2020. január 24. péntek, Timót napja
Ahol kincseket mos a víz
Révay András
2019.07.06 20:29
Komárom, Komarno, Túlkomárom, Révkomárom – ki, melyik nevét használja – no meg Párkány, Esztergom, Dunamocs, Pat, csupa olyan név, amelyik egy viszonylag kisebb terület, sokak által jól ismert helységeit jelöli. Régen egy ország voltunk, aztán kettő, most ismét úgy járhatunk-kelhetünk közöttük, hogy a határ átlépését csak egy tábla jelzi az út szélén. Szinte meg is feledkezünk már róluk, pedig van miért odamenni, akár több napra is.

A szlovákiai oldalon, a Dunamente régió ilyenkor, a nyári vakáció idején, kifejezetten alkalmas a hosszabb-rövidebb átruccanásokra. Gazdag turisztikai kínálatával, sokszínű kulturális programjaival, jó ételekkel, italokkal és nem utolsósorban megfizethető áraival, pont azok számára a legjobb, akik hosszabb utazást nem engedhetnek meg maguknak. Szlovákiában a határ menti régiókat jelentős Uniós támogatással fejlesztették, különös tekintettel a közlekedésre és a vendéglátásra. A Határon Átívelő Együttműködés ugyanígy érintette a magyar falvakat, kistelepüléseket is, bátran mondhatjuk, hogy az Unió egyik legnagyobb sikerprogramjának számít. Ennek köszönhetően ezek a területek mindinkább népszerűvé váltak a turisták körében. A határ közeli folyókban már pisztrángok élnek, evezni lehet és út közben bármelyik parton kikötve, elmehetünk enni, inni. Meglátogathatunk egy várat, kastélyt, múzeumot. Megtehetik ugyanezt a gépkocsival közlekedők is.

Szlovákiában a Dunamente TDM 2015-ben alakult 7 önkormányzat és 4 vállalkozás együttműködésével, a Komárom-Párkány tengelyen. Azóta 20 tagra bővült a szervezet létszáma, és várhatóan, idén még több idegenforgalmilag is érdekes szervezet, vállalkozó, önkormányzat csatlakozik a közös munkához. Folyamatosan két információs iroda üzemel egész évben, az egyik Komáromban, a másik Párkányban, valamint a nyári szezonban Paton is nyitva van egy iroda a turisták számára. Gazdag kulturális emlékeinek köszönhetően Komárom nagyon népszerű. Az egyik legfontosabb vonzerő, az egyedülálló műemlék, a Komáromi Központi Erőd, Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszerének központja volt. Mai formáját a 19. század elején nyerte el, szükség esetén akár 200 000 főnyi hadsereg elszállásolását is megoldhatták itt. A Monarchia felbomlása után is megőrizte katonai jellegét, egészen 2003-ig, amikor Észak-Komárom város tulajdonává vált. Azóta fokozatosan végzik a helyreállítását. Egész évben nyitva áll a közönség előtt, megcsodálhatják, szépségét, katonailag átgondolt rendszerét. Mindenképp érdemes felkeresni a Duna mindkét partján felépült részeit.

Észak-Komárom egyéb látnivalókban is bővelkedik. A Tiszti Pavilon neogótikus épülete mentén, a Klapka György téren található a városháza, illetve a volt takarékpénztár épülete. Tovább sétálva a város legnagyobb köztéri szobra, a Szentháromság szobor mellett kezdődik a Nádor utca, ami a leggazdagabbak promenádja volt egykor. A Szent András Bazilika felé közeledve a tímárok utcája mellett haladunk el, majd a templommal szemben Jókai Mór gondolkodó szobra mutatja az utat a Duna Menti Múzeumhoz. A múzeum kiállításai közül a legnépszerűbb a város szülötteiről, Jókai Mórról és Lehár Ferencről szóló kiállítás. A múzeumhoz tartozik a különleges VI. bástyában berendezett római kori kőtár – a Lapidárium is. A Zichy Palota „kertjében” egy igazi kuriózum, egy kedves ékszerdoboz bújik meg. Az Európa-udvar 6 500 négyzetméteres területen, Európa egyes vidékeinek építészeti jellegzetességeit mutatja be. Az épületek előtti szobrok, vagy a falakra kihelyezett táblák mutatják, éppen melyik ország sajátos világába nyerhetünk betekintést.

A belvárosi séta kibővíthető a komáromi templomok meglátogatásával. Ritka az olyan város, ahol megtalálhatók a katolikus, a református, a zsidó és az ortodox vallás templomai is. A Ráctemplomban értékes gyűjteménye mellett itt található Domonkos János, komáromi gabonakereskedő sírköve is, akiről Jókai Mór az Aranyember alakját mintázta. A séta után érdemes megpihenni Komárom remek éttermeiben, vagy kávézóiban, illetve regenerálódhatunk a kitűnő minőségű termálvízben, amely nagyon hasonló a pöstyéni forrás vizéhez. Ásványianyag-tartalma kedvezően hat az ízületi bántalmakra, a reumás és a nőgyógyászati megbetegedésekre, az izom- és ínfájdalmakra, az idegrendszeri panaszokra. Csonttörés, baleset után, vagy izomhúzódásoknál fürdőzve, sokkal gyorsabb a gyógyulás folyamata. Nyáron négy medence várja a fürdőzőket, egész évben működik a kültéri termál ülőmedence, valamint a két beltéri termál medence. Ezenkívül számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatunk a Komáromi Termálfürdőben.

Komárom és Párkány között 50 km a távolság, így kényelmesen bejárható autóval és kerékpárral is, hiszen itt húzódik az Eurovelo 6-os kerékpárút. Párkány fő attrakciója a Vadas termálfürdő, illetve innen nyílik a legszebb kilátás az Esztergomi bazilikára. A város körül három termálforrás található. A víz összetétele kedvező hatással bír a mozgásszervi panaszokra, valamint az allergiás bőrbetegségekre. A Vadas Thermal Resort területén a 12 élménymedence közül 7 kültéri, 6 pedig egész évben látogatható. Az aquaparkban a medencéken túl csúszdapark, többfunkciós sportpályák, körhinták, kalandpark és egész évben működő horgásztó is vár a látogatókra. A télen érkezők is kellemesen kikapcsolódhatnak itt a környéken tett kirándulások után. A Párkány és Esztergom között közlekedő kisvonattal élmény a városnézés, illetve hajókirándulásokat is kínálnak a turistáknak.

Csupán 10 kilométerre Párkánytól fekszik a Dunamente egyik legszebb faluja, Muzsla község, amely Szlovákia legjobb szőlőtermő vidékéhez tartozik. A helyi borászok szeretettel várják a borkedvelőket, májusban pedig a Muzslai bortúrán bejárható a muzslai szőlőhegy is. Dunamocson szintén sok évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek. A borkészítési hagyományokhoz kapcsolódóan a településen rendezik meg a ma már több országból vendégeket vonzó Burcsákfesztivált. Csokonai Vitéz Mihály szerelme, Vajda Julianna (Lilla) 64 évesen, Végh Mihály dunamocsi esperes lelkészhez ment férjhez, néhány évig Dunamocson is élt, emlékét ma egy szobor őrzi a településen. Az egykori jegyzőlakásból kialakított falumúzeumban helytörténeti gyűjtemény, néprajzi, viseleti emlékek és iskolamúzeum is helyet kapott.

 Dunamocsról Komárom felé haladva elérkezünk Patra, amely szintén kedvelt nyári nyaralóhelyszín. Már a 13. században feljegyezték a vízforrás gyógyhatásait – sőt, a római katonák is előszeretettel mártóztak meg a pati források bőséges, meleg vizében. Áldásos hatásairól a híres polihisztor, Bél Mátyás is értekezett könyvében a 18. század elején és itt épült meg a környék első fürdője is. A pati termálvíz kedvező hatással bír a mozgásszervi rendszer megbetegedéseire. Összesen 5 medence, 3 csúszda, számtalan szórakozási és étkezési lehetőség várja az idelátogatókat. Míg a strand csak a nyári hónapokban üzemel, a szomszédos Wellness Hotel egész évben várja a látogatókat kültéri és beltéri medencékkel, szaunavilággal és számos gyógykezeléssel. Aki esetleg májusban látogat a Dunamentére, annak feltétlenül érdemes egy kitérőt tennie Patra, hiszen ilyenkor virágzik a mák és a település környéki kiterjedt mákföldek lilába, illetve fehérbe borulnak. Fantasztikus fotókat lehet ilyenkor készíteni!

 Összefoglalva, a Dunamente 4 alappillérre épít, a fürdőire, a kulturális és történelmi értékeire, a kerékpáros turizmusra, illetve a bor és gasztronómiára. Ám van itt még valami más, figyelemre méltó is! A magyarországi Komárom-Esztergom megye területén működő 5 turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet és a szlovákiai a Dunamente TDM összefogásának első eredménye a Dunamente Kártya bevezetése lett 2019. május 1-jén. A Kártya határon átnyúló rendszere alkalmas arra, hogy az elfogadóhelyek látogatásakor, a különböző intézményekbe történő belépéskor, a szolgáltatások igénybe vételekor a vendégek kedvezményben részesüljenek. A látogatók akkor juthatnak hozzá ingyen a tartózkodási idejük időtartamára érvényesített kártyához, amennyiben a kártyarendszerhez csatlakozott 30 szálláshely valamelyikén legalább 2 éjszakát eltöltenek. A kártyával felkereshető látnivalók, igénybe vehető szolgáltatások száma eléri a 150-et. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó, a turisták számára térítésmentesen igénybe vehető helyszínek között található a komáromi Monostori erőd és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, az esztergomi Duna Múzeum Látványtára, a pati termálstrand és a Lábatlan-Karva révátkelő is. Kedvezményt kínálnak a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, a helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító üzletek, valamint a vendéglátóhelyek is.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!