2019. július 17. szerda, Endre, Elek és Dzsesszika napja
Borok a déli féltekéről
Révay András
2016.08.05 00:57
Mostanában már nem számít szokatlan eseménynek, ha a Veritas Borkereskedésnél távoli vidékek különleges borait mutatják be. A kaliforniai borok ismertetése után, ezúttal Dél-Afrika néhány érdekességének kóstolójára hívták a szakembereket. Négy pincészet nyolc bora és egy pezsgő szerepelt a kínálati listán.

 Mindenki meglepődve hallotta, hogy e távoli kontinens déli csücskében már több mint háromszázötven éve, 1655 óta foglalkoznak borkészítéssel. Ebben segítségükre van, hogy az éghajlat szinte mindenhol mediterrán jellegű és a terület a Déli-Jeges-tenger felöl érkező hideg Benguela áramlat, valamint a dél-keleti szél, a Cape Doctor hűsítő hatását is élvezi. Ez utóbbi a part menti ültetvényeken megakadályozza a rothadás és a lisztharmat kialakulását. Az ország 101 ezer hektár szőlőterületén számos kitűnő borvidék osztozik. A délnyugati részen, Fokvárostól mindössze negyvenöt kilométerre keletre húzódik az egyik legfontosabb dél-afrikai bortermő terület, Stellenbosch. Itt három hegység, a Stellenbosch, a Simonsberg és a Helderberg a meghatározóak. Míg a völgyek alsó fekvéseiben a hordalékos, homokos talaj, addig a hegyoldalakon már a gránit a jellemző és ez természetesen a borok jellegét is befolyásolja.

 Itt található Ken Forrester családi birtoka is, a Helderberg hegy lejtőin, 40 hektáron. A termelést még 1689-ben kezdték, a Forrester család birtokában 1993 óta van. A ő borkészítési filozófiájuk, hogy egy sor kézműves, egyedileg készített borral igyekeznek csúcsminőséget elérni – és ez sikerül is nekik. Mandela elnök 85. születésnapján például az ő boraikat szolgálták fel. Az egyik legelterjedtebb fajta a Chenin Blanc, talán mert hihetetlen sokoldalúságot mutat. Eredete ma sem teljesen tisztázott, valószínűleg a Loire völgyéből érkezett. Itt Dél-Afrikában legintenzívebb, legízesebb – mézes, vaníliás - borai az öreg tőkékről szedett szőlőből készíthetők. A fajtát sokan Steen néven ismerik. A Forrester birtok Petit Chenin Blanc 2014 bora viszont fiatal, könnyed, jól illik a mindennapok asztalára. Ha korai szüretből származik, akkor a friss, almás jegyek barackkal, körtével egészülnek ki.

 A hegyekkel körülvett Tulbagh völgy különlegessége, hogy egyedül dél felöl nyitott, innen szabadon bejutnak a légáramlatok. A Saronsberg birtok a nevét az egyik hegyről kapta, ahol az ültetvények egy része is fekszik. Az agyagos – köves talajon nemcsak szőlőt, hanem olivát is termesztenek, 2009 óta pedig évjáratos olajat hoznak forgalomba! A vidék szomorú nevezetessége, hogy 1969. szeptember 29-én éjszaka az ország történetének legpusztítóbb földrengése mindent romba döntött, olykor apróbb rengések még ma is érezhetők. A birtokon egy ritka, Magyarországon alig ismert fehér fajtával érnek el szép eredményeket. A Saronsberg Viognier 2012 ízében méz, körte, sárgabarack és virágjegyek sorakoznak. Gazdag, krémes szerkezetű bora finom fűszerekkel, fehérhúsú gyümölcsökkel, visszafogott hordós jegyekkel hívja fel magára a figyelmet.

 Szintén a Stellenbosch régióban található Dél-Afrika egyik legnagyobb családi pincészete a Stellenrust. Az 1928-ban alapított pincészet 400 hektáron gazdálkodik. Az ő mottójuk szerint itt a borkészítés a kiválósággal találkozik! Bár a területük fele Dél-Afrika legjobb „vörösboros” talaján fekszik, a Bottelary Hills hűvösebb lejtőiről kiváló fehérborok kerülnek le. Innen származott a 2012-es Londoni Olimpia három hivatalos borából a fehér és a rosé. Az International Wine and Spirit Competition-2013 egyik aranyérmét a 48 éves ültetvényről szüretelt válogatás nyerte. Kézzel szüretelnek, a szőlőt régi fa alkalmatosságokkal zúzzák, fahordóban spontán erjesztik. A Stellenrust Chenin Blanc Barrel Fermented 2012 palackjain jelzik, hogy 48 éves tőkékről származik. Krémes, vaníliás ízű, kissé magasabb savtartalmú bor.

A kóstolási sorban most jött el az ideje a pezsgőnek – mondani sem kell, ez is különlegesség volt. A Stellenbosch körzetben emelkedő Simonsberg-hegyről elnevezett Simonsig Estate mai tulajdonosai a családfát 1686-ig, az ekkor érkezett hugenotta ősökig vezetik vissza. Ám nem ez az egyetlen, amiért említést érdemelnek. Tőlük került ki Dél-Afrikában az első palackban erjesztett, tehát francia, Méthode Cap Classique stílusban készült a pezsgő. Bizony senki sem gondolta volna, hogy Dél-Afrikában olyan kitűnő pezsgő készül, amiről bátran elmondhatjuk, hogy határozottan jobb, mint a hasonló árkategóriában kapható magyar! A Simonsig Kaapse Vonke Rosé 2013 halvány lazacszínű, elegáns illatában az eper jól felismerhető, ízét kiegyensúlyozott savvilág, elegancia, némi arisztokratikusság jellemzi.

 Dél-Afrika egyik jellegzetes szőlőfajtája az 1925-ben nemesített Pinotage. „Szülői” a Pinot Noir és a Cinsault voltak. Kezdetben – a túltermelés miatt – olcsó borok készültek belőle, de vannak olyan vidékek, ahol már nagyon szép eredményeket érnek el vele. Közéjük tartozik a korábban már említett Stellenrust pincészet is. A 2013-as Pinotage negyvenöt éves tőkék bora. Előállítása itt is kizárólag kézi munkával, a négy évszázados francia borkészítési elvek betartásával, a gépi feldolgozás kizárásával történt. Könnyű vörösbor, íze érdekes, összetett. Előbb földes, dohányos jelleg mutatkozik benne, később viszont határozott gyümölcsösség, málna, fekete cseresznye érezhető, enyhe hordós érintettséggel. A gyártás során 24 órás hideg áztatás után acéltartályban erjedt, de tizenkét hónapig érlelték utána francia hordókban.

 A Saronsberg birtok sem csak a fehérboraira alapozza a hírnevét. A Provance Rooi 2011 a hat Bordeaux-i vörös fajtából ötöt magában hordozó házasítás. Cabernet Sauvignon (40 %), Merlot (32 %), Petite Verdot (11 %), rajtuk kívül még Cabernet Franc (7 %) és Malbec (10 %) található benne. Mélyebb, strukturáltabb bor, a hordós jegyek szépen integrálódtak, tanninja nem bántó. Kontrasztos jellemzőit a talaj típusa és a hőmérséklet határozta meg. Színe mély, nagy testű, elegáns lecsengésű, ami a gyártás folyamatát ismerve cseppet sem meglepő. A borokat külön – külön, összesen húsz hónapig érlelték 38 százalékban új és 62 százalékban másodtöltésű, háromszáz literes francia hordókban. A házasítás, az érlelés tizenegyedik hónapjában történt.

A pezsgőgyártás mellett a Simonsig-nél a borokra is erősen figyelnek. A Redhill Pinotage 2011 – mint a neve is mutatja, a vörös talajú Redhill-ről származik. A válogatás 2013-ban a Veritas Wine Competition aranyérmét kapta. Érlelése szinte már külön tudomány: tizenöt hónapot töltött hordóban, melyeknek 78 százaléka francia, 22 százaléka amerikai, összességükben a kétharmaduk új hordó volt. A bor mély, bíborvörös színű, gazdag illatában a feketebogyós gyümölcsök, melléjük még szilva, vanília, fahéj játszanak az érzékekkel. A hordók hatása nem tolakodó, a tannin sem. Határozottan „férfias” bor, bárányból készült ételekhez bátran ajánlható.

Ugyancsak 2013-ban kapta a Veritas Wine Competition aranyérmét a Saronsberg Full Circle 2011, mely egy Shiraz, (80 %), Grenache (13 %), Mourvedre (5 %) és Viognier (2 %) házasítás. Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar olvasó ezeknek a fajtáknak a többségével még nem találkozott. Jól megfigyelhető a borban, hogy valóban a Shiraz a meghatározó. Színe mély, ibolyás, illata először tartózkodó, de később az érett meggy, a fűszerek érvényesülnek. Alkoholtartalma magas, 14,5 % ! Ízében rengeteg gyümölcs bukkan fel, melyek a korty lenyelése után még hosszan érezhetőek.

A bemutató záró bora Ken Forrester pincéjéből érkezett. A The Gipsy a termelője szerint vidám karakterű, Dél-Rhone-i fajtákból: Grenache (64 %), Shiraz (30 %), Mourvedere (6 %) készített házasítás. Ezt a cuvée-t ráadásul nem is akármilyen válogatás alkotja, a Grenache ugyanis ötvenéves, a Shiraz harmincéves ültetvényről származik, érthető tehát, hogy meglehetősen határozott vonásokat adnak a bornak! Mindezzel együtt szokatlan, hogy ilyen értékű bor csavarzáras palackban kerül forgalomba. Külön – külön mindegyik fajta tizenkét hónapot volt hordóban, majd a házasítás után még újabb 12 hónapos érlelés következett új francia hordókban. Hatalmas beltartalmi jegyei már a kóstolás első pillanatában megmutatkoznak. Szerecsendió, fahéj, fűszerek, vanília ölelik körbe a koncentrált piros gyümölcsöket. Kemény sajtokhoz, marhahúsokhoz ajánlható.

www.borkereskedes.hu

Kapcsolódó témák

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

Blog ajánló
Egy nap a városban Igazi régi, jó falusi kenyeret lehet venni a Wekerlén!
Tudjátok, milyen az a régi, jó falusi kenyér? Megmondom: amelyiket hétnaposan is jóízűen eszed. Csikorog benne a kés, olyan tömör, annyira egyben van, de nem száraz, hanem még mindig puha, a szónak egy neológ, felfújt biciklibelsős értelmében. Az íze olyan, mint egy érett furmint. Tökéletesen élvezhető, hétnaposan is. Nem savanyú, nem teng benne túl a kovász, de azért ott van az is. De más nincs a liszten, a són és a vízen kívül. Tudniillik hetente egyszer volt sütés. Fontos volt kifejleszteni ezt a fajta kenyeret. Na, egy ilyet találtam a Wekerlén, természetesen a Másik Bolt nevű intézményben. A Másik Bolt eddig - meg hétközben most is - a legjobb budapesti pékektől rendelt kenyeret - már aki szállítóképes -, minden nap más volt a producer. Most viszont ő is beállt a sorba, és pénteken meg szombaton a saját kenyerét árulja. Ami nem akar olyan lenni, mint a többieké, és ez benne a szép. Új stílus, de magas minőség. A pék neve: Irén. Úgy került ide a közigazgatásból, hogy szeretett sütni, és még ráadásul tudott is. És megmutatta Fábinak a tudományát, és Fábi azt mondta, hogy oké. Akkor csinálok egy műhelyet, kemencével, és tessék befáradni, szabad kézzel. Irén 10-15% kovászt használ csak, szemben a kézműveseknél szokásos 20-30% helyett. És frissen a kenyere sokkal nedvesebb, mint a megszokott. Kell egy 24 óra, hogy olyan legyen, mint máshol a friss, aztán még 24, hogy úgy magára találjon. Előtte is jó, de 48 óra kell ahhoz, hogy megtalálja a karakterét. A lendület kitart még pár napig, onnantól pedig az érett kenyér minden előnye megmutatkozik. Vajas vagy zsíros kenyeret most a legjobb kenni: büszkén tartja magán a cuccot, és nem eteti magát halálra. Mire végzel egy karéjjal, megfontoltan, meg tudod válaszolni magadnak tiszta fejjel a kérdést: vajon kell még egy szelet? Mit vittem még a boltból a kenyér mellé? Sárga cseresznyét. Mi mást? A hűtőben találtam virágokat is, de azt visszatettem, mert kissé perverznek találtam. Napi 60 kiló a kibocsátása a műhelynek, az összes kenyér elfogy, vagy le van foglalva. Ha előre szólsz, akkor tudnak félretenni. Csak pénteken és szombaton. Ahogy itt szokás, és ahogy kell is: "laza rendszerességel". A Másik BoltCím: 1192 Budapest  Kós Károly tér 13.
Egy nap a városban Ha sosem tudtad, miért jó egy saláta, ezt kóstold meg
Baromi jó, és egyben forróság-kompatibilis saláta jelent meg Budapest utcáin. Leginkább a Hollán Ernő utca körúti végén, amit szokás sétálóutcaszakasznak is tartani, és ezzel nem is vitatkoznék, merthogy egyébként abszolúte az. Itt található a Tökmag vegán bisztró, ahol az egyébként jellegtelen vagy kevésbé összeszedett szendvicsek és hamburgerek mellett egy sokkal inkább üdvözlendő - merthogy ritkább - műfajban, a salátában is alkotnak. Amire én a címben utaltam, az a marokkói quinoa saláta, ez:   A hely így jellemzi a saját termékét: Citrom és narancssárga színekben pompázik egyszerre édes és sós, ízélményben pedig a narancs, a cayenne és az édeskés aranymazsola- aszalt sárgabarack kockák dominálnak. Mindez friss roppanós sárgarépa spagettivel, petrezselyemmel és sült csicseriborsóval tálalva. Csak annyit tennék hozzá, hogy a quinoáról itt egy szó sem esik, pedig a magvak, amiket egy növény csúcsáról gyűjtenek össze, és nem is gabonák, baromi jók itt salátaköretnek. Nem szívták tele magukat, mégis megtartják a saláta remek lecsét. Igen, lecsét. A saláták hűtve vannak, amire alapesetben azt mondanám, hogy akkor ez nem annyira friss, mint szeretném, viszont így nyáron baromi jól esik. És nem jutott eszembe a cuccról, hogy nem friss, szerintem pörögnek eleget a saláták itt ahhoz, hogy frisset kapj. TökmagCím: 1136 Budapest Hollán Ernő utca 5.
Városlátogatások Kalocsa a Sárköz gyöngyszeme
Kalocsa a Sárköz gyöngyszemeEgy kis történelem:A jelentős történelmi és vallási múlttal rendelkező település már a honfoglalás időszakától Árpád fejedelem székhelye volt. Az első egyházfő Asztrik volt, aki a koronát hozta Istvánnak. A már klasszikusnak mondható diák fogalmazás szerint, ő kente fel a trónra Istvánt. Kalocsa hangulatos városa egyidős a magyar államisággal, 1000 év óta a magyar katolicizmus egyik központja az érseki rangra emelt egyházmegye. A híres érsekek közül Csák Ugrin a tatárok ellen, míg Tomori Pál a törökök ellen harcolt.Kalocsát eredetileg Colocsa néven említették, mivel a colosa lápos területet jelent és Kalocsa területe a Duna mocsaras árterén feküdt. Látnivalók:Római katolikus Nagyboldogasszony székesegyházA tekintélyes barokk székesegyház középkori alapokra épült a XVIII. században. Itt őrzik Szent Piusz földi maradványait. A tornyok csúcsára helyezett aranyozott gömbökbe egy emlékiratot, valamint szentek ereklyéit zártak. A tornyokat összekötő hídon Péter és Pál apostolok között Mária szobra látható.A Szentháromság téren, a székesegyház mellett található az érseki palota épülete. Az egykori épületet Gróf Batthyány József leromboltatta, a maradványait pedig beépítette a ma is látható barokk stílusú palotába. A dísztermében látható Liszt Ferenc zongorája, amelyen több hangversenyt is adott. Szintén itt találjuk hazánk legnagyobb egyházi könyvtárát, ahol mintegy 150 ezer kötetet őriznek gyönyörű barokk környezetben.Érseki KincstárA számtalan ritkaság mellett itt állították ki a drágakövekkel ékesített, aranyozott ezüst Szent István-hermát.Jelenleg az egész Szentháromság tér építési terület, sajnos nem látogatható. (2019)Kalocsai paprika:Az első írásos utalás a fűszer és gyógynövényként ismert növényre, az 1703. évi összeírás csanádi jobbágy lajstromban található. Később a paprika már az érseki uradalom számadásaiban is szerepel. A város határában csak a XIX. század végén kezdték el nagyobb arányú termesztését, de a feldolgozás háziipari jellege mégis sokáig fennmaradt. A Kalocsai Paprikakísérleti és Vegyvizsgáló Állomást 1917-ben nyitották meg, itt kísérletezte ki Horváth Ferenc az első csípősségmentes paprikát. A Paprika Múzeumban láthatjuk a jellegzetes fűszernövény történetét és termesztését. Belépve azonnal megcsapja az orrunkat a fűszerpaprika különleges illata. A múzeum kiállítása bemutatja a hagyományos kisüzemi termesztés fázisait és az alkalmazott munkaeszközöket.Népi motívumok:A város a magyar népművészet egyik leghitelesebb bázisa. A kalocsai hímzés, tojás, porcelán, bútor és falfestés méltán ismert nem csak Magyarországon, de az egész világon is. Ügyes kezű asszonyok virágokkal pingálják tele a lakóházak falát és a tornácokat.Korábban a kalocsai hímzés és a kézimunka kizárólag fehér volt, majd ezt követte a fekete és a kék-fekete. A napjainkban jellemzően zöldet, rózsaszínt, illetve sárgát hasznának, a ma is kedvelt szív alakú virág motívum pedig az életet és a szeretetet jelképezi. A helyi színek elnevezése is kifejező: a tulipiros, a csertői piros, a lángszín, a borszín, a libazöld, az irigy-sárga, a fecskenyak-vörös, a vadgalamb-kék, a gálic-kék és a bársony-kék. Ja, és ne felejtsük ki a színek közül a paprika-pirosat sem, hiszen a paprika-motívum a kalocsai hímzésekben is látható.  A kalocsai asszonyok miért vettek magukra több alsószoknyát? Az asszonyok, lányok színes rakott kasmírszoknyát hordtak általában 2-4 alsószoknyával. Háborús időszakban előfordult 8-12 szoknyát vettek egymásra, hogy az esetlegesen erőszakoskodó katonáknak elmenjen a kedve a kicsomagolástól.Nézzünk meg egy videót is:https://www.youtube.com/watch?v=Ci_CditiBrA                                                                                                       By vinpet 
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!