2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina és Kende napja
Libához újbort!
Révay András
2017.11.01 13:56
Szeptember elején megnyitott Budapest legújabb és legnagyobb borbárja, a VERITAS WINEBAR.‬ A Dohány utca nyüzsgő részén, a körút szomszédságában lévő vendéglátóhely mind ital- és ételválasztékában, mind belsőépítészeti megoldásaiban igazán egyedi színfoltja lett a pesti bárvilágnak. Márton nap közeledtével – húsz pincészet részvételével – itt sikeres újbor-bemutatót tartottak.

A kétszintes, lazán elegáns, stílusos tér, eklektikus, klasszikus, indusztriális és humoros belsőépítészeti megoldásokkal díszített. Élmény itt már körbenézni is, de persze még jobb kóstolgatni. A borkóstolók helyszíne, az alsó szint is igazán formabontó, és kicsit sem emlékeztet a dohos borpincék hangulatára. Az Etyeken dolgozó Haraszthy Pincészete erre a bemutatóra két borral érkezett. Mivel a pincészet valójában az Irsai Olivérrel lett híres, nem véletlen, hogy most is ez az egyik. A Sir Irsai egy házasítás. Többségében Szürkebarát, némi Királyleányka és egy nagyon kevés Zenit is található benne. A másik, a Rosé, 100 százalékban Pinot Noir-ból készült. Szőlőjét kifejezetten rosénak szüretelték, ami azt jelenti, hogy a vörösbornak szánt szőlőknél mintegy másfél héttel korábban szedték le. Mindkettő, ezen a bemutatón került először közönség elé. Az Irsai és a rosé is „nyárias” bornak tekinthető, citrusos, gyümölcsös ízű, jelen lesznek az Újbor és Sajtfesztiválon is.

 Sauvignonhoz képest meglepően hosszú lecsengésű az a bor, amit Nagyrédéről, az 1999-től működő Bárdos Pincészet kínált a látogatóknak. Hazai és nemzetközi borversenyeken ezzel a fajtával érik el legnagyobb sikereiket, Bordeaux-ban például ezüstérmet nyertek vele és a Magyarország Legjobb Újbora versenyben többször is a top-10-be került. A Veritasnak erre a bemutatójára ők is hoztak Irsai Olivért, ebből évente közel nyolcvanezer palackkal adnak el. A harmadik boruk itt nekik is tiszta Pinot Noir rosé, érdekessége, hogy most készítettek ilyet legelőször – és persze a közönség is most találkozik először vele. A Bárdos Pincészet idén nyolc borral lesz jelen az Újbor és Sajtfesztiválon, a versenyen is részt vesznek.

Megújította arculatát a patinás Twickel Szőlőbirtok. A kanadai születésű, édesanyja révén magyar származású báró Twickel György még 1993-ban visszavásárolta a Szekszárd környékén elterülő régi Zichy birtokok egy részét és ott Magyarország egyik legmodernebb borászatát hozta létre. Mintegy két évvel ezelőtt, egy marketing ügynökség tanácsára szakítottak a „jó bornak nem kell cégér” elavult nézetével. Most azt tartják: egy palack bor úgy beszélgetéshez vagy problémák megoldásához, emberi kapcsolatok közelítéséhez jó lehetőséget kínál. Akik egyetértésre jutottak mellette, a továbbiakban akár együtt is írhatják a jövőjüket. Erre a bemutatóra a Kajmád borcsalád két tételével jöttek, mindkettő 2017-es évjárat: egy Sauvignon Blanc és egy Rosé házasítás. Ez utóbbi, Merlot - Portugieser primőr rosé, melyet kifejezetten azért készítettek, mert tudják: azok a pincék hátrányba kerülnek, akik Márton-napra nem készülnek el az új tételekkel. A borvidéken a Twickel Szőlőbirtoknak van a legnagyobb, egybefüggő Sauvignon ültetvénye. Nagyon népszerű – az egyetlen aromatikus - fajta, évente húszezer palacknál több is elfogy belőle. Szőlőjét augusztus utolsó napjaiban szüretelik, a bor reduktív eljárással készül. Illatában a bodza, a citrusosság figyelhető meg.

A Kázsmér Pincészet asztalán több palack is sorakozott. A Balatontól nem messze Lesencetomajon dolgoznak. Mint teljesen laikusok kezdték a munkát 1997-ben, ma 70 hektáros a birtok, 16 féle szőlőt termesztenek, a pincészet 20 000 hektoliter feldolgozására képes. Véleményük szerint az idei évjárat közepesnek mondható, de intő jelek vannak. A termés mennyiségével nincs baj, de az almasav : borkősav arány egyre inkább elmozdul a borkősav irányába és ez megbontja a bor harmóniáját. A termelők zöme viszont nem is észleli ezt a problémát! A pincészet borai három kategóriába oszthatók. Az egyik a Prime, jól iható, megfizethető árú. A második – ugyancsak reduktív eljárással készült, de egy kicsit már érlelt Estate selection, míg a harmadik a hordós érlelésű Excellence kategória. Itt a bor ízét segíti, kiegészíti a fa. Valamennyi borukat neutrális, tölgyfa granulátumon erjesztik, ettől a bor tannin tartalma finoman javul. A Prime Rosé a Pinot Noir és a Merlot 80:20 arányú házasításával készült. Az Estate csoportot a Shiraz rosé képviseli. A Sillert főként Csehországba szállítják. A Sauvignon Blanc pedig a Belváros szórakozóhelyeinek lett kedvelt bora.

 Eger várát Dobóék megvédték, Tóth Ferenc viszont árulja - ha nem is azt a várat, inkább csak az Egri Borvár borait. A pincének a zászlós bora is a Várvédő nevet kapta. A bemutatóra viszont 2017-es tisztán Kékfrankosból készült Rosét hoztak, nagyon friss, gyümölcsös, jól mutatja a fajta jegyeit. Szeptember közepén – magas mustfokkal - szüretelték, a vörösbornak, Bikavér alapanyagnak szánt szőlőt tovább hagyták a tőkén. Az idén készítették először, de olyan jól sikerült, hogy hagyományt szeretnének vele teremteni. A táncoló libával díszített címkét is kifejezetten erre tervezték: Márton napi rosé – hirdeti a felirat. Forgalomba majd kicsivel korábban, november 7-én kerül a bor, közepes árfekvésűnek szánják.

 Izgalmas, összetett ízvilágot képvisel a Vida Családi Borbirtok roséja. Tudatosan, mindig arra törekszenek, hogy a koncentráltabb ízű rosékat készítsenek. Ez már a tőkén eldől, amikor a tőketerhelést szabályozzák, majd a kézi szüretelés, az érett fürtök kiválogatása következik. A bemutatóra Kékfrankos – Kadarka – Pinot Noir házasítású bort hoztak, melyben a Kékfrankos dominanciája mellett, kicsit kevesebb a Pinot, a még kevesebb Kadarka viszont százéves tőkékről származik! A jó rosénál fontos, hogy a szüretre nagyon kis „időablak” mindössze három-négy nap áll rendelkezésre. Az idén ez augusztus végén történt. Amikor a papa, Vida Péter végigmegy a szőlők között, elharapja a magot és annak az ízéből megmondja, mikor kell szüretelni, az pontosabb minden laboratóriumi mérésnél! A szőlő 13 fokra beállított, automata erjesztő tartályba került, benne az erjedés ugyan tovább tart, de a bor gazdagabb ízű lesz. A mustot a hagyományos, ülepítéses eljárással tisztítják, palackozás előtt pedig pici széndioxidot is adnak majd a borhoz.

Bátor nevet adott az egyik borának a Jekl Pincészet: Il Primo. A család húsz éve foglalkozik borászattal, de Jekl Flóra csak tíz évvel ezelőtt kezdte a pályát. Olaszországi gyakorlata idején jött az ötlet, hogy a saját borát különleges névvel különböztesse meg. Akkor valóban ez volt az első, bár már mindjárt több bor is viselhette ezt a nevet. Egy vörösbor, egy klasszikus bordói összeállítás, egy rosé, egy gyöngyöző bor és egy vörös válogatás. Azóta viszont – a minőség jogán – nem szerénytelenség az sem, ha a nevet „Elsőrangú”-ként fordítjuk. A bemutatóra hozott Il Primo rosé együtt szüretelt Kadarka és Pinot Noir házasítás. Amikor a Kadarka 16-os mustfokú, addigra a Pinot már 19, a kettő elegye tökéletes, jó savgerincű rosét eredményez. Márton napra készen lesz már a Portugieser is. Villányban az idén kifejezetten jó évjárat volt, a Cabernet Sauvignon tökéletesen beérett, a vörösbornak szánt Kadarkát pedig 22-es mustfokkal szüretelték. Kiváló borok várhatók.

Kapcsolódó témák

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

Ha hiszik, ha nem, ezek a szavak egy borokat felvonultató rendezvény részprogramjait jelzik. Sokat fejlődött a Rosalia, 2012. az első Magyar Rosé Mustra óta. Azóta kiköltözött a Városligetbe, ahol az idén már 73 borász és húsznál több egyéb kiállító várta, hogy bemutatkozhasson a látogatóknak. A cím pedig azt jelzi, hogy a rendezők megoldották: amíg a papa-mama kóstolgat, a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül.

A Gellért Szállóban tartották idén a Winelovers „Kékfrankos Április” nagykóstolóját, ahol a hazai borvidékek mintegy ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére várta értő közönségét. A rendezvényt megelőző borteszten a nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri 60 bort vakon kóstolva állapította meg a rangsort. Bemutatásukat a két első helyezettel kezdjük.

Blog ajánló
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!