2016. június 30. csütörtök, Pál napja

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot évről-évre rengeteg külföldi turista keresi föl és ez a gazdaságunknak jó. Azt is tudjuk, hogy jöhetnének még sokkal többen, tehát a bevételeink lehetnének lényegesen nagyobbak, de hát ezért többet is kell tennünk. Ennek érdekében a tavasszal jelentős változás következett be a turizmus ágazatának hazai irányításában.

Fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli egy ország. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek!

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

Megismerkedve Cegléd város értékeivel, érdemes körülnézi a szomszédságában is. Két olyan hely is van a közvetlen közelében ahol egy kicsit elidőzve, meglepő dolgokra bukkanhatunk. Az egyik Nyársapát, a másik Újszilvás.

kiemelet ajánlataink

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Különleges hangulatú gyógyfürdő az ország egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. Fürdőszolgáltatás, gyógyszolgáltatás, kemping tartozik a fürdő tevékenységi körébe.

Rovatok
Budapest

Van egy rangos nemzetközi szervezet, melynek mibenlétéről eddig inkább csak az építész szakma legjobbjainak voltak ismeretei. Rajtuk kívül más alig halott róla. Pedig tevékenysége kiterjed az egész világra, szakértőinek véleménye fontos, iránymutató. Ez a szervezet most egyszerre két budapesti kerület munkáját is díjjal ismerte el!

Ugyanazon a napon – néhány óra eltéréssel – két szálloda megnyitására is sor került Budapesten. Az AccorHotels 2016. május 24-én, egy ünnepélyes megnyitó keretében mutatta be az első két stílusos szállodáját Magyarországon – az Ibis Styles Budapest Centert és az Ibis Styles Budapest City-t.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

gasztronómia

Hiába őrködik oroszlán a bejáratnál, fején a magas, fehér sapka mutatja, csöppet sincs harcias hangulatban. Mögötte, az épületben pedig – a nevéhez illően – valódi, békebeli hangulat fogadja a belépőt. Valami olyan, ami a XIX. század fordulóján volt uralkodó a Császárváros vagy Budapest cukrászdáiban.

Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

A Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Önmagában ez a tény még egy rövid hírnél többet nem érdemelne, ám az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek – joggal mondhatjuk – világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni!

művészet, kultúra

Van egy kerület Budapesten, ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

A Camerata Orphica vonószenekar ünnepi koncertjével megnyílt az első Zsidó Művészeti Napok rendezvénysorozata a Budapest Music Centerben. Mintegy ötven különböző program, felölelve a zene szinte minden műfaját, színházi előadások, irodalmi estek várják az érdeklődőket, egészen június 14-ig.

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

érdekesség

Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Megújulva, új időpontban és kibővült tematikával jelentkezett 2016-ban a tizedik, jubileumi FŐSZEZON utazási kiállítás és vásár. Ezentúl tavasszal, a nyári főszezon kezdetén várta az érdeklődőket egész évre szóló utazási és programajánlatokkal a Budai Várban, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon.

sör, bor, pálinka

Aki utazik, jól tudja, olykor az embert a legváratlanabb helyeken érik kellemes, maradandó élmények. Az ilyenekért nem is kell külföldre menni, itthon is van rá lehetőség bőven. Budapestről Szolnok felé autózva, elég, ha a ceglédi elágazásnál balra térünk le és felkeressük Újszilváson a Bolyhos pálinkafőzdét.

Hamvas Béla véleménye szerint a soltvadkerti borok duhajabbak a kiskőrösinél, de ez nem baj. Míg ugyanis a Parlamentben osztják a sebeket a vadkerti kocsmában gyógyítják! Úgy is kell fogyasztani ott a borokat, hogy velük bizony sebeket lehet gyógyítani! Lelkieket bizonyosan.

Valószínűleg csak a madártan szakemberei tudják, hogy a dél-balatoni borvidékhez tartozó Kishegyen él az ország legnagyobb gyurgyalag kolóniája. A hegyen dolgozó Pócz pincészet ezt a madarat választotta borai címerének – derült ki azon a bemutatón, amit a napokban, a főváros szívében, a népszerű Kadarka Borbárban tartottak.

Blog ajánló
Egy nap a városban Egymilliót adott az éhes gyerekeknek Budapest legmenőbb kínai séfje
Wangról többször írtunk már, mert olyan jó kínai ételeket készít, hogy ha egyszer beszabadulsz hozzá, elkezdesz enni és nem tudod abbahagyni. Az ő felbukkanása jó tíz évvel ezelőtt azért volt fontos pillanat Budapesten, mert a legtöbben csak az olcsó kínai büfékből ismerik a kínai kaját, amik se nem jók, sem nem autentikusak így sokaknál a kínai étel a hitvány vacak szinonimája lett. Pedig egy hihetetlenül izgalmas, alapos, mély konyháról beszélünk, tele fantasztikus fogásokkal, amik évszázadok, évezredek alatt nyerték el mai formájukat. És ezt a formát Wangnál kiválóan megismerheted. Wang azonban nemcsak remek séf, de nagyvonalú adakozó is, aki azonnal csatlakozott az éhező gyerekeket támogató projekthez, a Város Hőséhez, amikor megkerestük, így az éttermében minden támogató tag tíz százalékos kedvezménnyel tud fogyasztani. De Wang mester nem állt meg itt: amikor indult a projekt, egyből jelezte, hogy szeretne a legmagasabb, 7,5 ezer forintos havi díjjal beszállni klubtagként is (így már kedvezménnyel fogyaszthat a saját éttermében), és nemrég kiderült, hogy egy még nagylelkűbb gesztussal is támogatta a projektet: adott egymilliót a Város Hőse éhező gyermekeinek, amit mint rendesen, a Gyermekétkeztetési alapítvány juttatott el élelmiszer formájában a rászorulóknak. Wang egyébként a nyereményét adta át a gyerekeknek: még tavaly indult A milliomos szakács című TV2-s főzőműsorban, amiben egyebek között Széll Tamás zsűrizte az ismert séfek fogásait, a nyolcadik epizódot meg szép alaposan megnyerte Wang, és a dicsőség mellett egymillió forintot is bezsebelt. Az örömködés benne is van a műsorban, azt viszont már ügyesen kivágta a TV2, amikor Wang felajánlotta a nyereményét az éhező gyerekeknek. Én sem tudtam róla, amíg a Gyermekétkeztetési Alapítvány nem jelezte, hogy érkezett egy nagyobb összeg a számlára, és el nem kezdtünk nyomozni, hogy honnan. A TV2-től vagy egy hónapja próbálom elkérni a kivágott részt, de a jelek szerint ott most fontosabb dolgok is vannak ennél, meg éhező gyerekek azt hiszem, hivatalosan nincsenek is, úgyhogy az őket támogató Wangról készült képsorokat nyilván nem szívesen mutatják meg. De attól még tény: Wang behozta az éttermét a Város Hőse projektbe, egyúttal klubtag is lett, aztán rögtön felajánlotta az egymilliós nyereményét is, amiből nagyon sok kisgyerek tud jól lakni, kevés magyar születésű vállalkozó szokott ennyire nagyvonalú lenni. Amúgy te Város Hőse tag vagy már? Ha nem, nézd meg, miről szól ez az egész!
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!