2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Kiváló évjárat
Révay András
2017.11.08 18:05
Az újborok második bemutatóján ezúttal a Dél-Balatoni Borvidék pincészetei hoztak közel kilencven bort, palackozottat, tartály- és hordómintát a VERITAS WINEBAR-ban megrendezett kóstolóra. A borászok mind egyetértettek abban, hogy idén az időjárásra nem lehetett panasz.

 „Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér- és a kékszőlők esetében sem lehet okunk panaszra. Ezt szerettük volna megmutatni a közönségnek is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk. Ezt az évet sokáig fogjuk emlegetni, érdemes eltenni ezekből a borokból!” – mondta el a kóstolón Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A palackokat nézve persze adódik a kaján kérdés: miért kell mentőöv a kapitánynak – de a Bujdosó Pincészetnél egészen másról van szó. A tulajdonos minden szabadidejét a vitorlásán tölti és ez a kedvtelése fejeződik ki a borok elnevezésében. A Kapitány aranycsíkos sapkája alatt augusztus 14-én szüretelt Irsai Olivér rejtőzik, illata azonnal meghódítja a kóstolót. Az időjárást jól jelezi, hogy ennek a fajtának soha nem volt ennél korábban szürete! A Mentőöv viszont a pincészet első – Merlotból készített – roséja. Máskor mindig Cabernet Sauvignon – Pinot Noir adta a rosét. Ez is nagyon korai, augusztus végi szüret volt és most tisztán került a palackba.

 „Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni. Fehér- és kékszőlőből is kiemelkedő termésünk volt, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk” – erősítette meg az elnök szavait Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza. A bemutatón a „Lellei” borcsalád szerepelt, amivel az a szándékuk, hogy jó ár-értékarányú borokat adhassanak a fogyasztók asztalára. A WINEBAR asztalán sorakozók közül a Cserszegi Fűszeresnek ez volt a „debütálása” a borászatnál. Egy 2015-ös telepítés első, tehát „szűzszüretéből” származik. Ígéretes jegyeket mutat, a kóstolóját azonnal meglepi, hogy az illata szinte kiharsog a pohárból! A roséból évről-évre több készül, mert bel- és külföldön egyaránt népszerű. A 2017-es rosé Syrah – Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - és Merlotból áll majd. Jelenleg még mind külön várakozik és itt a Syrah és a Merlot (70 : 30) házasítás tartálymintája volt kóstolható. A Syrah egészen különleges, déligyümölcsös sajátosságot ad a bornak a Merlot pedig a rá jellemző piros bogyós jegyeket hozza. Ezek a borok – ellentétben más rosékkal - több év után is megállják a helyüket.

Tréfálkozásra adnak okot a Katona Borház palackjainak címkéi is. Megkérdezhető például, hogy ha náluk Irsai Olivér valakivel „Flörtölni” kezd, akkor kinek fogja megtenni az ajánlatot: Nálad vagy Nálam? Mert, bár ide még csak mintákat hoztak, a boltokban majd ezek a nevek lesznek olvashatók. Valóban – nagyon fiatalos karakterű borok, azoknak szólnak, akik a könnyedséget szertik borban is! Az Irsai, Sárgamuskotállyal házasítva roppant illatos, szinte parfümös bort adott, A Nálad vagy Nálam, pedig rosé. Jelenleg egy málnás, gyümölcsös illatú, tiszta Portugieser, de később elképzelhető, hogy egy Cabernet Sauvignon alapú rosé fogja váltani. A borház kínálatában szerepelt egy ritka fajta is, a Semillon. Ez ott „a szívünk csücske” – nagyon jó házasítási alap. Nem olyan erősen illatos, mint egy Irsai, de jó ízű, halakhoz, fehér húsokhoz, tenger gyümölcseihez lehet kiváló párosítás. Hosszan, 5-10 évig érlelhető és minden életszakaszban más arcát mutatja.

A Balatonlellétől délre található dombok kivételes adottságú termőhelyein dolgozik a Konyári Pincészet. Vörösboraikat kis fahordóban, XVIII. szádai pincében érlelik, ám erre a bemutatóra mégis inkább a Márton-napi Újborral, egy Olaszrizling - Sauvignon Blanc házasítással érkeztek. Nem túl erős, alkoholfoka 12,5 – hogy a libapecsenyét elegendő mennyiségű borral lehessen leöblíteni. Közvetlenül a kedves, libás címkéjű palackok mellett álltak az Ikon Pincészet borai – merthogy ezt a pincét is Konyári János alapította, 2004-ben. Egy célja volt vele: a közönség számára könnyebben elérhető, jó bort adni – jó áron! Innen két bort kóstolhattak most a látogatók, egy 2017-es Chardonnay-t és egy ugyancsak friss rosét, ami Cabernet Sauvignon – Merlot és Pinot Noir házasítása. Karácsonyra már az üzletek polcain találkozhatunk vele.

A Pócz Pincészet régen beírta a nevét a magyar borász társadalom Nagykönyvébe, Pócz Józsefet már Somogy Borászának is megválasztották! Mindig tud valami újdonsággal szolgálni. Most például egy olyan Olaszrizlinget hozott a bemutatóra, ami Balaton-bor jelölt. Hogy ilyen címet elnyerhessen, ahhoz a bornak tiszta ízűnek, illatosnak, gyümölcsösnek, könnyednek kell lenni. A feltételek szigorúak és minden évjáratban újra kell vizsgáztatni az erre pályázó bort. A másik legszebb bor a pincében 2017-ben a Sauvignon Blanc. Jelenleg finom seprőn van és még egy pár hónapos hordós érlelés vár rá. A Rosé Cuvée – 2017 összetétele Cabernet Sauvignon – Merlot lett, 60 : 40 arányban. Szép, érett szőlőből készült, így bizonyos, hogy - megfelelő körülmények között tartva - nem csak egy évig szerez örömet a fogyasztóknak.

Egyetlen másik helyen sem volt fellelhető az a bor, ami a Várszegi Pincészet asztalán csalogatta a kóstolni vágyókat. Ahogyan az Irsai, úgy a Csabagyöngye is csemegeszőlőként kezdte a pályafutását és még ma sem mondhatjuk, hogy túl sokan készítenének bort belőle. Közép-Európa egyik legkorábban érő fajtája, augusztus 3-4-én volt a szürete. Máskor általában gyöngyözőbort készítettek belőle, egy kis széndioxidot adva hozzá. Az idén viszont olyan szép, könnyed, illatos lett, hogy önállóan is megállja a helyét. Nagyon nagy sikere lett a pincében nem győzik tölteni a palackokat, olyan gyorsan fogy. A másik bor, ami szintén felkeltette a látogatók érdeklődését, a Rizling Cuvée volt. Hetven százalékban – reduktív eljárással készült – Rajnai Rizling és 30 % fahordóban erjedt és érlelt Olaszrizling alkotja. A Pincészetnek ezen kívül még Irsai Olivér – Sárga Muskotály házasítása is van. 

Kapcsolódó témák

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

Ha hiszik, ha nem, ezek a szavak egy borokat felvonultató rendezvény részprogramjait jelzik. Sokat fejlődött a Rosalia, 2012. az első Magyar Rosé Mustra óta. Azóta kiköltözött a Városligetbe, ahol az idén már 73 borász és húsznál több egyéb kiállító várta, hogy bemutatkozhasson a látogatóknak. A cím pedig azt jelzi, hogy a rendezők megoldották: amíg a papa-mama kóstolgat, a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül.

A Gellért Szállóban tartották idén a Winelovers „Kékfrankos Április” nagykóstolóját, ahol a hazai borvidékek mintegy ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére várta értő közönségét. A rendezvényt megelőző borteszten a nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri 60 bort vakon kóstolva állapította meg a rangsort. Bemutatásukat a két első helyezettel kezdjük.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!