2015. augusztus 4. kedd, Domonkos és Dominika napja

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

Az Ozora fesztivál egy misztikus hagyománynak köszönhető. 1999-ben emberek milliói gyűltek össze és fogadták ünnepléssel az Ozora melletti Dádpusztáról az elementáris szépségű napfogyatkozást. Az fesztivál közösséget épít. Az emberek az együttlét és öröm hangulatában ünnepelnek közösen a goa zene ritmusára, melynek varázslatos lüktetése magával vonz mindenkit. Éjszakánként jobbnál jobb fényelemek döbbentik meg a fesztiválozókat, amely mind a napfogyatkozás látszatát akarja kelteni, hiszen mégis csak ennek a természeti csodának köszönhető az Ozora Fesztivál.

Különleges kiállítás nyílt meg – és látható augusztus 7-ig – Budapesten, a Koreai Kulturális Központban. Egy ősi művészet nálunk teljesen ismeretlen ága, a koreai papírkészítés és megmunkálás ritka darabjaival ismerkedhet meg a látogató.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

kiemelet ajánlataink

Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították.

Szeretettel várjuk ebben a különleges környezetben, ahol a varázslatos természet és a magyar vendégszeretet harmonikus összjátéka várja a testet – lelket egyaránt elkényeztetni vágyó vendégeket.

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Rovatok
Budapest

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

Június 14-én a varázslatok birodalmává változik a Pagony! A Gellért Fürdő közvetlen szomszédságában, az egykori gyerekmedencék helyén, gyönyörű környezetben lép fel Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok, Kelle Botond és Juhász Marci, akik káprázatos trükkjeikkel varázsolják el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált a szórakozás!

gasztronómia

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

művészet, kultúra

A Munkácsy-díjas Somogyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Házban. Neve a művészeteket kedvelők körében is kevéssé ismert, a – nem szakember – közönség pedig szinte semmit nem tud róla. Ám munkássága komoly figyelmet érdemel.

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

érdekesség

A Nespresso recept párbajt írt ki 8 gasztroblogger meghívásával. A versenyzők tiszta eredetű (Pure Origin) Grand Cru kávéőrleményeket kapnak, melyek felhasználásával kell új, izgalmas recepteket alkotniuk és kreációjukkal pedig párbajra kelniük vetélytársaikkal.

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

koncert, fesztivál

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

Versengő utcazenészekkel, izgalmas nemzetközi produkciókkal és kiváló hazai formációkkal várja Veszprém megújult belvárosa az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztivál látogatóit július 22-25. között. A fesztivál kezdetével indul a szavazás is és a végén kiderül, ki lesz idén az ország legjobb utcazenésze.

sör, bor, pálinka

Augusztus 1-jén street food finomságokkal, remek borokkal és élőzenével várják a látogatókat a Gilvesy pincészet Szent György-hegyi birtokán.

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga.

Blog ajánló
Városlátogatások Szentpétervár főbb látnivalói: A Péter-Pál erőd és székesegyház
A Péter-Pál erőd és székesegyházA Néva torkolatának egyik kis szigetén álló Péter- Pál-erőd, a város legrégebbi épülete.Az erődöt a 18. század első évtizedében Nagy Péter cár építtette a születőben lévő város védelmére. Az erőd a hadműveletekben soha nem játszott különösebb szerepet, a későbbi évszázadok során börtönnek használták.A várfalakon belül található a Péter- Pál-székesegyház, melynek aranyszínű tűtornya, a város egyik jelképe. A torony csúcsán egy 3 méteres angyal tartja a keresztet.A barokk berendezésű templom számos orosz cár temetkezési helyéül szolgált. Itt nyugszik többek között Nagy Péter, és itt helyezték örök nyugalomra családjával együtt az utolsó cárt, II. Miklóst is.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=TnM5lZztuQQ                                                                                                             Forrás: Internet                                         2015 jún.                                                       Made by peter
Egy nap a városban Elkészült a budapesti hotdog: itt a Buddog
Kísérletezni kell, meg újat kitalálni, különben a kutya nem fog enni a kajádból, hiszen Budapesten már annyiféle jó streetfood van, hogy szinte lehetetlen szóhoz jutni a zajban. Aztán a kilencedik kerületi Rombusz kertbe beállt egy foodtruck, amiből alig egy hónap alatt hagyományos, négy fal közé szorított kifőzde lett és elkezdték árulni a hotdogokat - de kolbásszal. Ez azért jó döntés, mert virslivel egyszerűen túl hamar eljön a műfaj felső határa. Tavaly írtam a Hot Dog Cold Beer nevű helyről, ami tök tisztességes hotdogokat készít, remek ötletekkel dobja fel az egyszerű alapreceptet, de akármennyire is alsómadárfogásos Dupla Rittbergerrel közelítenek az ételhez, az végül mégiscsak egy hot dog marad, amiért nehéz ezer forintnál többet jó szívvel kifizetni. A Buddogosok viszont kolbászt raktak a zsemlébe, kolbászért meg a Balaton partján is szoktunk ennyit fizetni, jobban beveszi az árat a gyomrunk, ráadásul a kolbász tud annyira fűszeres lenni, amennyire egy virsli sosem, így a cifrázás nem veszi el az étel lényegének az ízét, csak kiegészíti azt. Kérhetsz egyébként paprikás magyart és bajor kolbászt, ezek köré épülnek a fogások, amik tök izgalmasak, és amiket 790-től 1490-ig tudsz megvenni, de ez utóbbi már a Lö Kacsa magassága, amiben a harmadik opció, a kacsakolbász van, meg grillezett hagyma, narancsos mustár, bébispenót, csíra és a buci. Mi a BLT-t próbáltuk ki (paprikás kolbász, bacon, paradicsom, majonéz, római saláta), meg a Dallas Cowboyt (bajor kolbász, pulled pork, coleslaw, dijoni mustár, pirított hagyma), és az a helyzet, hogy váratlanul tök elégedettek voltunk. Mármint az előképek miatt én számítottan egy kis csalódásra, de ez a 990 forintos BLT például pont annyira volt ötletes és friss, hogy amikor elfogyott, még egyet akarjak enni. Ez egyébként már csak azért is volt teljesen érthető opció, mert a BLT adagra nem túl nagy: ha délután, az ebéd és a vacsora közt be akarsz dobni valamit, tökéletes, de ezzel jóllakni délben szinte lehetetlen, valószínűleg kettőt kéne kérned, de inkább másfelet. Ha ketten összeálltok és kirendeltek hármat, meg is oldódott mindenféle probléma. Vagy kértek egy Dallas Cowboyt, ami adagra egy sokkal komolyabb versenyző és ahhoz képest, hogy egy hotdogosról beszélünk, meglepetésre tök jók még az olyan alapanyagok is benne, mint a pulled pork, pedig azt nem sok helyen csinálják jól a városban, leginkább csak a Varieté tudományos alapossággal összeállított receptjét átvevő Sophie&Benben. Szóval: ez egy jó irány, jó, hogy itt van a Buddog, lehet enni. Buddog Budapest, Ráday utca 10-12 H-Szo: 12-23 V: 14-22
Egy nap a városban Mit tud egy 188 éves cukrászda? - Ruszwurm
A várnegyedben sétálva ritkán botlunk magyar szóba. Az utcán járkáló emberek közül bőven több a turista, mint a helyi lakos, a Budapest alsóbb felén élők közül pedig valamiért kevesen jutnak fel ide. Pedig már liftek is segítenek a kissé barátságtalan várfal magasságának legyőzésében, több ponton is úgy téve, mintha nem lógna a belünk eleve, míg mondjuk a Vérmezőről felsétálunk a Gránit lépcsőn.  Ha a Mátyás-templomból kisétál szélesen mosollyal az arcán a menyasszony és a vőlegény, az arcukat leginkább távol-keleti turisták fényképezőgépének vakui villantják meg. A nézelődők hátizsákkal, rövidnadrágban állnak be a násznép közé, és az iPadjüket az ünneplők feje fölé tartva nyomkodják az exponálógombot. Mégsincs itt annyi látogató, amennyit érdemelne a környék: a Tóth Árpád sétányon például annak ellenére lézengenek kevesen, hogy az egyik legszebb sétaútvonal a városban. Rajta pedig egy megható emlékmű, amire Török András könyve hívta fel a figyelmem: a 145 éves török hódoltság utolsó helytartójának állítottak emléket a Hadtörténeti Múzeum mögött. Úgy ítélték meg, hogy amikor 70 évesen, 1686-ban elesett a várfal közelében, hősi ellenfél volt. És ha már itt sétálunk, könnyen belebotlunk a Ruszwurm cukrászdába, ami mellett nem érdemes legyintve elsétálni, mint ahogy egy átlagos turistacsalogató hellyel tennénk. Ugyanis a hely 1827-ben nyitott, 188 éve, és azóta is működik. Belépve az ajtón érezzük a kort, a biedermeier belsőnek még mindig központi eleme az egykori híres budai asztalosmester, Krautsieder által készített cseresznyefa-pult, valamint az I. Ferenc idejéből származó óralap. Tüchtig, ingbe és szoknyába öltöztetett fiatal lányok szolgálnak fel, akiknek érdemes integetni, ha leültünk, mert simán elmennek mellettünk négyszer is, mire észrevesznek. A süteménylap pedig kissé meglep minket: miközben Budapest egyre több trendi cukrászdájában kerül 700-800 forintba egy szelet torta, akár a város külső kerületeiben is (igen, a Szlovák útra célzok), addig itt 350 forinttól indulnak a sütemények, és valahol 650 forint környékén állnak meg.  A hétvégén megkóstoltam a kötelezőket: a krémesüket, a linzerüket és a Ruszwurm elnevezésű csokitortájukat. És azt kell mondanom, hogy elképesztően jó volt mindegyik. Nem gondoltam volna, hogy ennyire. A krémes krémjéről sokat elmond ez a kép: Súlyos, nehéz, mindenféle trükk nélkül is határozottan álló krém ez, ami láthatóan nagyon szeretne már magába roskadni, de épp csak a határáig jut el ennek. Nem hagyja a molekulasűrűség. Helyenként valódi vanília is feketéllik benne, a sütemény alja villával könnyen vágható, a tetejének levétele pedig egy külön izgalom: a krém nem akarja engedni, kapaszkodik bele, utána nyúl. A Ruszwurm linzer eléggé felturbózott változat: a vékony tésztán és a lekvárrétegen kívül egy nem elhanyagolható marcipánréteg is került a csokoládés borítás alá. A linzer név egyébként ehhez a cukrászdához kötődik: 1846-ban Müller Antal vette át a hely vezetését, a legkedveltebb vendége pedig Linzer Rudolf főhadnagy volt. Az ő nevére keresztelte el állítólag a süteményt. A csokoládétorta érezhetően jó minőségű kakaóból készült, a piskóta alig jut szóhoz, a krém kapja a központi szerepet. Ha megkóstolod, nem nagyon kell ízlelgetni, berobban a szádba az egész. A pogácsák is nagyon jók, simán felfoghatóak reggelinek is, egy tejeskávéval. Tömör, zsíros cuccok, a húsos haséban található ragu is remek: Rájöttem hétvégén, hogy a Ruszwurm küldetése nagyon fontos. Olyan, amit alig néhányan vállalnak magukra ma: a hagyományos receptek következetes, magas minőségű elkészítése. A Karcsikám-helyek tesztelésénél jöttem rá arra, hogy ez a fajta felfogás kiveszőben van Budapestről. A trendi, az alapanyagokra nagyon odafigyelő, minőségi éttermek legjobb esetben is újraértelmezik a magyar konyhát, de leginkább nemzetközi trendekkel keverik. Ami alapvetően jó és izgalmas folyamat, csak sajnos közben azok, akiknek a klasszikus ízek fennmaradásán kellene ügyködni, bezárnak, vagy egyre lejjebb adják a minőséget. Egyre jobban elszakad egymástól az élmezőny és a "futottak még" kategória, és alig marad középen valaki, aki gondosan, a minőségre ügyelve, kísérletezésektől mentesen kínálná nekünk a száz éves ízeket. Cukrásztermékekben a Ruszwurm ilyen. A Szamos család tulajdonában álló hely pontosan azt teszi, amit kell: 188 év történelmére építve, kompromisszumok nélkül készíti el a megszokott süteményeket, amiért tisztességes árat kér a vevőktől. Így lehet, hogy a vendégek fele csak a turista, a másik fele itt élő budapesti, aki gyerekkora óta ide jár, és a pulthoz áll sorba, hogy becsomagolva hazavihesse a rendelését. RuszwurmCím: 1014 Budapest Szentháromság u. 7Nyitva: H-V 10:00 - 19:00 Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!
Városlátogatások Szentpétervár főbb látnivalói: Az Izsák Székesegyház:
Szentpétervár főbb látnivalóiAz Izsák Székesegyház:Az Izsák székesegyház építését I. Sándor cár rendelte el és egy szinte ismeretlen francia építészre, Auguste Montferrand-ra bízta. A mocsaras talaj miatt, több mint 20 ezer cölöp tartja az épületet hordozó gránitoszlopokat.A 100 m-nél magasabb Szent Izsák székesegyház Oroszország leghatalmasabb temploma. A római Szent Péter-dóm és a londoni Szent Pál-katedrális után ez a világ harmadik legnagyobb kupolája. A nevét onnan kapta, hogy Nagy Péter születésnapja dalmáciai Szent Izsák napjára esett.Az épület belsejét rengeteg arany és féldrágakő díszíti. Csak aranyból mintegy 400 kilogrammnyit használtak fel. Több száz szobor is ékesíti a templomot. A kupola csúcsán a Szentlelket jelképező galamb látható. A gyönyörű épület elkészülése után a város főtemploma lett.Korábban a hatalmas kupolából leeresztett inga segítségével látni lehetett a föld forgását, de sajnos ezt megszüntették.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=fzmyRLs3sd0                                                                                   Forrás: Internet                                         2015 jún.                                                       Made by peter          
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!