2019. július 23. kedd, Lenke és Borisz napja
Bács-Kiskun megyétől Algériáig – II. rész
Révay András
2019.02.23 17:25
Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

 Algéria, Észak-Afrika egyik legnagyobb országa. Sok érdekes látnivalóval, változatos tájakkal várja a látogatóit. Olaszország után a második olyan hely a világon, ahol legjobban maradtak meg a római Birodalom emlékei. Ám odaérve egy teljesen más világ fogad bennünket. Kultúrája sajátos keveréke az arab, a francia, a római kori és berber múltnak, nem véletlen az itt megtalálható UNESCO Világörökségi helyszínek sokasága. A természet kedvelőit sokszínűség, változatos tájak fogadják. A fő vonzerő mégis a mediterrán tengerpart, olíva- és narancsligetekkel, de nem hiányoznak a hósapkás hegyek, a sivatag, az oázisok, ahol 35 fajta - köztük a világ egyik legjobbjának tartott - datolyát termesztenek. A tenger mellett legtöbben a Szahara vidékére kíváncsiak, itt meneteltek Rejtő Jenő hősei a homokban. Az ősi fővárost a törökök alapították. Óvárosa, a Kashbah igazi romantikus útvesztő, melyben órákig lehet ámulva barangolni.

 A Kanári-szigetek ma már egyáltalán nem ismeretlenek a magyar utazóközönség előtt, de a Via Sale Travel-nél minden évben kínálnak valami újat is. Az egyik legfontosabb ilyen – aminek főleg a Nyugat-Magyarországon élők örülhetnek - hogy most már a budapesti mellett, Bécsből indulva is el lehet jutni Tenerifére, Gran Canariára és Fuerteventurára egyaránt. Lanzarotera majd csak télen, mert oda csak akkor van repülőjárat és pont ezért, ez a sziget a legkevésbé ismert a magyar utazók körében. Pedig ilyenkor nagyon jó ott, múlt hét pénteken, február 15-én például 30 fok volt a hőmérséklet. Sokat javít az ember hangulatán, ha ilyekor is világos környezetben sétálhat estig és nem sötétedik be már délután. Nyáron viszont azért jó ott, mert nincs az a zsúfoltság, mint a legtöbb, más tengerparton. Kellemes az idő, nincs nagy hőség, van viszont rengeteg strand és látnivaló. Helyben élő, a területet jól ismerő, magyar idegenvezetők várják a látogatókat. Ott is vannak kijelölt búvárhelyek, ahol merülés nélkül, snorkel pipával is lehet szép tengeri élővilágot látni. A szigeteken nincsenek biztonsági problémák, nincs fertőzésveszély, bár a csapvíz itt sem iható, mert jóddal fertőtlenítik és arra többen érzékenyek lehetnek.

Tunézia is már régóta kedvelt a magyar utazók körében, ám ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – itt is mindig kínálnak újdonságokat. A kezdetekkor a tengerpart miatt volt népszerű Tunézia, mostanában viszont már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ország sokszínűségét, a golfot, a gasztronómiát, a kultúrát mutassák meg. Az utóbbi években előtérbe került például a bio-élelmiszerek felhasználása. Az viszont szintén igaz, hogy a csapvíz fogyasztását ott sem ajánlják. Védőoltásokra sincs szükség. Széles választékát nyújtják a kirándulási lehetőségeknek, egy napon belül a tengerparton és a sivatagban is jelen lehetünk és a kulturális emlékek tárháza is roppant gazdag. Bátran elmondható: többször is el kell látogatni ebbe az országba, hogy minden szépségét felfedezhessük!

Olaszországot is sokan ismerik, kedvelik. Friuli-Venezia régió igen csak közel van hozzánk, benne Bibione, Grado és Lignano neve sem ismeretlen. Sokan szeretik az ottani kempingeket, mert olcsóbak, mint a szállodák és mégis jó tengerparti nyaralást lehet bennük eltölteni. Gradoban és Lignanoban egyaránt újdonság – a megszokott kemping elhelyezés mellett - a „Mobile Home” (Le case mobili). Ezek a cölöpökön talajszinttől fél méterre felemelt faházak ideális megoldást jelentenek azoknak, akik az otthoni komfortot a kempingezés szabadságával szeretnék kombinálni. Lignanoban május 25-től egy másik érdekes lehetőség is várja a nyaralókat. A Marinazzurra Resort-ban parthoz kikötött, de mégis úszó, emeletes hajóházakban lakhatnak. Mindegyikben van konyha, fürdőszoba, WC, az emeleten társalgó, nyitott napozóterasz, ahol akár étkezni is lehet. Megtakaríthatók a főzés fáradalmai is, mert a rendszerhez tartozik egy étteremhajó, ami viszont el is hagyhatja a kikötőt.

 Az Európához legközelebb eső afrikai ország, Marokkó, ötvenoldalas, magyar nyelvű, színes, képes tájékoztató füzettel kedveskedett a látogatóknak. Úgy nevezi magát: Az ellentétek országa, de illik rá „A golf királysága” elnevezés is. Itt a természet nem szabott határt a saját képzeletének. Van Atlanti-óceáni és mediterrán partvidéke, magas hegyek, erdők, sivatag, egy sereg meglepetés vár mindazokra, akik elég kíváncsiak, hogy letérjenek a turisták megszokott útvonaláról. Sok évszázados kézműipara rendkívül színes. A modern kultúra is állandóan jelen van, egész évben vannak zenei fesztiválok művészi találkozók. Tetuan városát ötmérföldnyi fal öleli és hét pompásan faragott kapu őrzi. Saidia a Földközi-tenger új gyöngyszeme, repülőgéppel a nagyobb európai városokból 2-3 óra alatt elérhető. Páratlan látványt nyújt Tangier, ahol az Atlanti-óceán találkozik a Földközi-tengerrel. Szemben vele, mindössze 15 kilométerre emelkedik Spanyolországban Gibraltár. Az élményeket egyetlen mondatban lehet összefoglalni, bárhová is érkezzen az utas, királyi fogadtatásban lesz része.

 Közel kétszáz oldalas, legújabb katalógusával jelent meg a kiállításon az 1000 út Utazási Iroda. Kínálatukban szerepel Bajkonur, a város, ahol minden az űrhajózásról szól és lehetőséget ajánlanak arra is, hogy valóban megtapasztaljuk az űrhajósok által átélt zéró gravitációt! Szerveznek utat, ahol erre mindenkinek alkalma nyílik. Akik a kalandok helyett a luxus ragyogására vágynak, azokat Dubai és az Emírségek várják, ötcsillagos kivitelben. Ám lehet, hogy másokat inkább Uganda varázsa ragadná meg, ahol – szerencsés esetben – a Kibale Nemzeti Parkban csimpánzok, kék majmok, fekete arcú majmok, páviánok is láthatók, természetes környezetükben. A titkok iránt vonzódók számára Chile és a Húsvét-sziget, no meg egy csipetnyi Patagónia jelenthet betekintést napjainkig megoldatlan rejtélyekbe és az élményekben gazdag út majd Buenos Airesben ér véget.

Aki pedig bármely okból, de nem akar nagyon messzire utazni, annak igazán „kéznél van” Szlovákia. Az országból tizenkét társkiállító volt jelen, Gömörtől Zsolnáig, Pozsonytól a Szlovák Paradicsomig. Elöljáróban annyit máris érdemes elmondani, hogy a http://slovakia.travel/hu oldalon részletes, magyar nyelvű tájékoztatót találunk a lehetőségekről. Jelen volt a bemutatón Kovács Zoltán, a Szlovák Idegenforgalmi Főiroda vezérigazgatója, aki elmondta: idén Szlovákia rendezi a Jégkorong Világbajnokságot. A játékokat Kassán és Pozsonyban tartják, a szállodák már mind megteltek. Igaz, Magyarországról rengetegen érkeznek rokonokhoz, barátokhoz, ám még így is a negyedik helyen állunk az érkező nemzetek sorrendjében. A kassai repülőtérről a világ számos országa elérhető, sokaknak nálunk ez a repülőtér közelebb van, mint Budapest. A város műemlékekben gazdag, itt van II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírja is. A főutcán hetven kávéház és étterem van, ezért is kapta Kassa a „kulináris forradalom városa” nevet. A mérkőzések szünetében a város körül számos felkeresésre érdemes sörfőzdét és termálfürdőt találunk, vonattal, száz kilométeren belül 18 ilyen hely közül is választhatunk. 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Kipróbáltuk a fagyit, amiről most mindenki beszél - Kell fagylalt?
Az utóbbi hetek legfontosabb híre volt fagyi fronton, hogy egy kultikus vidéki fagyizó nyitott budai egységet. A mindszentkállai Kő fagyi? egy olyan nevet választott, ami kicsit a budai úri népeknek ad fricskát. A Kell fagylalt? név önmagában nem poén, de a Kő fagyi? mellett egyértelmű a poén. A hely az Artigiana Gelati, szintén kultikus budapesti fagyizótól nem messze található, picit kiszorulva a Déli - Moszkva tér fő ütőereinek forgalmából, a csendeskés Maros utcában. Amikor ott jártunk, előbbi intézményben 20 fő állt sorba, utóbbiban senki. De ez azért elég hektikusan változik. Meg hát új hely még, de fontos tudni: nincs sor, nem kell fél órát várni, hogy kipróbáld azt, amikről most minden fagyiőrült beszél. A gyümölcsfagyikban nincs tej, tehát tejérzékenyek is simán ehetik, és az ízük mesés. Mégsem ez az igazi erősségük szerintem, én legalábbis a több helyen is kapható Damniczki-féléket, na meg a miskolci Desszertemben kaphatóakat jobban szeretem. Nekem a tejes fagyik jöttek be jobban, a csokoládé, tökmag, és főleg a mogyoró. A gombócokat itt nyugodtan nevezhetjük, debreceniesen, gömbnek. Mert azok, nemcsak a kanálból való távozás után, de kint, a melegben tíz percet ülve is. A citromot leszámítva mindegyik olyan stabilan tartotta magát, mint egyes kerekded szilikonbetétek a ráncosodó bőr alatt. Már-már gyanúsan jól bírták a kiképzést, és a kanál alig tudta megkarcolni őket később is, ami egyrészt jó, mert a nagy melegben tovább tart az állag, másrészt fura érzés ezt az állagot nyalni, vagyis inkább harapni. A Kell fagylalt? egy nagyon jó új fagyizó Budapesten azoknak, akik természetes ízű, jó minőségű fagyikat szeretnének kóstolni. Próbáljátok ki, a héten óriási meleg jön, most még tűrhető, most még annyian sem lesznek, mint eddig. Odabent le lehet ülni, a fagyi gömbje 350 forint. Kell fagylalt?Cím: 1122 Budapest Maros utca 17.
Egy nap a városban Elfogytak Budapest szabad tűzfalai? Lefestették az első budapesti tűzfalfestményt, a Vasarelyt
Amikor a folyamat elkezdődött, nem hittem volna, hogy idáig jutunk. Ma gyakorlatilag lépten-nyomon új tűzfalfestménybe botlunk, az egykor mindenfelé ásító, sokszor leromlott állapotban is lévő tűzfalakra egyre több helyen pingálnak színes alakokat. Eleinte találgattuk, melyik mit jelent, aztán versenyeket is rendeztek így, az utcán. Utcai művészet témakörben. Aztán, ahogy egyre több jött, egyre immunisabbak lettünk a dologra. Ahogy általában lenni szokott, a valódi aranykor sosem az akkor élőknek izgalmas. Az aranykor mindig előtte izgalmas, amikor beindul, és utána, amikor már nincs. A mai tűzfalfestmények egy része tetszik, más részük nem. Egy részüknek van célja, értelme, rendeltetése, másoknak nincs. Nekem nyilván azok tetszenek jobban, amelyeknek van: ilyen például a Róth Miksa festmény, ami Róth Miksa egykori lakóháza - ma Róth Miksa emlékház - közelében került fel a falra, így hatalmas, mindenki által látható formában tárja elénk a művész egy alkotását, és egyben tanít, hogy itt a közelben történt valami ezzel az alkotóval. És még sorolhatnám, de nem teszem. Az első budapesti tűzfalfestmény rendesen megelőzte ezt az aranykort, meg minden azt követő kezdeményezést. Ezt mindenki ismeri: Victor Vasarely egyik alkotását vitte fel a Városháza Park-i tűzoltóság falára Rapa és Vegaz, a Színes Város égisze alatt, immár 9 éve. Az alkotásnak szimbolikus jelentősége volt. Egyrészt ez volt az első, ezzel indult el a budapesti tűzfalfestés folyamata. Másrészt Victor Vasarely, született Vásárhelyi Győző művei egyébként is utcán bukkannak fel itt-ott, szülővárosomban, Győrben például a színház oldalán nézegettem minden nap gyerekkoromban egy művét. Ez a szimbólum most eltűnt. Helyette a napokban ez látszott: Aztán ez: De még nincs kész, legkorábban vasárnap lehet számítani az átadásra (frissül majd a poszt a kész művel). Lefestették tehát - az elsőt. Talán mert elfogytak a szabad felületek? Vagy az utcai művészet, a falfestmény sorsa, hogy vége legyen, átfessék, átadja a helyét az újnak? Megkérdeztem Flór Pétert a Színes Várostól: kiderült, hogy ők festik át a saját első munkájukat, és nem azért, mert nem szerették, vagy mert elfogytak a felületek. A fő ok elmondása szerint az volt, hogy a Vasarely alját hónapokkal ezelőtt telegraffitizték egy éj leple alatt, és ahelyett, hogy helyreállították volna a régit, kitaláltak egy újat. A fal mostantól olyan oplimpikonok előtt állít emléket, akik Budapest nevét öregbítették, olyan sportolók, mint Zsivóczki Gyula, Gyarmati Dezső, Balczó András vagy Egerszegi Krisztina. És nem, nem fogytak el a szabad felületek, a következő tíz évben még simán tudnak dolgozni Péter elmondása szerint üres felületre. Mostantól emlékeinkben létezik már csak az első, ami nekem egyébként nagyon bejött, mert visszafogott volt, nem harsányan, szélig tartó telítettséggel nyomta az arcunkba a színeket, hanem egy igazi művész érzékeny, arányos, valamit és semmit is tartalmazó munkájával. Áginak köszi a képeket
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!