2015. július 28. kedd, Szabolcs és Alina napja

A telihold fénye világítja meg 2015. augusztus 1-jén, szombaton Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejét. Ezt a különleges hangulatot élhetik át mindazok, aki részt vesznek a Gemenc Zrt. túráján. Neszek, fények, illatok, amelyeket csak éjszaka érezhet az erdőjáró. – Ezt kínálja az erdőgazdaság programja.

Augusztus utolsó hétvégéjén indul majd el a hagyományos Magyar Borok Útja Rallye, de ez már a huszadik lesz a sorban! Nem véletlen tehát, ha a készülődés a megszokottnál is nagyobb a szervezők körében. Igaz, néhány dolog még titok, de van, amiről már beszámolhatunk olvasóinknak.

A cím lehetne akár „Tizenharmadik a tizenharmadikban” is, mert tizenharmadszor nyílt meg a joggal hagyományosnak nevezhető virágkiállítás Budapesten a XIII. kerületben, a Gyöngyösi sétányon.

A három napos rendezvény felidézi Gyula városának török kori történelmét, a végvári vitézek és a török hódítók életébe engedve bepillantást. Hagyományőrző egyesületek, csatajelenetek, rabszolgavásár, zenés estek és még sok más színes program várja a múlt iránt érdeklődőket a végvári rendszer egykori esősségének, Gyula várának tövében. A rendezvényen az idején idén jelmezes idegenvezetés lesz!

kiemelet ajánlataink

Különleges hangulatú gyógyfürdő az ország egyik legjobb gyógyvizével rendelkezik. Fürdőszolgáltatás, gyógyszolgáltatás, kemping tartozik a fürdő tevékenységi körébe.

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Rovatok
Budapest

Június közepén egy új szálloda nyílt meg Budapesten, az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában. A Prestige Hotel Budapest egy arab tulajdonú szállodalánc tagja, éttermét pedig az egyik legsikeresebb hazai étterem konyhafőnöke irányítja.

Június 14-én a varázslatok birodalmává változik a Pagony! A Gellért Fürdő közvetlen szomszédságában, az egykori gyerekmedencék helyén, gyönyörű környezetben lép fel Hajnóczy Soma, kétszeres bűvész világbajnok, Kelle Botond és Juhász Marci, akik káprázatos trükkjeikkel varázsolják el a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált a szórakozás!

Az újdonsült mozgalmat egy belvárosi wokbar indította el, ahol a város lüktetése, az egészséges táplálkozás és a mozgás öröme találkozik. Célja, hogy a nagyvárosi embereket hosszútávon sportolásra és életmódváltásra ösztönözze. Csobot Adél, Debreczeni Zita és Molnár Andi most együtt tesztelték a legújabb mozgásformát, amelyhez a nyár folyamán bárki csatlakozhat szerdánként az Egyetem téren.

gasztronómia

Egy ideje már nyilvánvaló: a főváros mellett vidéken is egyre több kiváló éttermet találunk. Bemutatunk három olyan célpontot, ahová mi is ellátogattunk és a gyönyörű táj mellett az éttermekért is érdemes felkerekedni.

No nem a „kis Szűcs” a nyelvgyötrő mondókában, hanem jó sokan, a valóságban. Budapesten, a Rákóczi híd budai oldalán, az Egyetemisták Parkjában, június 12-14 között, a III. Fröccs és Barbecue Fesztiválon. A grillezett ételek mellett a fröccsök számos válfajával is megismerkedhetnek majd a látogatók.

A június 8-14 közötti héten a Fesztivál résztvevőinek lehetőségük nyílik több olasz élelmiszer specialitás megízlelésére az olasz élelmiszerekre szakosodott üzletekben, amelyek egyre több minőségi olasz termékkel vannak jelen. De lehetőségük lesz cappuccinoból és briósból álló reggelit választani az elmúlt években megnyitott és nagy sikert elért kávézók és bárok egyikében, próbára tehetik a kitűnő olasz „street food” különlegességeit, amely növekvő tendenciát mutat Budapesten is, és végül - dulcis in fundo – a minőségi kézműves fagylaltot, amely hatalmas sikert ért el Magyarországon.

művészet, kultúra

A Munkácsy-díjas Somogyi János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a budapesti Radnóti Miklós Művelődési Házban. Neve a művészeteket kedvelők körében is kevéssé ismert, a – nem szakember – közönség pedig szinte semmit nem tud róla. Ám munkássága komoly figyelmet érdemel.

Budapesttől Londonig, hat helyszínen is láthatja az idén a közönség – június 29. és július 3. között - az Armel Opera Festival előadásait, és akkor a rádió és televízió közvetítéseket még nem is említettük. A műsoron sokak által jól ismert és kedvelt darabok mellett Magyarországon még sohasem játszott, mű is szerepel.

Szűknek bizonyult a DUAL ART Galéria a budapesti Királyi Pál utcában, amikor az ismert művész-házaspár „Egyensúly” című kiállítását nyitották meg. Olyannyira, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan – szakértő, műértő által tartott – megnyitó beszédet is a galéria előtt az utcán mondták el.

érdekesség

Főként ez a három szükséges ahhoz, hogy egy álom idén is megvalósuljon. Kellenek még segítők – jócskán – vállalkozók, no meg vállalkozó kedvű emberek, akik ott lesznek augusztus 29-én, a „Nagy Keresés Napján” a HUNGEXPO területén és részt vesznek a játékban.

Nem mindennapi képek készültek a Tejútrendszerről a Zselici Csillagparkban, amely június elején nyitotta meg kapuit Kaposvár mellett. Az alacsony fényszennyezésnek hála olyan ragyogóan látni a csillagokat, mint kevés helyen Európában.

Budapest méltán híres pezsgő és dinamikusan fejlődő éjszakai életéről: éttermek, klubok, kocsmák, romkocsmák és szórakozóhelyek rendkívül széles palettája fogadja a városba özönlő turistákat, akik közül sokan kifejezetten szórakozási céllal érkeznek ide, és persze a helyiek is szívesen kapcsolódnak ki a színes, izgalmas budapesti éjszakában. Természetesen nem hiányozhatnak a kínálatból a kaszinók sem a szerencsejátékokat kedvelők számára. A fővárosban jelenleg öt játékterem várja az érdeklődőket öt különböző belvárosi és külvárosi helyszínen, melyek mind a Las Vegas Casino láncolathoz tartoznak. A kaszinók 2014-ben és 2015-ben néhány éves szünet után nyitottak újra, így a főváros lakói és látogatói megújult és színvonalas helyszíneken élhetik át ismételten a játék izgalmait és a nyerés élményét.

koncert, fesztivál

Versengő utcazenészekkel, izgalmas nemzetközi produkciókkal és kiváló hazai formációkkal várja Veszprém megújult belvárosa az OTP Bank Veszprémi Utcazene Fesztivál látogatóit július 22-25. között. A fesztivál kezdetével indul a szavazás is és a végén kiderül, ki lesz idén az ország legjobb utcazenésze.

Három nap múlva ismét a Budai Várban ünnepelhetünk az ország első számú sör- és gasztrofesztiválján. A június 11-14. között zajló V. Jubileumi Sörfesztivál 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a Budai Várban. Az idei vendégország Belgium, kiemelt szerepet kap a streetfood, és természetesen a SÖR. A fesztivál szervezői a Magyar Sörgyártók Szövetségének közreműködésével öt olyan, sörrel kapcsolatos érdekes tényre hívják fel a figyelmet, amelyet a magyar sörfogyasztó közönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismer.

Az EFA 2015. május 20-án közreadta a 2015-2016-os évre EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) minősítést kapott fesztiválok listáját. A nemzeti zsűrik illetve a nemzetközi zsűri értékelő munkájának megfelelően 31 ország 761 fesztiválja került be az EFFE-minősítettek első körébe. A minősített fesztiválok listája megtekinthető a www.effe.eu honlapon. Az online fesztiválkalauz, amely Európa legjobb fesztiváljairól tájékoztatja majd a közönséget, 2015 nyarán indul el.

sör, bor, pálinka

Harmadik alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Tagore sétányon, az ország talán legszebb vízpartján a VinCE Balaton borfesztivált. A Kékszalag tókerülő vitorlásversennyel egyidőben hűs borral teli pohárral szurkolhatunk a versenyzőknek a parton, de akár hajóról is, a fesztivál különlegessége ugyanis, hogy boros „élménykurzusokat” tartanak yachtok fedélzetén. A VinCE Balaton idén már a Nagyon Balaton programsorozatának része.

Június közepén zajlott hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat. Az idei volt a borverseny történetének legjobb sorozata: kiváló borok versengtek, a bírálóknak ezért nem volt egyszerű a dolga.

Augusztus 1-jén street food finomságokkal, remek borokkal és élőzenével várják a látogatókat a Gilvesy pincészet Szent György-hegyi birtokán.

Blog ajánló
Egy nap a városban Megérkeztek a kockafánkok Budapestre: The Box
Oké, képzeld el, hogy jó fánkokat akarsz eladni a városban és szeretnéd valahogy felhívni magadra a figyelmet. Ez azért nehéz meló, mert jó fánkból már van néhány Budapesten, és ha te elkészíted az ötödiket-hatodikat, az a kutyát sem érdekli. Ráadásul a fánk nem olyan műfaj, mint a hamburger, ahol rengeteg játéklehetőség van az ízekkel, és ahol még bőven van hova nőni. Mi például a londoni is a párizsi útjainkon kipróbálhattuk, hogy mekkora tartalék van még a húspogácsában és a sajtokban is:     Nem, a fánk az fánk, ha jó, jó, ha nem, nem, körülbelül ennyi és már bőven akadnak olyan helyek Budapesten, amik elkezdték kimaxolni a műfajt. Szóval mit teszel, hogy felhívd magadra a figyelmet? Kimatekozod a szögletes fánkot. Biztos van valami ideológia a Box négyszögletű fánkjai mögött, de én majdnem biztosra veszem, hogy pr-szempontok vezérelték azt a kezet, amelyik kialakította a formát. Tegyük hozzá: ez nem baj. A Box ugyanis abszolút megérdemli a figyelmet, mert amit készítettek, annak ott a helye a néhány tagot számláló élmezőnyben. A fánkok tésztája friss, könnyű, az ízesítés meg elegáns: olyan tételek vannak a listán, amilyennek máshol nem találkozol, ráadásul egyik verzió sem gejl, vagy túlzó, mindegyik fánk jó ízléssel készült, tényleg, ritka, hogy ennyire nem lehet mellényúlni. És a fenti állítás még a triplacsokis fánkra is igaz, pedig itt aztán könnyű lenne félremenni, vagy valami torzszülöttet alkotni, de nem, a Box megoldotta, hogy valóban háromféle csokiízt, konzisztenciát érezz a szádban, a végeredmény mégse tolakodó legyen, csak izgalmas. Nem olcsón, mert 390 forintba kerül egy fánk, de megoldotta. The Box DonutBudapest, Teréz körút 62H-Sz: 7:42-20:00V: 9:42-20:00
Városlátogatások Szentpétervár főbb látnivalói 1.rész
Szentpétervár főbb látnivalói 1.részAz Ermitázs:Mivel is kezdhetnénk mással egy szentpétervári sétát, mint az Ermitázs és a történelmi nevezetességű Palota tér látogatásával.Az Ermitázs több épületből áll: a Téli Palota, és a szomszédos cári épületek: a Kis Ermitázs, a Régi és az Új Ermitázs, továbbá az Ermitázs Színház alkotják. Ez volt az orosz cárok első számú rezidenciája. A Palota térhez vezető Milliomosok utcájában egykor a cári családhoz közeli arisztokrácia élt. A félköríves vezérkari épület, és a Téli Palota által közrefogott tér közepén a Napóleont legyőző I. Sándor 47 méter magas oszlopa emelkedik. A korabeli cári ukáz szerint, ennél magasabb épület nem lehet a városban. Egyetlen, 600 tonnás gránittömbből faragták ki, amivel a világ legnagyobb, egy darabból álló emlékművének számít. A téren, ahol egykor a vöröskatonák rohamoztak, most különféle előadásokat, rock-koncerteket rendeznek, látogatásunk idején itt volt a nemzetközi maratoni verseny befutója.Az épületek káprázatos, aranydíszítésű márvány lépcsőin turisták százai tülekednek.A termekben több különálló gyűjtemény tekinthető meg. A reneszánsz festők közül Leonardo da Vinci, Michelangelo és Tiziano, a későbbi korszakokból Nicolas Poussin, Renoir, Degas, Monet, Matisse, Gauguin, Van Gogh, valamint Picasso képei láthatók. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nincs olyan jelentős alkotó, akinek a képeire ne lehetne rábukkanni a szövevényes barokk folyosókban és termekben bolyongva.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=zN18Rv_qUzEA Vérző Megváltó templom:A lenyűgöző szépségű építmény egy emléktemplom, melyet II. Sándor cár életét kioltó merénylet helyén emeltek. A látvány kívül-belül fantasztikus. A mozaikokkal burkolt falak ezernyi tükörként verik vissza a fényt, az egész belső tér aranyban ragyog.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=sFnMe-O-nc4                                                                                                             Forrás: Internet                                         2015 jún.                                                       Made by peter
Városlátogatások A cárok nyár palotái
A cárok nyár palotáiHa kigyönyörködtük magunkat a városban, akkor látogassunk el a cárok pihenőhelyeire, Puskinba és Peterhofba!Petrodvorec - PeterhofA két név azonos helyet takar, a szlávos Petrodvorec (Péter kastélya) németes változata Peterhof. Szentpétervár felépítése után Nagy Péter cár, francia mintára, gyönyörű, nyári palotákat emeltetett a város körül. Peterhof erdős terület volt, a cár 1714-ben rendelte el a palota építését, melyet 1723-ban már fel is avattak.Érdekesség, hogy a pompázatos palota helyett, Nagy Péter szívesebben lakott a parkban lévő pavilonokban. A barokk stílusú, 16 m magas természetes teraszra emelt palotát Francesco Rastrelli tervezte és építette. Az épület homlokzata a tenger felé néz, 270 méter hosszan fehér oszlopok és ablaknyílások tagolják. Ez a fantasztikusan szép épület a Nagy vízlépcső fölött emelkedik, amely természetes eséssel lenyúlik a tengerig.A  lépcsőzetesen kialakított földterület felső szintjéről, a Finn-öböl és a Balti-tenger látható, és a távolban felsejlik Szentpétervár is. A Bolsoj Kaszkad (Nagy Vízlépcső) a legelegánsabb létesítmény, lépcsőfokokon zúdul le a víz. a vízesés két oldalán ókori istenek és istennők aranyozott szobrai láthatóak. A vízlépcső Peterhof szimbóluma. Ilyen vízlépcsőnek még a legelszántabb környezetvédők is örülnének.A palota kertjében, 64 szökőkút található, percenként 34 m3 víz lövell fel a kutakból a több mint 20 hektáros parkban. A vízrendszer különlegessége, hogy teljes egészében a gravitáció működteti.Minden szökőkút más-más trükkel működik. Az egyik vízfátylán átlépve teljesen szárazon sétálhatunk középen, míg a másik mellett gyanútlanul elhaladva hideg zuhany fogad. Nagyon sok ötletes és látványos megoldást láthatunk. Van ahol egy gombából, vagy tulipánokból folyik a víz. Másutt oroszlánfejű vízköpő lövelli magasra a vízsugarat, majd delfinek és nimfák permetezik szét a vizet.Sajnos olyan szökőkutat nem találtam, amely vodkát repít a magasba. A Sámson kút:A svédek elleni hadjárat jelképe az egyik legnagyobb medence, amelynek közepén, egy sziklán állva Sámson küzd az oroszlánnal. Az 1709-ben vívott csata Szent Sámson napján dőlt el, amikor az orosz cár Poltavá ban legyőzte a "svéd oroszlánt". Gyönyörködjünk egy kicsit a parkban és a szökőkutakban:A park tenger felőli oldalán van a Monplaisir palota, ahol Nagy Péter kávé helyett konyakot szeretett tölteni a vendégei csészéjébe. Az emeleten állt az ebédlő, az asztal egyik felét le lehetett ereszteni a földszintre, ahol a személyzet újból megteríthette. A cár házirendje szerint tilos volt csizmában lefeküdni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=_wS8klfyb4kCarszkoje Szelo – PuskinCarszkoje Szelo a cárok nyaralója, Nagy Péter cártól a Romanov dinasztiáig az orosz uralkodói családok kedvelt nyári rezidenciája volt, ahol szinte minden építészeti stílus felfedezhető.A Szentpétervártól 25 kilométerre fekvő terület neve feltehetően Szarszkaja Miza volt, ami a finn Saarismoisio („magaslati udvarház”) szóból származtatnak a kutatók. A palota köré települt falut eleinte Szarszkoje Szelo-nak hívták, amikor elkészült a palota, megkapta a Carszkoje Szelo, azaz „cári falu” nevet.A település házait nagyrészt gazdag szentpétervári családok építtették Erzsébet és Nagy Katalin cárnők uralkodása alatt, ebben a városban volt először villanyvilágítás. 1937-ben a költő születésének 100. évfordulója alkalmábólPuskin lett a település neve.Rastrelli, olasz építőmester tervei alapján készült palotához egy díszkapun keresztül lehet bejutni, mely előtt rezesbanda köszönti a látogatókat.A kapun stilizált E betű (oroszul “Ekaterina”)hirdeti a palota tulajdonosát.Az orosz barokk gyöngyszemének is emlegetett háromemeletes palota szépsége elbűvölő.A belső kialakítás művészi gazdagsága és pompája a cári időket idézi. Nagyterme a maga 50 m-es hosszúságával és 18 m-es szélességével Európa legnagyobb és legelegánsabb báltermei közé tartozik. Még belegondolni is fantasztikus, hogy milyen lehetett itt élni.A palota legnevezetesebb helyisége, melyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek, a Borostyán szoba. A II. világháború alatt úgy próbálták elrejteni a nácik elől, hogy letapétázták az egész szobát, de sajnos a németek felfedezték a kincset, és Hitler utasítására az egész Borostyán szobát, annak minden tartozékával együtt Königsbergbe szállították. A háború zavaros ideje alatt minden eltűnt, néhány darabot egy náci orvosnál találtak meg. A nemzetközileg is támogatott rekonstrukciós munka eredményeként, 2003-ra ismét eredeti formájában látható a Borostyán szoba.A palotát gyönyörű part övezi szökőkutakkal, tavacskákkal, madárcsicsergéssel, mókusokkal és hangulatos pavilonokkal.Nézzünk meg egy videót a palotáról és a parkról:https://www.youtube.com/watch?v=9zPA7AoLu2Y                                                                               Forrás: Internet                       2015 jún. – júl.                                   Made by Peter
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!