2018. október 16. kedd, Gál és Aurélia napja
A jövő a Kékfrankosról szól
Révay András
2018.06.13 11:02
Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

A jelmondat: „Kóstoljuk és szeretjük” bizony fenntartás és kiegészítés nélkül igaznak fogadható el, legalább is a bemutatón felvonultatott borokra nézve feltétlenül. Nemcsak a teljesen új környezet hatott frissítően a látogatókra, hanem a rendezvényre érkezett tizennégy borász, ötvennél több borból álló kínálata is. Tokajtól – a Mátrán át – egészen Villányig, ki nem hagyva persze a Balaton mindkét partját sem, jobbnál jobb borok sorakoztak az asztalokon. Jelen voltak többen az ismert, „nagy nevek” közül, ugyanakkor – sokunk örömére – találkozhattunk a népszerűségi listára még csak most feliratkozni vágyó pincészetekkel is. Megtapasztalva boraik minőségét, így elöljáróban elmondható róluk, hogy nem esélytelenek!

Érdekes történet a Palkó Pincészeté. Kezdetben a férj és a feleség külön, más helyen készített bort, a borászat hozta őket össze. A fiatal kertészmérnök házaspár most már együtt dolgozik egy hathektáros családi birtokon, Abaújszántón. A Sulyom dűlőből származó 2016-os Hárslevelű, tartályos, reduktív eljárással készült, ennek megfelelően könnyedebb, citrusos „hangvételű” tokaji bor. A birtoknál Hárslevelűre külön is odafigyelnek, minden évben, minden dűlőből elkészítik ezt a bort. Persze van náluk Furmint is, mindig készítenek belőle hordóban is, tartályban is, amikor pedig az idő engedi, az Aszút sem hagyják ki. Náluk jellemző az elég erős északi szél, a „kassi”. Ez kedvező, mert kevesebbet kell permetezni, viszont az aszúszem is kevesebb lesz. Így hát nagyon vigyáznak arra, hogy csak első osztályú minőségű legyen. Különlegessége a pincészetnek a Hárslevelűből készült gyöngyözőbor, amit széndioxid hozzáadásával állítanak elő. Az illatos, száraz bor nyári fröccsnek ideális.

 Ha a történelmi folytonosságot nézzük, a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarjánban, a Benedek Pincének már 1947-ben is volt bora, ám csak 2000-ben palackozták az elsőt. Jelenleg tizenkét hektáron gazdálkodnak. Bővíteni ezt nem akarják, inkább minőségre helyezik a hangsúlyt. A Mátra sokszínű, ezerarcú borvidék, a talaj adottságai, az éghajlat miatt sok szép bor készítésére ad lehetőséget. A Hárslevelű náluk évek óta nagyon komoly eredményeket hoz, de erre a bemutatóra Chardonnay, Pinot Noir, Kékfrankos rozéval érkeztek. Benedek „Peti” szívéhez a burgundi fajták állnak közel. Komoly, koncentrált, elegáns borokat készít. A Pinot Noir a hagyományos, héjon erjesztéses technológiával készül, hat napig áll héjon, az utóerjedés viszont már tartályban zajlik, de van, mikor hordóban fejeződik be. A könnyedebb borai sem uniformizáltak. A Cserszegi is és a rozé is friss, gyümölcsös jegyeket hordoz. Ezeknél a fajtáknál nehezebb megjeleníteni a termőhelyet, ezért arra kevéssé törekednek.

Ugyancsak Gyöngyöstarjánban dolgozik Ludányi Balázs, és borait látva önként adódik a kérdés: hogy kerül a palackba egy római százados? A Centurio a birtok neve – árulta el a titkot Balázs – a név a szőlő- és borkultúrához való évszázados kapcsolatukat fejezi ki! Több generáción átívelő hagyományról van szó. Bizakodni kell, reménykedni kell, törődni, értéket teremteni egy élet át. Ez a filozófiájuk, ami csak áldozathozatallal valósulhat meg! Nem a technológiát favorizálják. Mind a mai napig a dédnagymama által vásárolt, álló, fakosaras préssel dolgoznak. A szőlőben születik a bor, ezért januártól októberig kint vannak, név szerint ismerve a tőkéket, végzik a munkát. A”mátraiságot” szeretnék a boraikban felmutatni, egyre inkább úgy látják: a Mátrában a jövő a Kékfrankosról szól! Ők is erre építik a pince jó hírét, bár nagyon szép Kárpát-medencei fajtákkal is foglalkoznak. Az Összetett címke alatt is 50:50 százalékos Kékfrankos – Cabernet Franc cuvée rejtőzik. A birtokbor neve arra utal, hogy az élet is összetett, a bor pedig kiváló, nyári bisztróbor. Olaszrizlingjük a Diós dűlőből származik, két ütemben szüretelték, 24 óráig ázott héjon és csak a színlevet erjesztették.

A Balaton északi partján autózó családok, gyakran viccelnek a gyerekekkel, áthajtva a községen: Paloznak – itt állunk be kalóznak! Kalózok a Balatonon talán sosem voltak, a Homola Pincészet sem az. Mondhatni, talán a legnagyobb borászat Paloznakon. Erre a bemutatóra négy borral érkeztek, egy reduktív eljárással készült, 2017-es Rizlinggel, a 100% Balatonnal, ez náluk a legnagyobb mennyiségben előállított bor, Tramini – Szürkebarát - Olaszrizling 50: 30: 20 százalék arányú házasítása. Idén harmincezer palackkal készítettek belőle. A harmadik, a Black címkéjű, 2016-os Olaszrizling, hordóban erjesztették és tartályban érlelték. A szőlő Csopak-Kishegyről érkezett és a terület tulajdonosáról kapta a nevét. A negyedik egy Kékfrankos, Tihanyból, a Belső-tó mögötti dűlőből. A 100% Balaton nem a Balatonbor! Itt ők 2009 óta készítik, reduktív technológiával. Kifejezetten nyári bor, tisztán vagy szódával is roppant élvezetes, de két - 2 és fél évig nyugodtan eltartható. A Rizlinget, könnyű, nyári vacsorához, hal mellé, a Balatont már hús mellé is kínálhatjuk.

 Diósviszló nem tartozik a Villányi borvidék legismertebb területei közé. Ott dolgozik három és fél hektáron Rácz Miklós Tamás. A hely az Ormánság kapuja, ahol az első tőke szőlőjét 2001-ben telepítette, az első palackja 2009-ben jelent meg a piacon. A szőlész-borászkodásnak a családban nagy hagyománya van, az egyik dédpapa hegybíró is volt és Tamás szülei is folytatták a mesterséget. Ő három szőlőfajtával foglalkozik: Chardonnay, Pinot Noir és Cabernet Franc terem a birtokon, mindhárommal jelen is volt a bemutatón. Minden bor irányított erjesztéssel készül, és palackozás előtt szűrnek is. A választott eljárást – hordós vagy tartályos - viszont az évjárat befolyásolja. A bemutatott három, mindegyik oxidatív módon készült, 9 hónapig voltak használt hordókban. Tamás szerint a fehérborok legyenek fiatalosak, lendületesek, de lényegében ugyanez illik a vörösekre is. A pincészetben arra törekednek, hogy elsősorban a gyümölcsösséget, frissességet őrizzék meg a boraikban, mintsem valami lomhaság jelentkezzen bennük.

 

Kapcsolódó témák

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Ha hiszik, ha nem, ezek a szavak egy borokat felvonultató rendezvény részprogramjait jelzik. Sokat fejlődött a Rosalia, 2012. az első Magyar Rosé Mustra óta. Azóta kiköltözött a Városligetbe, ahol az idén már 73 borász és húsznál több egyéb kiállító várta, hogy bemutatkozhasson a látogatóknak. A cím pedig azt jelzi, hogy a rendezők megoldották: amíg a papa-mama kóstolgat, a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül.

A Gellért Szállóban tartották idén a Winelovers „Kékfrankos Április” nagykóstolóját, ahol a hazai borvidékek mintegy ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére várta értő közönségét. A rendezvényt megelőző borteszten a nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri 60 bort vakon kóstolva állapította meg a rangsort. Bemutatásukat a két első helyezettel kezdjük.

Több volt szokásos borbemutatónál a hetedik „Nagy Badacsony Kóstoló” a budapesti New York Palotában. A korábbiaknál nagyobb területen zajlott és a rendezőknek arra is volt gondja, hogy felhívják a látogatók figyelmét néhány érdekességre. Lesz például az idén a hegy táján három Bortriatlon, lesz Pünkösdi Eljegyzés, Rózsakő Fesztivál, Badacsonyi Szüret és Márton-napi Vigasság. Akit érdekel a szép táj, a jó bor, a finom ételek – akár minden hónapban talál ott szórakozást!

Blog ajánló
Városlátogatások Cesky Krumlov a meseváros
Cesky Krumlov a mesevárosEz a Moldva vagy helyi nyelven a Vltava folyó ölelésében fekvő Dél-Bohémiai kisváros olyan, mintha egy megelevenedett meseváros lenne. A bájos városka az UNESCO világörökség része, rengeteg látogatóval. A dombokkal övezett völgyben megbúvó település a piros háztetőkkel, a zeg-zugos utcácskákkal, az égbenyúló tornyokkal és a zúgó folyócskával, egy mesekönyv lapjaira kívánkozik. Azt gondolná az ember, hogy a vártoronyban egy világszép királykisasszony vár a szabadító lovagjára, még a több mint 200 lépcső sem lehet akadály.Egy kis történelem:A folyókanyarulat már időszámítás előtt is lakott volt. A kelták után az i.e. 6. század táján jöttek ide a szlávok, majd a középkorban több cseh család is uralta a folyóvölgyet. A várat a Vitkovciak kezdték építeni a 13. században, a család kihalása után a Rosenbergek birtokolták a területet és virágoztatták fel tündéri, reneszánsz várossá. Később eladósodtak, pedig akkor még nem volt ismert a svájci frank alapú hitel. Az új tulajdonos, II. Rudolf német-római császár nagybátyja II. Ferdinánd az Eggenbergeknek ajándékozta a várost, de ez a család is kihalt, úgy tűnik, a környék nem kedvez a potenciának. A 20. századi államosításig a Schwarzenbergek birtokában volt. A zömmel németek lakta várost korábban Krumaunak hívták, a cseh csapatok bevonulása után kapta a Cesky Krumlov nevet.A városkában sétálva úgy tűnik, mintha az elmúlt századokban valaki megállította volna az időt, mégis a melankolikus középkori hangulat helyett, jókedvű turisták tömegével találkozhatunk.Sok házon feltűnik a Rosenbergek ötszirmú rózsája, ami a vár tornyán is látható. A feltűnő vörös színű házban lakott a korabeli híres alkimista, Anton Michael von Ebbersbach. Ő nem az aranycsinálásra összpontosított, fő tevékenysége az örök életet és fiatalságot garantáló életvíz elixír létrehozása. Legújabb ötlete a pénzsokszorosító lötty előállítása volt. Az elásott pénzt ezzel kellett volna locsolni és később kiásni a hasznot. Petr Vok Rosenberg uraság ettől már besokallt és börtönbe csukatta a mágust, pedig még rengeteg ötlete volt.Itt élt egy ideig Egon von Schiele osztrák festő is, de a nyers szexualitást ábrázoló képei és erkölcstelen életmódja miatt a városlakók kiutálták.A főtéren álló régi városházát két régebbi gótikus ház összeépítésével alakították ki a 16. században. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace /Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni./Cesky Krumlovban a házak homlokzatán gyakran láthatunk sgraffito díszítéseket. A sgraffito olasz eredetű szó, karcolást jelent. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. Az utcákon sétálva több ilyen mintás házat is megfigyelhetünk.Cesky Krumlovban a házak homlokzatán gyakran láthatunk sgraffito díszítéseket. A sgraffito olasz eredetű szó, karcolást jelent. A technika lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű, vékony vakolatréteget visznek föl egymásra. Az alsó réteget hagyják megszáradni, a felső rétegbe pedig még nedves állapotában, arra alkalmas szerszámmal kontúrokat, illetve felületeket vágnak vagy karcolnak. Ezáltal az eltávolított területek alatt láthatóvá válnak az alsóbb, más színű rétegek is. Az utcákon sétálva több ilyen mintás házat is megfigyelhetünk.A medveárok:A vár kapujához vezető híd a medveárok felett ível át. Az árokban három medve lustálkodik, kevés a beeső turista. De miért medvék vigyázzák a vár békéjét?A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A medvék a 18. századtól kezdve élnek a várárokban. Most elbújtak valahová, vagy már téli álmot alszanak?A monda szerint a malmot és a molnár házát egy vízimanó védte, szobrát ma is megnézhetjük.Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a sörről, illetve ne beszéljünk, inkább igyunk finom krumlovi Eggenberg sört!Egészségetekre!Nézzünk meg egy videót is: https://www.youtube.com/watch?v=d6kQEu7mWU4                                                                                           By vinpet
Városlátogatások Parga Görögország
PargaParga színpompás épületeivel Görögország egyik ékszerdoboza. A kék tengeröblöt félkaréjban övező bűbájos szépségű település a girbegurba utcácskákkal, a szorosan egymás mellé épített pici, tarka házakkal, mesekönyvbe illő látvány. Fényképről első ránézésre könnyen összetéveszthető a népszerű olasz turistacélponttal, Cinque Terré-vel.Az aprócska kis városka vagy falu Görögország észak-nyugati partvonalán az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, mely az ókori görögök hite szerint Hádész birodalmának bejárata volt, ahová az alvilág révésze, Kharón az Acheron folyón úszó ladikján vitte a holt lelkeket.Parga történelme az antik időkbe nyúlik vissza. Számos náció uralkodott itt, a velenceiek, törökök, franciák, oroszok és angolok váltották egymást. Ebben az időben a települést Torininek hívták. A legenda szerint egyszer eltűnt egy értékes, Szűz Máriát ábrázoló ikon. Később egy pásztor talált rá azon a hegyen, ahol ma a velencei erőd romja áll. A helyiek ezt az eseményt intő jelnek tekintették és átköltöztették az egész várost. Szerencsés döntés volt, mivel a későbbiek során Torini városát földrengés pusztította el.A település híres szülötte Pargali Ibrahim Paşa, akit hatéves korában kalózok raboltak el, majd később Szulejman török szultán nagyvezíre lett, miután feleségül vette annak húgát. Szobra állítólag a városka fölé magasodó erődben látható, a nagy melegben eltekintettünk a felkapaszkodástól.Az öböl bejáratát apróbb-nagyobb szigetecskék tarkítják, egyik, a Panagia sziget a város egyik ékessége, melyen egy kis fehér templom látható. A Szűz Máriáról elnevezett templom aprócska kertjében egy kis harangtorony is van. Ha már nagyon melegünk van, akkor irány a strand! Szikrázó a napfény, kék tenger, fehér homok vagy apró kavics. Mi kell még! Csobbanjunk!A tengerparti főutcán és a kacskaringó mellékutcákban egymást érik a tavernák, éttermek, kávézók, bárok és ajándékboltok. A történelmi múlt, az idilli környezet és a romantikus atmoszféra Pargát méltán tartják Görögország egyik legszebb városkájának.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=wqzrRwcpqTE                                                                                                     By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!