2020. január 23. csütörtök, Zelma, Rajmund és Emerencia napja
A jó már nem elég, nagyon jó kell!
Révay András
2019.12.03 19:42
Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

 Az Újbor és Sajt Fesztivált már negyedik alkalommal nyitotta meg a Veszprémben működő Pannon Várszínház In Vino Együttesének műsora, először szerepel viszont az erdélyi Torockóról érkezett – fiatalokból álló furulya együttes. A Gyulafehérvártól 60 kilométerre fekvő, 550 lakosú faluban 2004 óta működik a Kis Szent Teréz Gyermekotthon. A Fesztiválra érkezett csapat pásztorfurulyán zenél és népdalokat énekel igen szép stílusban. A gyermekotthon a Böjte Csaba atya által 1994-ben létrehozott Alapítvány támogatásával működik, eddig több mint 6000 nehéz sorsú gyerek élt az összesen 83 helységben fenntartott házakban. Állami, magyar iskolákba járnak, együtt a többi, családban nevelkedő gyerekekkel. A Budapestre érkezett együttesben a legfiatalabb előkészítő osztályos, még csak hatéves, a legidősebb viszont már 19 éves, egyetemre jár, dokumentáció- és információtudományt tanul Kolozsváron. Végzés után szívesen visszamenne valamelyik otthonba dolgozni.

 Ebben az évben a Fesztivál díszvendége Bács-Kiskun Megye volt. Sajnos lépten-nyomon látjuk, hogy az emberek túl sok falat építenek és túl kevés hidat – mondta a rendezvény megnyitásakor Vedelek Norbert, a megyei Önkormányzat alelnöke, majd hozzátette: emberek, települések, országrészek között hidak felépítésének igen kiváló eszköze a bor, a bortermelés. A Duna-borút például kitűnően szolgálja az alföldi borok jó hírének erősítését és egyben a borturizmus fejlesztését is! Ennek keretében például elkészült a magyar-szerb határ környékén a borturizmus élénkítésének terve, Bács-Kiskun Megyében és a Vajdaságban dolgozó borászatok együttműködésének fokozása érdekében. A megyei Bormustrára a Vajdaságból is érkeznek borászok és a mieink is mennek át oda hasonló rendezvényekre.

 Amikor tizenöt évvel ezelőtt – egy fagyos november végén - útjára indítottuk ezt a rendezvényt, az első alkalommal 115 nevezés érkezett a versenyre – emlékezett vissza a kezdetekre Ferenc Vilmos, a fesztivál főszervezője. Most 525 borból választotta ki a zsűri a legkiválóbbakat, ekkora mezőny eddig még soha nem volt. A nevezők nagy száma bizonyítja, hogy a hazai bortermelőknek fontossá vált ez a verseny, büszkék – teljes joggal – az itt elért eredményekre. A bírálók nyolc bizottságban dolgoztak a nemzetközi borversenyek szokásos szabályai szerint. A beküldött minták 60 százaléka fehér-, 32 % rozé és 8 % volt a vörösbor. Ez pontosan megfelel a hazai szőlő-bortermelés sajátosságainak. A verseny magas színvonalát az is jelzi, hogy két olyan pincészet is volt, amelyiknek két bora került a TOP 16 közé.

 Az egyik a Gál Szőlőbirtok és Pincészet – őket a borkedvelő társadalom már jól ismeri. A másikról, a Zalaszabarban, 3,5 hektáron dolgozó Kányaváry Borbirtok Kft.-ről eddig hiányosabbak voltak az ismereteink. 2009 óta dolgoznak, ők úgy gondolják, fiatal borászatként is lehet nagyon jó borokat készíteni! Egyik céljuk, hogy újra visszaállítsák a zalai borok hírnevét. Ennek érdekében, eredményükkel ezen a fesztiválon komoly lépést tettek. Az Olaszrizling Üstökös és a Chardonnay Krónika boruk bekerült a TOP 16 közé, a 2019. év Legjobb Újbora díjat kapta. Az Olaszrizling üde, friss, reduktív eljárással készült, ezért jól érezhetők benne a fajta jellegzetes tulajdonságai. A Chardonnay „ravaszabb”. A 30 százaléka fahordóban erjedt, érlelődött, majd tisztulás és derítés után házasították acéltartályban készült borral. Szeretnék a birtokot még egy hektár területtel növelni és megállni ezen a szinten, hogy a továbbiakban is kézműves borászat maradhassanak, mert így tudják tartósan a legjobb minőséget kínálni.

A Pécsi Borvidéken az egyik legnagyobb a Belward Pincészet. Egy régi nagyüzemi pincészetből jött létre. Jelenlegi formájukban 2013 óta dolgoznak, a Hásságy vidékén, összesen 33 hektáron, időjárási szélsőségektől mentes, szubmediterrán jellegű területen. Errefelé már 1058 óta termelnek szőlőt! A Pincészetnek ez az első bemutatkozása a Fesztiválon – és mindjárt nem várt eredménnyel! Ez a Sauvignon Blanc bekerült a TOP 16 közé, tehát a 2019. év Legjobb Újbora díjat szintén megkapta. A győztes bor szőlőjét 4,6 hektáron termelik és a teljes termést feldolgozzák, reduktív, tehát acéltartályos technológiával. Készül náluk klasszikus, hordóban erjesztett, érlelt bor is, ebbe a csoportba Olaszrizling, Chardonnay, Rajnai Rizling, Hárslevelű kerül.

A 2019. év Legjobb Újbora címet a Paulus Molnár Borház F&C Cserszegi Fűszerese is elnyerte. A borház 2012-ben vált ki a Móri Bor Kft.-ből, a borkészítés mellett rendezvényszervezéssel is foglalkoznak. Azt mondják magukról, hogy ez „Egy borászat, tele élménnyel és szenvedéllyel”. A TOP 16-ba sorolt Cserszegi mellett aranyérmes lett náluk a Chardonnay és Szürkebarát is. A Cserszegi száraz, 12 alkoholfokos fehérbor, szép, kerek savakkal, a fajtára jellemző illat- és zamatvilággal vívta ki magának az elismerést. Annyira friss, hogy kifejezetten erre a bemutatóra szűrtek egy kisebb tételt, még a palackozása sem kezdődött el. Nem ez az első nagy sikerük. A Magyar Bormustrán 2015-ben a Paulus Brut pezsgőjük az „Év Csúcspezsgője” lett, a 2018-ban rendezett Országos Borversenyen pedig a Paulus Rosé az „Ország Legjobb Rosé bora” díjat nyerte.

A kezdetektől jelen volt a Fesztiválon a Birkás Bor- és Pálinkaház, mert tulajdonosa, Birkás Zoltán mindig is fontosnak tartotta, hogy a Kunsági Borvidék képviseltesse magát ezen a rendezvényen a gyümölcsös, lendületes, friss, üde, fehér és rozé boraikkal. Náluk a nagypapája kezdett borászkodni, ezért ő most már harmadik generációs borásznak mondhatja magát. A nagypapa 1950-ben telepítette az első – Magyarországon különleges fajtának mondható – Sárfehér szőlőtőkéket, a terület ma is a birtokukban van. A Fesztiválra Irsai Olivért, Kékfrankos rozét és természetesen a zászlós borukat az Aranysárfehért hozták, ezzel nyertek is egy ezüstérmet. Tapasztalják, hogy egyre nagyobb a verseny, ma már nem elég jó bort készíteni, nagyon jót kell! Hagyománya van náluk a pálinkafőzésnek is, már a kezdetektől készült törkölypálinka, ez ma is „vendégváró” azok számára, akik ellátogatnak hozzájuk Izsákra.

A sajtverseny győztese, a Szarvasi Agrár Zrt. az idén ünnepli jogelődei – és önmaga – megalakulásának hetvenéves évfordulóját! Mindig állami cég volt, hét évtizedes múltja meglehetősen zavarosnak mondható. A privatizációra 2001-ben került sor, ma is ugyanazon magántulajdonosok birtokában van. Foglalkoznak növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, ipari termékfeldolgozással és a vállalkozás – ebben az évben - most már egy sajtkészítő üzemi részleggel is bővült. A közel egymilliárd forint értékű beruházásra azért szánták el magukat, mert a tejtermelés az elmúlt tíz évben csak veszteséget hozott. A tejárak ingadozásából jelentkező mínuszt csak úgy lehet kivédeni, ha a tejet olyan termékké dolgozzák át, ahol ezek a külső hatások nem érvényesülnek. A legelső sajtjaik szeptember elején készültek el, olasz recept alapján, félkemény sajtokat gyártanak. Hogy milyen minőségben, azt a mostani eredményük a Fesztiválon mindennél jobban bizonyítja. Exportra is gondolnak, bíznak abban, hogy a magyar mellett az olasz és közel-keleti piacokon is sikeresek lesznek.

Kapcsolódó témák

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictator mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!