2020. január 27. hétfő, Angelika és Angyalka napja
A szentek földjén - II. rész: Civitasból modern város
Révay András
2019.10.25 10:14
Aki eljön Szombathelyre, hogy a város sok száz éves múltjával ismerkedjen, meglepve fogja tapasztalni: a közelmúlt évtizedei, sőt még napjaink is szolgálnak figyelemre méltó helyszínekkel. No és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a turista bizony előbb utóbb megéhezik, megszomjazik, esetleg megtetszik neki, amit látott és szeretne egy napnál többet is eltölteni errefelé. Nos, ha így dönt, nem fog csalódni!

A városháza előtti téren áll Körössényi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész négyalakos alkotása, a „Szombathelyi polgárok” elnevezésű szoborcsoport, mely két történetet elevenít fel. A középkorban volt szokás, hogy a polgárrá avatáskor a város kútjából inni kellett. Valóban, az egyik alak épp nyúl is a vízért, az álló figurák mögötti negyediknek pedig a vödréből ömlik a víz és teszi mozgalmassá a képet. Utal arra a legendára is, hogy addig lesz Szombathely város, amíg van víz a patakban, ezért ő folyamatosan tölti, hogy ki ne száradjon! Bár a szoboralakok, mindegyike jóval korábbi, római ruhát visel, ez senkit nem zavar, sőt inkább összekapcsolja a város történelmének két korszakát. A legenda másik magyarázata szerint ugyanis azt ábrázolja, amint a római polgárok megérkeznek Savariába.

 Bár szokták ezt a szoborcsoportot szökőkútnak is nevezni, a város főterén van egy másik, sokkal nagyobb szökőkút is, Akik arra járnak, mindig megállnak egy érdekesség előtt. Nem messze a szökőkúttól látható ugyanis James Joyce, a híres Ulysses regény írójának szobra, Veres Gábor szobrászművész roppant érdekes alkotása. A szobor egy ház falából félig kiállva támaszkodik sétabotjára. A világhírű – ezeroldalas – regény egy házaspár életének egyetlen napját írja le. De mi köze van Szombathelyhez? A regénybeli férj rokonsága ebből a házból származik! Az író – a történet szerint - keresgélt a térképen, olyan város után kutatva, aminek a nevét nem tudja kimondani. Rábukkant a Szombathely szóra, ott pedig egy Virág Lipót nevű kereskedőre. Ő lett Leopold Bloom, aki Szombathelyről érkezett Dublinba.

 Szombathely legújabb, négycsillagos szállodája az Artis Boutique Hotel. A főtértől ötven méterre álló épülete eredetileg MATÁV székház volt. Az átalakítás után, 28 tágas, superior besorolású szobával, tavaly decemberben nyitották meg. Van egy fitnesztermük, infra szaunájuk, húszszemélyes konferencia termük és a rendezvényteremként is használható kávézó-bár mellett éttermük is. Főleg azok a külföldi vendégek, üzletemberek kedvelik a szállodát, akik hétfőtől péntekig dolgozni érkeznek a városba. A hétvégeken jönnek a hazai turista vendégek és a sportolók. A városban ugyanis nagyon sok sportrendezvényt tartanak, szinte nincs is olyan sportág, amiben érdekeltek ne lennének. A Boutique Hotel elnevezésnek megfelelően minden szoba egyedi, színvilágában, bútorzatában kicsit más, felszerelése viszont elegáns, korszerű.

 A szálloda épületében működik a mindössze 38 vendég fogadására alkalmas, ám igencsak különleges Daniel & Frére étterem, mely szükség esetén kiegészülhet a hotel bár-kávézójával is. Németh Dániel, a tulajdonos olyan étteremet szeretett volna csinálni, ami a környeztükben még nincs. Álláspontja szerint a minőségi vendéglátásban a döntő a jó alapanyagok és azok frissessége, kiegészítve a minél jobb konyhatechnikai eljárásokkal. Itt kicsit másképp főznek, másképp készítik elő a nyersanyagot, mint az „átlagos” éttermekben. A húsokat például kizárólag faszénen grillezik, olaj és zsiradék kizárásával. Nagyon odafigyelnek a beszerzésre. Csak friss halakat dolgoznak fel, a marhahúst Argentínából vásárolják, a desszertek között saját fagylaltjuk is van! A vendégek belátnak a konyhába és ennek oka, hogy szeretnék őket is bevonni a főzésbe. Szórakoztatja a várakozókat, miközben meggyőződnek arról, hogy valóban minden frissen készül. Kialakulhat a bizalmon alapuló vendég – szakács kapcsolat. A negyvenféle bor mellett kapható náluk guatemalai Zacapa rum, ami eddig már ötször volt a világ legjobbja!

A kilencvenéves Mészáros Cukrászda jóval a város határain túl is híres. Két éve, 2017-ben volt az 1867-es Kiegyezés 150. évfordulója. Az eseményre a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete egy süteménykollekcióval elevenítette fel a Monarchia tradicionális édességeit.  Ez volt az „Édes Kiegyezés” sütemény kollekció, mely komoly érdeklődést keltett Ausztriában és Szlovákiában is. A program egyik mentora a szombathelyi Mészáros Gábor volt. Az általa készített Anna szelet Ludwig Dehne cukrásznak, a bécsi Császári és Királyi udvari cukrászatnak leghíresebb darabja, már 1786-ban ismert volt. A süteménykollekció tagja volt az Arisztokrata kuglóf, a megjelenésében is igazán nőies, rózsaszín, Blaha Lujza szelet, az Eszterházy szelet, melynek keletkezésére mai napig nem derült fény. Szerepelt még az Indiáner és a Rigó Jancsi. Ez utóbbit frissítettek most fel a Mészáros Cukrászdában, meghagyták az eredeti csokoládés lapot az alján, kapott egy ropogós csokoládé ostyás réteget, rá nagyon jó minőségű csokoládé mousse és vaníliával ízesített tejszínhab került. Minden eleme az eredeti Rigó Jancsi, csak a mai kor cukrászatának megfelelő technológiával készült.

A jó ételek, édességek mellett a városban kiváló italokban sincs hiány. Családi vállalkozás a Magyar-Molnár Pálinkaház. A tulajdonos, Magyar József, élelmiszeripari mérnök, pálinkafőzéssel hat éve foglalkozik. A pálinka előállításához egy száz év óta működő német vállalat eredetileg whisky főzésére tervezett, de az itteni viszonyokhoz alakított, legkorszerűbb gépét vásárolták meg. Az elmúlt hat évben több mint százezer liter pálinka készült vele, probléma nem volt, igaz tíz év garancia van rá! A háromszáz literes üstben a cefrét fatüzeléssel főzik, a bevitt energiát gazdaságosan, többszörösen hasznosítják. Minél alacsonyabb hőmérsékleten főznek ugyanis, a pálinka minősége annál jobb lesz. A berendezés leválasztja a főzés során keletkezett, mérgező metilalkoholt – ezt később ellenőrzés mellett megsemmisítik – és külön vezeti el, majd kondenzálja az iható pálinkát. A szétválasztás pillanatának megállapítása a főzőmester szaktudásán alapul. Készül itt alma-, szilva-, kajszibarack-, de még kökény pálinka is, melyekkel már eddig is több aranyérmet nyertek!

(folytatjuk)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!