2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Bács-Kiskun megyétől Algériáig – II. rész
Révay András
2019.02.23 17:25
Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

 Algéria, Észak-Afrika egyik legnagyobb országa. Sok érdekes látnivalóval, változatos tájakkal várja a látogatóit. Olaszország után a második olyan hely a világon, ahol legjobban maradtak meg a római Birodalom emlékei. Ám odaérve egy teljesen más világ fogad bennünket. Kultúrája sajátos keveréke az arab, a francia, a római kori és berber múltnak, nem véletlen az itt megtalálható UNESCO Világörökségi helyszínek sokasága. A természet kedvelőit sokszínűség, változatos tájak fogadják. A fő vonzerő mégis a mediterrán tengerpart, olíva- és narancsligetekkel, de nem hiányoznak a hósapkás hegyek, a sivatag, az oázisok, ahol 35 fajta - köztük a világ egyik legjobbjának tartott - datolyát termesztenek. A tenger mellett legtöbben a Szahara vidékére kíváncsiak, itt meneteltek Rejtő Jenő hősei a homokban. Az ősi fővárost a törökök alapították. Óvárosa, a Kashbah igazi romantikus útvesztő, melyben órákig lehet ámulva barangolni.

 A Kanári-szigetek ma már egyáltalán nem ismeretlenek a magyar utazóközönség előtt, de a Via Sale Travel-nél minden évben kínálnak valami újat is. Az egyik legfontosabb ilyen – aminek főleg a Nyugat-Magyarországon élők örülhetnek - hogy most már a budapesti mellett, Bécsből indulva is el lehet jutni Tenerifére, Gran Canariára és Fuerteventurára egyaránt. Lanzarotera majd csak télen, mert oda csak akkor van repülőjárat és pont ezért, ez a sziget a legkevésbé ismert a magyar utazók körében. Pedig ilyenkor nagyon jó ott, múlt hét pénteken, február 15-én például 30 fok volt a hőmérséklet. Sokat javít az ember hangulatán, ha ilyekor is világos környezetben sétálhat estig és nem sötétedik be már délután. Nyáron viszont azért jó ott, mert nincs az a zsúfoltság, mint a legtöbb, más tengerparton. Kellemes az idő, nincs nagy hőség, van viszont rengeteg strand és látnivaló. Helyben élő, a területet jól ismerő, magyar idegenvezetők várják a látogatókat. Ott is vannak kijelölt búvárhelyek, ahol merülés nélkül, snorkel pipával is lehet szép tengeri élővilágot látni. A szigeteken nincsenek biztonsági problémák, nincs fertőzésveszély, bár a csapvíz itt sem iható, mert jóddal fertőtlenítik és arra többen érzékenyek lehetnek.

Tunézia is már régóta kedvelt a magyar utazók körében, ám ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – itt is mindig kínálnak újdonságokat. A kezdetekkor a tengerpart miatt volt népszerű Tunézia, mostanában viszont már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ország sokszínűségét, a golfot, a gasztronómiát, a kultúrát mutassák meg. Az utóbbi években előtérbe került például a bio-élelmiszerek felhasználása. Az viszont szintén igaz, hogy a csapvíz fogyasztását ott sem ajánlják. Védőoltásokra sincs szükség. Széles választékát nyújtják a kirándulási lehetőségeknek, egy napon belül a tengerparton és a sivatagban is jelen lehetünk és a kulturális emlékek tárháza is roppant gazdag. Bátran elmondható: többször is el kell látogatni ebbe az országba, hogy minden szépségét felfedezhessük!

Olaszországot is sokan ismerik, kedvelik. Friuli-Venezia régió igen csak közel van hozzánk, benne Bibione, Grado és Lignano neve sem ismeretlen. Sokan szeretik az ottani kempingeket, mert olcsóbak, mint a szállodák és mégis jó tengerparti nyaralást lehet bennük eltölteni. Gradoban és Lignanoban egyaránt újdonság – a megszokott kemping elhelyezés mellett - a „Mobile Home” (Le case mobili). Ezek a cölöpökön talajszinttől fél méterre felemelt faházak ideális megoldást jelentenek azoknak, akik az otthoni komfortot a kempingezés szabadságával szeretnék kombinálni. Lignanoban május 25-től egy másik érdekes lehetőség is várja a nyaralókat. A Marinazzurra Resort-ban parthoz kikötött, de mégis úszó, emeletes hajóházakban lakhatnak. Mindegyikben van konyha, fürdőszoba, WC, az emeleten társalgó, nyitott napozóterasz, ahol akár étkezni is lehet. Megtakaríthatók a főzés fáradalmai is, mert a rendszerhez tartozik egy étteremhajó, ami viszont el is hagyhatja a kikötőt.

 Az Európához legközelebb eső afrikai ország, Marokkó, ötvenoldalas, magyar nyelvű, színes, képes tájékoztató füzettel kedveskedett a látogatóknak. Úgy nevezi magát: Az ellentétek országa, de illik rá „A golf királysága” elnevezés is. Itt a természet nem szabott határt a saját képzeletének. Van Atlanti-óceáni és mediterrán partvidéke, magas hegyek, erdők, sivatag, egy sereg meglepetés vár mindazokra, akik elég kíváncsiak, hogy letérjenek a turisták megszokott útvonaláról. Sok évszázados kézműipara rendkívül színes. A modern kultúra is állandóan jelen van, egész évben vannak zenei fesztiválok művészi találkozók. Tetuan városát ötmérföldnyi fal öleli és hét pompásan faragott kapu őrzi. Saidia a Földközi-tenger új gyöngyszeme, repülőgéppel a nagyobb európai városokból 2-3 óra alatt elérhető. Páratlan látványt nyújt Tangier, ahol az Atlanti-óceán találkozik a Földközi-tengerrel. Szemben vele, mindössze 15 kilométerre emelkedik Spanyolországban Gibraltár. Az élményeket egyetlen mondatban lehet összefoglalni, bárhová is érkezzen az utas, királyi fogadtatásban lesz része.

 Közel kétszáz oldalas, legújabb katalógusával jelent meg a kiállításon az 1000 út Utazási Iroda. Kínálatukban szerepel Bajkonur, a város, ahol minden az űrhajózásról szól és lehetőséget ajánlanak arra is, hogy valóban megtapasztaljuk az űrhajósok által átélt zéró gravitációt! Szerveznek utat, ahol erre mindenkinek alkalma nyílik. Akik a kalandok helyett a luxus ragyogására vágynak, azokat Dubai és az Emírségek várják, ötcsillagos kivitelben. Ám lehet, hogy másokat inkább Uganda varázsa ragadná meg, ahol – szerencsés esetben – a Kibale Nemzeti Parkban csimpánzok, kék majmok, fekete arcú majmok, páviánok is láthatók, természetes környezetükben. A titkok iránt vonzódók számára Chile és a Húsvét-sziget, no meg egy csipetnyi Patagónia jelenthet betekintést napjainkig megoldatlan rejtélyekbe és az élményekben gazdag út majd Buenos Airesben ér véget.

Aki pedig bármely okból, de nem akar nagyon messzire utazni, annak igazán „kéznél van” Szlovákia. Az országból tizenkét társkiállító volt jelen, Gömörtől Zsolnáig, Pozsonytól a Szlovák Paradicsomig. Elöljáróban annyit máris érdemes elmondani, hogy a http://slovakia.travel/hu oldalon részletes, magyar nyelvű tájékoztatót találunk a lehetőségekről. Jelen volt a bemutatón Kovács Zoltán, a Szlovák Idegenforgalmi Főiroda vezérigazgatója, aki elmondta: idén Szlovákia rendezi a Jégkorong Világbajnokságot. A játékokat Kassán és Pozsonyban tartják, a szállodák már mind megteltek. Igaz, Magyarországról rengetegen érkeznek rokonokhoz, barátokhoz, ám még így is a negyedik helyen állunk az érkező nemzetek sorrendjében. A kassai repülőtérről a világ számos országa elérhető, sokaknak nálunk ez a repülőtér közelebb van, mint Budapest. A város műemlékekben gazdag, itt van II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírja is. A főutcán hetven kávéház és étterem van, ezért is kapta Kassa a „kulináris forradalom városa” nevet. A mérkőzések szünetében a város körül számos felkeresésre érdemes sörfőzdét és termálfürdőt találunk, vonattal, száz kilométeren belül 18 ilyen hely közül is választhatunk. 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!