2020. április 2. csütörtök, Áron napja
Champagne-tól Dél-Afrikáig
Révay András
2016.02.28 00:30
A cím láttán gondolhatnánk akár egy utazás leírására is, ám a gyanakvóbb természetűek az első szóra már bizonyosan felfigyeltek. Nekik van igazuk! Nem valós, csak képzelt utazásról lehet szó, igaz roppant kellemesről. Útitársuk ugyanis egy szépen formált pezsgőspohár.

Húsznál is több pezsgő – részben gyöngyözőbor – kóstolására hívott meg szakembereket a VERITAS borkereskedés. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a terem már a kezdetekkor igen csak megtelt. Az asztalokon ugyanis olyan pezsgők várakoztak a hűtőtálakban, melyek többsége még az igazán hozzáértők számára is újdonság volt. Mindjárt az első ilyen a Furlan Conegliano Valdobbiande Prosecco Spumante. A szép hosszú nevű ital valóban érdemes a figyelemre. A Prosecco eredetvédett olasz habzóbor, melynek sajátossága, hogy Olaszországban is csak a hegyekben, két tartományban, mindössze tizenöt településen készítik és azt is meghatározták, hogy milyen szőlőkből készülhet. A Palackon a D.O.C.G. jelzés mutatja, hogy dűlőszelektált, a legmagasabb, superior kategóriának felel meg. Az ital világos, szalmasárga színű, nagyon elegáns szénsavszerkezetű, gyönyörű almás, körtés jegyek uralkodnak az ízében. Illata enyhén „gyógynövényes”, az igazi ínyenc szakértők számára az összhatásból az ánizs, kamilla is kivehető. Az alkohol inkább visszafogott benne.

 Dél-Afrikában több mint 350 éve művelnek szőlőt és készítenek bort. Ez a világ nyolcadik legtöbb bort készítő országa. A Simonsig Estate a nevét a fenséges látványt nyújtó Simonsberg-hegyről kapta. A birtok 1688 óta folyamatosan a francia hugenotta ősöktől származó Malan család kezében van. Az ő nevükhöz fűződik Dél-Afrikában az első methode traditionelle eljárással készült pezsgő, 1971-ből. A Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2012 három fajta, a Pinot Noir (50 %), a Chardonnay (46 %) és a Pinot Meunier (4%) házasításával jött létre. Viszonylag nehezebb, krémesebb ital. A Chardonnay alapbor egy részét hordóban is érlelték, a pezsgő pedig másfél év palackos érlelés után kerül csak a fogyasztóhoz. Gyöngyözése a pohárban energikus, mégis elegáns, aromáiban a fehér húsú őszibarack almával és másodlagos élesztős jegyekkel kísérten van jelen.

A bemutatóról természetesen nem hiányozhatott „minden pezsgők atyja”, a kizárólag a névadó Champagne vidékén készült pezsgő sem. Rózsaszín címkéje ellenére nem csak női italnak szánták a Chardonnay és Pinot Noir házasításával készült Duval-Leroy Rose Sec Lady Rose Sleeve pezsgőt. Ám a palack inkább a hölgyek számára lesz vonzó. A címke azt is elárulja, hogy ez a pezsgő a Duval-Leroy, családi kézben lévő birtokról származik. Nemcsak a palack színes, a maga a pezsgő is kellemes lazac-színű, melyet a kékszőlő rövid ideig tartó héjon áztatásával nyernek. Félszáraz karakterű, epres utóízzel. Aperetifnek, de halételek, rizottó mellé is bátran ajánlható, ugyanakkor desszertekhez epres tortához, fagylalthoz is kitűnő lehet.

Ugyancsak a híres francia vidék szülötte az Ay városából származó Brimoncourt Blanc de Blanc, mely tökéletes aperitif az ünnepi asztalhoz. A pincészet fiatal, csak nyolc éves, és ez a fiatalság tükröződik a száz százalék Chardonnayből készült pezsgőben is. Kitűnő egyensúly, frissesség, halvány szalmasárga szín és arany korona teszi egyedülállóvá. Illatában friss gyümölcsösség, fehér virágok: akác és galagonya jellemzik. Ízében a virágos jegyek mellé citrusosság társul: sárga citrom és grapefruit. Kiválóan illik füstölt lazac, sushi, tengeri kagyló, grillezett hal mellé.

A Mátrai Borvidéken, Gyöngyösön dolgozik a több mint száz éves múltra visszatekintő Dubicz Borászat és Szőlőbirtok. Tevékenységükkel igazolják, hogy ezt a vidéket méltatlanul hanyagolták el az elmúlt évtizedekben. Az emberek egy része még mindig nehezen hisz el, hogy errefelé kiemelkedő minőségű borok is találhatók. Ez a pincészet többségében reduktív eljárással, acéltartályban készíti borait, de a prémium kategóriában hordós boraik is vannak. Főleg a borvidékre jellemző illatos, gyümölcsös fajták, Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Cserszegi Fűszeres alkotják a kínálatot. Sok Sauvignon Blanc-t s telepítettek, mert ennek kedvező az itteni, kicsit hűvösebb éghajlat. Elhatározták, hogy rendszeresen egy cuvée is színesíti majd a választékot. Jelenleg egy gyöngyözőborral, a Muscat Ottonel - Cserszegi Fűszeres 90 : 10 arányú párosításával jelentek meg a Veritas bemutatóján. Elkészítésénél a cél az volt, hogy a könnyed, illatos, gyümölcsös bort, széndioxid hozzáadásával tegyék még frissítőbbé. A muskotályra jellemző pici édesség jól egyensúlyban tartja széndioxidot. Úgy tervezik, hogy minden évben megjelennek majd egy hasonlóval.

 A Törley gyárat a Törley Francois Rose Brut Nature Nyerspezsgő is képviselte a bemutatón. A Francois testvérpárt még Törley József hívta magával Franciaországból, de az együttműködésük néhány év után megszűnt és a franciák 1887-ben önálló céget alapítottak. Ez a pezsgő – amint a neve is mutatja – teljesen száraz, tehát mindössze 0 és 1 gramm közötti cukormennyiséget tartalmaz, a gyártás során nem adnak hozzá úgynevezett likőrt. Az alapbor itt Pinot Noir. A héjtól gyorsan elválasztják a levet, így a bor halvány marad. Ezt a pezsgőt igazán letisztult ízek jellemzik. Nem a Champagne-t kívánják utánozni, hanem a hazai ízvilágot, a gyümölcsösséget, fiatalosságot jelenítik meg benne. Éppen ezért aperetifnek, érkezéskor fogadó italnak tökéletesen alkalmas, minden étkezést lehet ezzel kezdeni vagy zárni.

www.borkereskedes.hu

Kapcsolódó témák

Bár a cím ellentmondásnak látszik – valójában nem az. Két, egymással jó kapcsolatban álló pincészet mutatta be Kékfrankos borait egy kis budai borbárban. A Kóstolom borbár szerényen bújik meg a Lövőház és Káplár utca kereszteződésénél, de aki egyszer már felfedezte, nagyon valószínű, hogy vissza fog térni ide.

A borkedvelő, a borászokra csak kicsit is figyelő közönség körében könnyű kérdésnek számít, melyik az a magyar borász, aki hamarább lett külföldön „Az év borásza”, mint idehaza? A kérdést akár még a borászatának nevével is kiegészíthetnénk, valószínűleg az sem tenné nehezebbé a válaszadást.

A Békési Pálinkafőzde idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi főzdéje ez alkalommal prémium termékcsaládját új taggal bővítette, debütál a Békési Barackpálinka – derült ki a forgalmazónál, a Veritas borkereskedésben tartott tájékoztatón.

Minden eddigit felülmúló sikerrel zárult az idei – sorrendben már a XVI. Újbor és Sajt Fesztivál. A borversenyre korábban sosem látott mennyiségű, 525 minta érkezett, mutatva ezzel a fesztivál rangjának növekedését a borásztársadalomban. Megrendezésének helye is változott, a Vajdahunyad várból az Erzsébet körútra, az egykor volt Royal, ma Corinthia Hotel díszes termeibe költözött.

Miközben határozottan örvendetes tény, hogy a pezsgőfogyasztás egyre népszerűbbé válik, az itallal kapcsolatos ismeretek elterjedtségéről nincsenek ilyen kedvező adatok. Érdekes felmérés tárgya lehetne például a kérdés: hányan vannak valóban tisztában, a címben szereplő három szó értelmével?

Blog ajánló
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Városlátogatások A napfényes Olaszország
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!