2016. május 27. péntek, Hella napja

Ha az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, akkor a csehek, a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének. A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik legnagyobb területet Németország kapná. Hazánk a harmincegyedik helyen végezne, az atomhatalmak pedig leszerepelnének: az USA a tizenhetedik, a britek a huszonnyolcadik, India pedig az ötvennyolcadik lenne a sorban.

Idén rendeznek utoljára sörfesztivált a Budai Várban. Az Oroszlános udvarban még csapra verik a hordókat, de a vár egyedi környezetét ezután egy ideig biztosan nem élvezhetik a látogatók. A fesztivál, június 2-től 5-ig, éppen ezért számos újdonságot ígér, a legnagyobb sörgyáraktól, importőröktől és a kedvelt kézműves sörüzemektől kínált választékot idén is lehetetlen lesz végigkóstolni.

Hosszú és igen alapos előkészületek után megnyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum legújabb állandó kiállítása. Mint arról a nyitás előtti munkák ismertetésekor olvasóinknak már beszámoltunk (http://www.utazonet.hu/hazaviheto-kiallitas-c504.html), a két emeletre kiterjedően, tíz teremben látható gyűjtemény a háború kitöréséhez vezető úttal kezdődően, a tragikus befejeződésig, a teljes időszakot felöleli.

A Hungarikum Szövetség tagjainak száma kettővel gyarapodott. Önmagában ez a tény még egy rövid hírnél többet nem érdemelne, ám az új tagok a magyar gasztronómia olyan értékeit képviselik, melyek – joggal mondhatjuk – világszerte híresek. A külföldi, ha hozzánk jön, először ezeket szeretné enni!

kiemelet ajánlataink

A fürdő a város központjában található. A medencéken túl nagy zöld felület áll a vendégek rendelkezésére.

Hévíz első wellness és gyógy szállodája „all inclusive” szolgáltatásokkal. Kényeztető kezelések a világhírű termál tó ásványokban gazdag vizével és gyógyító iszapjával.

Zalakaros erdőkkel, szőlőhegyekkel körülölelt vidéke, gyógyvize és –fürdője évtizedek óta csalogatja mind az aktív pihenést kedvelő, mind a gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Rovatok
Budapest

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata Tom Lantos magyar származású amerikai kongresszusi képviselő munkásságát elismerve, és tisztelete jeléül kezdeményezte, hogy közterületet nevezhessen el a politikusról. Ezt a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyta. A terület a Révész utca és Viza utca között, Tom Lantos egykori iskolája, a Berzsenyi Dániel Gimnázium szomszédságában helyezkedik el.

Kilencven évvel ezelőtt 1925. szeptember 15-én az Új Századok című diáklapban jelent meg Radnóti Miklós első publikációja, a Mi szeretnék lenni? Az évforduló tiszteletére a költőnek szobrot állítottak Budapesten a XIII. kerületben. Az ünnepségen, mint korábban Bächer Iván emléktáblájának avatásán, százak jelentek meg.

Van a fővárosnak egy kerülete, amelyik szinte vonzza a kiváló személyiségeket. Bizonyos részein pár métert sem tehetünk meg anélkül, hogy minden második-harmadik házon emléktáblát ne találnánk, jelezve, kik éltek itt. De jelezve azt is, hogy tisztelet övezi emléküket.

gasztronómia

A teára mostanság sokan úgy tekintenek, hogy az „unalmas” ital. Idős hölgyek teadélutánjaira való, egyébként pedig csak a betegek és a gyerekek fogyasztják. Lehet, hogy ez a nézet rövidesen felülvizsgálatra szorul.

A külföldről több-kevesebb rendszerességgel Magyarországra látogatók számára gyakran okoz gondot, hogy találjanak egy olyan éttermet, ahol az üzletfelekkel, de akár a rokonokkal, barátokkal is nyugodtan találkozhatnak. Nos, nekünk sikerült. Bizonyára lesznek, akiknek segít, ha tapasztalatainkat közreadjuk.

Ismét nagyszerű kulturális és gasztronómiai eseménynek ad helyet június 14-től 18-ig a Viharsarok fővárosa, Békéscsaba. A 16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé során számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket csakúgy, mint a már ismert és megszeretett márkákat is.

művészet, kultúra

Alig egy év elteltével, ismét budapesti kiállítással örvendeztette meg művészetének kedvelőit a Tatabányán élő és dolgozó Jakobi Anna Mária. Képeinek ezúttal a IX. kerületi Lónyai utcában található eReSz Kultúrpont adott otthont.

Az Europeana Food and Drink program, valamint a Nemzetközi Magyar Fotónapok keretében fotópályázatot hirdetett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Fotóművészek Szövetségével együttműködve. A nyertes alkotások kiállításon láthatók a Múzeumban, június 26.-ig.

A 20. század egyik legnagyobb hatású művészének tárlata nyílt meg Budapesten, a Nemzeti Galériában „Alakváltozások, 1895-1972” címmel. Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon július 31-ig lesz látható.

érdekesség

Féléves előkészület után, május végén egy új, elsősorban külföldi turistáknak szánt, Európában is egyedülálló esti produkció indul Budapesten, a Tesla Múzeum bárhelyiségében. A rendezők kerülik a szokványos és középszerű megközelítéseket, inkább igényes és szórakoztató élményt kívánnak nyújtani.

A felszólítás akár mottója is lehetne a Sirha – Budapest kiállításnak, melyet először rendeztek meg Magyarországon. A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását a kőbányai vásárvárosban, a HUNGEXPO területén láthatta a közönség.

Megújulva, új időpontban és kibővült tematikával jelentkezett 2016-ban a tizedik, jubileumi FŐSZEZON utazási kiállítás és vásár. Ezentúl tavasszal, a nyári főszezon kezdetén várta az érdeklődőket egész évre szóló utazási és programajánlatokkal a Budai Várban, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon.

sör, bor, pálinka

Húsz éven át nagy szeretettel várt rendezvénye volt az autós és a borász társadalomnak, a Magyar Borok Útja Rallye. Ilyenkor mintegy száz autó – egyenként legalább két-három utassal – vágott neki több száz kilométernek, hogy bizonyítsa: az autó és a bor igenis jól megfér egymás mellett! Az idén új kistestvér született.

Felvitte az isten a dolgát a Rosaliának. Legalább is, ami a hirdetményét illeti, jó magasra került. A Vajdahunyad vára hídjáról tekintve lefelé hívogatja a látogatókat – immáron a pezsgő nevével is kiegészülve. Két napig a rosé borok otthona lett a Liget.

A Dél-balatoni Borút Egyesület április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

Blog ajánló
Egy nap a városban Gyereket csinál 20 RED-esből a Vodafone
Disclaimer: A Vodafone az Egy nap a városban blog hirdetője és ez most egy hirdetés. Azóta tudjuk, hogy milyen jó RED-esnek lenni, amióta a Vodafone-nal közösen készítjük a nyaralós videókat. Az előfizetők ugye kívánhatnak egyet, amikor a RED-hez csatlakoznak és ezeknek a kívánságoknak egy részét a Voda teljesíti. Mi akkor kerülünk a képbe, amikor valaki nyaralást kér: tavaly már elvittük a szerencsés nyerteseket Rómába, Firenzébe, Madridba, Londonba, Párizsba és a Mikuláshoz, hogy aztán egy-egy videót is készítsünk a túrákról, idén meg pont a héten volt a második évad premierje Barcelonával:   Na de a Voda nemcsak nyaralásos kívánságokat teljesít, hanem mindenfélét, most hétvégén, gyereknap alkalmából például meghívtak húsz redest a Gellért fürdő egykori gyerekstrandjára, a Pagonyba, ahol a medencébe borítottak 40 ezer labdát, hogy a nyertesek megint kicsinek érezhessék magukat. De a móka nemcsak arról szól majd a 20 nyertesnek és fejenként öt kísérőjüknek, hogy végre megint fogalom nélkül szórakozhatnak a labdák közt (egyébként ez is őrült jó, én ha a lányommal játszóházba megyek, rendszeresen beugrok a labdamedencékbe, és amikor kérdőn néznek rám az alkalmazottak, mindig a gyerekre mutogatok, hogy ő követelte), de a medencében ott vannak elrejtve ajándékok is: a nyertesek kívánságai. Reméljük, senki nem kérte Monica Belluccit vagy Ryan Goslingot, mert béna lenne előhúzni a hullájukat a labdahegy alól, de mindenféle más jópofaság felbukkanása tökéletesen elképzelhető. Ha valami csoda történik, arról beszámolunk, ha nem, akkor meg várjátok a nyaralós videók következő epizódját jövő héten, még mindig Barcelonából! És ha arra jártok, nézzetek be ti is egy bambira a Pagonyba!
Egy nap a városban Remek közelkeleti ízek: Babka
Újlipótváros azért még mindig nem telítődött jó helyekkel, egyszerűen annyi történt, hogy az elmúlt néhány évben arányaiban sokkal-sokkal több menőség nyílt itt, mint bármelyik másik nem belvárosi kerületben, így a helyzet sokat javult. Van már kiváló dzsúzbár, egy rakás jó reggelizőhely, süteményes, olyan csodás éttermek, mint a Laci konyha (a felsoroltak mindegyikében elérhető a Város Hőse kedvezmény), de nagyon hiányzott már valami középről, ahol csak úgy eszel egy jót, valamit, ami nem reggeli, nem süti és nem is fine dinning. És akkor megjött végre a Babka, ami az összes kérdést tisztázza: jópofa hely, még pont megfizethető, jó kajákkal, hókuszpókusz nélkül. Márpedig ezt értékelni kell, mert mostanában egyre kevesebben tudják belőni a megfelelő arányokat, vállalják túl magukat és hoznak létre végül valami olyasmit, ami meghaladja a lehetőségeket, éppen ezért bukásra van ítélve. Ahogy Robi barátom, az élet nagy ismerője szokta mondani, csak fingani akarnak egy jót, de beszarnak. Ilyen az, amikor az alapvetően ügyes séf megpróbálkozik a csúcsgasztronómiával és ahelyett, hogy tisztességes, finom rántott húsokat készítene, disszonáns, túltolt falatokat rak le eléd. Ezzel szemben a Babka tök kellemes belülről, a mostanában szokásos, mindenhonnan összegányolt berendezéssel, fiókok és falemezek vannak felfúrva a falra, a székek kötelezően különböznek egymástól, régi rádiókból építettek fel egy hegyet és így tovább. Az ételek főleg közel-keletiek és tök jó, hogy egy török all inclusive szállodát idézve már a bejárat után meg tudod nézni őket, egy csomó minden ki van ugyanis pakolva a pultra. Elsőként mártogatóst kértem (mezze), volt rajta sajtkrém és paprikakrém és mindkettő fantasztikusan jó volt, főleg a paprikás: kellően fűszeres, de nem tolakodóan, ha arra jártok, mindenképp kérjetek ilyet. Az árra nem emlékszem pontosan, de a kettes és az ötös kiszerelés is befért kétezer forint alá, úgy emlékszem, az ötös már 2-3 fő előételének is elég. Ezután érkezett a bárányragú, ami pont azt tudta, mint a mártogatósok, mindenféle túlzás nélkül egy tökéletesen tisztességes, jó egytálétel, körülbelül az, amire tízből nyolcszor vágysz, amikor enni akarsz valami finomat. Szóval: a Babka az a tisztességes étterem, ami nagyon hiányzott már Újlipótvárosból és úgy általában Budapestnek is jó, ha minél több ilyen nyílik. BabkaBudapest, Újlipótváros, Pozsonyi út 3.K-Sze: 8-24Cs-Szo: 8-01V: 8-1506304108737 ÜNNEPELD A KATTINTÁSCUNAMIT! Találkozz élőben a Baltazár Színházzal június 15-én 18 órakor! Kattints a bannerre és regisztrálj!
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!