2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
Kiváló évjárat
Révay András
2017.11.08 18:05
Az újborok második bemutatóján ezúttal a Dél-Balatoni Borvidék pincészetei hoztak közel kilencven bort, palackozottat, tartály- és hordómintát a VERITAS WINEBAR-ban megrendezett kóstolóra. A borászok mind egyetértettek abban, hogy idén az időjárásra nem lehetett panasz.

 „Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér- és a kékszőlők esetében sem lehet okunk panaszra. Ezt szerettük volna megmutatni a közönségnek is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk. Ezt az évet sokáig fogjuk emlegetni, érdemes eltenni ezekből a borokból!” – mondta el a kóstolón Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A palackokat nézve persze adódik a kaján kérdés: miért kell mentőöv a kapitánynak – de a Bujdosó Pincészetnél egészen másról van szó. A tulajdonos minden szabadidejét a vitorlásán tölti és ez a kedvtelése fejeződik ki a borok elnevezésében. A Kapitány aranycsíkos sapkája alatt augusztus 14-én szüretelt Irsai Olivér rejtőzik, illata azonnal meghódítja a kóstolót. Az időjárást jól jelezi, hogy ennek a fajtának soha nem volt ennél korábban szürete! A Mentőöv viszont a pincészet első – Merlotból készített – roséja. Máskor mindig Cabernet Sauvignon – Pinot Noir adta a rosét. Ez is nagyon korai, augusztus végi szüret volt és most tisztán került a palackba.

 „Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni. Fehér- és kékszőlőből is kiemelkedő termésünk volt, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk” – erősítette meg az elnök szavait Baranyai Péter, a Garamvári Szőlőbirtok borásza. A bemutatón a „Lellei” borcsalád szerepelt, amivel az a szándékuk, hogy jó ár-értékarányú borokat adhassanak a fogyasztók asztalára. A WINEBAR asztalán sorakozók közül a Cserszegi Fűszeresnek ez volt a „debütálása” a borászatnál. Egy 2015-ös telepítés első, tehát „szűzszüretéből” származik. Ígéretes jegyeket mutat, a kóstolóját azonnal meglepi, hogy az illata szinte kiharsog a pohárból! A roséból évről-évre több készül, mert bel- és külföldön egyaránt népszerű. A 2017-es rosé Syrah – Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc - és Merlotból áll majd. Jelenleg még mind külön várakozik és itt a Syrah és a Merlot (70 : 30) házasítás tartálymintája volt kóstolható. A Syrah egészen különleges, déligyümölcsös sajátosságot ad a bornak a Merlot pedig a rá jellemző piros bogyós jegyeket hozza. Ezek a borok – ellentétben más rosékkal - több év után is megállják a helyüket.

Tréfálkozásra adnak okot a Katona Borház palackjainak címkéi is. Megkérdezhető például, hogy ha náluk Irsai Olivér valakivel „Flörtölni” kezd, akkor kinek fogja megtenni az ajánlatot: Nálad vagy Nálam? Mert, bár ide még csak mintákat hoztak, a boltokban majd ezek a nevek lesznek olvashatók. Valóban – nagyon fiatalos karakterű borok, azoknak szólnak, akik a könnyedséget szertik borban is! Az Irsai, Sárgamuskotállyal házasítva roppant illatos, szinte parfümös bort adott, A Nálad vagy Nálam, pedig rosé. Jelenleg egy málnás, gyümölcsös illatú, tiszta Portugieser, de később elképzelhető, hogy egy Cabernet Sauvignon alapú rosé fogja váltani. A borház kínálatában szerepelt egy ritka fajta is, a Semillon. Ez ott „a szívünk csücske” – nagyon jó házasítási alap. Nem olyan erősen illatos, mint egy Irsai, de jó ízű, halakhoz, fehér húsokhoz, tenger gyümölcseihez lehet kiváló párosítás. Hosszan, 5-10 évig érlelhető és minden életszakaszban más arcát mutatja.

A Balatonlellétől délre található dombok kivételes adottságú termőhelyein dolgozik a Konyári Pincészet. Vörösboraikat kis fahordóban, XVIII. szádai pincében érlelik, ám erre a bemutatóra mégis inkább a Márton-napi Újborral, egy Olaszrizling - Sauvignon Blanc házasítással érkeztek. Nem túl erős, alkoholfoka 12,5 – hogy a libapecsenyét elegendő mennyiségű borral lehessen leöblíteni. Közvetlenül a kedves, libás címkéjű palackok mellett álltak az Ikon Pincészet borai – merthogy ezt a pincét is Konyári János alapította, 2004-ben. Egy célja volt vele: a közönség számára könnyebben elérhető, jó bort adni – jó áron! Innen két bort kóstolhattak most a látogatók, egy 2017-es Chardonnay-t és egy ugyancsak friss rosét, ami Cabernet Sauvignon – Merlot és Pinot Noir házasítása. Karácsonyra már az üzletek polcain találkozhatunk vele.

A Pócz Pincészet régen beírta a nevét a magyar borász társadalom Nagykönyvébe, Pócz Józsefet már Somogy Borászának is megválasztották! Mindig tud valami újdonsággal szolgálni. Most például egy olyan Olaszrizlinget hozott a bemutatóra, ami Balaton-bor jelölt. Hogy ilyen címet elnyerhessen, ahhoz a bornak tiszta ízűnek, illatosnak, gyümölcsösnek, könnyednek kell lenni. A feltételek szigorúak és minden évjáratban újra kell vizsgáztatni az erre pályázó bort. A másik legszebb bor a pincében 2017-ben a Sauvignon Blanc. Jelenleg finom seprőn van és még egy pár hónapos hordós érlelés vár rá. A Rosé Cuvée – 2017 összetétele Cabernet Sauvignon – Merlot lett, 60 : 40 arányban. Szép, érett szőlőből készült, így bizonyos, hogy - megfelelő körülmények között tartva - nem csak egy évig szerez örömet a fogyasztóknak.

Egyetlen másik helyen sem volt fellelhető az a bor, ami a Várszegi Pincészet asztalán csalogatta a kóstolni vágyókat. Ahogyan az Irsai, úgy a Csabagyöngye is csemegeszőlőként kezdte a pályafutását és még ma sem mondhatjuk, hogy túl sokan készítenének bort belőle. Közép-Európa egyik legkorábban érő fajtája, augusztus 3-4-én volt a szürete. Máskor általában gyöngyözőbort készítettek belőle, egy kis széndioxidot adva hozzá. Az idén viszont olyan szép, könnyed, illatos lett, hogy önállóan is megállja a helyét. Nagyon nagy sikere lett a pincében nem győzik tölteni a palackokat, olyan gyorsan fogy. A másik bor, ami szintén felkeltette a látogatók érdeklődését, a Rizling Cuvée volt. Hetven százalékban – reduktív eljárással készült – Rajnai Rizling és 30 % fahordóban erjedt és érlelt Olaszrizling alkotja. A Pincészetnek ezen kívül még Irsai Olivér – Sárga Muskotály házasítása is van. 

Kapcsolódó témák

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Blog ajánló
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Egy nap a városban Hivatalosan is gőzgombóc-őrület van Budapesten, a kínálat nagyon szűk
Lehet, hogy lemaradtál róla, de a helyzet az, hogy kitört a gőzgombóc-láz. Nem tudni, hogy a síelős szezonnak köszönhető-e, hogy a hütték csemegéjét kívánja a budai-pesti nép, mindenesetre ez az igazság. Kevés hely árul gőzgombócot, én konkrétan kettőről tudok. Az egyik az Édesmindegy, ahol a Facebookra hivatalosan is kiírták, hogy naálljonmegamenet, akkor mostantól csak előrendelésre lehet gőzgombócot rendelni, nyilván azért, mert különben mindent felzabálnánk egy perc alatt, és nem maradna másoknak. A másik ilyen hely a Másik Bolt a Kós Károly téren, a Wekerle telepen. Tudom, megint róluk írok, biztosan meg is kapom értem a magamét. De mit tegyek, ez a helyzet, törzsvendég lettem annak ellenére, hogy vagy ötven kilométerre lakom tőlük. De egy olyan helyet nem lehet nem szeretni, ahol a dió piros, a cseresznye sárga, a falon pedig ott vannak a történelmi személyek utolsó órái, régi villákkal ábrázolva (nyakazás, vaddisznó ésatöbbi). A gőzgombócról elmondok néhány, és egyáltalán nem evidens dolgot. Az egyik az, hogy lehet házilag fabrikált, kondérra tett szúnyoghálóval, meg az azt lefedő fedővel kísérletezni, de ha nagyban akarod űzni, akkor venned kell egy gombócgőzölőt. Ennek ára 400-500 ezer forint között van, és nem valami kifinomult cucc. Alul egy tálban fő a víz, felül a gőze bejárja az üveggel leválasztott, rácsokkal szabdalt teret. Senki nem tudja, miért 400 ezer forint mindez, hacsak az nem, aki megélt már ilyen gőzgombóc-mániát, mint ami most van a fővárosban. Főleg ha azt nézzük, hogy a gép nem képes minden körülmények között meggőzölni tésztát, simán nyersen hagyja, ha nem ügyeskedünk. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az ilyen gépek nagy része fagyasztott, előre elkészített gőzgombócokat melegít csak fel, mint a hütték csemegéit. Fábi, a Másik Bolt tulajdonosa természetesen beszerzett használtan, olcsóbban két ilyen szerkezetet. Eleinte itt is a szúnyoghálós módszerrel kísérleteztek, de egy idő után tudták, hogy ez nem mehet tovább, ha naponta szeretnének ötnél több embert is kiszolgálni (volt is kétfelvonásos botrány is már a boltban, amiért elfogyott a gőzgombóc, mire a város másik feléről odazarándokolók odaértek). “Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy ilyen gép?” - kérdeztem. “Két nap” - válaszolta gondolkozás nélkül Fábi. Vendéglátóiparról beszélünk, a két éves megtérülések birodalmáról. Persze a Másik Boltban nem fagyasztott gombócokat melegítenek, mint minden jó helyen, itt is a jó alapanyagokról és a kísérletezésről szól a dolog. A hagyományos gőzgombócban nagyon sűrű és savas-ízletes szilvalekvár, ráöntve édes, behízelgő vaníliasodó és mák / karamell foglal helyet, a tészta pedig egyszerre nyúlik és tartja magát, baromi jó cucc. 1500-rt az alap verzió, de van többféle édes is. CSAK HÉTVÉGÉN készül, szombat déltől vasárnap este hatig lehet gőzgombócolni, előtte hívjátok fel a boltot, nehogy lyukra fussatok. De jó hír, hogy hétvégén a boltban olyan élet van, olyan jó hangulat, hogy érdemes is ellátogatni ekkor külön, a hely általános hangulatáról itt írtunk. A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!