2015. április 19. vasárnap, Emma napja

Óvatosak viszont legyünk! Több körülmény kedvezőtlen hatásának következményeként az utóbbi években elszaporodtak a kullancsok és a szúnyogokkal is gond van. Betegséget terjesztenek, de van mód a megelőzésre. A permetezés nem megoldás. Mindenkinek saját magáról kell gondoskodni, mert csak az egyéni védekezés megbízható!

A Kőröshegyi Völgyhíd az M7-es autópálya viaduktja, Magyarország jelenlegi leghosszabb hídja. A Balaton déli partjával párhuzamosan fut Zamárdi és Balatonszárszó között, Kőröshegy déli szomszédságában. A forgalomnak 2007. augusztus 8-án adták át. Ennek lábánál húzódik meg egy kis kávézó, mely egyre népszerűbb panorámájának és házi készítésű finomságainak köszönhetően.

Olaszországban kezdődött 1984-ben és 1986-ban már Magyarországon is megjelent. Nem kellett hozzá sok idő, hogy három kontinens húsz országában, százötven városnál is többen folytatódjon a futás a városért. Április 18-19-én nálunk is már harmincadszor kerül rá sor.

Újra itt van Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvénye, a Lakásvásár, amit ezúttal a CONSTRUMA kiállítás csatlakozó programjaként rendeznek meg április 15-19. között a budapesti HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, F csarnokában.

kiemelet ajánlataink

A gyógymedencéktől a látvány-medencékig, a gyermekmedencéktől az úszómedencéig, összesen tíz medencével, közel 1400 m2 vízfelülettel biztosítja a gyógyászati és wellness programokat.

Barcs Somogyország déli részén, a Dráva partján helyezkedik el. Nagy forgalmú határátkelőhellyel rendelkezik, így Somogy déli kapujaként is szokták emlegetni.

Dandár utcai népfürdő vázlatos tervét K. Császár Ferenc készítette. A fürdőt 1930-ban adták át, majd 1936-ban átalakították.

Rovatok
Budapest

A Magyar Turizmus Zrt közreműködésével 2015. március 25-27. között hivatalos delegáció érkezett Magyarországra Kínából dr. Li Jinzao, a Kínai Állami Turisztikai Hivatal elnöke vezetésével. A látogatás célja a Kína-Közép-Kelet-Európa Turisztikai Promóciós Év ünnepélyes megnyitása volt A programsorozat megkoronázásaként került sor az Edutus Főiskola szenátusi ülésére, melyen Li Jinzao elnök úr részére Professor Honoris Causa címet adományozott a Főiskola Tudományos Tanácsa.

Sok olyan vállalkozás van, ahol szeretnének több külföldivel kapcsolatba kerülni, részükre különféle szolgáltatásokat nyújtani. Egy kutatásból kiderült, hogy évente legalább százezer olyan külföldi turista látogat Budapestre, akik mit sem tudnak ezekről a lehetőségekről.

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága* bemutatta 2015-ös téli menetrendjét, amely a Magyarországról induló járatokat is tartalmazza. A Wizz Air útvonalhálózata Magyarországról 2 repülőtérről 40 úti célt tesz elérhetővé 24 országban.

gasztronómia

Budapest belvárosában, a történelmi zsidónegyed központjában átalakulóban van egy étterem. Egy meglévő, már korábban is jól ismert helyszín új belső formát, friss tartalmat kapott. Hogy marad-e sikeres, azt majd a közönsége dönti el.

Új kreatív séffel bővült a Gourmet Box csapata. A cég nem csak Magyarországon, de a közép-európai régióban is egyedüliként kínál olyan csúcsgasztronómiai fogásokat, amelyeket bárki otthon is 10 perc alatt elkészíthet és frissen tálalhat, ételkészítési szaktudás nélkül is. A sous vide (vákuum alatt) technológiával előkészített ínyenc fogások hosszan eltarthatóak, és a feltálalás előtt rövid idő alatt tökéletesre készíthetőek.

Nem panaszkodhatott az érdeklődés hiányára a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. A negyedik „Badacsony New Yorkban” rendezvényükre ismét több százan voltak kíváncsiak. Szerencsére nem kellett hozzá átrepülni az óceánt, a budapesti New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők.

művészet, kultúra

Van egy szálloda Budapesten, melynek vezetői szinte kötelezőnek érzik a kapcsolat ápolását a kortárs képzőművészekkel, és erre jó okuk is van. Sersovszky Zsuzsanna festőművésznek 2007-ben pont a névnapján nyílt itt kiállítása, most – e második alkalommal – tehetségének új oldalát ismerhetik meg a nézők.

Rég nem látott sikersorozatnak néz elébe a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Március végétől június elejéig Magyarország legnagyobb színházainak operatársulata és balettegyüttese, a Kolozsvári Magyar Opera társulata, és még két világsztár énekes is fellép a két helyszín valamelyikében, ráadásul a házigazdák is új oldalukról mutatkoznak be.

Bizony ott van és félelmetes fogsorát bárki láthatja a plakátokon. Félnünk persze nem kell, bennünket nem harap meg, sőt, ha kedvünk van, még a róla szóló dalt is megtanulhatja – aki eddig még nem tudta. Elég hozzá egy este a Vígszínházban.

érdekesség

Másfél hónap és 12 ezer megtett kilométer után hazatértek a Fellegvándorok! „Valósítsd meg az álmaidat, akkor is, ha mindenki bolondnak néz” – ezzel a mondattal köszöntötte Hankusz Kálmán fotós-producer az újságírókat, miután csaknem 50 nap elteltével Földi Zoltán pilótával visszatértek a Liszt Ferenc Repülőtér 1-es termináljára, a Földközi-tenger körüli Magnus Fusion NatGeo Expedícióról. A Fellegvándorok már készülnek a következő megmérettetésre: ősszel szeretnék körberepülni a Földet.

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét. Tekintettel a szakma kiemelt fontosságára meglepő, hogy mindezidáig az orvosi hivatásnak nem volt saját napja Magyarországon. Mostantól már van.

Az utazások iránt érdeklődő magyar közönség többsége az 1000 Út utazási irodát eddig jórészt az Oroszországba irányuló utak kínálatából ismerte. Bár szerveztek más országokba is utakat, tevékenységük fő területe ez volt. Palettájuk idén új színekkel gazdagodik.

könyv

Katonák gyakrabban, hadtörténészek ritkán írnak memoárt. Hogy a hadtörténész katona is legyen és már katonaként részletes, alapos feljegyzéseket készítsen – ráadásul mind fenn is maradjon érintetlenül – nos, ez még sokkal ritkább. Esetünkben erről van szó.

Bizonyára sokan vannak, akik ennek a felszólításnak gyakran tesznek eleget és még többen, akik ugyan gyakran tennének, de nincs rá mindig módjuk. Ez utóbbi csoport létszámának növekedéséhez most egy új könyv is hozzájárul.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem csupán a különféle fegyverek, zászlók, egyenruhák gyűjteménye. Sokkal több annál! Őrzője és megtestesítője a katonai szellemiségnek is. Rendezvényein, erről időről – időre bizonyosságot is ad.

koncert, fesztivál

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Június 13-án 22.00 órai kezdettel egyedülálló fényárba borul a 16. Open Road Fest nagyszínpada, amikor is felcsendül a rock egyik univerzális himnusza, a Final Countdown.

Blog ajánló
Egek Ura Konferencia a felhők fölött - avagy, hogyan repülnek a nagyok?
Az elmúlt napokban az Airbus bemutatta az új business jet elképzelését Ázsiában, az üzleti repülős konferencián. Hol másutt, mint keleten, elvégre egyre több a gazdag ember és a vállalat arrafelé, akik kerülnék a forgalmas reptéri terminálokat és a zsúfolt légijáratokat. Ugye vannak azok az üzletemberek, akik reggel még nem is mindig tudják, merre repülnek aznap, vagy ha tudják is, nem töltenék el a fél életüket azzal, hogy egy-két átszállással eljussanak az uticéljukra. Ők felülnek egy business jetre, útközben megbeszélnek a kollégáikkal egy csomó fontos üzleti ügyet. Nos ezek egyik változata az Airbus A319-es alapjaira épülő ACJ319 (Airbus Corporate Jet), amelynek új koncecpciójába a következő dolgok fértek bele: mini konferenciaterem a törzs első részében, beleértve a pihenő helyiséget és az étkezőt,  Éppen 15 éve, hogy az Airbus leszállította az első ACJ320-ast és azóta sok tapasztalatot gyűjtöttek. Kínában az első üzletet erre a típusra 2005-ben kötötték. Azóta huszat adtak el. Ilyen modellel repked egyébként a Magyarországon is ismert orosz  oligarcha, Viktor Vekszelberg. Az európai gyár legújabb újításai a business jet kategóriában, hogy a maximális kényelem biztosítása mellett koncentrálnak arra, hogy könnyű anyagokból építsék fel a kabint, amely így nem csak szép lesz, de a repülő a kis súlynak köszönhetően még nagyobb távolságra képes repülni. (Egy ACJ319-es hatótávja egyébként is sokkal nagyobb, mint az utasszállítóké, 11100 kilométer, hiszen lényegesen kevesebb utast és csomagot visz.) Az új business jet koncepció lehet, hogy sokkal kelendőbb lesz, mint a korábbiak, mert mellőzi a hivalkodó külsőségeket, sokkal inkább hasonlít a mai modern, de exkluzív és elegáns vállalati-irodai környezethez. A márványutánzat és az aranybetét helyett dizájnos és kenyelmes bútorok lesznek a kabinban, olyan lesz a hangulat, mint egy mai modern, ötcsillagos szállodában. Maga az utastér pedig  okoldalúbban berendezett, mint amit ma ismerünk a luxusgépekből, vagy ahogy mondjuk, az elnöki gépek piacáról. Na, itt egy jó kis videó és két kép is.  
Egy nap a városban A legjobb budapesti olasz étterem - Toplista 25-11
Pont három hete kezdtük el a ti segítségetekkel összeírni azoknak az olasz helyeknek a listáját, amiket érdemes kipróbálni Budapesten, és mi is meglepődtünk azon, hogy mennyi fantasztikus étterem van a városban: közel a felüket még nem is próbáltuk eddig.  Az elmúlt időszakban viszont felzabáltunk több kiló tésztát, szószt, darált húst, kagylót, csak hogy megtaláljuk a legjobb olaszt a városban. És most elkészült a lista, amit rögtön kettészedtünk: túl hosszú lett volna egyetlen cikkben 25 helyről írni, meg amúgy is szeretünk feszültséget kelteni, borzongató gondolat, hogy egy hétvégén keresztül várjátok majd a legjobb tíz listáját, arról nem is beszélve, hogy még nem tudtunk megállapodni az első helyezettről, így a két esélyesbe újra el kell mennünk, még egy tesztre. Szóval időt húzunk. De a 25-11. helyezettel már most megismerkedhettek (Tommy igazából nem a 25. legjobb, csak bónusz), a listának főleg ebbe a felébe fértek be azok az éttermek is, amikben viszonylag olcsón tudsz jót enni. Mert a toplista az toplista, és még a lista alján szereplő helyek is vállalhatók, az 5 pontos olaszokat már jó szívvel ajánljuk, a 6 pontosak meg vannak már annyira jók, hogy Firenzében vagy Nápolyban is elégedetten csettintenél arra a minőségre.  Kis magyarázat: az ízre minél több pontot adtunk, annál jobb, az árra minél több pontot adtunk, annál olcsóbb. Szóval mindenhol a nagy pontoknak lehet örülni. Nézzük a listát: [...] Bővebben!
Városlátogatások A Betléri kastély
A Betléri kastélyBetlér község a Sajó folyó mellett fekszik Rozsnyó várostól nem messze. A falu bányásztelepülésként keletkezett és Bethler néven említik először. A település északi végén áll az Andrássyak kastélya, melynek építése a 18. század elején kezdődött, amikor Andrássy István, egy régebbi épület alapjait felhasználva építtette fel a ma is látható várkastélyt.A nemesi család ide költözött Krasznahorka után. Ez a nemzeti műemlékként számon tartott betléri Andrássy-kastély, Szlovákia egyik legszebb ilyen jellegű műemléke. Az Andrássy kastély mai eklektikus formáját 1880 körül nyerte el, amikor Andrássy Manó, a "vasgróf" (akiről Jókai Mór a Fekete gyémántok Berend Ivánját mintázta), négy saroktornyot építtetett hozzá. Klasszicista jellegét elveszítve vadászkastéllyá és nagyúri lakhellyé vált. Jelenleg abban a formájában látható, ahogyan az Andrássy család 1944-ig használta.A kastélyt gyönyörű díszpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel. A díszpark Heinrich Nebbien, híres cseh kertészmérnök tervei alapján készült, aki többek között a budapesti Városliget alapításánál is közreműködött. A kastélymúzeum a nemesi életforma bemutatására specializálódott. A látogatás során betekintést kapunk egykori főrendjeink mindennapi életébe és lakáskultúrájába.Híres a fegyver, festmény és porcelán gyűjteménye.Andrássy Lipót által alapított barokk  könyvtár A könyvtár, eredetileg a kastélyon kívül helyezkedett el, csak később került át a kastélyba. A filozófiai, történelmi és tudományos munkákat is tartalmazó  bibliotéka, az egyik legszebb barokk könyvtárszoba Közép-Európában.Andrássy Franciska és Dénes mauzóleuma Krasznahorka-váralján Gróf Andrássy Dénes a mauzóleum építtetője, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt.A gróf egy polgárlányt, Hablawetz Franciskát vette feleségül, és ezzel a rangon alul kötött házassággal megszegte a nemesi hagyományokat, ezért apja megfosztotta az elsőszülöttnek kijáró jogoktól. Később mégis Dénes gróf örökölte az óriási vagyont, melyből bőkezűen áldozott iskolák, kórházak, árvaházak, szegényházak és múzeumok építésére. Andrássyék voltak az elsők, akik nyugdíjat fizettek alkalmazottainak.Az ifjú pár utazgatásai során annyira megszerette a ravennai építészetet, hogy a ravennai Theodorik-mauzóleumhoz hasonló mauzóleum építése mellett döntött. Az egyedülálló szecessziós műemlék építését 1904 őszén fejezték be, melyet egy nagy kiterjedésű parkkal öveztek. Dénes és Franciska házassága harminchat évig tartott, mindketten a mauzóleumban alusszák örök álmukat.A kőfalon kívül, a külső parkban helyezték el a házaspár hűséges kutyáját ábrázoló, vörös márványból készült szobor másolatát. A tacskó életnagyságú szobrát egy müncheni művész készítette. Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=q_M2-N5qljI              Betlér 2015                                                              Készítette: vinpet                                                                                               Forrás: internet
Egy nap a városban Faszaládé: a fine diningig fokozott kolbász
A kolbász látszólag nem az a műfaj, ahol óriási emberi teljesítményekre lehet számítani, de ha valaki akkora zseniális parasztkodással indítja a sütödéjét, hogy a Faszaládé nevet adja neki, arra muszáj odafigyelni. Nyilván pont ezért nevezték el Faszaládénak a helyet.   A koncepció: összeválogatnak mindenféle spéci kolbászt, ezekhez adnak mindenféle egzotikus szószt és: kész! Ehhez képest elsőre meglepően magasak az árak, egy normál adag, amivel néhány órára eltelsz, 1500-2500 forintba kerül. Van spéci menü, amiben kétféle kolbászt kapsz egy tányéron, ez a legolcsóbb, ha külön válogatsz össze kettőt, az már többe kerül. Ha meg csak egyet kérsz, éhen halsz. Szóval kábé kétszer annyit fizetsz, mint egy rendes talponállóban és feleannyira laksz jól. De itt nem a hányós, zsírböfögős, porcogós, húslégőzös értelemben telsz el. Az élmény inkább olyan, mintha este nem valami műszálas takarót húznál magadra, hanem egy különösen bársonyos, finom szövésű burokba gubózott emberméretű selyemhernyót. Érzed, hogy amit eszel, az nem fine dining, de valamilyen abszurd módon mégis az. Mert a véres hurka, amit egy hatalmas tömbből szelnek neked egészen más, mint az, amelyikből szardarabszerű zárványos esnek ki az utolsó piacos restinél (van abból is jó, de van büntetendő is), ez szinte krémes, tök harmonikus ízű és mégis tagadhatatlanul véres hurka, nemcsak valami, amire rámondják. De a kacsakolbász volt az a spéci almás lekvárral, ami új dimenzióba helyezte a műfajt, pedig ettem már néhány jót a Kispiacon például. Ötcsillagos darab. A Cink szerkesztősége épp a mellettem ülő asztalnál ebédelt, amikor teszteltem, szóval kunyeráltam tőlük sima kolbászt is (kösz, Albert), aminek az íze hibátlan volt, az állaga viszont a hurkához hasonlóan krémszerű, és ez egy kicsit zavart, de megkóstoltam a citromos disznót is szardíniás majonézzel, ami viszont szenzációs találmány: ezzel a fogással lesz létjogosultsága a kolbásznak a legnagyobb rekkenő nyári kánikulába is. Nagyon jó, ami a streetfooddal történt mostanában és ezen belül külön szuper, hogy a kolbászozáshoz hasonló klasszikus műfaj is bekerült a gasztronómiailag értékelhető halmazba. FaszaládéOktóber 6. utca 9.06706702963V-Sze: 11:30-23:00Cs-Szo: 11:30-24:00
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!