2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
Libához újbort!
Révay András
2017.11.01 13:56
Szeptember elején megnyitott Budapest legújabb és legnagyobb borbárja, a VERITAS WINEBAR.‬ A Dohány utca nyüzsgő részén, a körút szomszédságában lévő vendéglátóhely mind ital- és ételválasztékában, mind belsőépítészeti megoldásaiban igazán egyedi színfoltja lett a pesti bárvilágnak. Márton nap közeledtével – húsz pincészet részvételével – itt sikeres újbor-bemutatót tartottak.

A kétszintes, lazán elegáns, stílusos tér, eklektikus, klasszikus, indusztriális és humoros belsőépítészeti megoldásokkal díszített. Élmény itt már körbenézni is, de persze még jobb kóstolgatni. A borkóstolók helyszíne, az alsó szint is igazán formabontó, és kicsit sem emlékeztet a dohos borpincék hangulatára. Az Etyeken dolgozó Haraszthy Pincészete erre a bemutatóra két borral érkezett. Mivel a pincészet valójában az Irsai Olivérrel lett híres, nem véletlen, hogy most is ez az egyik. A Sir Irsai egy házasítás. Többségében Szürkebarát, némi Királyleányka és egy nagyon kevés Zenit is található benne. A másik, a Rosé, 100 százalékban Pinot Noir-ból készült. Szőlőjét kifejezetten rosénak szüretelték, ami azt jelenti, hogy a vörösbornak szánt szőlőknél mintegy másfél héttel korábban szedték le. Mindkettő, ezen a bemutatón került először közönség elé. Az Irsai és a rosé is „nyárias” bornak tekinthető, citrusos, gyümölcsös ízű, jelen lesznek az Újbor és Sajtfesztiválon is.

 Sauvignonhoz képest meglepően hosszú lecsengésű az a bor, amit Nagyrédéről, az 1999-től működő Bárdos Pincészet kínált a látogatóknak. Hazai és nemzetközi borversenyeken ezzel a fajtával érik el legnagyobb sikereiket, Bordeaux-ban például ezüstérmet nyertek vele és a Magyarország Legjobb Újbora versenyben többször is a top-10-be került. A Veritasnak erre a bemutatójára ők is hoztak Irsai Olivért, ebből évente közel nyolcvanezer palackkal adnak el. A harmadik boruk itt nekik is tiszta Pinot Noir rosé, érdekessége, hogy most készítettek ilyet legelőször – és persze a közönség is most találkozik először vele. A Bárdos Pincészet idén nyolc borral lesz jelen az Újbor és Sajtfesztiválon, a versenyen is részt vesznek.

Megújította arculatát a patinás Twickel Szőlőbirtok. A kanadai születésű, édesanyja révén magyar származású báró Twickel György még 1993-ban visszavásárolta a Szekszárd környékén elterülő régi Zichy birtokok egy részét és ott Magyarország egyik legmodernebb borászatát hozta létre. Mintegy két évvel ezelőtt, egy marketing ügynökség tanácsára szakítottak a „jó bornak nem kell cégér” elavult nézetével. Most azt tartják: egy palack bor úgy beszélgetéshez vagy problémák megoldásához, emberi kapcsolatok közelítéséhez jó lehetőséget kínál. Akik egyetértésre jutottak mellette, a továbbiakban akár együtt is írhatják a jövőjüket. Erre a bemutatóra a Kajmád borcsalád két tételével jöttek, mindkettő 2017-es évjárat: egy Sauvignon Blanc és egy Rosé házasítás. Ez utóbbi, Merlot - Portugieser primőr rosé, melyet kifejezetten azért készítettek, mert tudják: azok a pincék hátrányba kerülnek, akik Márton-napra nem készülnek el az új tételekkel. A borvidéken a Twickel Szőlőbirtoknak van a legnagyobb, egybefüggő Sauvignon ültetvénye. Nagyon népszerű – az egyetlen aromatikus - fajta, évente húszezer palacknál több is elfogy belőle. Szőlőjét augusztus utolsó napjaiban szüretelik, a bor reduktív eljárással készül. Illatában a bodza, a citrusosság figyelhető meg.

A Kázsmér Pincészet asztalán több palack is sorakozott. A Balatontól nem messze Lesencetomajon dolgoznak. Mint teljesen laikusok kezdték a munkát 1997-ben, ma 70 hektáros a birtok, 16 féle szőlőt termesztenek, a pincészet 20 000 hektoliter feldolgozására képes. Véleményük szerint az idei évjárat közepesnek mondható, de intő jelek vannak. A termés mennyiségével nincs baj, de az almasav : borkősav arány egyre inkább elmozdul a borkősav irányába és ez megbontja a bor harmóniáját. A termelők zöme viszont nem is észleli ezt a problémát! A pincészet borai három kategóriába oszthatók. Az egyik a Prime, jól iható, megfizethető árú. A második – ugyancsak reduktív eljárással készült, de egy kicsit már érlelt Estate selection, míg a harmadik a hordós érlelésű Excellence kategória. Itt a bor ízét segíti, kiegészíti a fa. Valamennyi borukat neutrális, tölgyfa granulátumon erjesztik, ettől a bor tannin tartalma finoman javul. A Prime Rosé a Pinot Noir és a Merlot 80:20 arányú házasításával készült. Az Estate csoportot a Shiraz rosé képviseli. A Sillert főként Csehországba szállítják. A Sauvignon Blanc pedig a Belváros szórakozóhelyeinek lett kedvelt bora.

 Eger várát Dobóék megvédték, Tóth Ferenc viszont árulja - ha nem is azt a várat, inkább csak az Egri Borvár borait. A pincének a zászlós bora is a Várvédő nevet kapta. A bemutatóra viszont 2017-es tisztán Kékfrankosból készült Rosét hoztak, nagyon friss, gyümölcsös, jól mutatja a fajta jegyeit. Szeptember közepén – magas mustfokkal - szüretelték, a vörösbornak, Bikavér alapanyagnak szánt szőlőt tovább hagyták a tőkén. Az idén készítették először, de olyan jól sikerült, hogy hagyományt szeretnének vele teremteni. A táncoló libával díszített címkét is kifejezetten erre tervezték: Márton napi rosé – hirdeti a felirat. Forgalomba majd kicsivel korábban, november 7-én kerül a bor, közepes árfekvésűnek szánják.

 Izgalmas, összetett ízvilágot képvisel a Vida Családi Borbirtok roséja. Tudatosan, mindig arra törekszenek, hogy a koncentráltabb ízű rosékat készítsenek. Ez már a tőkén eldől, amikor a tőketerhelést szabályozzák, majd a kézi szüretelés, az érett fürtök kiválogatása következik. A bemutatóra Kékfrankos – Kadarka – Pinot Noir házasítású bort hoztak, melyben a Kékfrankos dominanciája mellett, kicsit kevesebb a Pinot, a még kevesebb Kadarka viszont százéves tőkékről származik! A jó rosénál fontos, hogy a szüretre nagyon kis „időablak” mindössze három-négy nap áll rendelkezésre. Az idén ez augusztus végén történt. Amikor a papa, Vida Péter végigmegy a szőlők között, elharapja a magot és annak az ízéből megmondja, mikor kell szüretelni, az pontosabb minden laboratóriumi mérésnél! A szőlő 13 fokra beállított, automata erjesztő tartályba került, benne az erjedés ugyan tovább tart, de a bor gazdagabb ízű lesz. A mustot a hagyományos, ülepítéses eljárással tisztítják, palackozás előtt pedig pici széndioxidot is adnak majd a borhoz.

Bátor nevet adott az egyik borának a Jekl Pincészet: Il Primo. A család húsz éve foglalkozik borászattal, de Jekl Flóra csak tíz évvel ezelőtt kezdte a pályát. Olaszországi gyakorlata idején jött az ötlet, hogy a saját borát különleges névvel különböztesse meg. Akkor valóban ez volt az első, bár már mindjárt több bor is viselhette ezt a nevet. Egy vörösbor, egy klasszikus bordói összeállítás, egy rosé, egy gyöngyöző bor és egy vörös válogatás. Azóta viszont – a minőség jogán – nem szerénytelenség az sem, ha a nevet „Elsőrangú”-ként fordítjuk. A bemutatóra hozott Il Primo rosé együtt szüretelt Kadarka és Pinot Noir házasítás. Amikor a Kadarka 16-os mustfokú, addigra a Pinot már 19, a kettő elegye tökéletes, jó savgerincű rosét eredményez. Márton napra készen lesz már a Portugieser is. Villányban az idén kifejezetten jó évjárat volt, a Cabernet Sauvignon tökéletesen beérett, a vörösbornak szánt Kadarkát pedig 22-es mustfokkal szüretelték. Kiváló borok várhatók.

Kapcsolódó témák

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Blog ajánló
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Egy nap a városban Hivatalosan is gőzgombóc-őrület van Budapesten, a kínálat nagyon szűk
Lehet, hogy lemaradtál róla, de a helyzet az, hogy kitört a gőzgombóc-láz. Nem tudni, hogy a síelős szezonnak köszönhető-e, hogy a hütték csemegéjét kívánja a budai-pesti nép, mindenesetre ez az igazság. Kevés hely árul gőzgombócot, én konkrétan kettőről tudok. Az egyik az Édesmindegy, ahol a Facebookra hivatalosan is kiírták, hogy naálljonmegamenet, akkor mostantól csak előrendelésre lehet gőzgombócot rendelni, nyilván azért, mert különben mindent felzabálnánk egy perc alatt, és nem maradna másoknak. A másik ilyen hely a Másik Bolt a Kós Károly téren, a Wekerle telepen. Tudom, megint róluk írok, biztosan meg is kapom értem a magamét. De mit tegyek, ez a helyzet, törzsvendég lettem annak ellenére, hogy vagy ötven kilométerre lakom tőlük. De egy olyan helyet nem lehet nem szeretni, ahol a dió piros, a cseresznye sárga, a falon pedig ott vannak a történelmi személyek utolsó órái, régi villákkal ábrázolva (nyakazás, vaddisznó ésatöbbi). A gőzgombócról elmondok néhány, és egyáltalán nem evidens dolgot. Az egyik az, hogy lehet házilag fabrikált, kondérra tett szúnyoghálóval, meg az azt lefedő fedővel kísérletezni, de ha nagyban akarod űzni, akkor venned kell egy gombócgőzölőt. Ennek ára 400-500 ezer forint között van, és nem valami kifinomult cucc. Alul egy tálban fő a víz, felül a gőze bejárja az üveggel leválasztott, rácsokkal szabdalt teret. Senki nem tudja, miért 400 ezer forint mindez, hacsak az nem, aki megélt már ilyen gőzgombóc-mániát, mint ami most van a fővárosban. Főleg ha azt nézzük, hogy a gép nem képes minden körülmények között meggőzölni tésztát, simán nyersen hagyja, ha nem ügyeskedünk. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az ilyen gépek nagy része fagyasztott, előre elkészített gőzgombócokat melegít csak fel, mint a hütték csemegéit. Fábi, a Másik Bolt tulajdonosa természetesen beszerzett használtan, olcsóbban két ilyen szerkezetet. Eleinte itt is a szúnyoghálós módszerrel kísérleteztek, de egy idő után tudták, hogy ez nem mehet tovább, ha naponta szeretnének ötnél több embert is kiszolgálni (volt is kétfelvonásos botrány is már a boltban, amiért elfogyott a gőzgombóc, mire a város másik feléről odazarándokolók odaértek). “Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy ilyen gép?” - kérdeztem. “Két nap” - válaszolta gondolkozás nélkül Fábi. Vendéglátóiparról beszélünk, a két éves megtérülések birodalmáról. Persze a Másik Boltban nem fagyasztott gombócokat melegítenek, mint minden jó helyen, itt is a jó alapanyagokról és a kísérletezésről szól a dolog. A hagyományos gőzgombócban nagyon sűrű és savas-ízletes szilvalekvár, ráöntve édes, behízelgő vaníliasodó és mák / karamell foglal helyet, a tészta pedig egyszerre nyúlik és tartja magát, baromi jó cucc. 1500-rt az alap verzió, de van többféle édes is. CSAK HÉTVÉGÉN készül, szombat déltől vasárnap este hatig lehet gőzgombócolni, előtte hívjátok fel a boltot, nehogy lyukra fussatok. De jó hír, hogy hétvégén a boltban olyan élet van, olyan jó hangulat, hogy érdemes is ellátogatni ekkor külön, a hely általános hangulatáról itt írtunk. A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!