2019. április 23. kedd, Béla napja
A felfedező benned van
Révay András
2018.02.23 16:23
Idén március 1-4. között rendezi a Hungexpo a Budapesti Vásárközpontban a 41. Utazás kiállítást. Az esemény fókuszában az aktív kikapcsolódás áll, de a turizmus szinte minden ága képviselteti magát. A kiállítás díszvendége Marokkó, belföldi díszvendége pedig Hévíz lesz. Az Utazással egy időben rendezik a Bringa- és a Futó Expót, valamint Magyarország legnagyobb, független utazókat megszólító rendezvényét, a 6. Járatlan utakon fesztivált.

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap az aktivitás a szabadidő eltöltésében – állapította meg a 41. UTAZÁS kiállításról szólva Rafay János, a HUNGEXPO üzletág igazgatója. Ennek megfelelően változnak az utazási szokások is. A rendezők reményei szerint érkeznek majd látogatók futócipőben, mások kerékpárral és az aktív turizmus felé elmozduló utazási igényekkel. Hazánk és a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb turisztikai vásárán az idén több mint 25 ezer négyzetméteren, 21 országból, 280 kiállító mutatkozik be. A kiállítás külföldi díszvendége az afrikai kontinens egyik legkívánatosabb utazási célpontja: Marokkó lesz. Bemutatkoznak a Marokkóval foglalkozó utazási irodák, a látogatók megismerkedhetnek az ország történelmével, kultúrájával, gasztronómiájával. A szerencsések egy kétszemélyes marokkói vagy egyiptomi utazást is nyerhetnek. A belföldi díszvendég Hévíz, különleges játékokkal, helyi termékkóstolókkal és akciós szállásajánlatokkal várja az érdeklődőket.

 A két ország kapcsolatai az utóbbi években látványosan fejlődtek – mondta el Kamal Arifi úr, Marokkó Magyarországra akkreditált nagykövetének helyettese – és ez mindkét ország számára előnyös. Az utazók száma nemcsak Magyarországról Marokkóba növekszik folyamatosan, a marokkóiak is szeretnének idejönni. Marokkó tavaly ősztől elérhető közelségbe került a magyar utazókhoz. Két fapados légitársaság kínál közvetlen járatot Budapestről az észak-afrikai ország népszerű térségeibe. A királyi városba, Marrákesbe és az Atlanti-óceán partján elterülő Agadirba. Komoly tárgyalások folynak a Royal Air Maroc társasággal is, hogy mihamarább indítsa el Casablanca és Budapest között a harmadik járatot. Az UTAZÁS kiállítás igen nagy lehetőség, étvágygerjesztőnek szánják a magyar közönség számára. Remélik, hogy kiállítási belépőjegyükkel igen sokan vesznek majd részt a nyereményjátékban.

Komoly sikerekről számolt be Papp Gábor, Hévíz város polgármestere: a város turistaforgalma csúcsot döntött! Tavaly a szálláshelyeken 1 millió 201 ezer vendégéjszakát regisztráltak – ennyi még soha nem volt! Az első gondolat, ami Hévíz kapcsán a vendégek eszébe jut, hogy itt van a világ legnagyobb természetes gyógytava. A Hévízi-tó köré igazi egészség és wellness birodalom épült az elmúlt 220 évben. A fürdővárosban minden megtalálható a hagyományos gyógyászati kezelésektől a legmodernebb szépészeti és wellness technikákig, amik segítik megőrizni vagy visszanyerni a vendégek mozgékonyságát, fittségét, fiatalságát. Persze a számokban mért siker hátterében rendszeres és kemény munka, a belföldi kereslet dinamikus növekedése, a német piacok stabilizálódása, a közép-európai érdeklődés erősödése, valamint a 2017. évben az orosz és ukrán vendégek visszatérése áll.

A város képviselői egy sereg szomszédos és távolabbi országba személyesen viszik el, mutatják be a lehetőségeket. Ráadásul pontosan látják azt is, hogy Hévíz önmagában kevés! A vonzerő növelésébe bevonják a környező településeket is, hogy az ottani érdekességekre ők hívják fel a vendégek figyelmét. A jövő sikerének kulcsa pedig a repülőtér fejlesztése és erre most ismét reális lehetőség kínálkozik. Hévíz „négyévszakos” város, a világ ötven országából fogad vendégeket. Már régen nem csak „a nyugdíjasok városa”. A látogatók egy évben 285 napra találnak ott változatos programot, mert a fiatalok és a családosok is mind nagyobb számban érkeznek. Aki Hévízen járt az elmúlt hónapokban, egész biztosan észrevette, hogy a város főutcája teljes átépítésen megy keresztül. A munkákat várhatóan június elejére fejezik be, így a nyári szezonra már teljesen új útfelület, járda és zöld felületek várják a vendégeket.

 Érdekes összefüggésre világított rá Törzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség alelnöke. Eddig nálunk nem használták ki kellően a kapcsolatot a kerékpáros versenysport és a hétköznapi „bicajozás” vagy a kisebb, helyi versenyek és a turizmus között. A modern kor turistája inkább élményeket keres, mint egyszerűen csak felkereshető helyszíneket. Ezért a Bringaexpóra a kiállítók elhozzák legújabb fejlesztéseiket és kiegészítőiket. Lesz látványos trial show és verseny, BMX bemutató, Bringa Vágta és - Európában egyedülálló módon - először junior Eliminátor CX verseny. A kisebbek ügyességi programokon és kreszpályán mérhetik össze tudásukat. A Futó Expón az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység és sport minden kelléke és fejlesztése jelen lesz. A 6. Járatlan Utakon Fesztiválon pedig az ország ismert utazói, bloggerei osztják meg történeteiket és tapasztalataikat a közönséggel. Ezen kívül a Hungexpón már hetedik alkalommal van jelen a HTCC Afrika Expo és Vásár. Az Afrika világát és turisztikai látványosságait bemutató standok az utazókat kívánják tájékoztatni arról, mire számíthatnak a fekete kontinensen.

http://utazas.hungexpo.hu/hu

Kapcsolódó témák

Magyarországot igen jól ismerő embereket is bizonyára próbára tenne a kérdés: melyik városunk kapta a nevét egy fáról? Feltehetők róla még egyéb, fogas kérdések is: a hódoltság idején miért nem pusztította el a török, legnagyobb költőink közül melyik lakott itt, tanított itt majdnem egy évtizeden keresztül?

Szokás szerint ismét két díszvendége volt az idei UTAZÁS Kiállításnak. Idehaza Bács-Kiskun megye mutatkozhatott be, külföldről pedig Algéria kapta a felkérést- Ennél persze jóval több úti cél között válogathattak a kiállítás látogatói és a megjelent utazási irodák sem csupán egy országba kínáltak utakat. Eltérően a korábbiaktól, most először a hazai kínálatról számolunk be olvasóinknak, a külföldi utazási lehetőségek a második részben következnek majd.

Ezoterikus és természetgyógyászati előadások, művészeti programokm ingyenes állapotfelmérés, tanácsadás, biobüfé, kiállítások és vásár.

Vendégeket hívott első születésnapjának megünneplésére Elizabeth. Ám az érkezőket nem habos kakaó és csokoládétorta várta, bohóc sem bújt elő a sarokból. Jóféle pálinkával köszöntötték őket, és kisvártatva frissen főtt, ízletes halászlét tálaltak eléjük, finom borok sorakoztak az asztalon. Ennyiből máris sejthető, nem kisgyerek volt az ünnepelt!

Nem utazási iroda, mégis vásárolhatunk a segítségével utazást, foglalhatunk hotelszobát, panziót. A nevét mindenki ismeri, bár hallatán egy nagy bevásárlóközpont tűnik fel lelki szemeink előtt. Önálló irodája – ahová bemehetnénk tárgyalni, utakat válogatni – nincs, ugyanakkor már jó néhány éve jelen van a magyar piacon. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon jó árakat kínál!

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!