2020. január 19. vasárnap, Sára és Márió napja
A világ legkisebb magashegysége
Révay András
2016.11.22 22:15
Ha tél, akkor irány a Tátra! Ezzel a felszólítással sokan egyetértenek, mert a Magas és az Alacsony Tátra nemcsak a közelsége miatt vonzó célpont. Elsősorban a síelők keresik fel, de sokan vannak, akik a természeti szépségekért utaznak a hegyek közé.

Az utazással foglakozó szakemberek számára évtizedek óta nyilvánvaló, hogy a magyar közönség szereti a Tátrát. Azt talán már mások is tudják, hogy az Alacsony- és a Magas Tátra együtt a világ legkisebb magashegysége. A gerinc teljes hossza összesen 26 kilométer és ez a nyári időben könnyűszerrel bejárható. A gerinctúra útvonalát télen lezárják. Ezen a távon tíz csúcs is 2600 méter fölé emelkedik és közöttük több elérhető idegenvezető nélkül is. Persze megfelelő felszerelés és erőnlét azért kell hozzá! A csúcsokon kívül van még húsz tengerszem vagy tavacska is, melyek gyönyörű látványt kínálnak. Télen viszont ugyanitt a síelés kerül előtérbe, melynek a Magas Tátrában két fő területe van. Az egyik a Lomninci-csúcs környéke, a másik a Csorba-tó vidéke, de mellettük még sok más kellemes helyszín is van.

A turizmus, az idegenforgalom a Magas Tátrában idősebb ötszáz évesnél. Egészségügyi jelentőségét már korán felfedezték. Persze igazi jelentőségét azóta nyerte el, amióta a síelés tömegsporttá vált. Jelenleg három síközpont működik, mindegyiknek más a nehézségi foka. A lesiklók mellett nagyon jók a sífutó-pályák, ezek összessége 80 kilométert tesz ki. Az utóbbi években a pályákon jelentős felújításokat végeztek, az Alacsony és a Magas Tátrában együtt százmillió(!) euró értékben. A Magas Tátra kapuja Poprád városa. Nemzetközi repülőtere a hegységtől 15 kilométerre épült fel. Kijev, London, Prága már elérhető innen és várhatóan rövidesen Debrecenből is lesznek ide járatok. Gépkocsival Budapestről négy óra alatt ott lehet lenni! A síközpontokban minden hétvégén legalább 3-4 rendezvényt tartanak, így a nem síelők is megtalálják a szórakozásukat.

Az egyik legkedveltebb látványosság a jégház. Vonzerejére jellemző, hogy 2015-ben kétszázezer turista kereste fel. Kétszáznyolcvan darab, összesen 28 tonna súlyú jégtömbből készül. Az Ótátrafüred (Stary Smokovec) feletti Tarajka (Hrebienok) részen található, siklóval is megközelíthető. A szezonban a belépés ingyenes. A Tarajkáról éjjel kivilágított pályán lehet leszánkózni, kutyaszán-utazásra is lehetőség van. A környéken több új, négycsillagos szálloda is épült. Minden olyan vendég, aki bejelentet szálláshelyre érkezik, megkapja a Tátra-kártyát, mellyel rengeteg kedvezményre jogosult. Ingyen utazhat a villanyvonaton, ingyenes a biztosítása és sok szolgáltató ad árengedményt a kártyatulajdonosoknak. Azok, akik nem síelnek, a síjeggyel meglátogathatják Szlovákia legnagyobb élményfürdőjét.

Az AquaCity Poprád komplexumhoz négy szálloda és tizenhárom termálvizes medence tartozik. A Budapesttől 300 km-re található fürdőtől pár perc alatt megközelíthetünk gépkocsival néhány kisebb sípályát, de érdemes ellátogatni a Csorba-tó vagy Tátralomnic viszonylag nagyobb sípályáira is. A Magas-Tátra pedig télen-nyáron ideális célpont a túrázni vágyók számára is. Az egész évben nyitva tartó „fürdővárosnak” hat szórakoztató részlege van. A gyógyulni vágyókat a 2006-ban megnyílt kryoterápia-centrum várja, ahol a kezelés során a pácienseket először egy -60, majd egy -120 C fokos hideg terembe vezetik, utána pedig erőnléti edzés következik. Ez a bevált kezelés nemcsak bizonyos betegségekre jó ellenszer, hanem – sokak szerint - boldogsághormonokat is szabadít fel, melynek hatása mintegy 6 órán át érezhető.

 Az Alacsony Tátra egyik legszebb része, a Garam-vidék, Szlovákia közepe táján helyezkedik el. Ide tartozik a „Szlovák Paradicsom” és az Érchegység. A kultúra, a történelem, a gasztronómia nevezetességei egyaránt megtalálhatók erre, no meg persze a síelés! Három síközpont működik itt: a Chopok, Jasna és Tale, együttesen 70 kilométer hosszú, különböző nehézségi fokú sípálya várja az érkezőket. Jól előkészített, harminc kilométer hosszú sífutó-pálya is van a területen. Jasna Budapesttől mindössze 230 kilométerre fekszik, szolgáltatásai már valóban európai színvonalúak. Erre talán a legjobb bizonyíték, hogy jövőre itt rendezik a női világ síkupa versenyeit is. Elkészült egy 15 személy szállítására alkalmas, kabinos felvonó Chopok-Észak és Chopok-Dél között. A síközpont megnyitó ünnepségét december 3-án tartják, ez mindig nagyszabású esemény. A Skí Resort Tale játszóházában magyarul beszélő munkatársak tanítják síelni a gyerekeket.

 Februártól kinyitják a barlangokat, látogatható lesz a híres „halott denevérek barlangja”. Itt kővé vált denevérek láthatók. A régióban két vár is áll: Murány és Lupča (Zólyomlipcse), ez utóbbiban van „Mátyás király hársfája” is. A közeli Padkóci (Podkonice) Szlovák Símúzeum régi sílécek egyedülálló múzeuma, ahol 100 évnél is régebbi sítalpak sorakoznak. Hasonló múzeum csak az Amerikai Egyesült Államokban és Finnországban létezik, tehát a maga nemében ez a harmadik a világon. II. János Pál pápa sítalpait is itt őrzik. A vidék szlovák ételkülönlegességeiről is híres. Természetesen itt is vannak kedvezmények, melyeket az ingyenes Felsőgarammenti Kártya segítségével lehet igénybe venni. Tulajdonosainak ingyenes a síbusz, olcsóbb a síbérlet és még sok más szolgáltatás. Szilveszter és Karácsony táján rengeteg rendezvényt tartanak, minden este lehetőség lesz éjszakai síelésre is.

 Donovalyban napjaink egyik érdekessége, hogy ide már a nagypapák és nagymamák viszik és tanítják síelni az unokákat. Persze könnyű dolguk van, mert fiatalon ők is odajártak. A magyarok növekvő érdeklődése érthető, ha figyelembe vesszük, hogy Donovaly közelebb van Budapesthez (200 km), mint mondjuk Nagykanizsa! Annak ellenére, hogy Magyarország 10, Lengyelország pedig negyvenmillió lakosú, a látogatók listáján a szlovákok után a második helyen a magyarok állnak és csak a harmadikok a lengyelek! Az elmúlt évben százezer euró értékben újították fel a hóágyúzás technikai felszereléseit. Van itt 14 kötélpálya, két kabinos felvonó. Donovalyban Karácsonyig 10 euróért lehet síelni, ráadásul 8 éves korig ingyen síelhetnek a gyerekek, ha a kísérő felnőtt 3-7 napos síbérletet vásárol. Népszerű a 8-órás bérlet. Azok számára alkalmas, akik nem szeretik lekötni magukat egy szezonbérlet megvásárlásával. Bár gyakori látogatói a síközpontnak, de nem síelnek egész nap. A nyolc óra ugyanis megosztható, több részletben lehet igénybe venni, akár még este is. Átruházható, sem név sem fotó nincs rajta.

A Park Snow elnevezés egy kétnyelvű szójátékot is magában rejt. A „snow” és a snívať nagyon hasonlít egymáshoz, ez utóbbi viszont szlovákul azt jelenti: álom. Valóban, szinte álomszerű, mert itt működik Közép-Európa legnagyobb gyermek FUNPARK-ja. Ideális hely a síelés megtanulására. A FUNPARK-ban 9 Sunkid varázsszőnyeg (futószalagos gyermek sífelvonó) segíti, hogy a gyermekek sokkal gyorsabban, félelem nélkül, játékosan tanuljanak síelni. Továbbá van egy motoros síkörhinta, ami szintén nagy segítség a síoktatásban. A gyerekek a síoviban már 3 éves kortól tanulhatnak síelni, és főleg nekik, illetve a teljesen kezdőknek nyújt jelentős segítséget a két játékos eszköz. Nem panaszkodhatnak a sífutók sem, mert őket pedig majdnem 19 kilométer hosszú, folyamatosan karbantartott pálya várja.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Tényleg őserdőt építettek egy belvárosi udvarban - Twentysix
A pesti belső udvaros bérházak alternatív felhasználása nem idegen a várostól. A romkocsma-kultusz kitermelte már a színházteremmé avanzsált udvarokat, de erdőt is láttam már kinőni így: a Grandio Hostel udvarán valóban a földből nőttek ki a csemeték, de dzsungel helyett ott inkább csak olyan érzésem volt, mint amikor kivágnak egy erdőt, és pár évvel később a helyén elkezdenek nőni a csemeték. Ha viszont belépünk a Király utca 26.-ba, az egykori V.A.M. Design Center épületébe, eláll a szavunk. Mindenki, aki először lép be, megáll, és csak néz egy ideig. Banánfa, fikusz, begónia, pálma, meg még egy csomó növény, “simán nagy” és “baromi nagy” kivitelben - van, amelyik több mint 70 éves -, behálózzák a helyet, takarják ki előlünk a kiálás egy részét, akárhová állunk. A belső udvarba fentről egy hatalmas csillár lóg be, ami valahogy ezt az egyébként is grandiózus teret még grandiózusabbá teszi. Hangyaként érzem magam, ha felnézek. Ilyen a tér a hely saját fotóin, a gangról lőve: De lentről ennél sokkal zöldebb: Este: Szerda este léptem be először, és igyekeztem a hozzám lépő felszolgálóra koncentrálni, aki nagyon kedvesen elmondta, hogy tele vannak, de a bárpultnál üldögélhetek. Az asztaloknál a dress code a kinyalt volt, ahogy körülnéztem, én viszont a hideg ellen inkább hegymászónak öltöztem (városi sétaprogramot szerveztem magamnak). Mivel voltak szabad asztalok, úgy éreztem, hogy gyakorlatilag ki vagyok küldve, nagyon udvariasan és finoman. De nem hagyott nyugodni a dolog. Másnap elmentem kora délután, kipuhatolni, hogy jó volt-e a megérzésem, nem akartam elhamarkodottan ítélkezni, nektek meg az első benyomás alapján írni valami hülyeséget. Megint csak sokan voltak, de azért nem annyian. Ilyenkor reggelihez lezárják az őserdőt (csak a vécékhez lehet hátramenni), és az oldalt található shopot nyitják meg. Itt kapott helyet a konyha is, valamint a péksütis rész, na meg egy csomó dizájndarab, tálak, tányérok, illatok (az Awen magyar illattervező márkája, aki saját, személyre szóló illatot is készít megrendelésre). Csakhogy annyian voltak, hogy az őserdő egy részét is megnyitották. Megint sétálgattam bent, mint valami parkban, tátottam a számat, egy hölgy odalépett hozzám olyan mosollyal, mintha ezer éve ismernénk egymást (előző este is megtette, de aztán, miután megkapta az infót, hogy nincs asztal, suhant is tovább). Fejemben felvillant a “felismert” lámpa, főleg miután elkezdett körbevezetni a helyen. Nem csak úgy, hogy hol üljek le, és mindjárt jön a kollegina, hanem hogy rendesen idegenvezetést kaptam. Egy ponton már rákérdeztem: “bocsi, de te tudod, hogy mivel foglalkozom, ugye?” Nagyon zavarba jött szegény, és elpirultan mondta, hogy ne haragudjak, tök ciki, de fogalma sincs. Ekkor meg én jöttem zavarba, de tudnom kellett, látnom kellett a reakcióját. “Komolyan azt mondod, hogy ha meglátsz egy érdeklődő vendéget síruhában, tartasz vele egy tíz perces sétát a helyen?” - le voltam döbbenve. Mint kiderült, ő Poisson-Angeli Barbara, a hely megálmodója, és az egyik tulajdonos. A reakcióját látva elhittem, hogy így van. Fél nap alatt az első benyomás átalakult a gyökeres ellentétjévé. A hely egy laza, kedves, kötetlen központnak tűnt már, ahol jógateremben váltják egymást a programok, hátul rendezvényteremben lehet közösen főzni, a shopban pedig teljesen nyitott konyhában szorgoskodik a nyitott tekintetű, láthatóan elhivatott olasz séf. A kínálatról nem sokat szóltam, de egyelőre nem is sokat tudok. Vacsorázni ugye nem tudtam, a vacsoraétlap délután nem elérhető, ebéd pedig csak később lesz. Így választhattam reggelit, amit meg is tettem: Kiváló volt, de a vacsoráról nem sokat árul el. A céklás hummusz az egyik legjobb, amit a műfajban ettem (úgy tűnik, Budapest lassan hummusz-nagyhatalom lesz, annyi az izraeli/arab konyha már), fantasztikus, rengeteg fajta olivabogyó, tiszta ízű labneh és egy buggyantott tojás. Kellemes volt, látszott, hogy az alapanyagokra nagyon figyelnek, és a konyha igényes, de mást nem tudtam ebből megállapítani. Ja igen. A kávéjuk is jó, kilencpontos (tízből) olasz fajta. A Twentysix, aminek a neve egyszerre utal a házszámra (meh), és a bent uralkodó, a fák számára ideális állandó hőmérsékletre (hű), egy nagyon sok arcot felmutató hely. Multifunkciós tér, étterem, reggeliző, kávézó, shop, sport-stúdió, közösségi tér. Ha semmit nem akarunk, vagy tele van a hely, akkor is menjünk be szájat tátani. Barbara ötlete, a Király utcai dzsungel ugyanis fantasztikus ötlet volt, aminek az igényes megvalósításához szerencsére voltak kellő tőkével beszálló befektetők is. Szombatig minden asztaluk foglalt, de reggelizni még mindig érdemes. TwentysixCím: 1061 Budapest Király utca 26.(A fogyasztást természetesen szokás szerint fizettük, nem is engedtük volna másképp, a kínos szitu ellenére)
Egy nap a városban Hihetetlen minőségű ebéd a lakótelep árnyékában - AUM
Az Árpád híd egyik oldala sem híres arról, hogy elkényeztetne minket gasztronómiájával. A budai oldalon még a Kéhli vendéglő (jézusom, most látom, hogy nem írtam még róla, na ezt bepótolom) századfordulós bája és megingathatatlanul szinten tartott “jó vendéglős” minősége még mindig zarándokhellyé teszi a Krúdy-negyedet, de egyebet nem tudnék kiemelni. Így amikor a Flórián üzletközpontban megnyitott az AUM étterem, a világon senki nem gondolta volna, hogy ez lesz belőle, a tulajokon kívül. Teljesen bizarr helyen, a lelakott üzletközpont oldalából kinövő fűtött kitüremkedésben hoztak létre egy bambuszból, csobogókból álló kis nyugodt szigetet, ahol mellesleg a lokációhoz képest hihetetlen konyhát visznek. Amikor csobogót mondtam, nem vicceltem: a helyen két helyről is árad felénk a víz hangja, ami baromi megnyugtató tud lenni, még egy ilyen zajos, forgalmas pontban is. A berendezés igényes nem olcsó, fatányérokon hozzák ki az ételeket, amik deszkán foglalnak helyet. Ebédeltetés, leállás, vacsoráztatás, külön étlappal. Ebből is látszik, hogy a konyha igényes a saját munkájára, és megadja a módját annak, hogy mindig a maximumot tudja adni. Az ebéd ára a legalacsonyabb, amit jó ebédért el lehet kérni (most már Budapesten is egyre több helyen ezt a szintet lövik be a korábbi "főzelékeztetős" 1000-1500 helyett): két fogás 2250, három fogás 3250 forint. Ilyen áron jó éttermek nagy élményeket ugyan nem adnak, de azért egy kiváló, a nap további részének mosolyt adó ebédet tudnak adni. Az AUM pedig szinte már túl is lő ezen a szinten: a gombás-tofus leves kiváló, gazdag cucc, tiszta ízű, friss, szinte tavaszi felhangokkal. A főételnek kért sárga tészta hoisin szósszal és gombával inkább csak ennek a folytatása, főételesítése volt, de ebédre teljesen normális, hogy az ugyanazon alapanyagok több helyen visszaköszönnek (pl. gomba), volt még két fogás, elkerülhettem volna a gombát. Mindenesetre így is baromi jó ebédem volt egy szerényebb gyorskajás menü árából. A kávéhoz kihoznak négyféle cukrot, ami elég különleges húzás. Főleg úgy, hogy a kávéhoz - ha jó - természetesen nem iszom cukrot. Kíváncsi voltam, itt kell-e. Nem kellett. A cukorral csak vicceltek, illetve az étterembe betérő, láthatóan csak kávézni szándékozókat szólítják meg, akik nem tudják elképzelni máshogy a feketéjüket. Ha ez az ebédszint, alig várom, hogy idejöjjek vacsorázni. A 6 fogásos vacsoramenü 12.250 forint, borral 16.500, és ódákat zengenek róluk, az ebéd minősége felett, messze az élménykategória tetején van állítólag, mondjuk árban is kilő az ebédtől, de ez inkább a déli nyomott árakról árulnak el sokat. És a vacsora, megint, a lokációhoz képest szürreális élmény lehet. Alig várom. Mindenesetre mentsétek el a fejetekben, hogy ha napközben erre jártok, a Flórián térnél olyan ázsiai ebédet ehettek, hogy megemlegetitek. AUMCím: 1033 Budapest Flórián tér 6-9
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!