2015. október 9. péntek, Dénes napja

Az állam megalapításának ünnepe alkalmából több mint egy héten át tartó, látványos kulturális fesztivált szervez a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetsége. A programsorozat kertében vásár, divatbemutató, zenés-táncos előadások várják az érdeklődőket.

Az idén debütáló „Budapest - A fiatal tehetségekért” programot a Főváros több alkotói ágra kiterjesztő tehetséggondozó és egyben támogatói célzattal indítja el a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében. A program távlati célja: a különböző területről érkező fiatal tehetségek számára kiállítási és bemutatkozási lehetőség biztosítása.

A június 4-én meghirdetett „Az év fürdője” verseny szavazása szeptember 30-án lezárult. Mindenki három kategóriában szavazhatott. A versenyben 128 ezer szavazó vett részt és ők összesen 170 ezer szavazatot adtak le.

Míg Hollandiában az úszó ház, Velencében pedig a gondola a divat és turistacsodálat tárgya, addig Délkelet-Ázsiában az úszó piac. Számuk ugyan mára – a korábbi több százhoz képest – alaposan lecsökkent, a látvány, az élmény és a gazdag kínálat miatt mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára.

kiemelet ajánlataink

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Cserkeszőlő a Tiszazug szívében található, Szegedtől mintegy 82, Kecskeméttől 42, a fővárostól pedig 127 kilométerre.

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Rovatok
Budapest

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

gasztronómia

Már csak egy év hiányzik és nagykorú lesz a Szolnoki Gulyásfesztivál. Ám a tizenhetedikről így is megállapítható, hogy az egy helyen, egy időben főzött gulyásételek legnagyobb rendezvénye az egész Kárpát-medencében és erről az idén is meggyőződhetett néhány tízezer látogató!

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a budapesti Gerbeaud étteremben a „Szlovák hét” gasztronómiai bemutatót. A két vendégszakács ezúttal Poprádról, az AquaCity-ből érkezett.

Szeptember első hétvégéjén több szempontból is különleges rendezvényre várjuk a látogatókat a Kincsem Parkba. Amellett, hogy három napon keresztül Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mérkőznek meg egymással a versenypályán, az ország legjobb guruló konyháit és bárjait is kipróbálhatják az érdeklődők.

művészet, kultúra

Egyedülálló látványossággal bővül a történelmi dűlőiről és világhírű borairól híres Tokaj- Hegyaljai település, Mád. A festői szépségű mádi térségbe illeszkedő kulturális központ állandó élmény-kiállításoknak, játszóháznak, és kulturális műhelynek ad otthont.

Három helyszínen, három bemutatóval, mondhatni fergeteges évadnyitánnyal köszönti közönségét a Magyar Állami Operaház. A világhírű rendező, Stefano Poda állítja színpadra Verdi Othellóját, Wagner, Szerelmi tilalom című vígoperája a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre az Erkelben, a Gördülő Opera sorozat pedig Szegeden viszi közönség elé a Figaro 2.0 című előadást, a közismert Mozart-opera modern változatát.

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy afrikai kalandtúrába csöppennek, ahol tudásukat és szemfülességüket próbára téve szerezhetik meg mágikus talizmánjukat.

érdekesség

Budapest Főváros és Városépítési Főosztálya együttműködésben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel pályázatot hirdetett Terasz Budapest 2015 címmel. Idén második alkalommal rendezték meg a teraszkereső pályázatot, amelyre ezúttal kétszer annyi – 93 – nevező jelentkezett, mint tavaly. A verseny igen szoros volt.

Hiánypótló imázsfilm készült a turisztikailag stratégiai fontosságú Lillafüred és Miskolctapolca térségéről. Az elmúlt években látványos idegenforgalmi fejlesztések történtek a régióban, megépült a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, felújították a Lillafüredi Függőkertet, a Diósgyőri Várat és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. A régiós összefogást teremtő filmmel a nagyközönség figyelmét a Lillafüred környéki látnivalókra szeretnék irányítani. Az alkotást a helyszínek biztosításával a miskolci városvezetés támogatta.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a Dél-Koreából hazánkba érkező turisták száma. Egyre többen jönnek, de jöhetnének még sokkal többen is. Ennek elősegítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. a Koreai Kulturális Központban.

koncert, fesztivál

Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják. Idén – Liszt Ferenc október 22-i születésnapja előtt - október 19-én várják a közönséget az Operába.

A jó győzelmét a gonosz felett, az emberi szellem győzelmét ünnepelte közös rendezvényen Magyarország, Izrael és Olaszország a Giorgio Perlasca tiszteletére tartott emlékkoncerten, a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

sör, bor, pálinka

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Évente csak egyszer nyílik alkalmuk a borkedvelőknek, hogy egyszerre, egy helyen mustrálgassanak, kóstolgassanak, válogassanak Magyarország szinte teljes borterméséből. Erre volt jó alkalom a 24. Budavári Borfesztivál, melyet immáron hagyományosnak számító helyén, a Várban rendeztek meg.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizennegyedik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Blog ajánló
Egy nap a városban Luxusburgerrel rohanta le a McDonald’s Magyarországot
Nem szoktunk gyakran írni a McDonald’s-ról, először és eddig utoljára akkor néztük meg egy hamburgerüket, amikor magyaros hetek keretében spéci hartai kolbászokkal tömték meg a zsemlét.  És ennek oka van: a meki nem arról híres, hogy valami hihetetlen minőséget ad, sőt, még olcsónak sem számít, hiszen egy Big Mac árából már tisztességes hamburgert kapsz Budapesten szaftos húsból, szeretetből, szívből és egyéb tulajdonosi belsőségekből. Ettől függetlenül a McDonald’s olyan, mint a fingás: mindenki csinálja, csak senki sem büszkélkedik vele. Amikor öt percünk van enni, előfordul, hogy mi is beugrunk hozzájuk (bár most, hogy megjelent androidra és iOS-re az appunk, ami mindig megmondja, hogy milyen fasza éttermek vannak körülötted Budapesten, egyre kevésbé van erre szükség), de a tapasztalat alapján a promóciós kaják mindig sokkal rosszabbak, mint az állandó tételek. A kedvencem az volt, amikor a meki AMERIKAI heteket tartott. Amerikaiakat! De aki azt mondja, hogy sosem tolt be még jó szívvel egy Big Macet, az hazudik, vagy budai, és én például kimondottan szerettem a Big Tasty-t, aminek a forgalmazását nagyjából az egész világon beszüntette a vállalat. Szóval a hosszú bevezető után térjünk a lényegre: azért írunk egy mekis kajáról az alapvetően minőségi étkeztetésre fókuszáló blogon, mert újra magyar hetek vannak és ennek keretében van !libamájas burger! Beszarás. Fognak egy méregdrága, különleges alapanyagot és rádobják a fűrészporszerű húsra, majd betolják az egészet a porló zsemlébe. Normálisak ezek? Lelövöm a poént előre: a cucc ugyan folyton beleveri a fejét a mekis keretekbe, de egyáltalán nem ehetetlen. Tegyük hozzá, hogy annyira nem is új, mert korábban volt már hasonló kaja a kínálatban, bár én arról pont lemaradtam, és azóta változtattak is valamennyit a recepten, mert a korábbiaktól eltérően most madársaláta került bele, de van sajt, négyféle borsból, tejföllel, mustárral készült szósz és zöldpaprika is. Vegyük végig: a hús olyan, amilyen. A kolbászos verzió azért volt nagyon jó, mert az alapanyag Hartáról érkezett, márpedig abból a manufaktúrából olyan kolbászok szoktak kiesni, hogy még a Bűvös Szakács-szintű perfekcionisták is elégedetten csettintenek kóstolás után. Most más a helyzet, mert a szendvics a meki ismert és eléggé semmilyen húspogácsáját kapta. A zsemle sem valami kézzel készült szenzáció, hanem ipari, bár az édeskés íz tök jól megy a hamburger többi részéhez. És akkor beszéljünk erről a többi részről: A libamáj meglepően nagy. Tényleg, alig tudsz úgy beleharapni a burgerbe, hogy ne kerülne egy falat a szádba, ráadásul nem is valami papírvékony izéről beszélünk, hanem egy tisztességes méretű, nagy szeletről. És az íze is rendben van. Túl van sütve, száraz, messze van a jó éttermek által kínált minőségtől, DE NEM KATASZRÓFA! És az a helyzet, hogy a többi része is tökéletesen rendben van a cuccnak: a magyar csapat egyszerűen jó, sokkal jobb, mint a világ legtöbb részén dolgozó lokalizációk és egészen értelmezhető, emészthető dolgok kerülnek ki a kezeik közül, pedig nyilván nem egyszerű a multis keretek közt valami ehetőt alkotni. De a dolog működik, az ízek összedolgoznak, a csípős paprika váratlan felbukkanása tök jó és tényleg sikerült egy olyan burgert összerakni, ami ellensúlyozza, sőt, elnyomja valamelyest a problémás alapokat. Ettől még nem lesz a McDonald’s egy Zing, egy Pista bás gőzburger, vagy egy Pesti Burger, vagy bárki más a menő mezőnyből, de a libamájas cucc egyértelműen élvezhető kaja, amit persze másoknak nem merünk elárulni, de titokban, egymás közt, amikor senki sem hallja, azért bevallhatjuk. Töltsd le az App Store-ból alkalmazásunkat, a Városbant, ami mindig megmondja, hol van jó étterem a közeledben Budapesten, plusz még a gyermekéhezést is segíthetsz felszámolni vele úgy, hogy közben kedvezményesen fogyasztasz a város legjobb éttermeiben. Androidra itt, Windows Phone-ra itt érhető el.
Egek Ura Airbus A350 XWB - Európában is üzemben
Ugyan Frankfurtban rendszeres vendég például a Qatar színeiben, ma jelenik meg egy európai légitársaság színeiben az Airbus A350XWB extra széles törzsű repülője. A Finnair tegnap vette át a gépet, mától repül pár európai útvonalon, november 21-től aztán Shanghai felé áll szolgálatba a hosszabb útvonalakon. Aztán Szingapúr és Bangkok is bekerül a menetrendbe, majd a kínai desztinációk. Mivel már volt alkalmam repülni a géppel, elmesélem, milyen jó. Először is, a széles törzsnek hála tényleg sok benne a hely. Nem épp az ülések körül a turistán, de a fejed fölött, a csomagtartóban, a közlekedőfolyosókon, s végülis, a székekben is - hiszen az érzet más. Nagyobb előtted az inflight entertainment rendszer monitorja, halkabb a repülő, ám amikor nekilódul, sokkal erősebb, robosztusabb. Ja, amúgy elképesztő szép, úgy kívülről, mint belülről. Nem mellesleg, az a tudat sem rossz, hogy 25 százalékkal hatékonyabb a kerozin-felhasználása, tehát jelentősen kevesebbet fogyaszt, mint a társai. Még egy dolog sokkal nagyobb, ami talán elsőre nem is tűnik fel: az ablakok. Nagyobbak, mint bármelyik másik Airbus modellen, de kisebbek, mint a Dreamlineren, mindesetre, jóval nagyobb kilátást biztosítanak az utasoknak, s több fényt is engednek be az utastérbe, aha  repülő nappali járatot teljesít. A LED világítás,  valamint a Finnair belső világát megtervező dSign Vertti Kivi & Co. megoldásai valami fantasztikus belső világot biztosítanak. Amihez hozzátesz majd a Finnair szolgáltatása is, amely elég erős. Valamint, a jó menetrend Ázsia felé, amelynek részét képezi a rövid menetidő is, hiszen Helsinkiből indulni eleve előny. A gépben jobb a levegő is, hiszen a törzs több, mint fele szénszálas anyagból készült, ezért nem kell olyan száraz levegőt keringetni a törzs belsejében. Ezzel kevésbé szárad ki az utas, s egy hosszú repülés után is jobb lesz a közérzete. Aki esetleg még a novemberi longhaul start előtt ki szeretné próbálni, az megteheti, ha az alábbi járatok valamelyikére foglal. Helsinki–Amsterdam 09 Oct 2015 AY841 Amsterdam–Helsinki 09 Oct 2015 AY842 Helsinki–Oslo 09 Oct 2015 AY659 Oslo–Helsinki 09 Oct 2015 AY660 Helsinki–Barcelona 10 Oct 2015 AY3271 Barcelona–Helsinki 10 Oct 2015 AY3270 Helsinki–Málaga 10 Oct 2015 AY737 Málaga–Helsinki 11 Oct 2015 AY738 Helsinki–Hamburg 11 Oct 2015 AY851 Hamburg–Helsinki 11 Oct 2015 AY852 Helsinki–Barcelona 11 Oct 2015 AY3269 Barcelona–Helsinki 11 Oct 2015 AY3272 Helsinki–Brussels 12 Oct 2015 AY811 Brussels–Helsinki 12 Oct 2015 AY812 Helsinki–Málaga 12 Oct 2015 AY737 Málaga–Helsinki 12 Oct 2015 AY738 Helsinki–Berlin 13 Oct 2015 AY911 Berlin–Helsinki 13 Oct 2015 AY912 Helsinki–Gothenburg 13 Oct 2015 AY677 Gothenburg–Helsinki 13 Oct 2015 AY674 Helsinki–Düsseldorf 14 Oct 2015 AY703 Düsseldorf–Helsinki 14 Oct 2015 AY704 Helsinki–Vienna 14 Oct 2015 AY767 Vienna–Helsinki 14 Oct 2015 AY768 Helsinki–Munich 15 Oct 2015 AY803 Munich–Helsinki 15 Oct 2015 AY804 Helsinki–London 15 Oct 2015 AY995 London–Helsinki 15 Oct 2015 AY996 Helsinki–Brussels 16 Oct 2015 AY811 Brussels–Helsinki 16 Oct 2015 AY812 Helsinki–London 16 Oct 2015 AY995 London–Helsinki 16 Oct 2015 AY996 Helsinki–Barcelona 17 Oct 2015 AY3271 Barcelona–Helsinki 17 Oct 2015 AY3270 Helsinki–Málaga 17 Oct 2015 AY737 Málaga–Helsinki 17 Oct 2015 AY738 Helsinki–Copenhagen 18 Oct 2015 AY661 Copenhagen–Helsinki 18 Oct 2015 AY666 Helsinki–Barcelona 18 Oct 2015 AY3269 Barcelona–Helsinki 18 Oct 2015 AY3272
Városlátogatások A Visegrádi Fellegvár
A Visegrádi FellegvárA romjaiban is tekintélyes Fellegvár a festői Dunakanyar évszázados őrzője. A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné. A költségeket Mária királyné a niceai görög császári házból magával hozott ékszerei árából fedezte. A magas hegycsúcson épült, nehezen megostromolható vár, az ellenséges támadások idején a környékbeliek, de főként a Nyulak-szigeti kolostor apácái számára jelentett menedéket. A fellegvárral egyidejűleg épült ugyanis a Nyulak-szigeti (a mai Margit-sziget) dominikánus apácakolostor is.A Fellegvár a visegrádi várrendszer (vízi vár, alsó-vár, felső-vár) legismertebb tagja, mivel a Várhegy tetején álló építmény minden irányból messziről látszik.A Fellegvárat az Alsó-várral völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna partjáig tartott, majd ott egy őrtorony zárta le. Itt vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu határolt.A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt. A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a Szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz. 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen, a vár kincseskamrájából, rabolta el a szent koronát és vitte szánon a komáromi várba. Később ezzel koronázták meg V. Lászlót Székesfehérvárott.A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is.A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, majd Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították.  A török időkben a Fellegvár óriási pusztítást szenvedett. A törökök kiűzése után katonai célra teljesen alkalmatlanná vált. Helyreállítása az 1870-es évek elején kezdődött, és napjainkban is tart.A kilátás fantasztikus. A zöldellő hegyek közé ékelődött Duna festői kanyarral próbál kiszabadulni a szorításból, alacsonyabb vízállasnál fehérlő homokpadok tarkítják a medrét.A királytalálkozó vacsorajelenetét, a korhű ruházattal és étkekkel, a Panoptikumban csodálhatjuk meg. A fentieken kívül még számos érdekes látnivalót, időszakos és állandó kiállítást találhatunk a Fellegvárban. Lehet íjászkodni, a renitenseket kalodába zárni, korabeli fegyverkiállítást nézni, csak a várfalra nem szabad felmászni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=HnQuv9Rgtos                       2015                                                      Made by vinpet
Egy nap a városban Megérkezett az igazi belga waffel Budapestre - Original Belgian Waffel Bar  
Aki különleges gasztroélményeket keres a Váci utca gyanús arcú biztonsági őreivel teletömött vendéglátóhelyei között, az valószínűleg ezt a mondatot sem érti, mert nem beszél magyarul. És csak pár napra jött. És nem nézett utána rendesen a városnak, még a Best Budapestet sem ismeri. Most azonban itt ez a tábla, pont egy fent emlegetett, a Foursquare-en csak turistacsapdának nevezett hely mellett:: Meg itt ez a bejárat: Odabent egy belga: Aki mosolyog: És zse-ni-á-lis gofrit, akarom mondani waffelt készít.  Erről a korábban teljesen félreértett, és a vízpartokon kiherélt édességről korábban már írtunk a magyarosabb vonalat inkább a feltétekkel javító Habos Gofri és a gyöngycukor-túladagoló Go-free kapcsán, utóbbi már képes volt megmutatni, amint a fenti úriember, Michel honosított meg véglegesen. A belga waffelt: Itt az összes alapanyag Belgiumból jön, így például kihagyhatatlan feltét a belga étcsoki, ami szintén asztalcsapkodósan jó. A waffel tésztája pedig, noha érezni rajta a spéci gyöngycukrot, mégsem tolakodó, mégsem émelyítően édes, csak épp eléggé. Michel Belgiumból származik, feleségével, Gabival húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg. Éltek aztán az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban és idén visszatértek Gabi szülőhazájába. Michel nem beszél magyarul, de németül és angolul eléggé jól, valamint használ egy egyetemes jelzést, amit mindenki ért. Mosolyog. Szinte mindig. Szóval ha Budapest legjobb waffeljét kóstolnátok, bemutatom az új kedvencet: Original Belgian Waffel Bar. Michel tervei szerint még két helyet nyit majd a közeljövőben, de jelenleg még az első helyen tolja reggel nyolctól este nyolc plusz pakolásig. Még csak egy-két hete nyitott, de az alkalmazottak lassan kitanulják a gofrikészítés titkait, és akkor mehet a terjeszkedés. Az ár nem túl alacsony, de az élmény nekem megérte. 550 egy sima waffel, feltétenként pedig 200 forinttal nő az ár. Kérhetsz tejszínhabot (nem rossz, de nem egetverő), belga csokit (istenkirály), nutellát (az előző feltét fényében NE), szezonális gyümölcsöket - jelenleg banán:( - , még cukrot (úristen), gumimacit (jaj), M&M's-et (jajaj), vanília fagyit (bolti), pillecukrot. Original Belgian Waffel BarCím: 1056 Budapest, Váci utca 51.Nyitva: H-P 10:00 - 20:00, Szo-V 10:00 - 22:00 (korábbi tapasztalataim szerint nyitás után ez még sokszor és hirtelen változhat) Töltsd le az App Store-ból alkalmazásunkat, a Városbant, ami mindig megmondja, hol van jó étterem a közeledben Budapesten, plusz még a gyermekéhezést is segíthetsz felszámolni vele úgy, hogy közben kedvezményesen fogyasztasz a város legjobb helyein. Androidra itt, Windows Phone-ra itt érhető el. A helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a fogyasztást pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk. Olvasónknak, Fanninak köszönjük a tippet.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!