2019. szeptember 24. kedd, Gellért és Mercédesz napja
Szeressenek ide visszajönni!
Révay András
2018.01.23 21:16
Most még állványerdő borítja a pesti belváros egykor meghatározó szépségű épületét. A kivitelezők viszont máris mintaszoba bemutatóra invitálták a szakmai újságírókat. Ez pedig biztos jele szokott lenni annak, hogy a munkálatok a nem túl távoli jövőben befejeződnek. Az épületben látottak ezt megerősítik.

 A belváros egyik legszebb épülete eredetileg Pollack Mihály tervei alapján készült 1817-ben. Ez volt Magyarország első, korszerű értelemben vett üzletháza, de 1909-ben részben elbontották, részben átépítették. Az eredetiből megtartották a párizsi Passage des Panoramas mintájára kialakított földszinti üzletsori folyosót, ahol még a 2000-es évek elején is működtek üzletek. Összességében egy mór és gót stílust keverő, historizáló, eklektikus iroda-, bér- és üzletház jött létre, mely szerencsére 1945-ben sem sérült meg komolyabban. A ház külső, a tér felé néző oldalán állt 2015-ig a rendkívül népszerű Jégbüfé. Bár az épületet 1976-ban műemlékké nyilvánították, a „felújítások” inkább rontottak az állapotán. Végül a Buddha Bar Hotelt is működtető Mellow Mood Group tulajdonába került és a Mellow Mood Hotels fogja üzemeltetni a most épülő Párisi Udvar Hotelt. Ez a szálloda lesz a The Unbound Collection by Hyatt franchise lánc második európai tagja.

 Az építtetők bizakodóak, bár az elmúlt időszak során olyan súlyos statikai problémákkal kellett szembenéznünk, melyeket a ház korábbi dokumentációiból, az épületdiagnosztikai vizsgálatból nem tudtak meg, és ezek meghosszabbították a kivitelezésre szánt időt. A csúszás oka egyértelműen a ház több évtizedes elhanyagolásából, valamint dokumentációs hiányokból következik. A Párisi Udvar az ország elsők közt épített vasbeton szerkezetű épülete, akkoriban az ilyen típusú kivitelezési megoldások még kiforratlan technológia mentén zajlottak, továbbá az alkalmazott anyagok összetétele is merőben különbözött a mostanitól. Ráadásul az elmúlt 35-40 évben egyáltalán nem végeztek benne szakszerű karbantartást, ezért a felső két szint átázott, a szerkezetek fagykárosodást szenvedtek.

Mindezek okán újabb 1500 négyzetméter födémet – ami a próbaterhelésnek nem felelt meg - kellett elbontani, ez szintén lassította az építkezés menetét. A teljes szerkezetépítést várhatóan februárra fejezik be, a következő félévben kerül sor a homlokzat elkészítésére és a passzázs kupoláinak restaurálásra. A passzázs központi kupolájából például a díszítő eredeti ólomüveg lapokat kiszedték, egyesével megszámozták. Elvitték egy restaurátorhoz, ahol mindet felújítják, úgy teszik majd vissza a helyére. Az építtetők célja annyiban nem változott, hogy a Párisi Udvar historikus épülete teljes pompájában visszakerüljön a budapesti látványosságok közé. Korábbi számításaikkal, a 2018 júniusi átadással ellentétben, az állványzatot május-júliusban tervezik elbontani, ősszel pedig átadják a kész épületet.

 Az összesen száztíz szobás hotelt letisztult, klasszikus képnek megfelelően rendezik be. Az amerikai szállodalánc észrevételeket, illetve minőségi előírásokat fogalmazott meg a berendezéseket, felszereléseket, valamint szolgáltatásokat illetően annak érdekében, hogy a szálloda minden szempontból megfeleljen a nemzetközi Hyatt hotelek sztenderdjeinek. A minőségbiztosításon túl ez új színt visz a Párisi Udvar Hotel működésébe is, hiszen egy amerikai know-how összpontosul a munkában. A hotelben 110 vendégszoba – ebből 18 lakosztály – 300 négyzetméternyi konferencia tér, wellness és fitness részleg, étterem, bár, illetve kávézó is található majd. A vendéglátó egységek a Párisi Udvar passzázsában, az épület színes mennyezete és ragyogó, hatszögletű kupolái alatt kapnak majd helyet.

Az elmúlt ősszel létrejött megállapodás következtében hazánk jelenleg egyetlen Hyatt szállodája épül Budapest egyik legimpozánsabb épületében. A Hyatt szabályai rendkívül magas szintűek és sok esetben egészen kis részletekre is kiterjednek. A szigorú minőségi követelmények azt a célt szolgálják, hogy az élmény, amelyben a vendég nap, mint nap részesül, azonos legyen az egész világon. Természetesen maximálisan odafigyelnek a szobákban felhasznált anyagoktól, a bútorzaton át, a szolgáltató partnerek kiválasztásáig minden komponensre, mert ezáltal is szeretnék a legmagasabb színvonalú kiszolgálást nyújtani. A mozgássérültek számára lesznek teljesen akadálymentes szobák és a közös terekben is akadálymentes lesz a közlekedés. A Hyatt sztenderdek hatalmas hangsúlyt fektetnek a dizájnra, melyet a most elkészült mintaszoba is követ finom eleganciájával és mór stílusjegyeivel.

Az egyik legfontosabb előírás a „Bedding Concept”, mely segítségével az alvás legkényelmesebb és pihentetőbb élményét kívánják lehetővé tenni: többek között nem engedik szintetikus anyagok alkalmazását, valamint csak a legjobb minőségű pehelypárnát és paplant használják. Ezen felül a bútorok és burkolatok anyagát is előírják, így kizárólag gyapjú szőnyeg és márványból készült fürdőszobapult lehet csak a szobákban. A szolgáltatásokra vonatkozóan további előírás a legfejlettebb Property Management System (PMS) használata, amely olyan kényelmi funkciókat tartalmaz, mint az Online check-in vagy az Express check-out. Ezek összeköttetésben lesznek a Hyatt központi foglalási rendszerével. A franchise tagsággal mindemellett a Párisi Udvarnak lehetősége lesz a szállodalánc egyéb rendszereit - mint például a törzsvendég és minőségbiztosítási programokat - is használni. El kívánják érni, hogy a közönség az új hotelt majd Budapest első három szállodája közé sorolná, ahová mindig szeretnének visszajönni!

Kapcsolódó témák

Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Jelenleg már – próbaüzemben - a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

Ez a három szó a 2018. évi Prima Primissima díjak átadásakor is elhangzott az egyik díjazott, Nagy Csaba építész méltatásakor. Tiszteletére – néhány nappal később – a XIII. kerületben is ünnepséget rendeztek, mert eddigi tevékenységének összegzésekor kiderült: munkásságának számottevő része a fővárosnak ebben a kerületében valósult meg. Több olyan alkotás fűződik a nevéhez, ami nemcsak az épület funkcióját tekintve érdemel figyelmet, hanem városképi szempontból is jelentősnek nevezhető.

Mindkét világháború valamennyi áldozata előtt tisztelgő emlékművet avattak Budapesten, a XIII. kerületben, az I. Világháború befejezésére emlékezve. Miért csak most? A XIII. kerületet, mint közigazgatási egységet, 1938-ban hozták létre, korábban nem létezett. Ekkorra már – szerte az országban - régen befejeződött a „Nagy Háború” emlékműveinek felállítása, az utána következő években pedig a téma, különböző okokból, de sosem volt „aktuális”.

Halálának harmadik évfordulóját megelőző napon, 2018. október 5-én felavatták Göncz Árpád szobrát Budapesten a XIII. kerületben, az Árpád-híd metróállomás mellett, annak észak-pesti oldalán. A területet tavaly szeptemberben hivatalosan is Göncz Árpád Városközpontnak nevezték el. A szobor most további lehetőséget nyújt arra, hogy méltó emlékhellyé váljon, őrizze az államfőnek, mint történelmi személyiségnek az emlékét.

Blog ajánló
Egy nap a városban Meglepően jó túrótortát ettem, túró nélkül - Cziniel
Mivel a feleségem, Évi nem ehet tejfehérjét, egyre többször futunk bele alternatív megoldásokba a vegán édességek terén, amiknél a felhasznált alapanyagok között nem lehet tejtermék. Korábban a tojást is kizártuk. Nehéz ügy. A túró például egy olyan jelenség ebben az  alternatív univerzumban, mint nálunk az ezotéria. Elvileg létező dolog, gyakorlatilag túlságosan el kell vonatkoztatni ahhoz, hogy értelmezni tudjuk. Mondjuk egy dolog mindig is segítette a hazai próbálkozásokat: nálunk általában csak rossz túrót kapni. Nem nehéz tehát egy ehhez hasonló műtúrót kreálni, és nem várt helyről érkezett a megoldás: az óbudai Cziniel cukrászda oldotta meg a kérdést. A Cziniel olyan arrafelé, mint délebbre a Daubner. Többen mennek oda megszokásból, mint meggyőződésből. Vannak egészen jó, és egyészen átlagos dolgaik. Ági például esküszik a muszkauerjükre, és tényleg egészen jó. Viszont én nem ezért jöttem, hanem mert korábban egy baráti születésnapon kínáltak meg a Cziniel áltúrótortával, ami mellesleg paleo összetevőkkel is bír. Basszus, mondom, ez simán elmenne egy átlagos túrótortának, ami nagy szó. Aztán kiderült, hogy tojás azért van benne, ebben tévedtek az akkori vendéglátóink: a túró tojásfehérjehabból, kókuszkrémből és kókuszolajból készült, amihez a cukrászdában külön kanálon érkezik az erdei gyümölcs öntet, ami meg egyenesen fantasztikus. Nem túl édes, a torta sem, viszont együtt elég komoly élményt adnak.   Ha holnaptól nem fejnénk több tehenek, ezzel ellennénk innentől kezdve. Nem lenne életünk legjobb túrója, de az átlag magyar túrót simán hozza. Gratula. CzinielCím: 1031 Budapest, Nánási út 55.
Egy nap a városban Ilyen, amikor a sztárpék fánkozót nyit - Bomboloni
A Pozsonyi úton nyílt nemrég Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico tulajdonos-pékjének új egysége. Megszoktuk, hogy az Olaszországból hazaimportált tudást itthon befektető gasztro-üzletember nem ijed meg egy-egy új hely nyitásától a munkaerőhiány kellős közepén sem, és ezek a helyek a legritkább esetben hagyományos pékségek, sőt igen változatosak. Szabi munkabírása irigylésre méltó. A legújabb hely egy fánkozó. Tudom, fánkozóból van már egy pár, és sokan arra használják ezt az édességet, hogy kevés befektetett tudással, erős marketingeszközökkel becsalják az újdonságra vágyó budapestieket, de Szabi a másik irányból érkezik. Abból az irányból, amit a “Freyja - The croissant story” mutatott be a legszebben: ha összezsugorítod a portfóliót, és csak egyvalamire koncentrálsz, akkor nemhogy arányosan kisebb lesz a sikered, de egyenesen nagyobb. Merthogy simán árulhatna egy pék fánkot, és valószínűleg árul is sok helyen, vállat vonunk rá. De ha a fánkjait egy külön üzletbe teszi, saját branddel, teljes koncentrációval, akkor eldurran az agy. Szabitól elvárható az is, hogy figyel a minőségre, a vajra, a tojásra, a lisztre. Nem is felejtette el a logó alá odaírni: by Panificio Il Basilico. A bomboloni jelentése gyakorlatilag fánk, vagyis: fánkok, a bombolone többesszáma. Olasz fánk, és persze ahány régió, annyiféle recept, amihez nyilván a pék is hozzáadja a saját ízlését és szokásait. A Bomboloni fánkjainak tésztája masszívabb, rágósabb-gumisabb állagú, íze sem az olaj és fehérliszt behízelgő találkozása, hanem egy karakteresebb fánkíz. Különféle feltétekkel kérhető, házi készítésű lekvárokat raktak el külön erre a célra - láthatóak a polcon is a hatalmas üvegek -, de kérhető pisztáciakrémes változat is, ami tényleg szemet gyönyörködtető. A krém íze remek, az állaga viszont a formázhatósági szempontok miatt túl határozott nekem, én inkább a lekvárokra voksolok, meg a krémesebb betöltött cuccokra, ha lesznek. Az árak is a termék állagához hasonlóan határozottak, a pisztáciás fánk 690 forint volt. Egy próbának jó, de nem érzem a vágyat arra, hogy visszatérjek ide, viszont a Szent István parkban játszadozó gyerekek édesség iránti vágya jobb, ha itt teljesedik ki, mint az üzletekben. Szóval jó a pozicionálás, kellett ide a Bomboloni, és sikeres is lesz. BomboloniCím: 1137 Budapest Pozsonyi út 49.
Városlátogatások A Neretva folyó völgyében
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!