2020. június 6. szombat, Norbert, Cintia és Norman napja
Az Olaszrizling hava
Révay András
2014.10.22 20:10
Ahogyan az elődeink az egyes hónapokat bizonyos jellemző tulajdonságok szerint nevezték el, nem tévednénk sokat, ha az októbert mi is átkeresztelnénk. A második alkalommal megtartott „Olaszrizling október” sikere ugyanis felhatalmazást adhatna rá.

A kóstoló napján délután, telt ház volt a Sofitel Budapestben. Hatvanhárom pincészet jelent meg és hozta el válogatott borait – mintegy 160 tételt. A kóstoló kezdetén bemutatkozott az egy évvel ezelőtt alakult Balatoni Kör. elmondták, hogy hogy távlati céljuk egy új régiós borkategória bevezetése egységes címkével és arculattal, jól azonosítható stílussal, megfelelő ár-érték aránnyal. Ennek minőségi garanciáját és piaci sikerét leginkább az biztosíthatja, ha szinte minden jó nevű balatoni pince részt vesz benne, elkészítve saját Balaton Borát, a védjegy minőségbiztosítási rendszerének megfelelően. A Kör nyitott, bárki csatlakozhat, aki a feltételekkel egyetért. Az utóbbi húsz év a családi pincészetekről és a különbözőségekről szólt. A következő időszak feladata a régiós arculat felépítése lesz. Ám mielőtt az Olaszrizlingekről szó esnék, érdemes beszámolni egy meglepő tapasztalatról. Az idei esős év okán sokan panaszkodtak, hogy tönkrement a szőlő, semmi jó nem várható. Ugyanakkor több borász egybehangzó álláspontja szerint az idei év mutatja majd meg igazán, ki az, aki valóban ért ahhoz, amit csinál. Ki az, aki valóban ért a szőlőhöz, a borhoz és ki az, akit csak az előző jobb évjáratok tettek naggyá. Jövőre majd meglátjuk!

 A Zánkán működő Canter Borháznak már a címe is jó: Borosok útja 1. A kóstolóra a Magnus borcsalád tagját, egy Nagysomlói Olaszrizlinget hoztak. Bár ez a hegyet a legtöbben nem az Olaszrizlinggel hozzák kapcsolatba, a tájjelleg ebből a bemutatott borból is kiérződik. Egyáltalán nem könnyed, sokkal inkább „lusta” borként írható le. A borházra pedig az jellemző, hogy boraikat soha nem a hagyományos recept alapján készítik, hanem mindig a szüret adottságainak, az évjáratnak megfelelően igyekeznek különlegességet előállítani. Az Olaszrizlinget nemcsak palackban, hanem ötliteres „bag in box”-ban is forgalomba hozzák és az ültetvényükön ezen kívül még Merlot és Kékfrankos is található. Ez utóbbiból rosét készítenek.

 Zánkához közel, Szentantalfán, már 1721 óta dolgozik a Dobosi család. Kizárólag biotermeléssel foglalkoznak. Náluk a biogazdálkodás nem egy divatos jelszó, amivel csak vendéget kívánnak csalogatni. Bármelyik borukat kóstoljuk is meg, kiderül: itt átlagon felüli teljesítményről van szó! Az ősz idén esős volt, a szüretet ezért csak a megszokottnál két héttel később kezdhették. A bemutatóra ezért – újborként – a korábban érő, a Rizling és a Schaszla keresztezéséből származó Rizlingszilvániból (Müller Thurgau) hoztak. Ez illatosabb, mit az Olaszrizling ám kicsit vékonyabb is. A látogatóknak kínált Olaszrizlingjük a tavalyi termésből származott és osztatlan elismerést aratott.

Aki pedig a következő asztalhoz lépett, jelképesen még az sem hagyta el a Káli-medencét. Istvándy Jenő pincészete Szentbékkállán található. Legbüszkébbek a Kála nevű, 2013-as Olaszrizlingjükre. Korábban ilyen név alatt házasítást hoztak forgalomba, ez az első év, amikor tisztán, egyetlen fajta bora van a palackban. Korán szüretelték, mert az volt a cél, hogy 11 %-nál ne legyen több az alkoholtartalma. Jó „ivóbort” akartak készíteni és ez sikerült is. Február közepén került a palackba és ezt is – mint a rosét – fiatalon kell meginni. Akkor mutatja a legszebb arcát. A pincészet másik alapbora a Parfym, nőiesebb. Összetétele: 50 % Olaszrizling, 25 % Királyleányka és ugyanannyi Rizlingszilváni. Enyhén illatos, félszáraz. Ennél sem a nagy testű, inkább a könnyed, jól iható bor készítése volt a cél.

 Bár Chardonnay, Szürkebarát, Pinot Blanc, Sárgamuskotály, sőt még Kékfrankos és Merlot is megtalálható a Söptei Pincészet kínálatában, a bemutatóra mégis a 2013-as Olaszrizlinggel érkeztek. A család a XIX. század vége óta foglalkozik szőlő- és bortermeléssel, filozófiájuk szerint az igazán finom borok elkészítéséhez nemcsak a szőlőt és a belőle készült nedűt kell szeretni és ismerni, hanem a vidéket, a földet, ahol a tőke és a tradíció gyökerezik. A pincészet Csopak határában a Péter-hegy lábánál épült fel és a reduktív technológia mellett a tölgyfahordós eljárást is alkalmazzák. Így próbálnak friss, gyümölcsös, de a fajtajelleget is megőrző, ráadásul még beltartalmában is gazdag borokat készíteni. A vállalkozás érdekessége, hogy a pincészethez borétterem is tartozik, ráadásul a főszakács is családtag!

A Borbély Családi Pincészet a több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épül. A pincészet borainak ismerői számára is újdonság volt a Karós Olaszrizling válogatás, mely hatvanéves, bakművelésű tőkékről származik. Mindössze ötszáz liter készült belőle, új hordóban erjedt, ez jól mutatja aminőséget is. A Bács hegy néven palackozott 2012-es Olaszrizling válogatás húsz hektoliteres hordóban várta ki a maga idejét, tartalmas, ásványos bor lett belőle. A vidám, zöld címkéjű „Fröccsnekisjó” Olaszrizling a „birtokbor”. Ha a Balatoni Kör célját megvalósítva létrehozza a Balaton borát, úgy ezt a bort abba csoportba szánják. Pincészetükben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodnak a hagyományokhoz, így boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Megtalálható bennük az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

 A déli partról, Balatonlelléről érkezett a bemutatóra a Pócz Pincészet. Ők szállóvendégeket is fogadnak, lehetővé téve ezáltal, hogy az érdeklődők laposabban megismerkedhessenek a vidék boraival. Érdemes is, mert a Kokas-hegyi Olaszrizling-2011, egy nagy évjárat jellegzetességeit hordozza. Ennél frissebb, de nem kevésbé figyelemre méltó a Triola-2013, melyben 60 % Olaszrizlinget, mellette pedig még Zöldveltelinit, Chardonnay-t és Chavignon Blanc-t is találunk. Nem a borokat házasították, a szőlőfajták összeszüretelésével készült. Intenzív, virágos illata a májust, gyümölcsös zamata a balatoni nyári esték hangulatos beszélgetéseit idézi. Főként halételekhez ajánlják.

Déli szomszédaink úgy tartják, hogy az Olaszrizling őshazája Horvátország. A világon először itt került bor üvegpalackba, 1450-ben! Innen érkezett a Dalmacia Konoba kereskedőház és igen csak nem fukarkodott a kóstolásra kínált borokkal. A „Konoba” szó a dalmát „csárda” megfelelője, egy hely, ahová az emberek behúzódtak a hideg elöl és olivába mártogatott halat ettek, borokat kortyoltak hozzá. Most nyolcféle bort hoztak és bár a nevük azonos, mégis mindegyik más. Az Olaszrizlinget ők Graševina néven ismerik, a 2012-es évjárat Mitrovác néven kerül majd forgalomba. Náluk minden bornak kötelező néhány hónapot hordóban tölteni, mert szerintük ez adja a bor lelkét. Van benne tapasztalatuk, a löszös – homokos talaj alatt meghúzódó bazalton már a rómaiak is termelték az Aureus Mons-t. Az üzletháznak rövidesen Budapesten is nyílik egy boltja.

 Arról pedig, hogy ha valaki itt is mártogatni szeretne egy falat kenyeret két bor kóstolása között, a Donum Terrae gondoskodott. A kifejezés jelentése: a föld ajándéka – és ez akár igaz is lehetne, hiszen olajakat, vendégváró mártogatósakat hoztak az Olaszrizling Bemutatóra. A saját termesztésű tökmagtól, a vadon termő gránátalmáig, mind kiváló alapanyagokból készült, egészséges, finom ízeket visznek a háztartásokba. A tökmagot nem csak pirítva kínálják, krém is készül belőle, csakúgy, mint a süteményekbe szánt dióból, mogyoróból. A salátaöntetekhez és húsokhoz ezerízű olajokat, a frissítő koktélokhoz selymes gyümölcseceteket ajánlanak. Az asztaluk körül pillanatra sem szűnt az érdeklődés.

 Végül pedig távozóban – leöblíteni a borokat – sokan ízlelgették a Nobilis pálinkáit. Az ő jelszavuk: „Évről évre a legjobbat!” Minden év más. Máskor kezdődik a tavasz és máshogy telik a nyár. Változik a gyümölcstermés is attól függően, hogy mennyit sütött a nap és mennyi eső esett. Ettől lesz a pálinkafőzés egy nagy játék és teszi próbára a pálinkafőző mester tudását, mint ahogy az elején ezt a borászokról mondtuk el. Annak érdekében, hogy bárki megjegyezhesse magának, melyik év pálinkáját kedveli, minden palack Nobilis pálinka magán viseli az év jelzését is. A 2010-esek a 10n  majd így sorban, a 2011-esek 11n jelzést kapták – és így tovább évről-évre. Ha a pálinkáról azt mondjuk: a gyümölcsbe zárt idő, úgy ez a Nobilis italai még fokozottabban érvényes.

Kapcsolódó témák

Mostanában, amikor szinte az egész világ a klímaváltozás okaival, következményeivel foglalkozik, Budapesten, a XIII. kerületben beszéd helyett inkább tesznek azért, hogy csökkenjen a légszennyezés. Teszik ezt úgy, hogy mindjárt a főváros egyik égető gondjának enyhítéséhez is hozzájáruljanak!

Akár ez is lehetett volna a 79. OMÉK jelmondata, az igazságot ugyanis híven tükrözi. Kiállítóiban és látogatóiban egyaránt vegyes érzelmeket keltett. Mindjárt a belépéskor zavarba jöttek. Az épületeken belül ugyanis - a többi kiállításnál megszokottól eltérően – egyáltalán nem volt semmiféle jelzés, számozás, útbaigazítás! Sem a pavilonok sarkán, sem a közöttük lévő utak felett. Mindenki ténfergett, tekergett, amíg véletlenül rábukkant arra a kiállítóra, akit keresett.

Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Jelenleg már – próbaüzemben - a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

Ez a három szó a 2018. évi Prima Primissima díjak átadásakor is elhangzott az egyik díjazott, Nagy Csaba építész méltatásakor. Tiszteletére – néhány nappal később – a XIII. kerületben is ünnepséget rendeztek, mert eddigi tevékenységének összegzésekor kiderült: munkásságának számottevő része a fővárosnak ebben a kerületében valósult meg. Több olyan alkotás fűződik a nevéhez, ami nemcsak az épület funkcióját tekintve érdemel figyelmet, hanem városképi szempontból is jelentősnek nevezhető.

Blog ajánló
Városlátogatások Firenze
FirenzeAz Arno folyó partján fekvő, történelmi emlékekben bővelkedő, reneszánsz várost egy blog keretei között bemutatni, lehetetlen vállalkozás. Az ókori rómaiak által alapított település műemlékeit megcsodálni több napot is igénybe vesz. A toszkán fővárost a „középkor Athénja”-ként is emlegetik.Nézzünk meg néhány érdekességet.Tudtátok, hogy a város felett egy titkos folyosó kanyarog, melyet Giorgio Vasari épített meg Cosimo de’ Medici toszkán nagyherceg megbízásából.  Ma Vasari folyosóként emlegetik. A közel egy km. hosszú járat egy-két emelet magasságban kanyarog a város felett. A Palazzo Vecchioból indul, ahol a Mediciek kormányzati hivatalai működtek, és az Uffizin át a folyó túloldalán álló pompás Pitti-palotáig vezet, ami a család otthona volt. A legenda szerint Cosimo nagyherceg a folyosót arra is használta, hogy személyesen kémlelje ki az utca hangulatát, illetve egyes házak belsejébe is betekinthessen onnan. A titkos járat elhalad a Santa Felicita-templom homlokzata előtt is. Egy innen nyíló erkélyen át a hercegi család az egyházi szertartásokon is részt vehetett, anélkül, hogy az alattvalókkal elvegyült volna.A folyosó, Firenze legöregebb hídja, a Ponte Vecchio (Öreg híd) fölött is áthalad. Ennek a láthatatlan folyosónak köszönhetjük a híd aranyműveseit. Korábban ugyanis mészárosok birtokolták, akik az állati hulladékot közvetlenül a folyóba dobták. Mikor azonban Cosimo megépíttette a folyosót, nem kívánta szagolni a rohadó hús bűzét. Kiadta a mészárosok útját, és a helyükre ékszer kereskedőket költöztetett. Az ékszerüzletek azóta is a híd jellegzetességei közé tartoznak.Firenze legismertebb műemlékei Uffizi képtárA Mediciek által alapított képtár nemcsak Olaszország, hanem az egész világ egyik legértékesebb és leggazdagabb gyűjteménye. Az elnevezés "irodákat", "hivatalokat" jelent, mivel a XVI század végén, amikor elkészült az U-alakú épület, a földszinten helyezkedtek el Toszkán Nagyhercegség hivatalai. Az első emeleten kaptak helyet a Mediciek udvari művészeinek a műhelyei, a legfelső szinten pedig a család gyűjteményei. Itt őrzik Botticelli két remekművét a Vénusz születését és a Tavaszt, itt láthatjuk Michelangelo festményét a Tondo Donit, Tizianótól az Urbinoi Vénuszt, Leonardo da Vincitől pedig a Három királyok imádását és az Angyali üdvözletet, hogy csak legismertebbeket említsem. A képtár valahol a turistaáradat mögött található.Piazza della SignoriaA Városháza tere, amelyen a legfontosabb események zajlottak a középkortól kezdve. Itt fogadták a város előkelő vendégeit, itt tartották évszázadokon keresztül Firenze védőszentjének, Keresztelő Szent János tiszteletére rendezett látványosságokat és itt végezték ki 1498 májusában eretnekként Savonarolát. aki letartóztatásáig a perjeli tisztet is betöltötte. A teret díszítő gyönyörű szobrok közül a Neptun szobor és szökőkút nem nyerte el a firenzeiek tetszését, túlságosan aránytalannak, ormótlannak tekintették a város lakói a művet, s éppen ezért azonnal a "Biancone", névvel illették, amelyet talán  "Nagy fehér szörnyűségként" lehetne lefordítani. Nem aratott túlságosan nagy elismerést a Hercules szobor sem, Baccio Bandinelli alkotása. A Városháza homlokzatán oroszlánt ábrázoló szobrot láthatunk mivel Firenze címerállata az oroszlán. A neve Marzocco. Marsnak, a háború istenének a nevéből származik az elnevezés, s a középkorban a Városháza mögötti épületekben éppen ezért oroszlánokat őriztek.A Városháza mellett találjuk, a szabadtéri szoborgyűjteménnyel díszített, gótikus stílusú Loggia dei Lanzi-t a tér egyik legjellegzetesebb épületét. Itt láthatjuk Benvenuto Cellini bronzból készült Perseus szobrát és Giambologna remekművét, a Szabin nők elrablását.Santa Maria Novella-bazilikaSanta Maria Novella-bazilika Firenze első gótikus temploma és egyben első bazilikája. 1279-ben kezdték el építeni és valamikor a 14. század közepén készültek el vele. A fehér és zöld márvánnyal burkolt külső falak számos fontos műalkotást rejtenek.Itt látható „Keresztelő Szent János élete” freskók, melyek a város akkori polgárait és szokásaikat lehet felfedezni. A templom további híressége a Spanyol-kápolna freskói, melyen az agarakként ábrázolt dominikánusok terelik az „elveszett bárányokat”. A bazilikához szorosan kapcsolódik két irodalmi alak, Dante és Boccaccio. Míg a Strozzi-kápolna 14. századi freskóját Dante „Isteni színjátéka” ihlette, addig a Filippo Strozzi-kápolna maga szolgált Boccaccio „Dekameronjának” első színhelyéül.A firenzei Dóm                                                                                       A firenzei Dóm, vagy hivatalos nevén a Santa Maria del Fiore (“virágos” Szűz Mária templom), Firenze egyik legtöbbet fényképezett, s legismertebb műemléke. 1296 szeptember 8-án rakták le a katedrális alapkövét, de az építkezés hosszan elhúzódott, több mint százötven évig tart. Ma is az egyik legnagyobb templom az egész világon. Ma sincs ennél magasabb épület Firenzében, a kupola kilátóteraszáról  csodaszép körpanoráma nyílik a városra, s a Firenze környéki dombokra.Firenzei képek:Nézzünk meg egy videót a városról:https://www.youtube.com/watch?v=-gxBIzaNfIw                                                                                                     By vinpet /forrás: internet/
Egy nap a városban Élet a járvány után - Önmaguktól függő mikroközösségek
Egyéni tragédiák ezrei zajlanak éppen ezekben a percekben, és szörnyű helyzetbe kerülnek emberek. És noha nagyon együttérzek velük, most mégis a vállalkozásokról szeretnék írni a járvány kapcsán, azoknak is csak egyetlen fajtájáról, ahol elég nagy a baj, pedig nem szabadna így lennie. És nem is kerülne sokba kimenteni őket. Definiáljuk a Pusztítás / Kieső Bevétel arányt: azt fejezi ki, hogy egységnyi pénzmegvonás mekkora negatív hatást képes kiváltani Budapesten, vagy méginkább a város kulturális szövetén. Az arány akkor nagy, ha a negatív hatás jelentős, már nagyon kis kieső bevétel esetén is. Vannak helyek, ahonnan hiányzó egymillió forintot meg sem érezni, máshol emiatt be kell zárni egy ikonikus térnek, ami a tulajdonosa személyes csődje miatt potenciálisan sosem nyithat meg újra. A két hely, amiről most írni szeretnék, mindenképp a legnagyobb Pusztítás / Kieső bevétel arányt felmutatni képes intézmények között van. 2020 márciusa előtt nem lehetett sejteni, hogy kétfelé lehet csoportosítani a vendégekkel dolgozó helyeket. Ma már annyira  tudjuk ezt, hogy csak ez látszik: az egyik csoportba tartozók átvészelhetik a kormány járványintézkedéseit, a másikuk nem. Egyikük meg tudja - vagy inkább: meg akarja - tartani a dolgozóit a veszteséges időkben is, a másikuk úgy hajítja ki őket egy perc alatt, mint a sicc. Kiugrott a nyúl a bokorból: akinek a profit az első, azoknak van tartaléka, nagy részük a dolgozókat is simán cserélgetik, ha kell. Hozzá is szoktak, tegyük hozzá. Akiknek a profit mindig is másodlagos volt, mert egyszerűen pontosan azt és úgy szerették csinálni, amit és ahogyan csináltak, és a bevételek csak fenntartották ezt a szeretetteljes tevékenységet - jó termék esetén meg még azért nyereséget is termeltek persze -, vagyis sokkal emberibb módon közelítették meg az egészet, azok most lehet, hogy végleg eltűnnek a városból. Most derül ki két dolog: az egyik, hogy mennyire hajszálon függnek Budapest legizgalmasabb helyei, a másik, hogy van-e értelme szoros kulturális közösségeket létrehozni. Mint írtam, két hely van, amik legjobban szíven ütöttek ebben az értelemben, amik nélkül Budapest nem lenne ugyanaz. Ha voltál már ott, tudod, ha nem voltál, hidd el. Olyan izgalmas pontjai a városnak, amikre ha véletlenül rábukkansz, nem hiszed el, hogyan lehet ilyen szenzációs szingularitás mellett csak úgy elsétálni, és miért nem voltál eddig itt. Nem a látvány, nem a hatszáz éves barikolt szesz, nem az élére vasalt profizmus, hanem valami egészen más. Az egyik ilyen szingularitás nekem a Jedermann. Hans Van Vliet, a Magyarországon élő holland zenész 2010-ben alapította azzal a céllal, hogy a nevéhez hűen - jeder Mann (oder Frau, teszem hozzá) - a város mindenféle embert bevonzó jazz-klubja legyen, ahol éjfélkor is lehet reggelit kérni, a hátszín meg kétezer forint akkor, amikor már mindenhol máshol hirtelenjében steak-szakértő pincérek kínálták kétszer ennyiért, és Wahorn András igyekszik szabályok nélküli zenét játszani. Mivel Hans gyakorlott klubmegálmodó - nevéhez köthető a budapesti Sixtus kápolna, a Pótkulcs, az Ötödik bejáró, a Castro, az Ellátó, a Jelen vagy a Most -, így pontosan tudta, mit akar, és hogy azt hogyan éri el. Tudta, hogyan lehet a város különös arcait egy helyre hívni. Egyébként 1990-ben jött Budapestre, három hétre, de megismerkedett a későbbi feleségével a másodikon. Azóta itt él, és azóta vendéglát. A Jedermann tényleg olyan hely, hogy ha koncert van, akkor minden asztalnál egymástól tökéletesen különböző ember ül. Életkorban 18-80, társadalmi státuszban anarchista programozótól öltönyös üzletemberig, mindenki. Ha sosem tudtad elképzelni, hogy valaha egyedül jársz majd kocsmába, és egyedül nézegeted az arcokat, és elegyedsz szóba velük, belépve erre a helyre akkor is azt mondod, hogy “ja, de, mégis el tudom”. Az egyik sarokban ülve, az asztali lámpa sárgás fényével az arcomon, a jazzt hallgatva a végtelenségig tudom fürkészni az embereket, akik éppolyan változatosak, amilyeneknek gyerekként elképzelted, csak épp elhitette veled a közélet meg a tévé, hogy nem így van. A másik nagyon különleges hely, ami egyike Budapest legfontosabb kulturális intézményeinek, és máris élő történelemnek számít: a Nyitott Műhely.  A Nyitott Műhely művészkörökben fogalom. Ha itt most elkezdeném bemutatni Finta Lacit, a hely gazdáját, akinek a pincéjének fenntartásához Esterházy Péter is utalt minden hónapban egy összeget, egy könyv telne be. Ennyire ismert személy ő az irodalmi, meg aztán a zenész, építész, film, képzőművész körökben. Egyszerűen azért, mert 2000-ben megnyitotta ezt az ideális helyen lévő befogadó teret. A Déli pályaudvar közel van, mégis, a pince annak szintjétől picit magasabban, eldugottabb helyen. Ha először mész be ide, nem igazán tudod, mi ez. Az illatok alapján, a kilincseket lenyomva, a régi deszkákból tákolt polcok között nagypapám műhelye ugrik be. Ott van a levegőben nem csak az eszközök, olajok, ottfelejtett tonnányi felhalmozat szaga, de hangulatában is, az ajtók közé benézve, a látványt befogadva is egyértelműen műhely-érzésünk van. Különös véletlen, hogy ez tényleg egy bőrös műhelynek nyitott, 20 évvel ezelőtt. Véletlen, mert  egyáltalán nem szolgált szinte egy percig sem bőrösműhelyként, lévén a barátokkal megült megnyitóbulin máris lefoglalták a képzőművész ismerősök, hogy itt bizony ők kiállítanak majd. Úgyhogy kiállítás lett, az első a több százból, ami azóta volt itt. De vannak itt koncertek, beszélgetések, filmklub és mindenféle kulturális esemény, minden héten több is. Én Török András új Budapest-könyvének elő-bemutatóján vettem itt részt, meghívott vendégként. Laci közben le is költözött ide. Reggel felkel, kinyitja az ajtót, és az nyitva van, amíg este le nem fekszik. Előfordul simán, hogy lemész, leülsz az egyik kávézóasztalhoz, de nem jön senki. Egyszerűen azért, mert nincs is ott senki! Laci elment valahová, és nem zárta be az ajtót, mert az nem illik a helyhez. Nyitott Műhely. Ha ott van, megkínál a levesből, amit főzött, ott hátul. Ha nincs, akkor megvárhatod. De a legkülönlegesebb a sarokban található, máig működőképes, és rendben tartott bőrösműhely (a lenti képen balra). A sarok, ami miatt az egész helyet megnyitották, hogy itt majd műhelymunka lesz, diákokkal, szabadon, beszélgetve. Ott lógnak a bőrök, és várják, hogy egy nap majd Lacinak megint lesz ideje bőrözni, kiállítani, ezzel foglalkozni. Mintha csak úgy alakult volna, tiszta véletlenségből, hogy Lacit istennek sem hagyják dolgozni a művészek, mert mindig újabb és újabb jelentkezik be, hogy itt adná elő magát. Persze azért nem ez a helyzet, Finta László élvezi a munkáját. Biztosan élvezi, hogy szeretik, hogy felfirkálnak róla valami frappáns mondatot a falra, hogy ez tölti ki az életét, annyira, hogy családot sem alapított, a hagyományos értelemben vett magánéletet sem alakított ki magának a Nyitott Műhelyben élve. Mindkét helyre igaz, a Nyitott Műhelyre és a Jedermannra is, hogy a bevételük zérusra esett vissza a járvány miatt. A kormány segítsége, ami abból állt, hogy bizonyos adóterheken valamennyit enyhített, nem sokat segített volna akkor sem, ha hiány nélkül megkaphatják, hiszen a számlák ugyanúgy jöttek, ahogy előtte. Egy nem változott, és ezt mi is észrevettük a saját háztartásunkban: a közüzemi, biztosítási számlák, tagdíjak, bérleti díjak megállíthatatlanul és változás nélkül jönnek, ezeknek a helyeknek pedig ez havi több százezer forint. A másik probléma, hogy egy ilyen családias helyen az alkalmazottak is szinte családtagok. Nem kérdés, hogy küzdenek értük, nem kérdés, hogy ki akarják bekkelni velük a járvány utánig, ez nem olyan “lecseréllek valaki másra, ha akarlak”, vagy “menj haza, éld túl, aztán legfeljebb visszajössz legatyásodva, hitelekkel” dolog. Csakhogy a kormány segítsége, a mi adónk segítsége erre a helyzetre előírta, hogy olyan helyeknek jár a bértámogatás, amik 15-50%-os visszaesést éltek meg a járvány miatt. 50%-nál nagyobb visszaesés felett nem segítenek, nem szállnak be az alkalmazottak bérébe, hogy ottmaradjanak, aki nem képes a korábbi bevétel felét előteremteni, az heroikusan ugyan megpróbálhatja ott tartani az embereket, de saját zsebből ez nem nagyon tartható sokáig. Miért nincs bevétel? Mert egy kulturális tér, ahol egyébként van vendéglátás, hogyan szállítana házhoz ételt? Persze, lehetne, és persze, van, aki igénybe is veszi a dolgot, szolidaritásból. De ki viszi házhoz a kiállítást, a koncertet? Anélkül mit ér egy rántotta, vagy egy tojásos nokedli? Nem enni járunk oda, és nem a szomszédból, hogy beugorjuk érte, ez nem megoldás. Voltak tartalékok, minimális tartalékok, amik mára elfogytak. Mondanom sem kell, ezek a helyek nem épp a maximális profitra hajtanak, inkább hasonlítanak a nonprofit helyekhez, mecenatúrákhoz: ha minden számla ki van fizetve, mindenki megkapta a pénzét, és a tulajdonosnak is maradt miből boltba menni, akkor az már jó. Most lehet azt mondani, hogy “ez egy kegyetlen világ, tessék beállni a sorba”, meg “úgy kell nekik”, de a helyzet az, hogy sem a Nyitott Műhely, sem a Jedermann nem lenne ilyen, ha a profit elsődleges lenne. Nem is léteznének. Nem csak azért, mert nagyobb profit esetén nem kapnánk olcsón steak-et a jazz-műsor mellé, vagy mert nem bírnánk ki egy magasabb belépődíjat az önkéntes adományok helyett, hanem mert minden megváltozna. Mélyen ott van a helyek genetikai kódjában az, hogy a közösség, ami a jelenlétével fenntartja, az család. És adnak pénzt, de nem azért, mert ez a gerince a kapcsolatnak. Ahogy a családtagunknak is adunk, úgy adunk ide is, és ezért cserébe egy családi vacsorán, családi beszélgetésen, családi koncerten ülünk, és így viszonyulunk mindenki másra is a helyszínen. Úgy adjuk a pénzt, mint ahogy a családi rendezvény előtt összedobjuk a rendezvény árát: igazából jólesik. Ez egy nyitott család, bárki bármikor csatlakozhat. És most az egyik családtag bajba került, és a családnak kell kihúzni a bajból, különben nincs több családi rendezvény. A Jedermannban most örökbe lehet fogadni helyeket, és terveznek valami webshop-szerűséget is. A Nyitott Műhely is a törzsvendégek segítségére számít, hogy kifizesse a számlákat. Ez most a teszt: elég erős-e ez a közösség ahhoz, hogy tényleg családnak lehessen nevezni? Vagy csak a jókedv, szórakozás, kulturális rendezvények iránti érdeklődés tartotta össze? Vagy valami mélyebb, emberek közötti erő, ami nem hagyja az intézményt eltűnni? Ha ezek a helyek most megmenekülnek, az mindennél erősebbé teszi őket. Akkor megmutatják, hogy érdemes családi közösségeket létrehozni, mert az erősebb háló, mint a nagy profit. Megmutatja, hogy ha itt ezentúl jönnek-mennek a járványok, akkor csak erre lehet számítani: a családra. Ha pedig elbuknak, akkor a nagyobb tőke köré gyűlő helyek erősödnek, valamint mindenkor a kormány segélycsomagjának kialakításától függ, hogy egy hely élhet-e, vagy nem. Képzeljétek el, milyen fontos kérdés ez. Ez dönti el, hogy milyen lesz Budapest a jövőben, hogy luxussátrakba térünk majd be minden sarkon, amiket egy perc alatt össze lehet pakolni, és máshol felverni, vagy megerősödnek a hagyományra, gyökerekre épülő közösségi terek, amiket fenntartják azok, akik szeretik, hogy vannak.
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!