2018. augusztus 18. szombat, Ilona és Ilka napja
A jövő a Kékfrankosról szól
Révay András
2018.06.13 11:02
Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

A jelmondat: „Kóstoljuk és szeretjük” bizony fenntartás és kiegészítés nélkül igaznak fogadható el, legalább is a bemutatón felvonultatott borokra nézve feltétlenül. Nemcsak a teljesen új környezet hatott frissítően a látogatókra, hanem a rendezvényre érkezett tizennégy borász, ötvennél több borból álló kínálata is. Tokajtól – a Mátrán át – egészen Villányig, ki nem hagyva persze a Balaton mindkét partját sem, jobbnál jobb borok sorakoztak az asztalokon. Jelen voltak többen az ismert, „nagy nevek” közül, ugyanakkor – sokunk örömére – találkozhattunk a népszerűségi listára még csak most feliratkozni vágyó pincészetekkel is. Megtapasztalva boraik minőségét, így elöljáróban elmondható róluk, hogy nem esélytelenek!

Érdekes történet a Palkó Pincészeté. Kezdetben a férj és a feleség külön, más helyen készített bort, a borászat hozta őket össze. A fiatal kertészmérnök házaspár most már együtt dolgozik egy hathektáros családi birtokon, Abaújszántón. A Sulyom dűlőből származó 2016-os Hárslevelű, tartályos, reduktív eljárással készült, ennek megfelelően könnyedebb, citrusos „hangvételű” tokaji bor. A birtoknál Hárslevelűre külön is odafigyelnek, minden évben, minden dűlőből elkészítik ezt a bort. Persze van náluk Furmint is, mindig készítenek belőle hordóban is, tartályban is, amikor pedig az idő engedi, az Aszút sem hagyják ki. Náluk jellemző az elég erős északi szél, a „kassi”. Ez kedvező, mert kevesebbet kell permetezni, viszont az aszúszem is kevesebb lesz. Így hát nagyon vigyáznak arra, hogy csak első osztályú minőségű legyen. Különlegessége a pincészetnek a Hárslevelűből készült gyöngyözőbor, amit széndioxid hozzáadásával állítanak elő. Az illatos, száraz bor nyári fröccsnek ideális.

 Ha a történelmi folytonosságot nézzük, a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarjánban, a Benedek Pincének már 1947-ben is volt bora, ám csak 2000-ben palackozták az elsőt. Jelenleg tizenkét hektáron gazdálkodnak. Bővíteni ezt nem akarják, inkább minőségre helyezik a hangsúlyt. A Mátra sokszínű, ezerarcú borvidék, a talaj adottságai, az éghajlat miatt sok szép bor készítésére ad lehetőséget. A Hárslevelű náluk évek óta nagyon komoly eredményeket hoz, de erre a bemutatóra Chardonnay, Pinot Noir, Kékfrankos rozéval érkeztek. Benedek „Peti” szívéhez a burgundi fajták állnak közel. Komoly, koncentrált, elegáns borokat készít. A Pinot Noir a hagyományos, héjon erjesztéses technológiával készül, hat napig áll héjon, az utóerjedés viszont már tartályban zajlik, de van, mikor hordóban fejeződik be. A könnyedebb borai sem uniformizáltak. A Cserszegi is és a rozé is friss, gyümölcsös jegyeket hordoz. Ezeknél a fajtáknál nehezebb megjeleníteni a termőhelyet, ezért arra kevéssé törekednek.

Ugyancsak Gyöngyöstarjánban dolgozik Ludányi Balázs, és borait látva önként adódik a kérdés: hogy kerül a palackba egy római százados? A Centurio a birtok neve – árulta el a titkot Balázs – a név a szőlő- és borkultúrához való évszázados kapcsolatukat fejezi ki! Több generáción átívelő hagyományról van szó. Bizakodni kell, reménykedni kell, törődni, értéket teremteni egy élet át. Ez a filozófiájuk, ami csak áldozathozatallal valósulhat meg! Nem a technológiát favorizálják. Mind a mai napig a dédnagymama által vásárolt, álló, fakosaras préssel dolgoznak. A szőlőben születik a bor, ezért januártól októberig kint vannak, név szerint ismerve a tőkéket, végzik a munkát. A”mátraiságot” szeretnék a boraikban felmutatni, egyre inkább úgy látják: a Mátrában a jövő a Kékfrankosról szól! Ők is erre építik a pince jó hírét, bár nagyon szép Kárpát-medencei fajtákkal is foglalkoznak. Az Összetett címke alatt is 50:50 százalékos Kékfrankos – Cabernet Franc cuvée rejtőzik. A birtokbor neve arra utal, hogy az élet is összetett, a bor pedig kiváló, nyári bisztróbor. Olaszrizlingjük a Diós dűlőből származik, két ütemben szüretelték, 24 óráig ázott héjon és csak a színlevet erjesztették.

A Balaton északi partján autózó családok, gyakran viccelnek a gyerekekkel, áthajtva a községen: Paloznak – itt állunk be kalóznak! Kalózok a Balatonon talán sosem voltak, a Homola Pincészet sem az. Mondhatni, talán a legnagyobb borászat Paloznakon. Erre a bemutatóra négy borral érkeztek, egy reduktív eljárással készült, 2017-es Rizlinggel, a 100% Balatonnal, ez náluk a legnagyobb mennyiségben előállított bor, Tramini – Szürkebarát - Olaszrizling 50: 30: 20 százalék arányú házasítása. Idén harmincezer palackkal készítettek belőle. A harmadik, a Black címkéjű, 2016-os Olaszrizling, hordóban erjesztették és tartályban érlelték. A szőlő Csopak-Kishegyről érkezett és a terület tulajdonosáról kapta a nevét. A negyedik egy Kékfrankos, Tihanyból, a Belső-tó mögötti dűlőből. A 100% Balaton nem a Balatonbor! Itt ők 2009 óta készítik, reduktív technológiával. Kifejezetten nyári bor, tisztán vagy szódával is roppant élvezetes, de két - 2 és fél évig nyugodtan eltartható. A Rizlinget, könnyű, nyári vacsorához, hal mellé, a Balatont már hús mellé is kínálhatjuk.

 Diósviszló nem tartozik a Villányi borvidék legismertebb területei közé. Ott dolgozik három és fél hektáron Rácz Miklós Tamás. A hely az Ormánság kapuja, ahol az első tőke szőlőjét 2001-ben telepítette, az első palackja 2009-ben jelent meg a piacon. A szőlész-borászkodásnak a családban nagy hagyománya van, az egyik dédpapa hegybíró is volt és Tamás szülei is folytatták a mesterséget. Ő három szőlőfajtával foglalkozik: Chardonnay, Pinot Noir és Cabernet Franc terem a birtokon, mindhárommal jelen is volt a bemutatón. Minden bor irányított erjesztéssel készül, és palackozás előtt szűrnek is. A választott eljárást – hordós vagy tartályos - viszont az évjárat befolyásolja. A bemutatott három, mindegyik oxidatív módon készült, 9 hónapig voltak használt hordókban. Tamás szerint a fehérborok legyenek fiatalosak, lendületesek, de lényegében ugyanez illik a vörösekre is. A pincészetben arra törekednek, hogy elsősorban a gyümölcsösséget, frissességet őrizzék meg a boraikban, mintsem valami lomhaság jelentkezzen bennük.

 

Kapcsolódó témák

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Ha hiszik, ha nem, ezek a szavak egy borokat felvonultató rendezvény részprogramjait jelzik. Sokat fejlődött a Rosalia, 2012. az első Magyar Rosé Mustra óta. Azóta kiköltözött a Városligetbe, ahol az idén már 73 borász és húsznál több egyéb kiállító várta, hogy bemutatkozhasson a látogatóknak. A cím pedig azt jelzi, hogy a rendezők megoldották: amíg a papa-mama kóstolgat, a gyerekek se maradjanak szórakozás nélkül.

A Gellért Szállóban tartották idén a Winelovers „Kékfrankos Április” nagykóstolóját, ahol a hazai borvidékek mintegy ötven borászatának több mint száz Kékfrankosa és Bikavére várta értő közönségét. A rendezvényt megelőző borteszten a nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri 60 bort vakon kóstolva állapította meg a rangsort. Bemutatásukat a két első helyezettel kezdjük.

Több volt szokásos borbemutatónál a hetedik „Nagy Badacsony Kóstoló” a budapesti New York Palotában. A korábbiaknál nagyobb területen zajlott és a rendezőknek arra is volt gondja, hogy felhívják a látogatók figyelmét néhány érdekességre. Lesz például az idén a hegy táján három Bortriatlon, lesz Pünkösdi Eljegyzés, Rózsakő Fesztivál, Badacsonyi Szüret és Márton-napi Vigasság. Akit érdekel a szép táj, a jó bor, a finom ételek – akár minden hónapban talál ott szórakozást!

Április 14-én, szombaton újra Budapestre érkezik a Badacsonyi Borvidék. Ezúttal 35 borászat több mint 150 féle bora mellett újdonságképpen tizenöt turisztikai szolgáltató kínálata is várja a látogatókat a New York Palota Róma termében.

Blog ajánló
Városlátogatások Ljubljana
LjubljanaA Ljubljanica folyó partján fekvő város már a római kor idejéből ismert volt Aemona néven, később a Monarchia idején a település neve Laibach volt. Az ókori országút egyik állomása, a híres Borostyán út évszázadokon keresztül erre vezetett Észak-Európából a Földközi-tengerig.A történelmi hangulatot árasztó óváros barokk épületeiben zavartalanul gyönyörködhetünk, mivel a belső utcákról kitiltották az autóforgalmat, szinte az egész egy sétálóövezet. Itt láthatjuk a városháza impozáns épületét, a püspöki palotát, és a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyházat.A város központi része a nemzet költőjéről elnevezett France Preseren tér a költő szobrával. Itt csordogál a Ljubljanica folyó, mely felett a Hármas-híd ível át, a rakpart a helyiek kedvelt korzója, ahol egymást érik az éttermek és a kávézók.A híres sárkányos híd nevét a négy pillért őrző, és a város jelképének számító sárkányokról kapta. A legenda szerint a hídfőn ülő sárkányok elkezdenek csapkodni a farkukkal, amikor egy szűzlány megy át a hídon. Vártunk egy darabig, de nem csapkodtak. Vajon mi lehet az oka?Az óváros fölé magasodik a Ljubljanai vár, melynek tornyán a sárkányos zászló lobog, melyhez egy érdekes legenda tartozik. A monda szerint az aranygyapjút elrabló Iaszon herceg, menekülés közben, a Ljubljanica folyóra érve egy óriási sárkánnyal találta szembe magát. Hogy ki győzött arról megoszlanak a vélemények, de a Ljubljanát őrző mesebeli sárkány a város jelképévé vált. Ljubljana címerében is megtalálható, sőt a városháza tetején kakas helyett aranyszínű sárkány jelzi a szélirányt.A várban raboskodott gróf Batthyány Lajos, emlékét a börtön falán egy tábla őrzi.A várfalról szép kilátás nyílik a városra.Sétáljunk a városban!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9cl1LaZGZNc                                                                                                     By vinpet
Városlátogatások Piran, a szlovén tengerpart gyöngyszeme
Piran, a szlovén tengerpart gyöngyszemePiran a Szlovén Riviéra hangulatos városa. A Dél-Szláv háborús osztozkodásban Szlovéniának csak 45 km hosszú partszakasz jutott, melyen öt település található. Úgy tűnik, hogy a közel 6000 km hosszú horvát tengerpart nem elég a horvátoknak, még próbálnak néhány km.-nyi szakaszt elvitatni Szlovéniától. Gazdasági szempontból Koper a legjelentősebb, mint kereskedelmi kikötő. Ha bulizni akarsz, irány Portoroz, de ha az ivászat és buli helyett tartalmas nyaralási élményekre vágysz, akkor Piranba kell látogatnod.Piran történelmi óvárosa a velencei stílust idézi. A város neve, a legendák szerint, a görög pyros (tűz) szóból származik. Éjjelente fáklyák világítottak az Isztriai-félsziget északnyugati csúcsán, a mai rondella környékén, utat mutatva a közelitő hajóknak. A római birodalomban Piranum néven említik, később bizánci, majd a velencei városállam fennhatósága alá került. A modern időkben a város az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, azután az olaszoké lett, majd Jugoszlávia része, melynek széthullásával a független Szlovénia tengerparti nyaralóhelyeként fogadja a látogatókat.A város központja, a leghíresebb szülöttéről, Giuseppe Tartini zeneszerzőről elnevezett hangulatos tér. A gyönyörűen felújított ódon házakkal keretezett Tartini térről indulnak a kis utcácskák a városka minden részébe.A szobor mögötti impozáns épület a neoreneszánsz városháza, mely középkori elődje helyén épült a XIX. sz. közepén. A tér egyik legszebb épülete a Benečanka, a jellegzetes velencei gótikus stílusban épült palazzo-t egy gazdag, Beppo nevű kereskedő építtette fiatal szeretőjének. Kedvesét a környék rossznyelveitől óvva, a homlokzatra íratta, Lassa pur dir, azaz „Csak hadd beszéljenek!”.Szent György-templom:Az óváros felett magasodik a templom és a velencei Szt.Márk–toronyra emlékeztető campanilé, ahova az edzett látogatók 147 lépcsőfokon tudnak felmászni és kissé elhomályosult látással gyönyörködni a páratlan tengeri panorámába, de a templom körülifalakról is káprázatos a kilátás. A templom kapuja általában nyitva áll, egy rácsozaton keresztül lehet benézni a barokk stílusú belső térbe.Nézelődjünk kicsit!Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=9gdF-fNDlX8                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!