2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
A rosé szépen köszönjön!
Révay András
2019.06.04 16:16
Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

 Nem akármilyen évet mondhat magáénak a Borbély Pincészet, Borbély Tamás rendkívül magas elismerést kapott. A 2018-as Év Agrárembere versenyben a „Fiatal Gazda” kategória első helyezettje lett, a díjat idén, február elején vehette át. De egy ennél is nagyobb örömmel indult náluk az év, mert január 10-én kisfia született! Ez az öröm a Rosalia Fesztiválon bemutatott borokban is tükröződik. Hozták a kerti partik stílusához illő könnyedebb, gyümölcsösebb boraikat, de hozták a hordós érlelésűeket is. A Rózsakőből itt van a 2018-as évjáratú, a Szürkebarátból a 2017-es, a Kéknyelűből a 2016-os, a Bácshegyi Olaszrizlingből pedig a 2015-ös évjárat. A Pinot Noir rosé játékos nevet kapott: „Kinn a gangon”, mert amikor a rosé divat megerősödött, a fiatalok, a kerti partik, terasz-partik során kedvelték meg a rosét. Ez a bor az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen ezüstérmet nyert. A gyöngyözőbor neve: Bóbita, Irsai Olivér – Olaszrizling házasítás. Könnyű, kissé fűszeres ízét a hozzáadott CO2 nagyon szépen kiemeli, fogyasztása felpezsdíti a hangulatot. A 2016-os Kéknyelű válogatás az idén került először a fogyasztók elé, jó lendületes bor, tavaly már ezüstérmet nyert az országos versenyen.

 Ez a fesztivál a roséról szól, a rosét hűvösen szeretjük inni, de nem baj, ha van hozzá egy kis napsütés és egy szép környezet – állapított meg dr. Dula Bence, aki korábban egri hegybíró is volt. A rosé nem olyan, mint a vörösbor, ami mellé leülünk, és komoly arccal kortyolgatjuk. Kell mellé a sok jó beszélgetés, lehet nevetni, jól érezzük magunkat vele. Mi egy Nyáridő nevezetű rosét hoztunk, részben mert szeretjük Gershwin zenéjét, Egerben szép a nyár, és az emberiség boldog napjai is inkább a nyárhoz kötődnek. Olyankor mindenki elengedheti magát egy kicsit. Fontos, hogy a rosé, szépen köszönjön! Legyen stílusa, tartása! Legyenek illatai és utána legyen bája, jöjjön elő a fajtajelleg! Lehet Loire-mintájúra készíteni, vaskosabbra, színesebbre, nehezebb ételekhez, de legyen inkább Provence-i. Vidám, azt lehet szeretni és a kóstolásától mi is vidámabbak leszünk. Hát ezért kell egy Rosalia-t tartani! A Nyáridő rosé a pohárba töltve, illatával előre köszön. Megkóstolva viszont mi mondjuk neki: de jó hogy itt vagy, hol lehet még tölteni ebből egy keveset? A jó rosé tehát beszélget velünk, ötleteket ad, elveszi a bút, mindig mosolyra fakaszt. A Pinot Noir fajtának köszönhető fűszeressége, játékossága érvényesül. A fajtából készítünk vörösbort, sőt még fehérbort is, a Blanc de Pinot Noir-t, így tehát egy triádunk van belőle: fehér, vörös, és a rosé ott mosolyog középen.

 Tíz éve létezik, Neszmélyen, negyven hektáron dolgozik a Kősziklás borászat, 120 ezer palack bort készítenek évente. A Rosalia fesztiválra három roséval érkeztek. Az ő rosé stílusuk szintén a Pinot Noir, mintegy húszezer palackkal készítenek belőle. Nagyon népszerű, könnyed, gyümölcsös, halványszínű bor. Két évvel ezelőtt kezdtek Kékfrankosból is rosét készíteni, ez nem olyan légies, mint a Pinot Noir, egy kicsit „lustább” mélyebb, teltebb. Vannak, akik kifejezetten ezt kedvelik, de a borászatnál szeretnének ebből is majd könnyedebbet előállítani. A harmadik, inkább csak érdekességnek számít. Fél hektáron termelnek Syrah szőlőt, ami szintén igen alkalmas rosé készítésre. Előbb érik, mint a Cabernet, könnyebb vele dolgozni, szeptember közepén már szüretelhető. Nagyon jó íze, zamata, illata van, de kifejezetten évjárat függő. Minden évben más. Most inkább még csak egy örömet adó játékszer.

A Béla borászat az Imre hegyen van, Kecel és Kiskunhalas között. A szőlőművelést még a nagypapa kezdte a rendszerváltás előtt, az ő fia, Béla Zoltán már kertészmérnök végzettséget szerzett, most ő a borász. Neki a minőségi borok készítése a szívügye! Emeljük feljebb a magyar borászatot, amennyire csak lehet – vallja –és így is dolgozik. Ma már saját, új építésű feldolgozó üzemük, kóstoltató helyük van. Száraz fehérborokat készítenek, a Kövi dinka kifejezetten könnyed, nagyon friss, nyárra, melegben nincs is nála jobb. Az Irsai Olivér jól mutatja a fajtajelleget, illatos, szinte muskotályos, kellemes bor, idén készítettek belőle gyöngyözőt is. A Pinot Noir rosé szintén gyöngyöző, mindketten a borászat újdonságai. Most először készítették és eddig nagy sikere van. Hoztak a fesztiválra egy Kékfrankos rosét is. Az borászatot ismerők rendszeresen keresik a késői szüretelésű boraikat, a 2015-ös Nektárral már számos díjat is nyertek – ez lett a zászlós boruk is.

Sétál a látogató a Rosalia parkjában, és a színpadhoz közel az egyik pavilonban két polcon, nagyon érdekes címkéjű pálinkák sorakoznak. A fesztiválon való megjelenésük létjogosultságát az adja, hogy szőlő alapanyagból készültek. Cserszegi Fűszeres, Irsai Olivér, Kékfrankos szőlőből és nem törkölyből, egykörös, tornyos rendszerben főzött pálinkák. Általában 40 fokosak, elvétve készül 50 %-os is. Van köztük különlegesség, a Cserszegiből, chili ágyon érlelt csípős pálinka. Ebből is van háromféle. A paprika latin neve Capsicum, mindegyik címkén ez olvasható. Az ötlet már néhány éves, és bár sokan készítettek már chili ágyas pálinkát, azok soha nem kerültek piacra. A Tiszaföldváron dolgozó Zsoldos Pálinka Manufaktúra kísérletezői viszont megpróbálták összepárosítani a különböző gyümölcsöket a különböző karakterű, csípős paprikákkal. Az elkészült háromnál mindegyikben más a gyümölcs és a chili fajta is. Ebből következően különböző csípősségű italok keletkeztek. A „legbarátságosabb” az almás habaneros, azután következik a Cserszegi Fűszeres és a Trinidad Moruga Scorpion chili, a csúcson pedig ott van a cseresznyepálinkából készült Carolina Reapes tartalmú, amelyik már „nagyon kemény”. Eddig chili fesztiválokon mutatták be az italokat a nem chili tematikájú rendezvényen most próbálták ki először, a fogadtatás meglepően kedvező volt.

 

Kapcsolódó témák

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!