2016. augusztus 24. szerda, Bertalan és Jonatán napja

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

A látszólag egymásnak ellentmondó két szó nem véletlenül került egymás mellé. Ez lett az 54. AGRA, Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár jelmondata a szlovéniai Gornja Radgonán. Azt jelzi: minden évben megújul! A rendezvény partnerországa az idén Magyarország, de természetesen számos más ország és régió is él a bemutatkozás lehetőségével.

kiemelet ajánlataink

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

Sümegen, a több mint hét évszázada épült Sümegi Vár lábainál fekszik a Hotel Kapitány Wellness és Konferencia.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Rovatok
Budapest

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot évről-évre rengeteg külföldi turista keresi föl és ez a gazdaságunknak jó. Azt is tudjuk, hogy jöhetnének még sokkal többen, tehát a bevételeink lehetnének lényegesen nagyobbak, de hát ezért többet is kell tennünk. Ennek érdekében a tavasszal jelentős változás következett be a turizmus ágazatának hazai irányításában.

Van egy rangos nemzetközi szervezet, melynek mibenlétéről eddig inkább csak az építész szakma legjobbjainak voltak ismeretei. Rajtuk kívül más alig halott róla. Pedig tevékenysége kiterjed az egész világra, szakértőinek véleménye fontos, iránymutató. Ez a szervezet most egyszerre két budapesti kerület munkáját is díjjal ismerte el!

Ugyanazon a napon – néhány óra eltéréssel – két szálloda megnyitására is sor került Budapesten. Az AccorHotels 2016. május 24-én, egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatta be az első két stílusos szállodáját Magyarországon – az Ibis Styles Budapest Centert és az Ibis Styles Budapest City-t.

gasztronómia

Hiába őrködik oroszlán a bejáratnál, fején a magas, fehér sapka mutatja, csöppet sincs harcias hangulatban. Mögötte, az épületben pedig – a nevéhez illően – valódi, békebeli hangulat fogadja a belépőt. Valami olyan, ami a XIX. század fordulóján volt uralkodó a Császárváros vagy Budapest cukrászdáiban.

Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

A Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Önmagában ez a tény még egy rövid hírnél többet nem érdemelne, ám az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek – joggal mondhatjuk – világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni!

művészet, kultúra

Maguk a művészek és a szervezők is meglepődtek, milyen sok érdeklődő gyűlt össze a budapesti Bolgár Kulturális Intézetben rendezett kiállítás megnyitóján. A három kortárs bolgár művész alkotásaiból rendezett tárlat szeptember 10-ig, munkanapokon 10 és 18 óra között látogatható.

A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást - köztük 61 Modigliani-művet, aktokat, portrékat és szobrokat felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket.

Van egy kerület Budapesten, ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

érdekesség

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

Megismerkedve Cegléd város értékeivel, érdemes körülnézi a szomszédságában is. Két olyan hely is van a közvetlen közelében ahol egy kicsit elidőzve, meglepő dolgokra bukkanhatunk. Az egyik Nyársapát, a másik Újszilvás.

Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

sör, bor, pálinka

Mostanában már nem számít szokatlan eseménynek, ha a Veritas Borkereskedésnél távoli vidékek különleges borait mutatják be. A kaliforniai borok ismertetése után, ezúttal Dél-Afrika néhány érdekességének kóstolójára hívták a szakembereket. Négy pincészet nyolc bora és egy pezsgő szerepelt a kínálati listán.

Ám az ügy kártya nélkül is nyerésre áll. Megvan a 21! Ebben az esztendőben ugyanis éppen 21. alkalommal rajtol el az autós Magyar Borok Útja Rallye, hogy augusztus utolsó hétvégéjén ezúttal a Balatoni Borrégiót fedezze fel.

Szokatlan felirat hívja fel magára a figyelmet egy budapesti üzlet bejárata fölött. „Csapház”. Első látásra is azonnal nyilvánvaló: itt söröket kínálnak, valószínűleg több különbözőt. Ám aki megáll, hogy eldöntse: betér-e vagy sem, nyomban észrevesz még egy furcsaságot.

Blog ajánló
Egy nap a városban Új versenyző a Jóféle Kávézók Szokatlan Helyeken versenyben - Smankerli
Leesett az állam két éve, amikor a Mexikói úti kisföldalatti-végállomás mellett, a bazársoron egy minőségi kávézót találtam. Nem mintha nem lett volna már akkor is elég sok újhullámos hely a városban, de egy olyan helyen, ahol azelőtt csak a BKV sofőrök ittak 100 forintos feketét, amit egy magát régen lekopott matricákkal hirdető delikátban kértek ki, elég furcsa jelenség volt ez. Azt gondoltam, na tessék. Itt a kávékultúránk újabb szintje. Amikor nem csak a belvárosban sétáló népeknek adnak jót. Mindenki fogékonyabb lesz így a minőségre. Így lett? Így. Egy második posztban utánajártam, hozott-e változást a helyi arcok életében a jó kávé. Kiderült, hogy melósok és öltönyösök szépen, egymás mellett szürcsölik már a jó kávét, és az eleinte leginkább ellenálló buszsofőrök is beadták a derekukat. Találtam utána Pünkösdfürdő falusias környezete és Békásmegyer paneljei között félúton egy szintén minőségre figyelő helyet. Az Araamu Café is köszöni szépen, jól boldogul, azóta a Város Hőse program része is lett. Pedig nagy kockázat olyan helyen kávézót nyitni, ahol a minőséget kereső arcok kisebb koncentrációban mennek el az ajtónk előtt. Jó kávézót ugyan lehet akárhol nyitni, de jobb helyet a belvárosi, gyalogosforgalommal megáldott utcáknál nem tudok elképzelni. A legkevésbé ideális pedig egy Pest külvárosi, Hungária körúton kívül eső helyszín, ahol olyan vastag nyomvonalon halad az autós forgalom, hogy a Google Maps autója kétszer ment végig rajta, oda és vissza.  Na, a Smankerli ilyen helyen nyitott meg nemrég. Oké, segíti a helyzetet, hogy az Uzsoki Utcai Kórház, a Mafilm, a TV2 és egy polgármesteri hivatal veszi körbe a helyet. Mégsem tűnik annyira ideális helyszínnek Zugló kevésbé felkapott, alacsony népsűrűségű részén ezzel próbálkozni. Mégis próbálkoztak. Milyen kávétok van? - indítottam. Fekete és fehér, vagyis tej nélküli vagy tejes - válaszolt a pult mögül a tulajdonos. Itt erősen elgondolkoztam azon, hogy rossz helyen járok, és frankón kóstolgat az emberünk, de nem szóltam. A kávébabra gondoltam - próbálkoztam újra. Ja, Molinari. Olasz kávésok, 200 éves múlttal, itt találtam egy a vállalatot bemutató videót. A Váci úton már működik egy kifejezetten erre a kávéra szakosodott kávézó is. Az jó lesz, kérek egyet. Gyorsan kiderült, hogy a szerencsétlen kezdés csak a tulajdonos furcsa humorának egy rossz ütemű becsúszása volt, egyébként nagyon is fontos neki, hogy elégedett vendégek kávézzanak és sütizzenek a Smankerliben. Ahol jelenleg, pár héttel a nyitás után, nem igazán tapossák egymás sarkát az emberek. Oké, lássuk a tesztet. A kávé alapvetően nem rossz, olaszos pörkölés, de a kávé elkészítése nem hozta ki belőle a maximumot. A krém vékony, az ízintenzitás alacsony, nincsenek túl nagy mélységei az italnak. De egy olaszos kávékat szeretőnek, aki korábban nem volt elkényeztetve minőséggel, egyébként egész jó, főleg ha az elkészítésen csiszolnak még (vagy más kávégépen, máshogy próbálják meg lefőzni). A sütemények jobbak az átlagnál, látszik rajuk az igyekezet (a kávézó alatti szuterén műhelyben készülnek), de sajnos a magyar cukrászati fogások, receptek, beidegződések is tetten érhetőek rajtuk. Kaptam pár falat kóstolót is más sütikből, a tonkababos csokis süti mondjuk nagyon bejött. EÉ jelöléssel árulnak különleges, cukor helyett természetes édesítőket (eritrit és xilit), a finomított búzaliszt helyett pedig teljes kiőrlésű gabona- vagy maglisztet használnak. Az EÉ islerüket kóstoltam, nem volt rosszabb, mint egy jófajta isler. A sütiknél és a kávéknál is érezhető tehát a minőségre törekvés, a jó alapanyag és a lelkiismeretesség, de egyelőre még gyakorolni kell, hogy kiforrja magát a dolog. Ahogy ott ültem, körbenéztem a weben, találok-e valamit a Smankerliről. Írt-e már róla valaki, van-e valami előzménye? És találtam is, de egészen mást, mint amire számítottam: maga a tulajdonos indított blogot a hely megnyitásáról, 2012 őszével kezdve egészen 2016 április végéig, Mit sütsz kis Szűts? néven. Nem valami olvasmányos bejegyzéseket találtam, inkább olyanokat, amiket valaki saját magának jegyzett le, gondolatokat, naplószerűen, mégis ott volt a hely megnyitásának évekig tartó története. Az összes küzdelem, az önképzés, a kávékkal, cukrászattal való ismerkedés (a pár, aki nyitotta, előtte egészen mással foglalkozott), az építkezés szívásai, az előre nem látott, mégis mindig törvényszerű csúszások.  Különös, hogy ez után mennyire más szemmel nézel egy helyre. Még mindig nem gondolod, hogy jobb kajákat kapsz, de az biztos, hogy jobban becsülöd a vállalkozót, aki mindezt végigcsinálta. Ő évek óta azért kepeszt, hogy adhasson nekem egy sütit, és lehetőleg mosolyogjak, ha beleharapok. Egy kazal pénzt öntött a helybe, hogy úgy nézzen ki, ahogy. Laza akar lenni, vevőriasztó poénokat lő, de majd megveszik azért, hogy mások is szeressék azt, amit kitalált.  Szóval tessék megbecsülni a Smankerlit. Jó dolgokat csinálnak, van még hová fejlődniük, de az tuti, hogy a Róna utcán nem találtok jobb kávézót, cukrászdát. Ha itt dolgoztok, erre jártok, ugorjatok be. Bónusz ficsöre a helynek, hogy alig találtok két sütit ugyanazzal az árral, olyan szokatlan árcímkéket láthattok többek között, mint 304, 468, vagy épp 131.  SmankerliCím: 1145 Budapest, Róna u. 161.Nyitva: K-V 11:00 - 19:00
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!