2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
A gyulai mindig páros
Utazónet
2014.07.26 00:11
A hungarikum megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték. Közülük nyolcvannál is többel találkozhatunk a Budai Várban, az egészen július 27-ig tartó Hungarikum Hétvégén. Az ízek élvezete mellett a látogató ismeretekkel is gazdagodhat.

Bár az időjárásra panasz nem lehetett, az érdeklődők délután mégsem tolongtak a bejáratnál. Esténként remélhetőleg többen lesznek. Sokan – sajnos a külföldiek is - csalódottan fordultak vissza, amikor kiderült: ők csak a várat szerették volna látni, de a területén most belépődíjas rendezvényt tartanak és erre a Dísz tértől idáig vezető úton semmi nem figyelmeztet. Pedig a hungarikumokkal érdemes megismerkedni. Sok van belőlük – egyesek szerint már túl sok is, felhígul, minőségét veszti ez a fogalom. A törvény pontosan fogalmaz: a hungarikum „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet belföldön és külföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékeként tartanak számon…” Hogy a fesztiválon felvonultatott minden termék megfelel-e ennek, azt bárki maga is eldöntheti. Körülnézni és egyikkel másikkal közelebbről megismerkedni azért feltétlenül érdemes.

Ennyi különböző érték között rangsort felállítani szinte lehetetlen, egy dologgal viszont megpróbálkozhatunk: ha időrendbe állítjuk őket. A világszerte legrégebben elismert magyar „csúcsteljesítmény” valószínűleg a Tokaji Aszú. Hercegkútról a Götz Pincészet már több különböző fesztiválon jelen volt, ezért az idén őket kérték fel, hogy Budapesten képviseljék a borvidéket és az ottani pincészeteket. Hercegkút sváb település, első lakói az 1750-es években érkeztek. A hagyományok őrzését a mai napig fontosnak tartják. A családi vállalkozásban már a nagyapák is szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkoztak. A pincészet a Furmint, Hárslevelű, Sárga Muskotály és a Zéta fajtákat termeszti, mintegy húsz hektáron. A fesztiválra bemutatót a 2000-es és 2002-es évjáratú aszúból hoztak. A boraik mellett a címkék minőségére is büszkék, az Aszúé országosan első helyezést ért el minősítő versenyen. Hercegkúton a két pincesor, a Kőporos és a Gombos-hegy 2002 óta a világörökség része!

Ha pedig az elismertségi időrendet követjük, a második helyre jó eséllyel pályázhat a közkedvelt szódavíz. Az angol Priestley 1767-ben, nálunk Jedlik Ányos 1826-ban elegyítette a vizet széndioxiddal. Deák László, az Országos Szikvízkészítő Ipartestület tiszteletbeli örökös elnöke egy ipartörténeti műemléknek számító szódatöltő gépet is hozott magával a fesztiválra. A mellette sorakozó szódavizes palackok tartalmának pedig nagy értéke, hogy a bennük rejlő folyadék az első csepptől az utolsóig egyformán kellemes, savanykás lesz. A palackban akkora a nyomás, hogy ott semmiféle fertőző baktérium nem marad életben. Mérések bizonyítják, hogy a szódásüvegben a víz minősége tíz évnél hosszabb idő után sem változott. Ugyanakkor a szakember azt tanácsolja: ha valaki a nagymama padlásán nagyon régi szódásüveget talál, őrizze azt meg, mint elmúlt idők emlékét, de ne töltesse újra, lehet, hogy az üveg már nem bírná.

A Zsolnay gyár elődjét 1853-ban alapították, az első nemzetközi elismerést az 1873-as bécsi világkiállításon kapták. Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese a Zsolnay család XIX. századi porcelángyárának felújítása nyomán született újjá 2010-ben. A Zsolnay-negyed  idén májustól hungarikum. Közel harminc műemléképület, több, hatalmas kert, alkotja, helyszíne egy sereg időszakos és állandó kiállításnak. Talán leginkább impozáns része a Zsolnay Mauzóleum, a család nyughelye, ahol az odavezető úton negyvenkét eozin oroszlán őrzi a páratlan technika titkát. A működő manufaktúra egyik részében a látogató is megfigyelheti a gyártás egy mozzanatát.

Találkozhatunk a fesztiválon számos olyan – a hungarikum névre valóban méltó – termékkel is, melynél a keletkezési idő nehezen behatárolható. A „matyó” elnevezés például a XIX. század elején tűnik fel először. A matyó hímzésről pedig – itt Pesten - nem sokat tudunk. Ez egy tájegység hímzéskultúrája, mely kezdetben kissé geometrikus volt, a piros és a kék szín jellemezte. Később a sárga és a zöld is belekerült, majd a 910-es években még színesebbé vált és a mintái is változtak. Elkülönült egymástól az „ómatyó” és az „újmatyó”. Mégis könnyen felismerhető a jellegzetes matyó rózsáról és tulipánról, nagy motívumai pirosak, bordók, az apróbbak adják a többi színeket és viszonylag sok benne a zöld. A mezőkövesdiek úgy vélik, azzal, hogy hungarikum lett a hímzés, felkerült a szellemi világörökség listára is, kötelességük őrizni és továbbadni ezt a művészetet. Az ottani gyerekek akár az iskolákban is tanulhatnák!

 Nincsenek pontos adataink annak a keletkezéséről sem, amit ma cigányzenének nevezünk. Azt ugyan tudjuk, hogy a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar 1985-ben alakult meg – no de a nóta? Dankó Pistáért Európa rajongott, Rácz Laci, a „prímáskirály” Amerikát hódította meg. A zenekar ma egészen különleges értéket képvisel, több olyan család is tagja, ahol a nagypapa, az apa és az unoka is együtt játszik. Műsorukon a világhírű komolyzenei darabok mellett a hagyományos magyar cigánymuzsika és népdal is szerepel. Az egész világot bejárták, ezernél is több koncertet adtak. Nemzetközi elismertségükre jellemző, hogy az 1998-as Lisszaboni Világkiállítás megnyitóján az ő koncertjük volt a főesemény.

Fogadási témának is jó lenne, ha megállítunk az utcán tíz embert, hányan tudnák mi a különbség a gyulai és a csabai kolbász között? Ezen a fesztiválon ez is kiderül. A legfontosabb: a gyulai mindig páros! Három centiméter átmérőjű, 18-20 centiméter hosszú bélbe töltik és hagyományosan borssal ízesítik. Pirospaprika van, kömény viszont nincs benne. Az, hogy hungarikum lett, itt sem mentes az előzményektől. Stéberl András gyulai páros kolbásza 1935-ben aranydiplomát kapott a Brüsszeli Világkiállításon. Most a gyárban az ő receptjét „porolták le” és 2010-ben megkapták rá az EU oltalmat is. Az előírás rögzíti, hogy csak 135 kg feletti, már lefialt anyakoca 3-6 mm szemcseméretre aprított húsából készülhet. A kolbász nem kap füstízű injekciót, valódi füstön füstölik, utána 3-4 hétig érlelik. Ennek köszönhető, hogy megfelelő körülmények között akár hónapokig is tárolható.

A csabai kolbászból a „kistermelői” lett hungarikum. Békéscsabán ugyanis a kolbászkészítés családi hagyomány és ezt most a már századok óta ott élő Knyihár Mihály családja képviseli a fesztiválon. Az „igazi” a vastagbélbe töltött kolbász. Jellegzetessége, hogy sok paprikát tesznek bele, a fokhagymával, sóval, egész köménnyel óvatosan bánnak. Békéscsaba városa által előírt követelmény, hogy csak nagysúlyúra hizlalt kocából készülhet a kolbász. A recept, a szalonna, a fűszerek mennyisége családonként változik, és apáról fiúra száll. Időnként azért kicsit változtatnak rajta, attól függően, hogy ki mennyire szereti a csípős ízeket. A fesztiválon kóstolgatásra, vásárlásra is van lehetőség, mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt.

Kapcsolódó témák

Huszonhárom év. Majd negyed évszázad. Igen, huszonhárom éve, minden december minden első vasárnapján kerül megrendezésre a Természetgyógyász Magazin elmaradhatatlan karácsonyi fesztiválja. Magam is idősebb lettem huszonhárom évvel, no meg a látogatók közül mások is, ám van valami, ami halhatatlan. Nem öregszenek, mi több, színesednek, terebélyesednek ezek a vasárnapok.

Akár ez is lehetett volna a 79. OMÉK jelmondata, az igazságot ugyanis híven tükrözi. Kiállítóiban és látogatóiban egyaránt vegyes érzelmeket keltett. Mindjárt a belépéskor zavarba jöttek. Az épületeken belül ugyanis - a többi kiállításnál megszokottól eltérően – egyáltalán nem volt semmiféle jelzés, számozás, útbaigazítás! Sem a pavilonok sarkán, sem a közöttük lévő utak felett. Mindenki ténfergett, tekergett, amíg véletlenül rábukkant arra a kiállítóra, akit keresett.

Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Jelenleg már – próbaüzemben - a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

Ez a három szó a 2018. évi Prima Primissima díjak átadásakor is elhangzott az egyik díjazott, Nagy Csaba építész méltatásakor. Tiszteletére – néhány nappal később – a XIII. kerületben is ünnepséget rendeztek, mert eddigi tevékenységének összegzésekor kiderült: munkásságának számottevő része a fővárosnak ebben a kerületében valósult meg. Több olyan alkotás fűződik a nevéhez, ami nemcsak az épület funkcióját tekintve érdemel figyelmet, hanem városképi szempontból is jelentősnek nevezhető.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!