2015. április 1. szerda, Hugó napja

Harmadik alkalommal szervezik meg a Tokaji borvidék legfontosabb rendezvényét. A Tokaji Tavasz eseménysorozatát a vidék több helyszínén tartják április 24 – 26 között. A változatos programok sok érdekességet – no meg jó borokat kínálnak a vendégeknek.

A Magyar Turizmus Zrt közreműködésével 2015. március 25-27. között hivatalos delegáció érkezett Magyarországra Kínából dr. Li Jinzao, a Kínai Állami Turisztikai Hivatal elnöke vezetésével. A látogatás célja a Kína-Közép-Kelet-Európa Turisztikai Promóciós Év ünnepélyes megnyitása volt A programsorozat megkoronázásaként került sor az Edutus Főiskola szenátusi ülésére, melyen Li Jinzao elnök úr részére Professor Honoris Causa címet adományozott a Főiskola Tudományos Tanácsa.

A világon számtalan ügynek, szakmának ünneplik már a napját. Ezek a megemlékezések a társadalmi megbecsülés fokmérőjét is jelentik, s egy rövid ideig az adott témára, területre irányítják a nagyközönség figyelmét. Tekintettel a szakma kiemelt fontosságára meglepő, hogy mindezidáig az orvosi hivatásnak nem volt saját napja Magyarországon. Mostantól már van.

Nem panaszkodhatott az érdeklődés hiányára a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület. A negyedik „Badacsony New Yorkban” rendezvényükre ismét több százan voltak kíváncsiak. Szerencsére nem kellett hozzá átrepülni az óceánt, a budapesti New York Palotában nemcsak a legújabb badacsonyi borokat, hanem az előszezoni balatoni programokat is megismerhették a résztvevők.

kiemelet ajánlataink

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

Rovatok
Budapest

Sok olyan vállalkozás van, ahol szeretnének több külföldivel kapcsolatba kerülni, részükre különféle szolgáltatásokat nyújtani. Egy kutatásból kiderült, hogy évente legalább százezer olyan külföldi turista látogat Budapestre, akik mit sem tudnak ezekről a lehetőségekről.

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága* bemutatta 2015-ös téli menetrendjét, amely a Magyarországról induló járatokat is tartalmazza. A Wizz Air útvonalhálózata Magyarországról 2 repülőtérről 40 úti célt tesz elérhetővé 24 országban.

Ismerős a mondás: „A legjobb otthon!” Körülnézve az Utazás kiállításon, nem is kellett nagyon tolongnunk, hogy a közmondást igazolva lássuk. Természeti szépségeket, jó ételt, italt bőséggel találunk itthon is.

gasztronómia

Visszafogottan elegáns, választékos kínálatú étterem nyílt Budapesten, közel a Nyugati pályaudvarhoz. A St. Andrea Wine & Gourmet Bár hivatalos megnyitása Szent József ünnepén volt – és ennek jelzés értéke van.

Indiai étterem több is van Budapesten. Olyan, amelyik kinőtte önmagát, ezért nagyobb helyre költözött, csak egy. Jellegzetes konyhája, ételeinek különleges, eredeti ízei miatt sokan látogatják – magyarok is, nem csak indiaiak.

Aki még nem tudta volna, az I. Nemzetközi Fagylaltfesztiválon biztosan megtanulta, hogy a fagylaltoknak ez a három fő kategóriája. Kiderült az is, hogy a közkedvelt édességből rengeteg különbözőféle készül, a fantázia e téren szabadon szárnyalhat.

művészet, kultúra

Rég nem látott sikersorozatnak néz elébe a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház. Március végétől június elejéig Magyarország legnagyobb színházainak operatársulata és balettegyüttese, a Kolozsvári Magyar Opera társulata, és még két világsztár énekes is fellép a két helyszín valamelyikében, ráadásul a házigazdák is új oldalukról mutatkoznak be.

Bizony ott van és félelmetes fogsorát bárki láthatja a plakátokon. Félnünk persze nem kell, bennünket nem harap meg, sőt, ha kedvünk van, még a róla szóló dalt is megtanulhatja – aki eddig még nem tudta. Elég hozzá egy este a Vígszínházban.

Tudós, kalandor, örök gyerek? Egyik sem vagy mind együtt? A pontos válasz megadására az életmű kutatói sem vállalkoznak. Ám eldöntheti mindenki saját magának, ha megnézi a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum legújabb kiállítását.

érdekesség

Az utazások iránt érdeklődő magyar közönség többsége az 1000 Út utazási irodát eddig jórészt az Oroszországba irányuló utak kínálatából ismerte. Bár szerveztek más országokba is utakat, tevékenységük fő területe ez volt. Palettájuk idén új színekkel gazdagodik.

Kicsit titkos, ám biztosan érdekes, misztikus világ, de könnyű megszeretni. Nincs is távol tőlünk, mégis alig ismerjük, bár lehet, hogy ez utóbbi állítás már nem lesz sokáig érvényes.

Japánban léteznek olyan hagyományos ünnepek, melyek talán ismeretlenek a legtöbb ember számára. Lássunk egy párat ezek közül!

könyv

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nem csupán a különféle fegyverek, zászlók, egyenruhák gyűjteménye. Sokkal több annál! Őrzője és megtestesítője a katonai szellemiségnek is. Rendezvényein, erről időről – időre bizonyosságot is ad.

Bár a „Holokauszt Év” hivatalosan már véget ért, az emlékezések sora még nem. Az Örkény Könyvesbolt 2015. évi programjának első rendezvénye, egy új könyv bemutatása is ebbe a sorba illeszkedik.

Az ünnepek elmúltával elérkezett a könnyelmű újévi fogadalmak megvalósításának ideje. Azoknak, akinek a listáján a fogyás is szerepel, jó segítséget nyújthat az Alexandra Kiadónál még karácsony előtt megjelent könyv, az „Olasz tészták, hagyományos ételek”.

koncert, fesztivál

A tavasz egyik legjobban várt elektronikus zenei rendezvénye kétségkívül Fritz Kalkbrenner budapesti dupla fellépése április 16-án és 17-én az Akvárium Klubban!

Budapestre jön a generációk zenei ízlését meghatározó Thievery Corporation alapítótagja, Rob Garza! A nu-disco pioneer Budapest egyik legizgalmasabb zenei - kulturális eseménye, a Petőfi Rádió BACKSTAGE vendégeként lép fel február 12-én, csütörtökön az Akvárium Klubban.

Június 13-án 22.00 órai kezdettel egyedülálló fényárba borul a 16. Open Road Fest nagyszínpada, amikor is felcsendül a rock egyik univerzális himnusza, a Final Countdown.

Blog ajánló
Egy nap a városban Egy nagyon friss fogás így tavaszra - Sáo
A Gozsdu udvarnak lassan alig marad szabadon maradt négyzetmétere, legalábbis ami a Király utca felé eső traktust illeti. A menő dizájnban és extrákban egymásra licitáló helyek között elég sokáig bökte a szemem egy leroggyant kínai büfé, ami az olcsó menüárával próbált hódítani ott, ahol rég nem ezzel kell hódítani. Aztán megjelent a Sáo. Friss, jó dizájnnal, csalogató, nyitott konyhával, vietnami-kínai fogásokkal. Egyszer már jártam bent, de épp előre bejelentkezett újságírókat repkedtek körül - őket kóstoltatták különféle fogásokkal -, így velem nem volt idejük foglalkozni (megint megerősödött bennem, milyen jól tesszük, hogy inkognitóban érkezünk a helyekre). Siettem máshová, úgyhogy kijöttem. Legközelebbi látogatásomkor este nyolc körül úgy tele volt a hely, hogy egyáltalán nem tudtam leülni. Megint kijöttem. De nem adtam fel. Jól tettem, hogy harmadszor is ellátogattam. Az egyik tulajdonos, a kivarrt kezű Wang Song Tao libbent mellém, és válaszolgatott a kérdéseimre. Kínai és vietnami fogások vegyesen (ugyanúgy kérhető húsos batyu vagy tavaszi tekercs, mint pho leves vagy bún tészta), igen, minden tészta rizstészta, a sláger pedig jelenleg az étlapról a szószos pho tészta. Imádják - mondja Wang. Akkor kérek egy szószos pho tésztát! Meg egy vietnami limonádét. Zseniális cucc mindkettő, na. A szószos tészta olyan, mint a pho leves szárazabb verziója: a lé és az egész fogás fűszerezése a pho levesre hasonlít, de épp csak annyit öntünk a tésztára, tofura és a zöldségekre, hogy kellemesen szottyos legyen. Kellemesen szottyos. [...] Bővebben!
Városlátogatások Párizsi séták: A Montmartre és a Moulin Rouge
Párizsi séták: A Montmartre és a Moulin RougeMontmartre Párizs legmagasabb dombján fekszik. Az ősi legenda szerint a rómaiak ezen a dombon fejezték le Szent Dénest, aki azonban nem halt meg, hanem csodás módon talpra állt, kezébe vette a fejét, és egy angyal elvezette a vértanúság dombjáról, a Montmartre-ról a két mérfölddel távolabbi helyre, a mai Saint Denise bazilikáig. Innen ered a domb neve: Mons Martyrium. A XV. században a montmartre-i lakosok pénzhiány miatt kénytelenek voltak eladni földjeiket, amelyeket szőlőtermesztő földművesek vásároltak meg. Azt meg tudjuk, hogy a szőlőből bor készül, és a borospincék környékén egyre-másra létesültek a zenés, táncos helyek. A fejlődés olyan mértékű volt, hogy a párizsi kereskedők követelték a szőlőültetvények és a pincék számának csökkentését.A Montmartre mára teljesen egybeolvadt a fővárossal, a girbegurba utcácskákban még ma is fellelhetőek a régi kisvendéglők. A kanyargó, meredek lépcsőkkel összekötött kis utcákat ismerhetjük az „Amélia csodálatos élete” című filmből is.Montmartre tetején egy hófehér bazilika, a Sacre-Coeur (magyarul Szent Szív) áll, melyhez hosszú lépcsősor vezet fel, ahonnan páratlan kilátás nyílik Párizsra. A templom szokatlan neve egy fogadalom következménye. 1870-ben megfogadták a Szent Szívnek, hogy ha a város felszabadul a porosz ostrom alól, tiszteletére egy templomot építenek.A festői falucskát 1860-ban csatolták Párizshoz, de a mai is láthatunk a domboldalon kis szőlőültetvényeket.Egykor a Montmartre volt a bohémvilág központja, igazi fénykorát a boldog békeidőkben (Belle-Époque) élte. Kezdetektől a művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt.Az egyedi, kissé dekadens hangulat, a kabarék, lokálok és bordélyok világának diszkrét bája vonzotta a művészvilág képviselőit. (impresszionisták, kubisták, futuristák, szürrealisták) A környéken élt és alkotott például Dalí, Monet, Picasso és van Gogh, és a mulatók királynőjének, a Moulin Rouge-nak a festője, Toulouse Lautrec. Montmartre egyedi atmoszférája ma is megmaradt. A párizsiak maguk között Dombnak (Tertre) nevezik. Az igazi kisvárosi hangulat és a lüktető világváros különleges szimbiózisa.Montmartre ma is a virágzó turizmusból él, hiszen évente több millióan látogatnak el ide. Place Pigalle :A Place Pigalle a Montmartre bejárata, valójában innen kezdődik a szórakoztató, vigalmi negyed, és tart végig a Boulevard de Clichy-n, melyen a világhíres mulató a Moulin Rouge található. Esténként azért állítólag még előfordulnak élemedettebb korú kurtizánok, némelyik talán még látta Napóleont.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=xuz0oK5vZBIA Moulin Rouge:A Moulin Rouge, a Vörös Malom, Párizs bohémvilágának jelképe. A mulatót 1889-ben Joseph Ollerés Charles Zidler alapította. A világ egyik leghíresebb mulatója igen nagy múltra tekint vissza, és máig is a turisták tömegeit vonzza. A híres revüben olyan hírességek léptek fel, mint Edith Piaf, Ginger Rogers, Yves Montand vagy Lisa Minnelli, és 2000-ben itt láttuk először a méltán híres Rippel fivéreket. A show-hoz tartozik a gyönyörű lányokból álló tánckar, a látványos kosztümök és a fantasztikus háttérképek. Ma már nem az attraktív cicis táncos lányok fellépése a fő vonzerő, bár kétségkívül igéző látvány. A legújabb show a Féerie (Tündérvilág) címet kapta, amelyben paradicsommadarak, erotikus bohócok, erőemelők, görkorcsolyás artisták és más képzeletbeli alakok tűnnek fel. A revü valamennyi jelenete a szerelmet ünnepli.Az egyik jelenetben, egy hatalmas akváriumban öt valódi óriáskígyó társaságában úszkálnak a lányok. A végén lesüllyesztik az akváriumot, de egyik boa constructor, kellő riadalmat keltve, nem akart a süllyesztőbe menni, inkább a nézőtér vonzotta, a személyzet egy tagjának kellett visszatuszkolni, a közeli asztalnál ülő nagy megkönnyebbülésére.Az előadás csúcspontja a hagyományos kánkán, a kiabálások ritmusára végrehajtott láb- és szoknyaemelésekkel, spárgázásokkal, a francia trikolor színeiben. A professzionálisan megkomponált show annyira leköti a figyelmed, hogy még a pezsgőből is elfelejtesz inni. Szerencsére az átkötések alatt azért szorgalmasan töltögettem.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=VVayRmxGMug                                                                                                 Made by vinpet
Városlátogatások Párizsi séták: Az Invalidusok Dómja
Párizsi séták: Az Invalidusok DómjaAz Invalidusok (Hadirokkantak kórháza) építésének ötlete XIV. Lajostól származik, aki 1670-ben elhatározta, hogy létrehoz egy otthont és kórházat a sebesült (invalides), és hajléktalanná vált katonák számára.De kik voltak azok az „invalidusok”? A latin eredetű szó rokkant, szolgálatra képtelen katonát jelent. A több épületből álló klasszicista mesterművet eredetileg nekik építtette a sokat háborúskodó Napkirály. Az átlagosan mintegy háromezer hadastyán élt itt, de előfordult, hogy a hétezret is elérte a számuk. Az uralkodó célja ezzel az volt, hogy a leszerelt hadfiak ne kényszerüljenek koldulásra vagy lopásra. Itt, állami költségen, a beteg, rokkant, veterán katonák életük végéig egészségügyi és szociális ellátásban részesültek.A monumentális épület Libéral Bruant francia építészt tervei alapján 1676-ban készült el. 1679-ben befejeződött a főtengelyében kettős templom, melynek közös szentélye van a kapcsolódó dómmal, melyet XIV. Lajos saját mauzóleumául építetett.1804. július 15-én itt került sor a Becsületrend első átadóünnepségére, melyet Napóleon osztott ki a bátor katonáknak szolgálataikért.Azóta a kitüntetés értéke jelentősen devalválódott. Elég annyit megemlíteni, hogy Szili Katalin és Hoffmann Rózsa is megkapta. Jean Yanne francia színész a Becsületrendet az aranyérhez hasonlította: „mindenkinek lehet”. Sőt, még a Vaterán is lehet kapni.Az Invalidusok Párizs egyik idegenforgalmi látványossága, a franciák valóságos nemzeti kegyhelye. Az épületegyüttes legszebb része az aranykupolás Dome des Invalides (Invalidusok Dómja).Napóleon szarkofágja: A dóm kör alakú, nyitott kriptájában van elhelyezve Napóleon vörös gránit koporsója. A szarkofág körül azon nagy csaták helyszínei olvashatók, ahol győzelmet aratott. Napóleon nimbusza máig töretlen. A franciák nagy része tiszteleg emléke előtt.A császár óhajának eleget téve, Szent Ilona szigetéről ide szállították a hamvait. “Óhajom, hogy hamvaim a Szajna partján nyugodjanak, azon francia emberek között, akiket annyira szerettem.”Az Invalidusokban rengeteg síremléket találunk. Itt nyugszik még Napóleon gyermeke, a Sasfiók, valamint két fivére, továbbá Foch és Leclerc marsallok, Rouget de Lislea Marseillaise-t komponistája. valamint  a mindenkori francia hadsereg hírességei.A dóm mellett magasodik a Musée de l'Armie, a Hadsereg Múzeuma, amely a világon az egyik legnagyobb, és a francia hadsereg dicsőségét hivatott hirdetni. ezen kívül egy gazdag, remek hadtörténeti múzeumnak ad helyet. Az Invalidusok eredeti épületrészében 1905 óta a nyugdíjas rokkant katonák egy másik, azóta épített és korszerűbb szárnyban kapnak helyet. A néphit szerint az épület körül elhelyezett muzeális történelmi ágyúk az Élysée palota felé irányulnak, mindenkori figyelmeztetésként a nép erejére. Érdekes nem?Napóleon Bonaparte kultusza ma is él. Kosztolányi: zsengék, töredékek, rímjátékok: összeállításában így ír a nagy hódítóról:Napóleoni buzdítás katonáihoz: Rátok tekint két félteke                                                  Hogy féltek-e?Egy agg póttartalékos sóhaja:   Mit ér, mit ér két félteke?                                                  Ha lóg az ember fél töke?" Az Invalidusokban, napjainkban is fogadnak nyugdíjas és rokkant francia katonákat. Az épületegyüttes nagyságát, szellemét és jelentőségét mi sem tükrözi jobban, mint hogy 2008. szeptember 13-án XVI. Benedek pápa 260000 ember előtt tartott itt misét.Nézzünk meg egy videót:   https://www.youtube.com/watch?v=BhqCzLIH10Y                                                                                                 Made by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!