2019. július 22. hétfő, Magdolna és Magda napja
Ahol kincseket mos a víz
Révay András
2019.07.06 20:29
Komárom, Komarno, Túlkomárom, Révkomárom – ki, melyik nevét használja – no meg Párkány, Esztergom, Dunamocs, Pat, csupa olyan név, amelyik egy viszonylag kisebb terület, sokak által jól ismert helységeit jelöli. Régen egy ország voltunk, aztán kettő, most ismét úgy járhatunk-kelhetünk közöttük, hogy a határ átlépését csak egy tábla jelzi az út szélén. Szinte meg is feledkezünk már róluk, pedig van miért odamenni, akár több napra is.

A szlovákiai oldalon, a Dunamente régió ilyenkor, a nyári vakáció idején, kifejezetten alkalmas a hosszabb-rövidebb átruccanásokra. Gazdag turisztikai kínálatával, sokszínű kulturális programjaival, jó ételekkel, italokkal és nem utolsósorban megfizethető áraival, pont azok számára a legjobb, akik hosszabb utazást nem engedhetnek meg maguknak. Szlovákiában a határ menti régiókat jelentős Uniós támogatással fejlesztették, különös tekintettel a közlekedésre és a vendéglátásra. A Határon Átívelő Együttműködés ugyanígy érintette a magyar falvakat, kistelepüléseket is, bátran mondhatjuk, hogy az Unió egyik legnagyobb sikerprogramjának számít. Ennek köszönhetően ezek a területek mindinkább népszerűvé váltak a turisták körében. A határ közeli folyókban már pisztrángok élnek, evezni lehet és út közben bármelyik parton kikötve, elmehetünk enni, inni. Meglátogathatunk egy várat, kastélyt, múzeumot. Megtehetik ugyanezt a gépkocsival közlekedők is.

Szlovákiában a Dunamente TDM 2015-ben alakult 7 önkormányzat és 4 vállalkozás együttműködésével, a Komárom-Párkány tengelyen. Azóta 20 tagra bővült a szervezet létszáma, és várhatóan, idén még több idegenforgalmilag is érdekes szervezet, vállalkozó, önkormányzat csatlakozik a közös munkához. Folyamatosan két információs iroda üzemel egész évben, az egyik Komáromban, a másik Párkányban, valamint a nyári szezonban Paton is nyitva van egy iroda a turisták számára. Gazdag kulturális emlékeinek köszönhetően Komárom nagyon népszerű. Az egyik legfontosabb vonzerő, az egyedülálló műemlék, a Komáromi Központi Erőd, Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszerének központja volt. Mai formáját a 19. század elején nyerte el, szükség esetén akár 200 000 főnyi hadsereg elszállásolását is megoldhatták itt. A Monarchia felbomlása után is megőrizte katonai jellegét, egészen 2003-ig, amikor Észak-Komárom város tulajdonává vált. Azóta fokozatosan végzik a helyreállítását. Egész évben nyitva áll a közönség előtt, megcsodálhatják, szépségét, katonailag átgondolt rendszerét. Mindenképp érdemes felkeresni a Duna mindkét partján felépült részeit.

Észak-Komárom egyéb látnivalókban is bővelkedik. A Tiszti Pavilon neogótikus épülete mentén, a Klapka György téren található a városháza, illetve a volt takarékpénztár épülete. Tovább sétálva a város legnagyobb köztéri szobra, a Szentháromság szobor mellett kezdődik a Nádor utca, ami a leggazdagabbak promenádja volt egykor. A Szent András Bazilika felé közeledve a tímárok utcája mellett haladunk el, majd a templommal szemben Jókai Mór gondolkodó szobra mutatja az utat a Duna Menti Múzeumhoz. A múzeum kiállításai közül a legnépszerűbb a város szülötteiről, Jókai Mórról és Lehár Ferencről szóló kiállítás. A múzeumhoz tartozik a különleges VI. bástyában berendezett római kori kőtár – a Lapidárium is. A Zichy Palota „kertjében” egy igazi kuriózum, egy kedves ékszerdoboz bújik meg. Az Európa-udvar 6 500 négyzetméteres területen, Európa egyes vidékeinek építészeti jellegzetességeit mutatja be. Az épületek előtti szobrok, vagy a falakra kihelyezett táblák mutatják, éppen melyik ország sajátos világába nyerhetünk betekintést.

A belvárosi séta kibővíthető a komáromi templomok meglátogatásával. Ritka az olyan város, ahol megtalálhatók a katolikus, a református, a zsidó és az ortodox vallás templomai is. A Ráctemplomban értékes gyűjteménye mellett itt található Domonkos János, komáromi gabonakereskedő sírköve is, akiről Jókai Mór az Aranyember alakját mintázta. A séta után érdemes megpihenni Komárom remek éttermeiben, vagy kávézóiban, illetve regenerálódhatunk a kitűnő minőségű termálvízben, amely nagyon hasonló a pöstyéni forrás vizéhez. Ásványianyag-tartalma kedvezően hat az ízületi bántalmakra, a reumás és a nőgyógyászati megbetegedésekre, az izom- és ínfájdalmakra, az idegrendszeri panaszokra. Csonttörés, baleset után, vagy izomhúzódásoknál fürdőzve, sokkal gyorsabb a gyógyulás folyamata. Nyáron négy medence várja a fürdőzőket, egész évben működik a kültéri termál ülőmedence, valamint a két beltéri termál medence. Ezenkívül számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatunk a Komáromi Termálfürdőben.

Komárom és Párkány között 50 km a távolság, így kényelmesen bejárható autóval és kerékpárral is, hiszen itt húzódik az Eurovelo 6-os kerékpárút. Párkány fő attrakciója a Vadas termálfürdő, illetve innen nyílik a legszebb kilátás az Esztergomi bazilikára. A város körül három termálforrás található. A víz összetétele kedvező hatással bír a mozgásszervi panaszokra, valamint az allergiás bőrbetegségekre. A Vadas Thermal Resort területén a 12 élménymedence közül 7 kültéri, 6 pedig egész évben látogatható. Az aquaparkban a medencéken túl csúszdapark, többfunkciós sportpályák, körhinták, kalandpark és egész évben működő horgásztó is vár a látogatókra. A télen érkezők is kellemesen kikapcsolódhatnak itt a környéken tett kirándulások után. A Párkány és Esztergom között közlekedő kisvonattal élmény a városnézés, illetve hajókirándulásokat is kínálnak a turistáknak.

Csupán 10 kilométerre Párkánytól fekszik a Dunamente egyik legszebb faluja, Muzsla község, amely Szlovákia legjobb szőlőtermő vidékéhez tartozik. A helyi borászok szeretettel várják a borkedvelőket, májusban pedig a Muzslai bortúrán bejárható a muzslai szőlőhegy is. Dunamocson szintén sok évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek. A borkészítési hagyományokhoz kapcsolódóan a településen rendezik meg a ma már több országból vendégeket vonzó Burcsákfesztivált. Csokonai Vitéz Mihály szerelme, Vajda Julianna (Lilla) 64 évesen, Végh Mihály dunamocsi esperes lelkészhez ment férjhez, néhány évig Dunamocson is élt, emlékét ma egy szobor őrzi a településen. Az egykori jegyzőlakásból kialakított falumúzeumban helytörténeti gyűjtemény, néprajzi, viseleti emlékek és iskolamúzeum is helyet kapott.

 Dunamocsról Komárom felé haladva elérkezünk Patra, amely szintén kedvelt nyári nyaralóhelyszín. Már a 13. században feljegyezték a vízforrás gyógyhatásait – sőt, a római katonák is előszeretettel mártóztak meg a pati források bőséges, meleg vizében. Áldásos hatásairól a híres polihisztor, Bél Mátyás is értekezett könyvében a 18. század elején és itt épült meg a környék első fürdője is. A pati termálvíz kedvező hatással bír a mozgásszervi rendszer megbetegedéseire. Összesen 5 medence, 3 csúszda, számtalan szórakozási és étkezési lehetőség várja az idelátogatókat. Míg a strand csak a nyári hónapokban üzemel, a szomszédos Wellness Hotel egész évben várja a látogatókat kültéri és beltéri medencékkel, szaunavilággal és számos gyógykezeléssel. Aki esetleg májusban látogat a Dunamentére, annak feltétlenül érdemes egy kitérőt tennie Patra, hiszen ilyenkor virágzik a mák és a település környéki kiterjedt mákföldek lilába, illetve fehérbe borulnak. Fantasztikus fotókat lehet ilyenkor készíteni!

 Összefoglalva, a Dunamente 4 alappillérre épít, a fürdőire, a kulturális és történelmi értékeire, a kerékpáros turizmusra, illetve a bor és gasztronómiára. Ám van itt még valami más, figyelemre méltó is! A magyarországi Komárom-Esztergom megye területén működő 5 turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet és a szlovákiai a Dunamente TDM összefogásának első eredménye a Dunamente Kártya bevezetése lett 2019. május 1-jén. A Kártya határon átnyúló rendszere alkalmas arra, hogy az elfogadóhelyek látogatásakor, a különböző intézményekbe történő belépéskor, a szolgáltatások igénybe vételekor a vendégek kedvezményben részesüljenek. A látogatók akkor juthatnak hozzá ingyen a tartózkodási idejük időtartamára érvényesített kártyához, amennyiben a kártyarendszerhez csatlakozott 30 szálláshely valamelyikén legalább 2 éjszakát eltöltenek. A kártyával felkereshető látnivalók, igénybe vehető szolgáltatások száma eléri a 150-et. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó, a turisták számára térítésmentesen igénybe vehető helyszínek között található a komáromi Monostori erőd és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, az esztergomi Duna Múzeum Látványtára, a pati termálstrand és a Lábatlan-Karva révátkelő is. Kedvezményt kínálnak a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, a helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító üzletek, valamint a vendéglátóhelyek is.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Kipróbáltuk a fagyit, amiről most mindenki beszél - Kell fagylalt?
Az utóbbi hetek legfontosabb híre volt fagyi fronton, hogy egy kultikus vidéki fagyizó nyitott budai egységet. A mindszentkállai Kő fagyi? egy olyan nevet választott, ami kicsit a budai úri népeknek ad fricskát. A Kell fagylalt? név önmagában nem poén, de a Kő fagyi? mellett egyértelmű a poén. A hely az Artigiana Gelati, szintén kultikus budapesti fagyizótól nem messze található, picit kiszorulva a Déli - Moszkva tér fő ütőereinek forgalmából, a csendeskés Maros utcában. Amikor ott jártunk, előbbi intézményben 20 fő állt sorba, utóbbiban senki. De ez azért elég hektikusan változik. Meg hát új hely még, de fontos tudni: nincs sor, nem kell fél órát várni, hogy kipróbáld azt, amikről most minden fagyiőrült beszél. A gyümölcsfagyikban nincs tej, tehát tejérzékenyek is simán ehetik, és az ízük mesés. Mégsem ez az igazi erősségük szerintem, én legalábbis a több helyen is kapható Damniczki-féléket, na meg a miskolci Desszertemben kaphatóakat jobban szeretem. Nekem a tejes fagyik jöttek be jobban, a csokoládé, tökmag, és főleg a mogyoró. A gombócokat itt nyugodtan nevezhetjük, debreceniesen, gömbnek. Mert azok, nemcsak a kanálból való távozás után, de kint, a melegben tíz percet ülve is. A citromot leszámítva mindegyik olyan stabilan tartotta magát, mint egyes kerekded szilikonbetétek a ráncosodó bőr alatt. Már-már gyanúsan jól bírták a kiképzést, és a kanál alig tudta megkarcolni őket később is, ami egyrészt jó, mert a nagy melegben tovább tart az állag, másrészt fura érzés ezt az állagot nyalni, vagyis inkább harapni. A Kell fagylalt? egy nagyon jó új fagyizó Budapesten azoknak, akik természetes ízű, jó minőségű fagyikat szeretnének kóstolni. Próbáljátok ki, a héten óriási meleg jön, most még tűrhető, most még annyian sem lesznek, mint eddig. Odabent le lehet ülni, a fagyi gömbje 350 forint. Kell fagylalt?Cím: 1122 Budapest Maros utca 17.
Egy nap a városban Elfogytak Budapest szabad tűzfalai? Lefestették az első budapesti tűzfalfestményt, a Vasarelyt
Amikor a folyamat elkezdődött, nem hittem volna, hogy idáig jutunk. Ma gyakorlatilag lépten-nyomon új tűzfalfestménybe botlunk, az egykor mindenfelé ásító, sokszor leromlott állapotban is lévő tűzfalakra egyre több helyen pingálnak színes alakokat. Eleinte találgattuk, melyik mit jelent, aztán versenyeket is rendeztek így, az utcán. Utcai művészet témakörben. Aztán, ahogy egyre több jött, egyre immunisabbak lettünk a dologra. Ahogy általában lenni szokott, a valódi aranykor sosem az akkor élőknek izgalmas. Az aranykor mindig előtte izgalmas, amikor beindul, és utána, amikor már nincs. A mai tűzfalfestmények egy része tetszik, más részük nem. Egy részüknek van célja, értelme, rendeltetése, másoknak nincs. Nekem nyilván azok tetszenek jobban, amelyeknek van: ilyen például a Róth Miksa festmény, ami Róth Miksa egykori lakóháza - ma Róth Miksa emlékház - közelében került fel a falra, így hatalmas, mindenki által látható formában tárja elénk a művész egy alkotását, és egyben tanít, hogy itt a közelben történt valami ezzel az alkotóval. És még sorolhatnám, de nem teszem. Az első budapesti tűzfalfestmény rendesen megelőzte ezt az aranykort, meg minden azt követő kezdeményezést. Ezt mindenki ismeri: Victor Vasarely egyik alkotását vitte fel a Városháza Park-i tűzoltóság falára Rapa és Vegaz, a Színes Város égisze alatt, immár 9 éve. Az alkotásnak szimbolikus jelentősége volt. Egyrészt ez volt az első, ezzel indult el a budapesti tűzfalfestés folyamata. Másrészt Victor Vasarely, született Vásárhelyi Győző művei egyébként is utcán bukkannak fel itt-ott, szülővárosomban, Győrben például a színház oldalán nézegettem minden nap gyerekkoromban egy művét. Ez a szimbólum most eltűnt. Helyette a napokban ez látszott: Aztán ez: De még nincs kész, legkorábban vasárnap lehet számítani az átadásra (frissül majd a poszt a kész művel). Lefestették tehát - az elsőt. Talán mert elfogytak a szabad felületek? Vagy az utcai művészet, a falfestmény sorsa, hogy vége legyen, átfessék, átadja a helyét az újnak? Megkérdeztem Flór Pétert a Színes Várostól: kiderült, hogy ők festik át a saját első munkájukat, és nem azért, mert nem szerették, vagy mert elfogytak a felületek. A fő ok elmondása szerint az volt, hogy a Vasarely alját hónapokkal ezelőtt telegraffitizték egy éj leple alatt, és ahelyett, hogy helyreállították volna a régit, kitaláltak egy újat. A fal mostantól olyan oplimpikonok előtt állít emléket, akik Budapest nevét öregbítették, olyan sportolók, mint Zsivóczki Gyula, Gyarmati Dezső, Balczó András vagy Egerszegi Krisztina. És nem, nem fogytak el a szabad felületek, a következő tíz évben még simán tudnak dolgozni Péter elmondása szerint üres felületre. Mostantól emlékeinkben létezik már csak az első, ami nekem egyébként nagyon bejött, mert visszafogott volt, nem harsányan, szélig tartó telítettséggel nyomta az arcunkba a színeket, hanem egy igazi művész érzékeny, arányos, valamit és semmit is tartalmazó munkájával. Áginak köszi a képeket
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!