2020. január 24. péntek, Timót napja
Riótól Pekingig – II. rész
Révay András
2016.03.13 20:47
Bár az UTAZÁS kiállítás valóban a földgolyó egészére nézve kínált válogatást, jó lehetőség volt körülnézni a hozzánk közelebb eső helyeken, sőt a hazai tájakon is. Ez utóbbiak esetében még számottevő kedvezményekben sem volt hiány!

A Mouzenidis cégcsoport 1995 óta létezik, tevékenységüket Oroszországból Észak-Görögországba való beutaztatással kezdték. Jelenleg 18 országban vannak jelen, ELLINAIR nevű légitársaságuk jövőre már 16 repülőgépet mondhat magáénak és saját szállodacsoportjaik is vannak. Ennek részei a Bomo Club Family családbarát szállodák, ahol a gyerekeknek még ének- és táncórákat is szerveznek, valamint a Bomo Club Romantic meghitt hangulatú szállodái, ahol a szolgáltatás középpontjában a kikapcsolódás áll. A Bomo Club szállodái szigorú rend szerint működnek, nagy hangsúlyt fektetnek a görög ételek és italok széles választékára, a vendégekkel több nyelven beszélő személyzet foglalkozik. Az iroda segítségével felkereshetők Görögország legszebb tájai. Makedónia és a központja, Thesszaloniki, melyet méltán neveznek Görögország második fővárosának és ahol az ősi kultúra mellett a pezsgő éjszakai élet is vonzó. Tőle délre van Pieria megye, itt az istenek lakhelye az Olymposz emelkedik, az inkább keletebbre fekvő Chalkidiki félszigetet viszont a kristálytiszta tenger, a homokos tengerpart és az érintetlen természet jellemzi. No és ott vannak még a kínálatban a szigetek, Zakinthosz, Rodosz, Kréta és Korfu, melyek mindegyike egy egész életre szóló felfedezés lehetőségével várja az utazókat. Fontos megjegyezni, hogy az előszezonra érvényes áraik a főszezonban sem emelkednek jelentős mértékben.

 Bulgária – különösen a tengerpart – néhány évtizeddel ezelőtt a magyarok egy legnépszerűbb nyári üdülőhelye volt. A strandolás, a történelmi műemlékek, a gyógyforrások, ma is várják az utazót. A legrégebbi európai templom például Szófiában van. A tengerparton a kempingektől az ötcsillagos szállodákig minden megtalálható. Vannak nyugodt helyek – például Albena, Primorsko és Szozopol - a pihenni vágyóknak, és „bulihelyek” – Burgasz, Várna, Napospart, Aranyhomok - a fiataloknak. Az árak itt is elfogadhatóak, jelzi ezt az is, hogy 2015-ben nyolcvanezer magyar turista járt Bulgáriában. Elkészült az ország kulturális naptára. Szófia a sport európai fővárosa lesz 2018-ban, 2019-ben pedig Plovdiv lesz Európa Kulturális Fővárosa. Minden üdülőhelyen adnak ki olyan kártyákat, ami a turistáknak számos kedvezményt nyújt.

 Szlovákiából nézve Magyarország nagy ország, turisztikai szempontból így is kezelik. Ezt tükrözte az is, hogy ugyancsak bőséges kínálattal jelentek meg a kiállításon, ahol a bemutatón hangsúlyozták: tavaly 19 százalékkal többen utaztunk Szlovákiába, mint a korábbi években. Számukra ez azért is fontos, mert egy magyar átlagosan ötven eurót költ naponta, kétszer annyit, mint mondjuk egy cseh. Nem befolyásolja ezt az sem, hogy ott ránk is érvényes a szabály: gyerekeknek és 62 év fölött ingyenes a vasúti közlekedés. Talán ezért is van, hogy az idén több érdekes vonat utat is szerveznek. Ilyen például a Klapka Expressz Élményvonat, mely április 24-én, a MÁV Nosztalgia és a MAHART közös szervezésében megy Komáromba a Hadijátékok színhelyére. Két csoport indul Budapestről. Az egyik vonattal, a másik szárnyashajóval jut el Komáromba, a visszaúton cserélnek. Június 25-én Mária Terézia megkoronázásának 225. évfordulóján gőzmozdony vontatta nosztalgiavonat indul Budapestről Pozsonyba, itt az utasok muzeális kocsikban ismerkedhetnek meg a „Boldog békeidők” hangulatával.

Hazai tájaink közül ezúttal válasszuk az Észak-Alföldet! Jász-Nagykun-Szolnok megyét joggal nevezik az Alföld szívének. Annál is inkább, mert a megye maga is szív alakú. A régió dinamikusan fejlődik. Az sem véletlen, hogy az évente ide érkező turisták száma meghaladja az országos átlagot. Cserkeszőlő és Berekfürdő csak a két leghíresebb a megye tizennégy termálfürdője között. A megyében tartott fesztiválokat - különösen a gasztronómiai rendezvényeket - tavaly négyszázezernél is több ember látogatta. Kiemelkedik ezek közül a Szolnoki Gulyásfesztivál és a Karcagi Birkafőző Fesztivál. Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja Tiszafüreden van. Az idén új tanösvénnyel gazdagodik a Tisza-tó, Ötvenfajta madárkülönlegességet mutat be az egyre népszerűbb, egész évben nyitva tartó rákóczifalvi madárpark. A megye központja, Szolnok városa, fejlődésének olyan lépcsőfokához érkezett melyre már régóta vártak. Még az idén megnyílik a RepTár, a repülőmúzeum mely a magyar repüléstörténet emlékeit, eszközeit és fontosabb eseményeit szórakoztató formában mutatja majd be. Berekfürdőn pedig „A szovjet repülőtér titkai” című kiállítás vonzza a történelem és a haditechnika iránt érdeklődőket.

 A kiváló borokon kívül bortúra és pincejárás ajánlatokkal is várja az itthon kalandozókat a Pannonhalmi Borvidék. A pincejárásokat évente háromszor szervezik meg: januárban Vince-napkor, Pünkösdkor, illetve Márton-nap környékén. Ilyenkor a borvidék legfontosabb nyolc – tíz pincészete nyitva van és különböző borkóstoló-csomagokkal várják a látogatókat. A bortúra pedig arra ad lehetőséget, hogy fél napot, egy napot vagy akár egy hosszú hétvégét is el lehet tölteni ezen a borvidéken. A borkóstolás mellett ugyanis kulturális, szabadidős programokat is kínálnak. A pincészetekben folyó munka többcélú. Határozott elképzelésekkel ültetnek bizonyos szőlőfajtákat, egyrészt, hogy megőrizzék a fehérboros jelleget – kötődve a Rizlinghez, Chardonnay-hez, Szürkebaráthoz – illetve, engedve a piac érdeklődésének, keresik a rosét és a vörösborokat. Sok helyen készülnek új házasítások, melyeket érdemes a helyszínen „kikutatni”. Ilyen például a 75 % Merlot és 25 % Cabernet Franc összetételű Hemina, mely többször használt, magyar tölgyfahordóban nyolc hónapon át történt érlelés után kerül palackba.

A hazai turizmus ma már elképzelhetetlen a Hungary Card nélkül. Mint eddig minden évben, most is kínál érdekes újdonságokat a kártyatulajdonosoknak. Idén talán a legfontosabb ezek közöl, hogy az összes budapesti gyógyfürdő – a korábbi 20 % kedvezménnyel szemben - féláron látogatható a kártya használatával! Remélhetőleg ez komoly forgalomnövekedést eredményezhet. Az új partnerek sorát sok szálloda és étterem gyarapítja, ilyen például Balatonalmádiban a Ramada Aurora Hotel vagy a budapesti Nika étterem és először ad kedvezményt a Magyar Színház is. Ismét ott van a kedvezményt adók sorában a Tropicarium, ahol a világ minden tájáról láthatók állatok. Egyre több más cég ajánl fel együttműködést. Összekapcsolt kedvezmények érhetők el Ráckeve és Szigetszentmiklós környékén, de ilyen nyílik meg a Duna-Gerecse Kártya birtokosai előtt is. Annak ellenére, hogy soha egyetlen fillér állami támogatást nem kaptak, a Hungary Card már több mint egy évtizede működik és minden évben egy kicsikét többet tud adni. Egy kevés támogatással akár bel- akár külföldön az egyik fontos „húzó” turisztikai termék is lehetne. 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!