2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja

A címben jelzett kifejezést sokszor, sokféle összefüggésben hallottuk már, ezúttal egy egészen új megközelítésben kerül elénk. Megfelelő módon, „okosan” használva, életmentő lehet.

Milyen a kóser füstölt libacomb? Hogyan készül a kóser sólet Jemenben és Galíciában? Mi a különbség a gerstlis és a lengyel sólet között? Ha ezekre a kérdésekre nem csak elméleti választ szeretnél kapni, hanem gazdagodnál egy kiadós kóser gasztronómiai élménnyel, akkor irány a Sóletfesztivál!

Hivatalosan már csupán három hétvége van hátra a nyárból, ezért érdemes alaposan megfontolni, melyik fürdőt vagy strandot választjuk a nyár utolsó napsugarainak kiélvezésére. Az Év Fürdője közönségszavazása alapján hét fürdőt mindenképpen érdemes kipróbálni.

Augusztus 28-án, péntek reggel zúgni kezdenek a motorok, és útjára indul a jubileumi, 20. Magyar Borok Útja Rallye. A száz autóból álló mezőny a Városligetből vág neki a közel 1000 kilométeres távnak. A hazai turizmust, borokat és a közlekedésbiztonságot népszerűsítő háromnapos bortúra idén a Tokaji, Egri és Mátrai Borvidéket fogja bejárni.

kiemelet ajánlataink

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Cserkeszőlő a Tiszazug szívében található, Szegedtől mintegy 82, Kecskeméttől 42, a fővárostól pedig 127 kilométerre.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

Rovatok
Budapest

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

gasztronómia

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

művészet, kultúra

A régi mondás értékét esetünkben még az sem módosítja, hogy jelző akár magyar-szlovén is lehetne, a negyedik pedig nem ráadás, hanem kivételesen megelőzte az összetartozó hármat. Ez utóbbiak - három kiállítás – együtt, egyszerre nyíltak meg a budapesti Műcsarnokban.

Már hagyomány a budapesti Benczúr Hotelben, hogy a szálloda földszinti terének falát galériaként használják, kortárs művészek bemutatására. Az augusztus 4-én megnyílt és szeptember 1-ig látható 117. kiállítás viszont egy kicsit eltér a korábbiaktól. A látogatók most nem egyetlen művész alkotásaival találkoznak és a képek többségének eredetije nem is itt található.

Szokatlan – mondhatni rendkívüli – eseménysor megnyitására került sor a Műcsarnokban. „Szlovén – magyar kapcsolat” összefoglaló címmel, egymás után négy kiállítást rendeznek, melynek első tagja augusztus 6-tól szeptember 27-ig várja a látogatókat.

érdekesség

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

koncert, fesztivál

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

sör, bor, pálinka

A minőségi bor ugyanúgy hozzátartozik Alsó-Ausztriához, akár a sokszínű táj vagy a figyelemre méltó kulturális értékek. Az alsó-ausztriai BorŐsz idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, igencsak sokszínű kínálattal. A bor szerelmeseit és az ínyenceket 2015. augusztus 21. és november 20. között borbarát ünnepségek sorozata várja, borhoz illő különlegességekkel, ínyencfalatokkal. Az érdeklődőkre kedélyes felfedezőút vár, többek között meg lehet tekinteni a szüretelést, élő zene kíséretében részt lehet venni borászünnepségeken és pincesori mulatságokon, borutakon lehet túrázni, sétálni kijelölt útvonalakon a szőlősorok mentén.

A vincellérek régi, tréfás mondása, hogy van jó bor, van jobb bor, meg az én borom! Ha nem is szó szerint, de ennek a lényegét komolyan veszik a Matias Pincészetnél. Tevékenységük középpontjában folyamatosan a minőség javítása, az egyre kiválóbb borok készítése áll. Eredményeiket most partnertalálkozón is bemutatták.

A főváros XVIII. kerülete már évek óta otthon ad különféle gasztronómiai rendezvényeknek. A Bókay-kertben minden szeptember elején nagy bográcsozás folyik, az idén pedig – augusztus 14-én - a Kossuth téren nyílik meg az első Retro Sörfesztivál.

Blog ajánló
Városlátogatások Gent, Észak Firenzéje
Gent, Észak FirenzéjeA város a Schelde és a Lys folyó torkolatánál fekszik, a település neve, a kelta 'ganda' összefolyás torkolat szóból ered. A történelmi emlékekben és műkincsekben rendkívül gazdag várost számos kis csatorna szeli át, észak Firenzéjének is szokták nevezni.A Graslei és a Korenlei rakpart házai felejthetetlen látványt nyújtanak.Genti látnivalók:A Városháza:Gent egyik nevezetessége a Városháza, melyet körbe sétálva felér egy építészeti stílus tanulmányúttal a gótikától a reneszánszig.Az épület két szárnya két teljesen eltérő stílust képvisel, de mégis, összességében harmonikus egység.A Belfried torony: A genti függetlenség jelképe.Gravensteen vár:A város másik látványossága a  a flandriai grófok várkastélya.  Philip Alsace gróf a keresztes lovagok várának mintájára építette a XII. században. Ma az épületben múzeum található, amely a Gentben használt kínzó és harci eszközöket mutatja be.A középkori várépítők bizonyára nem sejtették, hogy a várfalak alatt majd villamos csenget, turistabuszok araszolnak a fényképezőgépekkel felfegyverzett turisták tömege között. Még az (örök) ifjú házasok is itt kezdik a nászutat. Egy csipetnyi középkor a belvárosban!A vár egyébként sohasem állt ostrom alatt, a legnagyobb veszélyben akkor volt, amikor kezdték elhordani a köveit, hogy lakóházakat építsenek belőlük. A korabeli városatyák segítségével a vár hősiesen ellenállt a rombolásnak, így ma is gyönyörködhetünk szépségében.A vár egyébként olyan, mint amilyeneket ügyes kezű apukák építenek a gyerekeiknek a tengerparton, csicsás bástyákkal, tornyokkal.Szent Bavo katedrális (flamandul Sint-Baafskathedraal):A dóm névadója, a flandriai Szent Bavo a VII. század közepén élt, és a Genti Apátságban van eltemetve. A Genti Egyházmegye alapítása után lett dómmá a város főtemploma, az akkori Szent János templom, és azóta viseli Szent Bavo nevétA gótikus katedrális főhajóját és a kórust 24 kápolna veszi közül. A dómban olyan híres művészek alkotásai láthatók, mint Hubert van Eyck a „Titokzatos bárány imádása” című oltárképe 1432-ből, amelyet testvére Jan van Eyck fejezett be, valamint Rubens 1624-ben befejezett oltárképe, amely Szent Bavo kolostorba lépését örökíti meg.A templom a gótika egyik legszebb épülete Belgiumban, és húsz táblaképből álló szárnyas oltár a legnagyobb művészettörténeti értéke. Graslei rakpart:A Graslei rakpart a város legszebb, leghangulatosabb része. A folyó mellett egymás után sorakoznak a korabeli kereskedőházak, raktárak és a különböző céhek székházai. Természetesen nem maradhat ki a vámház és a posta sem. A középkori flamand építészet jellegzetes formái és élénk színei ma is szemet gyönyörködtetőek.A gazdag rakománnyal érkező kereskedelmi hajók helyett ma turistákkal zsúfolt sétahajók közlekednek a csatornákon.A kőfaragók céhének a háza:Gent másik nagyon érdekes látnivalója a kőfaragók céhének a háza, melynek érdekessége a tetőt díszítő hat különböző szélforgó.Az impozáns óratornyú korábbi posta épületet átépítik, ez év végén egy exlusiv bevásárlóközpont nyílik a patinás épületben. A flamand színház: Különleges a festett homlokzat.Járda és fal díszítés:        Szent Miklós templom: Az egykori gabonapiac terén magasodik.A belga sört Gentben is meg kell kóstolni, hiszen a sok gyönyörű látvány és a hosszas séta során érthető, ha megszomjazik az ember. Nosza, irány a híres Dulle Griet (Veszett Margit) söröző, amely egy XV. századi öntött vas ágyúról kapta nevét.Kissé szűkös a választék, csak 250 féle sörből választhatsz. Ha nagyon szomjas vagy érdemes MAX sört rendelni, bár ez esetben a pincér elveszi a fél pár cipődet, beleteszi egy kosárba, amit felhúz a plafonig, és addig nem kapod vissza, amíg meg nem ittad az egészet. Ha nem tudod meginni, marad a cipőd. Mezítláb távozó vendéget nem láttam!Gent városa maga a történelem, Párizs után a középkor második legnagyobb városa volt. Méreteiben ma már jelentősen elmarad Európa nagyvárosai mögött, sajátságos középkori hangulatát megőrizte.Ezt az alábbi videó is bizonyítja: https://www.youtube.com/watch?v=NpabpQnhzIk        2015 aug.                                                                  Made by vinpet
Egy nap a városban Hokedli: a legcukibb főzelékes a belvárosban
Mi sem áll távolabb tőlem, mint az egészséges konyha. Messze elkerülöm azt, ami nem hizlal, nem tocsog, ami nem okoz szív-, és érrendszeri megbetegedéseket. Nem tudatosan. Zsigerileg. Azok közé tartozom, akik még gondolati síkon sem ültek fel a vegetáriánus hullámvasútra. Sosem zavart, ha valaki csak zöldségeket evett mellettem, én viszont húsra gyúrok hússal. Szóval én sem nagyon értettem, mi a fenét keresek a Nagymező utcai Hokedliben, ahol zöldségleveseket, főzelékeket, húsmentes fasírtokat meg hasonlókat árulnak, de ott ültem, és ott volt előttem egy lecsóleves, egy spenótfőzelék és egy túrótorta is. És megettem. És jó volt.  És az egész hely annyira CUKI, hogy ha nem lett volna jó a kaja, akkor is örültem volna az ott eltöltött fél órának, mert nincsenek agyonbrainstormingolt szlogenek, meg túldizájnolt belső terek, látszik, hogy a koncepció annyi volt kábé a hely mögött, hogy de szeretek jó főzelékeket enni, főzök másnak is, Ildi, te olyan szépen rajzolsz, rendezd már be a boltot, ide meg rakjunk sok szobanövényt! Ettől olyan jó bent lenni. És az a helyzet, hogy akárki is volt az, aki szeretett főzeléket enni, elkészíteni is kiválóan tudja. A lecsós leves hibátlan volt, benne volt az eredeti kaja eszenciája, csukott szemmel is megmondtam volna, hogy miből készült, csak folyékony volt, ami ezzel az ízzel együtt egészen meglepő, de szórakoztató párosítás. És már ezzel majdnem jóllaktam, amikor jött a spenót, amiben nem volt semmi csavar, csak friss zöldségből készült és nem cseszték el készítés közben, nem lett keserű, egyszerűen csak jó. És a végén megérkezett a túrótorta is, aminél ettem azért finomabbat, viszont ez a három együtt került zsemlével együtt 1590 forintba, és a spenót egy részét már meghagytam, mert képtelen voltam letolni. Szóval ha egészségesre vágysz, vagy nem vágysz egészségesre, csak ennél egy gyorséttermi menü áráért valami egyszerű, de jó kaját, a Hokedli szuper választás. Főleg, ha elviszed a kaját, leülni ugyanis nem tudnak sokan. Ja, és kutyáknak ingyen adnak elrágcsálható izéket! Hokedli Budapest, Nagymező utca 10, H-P: 11:30-17:00
Egy nap a városban Milyen megérkezni ismeretlenként a Keleti pályaudvarba?
Nagyjából egy éve kért fel a Hamu és Gyémánt, hogy készítsek egy sokinterjús anyagot a Budapesten élő külföldi származású emberekkel, akik valamilyen területen kiemelkedőt alkotnak, alkottak. Nagyon élveztem, hogy megismertem 20-30 olyan embert, akinek valamiért Budapest volt a fő célpont, és itt tudott kibontakozni. Persze az arány nem volt túl jó: akkor már naponta költöztek el az országból legalább négyszer ennyien, mégis örömmel töltött el az az gondolat, hogy miközben a mieink ott, ők itt próbálnak, és találnak szerencsét.  Egyikük volt Fukui Yusuke is, a Brody Studiosban dolgozó japán festő, képzőművész. Akinek az egyik festménye szembejött velem a Facebookon: Az van a festményre írva: 1991 nov. Budapest Keleti pu. Aki nem tudja, mit rejt ez a pont a téridőben, annak nem mond semmit a kép. Én viszont tudom, milyen erős pillanat volt az Fukui Yusukénak: Akkor szállt le a vonatról, a Keleti pályaudvar 9-es vágányán, a bőröndjével a kezében. Japánból idáig utazott, Budapestre, mert egy tokiói antikváriumban rátalált Barcsay Jenő Művészeti anatómia című könyvére. Akkor rájött, hogy művészeti anatómiát akar tanulni, amit nem sok helyen tanítottak a világon.  Képzeljétek el, hogy a barátok, rokonok, ismerősök sok ezer kilométeres messzeségben vannak, te pedig egy egészen eltérő kultúrájú országból érkezel meg Kelet-Európába, a rendszerváltás után. Nem ismersz senkit, nincs szállásod, nem beszéled a nyelvet. És leszállsz a vonatról, kezedben a poggyászoddal, és arra gondolsz: hát akkor start. Na jó, valójában nem tudom, mit gondolt abban a pillanatban Fukui Yusuke. A japán zárkózottság minden fegyverével védte a beszélgetés sorá na személyes szféráját, így azon kívül, hogy azon az 1991-es estén egy hostelben szállt meg, és a szállás alatti kocsmában megismerkedett néhány budapestivel, nem sokat tudtam meg. Nem tudtam kihúzni belőle sokat. De most itt van ez a festmény, ami állítólag elmondja. Most szombaton a művésznek kiállítása nyílik egy elég különleges budapesti helyszínen, az Everybody Needs Art nyitott tetejű, Budafoki úti kiállítóterében. Hogy megmutassam, miért különleges a helyszín, pár fotót mutatok a Facebook-oldalukról: Akit érdekel egy Budapesten élő japán festő kiállítása, és az, ahogyan ő a világot látja, menjen el. Augusztus 29-én nyílik Fukui Yusuke - "Worlds on canvas" című kiállítása este hatkor az Everybody Needs Art Viewing Space-en. A részvételhez emailben történő regisztráció szükséges 2015.08.28, Péntek 20:00-ig. Az esemény Facebook eventje itt található minden egyéb információval.
Városlátogatások Bruges–i látnivalók
Bruges–i látnivalókKapcsoljuk be a bolondos professzor időgépét, repüljünk vissza a múltba és látogassunk el egy középkori flamand kisvárosba. A város neve a norvég „Bryggia”(kikötő) szóból ered.Az óváros kanyargós, keskeny, macskaköves utcáit hajózható (mondjuk inkább, hogy csónakázható) csatornák szelik át, némi velencei hangulatot idézve. A jellegzetes németalföldi, keskeny csúcsos homlokzatú polgári házak fölé égbenyúló templomtornyok magasodnak.Bruges városát 1128-ban alapította I. Balduin gróf. Érdekesség, hogy tengeri kijáratát egy viharnak köszönheti a város, amikor a víz betört a szárazföldi területekre, és egy természetes csatornát alakított ki.Az ezeréves város gazdagságát elsősorban a kereskedelemnek köszönheti. A középkorban az egyik legfontosabb Hanza-város volt. A XIX. század második felétől a megélénkült turizmus jelenti a település legfőbb bevételét.A hajdani aranykorból páratlan épségben és szépségben megmaradt épületek vonzzák a látogatókat.Az egyik legszebb belga város, melyet csak úgy emlegetnek: die Scone (a szépség). A gyönyörű gótikus és barokk épületek múltidéző hangulata, a sok-sok templom és kápolna, a várost ékesítő több száz kisebb-nagyobb Madonna-szobor évről évre a turisták százezreit vonzza.Kevesen tudják, hogy a tőzsde (börze) név a Bruges-i  van der Buerse család nevéből származik, akik utalványokat, jelzálogleveleket és váltókat alkalmaztak a  pénzügyi műveletekben, a címerük, pedig három erszényt ábrázolt. A kereskedők a tekintélyes kereskedőcsalád háza előtt gyülekeztek üzletkötésre. A Börze nevet, ma is világszerte használják.Apropó, tudod, hogy kell a kákán csomót keresni?  Egyszerű, olcsón veszed, és drágán adod el.A hangulatos kisváros 2002-ben Európa kulturális fővárosa volt. Történelmi belvárosa 2000 óta a Világörökség része. A várost először gyalog érdemes felfedezni, de figyeljünk kockaköveken vadul kopogó lovas hintókra és a cikázó biciklisekre.   A legfontosabb látnivalókMiasszonyunk templom: A városban található Európa legmagasabb, 122 méteres kőtornyú temploma, Miasszonyunk-templom, ahol megtekinthető Michelangelo Madonna-szobra. A Madonnát a művész a Sienna-i katedrális számára készítette, de két Bruges-i kereskedő megvásárolta az alkotást.A Szent Vér bazilika:A város másik büszkesége a Burg téren áll. Nevét onnan kapta, hogy emeletén Jézus vérét tartalmazó fiolát őriznek, amit egy keresztes lovag hozott a Szentföldről. A helyi nevezetességnek számító Krisztus vére körmenetre évről-évre egyre több látogató érkezik. A Piactér:A tágas teret jellegzetes németalföldi, keskenycsúcsos homlokzatú polgári házak övezik, de először a 83 méter magas 47 harangból álló Belfort harangtornyot pillanthatjuk meg, mely uralja a teret, és szimbolizálja a középkori brugesi polgárok erejét és szabadságszeretetét.Az 1240-ben épült torony az idők során többször vált a tűz áldozatává. A harangjátékok mechanikusan is működik, de kezelésére a város egy hivatalos harangozót is foglalkoztat, hogy teljes legyen a középkori feeling.A 366 lépcsőfok megmászásával gyönyörű kilátás nyílik a városra, ha szerencsénk van, még az Északi-tengerig is elláthatunk. A Városháza:Az 1375 körül épült impozáns épület a város középkori virágkoráról tanúskodik. Belgiumban ez a legrégebbi és a helyiek szerint legszebb Városháza. A homlokzaton bibliai és történelmi alakok szobrai láthatóak. Néhány terme látogatható és polgári esküvők is köttetnek falai között. A séta után menjünk hajókázni:A várost átszelő csatornarendszeren hajókázva, a városnak újabb szépségeit fedezhetjük fel. A csatornákban az épületek „velencei módra” a vízben állnak, a házak egy részének közvetlen csónakkijárata is van. Az alacsony hidak és a labirintusszerűen kanyargó csatornák egy középkori skanzen hangulatát idézik. A vízről csodálatos kilátás nyílik a pompás épületekre. Festői látvány az ódon hidak, és a csendes víztükör fölé hajló fák. Elhajókázunk a Szent János Kórház mellett, melyet a XI. században alapítottak, falai között talán a világ egyik legrégebbi gyógyszertára tekinthető meg.Gasztronómia:A kulturális értékek mellett a város a kulináris élvezetek széles választékát kínálja a látogatóknak. Mielőtt választanánk a jellegzetes ételek közül, igyunk egy sört. A választás nem egyszerű, több-száz különböző sört kínálnak. A legnépszerűbbek az apátsági sörök. Minden sört azonos címkéjű pohárba töltenek. Bátran kóstoljuk meg, nem fogunk csalódni, bármelyiket is választjuk. Azért nem árt az óvatosság, mert a nálunk megszokott, négy-öt %-os alkoholtartalmú sörök Belgiumban inkább üdítőnek számítanak, nem ritka a 8-10%-os sör sem.Aztán kóstoljuk meg az ízesített lében vagy fehérborban párolt fekete kagylót sült krumplival. Természetesen közben folyamatosan igyuk a sört.A végén ne hagyjuk ki a kézzel készült csokoládék kóstolását sem.Befejezés:A város a késő középkor óta alig változott. Évszázados csipkerózsika álmából reggelente a turisták csókja ébreszti, bár a látogatók tömegét látva ez inkább csóközön. Bruges-ben a legjobb dolog céltalanul kószálni, bámészkodni és időnként legurítani egy sört. A város középkori atmoszférája és romantikus hangulata szinte magával ragadja a látogatót. Nézzünk meg egy videót a városról: https://www.youtube.com/watch?v=pvVUuza-CXsCsónakázzunk: https://www.youtube.com/watch?v=hUF99sV3CS0                2015 aug.                                                       Made by peter
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!