2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
A jövő a Kékfrankosról szól
Révay András
2018.06.13 11:02
Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

A jelmondat: „Kóstoljuk és szeretjük” bizony fenntartás és kiegészítés nélkül igaznak fogadható el, legalább is a bemutatón felvonultatott borokra nézve feltétlenül. Nemcsak a teljesen új környezet hatott frissítően a látogatókra, hanem a rendezvényre érkezett tizennégy borász, ötvennél több borból álló kínálata is. Tokajtól – a Mátrán át – egészen Villányig, ki nem hagyva persze a Balaton mindkét partját sem, jobbnál jobb borok sorakoztak az asztalokon. Jelen voltak többen az ismert, „nagy nevek” közül, ugyanakkor – sokunk örömére – találkozhattunk a népszerűségi listára még csak most feliratkozni vágyó pincészetekkel is. Megtapasztalva boraik minőségét, így elöljáróban elmondható róluk, hogy nem esélytelenek!

Érdekes történet a Palkó Pincészeté. Kezdetben a férj és a feleség külön, más helyen készített bort, a borászat hozta őket össze. A fiatal kertészmérnök házaspár most már együtt dolgozik egy hathektáros családi birtokon, Abaújszántón. A Sulyom dűlőből származó 2016-os Hárslevelű, tartályos, reduktív eljárással készült, ennek megfelelően könnyedebb, citrusos „hangvételű” tokaji bor. A birtoknál Hárslevelűre külön is odafigyelnek, minden évben, minden dűlőből elkészítik ezt a bort. Persze van náluk Furmint is, mindig készítenek belőle hordóban is, tartályban is, amikor pedig az idő engedi, az Aszút sem hagyják ki. Náluk jellemző az elég erős északi szél, a „kassi”. Ez kedvező, mert kevesebbet kell permetezni, viszont az aszúszem is kevesebb lesz. Így hát nagyon vigyáznak arra, hogy csak első osztályú minőségű legyen. Különlegessége a pincészetnek a Hárslevelűből készült gyöngyözőbor, amit széndioxid hozzáadásával állítanak elő. Az illatos, száraz bor nyári fröccsnek ideális.

 Ha a történelmi folytonosságot nézzük, a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarjánban, a Benedek Pincének már 1947-ben is volt bora, ám csak 2000-ben palackozták az elsőt. Jelenleg tizenkét hektáron gazdálkodnak. Bővíteni ezt nem akarják, inkább minőségre helyezik a hangsúlyt. A Mátra sokszínű, ezerarcú borvidék, a talaj adottságai, az éghajlat miatt sok szép bor készítésére ad lehetőséget. A Hárslevelű náluk évek óta nagyon komoly eredményeket hoz, de erre a bemutatóra Chardonnay, Pinot Noir, Kékfrankos rozéval érkeztek. Benedek „Peti” szívéhez a burgundi fajták állnak közel. Komoly, koncentrált, elegáns borokat készít. A Pinot Noir a hagyományos, héjon erjesztéses technológiával készül, hat napig áll héjon, az utóerjedés viszont már tartályban zajlik, de van, mikor hordóban fejeződik be. A könnyedebb borai sem uniformizáltak. A Cserszegi is és a rozé is friss, gyümölcsös jegyeket hordoz. Ezeknél a fajtáknál nehezebb megjeleníteni a termőhelyet, ezért arra kevéssé törekednek.

Ugyancsak Gyöngyöstarjánban dolgozik Ludányi Balázs, és borait látva önként adódik a kérdés: hogy kerül a palackba egy római százados? A Centurio a birtok neve – árulta el a titkot Balázs – a név a szőlő- és borkultúrához való évszázados kapcsolatukat fejezi ki! Több generáción átívelő hagyományról van szó. Bizakodni kell, reménykedni kell, törődni, értéket teremteni egy élet át. Ez a filozófiájuk, ami csak áldozathozatallal valósulhat meg! Nem a technológiát favorizálják. Mind a mai napig a dédnagymama által vásárolt, álló, fakosaras préssel dolgoznak. A szőlőben születik a bor, ezért januártól októberig kint vannak, név szerint ismerve a tőkéket, végzik a munkát. A”mátraiságot” szeretnék a boraikban felmutatni, egyre inkább úgy látják: a Mátrában a jövő a Kékfrankosról szól! Ők is erre építik a pince jó hírét, bár nagyon szép Kárpát-medencei fajtákkal is foglalkoznak. Az Összetett címke alatt is 50:50 százalékos Kékfrankos – Cabernet Franc cuvée rejtőzik. A birtokbor neve arra utal, hogy az élet is összetett, a bor pedig kiváló, nyári bisztróbor. Olaszrizlingjük a Diós dűlőből származik, két ütemben szüretelték, 24 óráig ázott héjon és csak a színlevet erjesztették.

A Balaton északi partján autózó családok, gyakran viccelnek a gyerekekkel, áthajtva a községen: Paloznak – itt állunk be kalóznak! Kalózok a Balatonon talán sosem voltak, a Homola Pincészet sem az. Mondhatni, talán a legnagyobb borászat Paloznakon. Erre a bemutatóra négy borral érkeztek, egy reduktív eljárással készült, 2017-es Rizlinggel, a 100% Balatonnal, ez náluk a legnagyobb mennyiségben előállított bor, Tramini – Szürkebarát - Olaszrizling 50: 30: 20 százalék arányú házasítása. Idén harmincezer palackkal készítettek belőle. A harmadik, a Black címkéjű, 2016-os Olaszrizling, hordóban erjesztették és tartályban érlelték. A szőlő Csopak-Kishegyről érkezett és a terület tulajdonosáról kapta a nevét. A negyedik egy Kékfrankos, Tihanyból, a Belső-tó mögötti dűlőből. A 100% Balaton nem a Balatonbor! Itt ők 2009 óta készítik, reduktív technológiával. Kifejezetten nyári bor, tisztán vagy szódával is roppant élvezetes, de két - 2 és fél évig nyugodtan eltartható. A Rizlinget, könnyű, nyári vacsorához, hal mellé, a Balatont már hús mellé is kínálhatjuk.

 Diósviszló nem tartozik a Villányi borvidék legismertebb területei közé. Ott dolgozik három és fél hektáron Rácz Miklós Tamás. A hely az Ormánság kapuja, ahol az első tőke szőlőjét 2001-ben telepítette, az első palackja 2009-ben jelent meg a piacon. A szőlész-borászkodásnak a családban nagy hagyománya van, az egyik dédpapa hegybíró is volt és Tamás szülei is folytatták a mesterséget. Ő három szőlőfajtával foglalkozik: Chardonnay, Pinot Noir és Cabernet Franc terem a birtokon, mindhárommal jelen is volt a bemutatón. Minden bor irányított erjesztéssel készül, és palackozás előtt szűrnek is. A választott eljárást – hordós vagy tartályos - viszont az évjárat befolyásolja. A bemutatott három, mindegyik oxidatív módon készült, 9 hónapig voltak használt hordókban. Tamás szerint a fehérborok legyenek fiatalosak, lendületesek, de lényegében ugyanez illik a vörösekre is. A pincészetben arra törekednek, hogy elsősorban a gyümölcsösséget, frissességet őrizzék meg a boraikban, mintsem valami lomhaság jelentkezzen bennük.

 

Kapcsolódó témák

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!