2016. október 23. vasárnap, Gyöngyi napja

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete” kitüntető címet. Olyan bortermelő társaság együttes teljesítményét díjazzák, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért a legtöbbet tett az adott évben. A díjat a szakmai körök jelölése és szavazatai alapján idén tizenötödik alkalommal adományozták az arra méltónak tartott pincészetnek.

Lehet bizony, ráadásul nem is akárhol, hanem éppen Egerben. Így nevezte el a legjobb borát Tóth Ferenc egri borász és hogy a döntése helyes volt, arról a látogatók meg is győződhettek a Borháló egyik üzletében tartott bemutatón.

Angolul tudók körében találós kérdésnek is jó lenne: melyik az az ország, amelyik nevében megtalálható a szeretet szó? Kipróbáltam. Tíz ember közül - három percen belül - egynek sem sikerült. A kérdés ugyanis nem annyira az ismereteket, inkább a vizuális képességet teszi próbára.

Cseppet sem hétköznapi találkozóra hívott utazási szakembereket a ViaSale Travel Canarias, valamint a Fuerteventurai Turisztikai Szövetség és a Lanzarotei Turisztikai Hivatal. Mivel ez utóbbi kettőről korábban bizony nem sokat tudtunk, így utólag megállapítható, hogy az összejövetel kifejezetten hasznosnak bizonyult.

kiemelet ajánlataink

Barcs Somogyország déli részén, a Dráva partján helyezkedik el. Nagy forgalmú határátkelőhellyel rendelkezik, így Somogy déli kapujaként is szokták emlegetni.

Szeretettel várjuk ebben a különleges környezetben, ahol a varázslatos természet és a magyar vendégszeretet harmonikus összjátéka várja a testet – lelket egyaránt elkényeztetni vágyó vendégeket.

A Kastélyhotel múltja dióhéjban A kastély és a szilvásváradi uradalom életében három jelentősebb nemesi család játszott szerepet.

Rovatok
Budapest

A Turizmus Világnapján nyitotta meg ismét a kapuit Pest városának legrégibb épülete, így a főváros legújabb turisztikai látványosságává vált. A páratlan építészeti és kulturális örökséggel büszkélkedő Belvárosi Plébániatemplom több mint két éves rekonstrukciót követően újból látogatható és a nyitás után tudatosan törekszik a helyszínben rejlő turisztikai adottságok kihasználására.

Új városrésszel gazdagodott a főváros XIII. kerülete. Az Árpád-híd pesti hídfőjénél egy jelentős területet a rendszerváltás utáni legelső köztársasági elnökről, Göncz Árpádról neveztek el. A kerületnek tehát az eddigi négy – önálló elnevezéssel jelzett – városrésze mellett már egy ötödik is van: a Göncz Árpád Városközpont!

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarországot évről-évre rengeteg külföldi turista keresi föl és ez a gazdaságunknak jó. Azt is tudjuk, hogy jöhetnének még sokkal többen, tehát a bevételeink lehetnének lényegesen nagyobbak, de hát ezért többet is kell tennünk. Ennek érdekében a tavasszal jelentős változás következett be a turizmus ágazatának hazai irányításában.

gasztronómia

Bár a cím igaz, a világért se gondoljunk valami piros karikás 18-as rendezvényre! Ezt a fesztivált – néhány tízezer felnőtt mellett - több ezer gyerek is látogatta és minden korosztály nagyon jól érezte magát. Az égiek is kegyesek voltak, hőség nem volt, csak szép, napos idő, mindhárom napon. Mindezek mellett a 18-nak mégis helye van. A látogatók egyöntetűen sikeres rendezvényként őrzik majd magukban a nagykorúságába lépett, 18. Szolnoki Gulyásfesztivál emlékét!

Hiába őrködik oroszlán a bejáratnál, fején a magas, fehér sapka mutatja, csöppet sincs harcias hangulatban. Mögötte, az épületben pedig – a nevéhez illően – valódi, békebeli hangulat fogadja a belépőt. Valami olyan, ami a XIX. század fordulóján volt uralkodó a Császárváros vagy Budapest cukrászdáiban.

Negyvenhárom pincészet és mintegy háromszor annyi különféle pezsgő adott egymásnak – és a közönségnek – találkozót a Hotel Corinthia báltermében. Mindazok, akik a szakmai titkokban is elmélyedni kívántak, mesterkurzusokon frissíthették fel tudásukat.

művészet, kultúra

Különleges vendéget hívtak meg a szervezők az újlipótvárosi Firkász kávéház hagyományos „Délutáni frissítő” című programsorozatába. Hazai filmművészetünk egyik legérdekesebb egyénisége vállalkozott rá, hogy egy beszélgetés során némi betekintést enged a filmkészítés sokak számára titokzatos világába.

Igaz, ezúttal nem hajóra száll. A Huszárik Zoltán Alapítvány, a család és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködése eredményeként, a korán elhunyt filmrendező, Huszárik Zoltán grafikai alkotásaiból nyílt kiállítás az Uránia mozi kávézójában.

Ez év tavasza óta a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Operettszínház - mint nemzeti intézmények - stratégiai partnerekként működnek együtt kiemelt feladataik ellátása érdekében. A megállapodás legfontosabb része az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódik.

érdekesség

Hírnevéhez méltó érdeklődés mellett, családtagjai, sportvezetők, sok száz tisztelője jelenlétében avatták fel a sportlegenda, Papp László szobrát Budapesten a XIII. kerületben, azon a téren, ami rövidesen az ő nevét fogja viselni.

A korok és szokások változásának számtalan jele van. Megmutatkozik mindennapi életünkben is. Elegendő például, ha megnézzük miben más egy asztal terítése ma és mondjuk 80-100 évvel ezelőtt. Eltérést fogunk látni akkor is, ha az összehasonlítást lehetőleg azonos színvonalon – egy ismert, drágább étteremben - megterített asztalnál végezzük.

Megismerkedve Cegléd város értékeivel, érdemes körülnézi a szomszédságában is. Két olyan hely is van a közvetlen közelében ahol egy kicsit elidőzve, meglepő dolgokra bukkanhatunk. Az egyik Nyársapát, a másik Újszilvás.

sör, bor, pálinka

Már csak egy hét, és kezdetét veszi a 21. Magyar Borok Útja Rallye, melynek száz autóból álló mezőnye idén a Balatoni Borrégiót fedezi fel. Az exkluzív élménytúra a megújulás jegyében – eltérően a korábbi évek gyakorlatától - a nagy borászok mellett kis pincészeteket is meglátogat.

A bor és a kereszténység jól megfér egymás mellett, hiszen a bornak szakrális értelmezése is van. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy a Fiatal Borászok Egyesülete és a DiVino borbár minden borkedvelőt egy közös ünnepre és találkozóra hív az ország egyik legszebb terén, Budapesten, a Bazilika elé.

Mostanában már nem számít szokatlan eseménynek, ha a Veritas Borkereskedésnél távoli vidékek különleges borait mutatják be. A kaliforniai borok ismertetése után, ezúttal Dél-Afrika néhány érdekességének kóstolójára hívták a szakembereket. Négy pincészet nyolc bora és egy pezsgő szerepelt a kínálati listán.

Blog ajánló
Egy nap a városban 1956 - Amikor mi voltunk a menekültek, mégis szobrot emeltek nekünk
Különös szobrokra bukkan, aki végigjárja az 1956-os magyar menekültek útvonalát Ausztria felé. Az elhagyatott úton, amin ma már alig valaki jár, kétoldalt különös emlékműveket állítottak a kilencvenes évek elején. A magyar menekültek, hazájukat elhagyók szobrait.  Azok, akik elhagyják a hazájukat, terhet cipelnek. Azok pedig, akiket elüldöznek a hazájukból, még nagyobb terhet. Ezt közvetítik a szobrok, a két világ között vonuló embertömeg súlyát. A fotókat Hossala Tamás fotóművész készítette. Tamás közel húsz éve visszajár, újra és újra lefotózza a mára már sok esetben megsemmisült, vagy korhadó, az enyészet felé megindult alkotásokat. Hamarosan már csak az ő képein keresztül láthatjuk, milyen is az, amikor a szenvedőknek, a nehéz sorsúaknak emelnek szobrot, az elnyomó erő pedig már csak a háttérzajt adja ahhoz, ami valójában a történelem volt. Ekkor áll helyre a rend. A képek alatt a fotóművész szóban elmondott gondolatai olvashatóak. A Hanságban járunk, Jánossomorja és Andau között. Mocsaras, lápos vidék volt ez, nem messze a Fertő tótól. Misztikuma volt. Aki ide belép, nem tudja, merre is szabad mennie, hol mi vár rá. Később lecsapolták ezt a területet, a munkálatok a múlt század közepén is tartottak. Nekem a volt feleségem szülei éltek itt, Hanságfalván, egy településen, ami ma már nem is létezik. Gyakran megfordultam erre a kilencvenes évek végén. Akkor vonzott magához ez a téma, amiről már közel húsz éve készítek egy sorozatot. [...] Bővebben!
Egy nap a városban Jártatok már ebben a miniatürizált óriásantikváriumban?
Klausztrofóbiásoknak nem ajánlom a Lehel tér mögötti kis antikváriumot. Oké, az antikváriumokra egyébként is jellemző, hogy kis térben összezsúfolnak egy csomó könyvet, aztán tele könyves dobozokat tesznek a földre is, aztán a dobozokra újabb dobozokat, míg végül az egész úgy fest, mintha az Ecseri piacon lennénk. A Lehel piac mögötti, "Konyhabútorok, konyhagépek" felirat alatt működő Könyv és társai antikvárium azonban egyáltalán nem tűnik egy piaci garázsnak. Elég nagy és terjedelmes ablakfelületeken hirdeti a könyveket, így gyors fejszámolás alapján egy kényelmes, közepes méretű könyvesbolttal számolunk. Én azért mentem be, mert a kirakatban megláttam 50-100 éves mesekönyveket, amiket kinyitva is szerettem volna látni. A sokszor magabiztosságnak tűnő, valójában tökéletesen ostoba elmélázásom miatt nagy határozottsággal léptem be az ajtón, és gyakorlott antikváriumozónak tűnve, valójában fogalmatlanul mentem tovább az orrom irányába, hogy hát majdcsak meglesznek azok a mesekönyvek. Úgyis szét akarok nézni. Ezek a gondolatok váltogatták egymást a fejemben olyan véletlenszerű topikokkal, mint a lassan esedékes ebéd, az előző nap látott Téli álom című film egyes jelenetei, az I WIll Survive című dal refrénje (immár hetvenedszer leforogva a fejemben), valamint a lelkiismeretem nyugtatására szánt mantra. Ez utóbbi ezt suttogta a fülembe: egyáltalán nem baj, hogy könyvesboltban nézelődsz mesekönyvek után, amikor épp valami falraszerelhető kvarcmelegítő izét kellene venned otthonra, a pelenkázó fölé, hiszen te is ember vagy. Miután tettem négy-öt lépést a könyvespolcok között, kezdtem úgy érezni magam, mint egy wookie az Endor bolygón. Megváltozott a perspektíva, kezdtem észrevenni, hol vagyok, beindult a trip. Minden a helyén volt, polcok, könyvek, de más volt az arány a megszokotthoz képest. Ez a mennyiségű polc és könyv egy legalább másfélszer ekkora alapterületen fért volna el kényelmesen, de ezt, mint írtam, már megszoktuk az antikváriumokban. Azonban itt minden polc arányosan ment össze, és közeledett egymáshoz, így míg a bal vállunk a történelmi könyveket, a jobb a tudományos-fantasztikus irodalmat súrolja, és ahogy haladunk befelé, egyre szűkebb lesz minden. Leghátul vannak olyan részek, ahol mindössze másfél arasznyi volt a hely, hogy átpréseljük magunkat. Fogalmazzunk úgy: vannak olyan átmérői a testemnek, amik ennél kisebbek. Nem sok, de akad. A polcok elhelyezkedése pedig kimondottan izgalmasan lett megtervezve. Ha egyszer beleveted magad ebbe a labirintusba, egy idő után azt veszed észre, hogy fogalmad sincs, merre kell kimenni - főleg ha olyan borzasztó a tájékozódóképességed, mint nekem. Öt sor így, három úgy lett lerakva, megint négy totál másképpen, a kettő közötti átjárók pedig izgalmas helyeken bukkannak fel. Épp időben, hogy a kedves vásárlónak még épp ne legyen bezártságérzete, de emiatt mégse kelljen egyetlen négyzetcentimétert sem feláldozni.  Az egyetlen Homo Sapiens méretű helyiség az olvasószoba, ahol az értékesebb könyveket olvashatjuk, felügyelettel. Ez mondjuk eléggé menő kis összeállítás, leszámítva az elengedhetetlen dobozokat. Mire idáig eltaláltam, és rábukkantam a mesekönyvekre, épp elkezdte hatását veszíteni a lelkiismeret-mantrám, és úgy éreztem, menni kell, a kvarcmelegítős akármiért. Miután eltöltöttem odabent tíz percet, a szabadba lépve a Lehel út egy autópályának, a 13. kerület pedig Tokiónak tűnt. Aztán beállt a perspektíva megint, a szokásos rendbe, én pedig száguldottam tovább, a dolgaimat intézni. Könyv és társai antikváriumCím: 1134 Budapest, Bulcsú u. 19.
Városlátogatások Oslo Norvégia fővárosa
Oslo Norvégia fővárosaA fővárost a skandináv Snorre saga szerint III. Harald norvég király alapította 1049-ben. A „sagák” tulajdonképpen a korabeli történésekről szóló elbeszélő költemények. V. Haakan volt az első király, aki uralkodása (1299-1319) alatt ide telepítette teljes udvartartását, és Oslo-t fővárossá emelte. Évszázadokon keresztül megtartották az Oslo nevet, majd 1624-ben IV. Keresztény dán és norvég király átkeresztelte a várost Christianiának.A történelem folyamán Norvégiát hosszú időn keresztül uralták a dánok vagy a svédek, ilyenkor a főváros Koppenhága vagy Stockholm volt.Miután 1814-ben Norvégia elszakadt Dániától, a város nevét Kristianiára változtatták, mert ez norvégosabb hangzású. A városi polgárság azonban visszakövetelte az Oslo elnevezést, melyet 1924-ben a norvég parlament véglegesített. A város elkezdte visszanyerni vezető szerepét a kereskedelem és a kultúra terén, sorra épültek a mai arculatot meghatározó épületek.A város az Oslo-fjord torkolatánál fekszik csodálatos környezetben. A hatalmas terület nagy részét erdők, parkok és csillogó tavak teszik ki.Az alig több mint 600 ezer lakosú Oslo a világ egyik legdrágább városa, vásárlás helyett érdemes a természet szépségeit csodálni.A Városháza:A monumentális városháza 1933 és 1950 között épült, hatalmas tömbjei uralják a városképet. Az Oslo fjord felől érkezők elsőnek ezt az épületet pillantják meg, mely a város szimbólumává vált.A két magas torony középen található Európa egyik legnagyobb órája.  Itt működik a főváros tanácsa, a főváros közigazgatási hivatala és több kulturális szervezet.Az óriási méreteknek megfelelően a belső terek is hatalmasak, amelyeket az ország legjobb művészeinek freskói és képei díszítenek, melyek Norvégia történelmét, kultúráját és művészetét mutatják be.A városháza előtt szökőkúttal díszített szabad tér nyílik a tengeröböl partjáig.A nagyteremben kerül sor a Nobel Békedíj ünnepélyes átadására, minden év december 10-én. A tudományos és a kulturális Nobel Díjak átadása a stockholmi városházán történik.Egy kis visszatekintés Nobel Alfréd életére: Mint tudjuk Nobel hírnevét és vagyonát a dinamit feltalálása alapozta meg. Állítólag véletlenül jött rá, hogy a könnyen robbanó nitroglicerint kovafölddel kell felitatni, így ütésre nem robban. Persze ez sem ment simán, néhányszor felrobbantotta a szomszédjait, ezért kísérleteit csak egy bárkán folytathatta. Nobel végakarata szerint, a díjak odaítélésénél, az ötletek eredetiségét, a kreativitást kell értékelni.A rossz-nyelvek még azt is mondják, hogy Nobel csak a négy alapműveletet ismerte. Mindenesetre a találmányának kirobbanó sikere volt.Még egy kis pletyi: a fáma szerint a matematikusokat azért nem lehet a díjban részesíteni, mert egy matematikus elszerette Nobel kedvesét.Az Akerhus erőd: A vár meredek, sziklás dombon fekszik, védve a kikötőt. A város az erőd köré épült a XI.-ik században Az erődöt magas tornyok védték, külső részeit földalatti folyosókon lehetett megközelíteni. Egy hatalmas középkori tűzvészben az erőd is megrongálódott, ezért később reneszánsz stílusban átépítették, de hadászati jelentősége csökkent. Az évszázadok során volt királyi lakhely, gabonaraktár, katonai bázis és börtön is. Ma állami fogadásokat tartanak itt, illetve múzeumként működik.Királyi palota:A Királyi Palota (Det Kongelige Slott) 1825 és 1848 között épült Károly János uralkodó megbízásából. A palotát hatalmas park veszi körül. A király nem érhette meg a palota befejezését, még azelőtt meghalt. Bernadotte svéd király, II. János Károly néven lett norvég király is, ma szobra ott áll az oslói királyi palota előtt, és a város egyik főutcáját is róla nevezték el.Egy érdekes királyi story: Az 1880-as évek elején, amikor XIII. Károly fia meghalt, a svéd országgyűlés külföldön keresett egy energikus uralkodót, akitől azt várták, hogy visszahódítja Finnországot. A választásuk Jean Baptiste Bernadotte-ra, Napóleon egyik tábornokára esett. A később sikeres uralkodónak magas volt a vérnyomása, és az akkor divatos terápia szerint az udvari orvos eret vágott a felséges karon, és mai szóhasználattal, majdnem dobott egy hátast, amikor meglátta a király tetoválását: „Mort aux rois”, azaz, halál a királyokra.A Vigeland park: Gustav Vigeland norvég szobrász életműve látható az impozáns parkban. Több mint 150 szobor van kiállítva. Vigeland az élet minden fázisát ábrázolta a kisgyerekkortól az öregségig. Varázslatos és hátborzongató alkotásai meglehetősen monumentálisak, a szocreál stílusra hajaznak. A szoborcsoport csúcsa, az egy tömbből faragott monolit. A teljes park jóval nagyobb a szoborparknál, kávézók, pavilonok tarkítják.A Székesegyház: Az Oslói székesegyház (Domkirke) J. Wigger tervei alapján épült és 1697-ben szentelték fel, majd a későbbiekben kibővítették és átalakították, a múlt század közepén nyerte el mai formáját. A templom belseje gazdagon díszített barokk stílusú.A modern Operaház: A jellegzetes formavilágú, szögletes épület a tengerből kiemelkedő jéghegy formáját mintázza. Az épület kialakításából adódóan, hogy nyugodtan felsétálhatunk a lejtős tetőre, ahonnan remek kilátás nyílik a kikötőre és a városra.A Nemzeti Színház: Az épület előtt áll a híres norvég író Henrik Ibsen és a kevésbé híres, de irodalmi Nobel-díjas Bjornswtierne Bjornson szobra. Érdekes, hogy még egy norvég írónő, Sigrid Undset is kapott Nobel-díjat, de a világhírű Ibsen pedig nem.A Fram Múzeum: A múzeum a sarkkutatás történetét, jelentős eseményeit és eszközeit mutatja be. A Fram az Északi-sark felfedezésére épített hajó neve, jelentése: „Előre.” Amundsen eredetileg az Északi-sarki expedícióra készült, de mivel Peary időközben elérte az Északi-sarkot, Amundsen titokban a Déli-sark felé indult. A sarkkutató szkúnert teljesen be lehet járni, közelről láthatjuk a fedélzetet, a kormányállást, a vezérlőt, Amundsen kapitány kajütjét és a hajó többi részét. Néhány szó a Déli-sark felfedezéséről:Amundsen 1911. december 14-én éri el elsőként a Déli-sarkot, Scott 1912. január 17-én. A vontatás módja sorsdöntő volt a felfedezők életében. Scott végzetes hibát követett el, amikor motoros szánokat és pónikat vitt magával, mert a motorok lefagytak, a pónik pedig elpusztultak a szélsőséges időjárásban. Amundsen eszkimó szánhúzó kutyáinak nem okozott nehézséget a hóviharokkal nehezített út. Scott és csapata lelkileg összetörve pillantotta meg a norvég zászlót a sarkon, a kimerültség, a csalódottság és az éhség végzett velük a visszafelé tartó úton.Itt látható még a Gjöa nevű hajó, amivel Amundsen az Északnyugati-átjárón eljutott az Atlanti óceánról a Csendes óceánra. A Viking hajók Múzeuma:A gyűjteményben számos híres és díszes viking hajót állítottak ki, amelyek közül a leghíresebb az 1903-ban talált Osebergit. Érdekes, hogy a hajót temetkezési célra építették, nem hajózásra szánták. Az Osebergit közel egy évezredig pihent egy agyagdomb alatt és tele volt gyönyörű korabeli faragott tárgyakkal.Képek a városról:Az első fotó az a szökőkutat ábrázolja, ahol egy nagy mutatóujj jelöli ki azt a pontot, ahol az 1624-es óriási tűzvész után IV. Keresztély király parancsára, újjá kellett építeni a várost.Érdekesség, hogy a szoborra kiírt pályázatot egy magyar művészházaspár nyerte meg, így az ő alkotásuk látható a régi városháza előtti téren.„The Giant Pointing Finger Fountain"További képek:Egyéb érdekességek:Nem nagyon látni a vezető divatmárkákat, a kirakatokat is eredeti norvég igénytelenséggel rendezik be. Egy tehetséges, kreatív kirakatrendezőre biztos állás vár.Igazi multikulti város, tanúja voltam, hogy egy norvég egy „afronorvégtól” kért útbaigazítást.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=Bu9qTcbMfSQ       2016 augusztus                                                Készítette: vinpet
Városlátogatások Bergen, a fjordok kapuja
BergenNorvégia második legnagyobb városát a fjordok kapujának is nevezik. A tengerparti város színes faházaival, festői rakpartjával népszerű turisztikai célpont. A látogatókat még a szinte állandóan zuhogó eső sem riasztja el, nevezik az „esernyők városának” is. Volt, hogy 84 napon keresztül esett, ez több, mint a bibliai özönvíz.Egy kis történelem:A várost III. Olaf király alapította 1070-ben, régi neve Bjørgvin volt. A kedvező földrajzi adottságainak köszönhetően a skandináv kikötőváros a középkori Norvégia fővárosa volt. A XIII. században a német a Hansa szövetség itt nyitotta meg újabb európai központját. Ebben az időben vált fontos exportcikké az északi partokról érkező szárított tőkehal. (kinézete nem kifejezetten étvágygerjesztő, később lesz róla fotó)  A halászat ma is meghatározó a város életében. A Hansa városrész:Bryggen vagy Tyskebryggen (norvégül „A rakpart” vagy „A német rakpart”) Bergen régi rakpartja, a Hansa szövetség virágkorában épült. Az épületegyüttes emlékeztet a város fontos szerepére a középkorban. Az élénk színekben pompázó régi kereskedőházak átvészelték az évszázadokat, és 1979 óta a világörökség részét képezik.A keskeny házak egy valóságos labirintust rejtenek. A szorosan egymás mellé épített házak belsejében át lehet menni egyikből a másikba. egy háztömbben több család is élt. Az egymás mellett álló házakat keskeny sikátor választja el a többitől. Majdnem minden ház homlokzatán különleges cégéreket láthatunk. Ma a házak földszintjén üzletek, éttermek és kávézók találhatók.A színes faházaktól csak pár lépés, a halpiac. A bőséges kínálat a látogatókat is kóstolásra csábítja. Bergenben nem csak a halak harapnak, a halpiacon mi is haraphatunk valamilyen tengeri csemegét. A már említett szárított tőkehal mellett, ehetünk kagylót, rákot és kaviárt, sőt még bálnahúst is. Szaláminak feldolgozva jobban ízlett, mint a jávorszarvas. A minőségre a kis trollok vigyáznak.Bergenben télen sincs igazán hideg. A Golf-áram hatására a fjordokat nem fedi jégtakaró. Mint annyi más város Bergen is hét dombra épült. A belvárosból induló panorámasiklóval alig néhány perc alatt feljuthatunk a Fløyen hegyre, ahonnan festői panoráma tárul elénk.Bergen a térség kulturális centruma, leghíresebb szülötte Edvard Grieg. A róla elnevezett múzeumban megismerhetjük a híres zeneszerző életútját. Itt élt Ole Bull is, akit virtuóz hegedűjátéka miatt Schumann „észak Paganinijének” nevezett. Gyakran koncertezett együtt Liszt Ferenccel is, akivel jó barátok voltak.Bergen rengeteg látnivalót kínál. Kedves, barátságos város, érdemes idelátogatni.Egy helyi mondás: "Bergenben azért esik mindig, mert ez Isten kedvenc városa, így minden nap tisztogatja, fényesíti, csiszolgatja".Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=JF7txFX5rEo            2016 augusztus                                          Készítette: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!