2020. január 27. hétfő, Angelika és Angyalka napja
Negyedszer is négy napig, a Bazilika előtt
Révay András
2016.08.19 19:33
A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

 Négy napon keresztül, augusztus 25-től 28-ig biztosan a Bazilika előtt lesz a legnagyobb az országban az egy négyzetméterre jutó borászok száma. Kötetlen kóstolókkal, fogadóórával, finom falatokkal, ismerős arcokkal és jó hangulattal várnak mindenkit. A Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, elsődleges célja, hogy a jövő borász generációjának szakmai fejlődését elősegítse. Az Egyesület a 40 év alatti borászokat tömöríti, meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről. Jelenleg 34 tagjuk van, életkoruk 23 és 39 év között oszlik meg. A rendezvény lényege tehát igen egyszerűen összefoglalható: 4 nap, 34 fiatal borász, 100-nál több bor, 96 óra a legizgalmasabb magyar borok társaságában! A DiVino borbár és a Junibor Egyesület között szoros a kapcsolat. Minden évben, itt a Bazilikával szemben szervezik meg ezt a borünnepet, idén már negyedszerre kerül rá sor. Itt mind a harmincnégy fiatal borász bemutatkozik és az elmúlt év legjobb borait megkóstoltatja a vendégekkel

 A Fiatal Borászok Egyesülete nyolc évvel ezelőtt alakult, azért, hogy a szakmán belül megteremtse a kapcsolatot a fiatalok között. Hogy meg tudják vitatni egymással aktuális gondjaikat, megismerhessék egymást – emlékezett vissza a kezdetekre Hernyák Tamás. Akkoriban előfordult, hogy fiatal szakemberek, akik már tíznél több éve dolgoztak a saját borászatukban a Balaton két partján, a harmincas éveik derekán találkoztak egymással először. Ezért tűzték ki célul, hogy borvidékeken keresztül, az egész országra kiterjedően ismerjék meg egymást. Azt is megszervezték, hogy minden évben találkozzanak, mutassák meg boraikat és ezen keresztül lemérhető: tudtak-e fejlődni? Kezdetben ezt Etyeken tették, kicsi, de hangulatos találkozók jöttek létre. Ezt rövidesen kinőtték, és ezért hozták be a Junibor borbárjához, a DiVino-ba. Itt ugyanis kizárólag a Junibor tagjainak borai kaphatók! Minden évben kitaláltak valamit, ami tovább gazdagítja a rendezvényt. Tavaly ilyen volt a „Zöld szüret”, a kedvencek kóstolója, amit az idén is megismételnek.

 Valóban, erre az idén is sor kerül – erősítette meg Árvay Angelika. A boraink mind a négy napon kaphatók lesznek, de azt nem tudjuk elérni, hogy mindenki, mindig, reggeltől-estig itt legyen közülünk. Ezért a Facebook oldalunkon megtekinthető egy beosztás a „fogadóórákról”, amikor személyesen lehet találkozni, minden egyes tagunkkal. Ezen túlmenően viszont 27-én, szombaton valóban itt lesz mindenki! Az egyik program lesz a „Zöld szüret”, ami viszont nem nyilvános. Ekkor a JUNIBOR Egyesület bemutatkozási lehetőséget kínál húsz, fiatal (35 év alatti) borász számára, előzetes jelentkezés alapján. Ám amint ennek vége, kezdődik a „Kedvencek kóstolója” – ritkaságok, máshol nem kóstolható tételek a Juniborászoktól augusztus 27-én 16:00-19:00-ig a Bazilika előtti téren. Jegyek a DiVinoban kaphatók, az ára: 3500 Ft. Ebben egy ajándék pohár is benne van és korlátlan kóstolásra nyújt lehetőséget.

Az első DiVino borbár 2011. május 27-én nyílt meg a Bazilikánál és rövid időn belül Budapest egyik légnépszerűbb borozója lett. Ez volt az első olyan borbár Magyarországon, amelyik csak fiatal magyar borászok borait kezdte el árulni. A sikeren felbuzdulva, 2013 nyarán a másik üzlet is kinyitott, az akkor átépített és vendéglátóhelyek egész sorát befogadó Gozsdu udvarban. Itt a város legnagyobb borteraszával várják a látogatókat. A Bazilikánál működő üzlet konyhafőnöke, Erdei János véleménye szerint a bor és a sajt igen jó barátok. Persze nem mindegy mivel mit kínálunk együtt. Személyes kedvencei a markáns, erőteljes ízű, kék penészes, érlelt sajtok. Ezek elsősorban a testes vörösborokhoz illenek. A fehérborokhoz viszont inkább a lágyabb, fehérpenészes vagy a „rúzsos” sajtok valók.

 A bemutató egyik – a közönség által kevéssé ismert – bora a Zöldveltelíni. Nem sokan foglalkoznak vele. Inkább Mór, Etyek, Sopron, Eger környékén termelik, tehát az ország északibb vidékein. Igen bőtermő fajta. Régen főleg azért telepítették, mert nagyon nagy fürtöket hoz, szinte akkorákat, mint a csemegeszőlő. Ha engedik, hogy a tőke annyit teremjen, amennyit bír, akkor 4-5 kiló is lehet a hozama. Olyan gazdaságokban, ahol a mennyiség a fontos, ez igen jó tulajdonság, ahol viszont inkább a minőség, ott terméskorlátozással kell élni. Ha két kiló alá visszük a tőketerhelést, ez a szőlő csodákra képes! Persze kell hozzá a megfelelő évjárat – mint amilyen a 2015-ös volt – ekkor október közepéig volt halasztható a szüret. Rövid, fahordós érlelés után neutrális, nem túl behízelgő illatú, de kellemes ízű bor lett belőle.

Az Ivánvölgyi Bikavér a Sebestyén testvérpár, Csaba és Csilla munkáját dicséri. Csilla szerint ez a pincészet legfontosabb – dűlőszelektált – bora. A 2012-es nagyon meleg évjárat volt. Szekszárdon előírás, hogy legalább 45 %-ban Kékfrankos kell legyen a Bikavérben, 5 % pedig Kadarka. A bor felét tehát kárpát-medencei fajtáknak kell adni! A meleg miatt ahhoz az elegáns stílushoz, amit a pince képvisel, az arány 50 és 16 % lett a két fajta esetében. Került még bele 20 % Merlot, a többi pedig Cabernet Franc és Sauvignon. Mindegyik bort külön érlelték, különféle – többségében magyar, kevés francia - hordóban. A házasításra két év után került sor. A borokat úgy válogatták össze, hogy mindegyik fajta a legelőnyösebb oldalát mutathassa. Egyik sem uralhatja a másikat és a hordó sem nyomhatja el a fajtakaraktereket. Ez, a 2012-es évjárat most van a csúcson, most érdemes meginni, legfeljebb még öt évig tárolható. Ugyanakkor a 2013-14-15-ös évjárat ugyanebből a borból még tizenöt éves korában is tökéletes állapotban lesz.

www.juniborunnep.hu

Kapcsolódó témák

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!