2024. április 19. péntek, Emma napja
Régi értékek – jóízű étkek
Révay András
2016.03.30 23:45
A külföldről több-kevesebb rendszerességgel Magyarországra látogatók számára gyakran okoz gondot, hogy találjanak egy olyan éttermet, ahol az üzletfelekkel, de akár a rokonokkal, barátokkal is nyugodtan találkozhatnak. Nos, nekünk sikerült. Bizonyára lesznek, akiknek segít, ha tapasztalatainkat közreadjuk.

Siet? Gyorsan megköt egy-két üzletet és már menne is? A bárpult mellett van rá lehetőség. Valami másra vágyik? Régóta hiányolja azt a vendéglátóhelyet, ami a 20-as, 30-as években volt népszerű Budapesten? Igen, úgy hívták Café-Restaurant. Egy kávéház, amelyikben lehet munkával, beszélgetéssel eltölteni az időt, megebédelni, elolvasni az újságokat, meginni az uzsonnakávét, a különteremben üzleti rendezvényt tartani, és az ügyes-bajos dolgok elintézése után még vissza lehet térni, vacsorázni. A Firkász - stílusában és hangulatában - éppen ezt kínálja. A falakat – a hely nevéhez híven - tapéta helyett olykor száz évnél is régebbi újságok, plakátok borítják, öreg írógép, kávéházi felszerelés a díszítés. Nap közben újságírók, üzletemberek, délután egyetemisták, este filmesek, rendezők, színházból hazatérők keresik fel. Délben innen csak jóllakottan lehet elmenni, mert hétköznaponként a déli menü svédasztalos jellegű. Tizenkét fogásból szedhet a vendég, amennyi jólesik. A vezeték nélküli Internet használata ingyenes! Az ország minden borvidékéről kaphatók kiváló borok, kedvelt a csapolt sör. Érthető tehát, hogy a Firkász Nobel- és Oscar-díjas művészek, ismert személyiségek kedvenc találkozóhelye lett. Árai mégis mérsékeltek.

A magyar, angol és olasz nyelvű étlap egyik különlegessége a három „all inclusive” menüajánlat, mely a magyaros ételek mellett rövid- és más szeszesitalok korlátlan fogyasztását is kínálja. Ezeken túl természetesen lehetőség van a válogatásra sokféle másból is. A szakácsok nem ismernek lehetetlent! Mindazok, akik az étterembe este jönnek, nagy valószínűséggel nem fognak sietve távozni. Maradnak néhány órát. Az étterem másik vonzereje ugyanis – a kitűnő ételek mellett – hogy esténként itt Budapest legjobb zongoristája, Ökrös Ottó, a bárzongorista verseny győztese játszik. Ez ma már ritkaságszámba megy és sokan még külföldről is visszajárnak, hogy őt egy jó vacsora és egy üveg finom bor mellett meghallgassák.

A karakteres elnevezésű, budapesti Firkász kávéházban pár hónappal ezelőtt „Délutáni frissítő” címmel megindult irodalmi – művészeti program a vártnál nagyobb érdeklődést keltett. Néhány kultúrakedvelő ember társalgásából nehezen meghatározható műfajú, de sikeres műsor vagy inkább kötetlen beszélgetés kerekedett. Az esemény résztvevője lehet bárki, aki vendégként helyet foglal egy ilyen délutánon, hogy találkozzon divattervezővel, parfüm kreátorral, színésszel, íróval, fotóművésszel vagy valamilyen más, érdekes személyiséggel. A havonta egyszer sorra kerülő programról előzetesen mindig tájékoztatás található a kávéház Facebook oldalán.

Az éttermekkel kapcsolatban – általában – gyakori és sajnos megalapozott kifogás, hogy egy ideig valóban nagyon jó színvonalúak, ám ez idővel csökken. Nos, a Firkász esetében ez a veszély nem áll fenn. Már abban az időben, amikor egyes magyarországi éttermekről a számlázásra vonatkozóan, külföldi követségek figyelmeztetést jelentettek meg, a Firkász elnyerte a VISIBLE-2005 nemzetközi minőség-garancia tanúsítványt. A magyar minősítő rendszer, a Dinig Guide szerint az ország tíz legjobb magyaros étterme között van. A környék, tehát Budapest-Újlipótváros lakói minden évben nagyszabású utcai mulatságot tartanak a terület főutcájának tekinthető Pozsonyi úton. Az étterem itt már megkapta a kerület lakói által adományozott Pozsonyi-Piknik Csillagot kiemelkedő színvonaláért. Végül pedig – hiszen a korral haladni kell – nem marad el a nagy, amerikai székhelyű minősítő rendszer, a TripAdvisor elismerése sem. Már három egymást követő évben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben küldték el a Certificate of Excellence bizonyítványt. Az egyenletesen magas színvonalat semmi sem igazolhatja ennél jobban.

www.firkasz.hu

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?