2019. július 17. szerda, Endre, Elek és Dzsesszika napja
Ázsia csodája
Révay András
2016.09.23 00:38
Volt a neve Lanka, később Simundu, a rómaiak Serandives-nek hívták. A portugálok a Ceilas nevet adták neki, általánosan ismertté az angol Ceylon néven lett. Ma úgy hívják: „Fényességes sziget”, az ottaniak nyelvén Sri Lanka.

 Magyarországról sajnos még nem túl sokan látogatják, pedig természeti értékekben gazdag és kitűnő nyaralóhely. Cseppet sem szomorú, bár valóban könnycsepp alakú sziget, a tea szülőhazája, amely az Indiai Óceánon, a dél-indiai szubkontinensen helyezkedik el. Az összefonódó pálmafákkal övezett trópusi strandok, a vastag növénytakaró, a zavarba ejtően gyönyörű korallzátony és az ősi helyek történelmi érdekességei még a legkritikusabb utazókat is lenyűgözik. Aki egyszer már járt ott, kétség kívül ott hagyott egy darabot a szívéből. Magában ötvözi a nyugat-ázsiai és a dél-kelet-ázsiai kultúra legérdekesebb jellemzőit. A kereskedelemben fontos szerepet játszó Selyemút egy része is a szigeten halad keresztül, ahol kultúrák, vallások, és régi kereskedői néphagyományok találkoztak.

 Sri Lanka tökéletes turisztikai célpont, erősítette meg a Budapesten tartott bemutatón Denvindre Senarathne, a Sri Lanka-i Beutaztató Utazási Irodák Szövetségének elnöke.  Az 1970-es évek végén és a következő évtized elején a turisták még nem igazán fedezték fel, ezt követően azonban elfoglalta megérdemelt helyét a turizmus világában. Ma már a három legkedveltebb, legvonzóbb turista célpont egyike. Ez nem is csoda, mert az etnikumok, állat- és növényvilág, vallások sokszínűsége jellemzi. Hegyek, esőerdők, gyönyörű tengerpartok egyaránt megtalálhatók, mindez nagyon kellemes, átlagosan harminc fokos hőmérsékleti viszonyok között. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy 1300 kilométernyi, aranyhomokos tengerpart szegélyezi az országot. Történelme is gazdag.

A természetben az élőhelyek sokszínűségét a fajok gazdagsága adja. A dzsungelekben számos különböző, ritka állatfaj él és a növényvilág is káprázatos. Srí Lanka környéke a tengeri állatvilágnak is tágas otthona. A Mirissa partszakasz a legalkalmasabb hely arra, hogy lenyűgöző méretű, különleges víziállatokat vegyünk szemügyre. Decembertől áprilisig a vándorlási időszak a legmegfelelőbb a bálnalesre, hiszen ekkor az ámbrás cetek és kékbálnák nagyon közel úsznak a parthoz. A vizekben delfinek és több fajta teknős él. A szigeten található a világ legnagyobb leopárd és ázsiai elefánt állománya is. A csodás völgyek által megszakított hullámzó hegyvonulatok között látványos vízesések tarkítják a tájat, az országban tizenhat nemzeti park található. Van köztük olyan, mellyel az egész világon csak az Amazonas térsége veheti fel a versenyt.

A sziget turistaforgalma fokozatosan nő, tavaly már 1 millió 798 ezer látogató érkezett – mondta el Shirani Herath, a Sri Lanka-i Turizmusfejlesztési Hivatal olaszországi és kelet-európai képviselője – és az előjelzések alapján 2016-ban ez a szám átlépheti a kétmilliót. Az UNESCO Világörökség listáján nyolc itteni helyszín szerepel. Van például templom az i.e. harmadik századból, de az i.u. tízedikből is. Az érintetlen természeti szépségek mellett az ország az aktív sportolási lehetőségekben ugyanúgy gazdag, mint a növényi hatóanyagokon alapuló szépségipar, szépségápolás termékeiben. Ez utóbbi egyaránt szól a testnek és a léleknek. Az Ájurvéda itt háromezer éves múltra tekint vissza, segítségével a test és a lélek egyaránt kezelhető, feltölthető. Persze a modern kor eseményei sem hiányoznak.

 Mivel Sri Lanka lakói több etnikumhoz tartoznak és több vallás hívei, ezért szokásaik, ünnepeik is roppant színesek. Minden vallás képviselői megrendezik a saját fesztiváljukat, de van teafesztivál is. A világ nyolcvan drágaköve közül negyvenöt található meg itt, melyeket az ősi motívumokat őrző kézműipar is szívesen használ. Kitűnőek az élmény- és kalandturizmus lehetőségei. A 18 lyukas golfpályából három is van az országban. A hegyi kerékpározás kedvelői szenvedélyüknek kétezer méter magas hegyek között hódolhatnak, a zuhatagokkal tarkított folyókon pedig a „white water rafting” gyakorlására nyílik páratlan alkalom. A szárazföldön a hőlégballonozás és a jeep szafari, a vízen a szörf, a sporthorgászat, sznorkelezés és búvárkodás teszi teljessé a sort.

 Sri Lankára ma már a világ bármely részéről könnyű eljutni. Több légitársaság, például a Jetwing, a Qatar Airways egy átszállással Budapestről is visz oda utasokat. Vízumra nincs szükség, a repülőtéren mindössze négy kérdést tesznek fel az érkezőknek. Kérdezik a nevét, az útlevél számát, az érvényességét és hogy mennyi ideig kíván a szigeten tartózkodni. A turisták számára fontos, hogy a szálláshelyek igen magas színvonalúak. A legegyszerűbbektől a luxus kategóriáig, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Van már elérhető magánszállás is, de az egyéni utazásszervezést még nem érdemes megpróbálni. A fontosabb látványosságokra például interneten nem foglalható jegy, ajánlatosabb ezt csoportosan, helyi szervező segítségével végezni. A szállodák közül az egyik legérdekesebb a négycsillagos Heritance Tea Factory, melyet egy elhagyott teagyárból alakítottak át minden igényt kielégítő hotellé. A csendes, hegyi környezetben elhelyezkedő Heritance Kandalama szobáiból pedig a névadó tóra és az egyik leghíresebb látványosságra, a Sigiriya sziklára nyílik lélegzetelállító kilátás. Ez a sziget most valóban a világ egyik legizgalmasabb „felfedezetlen földje” a magyar utazók számára.

 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Igazi régi, jó falusi kenyeret lehet venni a Wekerlén!
Tudjátok, milyen az a régi, jó falusi kenyér? Megmondom: amelyiket hétnaposan is jóízűen eszed. Csikorog benne a kés, olyan tömör, annyira egyben van, de nem száraz, hanem még mindig puha, a szónak egy neológ, felfújt biciklibelsős értelmében. Az íze olyan, mint egy érett furmint. Tökéletesen élvezhető, hétnaposan is. Nem savanyú, nem teng benne túl a kovász, de azért ott van az is. De más nincs a liszten, a són és a vízen kívül. Tudniillik hetente egyszer volt sütés. Fontos volt kifejleszteni ezt a fajta kenyeret. Na, egy ilyet találtam a Wekerlén, természetesen a Másik Bolt nevű intézményben. A Másik Bolt eddig - meg hétközben most is - a legjobb budapesti pékektől rendelt kenyeret - már aki szállítóképes -, minden nap más volt a producer. Most viszont ő is beállt a sorba, és pénteken meg szombaton a saját kenyerét árulja. Ami nem akar olyan lenni, mint a többieké, és ez benne a szép. Új stílus, de magas minőség. A pék neve: Irén. Úgy került ide a közigazgatásból, hogy szeretett sütni, és még ráadásul tudott is. És megmutatta Fábinak a tudományát, és Fábi azt mondta, hogy oké. Akkor csinálok egy műhelyet, kemencével, és tessék befáradni, szabad kézzel. Irén 10-15% kovászt használ csak, szemben a kézműveseknél szokásos 20-30% helyett. És frissen a kenyere sokkal nedvesebb, mint a megszokott. Kell egy 24 óra, hogy olyan legyen, mint máshol a friss, aztán még 24, hogy úgy magára találjon. Előtte is jó, de 48 óra kell ahhoz, hogy megtalálja a karakterét. A lendület kitart még pár napig, onnantól pedig az érett kenyér minden előnye megmutatkozik. Vajas vagy zsíros kenyeret most a legjobb kenni: büszkén tartja magán a cuccot, és nem eteti magát halálra. Mire végzel egy karéjjal, megfontoltan, meg tudod válaszolni magadnak tiszta fejjel a kérdést: vajon kell még egy szelet? Mit vittem még a boltból a kenyér mellé? Sárga cseresznyét. Mi mást? A hűtőben találtam virágokat is, de azt visszatettem, mert kissé perverznek találtam. Napi 60 kiló a kibocsátása a műhelynek, az összes kenyér elfogy, vagy le van foglalva. Ha előre szólsz, akkor tudnak félretenni. Csak pénteken és szombaton. Ahogy itt szokás, és ahogy kell is: "laza rendszerességel". A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Egy nap a városban Ha sosem tudtad, miért jó egy saláta, ezt kóstold meg
Baromi jó, és egyben forróság-kompatibilis saláta jelent meg Budapest utcáin. Leginkább a Hollán Ernő utca körúti végén, amit szokás sétálóutcaszakasznak is tartani, és ezzel nem is vitatkoznék, merthogy egyébként abszolúte az. Itt található a Tökmag vegán bisztró, ahol az egyébként jellegtelen vagy kevésbé összeszedett szendvicsek és hamburgerek mellett egy sokkal inkább üdvözlendő - merthogy ritkább - műfajban, a salátában is alkotnak. Amire én a címben utaltam, az a marokkói quinoa saláta, ez:   A hely így jellemzi a saját termékét: Citrom és narancssárga színekben pompázik egyszerre édes és sós, ízélményben pedig a narancs, a cayenne és az édeskés aranymazsola- aszalt sárgabarack kockák dominálnak. Mindez friss roppanós sárgarépa spagettivel, petrezselyemmel és sült csicseriborsóval tálalva. Csak annyit tennék hozzá, hogy a quinoáról itt egy szó sem esik, pedig a magvak, amiket egy növény csúcsáról gyűjtenek össze, és nem is gabonák, baromi jók itt salátaköretnek. Nem szívták tele magukat, mégis megtartják a saláta remek lecsét. Igen, lecsét. A saláták hűtve vannak, amire alapesetben azt mondanám, hogy akkor ez nem annyira friss, mint szeretném, viszont így nyáron baromi jól esik. És nem jutott eszembe a cuccról, hogy nem friss, szerintem pörögnek eleget a saláták itt ahhoz, hogy frisset kapj. TökmagCím: 1136 Budapest Hollán Ernő utca 5.
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!