2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Ázsia csodája
Révay András
2016.09.23 00:38
Volt a neve Lanka, később Simundu, a rómaiak Serandives-nek hívták. A portugálok a Ceilas nevet adták neki, általánosan ismertté az angol Ceylon néven lett. Ma úgy hívják: „Fényességes sziget”, az ottaniak nyelvén Sri Lanka.

 Magyarországról sajnos még nem túl sokan látogatják, pedig természeti értékekben gazdag és kitűnő nyaralóhely. Cseppet sem szomorú, bár valóban könnycsepp alakú sziget, a tea szülőhazája, amely az Indiai Óceánon, a dél-indiai szubkontinensen helyezkedik el. Az összefonódó pálmafákkal övezett trópusi strandok, a vastag növénytakaró, a zavarba ejtően gyönyörű korallzátony és az ősi helyek történelmi érdekességei még a legkritikusabb utazókat is lenyűgözik. Aki egyszer már járt ott, kétség kívül ott hagyott egy darabot a szívéből. Magában ötvözi a nyugat-ázsiai és a dél-kelet-ázsiai kultúra legérdekesebb jellemzőit. A kereskedelemben fontos szerepet játszó Selyemút egy része is a szigeten halad keresztül, ahol kultúrák, vallások, és régi kereskedői néphagyományok találkoztak.

 Sri Lanka tökéletes turisztikai célpont, erősítette meg a Budapesten tartott bemutatón Denvindre Senarathne, a Sri Lanka-i Beutaztató Utazási Irodák Szövetségének elnöke.  Az 1970-es évek végén és a következő évtized elején a turisták még nem igazán fedezték fel, ezt követően azonban elfoglalta megérdemelt helyét a turizmus világában. Ma már a három legkedveltebb, legvonzóbb turista célpont egyike. Ez nem is csoda, mert az etnikumok, állat- és növényvilág, vallások sokszínűsége jellemzi. Hegyek, esőerdők, gyönyörű tengerpartok egyaránt megtalálhatók, mindez nagyon kellemes, átlagosan harminc fokos hőmérsékleti viszonyok között. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy 1300 kilométernyi, aranyhomokos tengerpart szegélyezi az országot. Történelme is gazdag.

A természetben az élőhelyek sokszínűségét a fajok gazdagsága adja. A dzsungelekben számos különböző, ritka állatfaj él és a növényvilág is káprázatos. Srí Lanka környéke a tengeri állatvilágnak is tágas otthona. A Mirissa partszakasz a legalkalmasabb hely arra, hogy lenyűgöző méretű, különleges víziállatokat vegyünk szemügyre. Decembertől áprilisig a vándorlási időszak a legmegfelelőbb a bálnalesre, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és több fajta teknős él. A szigeten található a világ legnagyobb leopárd és ázsiai elefánt állománya is. A csodás völgyek által megszakított hullámzó hegyvonulatok között látványos vízesések tarkítják a tájat, az országban tizenhat nemzeti park található. Van köztük olyan, mellyel az egész világon csak az Amazonas térsége veheti fel a versenyt.

A sziget turistaforgalma fokozatosan nő, tavaly már 1 millió 798 ezer látogató érkezett – mondta el Shirani Herath, a Sri Lanka-i Turizmusfejlesztési Hivatal olaszországi és kelet-európai képviselője – és az előjelzések alapján 2016-ban ez a szám átlépheti a kétmilliót. Az UNESCO Világörökség listáján nyolc itteni helyszín szerepel. Van például templom az i.e. harmadik századból, de az i.u. tízedikből is. Az érintetlen természeti szépségek mellett az ország az aktív sportolási lehetőségekben ugyanúgy gazdag, mint a növényi hatóanyagokon alapuló szépségipar, szépségápolás termékeiben. Ez utóbbi egyaránt szól a testnek és a léleknek. Az Ájurvéda itt háromezer éves múltra tekint vissza, segítségével a test és a lélek egyaránt kezelhető, feltölthető. Persze a modern kor eseményei sem hiányoznak.

 Mivel Sri Lanka lakói több etnikumhoz tartoznak és több vallás hívei, ezért szokásaik, ünnepeik is roppant színesek. Minden vallás képviselői megrendezik a saját fesztiváljukat, de van teafesztivál is. A világ nyolcvan drágaköve közül negyvenöt található meg itt, melyeket az ősi motívumokat őrző kézműipar is szívesen használ. Kitűnőek az élmény- és kalandturizmus lehetőségei. A 18 lyukas golfpályából három is van az országban. A hegyi kerékpározás kedvelői szenvedélyüknek kétezer méter magas hegyek között hódolhatnak, a zuhatagokkal tarkított folyókon pedig a „white water rafting” gyakorlására nyílik páratlan alkalom. A szárazföldön a hőlégballonozás és a jeep szafari, a vízen a szörf, a sporthorgászat, sznorkelezés és búvárkodás teszi teljessé a sort.

 Sri Lankára ma már a világ bármely részéről könnyű eljutni. Több légitársaság, például a Jetwing, a Qatar Airways egy átszállással Budapestről is visz oda utasokat. Vízumra nincs szükség, a repülőtéren mindössze négy kérdést tesznek fel az érkezőknek. Kérdezik a nevét, az útlevél számát, az érvényességét és hogy mennyi ideig kíván a szigeten tartózkodni. A turisták számára fontos, hogy a szálláshelyek igen magas színvonalúak. A legegyszerűbbektől a luxus kategóriáig, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Van már elérhető magánszállás is, de az egyéni utazásszervezést még nem érdemes megpróbálni. A fontosabb látványosságokra például interneten nem foglalható jegy, ajánlatosabb ezt csoportosan, helyi szervező segítségével végezni. A szállodák közül az egyik legérdekesebb a négycsillagos Heritance Tea Factory, melyet egy elhagyott teagyárból alakítottak át minden igényt kielégítő hotellé. A csendes, hegyi környezetben elhelyezkedő Heritance Kandalama szobáiból pedig a névadó tóra és az egyik leghíresebb látványosságra, a Sigiriya sziklára nyílik lélegzetelállító kilátás. Ez a sziget most valóban a világ egyik legizgalmasabb „felfedezetlen földje” a magyar utazók számára.

 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!