2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
Csak tettekkel lehet példát mutatni!
Révay András
2018.10.02 10:41
Az UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa Jehudi Menuhin kezdeményezésére, 1975-ben A Zene Világnapja rangjára emelte október elsejét. Ezt az alkalmat választotta Budapest Főváros XIII. Kerületének Önkormányzata, hogy emléktáblát avasson a kétszeres Kossuth-, valamint Liszt Ferenc-díjas, világhírű zongoraművész, karmester és zeneszerző, Kocsis Zoltán tiszteletére.

A későbbi zseniális művész kisgyerekként szegény családban élt, a társbérlet egyetlen szobájában alig fért el a zongora. Háromévesen kezdett el zongorázni, különleges tehetsége korán kitűnt. Előbb a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tagozatán tanult, Kadosa Pál és Rados Ferenc tanítványa volt. A nemzetközi zenei világ 18 éves korában figyelt fel rá, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. Idehaza a legrangosabb zenei elismerést, a Liszt Ferenc-díjat 21 évesen, a Kossuth-díjat először huszonöt évesen kapta meg. Rövidesen már a világ minden jelentős zenei központjába és fesztiváljára meghívták, fellépett a világ számos vezető zenekarával, mint például a Berlini Filharmonikusok, a Royal Filharmonikus Zenekar, a Bécsi Filharmonikusok vagy a Chicagó-i, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar.

 Lehetetlen feladat volna bármilyen mértékegységben kifejezni, hogy mennyire emeli egy település rangját, értékét a kiemelkedő tudású emberek száma, akik azon a környéken élnek, éltek. Nem vitatható, hogy a legnagyobb érték azok szellemisége, alkotó munkája, közösségformáló ereje, akik ott dolgoztak. A XIII. kerület büszke ezekre az emberekre – mondta el dr. Tóth József polgármester – és emléktábla-állító programjában most a 231. tábla felavatására kerül sor. Köztünk élt kiválóságaink listáján olyan nevek szerepelnek, mint például Gábor Miklós, Hegedűs Géza, Kazimir Károly, Nemeskürty István, Papp László, Popper Péter, Cziffra György, Fischer Annie. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Kocsis Zoltán gyermekkorától 1971. május 7-ig lakott a Szent István körút 22-ben. A domborműves emléktábla – Budai István szobrászművész alkotása - most ennek a háznak a falát díszíti.

 Itt volt gyerek, itt kezdte tanulmányait innen indulva vált a világ zeneművészetének korszakos jelentőségű, meghatározó alakjává. Ő magáról szólva ezt mondta: „a Nyugati környékén, utcagyerekként nőttem fel”. Első nagy sikerét, a Beethoven-verseny megnyerését is még itt, a Szent István körúti lakásban ünnepelték. A főiskolán egyszerre végzett Ránki Györggyel, együtt lettek tanársegédek, adjunktusok és 1979-től docensek. Kocsis Zoltán egyszerre volt zongoraművész, karmester, zeneszerző, zenekari főigazgató, a magyar zeneművészet legnagyobb alakjai közé tartozik. Rendszeres sztárvendége volt fesztiváloknak. Párizs, Luzern, Salzburg versenyzett érte. Zongoraművészként a legkiválóbb karmesterekkel dolgozott. A Budapesti Fesztiválzenekart 31 évesen alapította, Fischer Ivánnal együtt.

 Karmesteri pályafutását 35 évesen kezdte. Bartók Béla zongorára és zenekarra írt műveinek felvételéért 1984-ben Edison-díjat, és még ugyanebben az évben Debussy lemezéért Gramophone-díjat kapott. Idehaza ekkor lett Érdemes művész. A Bartók teljes életművét felölelő felvétel-sorozatba 2006-ban kezdett, neki volt köszönhető, hogy Bartók lassan elkezdett közkinccsé válni. „Olyan zenék, melyek mellett vállvonogatva mentünk el régebben, a te kezedben gyémánttá váltak” – mondta róla Kurtág György. Külföldi fellépései során a közönség mindenütt világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte. Legendásan híres volt precíz zongorajátékáról. A legvirtuózabb megoldásokkal, drámai hangulatteremtéssel volt képes mély nyomokat hagyni a közönségben. Művészetéről azt vallotta: „Az örökérvényűségre kell törekedni, nem a véglegességre. Arra, hogy az adott pillanatban a lehető legőszintébben és leghitelesebben átadhassuk a közönség számára azt az élményt, amely a művel való első találkozáskor és a darabbal foglalkozás során folyamatosan ér bennünket.”

Tanári munkájában az egyéniségek nevelésére törekedett és mindig figyelmeztette tanítványait az önkritikusságra. Úgy vélte, a szavak elveszítették súlyukat, csak tettekkel lehet példát mutatni, hogy azután erőnktől és tehetségünktől függően icipicit igazíthassunk a világon. Igen sokat dolgozott. Mintegy száznegyven zenekari hangszerelést, zongorára való átdolgozást készített. Többek között Bach, Johann Strauss, Haydn, Ravel, Wagner, Bartók és Kodály műveiből. Tagja és támogatója volt a világhírű Gyermekmentő Szolgálatnak. A születésnapján – 1990 óta – minden évben koncertet adott, melynek bevételét a Szolgálatnak ajánlotta fel. Szembenézett a betegségével is. Arra törekedett, hogy életművét szakmai igényességgel zárja le, élete alkonyáig a zenének élt. Magáról azt mondta: „annyira vagyok beteg, amennyire a munkabírásomon látszik”, koncentráltan, humorral kezelte helyzetét. Az utolsó fellépése 2016. október 9-én volt, 64 éves korában, 2016. november 6-án hagyott itt bennünket.

 

Kapcsolódó témák

Mindkét világháború valamennyi áldozata előtt tisztelgő emlékművet avattak Budapesten, a XIII. kerületben, az I. Világháború befejezésére emlékezve. Miért csak most? A XIII. kerületet, mint közigazgatási egységet, 1938-ban hozták létre, korábban nem létezett. Ekkorra már – szerte az országban - régen befejeződött a „Nagy Háború” emlékműveinek felállítása, az utána következő években pedig a téma, különböző okokból, de sosem volt „aktuális”.

Halálának harmadik évfordulóját megelőző napon, 2018. október 5-én felavatták Göncz Árpád szobrát Budapesten a XIII. kerületben, az Árpád-híd metróállomás mellett, annak észak-pesti oldalán. A területet tavaly szeptemberben hivatalosan is Göncz Árpád Városközpontnak nevezték el. A szobor most további lehetőséget nyújt arra, hogy méltó emlékhellyé váljon, őrizze az államfőnek, mint történelmi személyiségnek az emlékét.

Budapest Főváros XIII. kerülte 2013 óta ítéli oda a XIII. kerületi Építészeti-díjat. A díj a kerület közigazgatási területén, az elmúlt harminc évben megépült és használatbavételi engedélyt kapott, kiemelkedő építészeti színvonalú épületek tervezőinek elismerésére szolgál. Odaítélésről a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásbizottság dönt.

Meglehetősen nehéz újat mutatni akkor, ha egy eseményre már a tizenhatodik alkalommal kerül sor. Pedig Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. – évente ismétlődően - már a tizenhatodik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. Az adatokból kiderült, hogy bár a bemutató itt volt, a virágos felületek a kerületben mindenhol megújultak.

Szép környezetben fekvő, ismert szálloda volt a maga idején, Budán, a Hotel Rege. Az egykor jobb napokat látott épület most újra feltámadni látszik, benne, a helyén nyílik meg 2018 decemberében a Rege Residence – Szépkorúak Otthona.

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!