2019. november 13. szerda, Szilvia napja
Ahol kincseket mos a víz
Révay András
2019.07.06 20:29
Komárom, Komarno, Túlkomárom, Révkomárom – ki, melyik nevét használja – no meg Párkány, Esztergom, Dunamocs, Pat, csupa olyan név, amelyik egy viszonylag kisebb terület, sokak által jól ismert helységeit jelöli. Régen egy ország voltunk, aztán kettő, most ismét úgy járhatunk-kelhetünk közöttük, hogy a határ átlépését csak egy tábla jelzi az út szélén. Szinte meg is feledkezünk már róluk, pedig van miért odamenni, akár több napra is.

A szlovákiai oldalon, a Dunamente régió ilyenkor, a nyári vakáció idején, kifejezetten alkalmas a hosszabb-rövidebb átruccanásokra. Gazdag turisztikai kínálatával, sokszínű kulturális programjaival, jó ételekkel, italokkal és nem utolsósorban megfizethető áraival, pont azok számára a legjobb, akik hosszabb utazást nem engedhetnek meg maguknak. Szlovákiában a határ menti régiókat jelentős Uniós támogatással fejlesztették, különös tekintettel a közlekedésre és a vendéglátásra. A Határon Átívelő Együttműködés ugyanígy érintette a magyar falvakat, kistelepüléseket is, bátran mondhatjuk, hogy az Unió egyik legnagyobb sikerprogramjának számít. Ennek köszönhetően ezek a területek mindinkább népszerűvé váltak a turisták körében. A határ közeli folyókban már pisztrángok élnek, evezni lehet és út közben bármelyik parton kikötve, elmehetünk enni, inni. Meglátogathatunk egy várat, kastélyt, múzeumot. Megtehetik ugyanezt a gépkocsival közlekedők is.

Szlovákiában a Dunamente TDM 2015-ben alakult 7 önkormányzat és 4 vállalkozás együttműködésével, a Komárom-Párkány tengelyen. Azóta 20 tagra bővült a szervezet létszáma, és várhatóan, idén még több idegenforgalmilag is érdekes szervezet, vállalkozó, önkormányzat csatlakozik a közös munkához. Folyamatosan két információs iroda üzemel egész évben, az egyik Komáromban, a másik Párkányban, valamint a nyári szezonban Paton is nyitva van egy iroda a turisták számára. Gazdag kulturális emlékeinek köszönhetően Komárom nagyon népszerű. Az egyik legfontosabb vonzerő, az egyedülálló műemlék, a Komáromi Központi Erőd, Közép-Európa legnagyobb erődítményrendszerének központja volt. Mai formáját a 19. század elején nyerte el, szükség esetén akár 200 000 főnyi hadsereg elszállásolását is megoldhatták itt. A Monarchia felbomlása után is megőrizte katonai jellegét, egészen 2003-ig, amikor Észak-Komárom város tulajdonává vált. Azóta fokozatosan végzik a helyreállítását. Egész évben nyitva áll a közönség előtt, megcsodálhatják, szépségét, katonailag átgondolt rendszerét. Mindenképp érdemes felkeresni a Duna mindkét partján felépült részeit.

Észak-Komárom egyéb látnivalókban is bővelkedik. A Tiszti Pavilon neogótikus épülete mentén, a Klapka György téren található a városháza, illetve a volt takarékpénztár épülete. Tovább sétálva a város legnagyobb köztéri szobra, a Szentháromság szobor mellett kezdődik a Nádor utca, ami a leggazdagabbak promenádja volt egykor. A Szent András Bazilika felé közeledve a tímárok utcája mellett haladunk el, majd a templommal szemben Jókai Mór gondolkodó szobra mutatja az utat a Duna Menti Múzeumhoz. A múzeum kiállításai közül a legnépszerűbb a város szülötteiről, Jókai Mórról és Lehár Ferencről szóló kiállítás. A múzeumhoz tartozik a különleges VI. bástyában berendezett római kori kőtár – a Lapidárium is. A Zichy Palota „kertjében” egy igazi kuriózum, egy kedves ékszerdoboz bújik meg. Az Európa-udvar 6 500 négyzetméteres területen, Európa egyes vidékeinek építészeti jellegzetességeit mutatja be. Az épületek előtti szobrok, vagy a falakra kihelyezett táblák mutatják, éppen melyik ország sajátos világába nyerhetünk betekintést.

A belvárosi séta kibővíthető a komáromi templomok meglátogatásával. Ritka az olyan város, ahol megtalálhatók a katolikus, a református, a zsidó és az ortodox vallás templomai is. A Ráctemplomban értékes gyűjteménye mellett itt található Domonkos János, komáromi gabonakereskedő sírköve is, akiről Jókai Mór az Aranyember alakját mintázta. A séta után érdemes megpihenni Komárom remek éttermeiben, vagy kávézóiban, illetve regenerálódhatunk a kitűnő minőségű termálvízben, amely nagyon hasonló a pöstyéni forrás vizéhez. Ásványianyag-tartalma kedvezően hat az ízületi bántalmakra, a reumás és a nőgyógyászati megbetegedésekre, az izom- és ínfájdalmakra, az idegrendszeri panaszokra. Csonttörés, baleset után, vagy izomhúzódásoknál fürdőzve, sokkal gyorsabb a gyógyulás folyamata. Nyáron négy medence várja a fürdőzőket, egész évben működik a kültéri termál ülőmedence, valamint a két beltéri termál medence. Ezenkívül számos szórakozási és sportolási lehetőség közül választhatunk a Komáromi Termálfürdőben.

Komárom és Párkány között 50 km a távolság, így kényelmesen bejárható autóval és kerékpárral is, hiszen itt húzódik az Eurovelo 6-os kerékpárút. Párkány fő attrakciója a Vadas termálfürdő, illetve innen nyílik a legszebb kilátás az Esztergomi bazilikára. A város körül három termálforrás található. A víz összetétele kedvező hatással bír a mozgásszervi panaszokra, valamint az allergiás bőrbetegségekre. A Vadas Thermal Resort területén a 12 élménymedence közül 7 kültéri, 6 pedig egész évben látogatható. Az aquaparkban a medencéken túl csúszdapark, többfunkciós sportpályák, körhinták, kalandpark és egész évben működő horgásztó is vár a látogatókra. A télen érkezők is kellemesen kikapcsolódhatnak itt a környéken tett kirándulások után. A Párkány és Esztergom között közlekedő kisvonattal élmény a városnézés, illetve hajókirándulásokat is kínálnak a turistáknak.

Csupán 10 kilométerre Párkánytól fekszik a Dunamente egyik legszebb faluja, Muzsla község, amely Szlovákia legjobb szőlőtermő vidékéhez tartozik. A helyi borászok szeretettel várják a borkedvelőket, májusban pedig a Muzslai bortúrán bejárható a muzslai szőlőhegy is. Dunamocson szintén sok évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, bortermelésnek. A borkészítési hagyományokhoz kapcsolódóan a településen rendezik meg a ma már több országból vendégeket vonzó Burcsákfesztivált. Csokonai Vitéz Mihály szerelme, Vajda Julianna (Lilla) 64 évesen, Végh Mihály dunamocsi esperes lelkészhez ment férjhez, néhány évig Dunamocson is élt, emlékét ma egy szobor őrzi a településen. Az egykori jegyzőlakásból kialakított falumúzeumban helytörténeti gyűjtemény, néprajzi, viseleti emlékek és iskolamúzeum is helyet kapott.

 Dunamocsról Komárom felé haladva elérkezünk Patra, amely szintén kedvelt nyári nyaralóhelyszín. Már a 13. században feljegyezték a vízforrás gyógyhatásait – sőt, a római katonák is előszeretettel mártóztak meg a pati források bőséges, meleg vizében. Áldásos hatásairól a híres polihisztor, Bél Mátyás is értekezett könyvében a 18. század elején és itt épült meg a környék első fürdője is. A pati termálvíz kedvező hatással bír a mozgásszervi rendszer megbetegedéseire. Összesen 5 medence, 3 csúszda, számtalan szórakozási és étkezési lehetőség várja az idelátogatókat. Míg a strand csak a nyári hónapokban üzemel, a szomszédos Wellness Hotel egész évben várja a látogatókat kültéri és beltéri medencékkel, szaunavilággal és számos gyógykezeléssel. Aki esetleg májusban látogat a Dunamentére, annak feltétlenül érdemes egy kitérőt tennie Patra, hiszen ilyenkor virágzik a mák és a település környéki kiterjedt mákföldek lilába, illetve fehérbe borulnak. Fantasztikus fotókat lehet ilyenkor készíteni!

 Összefoglalva, a Dunamente 4 alappillérre épít, a fürdőire, a kulturális és történelmi értékeire, a kerékpáros turizmusra, illetve a bor és gasztronómiára. Ám van itt még valami más, figyelemre méltó is! A magyarországi Komárom-Esztergom megye területén működő 5 turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet és a szlovákiai a Dunamente TDM összefogásának első eredménye a Dunamente Kártya bevezetése lett 2019. május 1-jén. A Kártya határon átnyúló rendszere alkalmas arra, hogy az elfogadóhelyek látogatásakor, a különböző intézményekbe történő belépéskor, a szolgáltatások igénybe vételekor a vendégek kedvezményben részesüljenek. A látogatók akkor juthatnak hozzá ingyen a tartózkodási idejük időtartamára érvényesített kártyához, amennyiben a kártyarendszerhez csatlakozott 30 szálláshely valamelyikén legalább 2 éjszakát eltöltenek. A kártyával felkereshető látnivalók, igénybe vehető szolgáltatások száma eléri a 150-et. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó, a turisták számára térítésmentesen igénybe vehető helyszínek között található a komáromi Monostori erőd és a Klapka György Múzeum, az észak-komáromi Öregvár, az esztergomi Duna Múzeum Látványtára, a pati termálstrand és a Lábatlan-Karva révátkelő is. Kedvezményt kínálnak a fürdőzés és wellness témakörben működő szolgáltatók, a helyi termékeket és ajándéktárgyakat árusító üzletek, valamint a vendéglátóhelyek is.

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Hol lehet a legjobb hummuszt enni a zsidónegyedben?
Ki gondolta volna még pár éve, hogy ilyen címmel írok posztot? Én biztosan nem! A helyzet az, hogy a város multikulti gasztronómiai palettája folyamatosan bővül, egyre megszokottabbak lesznek idegen országok gulasch-ai, sőt már túl is haladunk azokon, a fejlődés következő szintjeit ostromolva. Ahogy a pho leves uncsivá vált abban a szent pillanatban, hogy elfogadható mennyiségű helyen lehetett belőle elfogadható minőséget enni (a szusi az egyetlen, ami azelőtt ment ki a divatból, hogy ehettünk volna belőle jókat ötnél több helyen), úgy jár ugyanerre a sorsra talán a hummusz is nemsokára. Pedig most kezdene beindulni. Izraeli ismerősünk például úgy húzza a száját a budapesti hummuszra, mintha Tel-Avivban minden sarkon lehetne első osztályú gulyást enni. Volt azonban egy hely, ami neki is megfelelt, sőt, oda jár minden alkalommal, amikor Budapesten időzik. “Olyan, mint Izraelben” - mondja. Úgyhogy kíváncsi voltam, hol ez a rejtélyes hely a zsidónegyedben. Először azt hittem, a Dobrumba lesz az. A helyen a megnyitása óta nagyon nehéz leülni evésidőkben, én a legjobb hummusz tálamat itt ettem például. A FEJEDELMI HUMMUSZ TÁL nevű költemény egy szem húst nem tartalmaz, de nem is hiányzik belőle. Van rajta tahinikrém, marinált csicseriborsó, bio hagyma saláta, savanyú uborka, zöld olivabogyó, tojás, koriander és sült édeskömény. Baromi izgalmas cucc, élmény, nem a hummusz miatt persze. Az egyszerűen csak rendben van, amilyen rendben csak egy hummusz lehet. Mint kiderült izraeli ismerősöm nem erre a helyre gondolt, bár ezt is próbálta. A Dobrumbát lelkes utazók alapították, összesen hat barát, akik bejárták a Közel-Keletet, és egyszerre szeretik az izraeli, az arab, az örmény, a török konyhát, mindezt pedig egyben mutatják meg, egy nagyvárosi food barban. Azt a helyet, amit mi keresünk, izraeli tulajdonos nyitotta, és első ránézésre semmilyen körülmények között nem mennél be. Már a neve is olyan, mint ami saját magát is unja: Falafel Bar. Pedig a Wesselényi utcában található hely tényleg ígéretes. A 2600 forintos dubrumbás fejedelmi tál helyett itt a maximum, amit kiadhatsz egy hummusz tálért, az 1990 forint, 1890-ért csirkehúsos verziót adnak, sok zöldséggel. A zöldségek frissek, ízletesek, de nem olyan izgalmasak, mint a másik helyen. Ami izgalmat adhat, az a csípős szósz, meg persze a hús is nagyon rendben van. Összességében viszont a tál jó, ízletes, öröm: De kóstoljátok meg magatok, ne bízzatok bennem. Mindkettő szuper élmény, jó hummusztál, mindenféle jósággal. A Falafel Bar inkább az "utcai verzió", helyi zöldségek, könnyű elkészítés, míg a Dobrumba a bisztrós verzió, különlegesebb, aprólékosabb cuccokkal. DobrumbaCím: 1074 Budapest, Dob u. 5 Falafel BarCím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 30.
Városlátogatások Chania
Chania, Kréta szigetének egykori fővárosaAz egyedülálló hangulatú, történelmi város Kréta északnyugati részén fekszik, 160 km-re a fővárostól, Herakliontól. Az ókori települést még Homérosz is említi Odüsszeusz történetében. A minószi királyság idején a virágzó város neve Kydonia volt, mai elnevezése a bizánci birodalomhoz köthető, eleinte Al Hanim-nak nevezték, majd az arab nevet módosítva, a Hania (Chania) lett a város neve. A település az évezredek során több ízben is gazdát cserélt, a görög, arab, bizánci, velencei és török uralom jellegzetességei ma is fellelhetőek. Az óváros jelentős része a velenceiek által létrehozott kikötő köré épült. A világ egyik legöregebb és legszebb világítótornya. ma a város jelképe. A kikötőt védő hullámtörő végére épült torony, ma már nem navigációs pont, csak történelmi emlék.A varázslatos település sajátos, mediterrán hangulatát, a faborítású ablakok, a tengerparti éttermekkel és kávézókkal díszített sétány, és a gyönyörű aprócska tereken megbúvó templomok teszik teljessé.A Velencei kikötő:A velenceiek által épített ívelt kialakítású kikötő, ma már történelmi és turisztikai látványosság, melynek egyik oldalán a várost védő Firka erőd bástyái magasodnak, míg a másik oldalon a már említett, egy minaret formáját utánzó világítótorony áll.A védett öbölben épült a Velencei hajógyár, melynek 23 műhelyéből napjainkra csak 7 maradt fenn.Panagia Trimartiri (Szűz Mária) templom:A templom a 13. századtól a török megszállásig (17. század) fogadta a hívőket, ekkor a hódítók elűzték a papokat és szappangyárat működtettek az épületben. Később megegyeztek a törökökkel és velencei stílusban újjáépítették.Agora:Chania árubőségtől roskadozó, a marseille-i piac mintájára tervezett, fedett piaca az agora, szintén a város egyik szimbólumává vált. A Hassan Pascha mecset:Az öbölben, a vízpart közelében található a gyönyörű mecset, amelyben most művészeti kiállítások láthatóak. A kikötőben álló mecset és a város több épülete is az oszmán időszak emlékét őrzi, ezek adják Chania keleti varázsát.Fedezzük fel a történelmi város igazi arcát, sétáljunk az óváros zegzugos utcáin és régi, szemet gyönyörködtető velencei épületek, hangulatos kávézók és éttermek bukkannak elénk.Nézzünk meg egy videót:           https://www.youtube.com/watch?v=hotI_cIF08A                                                                   Készítette: vinpet                             
Egy nap a városban Házi tárlatvezetés egy fotóművésztől, aki mobillal fotózza a várost, ahol éppen jár
Amikor az ember sok dologgal foglalkozik egyszerre, időnként óhatatlanul is összeérnek az egyes tevékenységek. Még akkor is, ha elvileg nem érhetnének össze. Így aztán amikor levelet kaptam Sebestyén Sárától, hogy férjével megnéznék egy különleges helyen lévő high-tech házat, amit épp árulunk az én Menő Lakásom ingatlanközvetítői “lábán”, beugrott valami. Utánanéztem, és tényleg: Sára fotóművész, különleges formákat lát meg maga körül, ezekből pedig olyan összeállításokat készít, amik együtt képzőművészeti szempontból is értékelhető alakzatokat hoznak létre. Ahogy beszéltünk telefonon, rákérdeztem, és kiderült, hogy igazam volt. Közben persze benne voltam az ingatlanközvetítői “szerepben”, ami nálam pont olyan szerep, mint az összes többi, az újságírószerep, az urbanistaszerep, a gasztromegmondóember-szerep, a kritikus-szerep, az Apple-szakértő szerep. Levetkőznivaló, nyűgös, szűk ruha, amit az első adandó alkalommal eldobok, mert utálom, amikor egy elvárt viselkedési mintával vetnek össze. Feszengek, hülyén áll. Elvállalok időnként előadásokat, oktatásokat, moderátori szerepet is, csak hogy azok határait is kifeszegethessem annyira, hogy kényelmesen beleférjek. November végén egy T-Systems-es rendezvényen beszélek majd idegesítő vekkerekről és szemtelen tehenekről. Ez is egyfajta alkotó munka, azt hiszem. De lehet, hogy csak így érzem jól magam, vagy én így lázadok. Így teszem bele magam - a környezetembe. Szóval az ingatlanról gyorsan a művészetre terelődött a szó, onnan meg az ő házukra, ami egy hatalmas modern villa. – Egyébként eladó, nem akarod árulni? Ha eljössz, egy otthoni tárlatvezetést is tartok neked. – De, persze, megpróbálom eladni. A tárlatvezetés meg istenien hangzik, már indulok is. Ezennel összeolvadt a két szakma, elválaszthatatlanul. A ház maga egy nagyon különleges darab, egy 2000-ben átadott háromszintes villa, egy komoly építész munkája, aki értette, hogyan lehet izgalmas tereket létrehozni (eladó is, hehe). Itt kísért körbe Sára, aki elmondta: a képeket Leica lencsével ellátott okostelefonnal készítette, a hétköznapi élete, munkája, gyermekei nevelése közben. Elsőre azt gondolnánk, ilyet bárki készít nap mint nap, aki szeret közeli témákat fotózni, de Sára képei olyan arányokat, formákat fognak meg, amik valahogy, megmagyarázhatatlan módon "egyben vannak", és egyszerre tűnnek időtlennek és pillanatnyinak. Van, amelyik egy háztető és a napsugár találkozását örökíti meg, egy másik viszont egy függöny libbenését. Előbbi inkább időtlen, utóbbi inkább egyszeri és megismételhetetlen. Fény-árnyék, sima és egyenetlen felületek, textúrák. Olyan dolgok, amik körbevesznek minket minden nap, de így, kiemelve a kontextusból, figyelemreméltóvá válnak. Mindez egy különleges ház falain, átjárókban, szobákban, még a garázs egyik kivezető folyosóján is. Sára alkotását először a Három Hét Galériában, Maurer Dóra fotói mellett állították ki (összesen tíz művész munkáit lehetett megnézni), ezt egyébként igen megtisztelőnek érezte. Később Esztergomban, szülővárosában, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában állított ki egy adag fotót Tomas Opitz, a TOBE Gallery vezetőjének kurátori segítsége mellett, nyert már díjat a Ph21 Gallery egyik nemzetközi fotópályázatán, és az Ukiyo-e pályázaton eddig beválogatták a legjobb 60 közé. Szerettem látni, hogy az értékes alkotás lehetősége mindenki előtt ott áll, sem technológiai, sem időbeli akadálya nincs annak, hogy a bennünk élő kreativitást értékes módon éljük ki. Eszembe jutott Ion Barlandeanu, és az Ion B. szerint a világ című dokumentumfilm. A román művész sorsa olyan, mint valami mese: az utcán, pontosabban egy panelház tövében, a szabad ég alatt élt, eközben a szemetesből kikukázott magazinokból vágott ki képeket, majd ezeket kollázsokká illesztette össze. Az így kapott képek annyira erősek és sokatmondóak voltak, hogy sztárművésszé változtatták a hajléktalan Barlandeanu-t, aki még a legfontosabb megnyitója előtt is az utcán borotválkozott meg. Eszköze a művészetére egy koszos olló és ragasztó volt, lehetősége arra, hogy bárki lássa a műveit: gyakorlatilag semmi. Tök jó látni, hogy megtörténhet velünk is, már amennyiben van mondanivalónk, és látásunk a vizuális vagy más művészetekre, esztétikára. És - ez nagyon fontos - alkotunk annak ellenére, hogy tudjuk, valószínűleg magunknak tesszük azt.
Városlátogatások Santorini
Santorini az Égei-tenger gyöngyszemeA napfényben fürdő kék-fehér mesevilág a valóságban is olyan, mint a reklámokban, az utazási irodák prospektusaiban.A tenger felől közelítve a vízből kiemelkedő hatalmas sziklát látod, melyet a hegytetetőn épült hófehér házacskák mirtuszkoszorúként öveznek.A közel 300 méter magas meredek szikla tetejére három féle módon lehet feljutni: felvonóval, szamárháton és gyalog. A 600 lépcső megmászása ember és szamárpróbáló feladat, nézzünk csak az előző képen a cikk-cakkban felvezető útra. Tájékoztatásul csak annyi: az egyirányú szamár 5 € -ba kerül, de lehet retúrjegyet is venni.Egy kis történelem:Santorini a görög szárazföldtől dél-keletre fekvő a Kikládok szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete. Első lakói a minósziak. Konstantinápoly bukása után velencei uralom alá került, ekkor kapta mai nevét is, korábban Thirának hívták. A következő évszázadokban Naxos urai és az oszmánok irányították a szigetet, egészen addig, míg Görögországhoz nem csatolták. A bájos, idillikus sziget kialakulása meglehetősen drámai módon ment végbe. Mai félhold alakját az ie. 1500 körül bekövetkezett vulkánkitörés után nyerte el a korábban köralakú sziget. A kitörést követő szökőár elpusztította többek között a krétai civilizációt is. Egyes kellő fantáziával megáldott történészek szerint az elveszett Atlantisz legendája szervesen kapcsolódik Santorini történetéhez. Fira, Santorini fővárosa a tengerből kiemelkedő kalderára (vulkáni szikla tetejére), épült. A félhold alakú beomlott kráter meredek és sziklás hegyoldalára, szinte egymásba érve épültek a fehér-kék házak és templomok.A sziget Európa egyik legismertebb idegenforgalmi célpontja, a világ minden tájáról özönlenek a turisták. Az öbölben naponta kötnek ki az óriás, többezer utast szállító luxushajók, az érdeklődők mellett Santorini kedvenc helye a nászutasoknak is, sokan itt fogadnak örök hűséget. Fira luxusüdülőhely, drága szállodákkal és üzletekkel, sok filmcsillag és más celebritás is ellátogat ide. Csodálatos a kilátás innen a kalderára, különösen naplementekor.Fira leghangulatosabb, legszebb utcája a Plátia Firosztefáni, ahol az Ájiu Miná templom is található: a kék kupolás, fehér harangtoronnyal rendelkező templom Fira egyik jelképe.A vakító fehér házak és a kék kupolák mellett, a kis utcácskákat virágerdő övezi, ez tényleg a földi Paradicsom.A sziget teleülései közötti közlekedésre a legnépszerűbb járgány a quad, bár a meredek szerpentineken nem árt az óvatosság. Egy helyi monda szerint a legveszélyesebb kanyarokban még a buszvezetők is becsukják a szemüket.Sétáljunk egy kicsit a szigeten:Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=y6YryG3rldw                                                                                                  Készítette: vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!