2016. február 10. szerda, Elvira napja

Már szinte hazajárnak a szlovén képzőművészek a budapesti I. kerületbe, a Várnegyed Galériába. Ezért nem is volt meglepő, hogy a Szlovén Kultúra Napja alkalmából ismét ott nyílt gyűjteményes kiállításuk „A lélek tükre” címmel.

A cím talán némi fejtörésre ad okot, világosabb lesz, ha az azték név helyett a nálunk jobban ismertet használjuk. Ő Tollaskígyó, az azték mitológiában a tudás és a tanulás istene, aki most néhány hétre Budapestre költözött.

Változatlanul ez a célja a most már minden tekintetben nagykorúvá váló Valentin-napi Páros Teniszverseny szervezőinek. A valóban barátságos mérkőzésekre az idén február 13-án, szombaton kerül sor a megszokott helyén a Tabáni Tenisz Centerben.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

kiemelet ajánlataink

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Rovatok
Budapest

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

gasztronómia

Az önálló vállalkozói életet tortadísz készítő kisiparosként kezdték. Ma már 25 üzlet és egy bécsi Szamos cukrászda dicséri a márkává vált nevet. Nyolcvan év alatt 500 dolgozót foglalkoztató, édes birodalommá nőtte ki magát az egykori „maszek” világból a Szamos.

Az étterem Budapesten van, a nyolcadik kerületben. A tulajdonos Bangladesh-i, a konyhában indiai konyhafőnök vezetése mellett, eredeti indiai ételeket főznek. Kell ennél jobb bizonyíték arra, milyen kicsi a világ?

Egyre több balatoni vendéglátós gondolja úgy, hogy nem feltétlen csak a nyári időszakra kellene a nyitva tartásnak korlátozódnia - ennek eredményeképpen növekszik az ősszel és télen is látogatható vendéglátóhelyek száma.

művészet, kultúra

Arról, hogy a II. Világháború során rengeteg műkincs tűnt el a hazai múzeumokból – már nagyon sokat hallottunk. De, hogy ugyanez lejátszódott harminc évvel korábban is – nos, arról mindeddig semmit! Egy új kutatás most erre kíván fényt deríteni.

Különleges könyv bemutatója és egy kiállítás megnyitása zajlott egy időben Budapesten a Józsa Judit Galériában. A falakon, kódexlapokon látható a Belváros-Lipótváros krónikája és a különálló lapok együtt, könyv formában, kézbe vehetővé váltak.

Ez volt a kezdet, az első lépés a világsikerhez vezető úton – mondta el Rajk László azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: Oscar-díj jelölést kapott a Saul fia című magyar film.

érdekesség

Szállodák működtetéséért felelős vezetők és a működéshez szükséges berendezések, felszerelések gyártói találkoztak egymással a Turizmus Kft. szervezésében, a Borkakas Bisztróban. A beszélgetés során megismerkedhettek a kínálatban és az igényekben beállott változásokkal.

A kerékcsere ma már igazán nem számít nagy eseménynek. Naponta fordul elő ilyen az utakon. Valóban nem az – egy autón. Na de egy repülőgépen? Pedig a dolog valóban megtörtént, nem is olyan régen Budapesten, a Liszt Ferenc Repülőtéren!

Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten az InterContinental Szálló báltermében, november 29-én, vasárnap, 10 és 16 óra között a Diplomata Vásárt. A rendezvény a Diplomata Házastársak Budapest, és a szálloda közös szervezése, melynek célja, hogy rászoruló magyar intézmények támogatására pénzalapot gyűjtsenek.

sör, bor, pálinka

2015. december 4-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2015” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

A tizenkettedik Újbor és Sajtfesztivál a Bánk Bán Bordalával nyílt meg Budapesten a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeumban. A jó hangulat nem csak ennek volt köszönhető. A borászok bizakodóak, a 2015-ös év jó évjáratnak ígérkezik. Az pedig köztudott, hogy a bor és a sajt egymásnak jó barátai. Ahol sűrűbben nyílik a palack, ott több fogy a sajtokból is.

Teljes lendülettel folynak a másfél hét múlva megnyíló XII. Újbor és Sajtfesztivál előkészületei, de a szervezők már egy évvel előre tekintenek. Már most bejelentették: a következőt, a tizenharmadikat az Olimpia jegyében rendezik meg.

Blog ajánló
Egy nap a városban Alig kell autózni Budapesttől egy szuper vidéki étteremig - Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz
Budapesten határán kívül az igazán minőségi éttermek száma nagyon megritkul, és ez még akkor is igaz, ha az elmúlt években ezen a téren is volt fejlődés. Amikor az index újságírója nemrég elkísért egy - a leírtak alapján helyenként kissé sznob - sztárszakácsot egy budapesti étteremtúrára, a séf már-már autóba ült, hogy meg se álljon Encsig, egy jó kávéért. Ez a közel 200 kilométer pedig nagyjából bevillan minden esetben, amikor "jó vidéki éttermekről" beszélünk. Pedig kevesebb mint 20 kilométerre a városhatártól már belefuthatunk egy igazán különleges helybe. Veresegyházon, egy régi malom épületében találjuk, a neve: Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz. A név ismerős lehet már sok évvel ezelőttről is: Katlan Tóni Konyhája a Művészetek Völgye rendezvénysorozat egyik stabil pontja. Tóni, születési nevén Novotny Antal catering céget alapított, és járta az országot, hol görög, hol más nemzet konyháját megmutatva, míg aztán megtalálta a saját útját. Rájött, hogy a magyar konyha hihetetlenül izgalmas, és ezután csak ezzel kezdett foglalkozni.  Először a catering cégével kitelepült konyhában valósította meg az elképzeléseit, majd néhány éve saját éttermet is nyitott. Vasárnap kora délután ezt a helyet látogattuk meg - szinte tele volt. Nem tudtam, mire számítsak. A kertben forgatják majd a tűzön a malacot, miközben a pörkölt és a gulyásleves rotyog majd egy másik fazékban? Vagy egy újabb wiener schnitzeles, olajszagú magyar konyha vár minket?  Ami ehelyett várt, arra nem számítottam. A magyar (és tágabb értelemben a kárpát-medencei) konyha 21. századba átültetett, modern, mégis hagyományőrző kombinációját, remek minőségben. Tényleg, instant az egyik kedvenc éttermemmé vált a hely, vidéki toplistámon pedig dobogóra ugrott. Az étlap - ami havonta megújul - éppen ideális hosszúságú. Háromféle leves, néhány előétel, és egy tucat főétel közül lehet választani. Utóbbiban találunk disznó-, csirke-, marha vagy kacsahúst, köretként puliszkát, burgonyát, barna rizst, dödöllét, többféle halételt, és még a húst annyira nem kedvelő Évi is talált magának ideális fogást: kapros túróval töltött derelyét tejföllel. Mindezt 12 fogásban, őrület! Amíg meg nem jönnek az ételek, addig a vendégek pattogatott kukoricát kapnak, és egyéb rágcsálnivalót. Előételnek kalapos suhajdát kértünk - kapros húsgombóc krumplistésztába göngyölve, majd húslevesben megfőzve -, valamint egy kocsonyázott csülköt és füstölt nyelvet. Ezeket kaptuk: [...] Bővebben!
Egy nap a városban Három napig élt a tökéletes budapesti gasztroszentély
Hétvégén váratlanul megtörtént az, amiről már hónapok óta beszélek: átalakult a Belvárosi Piac, és pont úgy nézett ki, ahogy egyébként mindig is kéne néznie. Akik most csatlakoznak be a topicba: a felújítás után egy tök szép csarnokot kaptunk, alul zöldségesstandokkal, felül a szokásos, piacos, kétes értékű kifőzdékkel. Aztán az emeleten sorra nyíltak a fantasztikus helyek, a Séf utcája, a Vörös homár, az Italian Street food, a Buja disznók, a Steamboo és legutóbb a MoszkvaTér: ezek mind kiváló, megfizethető, gyorsan betolható ételeket adnak, szóval a menőkaja-sűrűség itt lett hirtelen a legnagyobb az egész városban. És az is látszott, hogy ezek nem gyengítik, hanem erősítik egymást, egy sima hétköznap délben meg sem tudsz mozdulni a karzaton, akkora a tülekedés. És ott van ehhez képest az alsó szint, a termelőknek fenntartva, de alig néhány hely működik, még kevesebb előtt szokott vevő állni, mert a banknegyedben ilyesmire kevésbé vagy igény. Ami pörög, az is mind a gasztrovonalon mozog, spéci sajtok, fantasztikus halak, ezek működnek, a többi döglődik, ami rá is nyomja a bélyegét a csarnokra, a kihalt alsó szinttől kicsit kriptahangulatú az egész piac. Pontosítok: számomra zavaróan kriptahangulatú. És sejtettem én, hogy ennek főleg a belépéskor megcsapó kongás az oka, most hétvégén azonban az elmélet bizonyítást nyert: a helyek ugyanis Forgács Zoltán, a Séf utcájának ügyvezetője vezetésével összefogtak és egy minimális összegből három napja feltöltötték mindenféle, főként balatoni étterem előretölt helyőrségével az alsó szintet, amitől az teljesen megtelt emberekkel, és váratlanul a Belvárosi Piac lett Budapest legjobb hangulatú helye. Hirtelen megkaptuk a lisszaboni Mercado da Ribeirát, vagy a barcelonai La Boqueriát, akárhová fordultál, fantasztikus és megfizethető fogásokat találtál, mindenfelé emberek cikáztak, a négy fal (vagy fogalmam sincs hány: szóval a tetőszerkezet alatti rész) feltelt több száz emberrel, de valahogy a tömeg sem volt zavaró, pedig engem aztán általában türelmetlenné tesz az ilyesmi: most viszont mindenki jó kedvvel evett, vagy ha kellett, akkor várt, ennyi jó kaja közt eleve kizárt a stressz. Végre nem visszhangzott minden szavad, végre nem volt hideg, mert felmelegítették a teret az emberek és pólóban is lehetett enni, végre minden a helyére került. Bizonyos értelemben gasztrofesztivál volt a Töltött Hold, ami azonban teljesen mentes a többi hasonló budapesti rendezvény befeszült fesztiváljellegétől, a Belvárosi Piac olyan formáját mutatta, mintha egyébként mindig is így nézne ki és tök könnyű volt elképzelni, hogy egy váratlanul kiválasztott kedd este vagy vasárnap délelőtt is ebbe botolj bele. És tényleg ott volt mindenki: tök szívesen mutatnék nektek zseniális képeket, de olyan örömmel vetettem magam a kajákra, hogy a világtörténelem lebénább fotóit készítettem el, lényeg az, hogy ettünk harcsa halászlevet (Bock Balaton, 700, a képen egy kettészedett adag), liba-kacsa-duót (Chianti, 2000), debreceni kolbászt a legendás IKON-tól (700), pacalt az ország első cigány vendéglőjétől (Kira, 900), előtted készülő carbonarát és zöldborsós véres hurkát a Séf utcájától, vargabéleses palacsintát, hülyére ettük magunkat 10 ezer forint alatt ketten, plusz a lányom, ami mondjuk bármelyik másik budapesti gasztrofesztiválon a sci-fi-kategória. A Töltött Hold megmutatta, hogy még mennyi tartalék van a Belvárosi Piacban. Az ebbe az irányba tartó átalakulást főleg az hátráltathatja, hogy több százmillió forintot kapott az önkormányzat a csarnok felújítására, méghozzá a tanyaprogram keretein belül, a lóvé tehát arra érkezett, hogy a kistermelők megmutassák a portékájukat. Valószínűleg ezért nem lehet egyik napról a másikra átadni az éttermeknek a földszintet. De az is látszik, hogy a támogatás ellenére sem tud hagyományos piacként működni a csarnok, ellenben pillanatok alatt mozgásba jön minden, ha az igény és nem az ellenállás irányába lépnek egy nagyot. Nyilván a Belvárosi Piac ma is szuper hely, hiszen a karzaton egy rakás remek étterem üzemel fesztivál nélkül is és az a kevés termelő, kofa, aki lent megmaradt, tök jó dolgokat kínál, de ez a három nap fényesen bizonyította, hogy mire van szüksége a csarnoknak: éttermekre. Jó sok minőségi étteremre mindenhova. És ha miattuk tele lesz emberrel a piac, lesz vevője azoknak a termelőknek is, akik most sokszor bevétel nélkül malmoznak egész nap odalent.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!