2019. január 21. hétfő, Ágnes napja
Miben legyünk európaiak?
Révay András
2018.04.25 23:39
Harmincöt évvel ezelőtt, 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, az első bemutatója Szörényi Levente és Bródy János azóta is töretlen népszerűségű rockoperájának. Az István, a király idén augusztus 24-25-26-án lesz látható Baján, a Petőfi-szigeten.

Mi lehet annak az oka, hogy egy színház vezetősége egy darabot műsorra tűz – tette fel a kérdést az előadásról szóló szabadtéri sajtótájékoztató elején Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Az egyik valószínűleg az, hogy szeretik a darabot és hisznek benne. Másrészt pedig jól látható, hogy a kérdés, hogy miben legyünk európaiak, miben járjuk a saját utunkat és ez a két nézőpont évszázadok óta miként ütközik a hétköznapi emberek és egy ország vezetőinek fejében, gondolataiban? Ez megunhatatlan és mindig aktuális téma. Mindennapjaink most is bizonyítják. Van még más fontos kérdés is: hogy kinek és miért mutatjuk be az előadást? Mi most úgy gondoljuk, hogy érdemes lenne egy 0fiatalos előadást csinálni. A generációk sorban felnőnek, mi és a szüleink szeretjük ezt a művet, de vajon készült-e olyan adaptáció, ami már a mostani fiataloknak szól?

 Amiből ők is megértik, hogy a nagyszüleik, szüleik mit is szerettek benne? Kell hozzá egy jó alkotó csapat és az ebben a színházban rendelkezésre áll. Ilyen fiatal rendező, mint Székely Kriszta még soha nem állította színpadra ezt a darabot és még nő sem rendezte soha! Ráadásul Makláry László mellett a másik karmester is nő lesz, Szabó Mónika. A jelmeztervező, Pattantyus Dóri is egy különleges látványvilággal készül a bajai bemutatóra. Minden adott tehát egy igazán sikeres felújításhoz, ősszel pedig a mű beköltözik majd a fővárosba, az Operettszínház épületébe is. Koppánynak három felesége lesz, Szendy Szilvi, Bódi Barbara, harmadikként pedig egy nagyon tehetséges „stúdiós” lány kapta a lehetőséget, Faragó Alexandra.

Van a darabban egy német lovag, aki Gizellával érkezik, őt idén augusztusban Gömöri András Máté kelti életre. Astrix főpap annak idején Viktor Máté volt, most az ő énektechnikájának Homonnay Zsolt képes legjobban megfelelni. Torda nagyon nehéz, nagyon kényes szerep, ezért a szereposztás is kettős lesz: Szomor György és György-Rózsa Sándor lesz a két sámán Baján. Laborc számára emblematikus dalt írtak a szerzők, előadója most Kerényi Miklós Máté. Talán a legnagyobb lehetőség egy fiatal művésznőnknek jutott, mivel a rendező nagyon fiatal Gizellát szeretett volna látni. Meg is találta Maros Bernadett személyében. Rékát a csodálatos Gubik Petra fogja alakítani, mellette István szerepében a közönség Kocsis Dénest láthatja Baján.

A „Csodálatos Baja” fesztivál sorozat 2012-ben kezdődött a Miss Saigon bemutatásával – emlékezett vissza Bócsa Barnabás, a bajai Marketing és Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója. Ekkor volt, hogy – első ízben - a bajai Szentháromság téren felépült egy négyezer embert befogadó nézőtér és egy ezernégyszáz négyzetméteres nagyszínpad. A musical, bátran mondhatjuk, hogy katartikus élményt jelentett számunkra, a nagyszerű fénytechnikával és a kiváló szereposztással. Mindjárt a második előadás után elfogyott az összes jegy a továbbiakra. Most is hasonló élményben lehet részük azoknak, akik Bajára látogatnak a Petőfi-szigetre. Gyönyörű természeti környezetben, egy erdővel a hátterében épült fel az új színpad, a másik oldalról pedig a Sugovica folyó öleli körül a teret. Ott kerül most színre ez a harmincöt éve folyamatosan, rendkívül sikeres darab. A helyszín Baja belvárosából háromperces sétával elérhető.

 Sarolt, István édesanyja Polyák Lilla lesz, Kocsis Dénes mellett ő gyakran látható majd a színpadon. A Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, Makláry László viszont már 1983-ban is jelen volt és azóta is jelen van a darab minden megszólaltatásánál. Akkor hosszú ideig, hat-nyolc hónapig dolgozott együtt Szörényi Leventével és Bródy Jánossal, a legapróbb részletekig ismer tehát mindent az operáról. A szereposztásnál olyan embereket próbáltak a színpadra állítani, akiket akkor színházban nem nagyon fogadtak el. A szerepeket nagy rocklegendák kapták, mint Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, értük külön küzdelmet kellett vívni a kor hatalmasságaival. Szerencsére a hanglemezgyár stúdiójának épületében lakott Keszler Pál, aki abban az időben a Budapesti Operettszínház igazgatója volt. Ő volt, aki „szalonképessé” tudta tenni a rockereket és a dalszövegeket. A bemutatón azután – augusztus 18-án – az elsöprő siker mindent igazolt.

A darabban szinte kulcsfigura a három magyar úr. Az ősbemutatón a Vígszínház három remek színésze, Szakácsi Sándor, Sörös Sándor és Balázs Péter, most pedig szintén roppan közkedvelt, három operettszínházi művész, igazi fanyar személyiség, Mészáros Árpád Zsolt, Szabó P. Szilveszter és Földes Tamás kelti életre majd a figurákat. A rendező, Székely Kriszta is azokat a darabokat tartja érdekesnek, melyek a mához is tudnak szólni. Azokat a műveket szereti, amiknek „rétegei” vannak. Az István, a király, pont ilyen, rengeteg rétegből épül föl. Kiindul egy európai helyzetből, az ország földrajzi helyzetéből adódó konfliktusokból, és ezek rendre ismétlődni látszanak országunk történelmében. Olyan miliő mutatkozik meg ebben a darabban, aminek olvasása egyáltalán nem áll távol a ma emberétől.

Ha tovább bontjuk ezeket a rétegeket, akkor a történet középpontjában egy család áll. Ez a család kettészakad, de mégis csak egy marad. István egy fiatalember, akinek gyászoló, nagy nyomás alatt lévő édesanyja maradt, és ugyanebben a családban Koppány a másik pólus. Ez csak egy mikro-jelenség, de mégis kisugárzik az ország történelmére. A rendező munkájának fontos része a szereposztás. A siker is legalább ötven százalékban ezen múlik. Ugyanakkor az a jó, ha a szereposztásban van fricska, van csavar, van bátorság, vállalás. Most ugyanis kicsit más értelmezést gondolnak el Koppányról, színészi és hangfekvési szempontból is másként közelítik meg a szerepet, ezért Koppány megszemélyesítőjének olyan művészt választottak, aki már sok műfajban bizonyított és alkotott maradandót. A feladat megoldása idén majd Dolhai Attilára vár. Az előadásra jegyek az Interneten már rendelhetők.

Kapcsolódó témák

Két bolgár művész, egy szobrász és egy festő alkotásaiból nyílt közös kiállítás a budapesti Bolgár Kulturális és Tájékoztató Központban. Kettőjük együttes bemutatkozása cseppet sem véletlen, művészi felfogásukban ugyanis határozott rokonság figyelhető meg.

A budapesti Koreai Kulturális Központ látogatói már megszokták, hogy az itt megrendezett kiállítások mindig valamilyen különlegességet állítanak a középpontba. Nincs ez másként most sem, az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen létrehozott, és december 16-ig látható YATOO című kiállítás esetében sem.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításain a 19. századi anyag mindig is fontos helyet foglalt el az épület legreprezentatívabb, első emeleti termeiben. Harminc év után ezt az állandó kiállítást most új szempontok szerint újrarendezték. Ráadásul a jól ismert remekművek mellett, közel egyharmad részben, olyan alkotásokkal is bővült, amelyeket eddig csak ritkán láthatott a közönség.

A szakembereket és a közönséget is egyaránt meglepő eredmény született a 2016-ban már huszonnegyedik alkalommal meghirdetett, „Az év természetfotósa” pályázat értékelése során. A pályázat történetében mind ez idáig soha nem fordult elő, hogy a rangos szakmai versengés úgy a felnőtt, mint az ifjúsági kategóriában kettős győzelmet hozott volna!

2016.10.30 20:35

Melyik városban van hazánk egyetlen diadalíve, hol találtak nálunk múmiákat, hová érkezett annak idején az első vonat, az első dunai gőzhajó és az első villanyvonat? Hol van Magyarországon a legnagyobb tokaji bor gyűjtemény? Mindezeken kívül még számos hasonló kérdést tehetünk fel, de talán már ennyiből is kitalálható: Vácról van szó.

Blog ajánló
Városlátogatások Salzburg, Mozart városa
Salzburg, Mozart városaA tekintélyes hegyek ölelésében fekvő város nevét, a fehér aranyról, a sóról (Salz) kapta, mivel gazdagságát és jólétét a sókereskedelemnek köszönheti. Az Alpok északi kapuja, Ausztria egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi városa, melyet a Salzach folyó szel ketté. A város a középkortól független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. A sókereskedelem jelentős hasznából gyönyörű barokk települést építettek, melyet észak Rómájaként is emlegetnek. A városképet uralja a Hohensalzburg fellegvár, óvárosa 1997 óta a világörökség része. Egy kis történelem:Salzburg nevében és történelmében szinte minden a sóról szól. 1517-ben nyílt meg itt az első bánya és abban az időben a sónak az aranyhoz mérhető értéke volt. A város jelentős bevételekre tett szert és gyorsan fejlődött. Gyönyörű templomok, pompás polgári paloták épültek, a fellegvárról nem is beszélve. Érdekes, hogy a só, ma étkezésünk első számú közellensége, sok étteremből eltűntek a sótartók is. Emlékezzünk csak gyermekkorunk egyik kedves meséjére, melyben a legkisebb királykisasszony azt mondta az apjának, hogy úgy szeretlek, mint az emberek a sót. Az öreg király először méregbe gurult, majd később belátta, hogy só nélkül az ételek ehetetlenek. A mai ostoba tiltás helyett a mértékletességre kellene nagyobb figyelmet fordítani. És ez nem csak a sófogyasztásra vonatkozik!Salzburgot ma mégsem a só révén emlegetjük, a város híres szülöttének Wolfgang Amadeus Mozartnak a neve összeforrt a településsel. A belvárosban sétálva lépte-nyomon valamilyen Mozarttal kapcsolatos relikviával találkozunk, a turisták kedvence mégis egy édesség, a Mozart golyó.A nugátkrémet, csokoládét és marcipánt tartalmazó gömb alakú édességet Paul Fürst nevű salzburgi cukrász készítette el. Sajnos a kiváló zeneszerző nem kóstolhatta meg ezt a cukrászati remeket, hiszen az édesség Mozart halálának 100. évfordulójára készült.   Séta a városban:A Fellegvár:Az erőd Salzburg város egyik jelképe. A kitűnő állapotban lévő erődítmény építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött, majd századokon keresztül folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai későgótikus formáját a középkorban, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Az erődöt többször megostromolták, de soha nem sikerült elfoglalni.A Salzburgi Székesegyház:A székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján. A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be.  A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják.A Mirabell kastély és kert:Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau építette szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak. Halála után keresztelték át Mirabell kastélynak. A csodálatos barokk kastélyt 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította. A kastélyban ma a Salzburgi polgármester hivatala működik.A Mirabell kertben szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, a sétautak mentén szökőkutakat és szobrokat láthatunk.A Mozart tér:Nem könnyű Wolfgang Amadeus Mozart szobrát turistamentesen lefotózni. Mozart bronzszobrát Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.Mozart szülőháza:A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én Wolfgang Amadeus Mozart. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és a művész hangszereit és a család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.Az aranygömb:Hivatalosan Sphaera az alkotás neve, a köznyelvben Férfi a Mozart golyón. Az alkotás a „Salzburgi művészeti projekt” 2007 keretében készült. A hivatalos leírások szerint nem Mozart-golyó, hanem egy modern alkotás, aminek a tetején áll egy férfi, aki "lehetne bármelyikünk".A Getreidegasse Salzburg bevásárló utcája:Színpompás, ötletdús cégérek jelzik a nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok kínálatát.Sétáljunk egy kicsit a városban:Salzburg a zene európai fővárosa, évente több mint négyezer rendezvénye ide vonzza a zenerajongókat. Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Óvárosában sétálva, mintha Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=-pLsMbD6ypk                                                                                              By vinpet
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!