2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Negyedszer is négy napig, a Bazilika előtt
Révay András
2016.08.19 19:33
A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

 Négy napon keresztül, augusztus 25-től 28-ig biztosan a Bazilika előtt lesz a legnagyobb az országban az egy négyzetméterre jutó borászok száma. Kötetlen kóstolókkal, fogadóórával, finom falatokkal, ismerős arcokkal és jó hangulattal várnak mindenkit. A Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, elsődleges célja, hogy a jövő borász generációjának szakmai fejlődését elősegítse. Az Egyesület a 40 év alatti borászokat tömöríti, meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről. Jelenleg 34 tagjuk van, életkoruk 23 és 39 év között oszlik meg. A rendezvény lényege tehát igen egyszerűen összefoglalható: 4 nap, 34 fiatal borász, 100-nál több bor, 96 óra a legizgalmasabb magyar borok társaságában! A DiVino borbár és a Junibor Egyesület között szoros a kapcsolat. Minden évben, itt a Bazilikával szemben szervezik meg ezt a borünnepet, idén már negyedszerre kerül rá sor. Itt mind a harmincnégy fiatal borász bemutatkozik és az elmúlt év legjobb borait megkóstoltatja a vendégekkel

 A Fiatal Borászok Egyesülete nyolc évvel ezelőtt alakult, azért, hogy a szakmán belül megteremtse a kapcsolatot a fiatalok között. Hogy meg tudják vitatni egymással aktuális gondjaikat, megismerhessék egymást – emlékezett vissza a kezdetekre Hernyák Tamás. Akkoriban előfordult, hogy fiatal szakemberek, akik már tíznél több éve dolgoztak a saját borászatukban a Balaton két partján, a harmincas éveik derekán találkoztak egymással először. Ezért tűzték ki célul, hogy borvidékeken keresztül, az egész országra kiterjedően ismerjék meg egymást. Azt is megszervezték, hogy minden évben találkozzanak, mutassák meg boraikat és ezen keresztül lemérhető: tudtak-e fejlődni? Kezdetben ezt Etyeken tették, kicsi, de hangulatos találkozók jöttek létre. Ezt rövidesen kinőtték, és ezért hozták be a Junibor borbárjához, a DiVino-ba. Itt ugyanis kizárólag a Junibor tagjainak borai kaphatók! Minden évben kitaláltak valamit, ami tovább gazdagítja a rendezvényt. Tavaly ilyen volt a „Zöld szüret”, a kedvencek kóstolója, amit az idén is megismételnek.

 Valóban, erre az idén is sor kerül – erősítette meg Árvay Angelika. A boraink mind a négy napon kaphatók lesznek, de azt nem tudjuk elérni, hogy mindenki, mindig, reggeltől-estig itt legyen közülünk. Ezért a Facebook oldalunkon megtekinthető egy beosztás a „fogadóórákról”, amikor személyesen lehet találkozni, minden egyes tagunkkal. Ezen túlmenően viszont 27-én, szombaton valóban itt lesz mindenki! Az egyik program lesz a „Zöld szüret”, ami viszont nem nyilvános. Ekkor a JUNIBOR Egyesület bemutatkozási lehetőséget kínál húsz, fiatal (35 év alatti) borász számára, előzetes jelentkezés alapján. Ám amint ennek vége, kezdődik a „Kedvencek kóstolója” – ritkaságok, máshol nem kóstolható tételek a Juniborászoktól augusztus 27-én 16:00-19:00-ig a Bazilika előtti téren. Jegyek a DiVinoban kaphatók, az ára: 3500 Ft. Ebben egy ajándék pohár is benne van és korlátlan kóstolásra nyújt lehetőséget.

Az első DiVino borbár 2011. május 27-én nyílt meg a Bazilikánál és rövid időn belül Budapest egyik légnépszerűbb borozója lett. Ez volt az első olyan borbár Magyarországon, amelyik csak fiatal magyar borászok borait kezdte el árulni. A sikeren felbuzdulva, 2013 nyarán a másik üzlet is kinyitott, az akkor átépített és vendéglátóhelyek egész sorát befogadó Gozsdu udvarban. Itt a város legnagyobb borteraszával várják a látogatókat. A Bazilikánál működő üzlet konyhafőnöke, Erdei János véleménye szerint a bor és a sajt igen jó barátok. Persze nem mindegy mivel mit kínálunk együtt. Személyes kedvencei a markáns, erőteljes ízű, kék penészes, érlelt sajtok. Ezek elsősorban a testes vörösborokhoz illenek. A fehérborokhoz viszont inkább a lágyabb, fehérpenészes vagy a „rúzsos” sajtok valók.

 A bemutató egyik – a közönség által kevéssé ismert – bora a Zöldveltelíni. Nem sokan foglalkoznak vele. Inkább Mór, Etyek, Sopron, Eger környékén termelik, tehát az ország északibb vidékein. Igen bőtermő fajta. Régen főleg azért telepítették, mert nagyon nagy fürtöket hoz, szinte akkorákat, mint a csemegeszőlő. Ha engedik, hogy a tőke annyit teremjen, amennyit bír, akkor 4-5 kiló is lehet a hozama. Olyan gazdaságokban, ahol a mennyiség a fontos, ez igen jó tulajdonság, ahol viszont inkább a minőség, ott terméskorlátozással kell élni. Ha két kiló alá visszük a tőketerhelést, ez a szőlő csodákra képes! Persze kell hozzá a megfelelő évjárat – mint amilyen a 2015-ös volt – ekkor október közepéig volt halasztható a szüret. Rövid, fahordós érlelés után neutrális, nem túl behízelgő illatú, de kellemes ízű bor lett belőle.

Az Ivánvölgyi Bikavér a Sebestyén testvérpár, Csaba és Csilla munkáját dicséri. Csilla szerint ez a pincészet legfontosabb – dűlőszelektált – bora. A 2012-es nagyon meleg évjárat volt. Szekszárdon előírás, hogy legalább 45 %-ban Kékfrankos kell legyen a Bikavérben, 5 % pedig Kadarka. A bor felét tehát kárpát-medencei fajtáknak kell adni! A meleg miatt ahhoz az elegáns stílushoz, amit a pince képvisel, az arány 50 és 16 % lett a két fajta esetében. Került még bele 20 % Merlot, a többi pedig Cabernet Franc és Sauvignon. Mindegyik bort külön érlelték, különféle – többségében magyar, kevés francia - hordóban. A házasításra két év után került sor. A borokat úgy válogatták össze, hogy mindegyik fajta a legelőnyösebb oldalát mutathassa. Egyik sem uralhatja a másikat és a hordó sem nyomhatja el a fajtakaraktereket. Ez, a 2012-es évjárat most van a csúcson, most érdemes meginni, legfeljebb még öt évig tárolható. Ugyanakkor a 2013-14-15-ös évjárat ugyanebből a borból még tizenöt éves korában is tökéletes állapotban lesz.

www.juniborunnep.hu

Kapcsolódó témák

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!