2019. június 16. vasárnap, Jusztin és Arany napja
Boldog Tavaszünnepet!
Révay András
2019.01.29 15:48
Látványos fesztivállal köszöntötték Budapesten a kínai Holdújévet, a közelgő Tavaszünnepet. Mivel erre a rendezvényre Magyarországon már harmadik alkalommal került sor, a szervező, a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület, stílszerűen, háromnaposra tervezte az eseményt. Az ünnepség jelentőségét emelte, hogy idén van a magyar – kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenedik évfordulója is.

A 2019-es, harmadik Magyar „Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál külön címet is kapott: Gyönyörű Kína – Boldog Tavaszünnep és ez a két állítás, minden tekintetben meg is felel a valóságnak. Hogy Kína természeti szépségekben, kulturális értékekben milyen gazdag, azt itt lehetetlen volna felsorolni. Arról viszont szólni kell, hogy február 5-én kezdődik Kína – és egyben a világ népességének mintegy negyede számára - a legfontosabb, hagyományos ünnep a Holdújév, a Tavaszünnep. A készülődés rá már hetekkel korábban elkezdődik. Mivel a piros a szerencse, a bőség, a gazdagság színe, ez az alapszíne minden újévi dekorációnak. Ilyenkor az ablakokba papírból kivágott virágdíszeket tesznek, piros lámpásokat akasztanak ki, ősi táncokat – köztük tűztáncot – járnak. A családok összejönnek, sokféle ételt készítenek, gazdag vendéglátást szerveznek, mert az óévről bőségesen maradt ennivaló az újévben kedvező előjelnek számít. A tavalyi, meglepő fordulatokban gazdag Kutya évét idén február 5-én egy harmonikusabb, békésebb időszak, a Disznó éve váltja.

A budapesti fesztiválon nem Tűztáncot, hanem Sárkánytáncot mutattak be a Kínai Nemzeti Kulturális és Művészeti Egyesület táncosai. A zsúfolásig megtelt nézőtéren, a Millenáris Park B épületében kitűnő program fogadta a látogatókat. Természetesen volt Kung fu bemutató, amihez Kung fu, Tai chi és Wudang előadás is csatlakozott, így a látványon kívül a nézők ismeretekkel is gazdagodtak. Volt népzenei műsor, fellépett ének- majd hegedűművész szólista, táncszámot mutattak be a Selyemút Kínai Iskola tanulói és ugyancsak hagyományos kínai táncot láthatott a közönség a Magyarországi Kínai Nőszövetség Egyesületének tagjaitól. A pécsi egyetem Confucius Intézetének tagjai az egészséges életmódra helyezték a hangsúlyt, csoportos táncuk címe „Égjen a kalóriám” volt, de szerelmes dal sem hiányzott a műsorukból.

 A fesztiválon számtalan, Magyarországon dolgozó kínai cég is bemutatkozhatott. A látogatók megismerkedhettek például egy kínai gyógynövény likőrrel – sőt meg is kóstolhatták. A Jing likőrt – bár gyógynövényekből készítik – nem kizárólag gyógyászati célból fogyasztják. Kínában rendkívül népszerű, nyolcszáz millió (!) palackkal fogy belőle évente. Élettani hatásai ott közismertek: serkenti a vérkeringést, csökkenti a fáradtságot, erősíti az immunrendszert. Más hatásai is lehetnek, mert úgy is hívják, hogy a hölgyek öröme. Valószínűleg nem véletlenül. Receptje több ezer éves. Lényeges eleme a tiszta forrásvíz, van benne jam gyökér, aranyszekfű, angyalgyökér, fahéj, cukor – és még más is. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a hagyományos kínai orvoslásnak az alkohol fontos összetevője, ez a likőr is 35 % alkoholt tartalmaz, gyerekeknek tehát nem való! Kínában nem gyógyításra, hanem megelőzésre használják, minden nap isznak belőle egy keveset, hidegen a legjobb.

A látogató, ha kortyolt a likőrből egy pohárkával, és megjött az étvágya, esetleg elfáradt a nézelődésben, sétálásban – nem maradt éhen. Megjelent a fesztiválon a Monori Center Irodaház étterme, ahol – szemmel láthatóan – csupa kínai szakács dolgozik és frissen, a nézők előtt készült kínai ételt kínáltak. A kezük alatt alakult ki a tésztabatyu, amiben sertéshús van és kínai kel. A darált sertéscombot olyan kínai fűszerkeverékkel ízesítik, aminek az összetevőit magyarul nem tudták megnevezni. Annyit mondtak el róla, hogy évszázados tapasztalatokon alapuló sajátságos keverék. Ezt a batyut ugyanis Kínában mindenhol készítik – mérete hol kisebb, hol nagyobb - és minden vidéken egy kicsit másként fűszerezik. Sertéshúst sem mindenhol használnak, készítik marhahússal vagy csirkével is.

Míg a töltött batyut valószínűleg kevesebben, dr. Chen patikáját annál többen ismerik. Filozófiájuk, hogy a betegségek megelőzésére irányítják a figyelmet és ez volt a fő céljuk a fesztiválon is. Számos gyógynövénykészítményt hoztak a rendezvényre, melyek elsősorban ezt szolgálják. Ilyen például a kitűnő immunerősítő hatású csűdfű (magyarul Baktövis) tea, mely támogatja a szervezet védekező képességét, a legújabb kutatások szerint erősíti a szívizmot, csökkenti a szív- és keringési megbetegedések kockázatát és vízhajtó hatású. Ugyancsak érdekességnek számít a „Szerzetesek körtéje”. Ez Kínában igen elismert gyógynövény, a tüdőre van nagyon jó hatással, kifejezetten az ilyen megfázásos időszakban célszerű fogyasztani. Tisztítja a garatot, hozzá még köhögés és torokfájás csillapító is.

A látogatók között sok volt a gyerek. Őket elég nehéz feladat volt elcsalni a pandákat bemutató fal elöl. Sajnos – érthető okból – élő panda nem volt jelen a fesztiválon, mégis sokat meg lehetett tudni róluk. A panda legalább nyolcmillió éve él a földön, úgy is nevezik: „Kína nemzeti kincse”. Nemzetközileg védett állatfaj. Állatkertben a világ szinte minden országában látható, a kínai-külföldi barátság jelképévé vált. A pandák másféléves korukig számítanak kölyöknek, ettől kezdve fiatal felnőttnek, egészen a hat-hétéves korukban bekövetkező ivarérettségig. A panda, bizonyos szempontból irigylésre méltó életet él. A nap felét evéssel tölti, a másik felét pedig alvással. Ilyenkor több, különböző testtartást is felvesz, amíg megtalálja a számára legkényelmesebb helyzetet. Jelenlegi ismereteink szerint a legidősebb – fogságban tartott – panda életkora 38 év volt.

 A Millenáris Park B épületének földszintjén rengeteg volt a különféle, Kínából származó látnivaló. Ám volt egy kisebb, elkerített terület, ahol ketten egy olyan labdajátékot játszottak, ami – az ott osztogatott füzet szerint – valószínűleg nem kínai eredetű. A füzet szövegéből idézve, a Teqball egy új futballalapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére! Ám ezen a speciálisan meghajlított asztalon nem csak képességeinket tudjuk fejleszteni. Elég egy ellenfél a Teqball asztal másik oldalán és máris űzhetünk egy könnyen megtanulható és látványos sportot, hiszen ha valaki már hármat tud dekázni, akkor bizonyos szinten már Teqballozni is tud. Nagy előnye, hogy mivel a játékosok nem ütköznek, nem érintkeznek egymással, itt súlyos sérülések nem következhetnek be. Magyarországon mostanában kezd ismertté válni.

 

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!