2020. április 7. kedd, Herman napja
Sercli, sör, paprika
Révay András
2019.05.19 19:35
A legjobb hazai éttermek, pincészetek, séfek, cukrászok sörfőzők mutatkoztak be a közönségnek – no meg egymásnak is – a négy napos Gourmet Fesztiválon, Budapesten, a Millenárison. Az óriási szabadtéri kóstoló – a hűvös idő ellenére – már a legelső napon rengeteg érdeklődőt vonzott.

 Vagyunk már jó sokan az országban, akiknek a Béres név hallatán nem kizárólag a cseppek vagy egyéb, gyógyhatású készítmények jutnak eszébe. Erre a fesztiválra sem ilyesmivel érkezett a Tokaj-Hegyalján működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet. Fennállása óta először készített habzóbort és a 2019-es Holdezüst már kóstolható is volt a fesztiválon. A borvidék két legjellemzőbb szőlőfajtája a Furmint és a Hárslevelű, ezeknek már must korukban történt, 50-50 százalékos házasításával állították elő. Hűtött tartályokban együtt is erjesztették. A két fajta kitűnően kiegészíti egymást, a Furmint nagyon szép alapot, gerincet ad, a Hárslevelű pedig a virágos jegyeivel teszi harmonikussá az italt. Manapság nagyon közkedveltek a széndioxiddal dúsított borok. Itt 3,8 bar nyomással adták hozzá a gázt, ennek köszönhetően jól érezhető, pezsgő, üdítő, igazi „nyári bor” lett belőle. A fogyasztók igen kedvezően fogadták. Ugyancsak újdonság a borászat történetében, hogy az első, 2017-ben készített Brut Nature pezsgőjüket is ezen a fesztiválon mutatták be. A megnevezés azt jelenti, hogy a pezsgőt „expedíciós likőr” hozzáadása nélkül, csak a másodszori erjesztés során kialakult aromavilág megőrzésével kínálják.

 Sok évtizeddel ezelőtt az Elektrolux a magyar háztartások egyik vágyott hűtőszekrény márkája volt. Ezen a fesztiválon professzionális háztartási sütőiket, azok használatát mutatták be. Igazolást nyert, hogy a készülékek még „fesztivál körülmények között”, tehát fokozott igénybevételnek is képesek megfelelni, a háztartások számára tehát igen megbízható tartós eszközök lehetnek. Alkalmazásuk rendkívül komoly segítséget jelenthet a háziasszonyoknak. Programozni lehet a sütés időtartamát, hőmérsékletét. Víz hozzáadásával „gőzprogramok” működtethetők, akár több fokozatban is. A sütés előtt „előgőzölt” étel sokkal finomabb lehet, az ízeket jobban megőrzi és ugyanez vonatkozik a párolásra is. Biztonságosan és jobb minőségben végezhető el velük az előző nap elkészült ételek újra melegítése. Nagy erénye ezeknek a gépeknek a pontosság. A 35 fokos kelesztő programtól kezdve a 230 fokos sütésig a hőmérséklet beállítható, a sütőtérben mindig pontosan annyi is van és a folyamat bizonyosan a megkívánt ideig tart!

A tűz mindig nagy vonzerő és így volt az a Kobuta pavilonja előtt is, ahol egy japán éttermi koncepció bemutatása zajlott. Japán recept szerinti, töltött, főtt, sült tésztákat és grillen sült húsokat készítettek a látogatók szeme láttára. Az elkészült ételeket rizságyon, japán curryvel, Taré-val, japán szószokkal tálalták. Ez utóbbiak itthon készülnek, de eredeti japán recept szerint. Az ételhez köretként még különleges csípős, erjesztett – kovászos káposztára emlékeztető – fűszeres saláta jár. A név, a Kobuta japánul kisdisznót jelent. Használatának oka, hogy az étterem, ahol jelenleg dolgoznak, kis befogadó képességű. Mivel az ide látogató japánok is nagyon szeretik, rövidesen nyílik Budapesten, a Nyugati-téren egy nagyobb. Annak a neve Nebuta lesz, ami pedig a jó disznó, nagy disznó megnevezése japánul.

 Akik Amerikában jártak, gyakran találkozhattak autóbuszok oldalán a Greyhound (agár) névvel. A Gourmet fesztiválon viszont nem szürke kutya, hanem szürke liba (nálunk nyári lúd a madár neve) jelent meg néhány palack oldalán. A Grey Goose, francia búzából, ötször desztillált eljárással készült vodka. Roppant kellemes, lágy íze van. A gyártása 1998-ban kezdődött és már ebben az évben, Chicagóban elnyerte a „Világ legfinomabb vodkája” címet, San Franciscóban pedig a vodka világbajnokságon végzett az első helyen. Ez a vodka az egészen tiszta, sima íze miatt kitűnő alapanyaga koktéloknak. Kapható is volt belőle Le Grand Fizz, ahol a vodkához St. Germain bodza likőr, szóda és lime társult de különlegességnek számított a Vodka – Red Bull is, aminek az összetétele viszont könnyen kitalálható. Volt a polcokon a francia vodka mellett néhány Martini is. A Martini Negroni Sbagliato koktél például Martini Bitter, Martini Rubino vermouth és Martini Prosecco megfelelő arányú keverésével készült.

 A balatonszemesi Kistücsök étterem munkatársai nem hiába tették meg a hosszú utat, egészen érdekes újdonságokkal szolgáltak a fesztivál közönségének. Első pillanatban egyszerűnek hangzik – de nem volt az – a „Paprikás, paprikás krumpli”. Újburgonyából hagyományos paprikás krumplit főztek, grillezett kápia paprikát adtak hozzá, ami egy kis füstösséget vitt az ételbe. Egy másik ajánlatuk a „sercli gulyás saláta” még érdekesebb volt. Először is marhalábszár abálásával „abalevet” készítettek, majd ezt hagymázva, paprikázva, köménymaggal gulyáslevessé varázsolták át. Éppen csak a zöldséget nem tették bele – mellé tálalják az almaecetben savanyított sárgarépát, petrezselyem gyökeret, burgonyát, az egészet salátalevéllel díszítve, snidlinggel, zellerzölddel, sós citrommal, medvehagymával megszórva. Jár hozzá még kápia paprika mártás, sült kápia paprikával, furmintecettel savanyítva és természetesen a levest besűrítették a felkockázott serclivel. Nem kevés meglepetést rejtett a „sörhab, árpa, bodzás almával” sem. Vaníliás, tejes krémet sörrel elkeverve habszifonba töltötték, majd habként kinyomták egy tányérba. Almakockákat bodzaszörpbe marináltak, kissé sötétebb karamellt ugyancsak felengedtek sörrel, kis citromhéj ment még hozzá – így társult a habbal. A tetejére árparopogós került: teljesen puhára főzött árpát turmixolva, pici liszttel, vajjal elkeverve, vékonyra elkenték és ütőben két óra alatt kiszárították. Némi bodzavirággal díszítve foglal helyet a habos étel tetején.

Külföldi vendégekből sem volt hiány az idei Gourmet fesztivál négy napján. Az a’table Budapest étteremlánc tulajdonosának felkérésére egyenesen Kairóból, az ottani Sofitel szállodából érkezett Jeremy Cayron, aki korábban már dolgozott Magyarországon a Sofitelben és önálló esteket is adott. Kairóban az összes, tehát kilenc Sofitel étterem vezető séfje, naponta 144 szakácsot irányít és napi kétezer fine dinig ételadagot ad ki. Mivel az idei Gourmet fesztivál hármas mottója a sör – paprika – sercli volt, így itt mindhármat megjelenítették minden bemutatott ételükben. A pacalban a sört, az egyiptomi köftében a lágy kecskesajtot paprikakrémmel keverték el, a francia kenyérből pedig édes, bundás kenyér készült vaníliaszósszal, erdei gyümölcsökkel, ehető virágokkal, lime porral. A fesztiválon a legizgalmasabb talán a sörben lassan főtt pacal, szarvasgombás fehérbabbal, argánolajjal volt, vagy inkább az egyiptomi köfte – római köménnyel, korianderrel, fokhagymával fűszerezett sült fasírozott – lágy kecskesajttal megkent, pirított fenyőmaggal megszórt minilepényben, zöld salátával tálalva. Nem árulunk el titkot, ha sejtetjük, hogy a híres séf távolabbi terveiben szerepel az egyiptomi ízvilág hosszabb időn át tartó meghonosítása Magyarországon is.

 

Kapcsolódó témák

A február első hetében megrendezett - Budapesten már a negyedik - SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon a versenyek és bemutatók megtekintése mellett a résztvevőknek lehetősége volt arra, hogy mintegy kétszáz kiállító kínálatával ismerkedhessenek meg. Az elsősorban szakemberek számára tartott rendezvényen érdemes volt egy kicsit fogyasztói szemmel is körülnézni.

2019.10.17 20:43

Érte némi meglepetés azokat, akik az elmúlt hétvégén, Budapesten, a Tűzoltó utcában betértek az egyik romkocsma területén működő, „Pancs gasztroplacc” termelői piacra. A máshol is megszokott választékot itt most egy gombabolt gazdagította, de önmagában még ez is kevés. A piacon valóságos szarvasgomba minifesztivált rendeztek

Amibe, ha elég nagy volna, talán a Boldogasszony csipkéje is beleférne, de sajnos ez lehetetlen. Ez a tarsoly nem egy régi táska és a csipke sem valamilyen terítő vagy horgolt ruhadísz. Mindkettőt meg lehet enni! Bizonyára sokan meg is fogják, augusztus 18-19-20-án. Ebben a három napban várja ugyanis látogatóit a Magyar Ízek Utcája.

Gyerekkora óta szakácsnak készült és legalább ugyanennyi ideje vágya volt, hogy egyszer saját étterme lehessen. Céltudatosságát, elhatározásának következetességét mi sem jelzi jobban, minthogy 21 évesen ő lett Magyarország legfiatalabb vendéglőse. Az idén negyedszázados évfordulóját ünneplő Matusz-Vad Zrt. tulajdonosa érdekes utat tudhat maga mögött.

De azért mégis van. Szokatlan találkozásra került sor a minap Budapesten, a Szarka utcai Andreas bisztróban. Mivel a jótékony ajándékozások többsége Karácsonykor éri el tetőpontját, akadt valaki, aki úgy gondolta, nem szeretne csepp lenni a tengerben. A jótékonyság nem egyszeri alkalom, be kellene építeni a mindennapokba és közösen más vállalatvezetőkkel, egész évben kell rendszeresen teret adni a segítésnek. Így talált egymásra a Pizza D’Oro cég és a bisztró – de még mások is.

Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!