2019. május 21. kedd, Konstantin napja
A repülő kályhacsőtől a repülő csirkecombig
Révay András
2016.09.20 20:53
A katonai repülőgépek világában járatlanok számára a cím joggal kelthet némi megütközést, ám mentségünkre szóljon, hogy mindkettő valós, ténylegesen használt elnevezés. Ráadásul mindkettő létjogosultságát a név eredeti – békés – viselőjéhez való nagyfokú hasonlóság támasztja alá. Ez állítás igazságáról bárki meggyőződhet, ha ellátogat Szolnokra a nemrég megnyitott RepTár kiállításra.

 A szolnoki Indóház utcában megnyitott RepTár persze még számtalan egyéb érdekességet is tartalmaz. Kezdjük mindjárt a címével. Azért Indóház az utca neve, mert itt áll Magyarország legöregebb vasútállomásának épülete. Azt sokan tudják, hogy Magyarország első vasútvonalát, Pest és Vác között, 1846. július 15-én nyitották meg. Azt már sokkal kevesebben, hogy a második a Pest – Szolnok vonal volt, 1847. szeptember 1-én. A szolnoki állomás, az „Indóház” épülete átvészelte a háborúkat, épen maradt egészen mostanáig. Feladatát régen elveszítette, a város már 1857-ben nagyobb állomást kapott. A legelső, szeptember 1-i időponthoz igazodva, ezen a napon nyílt meg a felújított és belül a célnak megfelelően átalakított épületben egy olyan különleges gyűjtemény, mely minden bizonnyal a hazai hadászati repülés és a történelem szerelmeseinek egyik zarándokhelye lesz. Ez a Szolnoki interaktív Repülőmúzeum, a RepTár.

 A cikk címét ezzel persze még nem magyaráztuk meg, következzen tehát az indokolás. A Szovjetunióban a II. Világháború alatt – és utána is – több híres repülőgép-tervező dolgozott. Közülük kettő, Artyom Mikojan és Mihail Joszifovics Gurevics már 1939-ben önálló tervezőcsoportot, később irodát hozhatott létre. Innen kerültek ki azok a repülőgépek, melyeket a tervezők nevének kezdőbetűi alapján MiG néven ismert meg a világ. Igazán komoly hírnévre először a Koreai Háború alatt tettek szert, a MiG-15-ösök kiváló harci gépeknek bizonyultak. Alakjuk viszont valóban csőszerű, elől-hátul nyitott volt, joggal nevezték hát repülő kályhacsőnek. A „csirkecomb” is szovjet iroda, a moszkvai MIL asztaláról került le az 1960-as évek elején. Könnyű, elsősorban polgári célokra készített helikopter volt, de katonai alkalmazására is sor került. A Mi-2 némi fantáziával akár jó húsos csirkecombra is emlékeztethet.

 A RepTár gyűjteménye Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában is egyedülálló. Az összesen 60 ezer négyzetméteres területen nemcsak a Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendkívül értékes gyűjteményét - repülőgépeit és légvédelmi eszközeit - érdemes megnézni, hanem a modern, interaktív múzeumpedagógiai eszközökkel még érdekesebbé válik az ismeretszerzés. A tervezők egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen látható. Így a látogatók jól elrendezett, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket, élményeket és a gépek állagának megóvása is könnyebb. Ráadásul a külföldről, akár a nyugati országokból érkező turistáknak is újdonságot kínál majd, hiszen sok olyan gép és fegyver szerepel a kiállítás anyagában, amelyet ők történelmi okoknál fogva otthon nem találnak meg. A látogató az újonnan felépített hatalmas hangárban alaposan körbejárhatja a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhet!

A kiállításon a repülés hazai története jól követhető. A tárlókban bőséges információ rejlik a polgári és katonai repülés hőskoráról, a két világháború közötti időről, amikor Magyarországnak katonai repülőgépei egyáltalán nem lehettek, pilótaoktatás is csak álcázva, rejtve történhetett. Bőséggel találunk adatokat a Trianon utáni években végzett tevékenységről, a titkos légierő kereteinek megteremtéséről, külföldön kiképzett pilótákkal való feltöltéséről Van működő, sőt repülőképes példány egy ritkaságszámba menő 1936-os Messerschmitt Bf 108 Taifun repülőgépből és a lassan nyíltan is kialakuló magyar légierő tárgyi emlékei is megtekinthetők. A látogatók megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét.

 A Rubik-kockáról az egész világ hallott, de feltalálója édesapjának a nevét csak a repülésben járatosak ismerik. Idősebb Rubik Ernő a magyar repülőgép-tervezés és repülőgépipar egyik kiemelkedő alakja volt. A kiállításon, a hangárban két általa tervezett gép is látható. A kétüléses, kétkormányos kiképző vitorlázórepülő, a Góbé, az általa létrehozott gépcsalád legismertebb, legsikeresebb modellje. A mai napig is nélkülözhetetlen a fiatal pilótanövendékek oktatásában. Ugyancsak az ő keze alól került ki a roppant érdekes felépítésű Lepke is. Mellettük a hangárban, a földön vagy felfüggesztve a levegőben különböző korú és rendeltetésű repülőgépek egész sora található. Itt van a Jak-11 Ölyv, ami a RepTár hivatalos emblémájában is megjelenő oktatógép. A magyar légierő legfontosabb, kiképzési célokra alkalmazott típusa volt az 1950-es években. Egy Il-2 Sturmovik roncsa is hever a földön. Valódi haditechnikai kuriózumként felbecsülhetetlen értéket képvisel: bár a típusból mintegy 36 000 példány épült, mindössze tíz maradt fenn az utókor számára.

 A hangárból kilépve, a kiállítás nagyobb részét a szabadtéri repülőgéppark alkotja. Repülőgépek, helikopterek, légvédelmi eszközök, rakéták, radarok – mind, mind kifogástalan állapotban. Közöttük sétálva hosszú időt lehet eltölteni. Némelyiknek saját, külön történte is van, mint például a sárgára festett MiG-21-esnek. A gép nyilvános repülőnapon, légiharcot bemutató repülés során az ellenség szerepét játszotta és ezért különleges festést és nevet kapott. Ő lett „Cápeti” és előbb idehaza, majd később külföldön is hatalmas sikere volt. Persze egy katonai ihletettségű parkban a látvány önmagában kevés. Egy kicsit mindenki szeretne csinálni is valamit. Erre kínál lehetőséget a hatéves kortól már kipróbálható akadálypálya, mely bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt igénylő szórakozási lehetőséget teremt a múzeumot meglátogató, kihívásokat kedvelő vendégek számára.

 Aki fizikai megterhelés nélkül, de az egyszerű sétálgatásnál mégis több élményhez szeretne jutni, az helyet foglalhat a 18 férőhelyes 4D moziban. A látogató különleges szemüvegeket kap, a filmek térhatását pedig mozgó székek teszik teljesebbé. A székek stilizált katapultülések, amelynél a becsatoló hevederek hasonló funkciót látnak el, mint egy valódi repülőgépnél. A „műsorban” ejtőernyős ugrás, műrepülés szerepel, meglepően élethű módon. Ezt követően valóban eljöhet a pihenés ideje, hiszen ha egy család délelőtt 10 órakor érkezik, délután három előtt valószínűleg nem szabadul el. Főleg ha kellően aktív, érdeklődő gyerekek is vannak velük. Nekik bátran ajánlható a RepTár étterme, ahol minden frissen készül, az ételek valóban ízletesek, az adagok igazán szépek és drágának sem nevezhetők. A ráadás pedig egy érdekesség, a WC-k előterében egy automatából kis csomagolt fogkeféhez is hozzá lehet jutni! A RepTár keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig tart nyitva, a látogatáshoz 50 százalékos vasúti menetjegy váltható és a helyi buszjártra is kedvezmény van.

www.reptar.hu

Kapcsolódó témák

Magyarországot igen jól ismerő embereket is bizonyára próbára tenne a kérdés: melyik városunk kapta a nevét egy fáról? Feltehetők róla még egyéb, fogas kérdések is: a hódoltság idején miért nem pusztította el a török, legnagyobb költőink közül melyik lakott itt, tanított itt majdnem egy évtizeden keresztül?

Szokás szerint ismét két díszvendége volt az idei UTAZÁS Kiállításnak. Idehaza Bács-Kiskun megye mutatkozhatott be, külföldről pedig Algéria kapta a felkérést- Ennél persze jóval több úti cél között válogathattak a kiállítás látogatói és a megjelent utazási irodák sem csupán egy országba kínáltak utakat. Eltérően a korábbiaktól, most először a hazai kínálatról számolunk be olvasóinknak, a külföldi utazási lehetőségek a második részben következnek majd.

Ezoterikus és természetgyógyászati előadások, művészeti programokm ingyenes állapotfelmérés, tanácsadás, biobüfé, kiállítások és vásár.

Vendégeket hívott első születésnapjának megünneplésére Elizabeth. Ám az érkezőket nem habos kakaó és csokoládétorta várta, bohóc sem bújt elő a sarokból. Jóféle pálinkával köszöntötték őket, és kisvártatva frissen főtt, ízletes halászlét tálaltak eléjük, finom borok sorakoztak az asztalon. Ennyiből máris sejthető, nem kisgyerek volt az ünnepelt!

Nem utazási iroda, mégis vásárolhatunk a segítségével utazást, foglalhatunk hotelszobát, panziót. A nevét mindenki ismeri, bár hallatán egy nagy bevásárlóközpont tűnik fel lelki szemeink előtt. Önálló irodája – ahová bemehetnénk tárgyalni, utakat válogatni – nincs, ugyanakkor már jó néhány éve jelen van a magyar piacon. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon jó árakat kínál!

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!