2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Borok a déli féltekéről
Révay András
2016.08.05 00:57
Mostanában már nem számít szokatlan eseménynek, ha a Veritas Borkereskedésnél távoli vidékek különleges borait mutatják be. A kaliforniai borok ismertetése után, ezúttal Dél-Afrika néhány érdekességének kóstolójára hívták a szakembereket. Négy pincészet nyolc bora és egy pezsgő szerepelt a kínálati listán.

 Mindenki meglepődve hallotta, hogy e távoli kontinens déli csücskében már több mint háromszázötven éve, 1655 óta foglalkoznak borkészítéssel. Ebben segítségükre van, hogy az éghajlat szinte mindenhol mediterrán jellegű és a terület a Déli-Jeges-tenger felöl érkező hideg Benguela áramlat, valamint a dél-keleti szél, a Cape Doctor hűsítő hatását is élvezi. Ez utóbbi a part menti ültetvényeken megakadályozza a rothadás és a lisztharmat kialakulását. Az ország 101 ezer hektár szőlőterületén számos kitűnő borvidék osztozik. A délnyugati részen, Fokvárostól mindössze negyvenöt kilométerre keletre húzódik az egyik legfontosabb dél-afrikai bortermő terület, Stellenbosch. Itt három hegység, a Stellenbosch, a Simonsberg és a Helderberg a meghatározóak. Míg a völgyek alsó fekvéseiben a hordalékos, homokos talaj, addig a hegyoldalakon már a gránit a jellemző és ez természetesen a borok jellegét is befolyásolja.

 Itt található Ken Forrester családi birtoka is, a Helderberg hegy lejtőin, 40 hektáron. A termelést még 1689-ben kezdték, a Forrester család birtokában 1993 óta van. A ő borkészítési filozófiájuk, hogy egy sor kézműves, egyedileg készített borral igyekeznek csúcsminőséget elérni – és ez sikerül is nekik. Mandela elnök 85. születésnapján például az ő boraikat szolgálták fel. Az egyik legelterjedtebb fajta a Chenin Blanc, talán mert hihetetlen sokoldalúságot mutat. Eredete ma sem teljesen tisztázott, valószínűleg a Loire völgyéből érkezett. Itt Dél-Afrikában legintenzívebb, legízesebb – mézes, vaníliás - borai az öreg tőkékről szedett szőlőből készíthetők. A fajtát sokan Steen néven ismerik. A Forrester birtok Petit Chenin Blanc 2014 bora viszont fiatal, könnyed, jól illik a mindennapok asztalára. Ha korai szüretből származik, akkor a friss, almás jegyek barackkal, körtével egészülnek ki.

 A hegyekkel körülvett Tulbagh völgy különlegessége, hogy egyedül dél felöl nyitott, innen szabadon bejutnak a légáramlatok. A Saronsberg birtok a nevét az egyik hegyről kapta, ahol az ültetvények egy része is fekszik. Az agyagos – köves talajon nemcsak szőlőt, hanem olivát is termesztenek, 2009 óta pedig évjáratos olajat hoznak forgalomba! A vidék szomorú nevezetessége, hogy 1969. szeptember 29-én éjszaka az ország történetének legpusztítóbb földrengése mindent romba döntött, olykor apróbb rengések még ma is érezhetők. A birtokon egy ritka, Magyarországon alig ismert fehér fajtával érnek el szép eredményeket. A Saronsberg Viognier 2012 ízében méz, körte, sárgabarack és virágjegyek sorakoznak. Gazdag, krémes szerkezetű bora finom fűszerekkel, fehérhúsú gyümölcsökkel, visszafogott hordós jegyekkel hívja fel magára a figyelmet.

 Szintén a Stellenbosch régióban található Dél-Afrika egyik legnagyobb családi pincészete a Stellenrust. Az 1928-ban alapított pincészet 400 hektáron gazdálkodik. Az ő mottójuk szerint itt a borkészítés a kiválósággal találkozik! Bár a területük fele Dél-Afrika legjobb „vörösboros” talaján fekszik, a Bottelary Hills hűvösebb lejtőiről kiváló fehérborok kerülnek le. Innen származott a 2012-es Londoni Olimpia három hivatalos borából a fehér és a rosé. Az International Wine and Spirit Competition-2013 egyik aranyérmét a 48 éves ültetvényről szüretelt válogatás nyerte. Kézzel szüretelnek, a szőlőt régi fa alkalmatosságokkal zúzzák, fahordóban spontán erjesztik. A Stellenrust Chenin Blanc Barrel Fermented 2012 palackjain jelzik, hogy 48 éves tőkékről származik. Krémes, vaníliás ízű, kissé magasabb savtartalmú bor.

A kóstolási sorban most jött el az ideje a pezsgőnek – mondani sem kell, ez is különlegesség volt. A Stellenbosch körzetben emelkedő Simonsberg-hegyről elnevezett Simonsig Estate mai tulajdonosai a családfát 1686-ig, az ekkor érkezett hugenotta ősökig vezetik vissza. Ám nem ez az egyetlen, amiért említést érdemelnek. Tőlük került ki Dél-Afrikában az első palackban erjesztett, tehát francia, Méthode Cap Classique stílusban készült a pezsgő. Bizony senki sem gondolta volna, hogy Dél-Afrikában olyan kitűnő pezsgő készül, amiről bátran elmondhatjuk, hogy határozottan jobb, mint a hasonló árkategóriában kapható magyar! A Simonsig Kaapse Vonke Rosé 2013 halvány lazacszínű, elegáns illatában az eper jól felismerhető, ízét kiegyensúlyozott savvilág, elegancia, némi arisztokratikusság jellemzi.

 Dél-Afrika egyik jellegzetes szőlőfajtája az 1925-ben nemesített Pinotage. „Szülői” a Pinot Noir és a Cinsault voltak. Kezdetben – a túltermelés miatt – olcsó borok készültek belőle, de vannak olyan vidékek, ahol már nagyon szép eredményeket érnek el vele. Közéjük tartozik a korábban már említett Stellenrust pincészet is. A 2013-as Pinotage negyvenöt éves tőkék bora. Előállítása itt is kizárólag kézi munkával, a négy évszázados francia borkészítési elvek betartásával, a gépi feldolgozás kizárásával történt. Könnyű vörösbor, íze érdekes, összetett. Előbb földes, dohányos jelleg mutatkozik benne, később viszont határozott gyümölcsösség, málna, fekete cseresznye érezhető, enyhe hordós érintettséggel. A gyártás során 24 órás hideg áztatás után acéltartályban erjedt, de tizenkét hónapig érlelték utána francia hordókban.

 A Saronsberg birtok sem csak a fehérboraira alapozza a hírnevét. A Provance Rooi 2011 a hat Bordeaux-i vörös fajtából ötöt magában hordozó házasítás. Cabernet Sauvignon (40 %), Merlot (32 %), Petite Verdot (11 %), rajtuk kívül még Cabernet Franc (7 %) és Malbec (10 %) található benne. Mélyebb, strukturáltabb bor, a hordós jegyek szépen integrálódtak, tanninja nem bántó. Kontrasztos jellemzőit a talaj típusa és a hőmérséklet határozta meg. Színe mély, nagy testű, elegáns lecsengésű, ami a gyártás folyamatát ismerve cseppet sem meglepő. A borokat külön – külön, összesen húsz hónapig érlelték 38 százalékban új és 62 százalékban másodtöltésű, háromszáz literes francia hordókban. A házasítás, az érlelés tizenegyedik hónapjában történt.

A pezsgőgyártás mellett a Simonsig-nél a borokra is erősen figyelnek. A Redhill Pinotage 2011 – mint a neve is mutatja, a vörös talajú Redhill-ről származik. A válogatás 2013-ban a Veritas Wine Competition aranyérmét kapta. Érlelése szinte már külön tudomány: tizenöt hónapot töltött hordóban, melyeknek 78 százaléka francia, 22 százaléka amerikai, összességükben a kétharmaduk új hordó volt. A bor mély, bíborvörös színű, gazdag illatában a feketebogyós gyümölcsök, melléjük még szilva, vanília, fahéj játszanak az érzékekkel. A hordók hatása nem tolakodó, a tannin sem. Határozottan „férfias” bor, bárányból készült ételekhez bátran ajánlható.

Ugyancsak 2013-ban kapta a Veritas Wine Competition aranyérmét a Saronsberg Full Circle 2011, mely egy Shiraz, (80 %), Grenache (13 %), Mourvedre (5 %) és Viognier (2 %) házasítás. Nincs abban semmi meglepő, ha a magyar olvasó ezeknek a fajtáknak a többségével még nem találkozott. Jól megfigyelhető a borban, hogy valóban a Shiraz a meghatározó. Színe mély, ibolyás, illata először tartózkodó, de később az érett meggy, a fűszerek érvényesülnek. Alkoholtartalma magas, 14,5 % ! Ízében rengeteg gyümölcs bukkan fel, melyek a korty lenyelése után még hosszan érezhetőek.

A bemutató záró bora Ken Forrester pincéjéből érkezett. A The Gipsy a termelője szerint vidám karakterű, Dél-Rhone-i fajtákból: Grenache (64 %), Shiraz (30 %), Mourvedere (6 %) készített házasítás. Ezt a cuvée-t ráadásul nem is akármilyen válogatás alkotja, a Grenache ugyanis ötvenéves, a Shiraz harmincéves ültetvényről származik, érthető tehát, hogy meglehetősen határozott vonásokat adnak a bornak! Mindezzel együtt szokatlan, hogy ilyen értékű bor csavarzáras palackban kerül forgalomba. Külön – külön mindegyik fajta tizenkét hónapot volt hordóban, majd a házasítás után még újabb 12 hónapos érlelés következett új francia hordókban. Hatalmas beltartalmi jegyei már a kóstolás első pillanatában megmutatkoznak. Szerecsendió, fahéj, fűszerek, vanília ölelik körbe a koncentrált piros gyümölcsöket. Kemény sajtokhoz, marhahúsokhoz ajánlható.

www.borkereskedes.hu

Kapcsolódó témák

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!