon ajánlott hely. Baraka Dorottya utca 6 H-Szo: 11:30-15, 18-23 003612000817  
Egek Ura Happy landing - Elindult a közvetlen pekingi járat!
Húsz perccel a menetrend szerinti érkezés előtt szállt le az Air China légitársaság Minszken keresztül Pekingből érkező járata péntek este, nem sokkal este nyolc előtt. A hetente négyszer közlekedő Airbus A330-as fedélzetén 170 utas érkezett Pekingből. Háromnegyed házzal jött az első gép, a 237 személyes repülőn ez nem is rossz eredmény. Főleg annak ismeretében, hogy a járat bő egy hónappal ezelőtt még nem is szerepelt a foglalási rendszerekben, Szijjártó Péter külügyminiszter csak egy hónappal ezelőtt jelentette, s akkor még nem is voltak aláírva a megfelelő szerződések a légitársaság és a Budapest Airport között. A foglaltsággal a légitársaságnál elégedettek, mondta a fuvarozó helyszínen jelen lévő képviselője, ám valószínűsíthető, hogy ez inkább kínai optimizmus. Belenézve a foglalási rendszerekbe ugyanis az látható, hogy június elejére 160-170 ezer forintért is találni még helyeket a repülőre, tehát még vannak szabad székek bőven. Igaz, a gép rakterében tíz tonna árunak is jut hely, így növelve a járaton elérhető bevételeket. Összehasonlításképp: az átszállásos kapcsolatok 140-ért elérhetők, Peking felé a legakciósabb jegyárak is 120 ezer forintnál kezdődnek, több hónapos elővéttel, tehát júniusra 160 ezer forint az meglehetősen barátságos árfekvésnek számít. Hozzá kell tenni, hogy ez a járat csak félig közvetlen. Budapestről Pekingbe közvetlenül repül, itthonról este kilenc óra tíz perckor indul és helyi idő szerint dél után negyven perccel landol a kínai főváros repterén. Visszafelé délután egykor száll fel, viszont másfél órára megáll Minszkben, így 12 óra negyven perc utazást követően, este háromnegyed nyolc előtt öt perccel érkezik meg Budapestre – az az úthossz pedig körülbelül olyan, mintha egy gyors átszállással utaznánk. A menetrend mindenesetre az üzleti és a turista utasok szempontjából is kényelmes. Azt követően lesz ismét közvetlen légijárat Peking és Budapest között, hogy 2012-ben, a Malév csődje után két hónappal a Soros György érdekeltségébe tartozó Hainan Airlines leállította a napi összeköttetést, amelyet pont ugyanolyan repülőgépekkel üzemeltetett, mint az Air China. A Budapest Airport járatfejlesztésen dolgozó szakemberei több, mint egy éve dolgoznak a járaton, több külföldi szakmai konferencián promotálták, hogy Budapest népszerű turisztikai és üzleti célpont, végül a Lufthansa vezette Star Alliance légiszövetséghez tartozó Air China légitársasággal sikerült megállapodniuk. A légitársaság 325 repülővel 185 célállomásra közlekedik, Kínán belül mindenhová tovább lehet utazni a hálózatán, pekingi átszállással. - Egyre több hosszú távú járat indul Budapestről, s ez nemcsak nekünk fontos, hanem az országnak is – mondta Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, akinek öröme megalapozott lehet, hiszen az Air China gépe egy teljes év alatt 98 ezer utast vihet Budapest és Peking között, feltéve, hogy tele van a gép. Naponta közlekedik Dubaiba szélestörzsű géppel az Emirates, 180 fős repülővel Dohába a Qatar Airways és júniustól az Air Transat légitársaság heti két alkalommal köti össze Montreált és Budapestet. Noha a jól értesült szakemberek a járat érkezését megelőzően arra tippeltek, hogy kissé lehasznált gép érkezik majd, nem lett igazuk. Bár a gép messze nem volt új, de a kabin állapota szépen ápolt volt, az ülések kényelmesek. A business osztályon használt székek teljesen vízszintes ággyá alakíthatók, így tökéletes kényelmet garantálnak a hatszázezer forintos jegyért cserébe – igaz az ülések lila borítása kissé furcsa, de csak látványra. Az ünnepélyes járatindításon megjelent Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki kisfiának is megmutatta új büszkeségét, a pekingi járatot.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!