2019. december 15. vasárnap, Valér napja
Sercli, sör, paprika
Révay András
2019.05.19 19:35
A legjobb hazai éttermek, pincészetek, séfek, cukrászok sörfőzők mutatkoztak be a közönségnek – no meg egymásnak is – a négy napos Gourmet Fesztiválon, Budapesten, a Millenárison. Az óriási szabadtéri kóstoló – a hűvös idő ellenére – már a legelső napon rengeteg érdeklődőt vonzott.

 Vagyunk már jó sokan az országban, akiknek a Béres név hallatán nem kizárólag a cseppek vagy egyéb, gyógyhatású készítmények jutnak eszébe. Erre a fesztiválra sem ilyesmivel érkezett a Tokaj-Hegyalján működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet. Fennállása óta először készített habzóbort és a 2019-es Holdezüst már kóstolható is volt a fesztiválon. A borvidék két legjellemzőbb szőlőfajtája a Furmint és a Hárslevelű, ezeknek már must korukban történt, 50-50 százalékos házasításával állították elő. Hűtött tartályokban együtt is erjesztették. A két fajta kitűnően kiegészíti egymást, a Furmint nagyon szép alapot, gerincet ad, a Hárslevelű pedig a virágos jegyeivel teszi harmonikussá az italt. Manapság nagyon közkedveltek a széndioxiddal dúsított borok. Itt 3,8 bar nyomással adták hozzá a gázt, ennek köszönhetően jól érezhető, pezsgő, üdítő, igazi „nyári bor” lett belőle. A fogyasztók igen kedvezően fogadták. Ugyancsak újdonság a borászat történetében, hogy az első, 2017-ben készített Brut Nature pezsgőjüket is ezen a fesztiválon mutatták be. A megnevezés azt jelenti, hogy a pezsgőt „expedíciós likőr” hozzáadása nélkül, csak a másodszori erjesztés során kialakult aromavilág megőrzésével kínálják.

 Sok évtizeddel ezelőtt az Elektrolux a magyar háztartások egyik vágyott hűtőszekrény márkája volt. Ezen a fesztiválon professzionális háztartási sütőiket, azok használatát mutatták be. Igazolást nyert, hogy a készülékek még „fesztivál körülmények között”, tehát fokozott igénybevételnek is képesek megfelelni, a háztartások számára tehát igen megbízható tartós eszközök lehetnek. Alkalmazásuk rendkívül komoly segítséget jelenthet a háziasszonyoknak. Programozni lehet a sütés időtartamát, hőmérsékletét. Víz hozzáadásával „gőzprogramok” működtethetők, akár több fokozatban is. A sütés előtt „előgőzölt” étel sokkal finomabb lehet, az ízeket jobban megőrzi és ugyanez vonatkozik a párolásra is. Biztonságosan és jobb minőségben végezhető el velük az előző nap elkészült ételek újra melegítése. Nagy erénye ezeknek a gépeknek a pontosság. A 35 fokos kelesztő programtól kezdve a 230 fokos sütésig a hőmérséklet beállítható, a sütőtérben mindig pontosan annyi is van és a folyamat bizonyosan a megkívánt ideig tart!

A tűz mindig nagy vonzerő és így volt az a Kobuta pavilonja előtt is, ahol egy japán éttermi koncepció bemutatása zajlott. Japán recept szerinti, töltött, főtt, sült tésztákat és grillen sült húsokat készítettek a látogatók szeme láttára. Az elkészült ételeket rizságyon, japán curryvel, Taré-val, japán szószokkal tálalták. Ez utóbbiak itthon készülnek, de eredeti japán recept szerint. Az ételhez köretként még különleges csípős, erjesztett – kovászos káposztára emlékeztető – fűszeres saláta jár. A név, a Kobuta japánul kisdisznót jelent. Használatának oka, hogy az étterem, ahol jelenleg dolgoznak, kis befogadó képességű. Mivel az ide látogató japánok is nagyon szeretik, rövidesen nyílik Budapesten, a Nyugati-téren egy nagyobb. Annak a neve Nebuta lesz, ami pedig a jó disznó, nagy disznó megnevezése japánul.

 Akik Amerikában jártak, gyakran találkozhattak autóbuszok oldalán a Greyhound (agár) névvel. A Gourmet fesztiválon viszont nem szürke kutya, hanem szürke liba (nálunk nyári lúd a madár neve) jelent meg néhány palack oldalán. A Grey Goose, francia búzából, ötször desztillált eljárással készült vodka. Roppant kellemes, lágy íze van. A gyártása 1998-ban kezdődött és már ebben az évben, Chicagóban elnyerte a „Világ legfinomabb vodkája” címet, San Franciscóban pedig a vodka világbajnokságon végzett az első helyen. Ez a vodka az egészen tiszta, sima íze miatt kitűnő alapanyaga koktéloknak. Kapható is volt belőle Le Grand Fizz, ahol a vodkához St. Germain bodza likőr, szóda és lime társult de különlegességnek számított a Vodka – Red Bull is, aminek az összetétele viszont könnyen kitalálható. Volt a polcokon a francia vodka mellett néhány Martini is. A Martini Negroni Sbagliato koktél például Martini Bitter, Martini Rubino vermouth és Martini Prosecco megfelelő arányú keverésével készült.

 A balatonszemesi Kistücsök étterem munkatársai nem hiába tették meg a hosszú utat, egészen érdekes újdonságokkal szolgáltak a fesztivál közönségének. Első pillanatban egyszerűnek hangzik – de nem volt az – a „Paprikás, paprikás krumpli”. Újburgonyából hagyományos paprikás krumplit főztek, grillezett kápia paprikát adtak hozzá, ami egy kis füstösséget vitt az ételbe. Egy másik ajánlatuk a „sercli gulyás saláta” még érdekesebb volt. Először is marhalábszár abálásával „abalevet” készítettek, majd ezt hagymázva, paprikázva, köménymaggal gulyáslevessé varázsolták át. Éppen csak a zöldséget nem tették bele – mellé tálalják az almaecetben savanyított sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, az egészet salátalevéllel díszítve, snidlinggel, zellerzölddel, sós citrommal, medvehagymával megszórva. Jár hozzá még kápia paprika mártás, sült kápia paprikával, furmintecettel savanyítva és természetesen a levest besűrítették a felkockázott serclivel. Nem kevés meglepetést rejtett a „sörhab, árpa, bodzás almával” sem. Vaníliás, tejes krémet sörrel elkeverve habszifonba töltötték, majd habként kinyomták egy tányérba. Almakockákat bodzaszörpbe marináltak, kissé sötétebb karamellt ugyancsak felengedtek sörrel, kis citromhéj ment még hozzá – így társult a habbal. A tetejére árparopogós került: teljesen puhára főzött árpát turmixolva, pici liszttel, vajjal elkeverve, vékonyra elkenték és ütőben két óra alatt kiszárították. Némi bodzavirággal díszítve foglal helyet a habos étel tetején.

Külföldi vendégekből sem volt hiány az idei Gourmet fesztivál négy napján. Az a’table Budapest étteremlánc tulajdonosának felkérésére egyenesen Kairóból, az ottani Sofitel szállodából érkezett Jeremy Cayron, aki korábban már dolgozott Magyarországon a Sofitelben és önálló esteket is adott. Kairóban az összes, tehát kilenc Sofitel étterem vezető séfje, naponta 144 szakácsot irányít és napi kétezer fine dinig ételadagot ad ki. Mivel az idei Gourmet fesztivál hármas mottója a sör – paprika – sercli volt, így itt mindhármat megjelenítették minden bemutatott ételükben. A pacalban a sört, az egyiptomi köftében a lágy kecskesajtot paprikakrémmel keverték el, a francia kenyérből pedig édes, bundás kenyér készült vaníliaszósszal, erdei gyümölcsökkel, ehető virágokkal, lime porral. A fesztiválon a legizgalmasabb talán a sörben lassan főtt pacal, szarvasgombás fehérbabbal, argánolajjal volt, vagy inkább az egyiptomi köfte – római köménnyel, korianderrel, fokhagymával fűszerezett sült fasírozott – lágy kecskesajttal megkent, pirított fenyőmaggal megszórt minilepényben, zöld salátával tálalva. Nem árulunk el titkot, ha sejtetjük, hogy a híres séf távolabbi terveiben szerepel az egyiptomi ízvilág hosszabb időn át tartó meghonosítása Magyarországon is.

 

Kapcsolódó témák
2019.10.17 20:43

Érte némi meglepetés azokat, akik az elmúlt hétvégén, Budapesten, a Tűzoltó utcában betértek az egyik romkocsma területén működő, „Pancs gasztroplacc” termelői piacra. A máshol is megszokott választékot itt most egy gombabolt gazdagította, de önmagában még ez is kevés. A piacon valóságos szarvasgomba minifesztivált rendeztek

Amibe, ha elég nagy volna, talán a Boldogasszony csipkéje is beleférne, de sajnos ez lehetetlen. Ez a tarsoly nem egy régi táska és a csipke sem valamilyen terítő vagy horgolt ruhadísz. Mindkettőt meg lehet enni! Bizonyára sokan meg is fogják, augusztus 18-19-20-án. Ebben a három napban várja ugyanis látogatóit a Magyar Ízek Utcája.

Gyerekkora óta szakácsnak készült és legalább ugyanennyi ideje vágya volt, hogy egyszer saját étterme lehessen. Céltudatosságát, elhatározásának következetességét mi sem jelzi jobban, minthogy 21 évesen ő lett Magyarország legfiatalabb vendéglőse. Az idén negyedszázados évfordulóját ünneplő Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa érdekes utat tudhat maga mögött.

De azért mégis van. Szokatlan találkozásra került sor a minap Budapesten, a Szarka utcai Andreas bisztróban. Mivel a jótékony ajándékozások többsége Karácsonykor éri el tetőpontját, akadt valaki, aki úgy gondolta, nem szeretne csepp lenni a tengerben. A jótékonyság nem egyszeri alkalom, be kellene építeni a mindennapokba és közösen más vállalatvezetőkkel, egész évben kell rendszeresen teret adni a segítésnek. Így talált egymásra a Pizza D’Oro cég és a bisztró – de még mások is.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről elmondhatjuk, hazánk legnagyobb alkalmazott tudományok egyeteme. Nagy figyelmet fordít a gyakorlatorientált képzésre és a szakmai kapcsolatok ápolására. Folyamatosan együttműködik a vendéglátás különböző szereplőivel. Ezúttal már másodszor rendezhette meg a neves francia Olivier Roellinger melegkonyhás szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjét, ahol a versenyzőknek fenntartható gazdálkodásból származó tengeri halakat, illetve más „tenger gyümölcseit” kellett alapanyagként felhasználniuk.

Blog ajánló
Egy nap a városban Ajándékok, amiket az élmény miatt több év múlva is viszont fogsz látni
Nyilván nem kell bemutatnom senkinek a Reflexshopot: a Nyugati közelében, az Eötvös utcában indult boltjukban olyan játékok voltak, hogy bármelyik megkeseredett felnőtt csillogó szemmel ment ki, és megint gyereknek érezte magát. Akkor volt, hogy először rájöttem: nem onnantól számít valaki felnőttnek, hogy nem játszik élvezettel. A kis üzletet később kiegészítette a tágas, budai üzlet. A Horvát utcában már volt elég hely arra, hogy az eladók szobabumerángozzanak, jojózzanak (nem egy jojóbajnok is szolgált már ki minket), vagy hogy mi is kipróbálhassunk akár több társast is, amiket az asztalokon kinyitva találunk. Az eladók minden játékot ismernek, sokszor maguk is valamelyik játék magas szintű művelői. Tudnak segíteni abban, hogy  konkrétan a te családodban, az életkorotok és érdeklődésetek figyelembe vételével mit érdemes választani úgy, hogy mindenki élvezze a dolgot. A legjobb gyerekjáték az, amivel a felnőtt és a gyerek egyformán élvez játszani (és egyébként nagyon). Az agyatlan, értelmetlen játékok a gyereket is csak ideig-óráig kötik le, de a minőségi és szép társasok, amik ugyan nem bonyolultak, de élvezhetőek mindenkinek, az a család emlékezetes együtt töltött pillanatait gyarapíthatják. Ezt de szépen mondtam. A Harry Potter pedig ebből a szempontból jó témaválasztás. Azok, akik még gyerekként élvezték az első Harry Potter könyvet - vagy esetleg a filmet - ma már 25-35 éves felnőttek, sok esetben Harry Potter kompatibilis korú gyermekkel. És ahogy kinyitod a dobozt, megérzed újra azt a bizsergést: Hányszor kívántad, hogy bárcsak meg nem történtté változtattad volna, hogy elolvastad a kedvenc könyvedet, vagy könyvsorzatodat? Ránézel a polcon, és szeretnéd újra kezdeni, de már nem lehet. A társasban, ahogy meglátod a hét különálló dobozt, és rájössz, hogy mindegyik egy külön, egymásra épülő játéksorozatot rejt, akkor ismét megcsap a titokzatos történet szele.  A játék azonban nem történet alapú, nem szerepjáték. Az egyes számú dobozban egy külön játék van, a kettest csak akkor lehet kinyitni, ha ott átjutottunk. Az első doboz viszonylag sima: jönnek a gonoszok, ártani akarnak, de Harry és a többiek visszaverik őket, és végül jó esetben le is győzik egy csata során. Minden körben megtámadnak minket, mi pedig minden körben közös munkával jutunk előre. Minden játékos jó arc, összedolgozik. Összeveszés kizárt. Későbbi dobozokban egyre nehezítik a játékot, az első játék még alapvető varázslatokkal operál, és bevezet az úgynevezett pakliépítő játékok világába, a hetedik játékra pedig már mind játéktéren, mind varázslatok terén igazán profiknak érezhetik magukat a játékosok.  Itt már előbukkannak kockák is, és a szereplőkön is meglátszik az idő. Itt az első pakli Harryje az utolsó pakli Harryje mellett: Az benne a jó, hogy a végén egy viszonylag bonyolult játékot is megtanulnak a kicsik is, mert fokozatosan viszi be őket a játék, miközben minden szint önmagában élvezetes. A szintek 40-50 perces játékot adnak, így ha egy csapat együltő helyében akarja végigvinni a csatákat, akkor 5-6 órát biztosan eltöltenek az asztalnál. De az a jó, hogy ezt simán hétfelé is lehet bontani, egy hétig játszani, úgy, hogy minden nap valami egészen újat ígér. Látni a karakterfejlődést a filmekből vett fotókon, és annak ellenére, hogy a játékban nincsenek karakterfejlődések, melléképzelhetjük.  2017-ben Mensa Select társasjátékdíjas játék. És olyan ütemben veszik, hogy tényleg sietned kell, ha ezt akarod a fa alá, mert úgy tűnik, ez 2019 karácsonyának sikertársasa. A Harry Potter: Roxforti csata (11+) elérhető itt, ára 15.990 forint. Ha mégis elfogyna, vagy fiatalabb gyereknek szánsz ajándékot, itt van még néhány izgalmas tipp. Toaster Pets rajzfilmkészítő stúdió szett5+ Ha te is aggódsz az óvodás influenszerek eljövetelétől - főleg ami a sajátodat illeti -, de szeretnéd, ha a gyereked kiélhetné a filmkészítési vágyait, akkor ez a nektek való. Ártalmatlan, játékos, egyszerű. Annyira egyszerű a kezelése, hogy a lista elején, az ötéveseknek is ajánlható kategóriában szerepel.  A játék maga egy összeszerelhető “stúdió”, amire egy okostelefont kell applikálni. A mai ötévesek pedig már két éve tudnak okostelefont használni, így ezzel nem lesz gond. Le kell tölteni egy appot, aminek a kameráját egy tükör fölé kell helyezni (tablet is ráfér az állványra), és innentől a film már csak gombnyomogatások kérdése.  csak egy stúdió szettre és egy telefonra van szükség hozzá, külön forgathatók klipek, amiket az applikáció automatikusan összevág, a gyermek csak rendező és szinkronszínész, így nem problémás a megjelenése sem. Ha benyúlsz oldalról, és mozgatod a szereplőket, akkor a videón is mozognak, anélkül, hogy a kezed látszódna, a program pontosan kivágja. Váltogathatod a kameranézeteket, a helyszíneket, és mindenhol igénybe vehetsz interaktív eszközöket: írhatsz a táblára, kinyithatod az ajtókat, meggyújthatod a tábortüzet. Miután megnyomod a Felvétel gombot, mozgathatod a szereplőt, rákattintva beszéltetheted az állatot: amit mondasz, az lesz a videón hallható szöveg, a szereplő szája is mozog ilyenkor. A felvételt lehet szüneteltetni, megbeszélni, mi lesz a következő jelenet, majd azt is rögzítve lassan felvenni a filmet. Vágni nem kell, a szüneteltetett-újraindított, kamera-váltott felvétel egymás után maga a kész videó, amit pedig meg lehet osztani, vagy lementeni. Elérhető itt, ára 8.990 forint. Macska Mancs Brancs logikai játék8+ Ez egy egyszemélyes logikai játék: macskákat kell elhelyezni egy táblán úgy, hogy minden rendelkezésre álló négyzetet elfoglaljanak az állatok. Rengeteg pálya van, különböző nehézségekkel: egy pálya megadja, melyik macskákat kell használni, valamint hogy hány szintes az adott pálya. Igen, több pályán is három dimenzióba kell összerakni a bábukat, olyan, mint egy 3D-s Tetris, macskákkal. Vaaaaagy, kutyákkal! Aki épp elvonul kicsit az ünnepi forgatagból, ezzel a konyhaasztalon elbabrálgathat fél órát. De játszhatják többen is, mert a nehezebb pályákon mindenki önkéntelenül odamondja az okosat, hogy szerinte hogyan kell, és melyik macskát hova rakni, hogy kijöjjön. Elérhető itt, ára 3.790 forint. Cat Lady12+ “A macskák az új zombik” - mondta Tom Vasel a cicarajongók egyik új kedvencéről, a Cat Lady-ről készült kritikájában. És tényleg, az elmúlt években ellepték a polcokat a cuki cicás játékok, amik közül a legtöbb belépő szintű, könnyed társasjáték. Ilyen a Cat Lady is: ez egy nagyon szép rajzokkal elkészített pakliépítő játék. Baromi aranyos. Alapszabály, hogy ha van macskád, azt etesd is meg, különben mínusz pontokat kapsz. Ha kaját szereztél, de nem ette meg senki, azért is levonást kapsz. De nem mindent eszik meg minden macska…  Gyors játék, és nagyon könnyed - ez a jelző tökéletesen ráillik -, negyed óra alatt vége, és simán együtt tud játszani vele egy kisiskolás és egy tinédzser. A Cat Lady elérhető itt, ára 5.990 forint. KLASK A Klask ötlete eredetileg egy dán faiparos mester fejéből pattant ki. A játék egy gombfoci-pálya-szerűségen zajlik. Mindenki egy bábúval van, a bábuk egy golyót lökögetnek. A cél, hogy a golyó betaláljon az ellenfél kapujába, vagy hogy az ellenfél elessen, esetleg két mágneses csapda ráragadjon. Igen, a játék eléggé mágneses. A bábunkat például az asztal alól, a kezünkben tartott mágneses rúddal irányíthatjuk. Amíg nem próbáltad, nem tudod, mennyire addiktív. A Reflexshop Horvát utcai boltjában ki van téve egy, ha két ember elkezd vele játszani, nincs megállás. Minimum negyed óra, amíg le tudsz kattanni.  Többszörösen díjnyertes partijáték, tényleg minden korosztálynak. Elérhető itt, ára 14.990 forint. Ezek tehát a legjobb Reflexshop-játékok most a családnak, ha szeretnénk, hogy életkortól függetlenül mindenki szívesen játsszon a másikkal. És higgyétek el, nincs jobb módszer a hangulatoldásra, a kínos csendek megtörésére és az emberek kezéből a telefon kiemelésére, mint a játék. Hiszen George Bernard Show is megmondta (és ez a Reflexshop mottója is): “Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani.” További játékok (galéria): Disclaimer: a Reflexshop az Egy nap a városban hirdetője
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Egy nap a városban Döbbenet ez a Fővám téri étterem-pince, főleg a föld alatt - Up & Down
A Fővám tér, úgy tűnik, kapott egy kis flancot. Nem messze onnan, ahol a város legkorábban nyitó kocsmája volt, hogy a hajnalban érkező kofák még éppen találkozhassanak az éjszakai tivornya végén a biliárdasztalon alvó lumpokkal (ez a mostani Burger King helyén állt a csarnok nyitása után), több olyan hely is nyitott, ami nem az egyszerű megjelenésével hódít. A Váci utcai forgatag egyik fontos kiömlésénél, az egyik nagy budapesti turistanevezetesség, a Központi Vásárcsarnok előtt állunk, így számíthatunk rá, hogy az egyszer beköszönő vendégek felülreprezentáltak lesznek. Az egyik itteni étterem facebookos véleményei például szinte kizárólag idegen nyelven íródtak. Aki ide jön tehát, az jól tudja, kiket akar megszólítani, és az csak részben az itt élő közösség. Így aztán az Up & Down név tökéletesen passzol ebbe az elgondolásba. Nehéz lett volna olyan nevet választani, amiről több vendég tudja, mit jelent. Már csak az a szó, hogy “étterem”, eleve leszűkíti a kört a felére. Aki egy idegen városban el akar igazodni, és meg akarja érteni az útbaigazítást, legalább az irányokat jelölő szavakat ismernie kell angolul. Kivéve Olaszországban, ott kár tudni bármit, bárhogy, az olaszon kívül. Elég menő helyen van az étterem, és a berendezés is eléggé ott van. Első ránézésre úgy érzed, hogy ez valami nagyon drága hely, nem is hinnénk, hogy van például ebédmenü, és nem is olyan unalmas, “adj valami ezeröté” fajtából, ami egyébként is kezd teljesen kiveszni a belvárosból. Steak, friss halak, rákok, szarvasgerinc mellett olyan hagyományos magyaros ételek is kérhetőek, mint a töltött káposzta gulyás vagy mangalica pofapörkölt. Mint mondtam, a turisták...De nemcsak a flanc van itt, hallottam hírét olyan tojásos nokedlinek, aminél a tojássárgáját használták csak fel, és carbonara-szerű nokedlis ételt faragtak belőle, természetesen fejes salátával. Amikor azonban egy ilyet kértem volna, a pincér közölte: már nincs az étlapon ez, és a séf is más lett azóta. Ilyen hamar séfváltás? Nem hangzik úgy, mint egy száz éves pályafutásra ácsingózó hely. De lehet, hogy csak pech, kértem az ebédmenüt. Közben elmentem a mosdóba, amihez egy lépcsőn kellett lemenni az alsó részbe. Én azt hittem, hogy odalent legfeljebb egy raktárat találok (a látványkonyha helyét belépéskor láttam), de meglepetésemre odalent a fentivel megegyező méretű pincébe jutottam. Nem is akármilyenbe: Micsoda kontraszt! Nézzük csak meg egymás mellett, milyen fent és lent. Up & Down: Állítólag amikor kikukázták a lenti részt, találták a falra kihelyezett berendezések, gépek, mérők, csövek, egyebek nagy részét. Persze a börtönajtót máshonnan akasztották, de a teherlift ajtaja - ami most a raktárat rejti - itt volt. Rendezvényekre adják ki. A vécében ezt találtam: Nem tudom, a nőiben mi lehetett, nem akartam benyitni. Az ebéd milyen volt? Nem rossz. Az előétel kocsonya pirítóssal, egészen kellemes állaggal, fürjtojással, nyers, bölléres ízekkel. A csirkemell supreme megfelelő minőségű volt, kissé szűkös adag, a mellé adott hajdinás "rizottó" köret is meglepően jól működött, annak ellenére, hogy a hajdinát nem is szeretem. A desszertet viszont nem tudtam értelmezni, a mézes krémesnek elvileg a krémes és a ropogós állagot kellett volna játékosan kevernie, de inkább száraz volt és kellemetlen. De a konyha láthatóan igyekszik, és vannak jó pillanataik. Viszont a hely maga egy vidámpark igényével bizonyította be, hogy a névadás nem üres frázis, hanem játékos látványosság, ennek pedig nagyon örülök. A kilátás pazar, a hely maga igényes, így érdemes elmenteni magunknak, ha találkozót beszélnénk meg a környéken. Up & DownCím: 1056 Budapest Fővám Tér 1.
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!