2015. március 27. péntek, Hajnalka és Alpár napja

2015. március 29-től újabb járatot indít az Air France a francia fővárosba. Az új 131 férőhelyes A318 géptípussal üzemelő negyedik járat a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről délután, 15.25 órakor indul Budapestre, míg Budapestről kora este, azaz 18.20 órakor indul vissza a francia fővárosba. A járatnak köszönhetően még több, az egész világra kiterjedő csatlakozás lesz kényelmesen elérhető.

Sok olyan vállalkozás van, ahol szeretnének több külföldivel kapcsolatba kerülni, részükre különféle szolgáltatásokat nyújtani. Egy kutatásból kiderült, hogy évente legalább százezer olyan külföldi turista látogat Budapestre, akik mit sem tudnak ezekről a lehetőségekről.

A 2015-ös tavaszi szemeszterben a Coke Funiversity ismét mozgásra invitálja a felsőoktatásban tanuló diákokat, ráadásul most egy különleges hazai sporteszköz, a Teqball áll az országos egyetemi megmérettetés középpontjában. A korábbi években futó Coke Ugró1etem és Cokeball után a következő hónapokban egy innovatív, futball alapú sportággal ismerteti meg és ösztönzi játékra a diákokat a Coca-Cola az I. Coca-Cola Egyetemi TEQBALL Cupon.

Rég nem látott sikersorozatnak néz elébe a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Március végétől június elejéig Magyarország legnagyobb színházainak operatársulata és balettegyüttese, a Kolozsvári Magyar Opera társulata, és még két világsztár énekes is fellép a két helyszín valamelyikében, ráadásul a házigazdák is új oldalukról mutatkoznak be.

kiemelet ajánlataink

A Kastélyhotel múltja dióhéjban A kastély és a szilvásváradi uradalom életében három jelentősebb nemesi család játszott szerepet.

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

Rovatok
Budapest

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága* bemutatta 2015-ös téli menetrendjét, amely a Magyarországról induló járatokat is tartalmazza. A Wizz Air útvonalhálózata Magyarországról 2 repülőtérről 40 úti célt tesz elérhetővé 24 országban.

Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!” Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

Valószínűleg ez az egyetlen megállapítás, amiben egyetérthetünk az idei, a 38. Utazás kiállítás rendezőivel. Tavalyhoz képest a helyzet egyáltalán nem lett jobb, inkább visszaesés tapasztalható.

gasztronómia

Visszafogottan elegáns, választékos kínálatú étterem nyílt Budapesten, közel a Nyugati pályaudvarhoz. A St. Andrea Wine & Gourmet Bár hivatalos megnyitása Szent József ünnepén volt – és ennek jelzés értéke van.

Indiai étterem több is van Budapesten. Olyan, amelyik kinőtte önmagát, ezért nagyobb helyre költözött, csak egy. Jellegzetes konyhája, ételeinek különleges, eredeti ízei miatt sokan látogatják – magyarok is, nem csak indiaiak.

Aki még nem tudta volna, az I. Nemzetközi Fagylaltfesztiválon biztosan megtanulta, hogy a fagylaltoknak ez a három fő kategóriája. Kiderült az is, hogy a közkedvelt édességből rengeteg különbözőféle készül, a fantázia e téren szabadon szárnyalhat.

művészet, kultúra

Bizony ott van és félelmetes fogsorát bárki láthatja a plakátokon. Félnünk persze nem kell, bennünket nem harap meg, sőt, ha kedvünk van, még a róla szóló dalt is megtanulhatja – aki eddig még nem tudta. Elég hozzá egy este a Vígszínházban.

Tudós, kalandor, örök gyerek? Egyik sem vagy mind együtt? A pontos válasz megadására az életmű kutatói sem vállalkoznak. Ám eldöntheti mindenki saját magának, ha megnézi a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum legújabb kiállítását.

A lakás ajtajáról levett, eredeti névtáblát ma már mindenki láthatja, aki bármely okból ellátogat Budapesten, a XIII. kerületi RaM Colosseumba. Jó helyen van ott, hiszen az épület névadója és a tábla tulajdonosa ugyanaz a személy.

érdekesség

Az utazások iránt érdeklődő magyar közönség többsége az 1000 Út utazási irodát eddig jórészt az Oroszországba irányuló utak kínálatából ismerte. Bár szerveztek más országokba is utakat, tevékenységük fő területe ez volt. Palettájuk idén új színekkel gazdagodik.

Kicsit titkos, ám biztosan érdekes, misztikus világ, de könnyű megszeretni. Nincs is távol tőlünk, mégis alig ismerjük, bár lehet, hogy ez utóbbi állítás már nem lesz sokáig érvényes.

Japánban léteznek olyan hagyományos ünnepek, melyek talán ismeretlenek a legtöbb ember számára. Lássunk egy párat ezek közül!

könyv

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem csupán a különféle fegyverek, zászlók, egyenruhák gyűjteménye. Sokkal több annál! Őrzője és megtestesítője a katonai szellemiségnek is. Rendezvényein, erről időről – időre bizonyosságot is ad.

Bár a „Holokauszt Év” hivatalosan már véget ért, az emlékezések sora még nem. Az Örkény Könyvesbolt 2015. évi programjának első rendezvénye, egy új könyv bemutatása is ebbe a sorba illeszkedik.

Az ünnepek elmúltával elérkezett a könnyelmű újévi fogadalmak megvalósításának ideje. Azoknak, akinek a listáján a fogyás is szerepel, jó segítséget nyújthat az Alexandra Kiadónál még karácsony előtt megjelent könyv, az „Olasz tészták, hagyományos ételek”.

koncert, fesztivál

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Június 13-án 22.00 órai kezdettel egyedülálló fényárba borul a 16. Open Road Fest nagyszínpada, amikor is felcsendül a rock egyik univerzális himnusza, a Final Countdown.

Blog ajánló
Egy nap a városban A legjobb olasz étterem nyomában: találjuk meg együtt!
Annyi mindent csináltunk már az elsők közt: összegyűjtöttük a város legjobb hamburgereit, reggelizőhelyeit, gyrosait, lépcsőházait, lakásait, a többséget megelőzve készítettünk toplistát az ebédmenükből, a pékségekből, a feltörekvő streetfood helyekről, és ezek az írások aztán olyan népszerűek lettek, olyan sokan kaptak kedvet hasonló listák elkészítéséhez, hogy eldöntöttük: nem kíméljük magunkat és újra összeeszünk egy toplistát, hogy ne lankadjon a lelkesedés. Ezúttal a legjobb olasz helyeket keressük. Régóta tervezzük már ezt a projektet Ádámmal, de valahol mindig félrecsúszott: hol a módszertanban nem tudtunk megegyezni, máskor azon vitatkoztunk, hogy egyáltalán milyen ételt kellene tesztelni, megint máskor meg az volt a gond, hogy elfelejtettünk belevágni a munkába. De nem most: az a terv, hogy végigzabáljuk Budapest olasz éttermeit. Az eredeti elképzelés szerint mindenhol pontosan ugyanazt kértük volna, de ez több ponton megbukott: 1 - nincs mindenhol ugyanaz2 - ha lenne is, a negyedik bolognai után komoly egészségügyi kockázatokkal kéne számolni. Szóval abban állapodtunk meg, hogy tésztát kóstolunk, az elég olasz, az lesz az összehasonlítás alapja, nem több. Tésztaételek. Bumm! A legdurvább, hogy a tesztelést már meg is kezdtük, másfél hete nyúzzuk a szerintünk legjobb olasz helyeket, de most ennél eggyel izgalmasabb a sztori, ugyanis kis befektetéssel a távirányítós droidjaid leszünk: a szavazással és egy jó kommenttel át tudsz irányítani minket más éttermekbe. Hátha nem jó a listánk, hátha kimaradt valami nagyon fontos: a szavazással súlyozni tudod a játékot, a kommenteléssel meg egészen új éttermeket húzhatsz be a radarunkra. Szóval: mi zabálunk, te irányíts. Szavazz, kommentelj. Rövidesen jelentkezünk a végeredménnyel. Nem lankadunk, közösen megtaláljuk Budapest legjobb olasz éttermeit! A projekt támogatója a Gusti Mediterraneo, az eredeti olasz alapanyagok nagykereskedése, áldassék a neve, amiért lehetővé teszi a fékevesztett zabálást! És hogy a dicsőségen túl is legyen valami tétje a dolognak, a teszt végén a legjobbnak kikiáltott olasz étterem 100.000 Ft értékben választhat majd termékeket a Gusti kínálatából. Szóval menjen a szavazás arról, hogy szerintetek melyik a legjobb olasz, és ha valami kimaradt, kommentbe írjátok le: 
Egy nap a városban Gianni olcsó olasz éttermet nyitott: Italian Street Food
Alakul ez: amikor kipróbáltam a Hold utcai (Belvárosi) piacon a Séf utcáját és a Vörös Homárt (erről cikk hamarosan), egy gasztrotemplomot vizionáltam magam elé, olyasmit, mint a Mercado da Ribeira Lisszabonban, a városi menő éttermek egyszerűsített fogásait kínáló apró helyekkel. Most tettünk még egy határozott lépést ez elmercadodaribeirásodás irányába, a héten ugyanis megnyitotta éttermét Gianni is a piacon, aki a Pomo D’oróban megszokott áraknál jóval olcsóbban kínál egyszerű, de jó tésztaételeket. Eddig a koncepció, de szerencsére a valóság sem nagyon különbözik a fenti képtől. Az Italian Street Food nevű hely pont szemközt van a galérián a Séf utcájával, elsőre nehéz is megtalálni, a 16-os szám alatt keressétek. Odabent a hangulat szuper jó: a személyzet majdnem teljes egészében olasz, pont, mint a 2Spaghiban, annyi különbséggel, hogy itt beszélnek magyarul. És borzasztó lelkesek. Nem tudom, meddig tart ezt ki, de tegnap még olyan szenvedéllyel ajánlották a tésztákat és a szószokat, mintha a sikeres meggyőzés tétje nem egy 1500 forintos tranzakció lenne, hanem mondjuk a világbéke. A lényeget le is írtam, 1500 forint körüli árral kell számolnod, és ezt a határt akkor sem léped át nagyon, ha kérsz egy flakon vizet, ezt ugyanis alig 200-ért megkapod. A lényeg: választasz pastát, aztán szószt, a végén eldöntöd, hogy kérsz-e rá sajtot, és ha igen, parmezánt vagy pecorinót. A tésztát előtted főzik ki kis rácsos készségekben és a végeredmény így néz ki tíz perccel a rendelés után: A tészta pont olyan, amilyennek lennie kell, a szalonnás szósz, amit kértem, izgalmas, friss, pikáns, nagyon hasonló vonalon mozog az Italian Street Food, mint a 2Spaghi, csak kisebbek az adagok és egy hangyányival iparibb, kimódoltabb a projekt, ettől az étel is egy fokkal kevésbé izgalmas, kevésbé kirobbanó, de önálló univerzumként nézve tökéletesen jó, és illeszkedik a koncepcióba: még egy szuper hely nyílt a Hold utcán, amiért érdemes ellátogatni a piacra. Egyébként erre nemcsak én jöttem rá, tegnap dél körül már egész tisztességes tömeg mozgott az épületben, és ahogy jósoltam, minden egyes új hely nyitásával csak fokozódik majd ez a jelenség. Csak a honlapot kéne rendesen kipofozni saját aloldallal minden étteremnek, mert most például képtelenség kideríteni, hogy Gianni étterme mikor és meddig van nyitva, de ha ebédidőben mentek, nagyot nem tévedhettek. Kivéve vasárnap, mert akkor zárva van az egész kóceráj.  Belvárosi PiacItalian Street Food1054 Budapest, Hold utca 13.Nyitva: H-Szombat, kaja ebédidőben
Városlátogatások Párizsi séták: A párizsi Opera / Palais Garnier
Párizsi séták: A párizsi Opera / Palais Garnier A párizsi operáról hallva, azonnal az operaház fantomja jut eszünkbe. A gyönyörű épület a neobarokk építészet egyik remekműve, ma is gazdag repertoárral várja a zenekedvelőket. Általában balett és klasszikus opera előadásokat tartanak, de szerepel a műsortervben Bartók: Kékszakállú herceg vára című műve is. A központi helyen fekvő, ma a párizsiak egyik fontos találkozóhelyének számító palota, számos filmben és irodalmi műben is szerepel.Ismerkedjünk meg a történetével.III. Napóleon császár idején Haussmann báró, Seine megye prefektusaként Párizs arculatát napjainkban is meghatározó városrendezés irányítója volt. Az évtizedekig tartó munkálatok során a középkori, nyomorúságos városrészek helyén a várost szellőssé tevő sugárutakat, köztereket és parkokat alakítottak ki. A nagyszabású program keretében felmerült egy új operaház építésének szükségessége is, melyre pályázatot írtak ki, és óriási számban, százhetvenen jelentkeztek.A pályázatot Charles Garnier francia építész nyerte. Ez fantasztikus lehetőség volt a fiatal neobarokk stílust kedvelő építész számára, hiszen ez volt a legnagyobb szabású építkezés a XIX. századi Párizsban.Az építkezés során számos nehézséget is le kellett küzdeniük. A legelső és a legnehezebb feladat a kijelölt mocsaras terület lecsapolása volt, ami közel nyolc hónapot vett igénybe. A kitartó és szorgalmas munka eredményeként a Párizsi Opera és Balett 1874.-re elkészült.Az épület kora építészeti mesterművének számít, melyben 2200 ülőhely található. Az operát egy díszelőadással nyitották meg 1875. január 15-én. Külön érdekesség, hogy a legenda szerint a császár felesége az építkezés alatt folyamatosan meg akarta tudni, hogy vajon görög vagy római stílusú lesz-e az épület, mire Garnier azt felelte, hogy nem, ez III. Napóleon stílusú lesz. Az épület annyira összeforrott a tervezővel, hogy Opera Garnier-nak nevezik.A tervező újszerű formai megoldásokat használt, az Operaház szerkezetének minden egyes eleme hangsúlyos, az előcsarnok, a lépcsőház, a színpad, a hall és az öltözők egyaránt. A belső díszítések visszatükröződése látványosan növeli a teret, a szinte szélsőségesen hangsúlyozott részletek a gazdagon díszített oszlopokkal, szobrokkal, kárpitokkal, arannyal, nimfákkal, angyalokkal, a zene gyönyörű templomává avatja az épületet.A nézőtér felett lévő hatalmas csillár súlya meghaladja a hat tonnát. Érdekesség, hogy 1963-ban megbízták Marc Chagall-t, hogy fessen a nézőtér felé a kupola mennyezetére olyan új festményt, ami a fiatal nemzedékeket becsalogathatná az operába. A jellegzetesen Chagall-os freskó ma is megcsodálható, de az idegenvezetők sem tudják megmondani, hogy a megbízatás elérte-e a célját.A bejáratnál az oszlopok között híres zeneszerzők, mint Mozart, Rossini, Auber, Beethoven és Meyerbeer bronzból készült mellszobrai láthatók. Belső képek: A lépcsőház:A Grand foyer: A nézőtér a csillárral:Néhány szó a fantomról:De valójában ki vagy mi is ez a fantom, és miben lehet sikerének titka? "Az operaház fantomja nem mese. Egyáltalán nem az volt, aminek sokáig hitték, nem holdkóros művészek, babonás igazgatók találták ki, nem a jegyszedőnők, a portások és a ruhatári alkalmazottak túlfűtött képzeletének fura teremtménye.” Ezzel kezdi világhírű regényért Gaston Leroux, a francia krimi múlt század eleji klasszikusa. A téma akkoriban erősen foglalkoztatta a párizsi közvéleményt, ugyanis a párizsi opera felújításakor egy többszintes, belső tóval ellátott földalatti katakombarendszert találtak az építészek, amelynek eredete és építésének célja is ismeretlen volt.Az író hatásosan bonyolítja a történetet Erik, a fantom és Christine Daaé, a táncosnő kapcsolatáról. A történelemből tudjuk, hogy 1871-ben, Párizs ostroma és a Kommün idején a félkész épület börtönként és kínzókamraként is szolgált, s később is olyan dolgok történtek benne, melyek lángra lobbantották az emberek fantáziáját. Ráadásul egy emlékezetes katasztrófa is történt az operaházban 1896-ban, amikor az egyik csillár ellensúlya rázuhant a zsúfolt nézőtérre. Az igazi nagy sikert Webber azonos című musicalje hozta meg, melyet azóta is óriási érdeklődés mellett játszanak világszerte. Nézzünk meg egy videót, melynek kísérőzenéje mi lenne más, mint az operaház fantomjából egy népszerű részlet.https://www.youtube.com/watch?v=CMNEdIJePOI
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!