2020. április 10. péntek, Zsolt napja
Ahol kincseket mos a víz
Révay András
2019.07.06 20:29
Komárom, Komarno, Túlkomárom, Révkomárom – ki, melyik nevét használja – no meg Párkány, Esztergom, Dunamocs, Pat, csupa olyan név, amelyik egy viszonylag kisebb terület, sokak által jól ismert helységeit jelöli. Régen egy ország voltunk, aztán kettő, most ismét úgy járhatunk-kelhetünk közöttük, hogy a határ átlépését csak egy tábla jelzi az út szélén. Szinte meg is feledkezünk már róluk, pedig van miért odamenni, akár több napra is.

A szlovákiai oldalon, a Dunamente régió ilyenkor, a nyári vakáció idején, kifejezetten alkalmas a hosszabb-rövidebb átruccanásokra. Gazdag turisztikai kínálatával, sokszínű kulturális programjaival, jó ételekkel, italokkal és nem utolsósorban megfizethető áraival, pont azok számára a legjobb, akik hosszabb utazást nem engedhetnek meg maguknak. Szlovákiában a határ menti régiókat jelentős Uniós támogatással fejlesztették, különös tekintettel a közlekedésre és a vendéglátásra. A Határon Átívelő Együttműködés ugyanígy érintette a magyar falvakat, kistelepüléseket is, bátran mondhatjuk, hogy az Unió egyik legnagyobb sikerprogramjának számít. Ennek köszönhetően ezek a területek mindinkább népszerűvé váltak a turisták körében. A határ közeli folyókban már pisztrángok élnek, evezni lehet és út közben bármelyik parton kikötve, elmehetünk enni, inni. Meglátogathatunk egy várat, kastélyt, múzeumot. Megtehetik ugyanezt a gépkocsival közlekedők is.

Szlovákiában a Dunamente TDM 2015-ben alakult 7 önkormányzat és 4 vállalkozás együttműködésével, a Komárom-Párkány tengelyen. Azóta 20 tagra bővült a szervezet létszáma, és várhatóan, idén még több idegenforgalmilag is érdekes szervezet, vállalkozó, önkormányzat csatlakozik a közös munkához. Folyamatosan két információs iroda üzemel egész évben, az egyik Komáromban, a másik Párkányban, valamint a nyári szezonban Paton is nyitva van egy iroda a turisták számára. Gazdag kulturális emlékeinek köszönhetően Komárom nagyon népszerű. Az egyik legfontosabb vonzerő, az egyedülálló műemlék, a Komáromi Központi Erőd, Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszerének központja volt. Mai formáját a 19. század elején nyerte el, szükség esetén akár 200 000 főnyi hadsereg elszállásolását is megoldhatták itt. A Monarchia felbomlása után is megőrizte katonai jellegét, egészen 2003-ig, amikor Észak-Komárom város tulajdonává vált. Azóta fokozatosan végzik a helyreállítását. Egész évben nyitva áll a közönség előtt, megcsodálhatják, szépségét, katonailag átgondolt rendszerét. Mindenképp érdemes felkeresni a Duna mindkét partján felépült részeit.

Észak-Komárom egyéb látnivalókban is bővelkedik. A Tiszti Pavilon neogótikus épülete mentén, a Klapka György téren található a városháza, illetve a volt takarékpénztár épülete. Tovább sétálva a város legnagyobb köztéri szobra, a Szentháromság szobor mellett kezdődik a Nádor utca, ami a leggazdagabbak promenádja volt egykor. A Szent András Bazilika felé közeledve a tímárok utcája mellett haladunk el, majd a templommal szemben Jókai Mór gondolkodó szobra mutatja az utat a Duna Menti Múzeumhoz. A múzeum kiállításai közül a legnépszerűbb a város szülötteiről, Jókai Mórról és Lehár Ferencről szóló kiállítás. A múzeumhoz tartozik a különleges VI. bástyában berendezett római kori kőtár – a Lapidárium is. A Zichy Palota „kertjében” egy igazi kuriózum, egy kedves ékszerdoboz bújik meg. Az Európa-udvar 6 500 négyzetméteres területen, Európa egyes vidékeinek építészeti jellegzetességeit mutatja be. Az épületek előtti szobrok, vagy a falakra kihelyezett táblák mutatják, éppen melyik ország sajátos világába nyerhetünk betekintést.

A belvárosi séta kibővíthető a komáromi templomok meglátogatásával. Ritka az olyan város, ahol megtalálhatók a katolikus, a református, a zsidó és az ortodox vallás templomai is. A Ráctemplomban értékes gyűjteménye mellett itt található Domonkos János, komáromi gabonakereskedő sírköve is, akiről Jókai Mór az Aranyember alakját mintázta. A séta után érdemes megpihenni Komárom remek éttermeiben, vagy kávézóiban, illetve regenerálódhatunk a kitűnő minőségű termálvízben, amely nagyon hasonló a pöstyéni forrás vizéhez. Ásványianyag-tartalma kedvezően hat az ízületi bántalmakra, a reumás és a nőgyógyászati megbetegedésekre, az izom- és ínfájdalmakra, az idegrendszeri panaszokra. Csonttörés, baleset után, vagy izomhúzódásoknál fürdőzve, sokkal gyorsabb a gyógyulás folyamata. Nyáron négy medence várja a fürdőzőket, egész évben működik a kültéri termál ülőmedence, valamint a két beltéri termál medence. Ezenkívül számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatunk a Komáromi Termálfürdőben.

Komárom és Párkány között 50 km a távolság, így kényelmesen bejárható autóval és kerékpárral is, hiszen itt húzódik az Eurovelo 6-os kerékpárút. Párkány fő attrakciója a Vadas termálfürdő, illetve innen nyílik a legszebb kilátás az Esztergomi bazilikára. A város körül három termálforrás található. A víz összetétele kedvező hatással bír a mozgásszervi panaszokra, valamint az allergiás bőrbetegségekre. A Vadas Thermal Resort területén a 12 élménymedence közül 7 kültéri, 6 pedig egész évben látogatható. Az aquaparkban a medencéken túl csúszdapark, többfunkciós sportpályák, körhinták, kalandpark és egész évben működő horgásztó is vár a látogatókra. A télen érkezők is kellemesen kikapcsolódhatnak itt a környéken tett kirándulások után. A Párkány és Esztergom között közlekedő kisvonattal élmény a városnézés, illetve hajókirándulásokat is kínálnak a turistáknak.

Csupán 10 kilométerre Párkánytól fekszik a Dunamente egyik legszebb faluja, Muzsla község, amely Szlovákia legjobb szőlőtermő vidékéhez tartozik. A helyi borászok szeretettel várják a borkedvelőket, májusban pedig a Muzslai bortúrán bejárható a muzslai szőlőhegy is. Dunamocson szintén sok évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek. A borkészítési hagyományokhoz kapcsolódóan a településen rendezik meg a ma már több országból vendégeket vonzó Burcsákfesztivált. Csokonai Vitéz Mihály szerelme, Vajda Julianna (Lilla) 64 évesen, Végh Mihály dunamocsi esperes lelkészhez ment férjhez, néhány évig Dunamocson is élt, emlékét ma egy szobor őrzi a településen. Az egykori jegyzőlakásból kialakított falumúzeumban helytörténeti gyűjtemény, néprajzi, viseleti emlékek és iskolamúzeum is helyet kapott.

 Dunamocsról Komárom felé haladva elérkezünk Patra, amely szintén kedvelt nyári nyaralóhelyszín. Már a 13. században feljegyezték a vízforrás gyógyhatásait – sőt, a római katonák is előszeretettel mártóztak meg a pati források bőséges, meleg vizében. Áldásos hatásairól a híres polihisztor, Bél Mátyás is értekezett könyvében a 18. század elején és itt épült meg a környék első fürdője is. A pati termálvíz kedvező hatással bír a mozgásszervi rendszer megbetegedéseire. Összesen 5 medence, 3 csúszda, számtalan szórakozási és étkezési lehetőség várja az idelátogatókat. Míg a strand csak a nyári hónapokban üzemel, a szomszédos Wellness Hotel egész évben várja a látogatókat kültéri és beltéri medencékkel, szaunavilággal és számos gyógykezeléssel. Aki esetleg májusban látogat a Dunamentére, annak feltétlenül érdemes egy kitérőt tennie Patra, hiszen ilyenkor virágzik a mák és a település környéki kiterjedt mákföldek lilába, illetve fehérbe borulnak. Fantasztikus fotókat lehet ilyenkor készíteni!

 Összefoglalva, a Dunamente 4 alappillérre épít, a fürdőire, a kulturális és történelmi értékeire, a kerékpáros turizmusra, illetve a bor és gasztronómiára. Ám van itt még valami más, figyelemre méltó is! A magyarországi Komárom-Esztergom megye területén működő 5 turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet és a szlovákiai a Dunamente TDM összefogásának első eredménye a Dunamente Kártya bevezetése lett 2019. május 1-jén. A Kártya határon átnyúló rendszere alkalmas arra, hogy az elfogadóhelyek látogatásakor, a különböző intézményekbe történő belépéskor, a szolgáltatások igénybe vételekor a vendégek kedvezményben részesüljenek. A látogatók akkor juthatnak hozzá ingyen a tartózkodási idejük időtartamára érvényesített kártyához, amennyiben a kártyarendszerhez csatlakozott 30 szálláshely valamelyikén legalább 2 éjszakát eltöltenek. A kártyával felkereshető látnivalók, igénybe vehető szolgáltatások száma eléri a 150-et. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó, a turisták számára térítésmentesen igénybe vehető helyszínek között található a komáromi Monostori erőd és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, az esztergomi Duna Múzeum Látványtára, a pati termálstrand és a Lábatlan-Karva révátkelő is. Kedvezményt kínálnak a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, a helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító üzletek, valamint a vendéglátóhelyek is.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Városlátogatások Húsvéti köszöntő.
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!