2019. május 21. kedd, Konstantin napja
Csapház
Révay András
2016.07.13 20:12
Szokatlan felirat hívja fel magára a figyelmet egy budapesti üzlet bejárata fölött. „Csapház”. Első látásra is azonnal nyilvánvaló: itt söröket kínálnak, valószínűleg több különbözőt. Ám aki megáll, hogy eldöntse: betér-e vagy sem, nyomban észrevesz még egy furcsaságot.

A bejárat előtt – bár hely volna hozzá – nincs terasz, nincs napernyő, nincsenek asztalok, székek, még egy pult sincs kitéve, ahová egy korsó mellett könyökölhetnénk. Tombol a nyár, sört kínálnak, és nem adnak hozzá helyet, hogy megigyuk. Hát érti ezt valaki? Ekkor már az is feltűnik, hogy az utcán sem látunk pohárral vagy üveggel a kézben iddogáló embereket. Itt valami nagyon nincs rendben! Talán az ajtón belül vár egy kellemesen hűvös söröző? Ennyi kérdés már elég, hogy felkeltse a kíváncsiságot, nyissunk hát be ebbe a furcsa üzletbe! Ám beljebb kerülve az ajtón, kérdéseinkre még mindig nem találunk választ. Amit látunk ugyanis, az minden csak nem söröző, inkább valami boltszerűség. Van egy pult, mögötte egy eladó áll, az ő háta mögött a falon csapok, szép egyenes sorba rendezve. Pult tehát van, de poharak sehol – ez így még csak nem is kocsma!

 Valóban, ez nem kocsma – hagyja helyben megállapításunkat Madarász András üzemeltetési manager. Egy egészen különleges üzlettípus meghonosításával kísérletezik Budapesten a Draft Beer Home Kft. A tulajdonos Moszkvában találkozott vele először, most itthon már három ilyen boltja működik. Ráadásul a csapoknak is ő a kizárólagos forgalmazója, néhány környező országban is. Az eljárás lényege, hogy igen sok különféle sört hordókban, hűtőkamrában tartanak és a hordókból egyenesen a sörcsapokba vezetik. Az ital egésze addig a pillanatig, amíg kibuggyan a csap nyílásán, hűtött útvonalon mozog. A Csapházban kizárólag magyar, kézműves módon készült söröket árulnak, egyedi technológiával, palackba csapolva. A megvásárolt árut el kell vinni az üzletből. A kiválasztott sört kizárólag különleges, nyomásálló PET palackokba csapolják, és azokat előbb 2 bar nyomású széndioxiddal feltöltik. A nyomás következtében a sör nem habzik csapolás közben, szép lassan csordogál a palackba. Ám amikor otthon kinyitják, pohárba töltik, a frissen csapolt sör szép, magas habját kapják. Sajnos a rendszernek némi hátránya is van. A vevő nem hozhat magával otthonról palackot – hiszen azok nem nyomásállók – és egészségügyi okból az ittenieket sem váltják vissza, újra sem töltik. Minden alkalommal meg kell venni az újat, ám egy kivétel mégis akad. Háromezer forint fölötti vásárlás esetén a palackokat már ingyen adják.

Az itt vásárolt sörök a „nagy” gyártók termékeitől lényegesen különböznek. Míg ez utóbbiaknál a költséghatékonyság fontos szempont és ennek érdekében az árpamalátát kukoricadarával, olykor rizzsel „felütik”, a kis üzemeknél a különleges minőség fontosabb. Közöttük verseny van, hogy ki tud jobb sört főzni, ezért tehát nem spórolnak az alapanyagok minőségével. A mintegy 15-20 beszállító különböző söröket készít. Van, aki kizárólag alsó-, mások felsőerjesztésű technológiával dolgoznak. Manapság a kisüzemeknél nagy divat az ale-k készítése. Ezek felsőerjesztésűek, az erjedés szobahőmérséklethez közel zajlik, az élesztő a sörlé tetején lebeg, a sör tartalmasabb, nehezebb, testesebb. A magyar piacon kezdetben újdonságnak számított. Mi hozzá voltunk szokva az egyszerű, világos, alacsony alkoholtartalmú sörökhöz. Az ilyenek alsóerjesztésű – lager – sörök, legjobb példájuk a Pilseni. Itt az erjedés igen alacsony hőfokon történik és az élesztő a sörlé aljára süllyed. Pár éve nálunk is kezdetét vette a „sörforradalom”, ennek során megismerhettük, hogy a sör – akár a bor – egy egész ételsor változatos kísérője is lehet.

 A kisipari sörfőzés másik sajátossága – és ebben is hasonlít a borkészítésre – hogy elég nehéz huzamosabb időn keresztül, mindig azonosat készíteni. Ahogy ugyanannak a borásznak ugyanarról a dűlőről lekerült, ugyanazon fajta szőlőből készült bora sem tud évről-évre egyforma lenni, igaz ez a sörfőzdékre is. Nagyon sokan még csak most kezdenek igazán felfejlődni, új eszközöket szereznek be, javítanak a technológián. Ilyenkor mindig változik egy kicsit a sörük íze. Ez talán nem is baj, éppen ettől válik izgalmassá. A változások nem jelentősek, nem olyan, hogy előbb jó volt, most nem jó a sör. A Csapház kínálata igen széles. Az egyszerű szűrt, világos lagerektől a testes erős ale-kig, igen színes a paletta. Igazodnak a vevők igényeihez is, hiszen ilyenkor, a meleg nyáron, inkább a könnyedebbeket keresik. Színek szerint van világos, vörös, barna, egészen a feketéig, de a kínálat 70 %-a most világos. Persze, mivel ebben a boltban 13 sörcsap működik egyszerre, kicsit nehéz kiszámítani, mikor, melyik fogy el hamarább. Annál is inkább, mert a csapolás – kívánság szerint - egy, másfél és kétliteres palackokba történik. Az árak is tág ingadozást mutatnak: 1 liter lehet 690, de lehet 1790 forint is.

 A sörökre itt nagyon odafigyelnek – és ebben talán egyediek is. A sör végig hűtött útvonalon halad, ellentétben sok más olyan hellyel, ahol csak a vezetékeket hűtik, de a hordót nem. Amikor mondjuk, az étterem éjszakára bezár, nyolc óra alatt teljesen megsavanyodik a csőben a sör – és ez vissza is tudja fertőzni a hordót. A kis főzdék közül van olyan, amelyik nem palackozza a sörét. Az ilyenektől vagy náluk, a helyszínen vagy csak itt lehet vásárolni. Az egyik legizgalmasabb érdekesség a Dunkel weizen, barna búzasör. A maláta édeskéssége mellett a búza bársonyossága is megjelenik benne, és ami roppant vonzóvá teszi: a maláta pörköltsége miatt határozott csokoládés, kávés íze is van. Kapható természetesen gyümölcsös sörből is néhány: banános, meggyes – és ami igazi újdonság, a Gésa. Ez zöld teával, jázminvirággal ízesített, szűrt világos sör. Talán már ennyi is mutatja, hogy itt előbb-utóbb mindenki megtalálja majd a kedvencét.

www.csaphaz.hu

Kapcsolódó témák

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!