2015. október 4. vasárnap, Ferenc, Edvin és Zóra napja

Budapest Főváros és Városépítési Főosztálya együttműködésben a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel pályázatot hirdetett Terasz Budapest 2015 címmel. Idén második alkalommal rendezték meg a teraszkereső pályázatot, amelyre ezúttal kétszer annyi – 93 – nevező jelentkezett, mint tavaly. A verseny igen szoros volt.

Ha az ezerhez még nem is, de a százhoz már közel jár az 1000 Út utazási iroda kínálatainak száma. A 2015-16-os évadban a lista néhány rendkívül figyelemre méltó ajánlattal bővült.

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon kordonnal körbevett őrzött display-ben mutatják be a piacon jelenleg elérhető legmagasabb minőségű és árú szuperprémium pálinkát, a Márton és Lányai kristályüveges Crystallumját. A fesztivál vendégpárlata idén a gin, sztárfellépők az Anna and The Barbies, a Vad Fruttik, és Szabó Balázs Bandája.

Negyedik alkalommal rendezi meg az Őrzők Alapítvány és a Magyar Állami Operaház a Zongoraáriák estet, amelynek bevételét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyerekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítják. Idén – Liszt Ferenc október 22-i születésnapja előtt - október 19-én várják a közönséget az Operába.

kiemelet ajánlataink

A város szállodasorán a Mátyás Király sétányon található a városi Hungarospa Gyógy- és élményfürdő komplexum közvetlen szomszédságában.

A 2008 nyarán megnyitott 4 csillagos Anna Grand Hotel **** Wine & Vital a Balaton északi partján, Balatonfüred történelmi központjában található, mely az 1800-as évek óta Magyarország egyik kulturális centruma, a balatonfüredi Anna Bálok helyszíne.

Szeretettel várjuk ebben a különleges környezetben, ahol a varázslatos természet és a magyar vendégszeretet harmonikus összjátéka várja a testet – lelket egyaránt elkényeztetni vágyó vendégeket.

Rovatok
Budapest

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

Az elmúlt évben tapasztalt érdeklődés nyomán az idén is meghirdetik a „Száz szóban Budapest” című pályázatot, melynek célja Budapest tömör, frappáns bemutatása. A szervezők szeretnék vele szorosabbra fűzni a városlakók és a város viszonyát.

gasztronómia

Már csak egy év hiányzik és nagykorú lesz a Szolnoki Gulyásfesztivál. Ám a tizenhetedikről így is megállapítható, hogy az egy helyen, egy időben főzött gulyásételek legnagyobb rendezvénye az egész Kárpát-medencében és erről az idén is meggyőződhetett néhány tízezer látogató!

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a budapesti Gerbeaud étteremben a „Szlovák hét” gasztronómiai bemutatót. A két vendégszakács ezúttal Poprádról, az AquaCity-ből érkezett.

Szeptember első hétvégéjén több szempontból is különleges rendezvényre várjuk a látogatókat a Kincsem Parkba. Amellett, hogy három napon keresztül Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mérkőznek meg egymással a versenypályán, az ország legjobb guruló konyháit és bárjait is kipróbálhatják az érdeklődők.

művészet, kultúra

Egyedülálló látványossággal bővül a történelmi dűlőiről és világhírű borairól híres Tokaj- Hegyaljai település, Mád. A festői szépségű mádi térségbe illeszkedő kulturális központ állandó élmény-kiállításoknak, játszóháznak, és kulturális műhelynek ad otthont.

Három helyszínen, három bemutatóval, mondhatni fergeteges évadnyitánnyal köszönti közönségét a Magyar Állami Operaház. A világhírű rendező, Stefano Poda állítja színpadra Verdi Othellóját, Wagner, Szerelmi tilalom című vígoperája a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben kerül színre az Erkelben, a Gördülő Opera sorozat pedig Szegeden viszi közönség elé a Figaro 2.0 című előadást, a közismert Mozart-opera modern változatát.

A látványos interaktív kiállításba lépve a látogatók egy afrikai kalandtúrába csöppennek, ahol tudásukat és szemfülességüket próbára téve szerezhetik meg mágikus talizmánjukat.

érdekesség

Hiánypótló imázsfilm készült a turisztikailag stratégiai fontosságú Lillafüred és Miskolctapolca térségéről. Az elmúlt években látványos idegenforgalmi fejlesztések történtek a régióban, megépült a Lillafüredi Sport- és Kalandpark, felújították a Lillafüredi Függőkertet, a Diósgyőri Várat és a Miskolctapolcai Barlangfürdőt. A régiós összefogást teremtő filmmel a nagyközönség figyelmét a Lillafüred környéki látnivalókra szeretnék irányítani. Az alkotást a helyszínek biztosításával a miskolci városvezetés támogatta.

Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a Dél-Koreából hazánkba érkező turisták száma. Egyre többen jönnek, de jöhetnének még sokkal többen is. Ennek elősegítéséről szervezett szakmai konferenciát a Magyar Turizmus Zrt. a Koreai Kulturális Központban.

Negyedik alkalommal szervezi meg a Volkswagen a hazai márkatalálkozóját, immáron tíz típus tart összejövetelt a Hungaroringen, a szeptember 19-i rendezvényen. Az oldtimer korú, eredeti állapotú autók mellett számtalan egyedi kialakítású modellel is találkozhatnak az érdeklődők, de gyári különlegességek (Golf R400 és a T1-es generáció Westfalia kempingautója) is érkeznek a rendezvényre, s több újdonság (Touran, Transporter, Caddy) magyarországi bemutatójára is itt kerül sor.

koncert, fesztivál

A jó győzelmét a gonosz felett, az emberi szellem győzelmét ünnepelte közös rendezvényen Magyarország, Izrael és Olaszország a Giorgio Perlasca tiszteletére tartott emlékkoncerten, a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Picinyke falu hatalmas vendégszeretettel. A Balaton északi partján, a dombon megbúvó Paloznak augusztusban két napra színes forgataggá változik. Az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a jazz a levegőben.

A tavalyi koncert sikerén felbuzdulva ismét megrendezésre kerül Balatonfüreden a Zene Gyógyító Ereje elnevezésű nemzetközi zenei fesztivál, ahol a családok együtt élvezhetik a koncerteket, hiszen minden korosztály megtalálhatja majd azt a stílust, amelyet a magáénak érez. Idén többek között olyan előadók lépnek fel a kezdeményezés jegyében, mint a Kerekes Aladár Band, az Ausztráliából érkező Steve Dankó, Farkasházi Réka, Tommy Steel and the Gents, a Korál, Takács Nikolas vagy Tóth Gabi.

sör, bor, pálinka

Évente csak egyszer nyílik alkalmuk a borkedvelőknek, hogy egyszerre, egy helyen mustrálgassanak, kóstolgassanak, válogassanak Magyarország szinte teljes borterméséből. Erre volt jó alkalom a 24. Budavári Borfesztivál, melyet immáron hagyományosnak számító helyén, a Várban rendeztek meg.

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizennegyedik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

A Tokaji Ősz idén 12. alkalommal várja a prémium borok és a fine dining kedvelőit. Az év borgasztronómiai eseményét egy Szepsy apa-fia borvacsora indítja. Magyarország Michelin-csillagos éttermei is képviseltetik magukat és itt debütál a világhírnévre pályázó RIEDEL furmint pohár is.

Blog ajánló
Egy nap a városban Budapest egyik elhagyatott, szomorú épülete új életre kel
Hirdetőnk a Metrodom, akik egy érdekes projektet mutatnak be a blogon: egy évtizedeken keresztül lassan leromló épületet, amivel senki nem tudta, mit kezdjen, de Budapest egy váratlanul felbukkanó sajátossága egy új funkciót adott a falaknak. A Pünkösdfürdő utca két világot választ el Óbudán. Ettől délre található az a városrész, amit a klasszikus pünkösdfürdői arculattal azonosítanak, egyszintes vagy tetőtér-beépítés kertes házakkal, kutyaugatással, északra pedig Békásmegyer húzódik, magas épületekkel, olcsóbb panellakásokkal. Ahogy pedig a Lángosmágusról szóló posztomban is rámutattam: ez a határvonal tele van lepukkant épületekkel, amikkel egy jó ideje nem foglalkozott már senki. Mostanában azonban valami megmozdult a környéken. Ezt tanúsítja az utcában nemrég megnyílt minőségi kávézó, aminek nyoma sem volt ezen a vidéken eddig. És ha valaki képes bekukucskálni a Metrodom tervezői asztalára, akkor láthatja azt is, hogy ebből az épületből... ...egy ilyen épület lesz nemsokára. Amit az első képen látunk, az a valaha itt működő Hotel Touring, egy csúnya épület a szocializmus hőskorából. 1976-tól működött hotelként, a legalacsonyabb kategóriát kínálva, de így is szépen boldogult. A 70-es években ugyanis - akármilyen furcsán is hangzik most ez - divat volt vidékről Budapestre jönni, pontosabban Pünkösdfürdőre, nyaralni, kikapcsolódni. A szállodában a folyosón volt a közös vécé, erkély egyáltalán nem volt, noha a magasság indokolta volna ezt.  1989-től azonban megszűnt a vidékről a fővárosba irányuló pünkösdfürdői turizmus, ezért lassan elindult az épület a lejtőn: a 90-es években elveszítette a szálloda titulust is, munkásszállóvá avanzsált. A 2000-es években diákszállóként működött, így a funkcióknak és a forráshiány miatt 2008-ra teljesen lepukkant az épület. A tulajdonos felvett még hitelt, a fedezet a szálló volt, a bankhoz került az ingatlan. Öt évig nem nyúlt hozzá senki, nemrég azonban olyanokhoz került, akik új lehetőséget láttak benne. Az épület egy szálloda, egy kollégium és egy lakóház legjobb tulajdonságait fogja egyesíteni magában, és tele lesz szolgáltatásokkal is. Az egyik ok a közelben található Zsigmond Király Főiskola: egy magánintézmény, ami egyre népszerűbb Budapesten, tele olyan diákokkal, akiknek szüksége van egy közeli lakásra, ami minőségben föléemelkedik a környéknek, viszont nem száll el az árával. A panelépület falait megtartják, de minden más repül, sőt új falakkal egészül ki. Egy másik, kizárólag az erkélyeket tartó, külön épületet húznak a másik mellé. Először francia erkélyben gondolkoztak, de a tűzoltóság ezt nem engedélyezte, így döntöttek úgy az építtetők, hogy nagyot álmodnak, és a mediterrán országok szokását követik, és egy külön vasbeton szerkezet húznak fel utólag a ház mellé.  A lakások pedig - természetesen - már összkomfortosak lesznek, sztenderd méretekkel, légkondi-bekötési lehetőséggel egy külön cseppvízelvezető csőrendszerrel megtoldva. Az épület körül pedig lesz egy hatalmas kert sportpályával és tűzrakóval pihenőpark edzőterem szaunák portaszolgálat mosoda étel- és italautomaták egy 170 állásos, zárt és temperált, védett bicikli-teremgarázs És a legjobb: egy különálló, földszintes épületben egy nagy klubszoba, ahol lehet közösen meccset nézni és csocsózni, valamint egy társalgó, ahol kényelmesen lehet dolgozni is (wifi adott, konnektorokkal és drótnélküli telefontöltés lehetőséggel kiegészítve), mindez ingyen a lakóknak.   Többek között az épület tetején található antennák bérletéből segítik, hogy a közös költség alacsonyabb legyen, és a fentiek ne számítsanak luxusnak. Ebben természetesen az is sokat segít, hogy Békásmegyer közelében vagyunk, és az ingatlanárak mindenhol barátságosabbá teszik a számokat. Az épület igazodik a huszonévesek és egyetemisták életviteléhez. Eladható, mert kiemelkedő dolgokat kínál olyanoknak, akiknek pont erre van szüksége. Egymásra talál a kereslet és a kínálat, aminek eredményeképp szebb lesz a város, és élet költözik egy olyan környékre, ahol már csak a szél fújta a leveleket. A következő részben bemutatjuk a kialakításra kerülő lakásokat, valamint a kilátást az épületből. Az összes kép a galériánkban található a jelenlegi, és a készülő állapotról: További infók itt.  
Egy nap a városban Kipróbáltam az első budapesti stúdióéttermet - ESCA
Pár hónapja nyitott a Dohány utca egyik legizgalmasabb helye, úgyhogy ideje volt, hogy túljutva az új éttermek kezdeti, nehézségekkel kevert lelkesedésén meglessük, értjük-e, mi ez, szeretjük-e ezért, és mit kapunk a tányérunkba az ESCA-ban. Az étteremben az a különös, hogy legfeljebb alig több mint egy tucat ember tud leülni, vagyis a gyakorlatban általában négy-öt asztalnál ülnek csak. Mondjuk tíz ember: ennyire figyel a bárpult mögött álló felszolgáló, és a mellé bezsúfolt apró konyha. Az egész hely nagyon kicsi, és mégsem szűkös, mindenhol épp annyi hely van, amitől nem leszel klausztrofóbiás.  És mit csinál a jó éttermes, ha kis helyet tud csak kibérelni az álmai megvalósításához? Olyan helyet nyit, aminek az apró méret nem hátránya, hanem kifejezetten stílusjegye. Minden nagyon koncentrált: a kevés vendég miatt a felszolgálás azonnal megy, a kezet sem kell feltartani, csak elkezdeni hangosabban beszélni, máris figyelnek rád. Beköszönhetsz a séfnek egy kis ablakon a konyhába, mielőtt az apró mosdóból visszaülnél az apró székedre, amit egy trükkel varázsoltak sokkal nagyobbra: műszőrméket terítettek rájuk, így nagyvonalúnak, szinte túlzónak, és mindenképp kissé bizarrnak tűnik az ülés.  A séf és a tulajdonos egyébként Fehér Gábor, aki a mára már bezárt Kocka konyhájából érkezett, a Kazinczy utcából. Abból a helyből a később felfedezett ebédjükön kívül nekem annyi maradt meg, hogy ha megbeszéltél egy menedzserrel egy asztalfoglalást, másnap a másik ügyeletesnek már fogalma sem volt semmiről. Ebből a két szempontból egyaránt izgalmas hely volt. Szóval saját helyet nyitott Gábor, ami a méretet és az elrendezést tekintve simán elmehetne egy mezei gyrososnak is, a nyitott konyha, a pult mellett sorakozó asztalok a gyorséttermeket juttatják eszünkbe, holott ha csak a sorszámozott, szép evőeszközökre nézünk, láthatjuk, hogy mi folyhat itt valójában. Meg hadd emeljem már ki az írógéppel írt étlapot is, imádom: Lássunk egy ebédmenüt az ESCA-ban: A csicsókakrémleves ízletes, a nyers zöldségekkel izgalmas élmény, valahogy mégsem érzem a "ijjdeállatijó" effektust, nem csukódik le a szem, bekanalazom.  A sertés szűz, cékla elnevezésú kreálmány nem túl bonyolult, itt is az alapanyagokon van a hangsúly. Rozé hús, mellette a cékla pácolt és kérmesített-habosított állaga. A köret csak a zöldség, kenyeret kapunk még a fogás vége felé: kell, mert ez így ebédnek nem sokáig marad meg a gyomorban, szerencsére a tésztát utánaküldjük. Hibátlan elkészítés.  Végül fahéjfagylalt a desszert, Fehér Gábor családjának cukrászdájából, eszméletlen ízgazdag, annyi fahéjat érzel benne, ami normál esetben már csíphetne is akár, itt mégsem teszi.   Az ESCA konyhája a frissességre épít. Sok hal, roppanós zöldségek, tiszta és minőségi alapanyagok, minden nap más és rögtönzött menü, attól függően, mit sikerült beszerezni a piacról. Tényleg csúcsminőségű ebédet kapni itt, a Kockában már megkezdett szellemiségben, annál kicsit drágábban: két fogást 2250, hármat 2550 forintért adnak.  Viszont az adagok még a műfajhoz képest is túl kicsik. Egyáltalán nem vártam, hogy versenyezzenek az olcsó szénhidrát-zsírkombós helyekkel, de szerintem még 30-40 százalékkal többet kellene a tányérra tenni, hogy ne kelljen feltétlenül kenyeret kérni az asztalra. Ja, és a kis méret, meg a kevés vendég ellenére ne várjuk, hogy a konyha villámgyorsan dobálja ki a fogásokat. Akár ebéd, akár vacsora, a séf a lehető legtöbb folyamatot a tálalás előtt végzi el, így simán belefuthatunk egy háromnegyed órás ebédbe.  Végül nem lettem rajongó, de azt hiszem, túl nagy elvárásokkal mentem az ESCA-ba. Ha önmagában nézem, tényleg minden stimmel, a berendezés, az alapanyagok, a technológia, a lelkesedés, a borok. Valahogy mégis szétfolyt előttem a hely koncentráltsága, kicsúszott a kezeim közül, nem bírtam megragadni, megérezni. Lehet, hogy Gábor túl korán fogott saját vállalkozásba, de az is lehet, hogy én tévedek, és nemsokára a stúdióétterem műfaját Budapesten megalapozó, ünnepelt séffé növi ki magát. Valami kéne még ez utóbbihoz, de már majdnem kész van. ESCACím: 1074 Budapest, Dohány u. 29Tel: 06 20 360 0394Nyitva: K-P 11:30-23:00, Szo 16:00-23:00 Disclaimer: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, és a számlát saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk
Egek Ura BUD app iPhone-ra és Androidra – szép indítás, kihagyott lehetőségek
BUD app iPhone-ra és Androidra – szép indítás, kihagyott lehetőségek Egy romkocsma-térképet kerestem, hogy külföldi ismerősömnek segítsek, de amikor beírtam az AppStore-ba, hogy „Budap”, kijött a bud alkalmazás, a Budapest Airport első ilyen próbálkozása. Nosza, körülnéztem benne. A gyors összegzés, hogy nem rossz, mondhatni ígéretes kezdés, de azért fejlődési lehetőség is van benne bőven. Megnyitást követően a járatinformáció jön elő, ami ugye egy repülőtérnél magától érthetődő, a legtöbb ember emiatt keresi fel a repterek honlapját. Ez jó, bár a betűi kissé aprók, kristálytisztán létszik benne a járat státusza. Lehet beállítani járatokat kedvencnek, ha azokat szeretnénk figyelni, ám sajnálatos módon nem találtam nyomát annak, hogy ezeket a telefon értesítés funkciójára rá lehessen kapcsolni. Például, ha én figyelem az esti párizsi járatot, mert azzal jön egy rokonom, akkor meglehetősen barátságos funkció, ha a járat késésekor pittyeg a telefonom, hogy „Hahó, 14 perccel később jön a gép”, elvégre akkor pont 14 percet nyerek, amit nem az autóban üldögéléssel töltök el. Pedig, ha bejelölöm kedvencként az adott járatot, az app felad egy üzenetet, ha változik a járat státusza, tehát innen már csak egy lépés lenne ez a praktikus képesség. Induló járatoknál egy csomó részletet megmutat az app, úgyis, mint a földi kiszolgáló céget, annak telefonszámát, sőt, kis gombokkal elvezet minket akár a check-in oldalára is. Ez utóbbinak kevesebb értelmét látom – elvégre, ha repülök, akkor tudom, hogy csekkolni kell, s kevés élethelyzetet tudok elképzelni, amikor ezt a reptér oldaláról kezdeményezem -, cserébe viszont nem sikerült előhívnom az adatok közül a kapuszámot. Pedig, ha példának okáért állok a biztonsági ellenőrzésnél, vagy épp sietésben vagyok, ez a legfontosabb infó. Az app egyébként tud egy csomó hasznos dolgot: térképet mutat, listázza a boltokat és az éttermeket, van ezekben leírás is, ami jó, s gondolom még jobb lesz, ha majd a boltok különböző kedvezménykuponokkal csalogatják magukhoz a vásárlókat. Újabb hasznos funkció a parkolás, amit mobilról lehet foglalni. Ebben annyi szépséghiba azért van, hogy a menü alatt nem történik semmi, mint, hogy átvisz a böngészőbe és ott megnyitja a foglaló oldalt, ami viszont mobil nézetben használható, de azért szuperegyszerűnek nem nevezném. Jó, nem is kell hozzá agysebész szakvizsga, csak épp sokkal kényelmesebb lenne az applikációban maradni, ott nagy betűméretek és gombok mellett foglalni, majd a passbookban eltárolni a parkolójegyet. Hiszen a weboldalon a kártyás fizetés az nem valami mobil műfaj. A javítandó apróságok mellett nagyon hiányoltam, hogy nem lehet a mobilról fast track belépőt és lounge belépőt venni – pedig ezek komoly bevételt hoznának a reptérnek. A fast track öt euróját kifizetném kártyával, majd kapnék egy 3D barcode-ot, amit szintén eltárolnák a passbookban, s már kerülőm is a sort balról. Nemkülönben a lounge-ok esetében, igaz, ott húsz eurós a nagyságrend, no meg – ismerjük el – ez némiképp bonyolultabb, mert meg kell állapodni a lounge üzemeltetőjével. De akkor is jó lenne, mert ugye nincs mindenkinek belépője a Mastercard váró csodálatos világába.... Mindenesetre, innen üdvözlöm a Budapest Airport fejlesztőit, mert az app azért alapvetően jó irány, s remélem, jönnek Egy romkocsma-térképet kerestem, hogy külföldi ismerősömnek segítsek, de amikor beírtam az AppStore-ba, hogy „Budap”, kijött a bud alkalmazás, a Budapest Airport első ilyen próbálkozása. Nosza, körülnéztem benne. A gyors összegzés, hogy nem rossz, mondhatni ígéretes kezdés, de azért fejlődési lehetőség is van benne bőven. Aki kíváncsi a részletekre, az kattintson! Megnyitást követően a járatinformáció jön elő, ami ugye egy repülőtérnél magától érthetődő, a legtöbb ember emiatt keresi fel a repterek honlapját. Ez jó, bár a betűi kissé aprók, kristálytisztán létszik benne a járat státusza. Lehet beállítani járatokat kedvencnek, ha azokat szeretnénk figyelni, ám sajnálatos módon nem találtam nyomát annak, hogy ezeket a telefon értesítés funkciójára rá lehessen kapcsolni. Például, ha én figyelem az esti párizsi járatot, mert azzal jön egy rokonom, akkor meglehetősen barátságos funkció, ha a járat késésekor pittyeg a telefonom, hogy „Hahó, 14 perccel később jön a gép”, elvégre akkor pont 14 percet nyerek, amit nem az autóban üldögéléssel töltök el. Pedig, ha bejelölöm kedvencként az adott járatot, az app felad egy üzenetet, ha változik a járat státusza, tehát innen már csak egy lépés lenne ez a praktikus képesség.  Induló járatoknál egy csomó részletet megmutat az app, úgyis, mint a földi kiszolgáló céget, annak telefonszámát, sőt, kis gombokkal elvezet minket akár a check-in oldalára is. Ez utóbbinak kevesebb értelmét látom – elvégre, ha repülök, akkor tudom, hogy csekkolni kell, s kevés élethelyzetet tudok elképzelni, amikor ezt a reptér oldaláról kezdeményezem -, cserébe viszont nem sikerült előhívnom az adatok közül a kapuszámot. Pedig, ha példának okáért állok a biztonsági ellenőrzésnél, vagy épp sietésben vagyok, ez a legfontosabb infó. Az app egyébként tud egy csomó hasznos dolgot: térképet mutat, listázza a boltokat és az éttermeket, van ezekben leírás is, ami jó, s gondolom még jobb lesz, ha majd a boltok különböző kedvezménykuponokkal csalogatják magukhoz a vásárlókat. Újabb hasznos funkció a parkolás, amit mobilról lehet foglalni. Ebben annyi szépséghiba azért van, hogy a menü alatt nem történik semmi, mint, hogy átvisz a böngészőbe és ott megnyitja a foglaló oldalt, ami viszont mobil nézetben használható, de azért szuperegyszerűnek nem nevezném. Jó, nem is kell hozzá agysebész szakvizsga, csak épp sokkal kényelmesebb lenne az applikációban maradni, ott nagy betűméretek és gombok mellett foglalni, majd a passbookban eltárolni a parkolójegyet. Hiszen a weboldalon a kártyás fizetés az nem valami mobil műfaj. A javítandó apróságok mellett nagyon hiányoltam, hogy nem lehet a mobilról fast track belépőt és lounge belépőt venni – pedig ezek komoly bevételt hoznának a reptérnek. A fast track öt euróját kifizetném kártyával, majd kapnék egy 3D barcode-ot, amit szintén eltárolnák a passbookban, s már kerülőm is a sort balról. Nemkülönben a lounge-ok esetében, igaz, ott húsz eurós a nagyságrend, no meg – ismerjük el – ez némiképp bonyolultabb, mert meg kell állapodni a lounge üzemeltetőjével. De akkor is jó lenne, mert ugye nincs mindenkinek belépője a Mastercard váró csodálatos világába.... Vannak az appban Facebook kapcsolatok is, melyek a légitársaságoknál és a járatoknál találhatók, s javarészt az adott légitársaság FB-oldalára visznek. Itt-ott lehet megosztani is, ennek igazán komoly értelmét nem látom. Mindenesetre, innen üdvözlöm a Budapest Airport fejlesztőit, mert az app azért alapvetően jó irány, s remélem, jönnek még frissítések előremutató újdonságokkal!
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!