2019. január 17. csütörtök, Antal és Antónia napja
Csapház
Révay András
2016.07.13 20:12
Szokatlan felirat hívja fel magára a figyelmet egy budapesti üzlet bejárata fölött. „Csapház”. Első látásra is azonnal nyilvánvaló: itt söröket kínálnak, valószínűleg több különbözőt. Ám aki megáll, hogy eldöntse: betér-e vagy sem, nyomban észrevesz még egy furcsaságot.

A bejárat előtt – bár hely volna hozzá – nincs terasz, nincs napernyő, nincsenek asztalok, székek, még egy pult sincs kitéve, ahová egy korsó mellett könyökölhetnénk. Tombol a nyár, sört kínálnak, és nem adnak hozzá helyet, hogy megigyuk. Hát érti ezt valaki? Ekkor már az is feltűnik, hogy az utcán sem látunk pohárral vagy üveggel a kézben iddogáló embereket. Itt valami nagyon nincs rendben! Talán az ajtón belül vár egy kellemesen hűvös söröző? Ennyi kérdés már elég, hogy felkeltse a kíváncsiságot, nyissunk hát be ebbe a furcsa üzletbe! Ám beljebb kerülve az ajtón, kérdéseinkre még mindig nem találunk választ. Amit látunk ugyanis, az minden csak nem söröző, inkább valami boltszerűség. Van egy pult, mögötte egy eladó áll, az ő háta mögött a falon csapok, szép egyenes sorba rendezve. Pult tehát van, de poharak sehol – ez így még csak nem is kocsma!

 Valóban, ez nem kocsma – hagyja helyben megállapításunkat Madarász András üzemeltetési manager. Egy egészen különleges üzlettípus meghonosításával kísérletezik Budapesten a Draft Beer Home Kft. A tulajdonos Moszkvában találkozott vele először, most itthon már három ilyen boltja működik. Ráadásul a csapoknak is ő a kizárólagos forgalmazója, néhány környező országban is. Az eljárás lényege, hogy igen sok különféle sört hordókban, hűtőkamrában tartanak és a hordókból egyenesen a sörcsapokba vezetik. Az ital egésze addig a pillanatig, amíg kibuggyan a csap nyílásán, hűtött útvonalon mozog. A Csapházban kizárólag magyar, kézműves módon készült söröket árulnak, egyedi technológiával, palackba csapolva. A megvásárolt árut el kell vinni az üzletből. A kiválasztott sört kizárólag különleges, nyomásálló PET palackokba csapolják, és azokat előbb 2 bar nyomású széndioxiddal feltöltik. A nyomás következtében a sör nem habzik csapolás közben, szép lassan csordogál a palackba. Ám amikor otthon kinyitják, pohárba töltik, a frissen csapolt sör szép, magas habját kapják. Sajnos a rendszernek némi hátránya is van. A vevő nem hozhat magával otthonról palackot – hiszen azok nem nyomásállók – és egészségügyi okból az ittenieket sem váltják vissza, újra sem töltik. Minden alkalommal meg kell venni az újat, ám egy kivétel mégis akad. Háromezer forint fölötti vásárlás esetén a palackokat már ingyen adják.

Az itt vásárolt sörök a „nagy” gyártók termékeitől lényegesen különböznek. Míg ez utóbbiaknál a költséghatékonyság fontos szempont és ennek érdekében az árpamalátát kukoricadarával, olykor rizzsel „felütik”, a kis üzemeknél a különleges minőség fontosabb. Közöttük verseny van, hogy ki tud jobb sört főzni, ezért tehát nem spórolnak az alapanyagok minőségével. A mintegy 15-20 beszállító különböző söröket készít. Van, aki kizárólag alsó-, mások felsőerjesztésű technológiával dolgoznak. Manapság a kisüzemeknél nagy divat az ale-k készítése. Ezek felsőerjesztésűek, az erjedés szobahőmérséklethez közel zajlik, az élesztő a sörlé tetején lebeg, a sör tartalmasabb, nehezebb, testesebb. A magyar piacon kezdetben újdonságnak számított. Mi hozzá voltunk szokva az egyszerű, világos, alacsony alkoholtartalmú sörökhöz. Az ilyenek alsóerjesztésű – lager – sörök, legjobb példájuk a Pilseni. Itt az erjedés igen alacsony hőfokon történik és az élesztő a sörlé aljára süllyed. Pár éve nálunk is kezdetét vette a „sörforradalom”, ennek során megismerhettük, hogy a sör – akár a bor – egy egész ételsor változatos kísérője is lehet.

 A kisipari sörfőzés másik sajátossága – és ebben is hasonlít a borkészítésre – hogy elég nehéz huzamosabb időn keresztül, mindig azonosat készíteni. Ahogy ugyanannak a borásznak ugyanarról a dűlőről lekerült, ugyanazon fajta szőlőből készült bora sem tud évről-évre egyforma lenni, igaz ez a sörfőzdékre is. Nagyon sokan még csak most kezdenek igazán felfejlődni, új eszközöket szereznek be, javítanak a technológián. Ilyenkor mindig változik egy kicsit a sörük íze. Ez talán nem is baj, éppen ettől válik izgalmassá. A változások nem jelentősek, nem olyan, hogy előbb jó volt, most nem jó a sör. A Csapház kínálata igen széles. Az egyszerű szűrt, világos lagerektől a testes erős ale-kig, igen színes a paletta. Igazodnak a vevők igényeihez is, hiszen ilyenkor, a meleg nyáron, inkább a könnyedebbeket keresik. Színek szerint van világos, vörös, barna, egészen a feketéig, de a kínálat 70 %-a most világos. Persze, mivel ebben a boltban 13 sörcsap működik egyszerre, kicsit nehéz kiszámítani, mikor, melyik fogy el hamarább. Annál is inkább, mert a csapolás – kívánság szerint - egy, másfél és kétliteres palackokba történik. Az árak is tág ingadozást mutatnak: 1 liter lehet 690, de lehet 1790 forint is.

 A sörökre itt nagyon odafigyelnek – és ebben talán egyediek is. A sör végig hűtött útvonalon halad, ellentétben sok más olyan hellyel, ahol csak a vezetékeket hűtik, de a hordót nem. Amikor mondjuk, az étterem éjszakára bezár, nyolc óra alatt teljesen megsavanyodik a csőben a sör – és ez vissza is tudja fertőzni a hordót. A kis főzdék közül van olyan, amelyik nem palackozza a sörét. Az ilyenektől vagy náluk, a helyszínen vagy csak itt lehet vásárolni. Az egyik legizgalmasabb érdekesség a Dunkel weizen, barna búzasör. A maláta édeskéssége mellett a búza bársonyossága is megjelenik benne, és ami roppant vonzóvá teszi: a maláta pörköltsége miatt határozott csokoládés, kávés íze is van. Kapható természetesen gyümölcsös sörből is néhány: banános, meggyes – és ami igazi újdonság, a Gésa. Ez zöld teával, jázminvirággal ízesített, szűrt világos sör. Talán már ennyi is mutatja, hogy itt előbb-utóbb mindenki megtalálja majd a kedvencét.

www.csaphaz.hu

Kapcsolódó témák

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Blog ajánló
Városlátogatások Salzburg, Mozart városa
Salzburg, Mozart városaA tekintélyes hegyek ölelésében fekvő város nevét, a fehér aranyról, a sóról (Salz) kapta, mivel gazdagságát és jólétét a sókereskedelemnek köszönheti. Az Alpok északi kapuja, Ausztria egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi városa, melyet a Salzach folyó szel ketté. A város a középkortól független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. A sókereskedelem jelentős hasznából gyönyörű barokk települést építettek, melyet észak Rómájaként is emlegetnek. A városképet uralja a Hohensalzburg fellegvár, óvárosa 1997 óta a világörökség része. Egy kis történelem:Salzburg nevében és történelmében szinte minden a sóról szól. 1517-ben nyílt meg itt az első bánya és abban az időben a sónak az aranyhoz mérhető értéke volt. A város jelentős bevételekre tett szert és gyorsan fejlődött. Gyönyörű templomok, pompás polgári paloták épültek, a fellegvárról nem is beszélve. Érdekes, hogy a só, ma étkezésünk első számú közellensége, sok étteremből eltűntek a sótartók is. Emlékezzünk csak gyermekkorunk egyik kedves meséjére, melyben a legkisebb királykisasszony azt mondta az apjának, hogy úgy szeretlek, mint az emberek a sót. Az öreg király először méregbe gurult, majd később belátta, hogy só nélkül az ételek ehetetlenek. A mai ostoba tiltás helyett a mértékletességre kellene nagyobb figyelmet fordítani. És ez nem csak a sófogyasztásra vonatkozik!Salzburgot ma mégsem a só révén emlegetjük, a város híres szülöttének Wolfgang Amadeus Mozartnak a neve összeforrt a településsel. A belvárosban sétálva lépte-nyomon valamilyen Mozarttal kapcsolatos relikviával találkozunk, a turisták kedvence mégis egy édesség, a Mozart golyó.A nugátkrémet, csokoládét és marcipánt tartalmazó gömb alakú édességet Paul Fürst nevű salzburgi cukrász készítette el. Sajnos a kiváló zeneszerző nem kóstolhatta meg ezt a cukrászati remeket, hiszen az édesség Mozart halálának 100. évfordulójára készült.   Séta a városban:A Fellegvár:Az erőd Salzburg város egyik jelképe. A kitűnő állapotban lévő erődítmény építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött, majd századokon keresztül folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai későgótikus formáját a középkorban, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Az erődöt többször megostromolták, de soha nem sikerült elfoglalni.A Salzburgi Székesegyház:A székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján. A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be.  A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják.A Mirabell kastély és kert:Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau építette szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak. Halála után keresztelték át Mirabell kastélynak. A csodálatos barokk kastélyt 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította. A kastélyban ma a Salzburgi polgármester hivatala működik.A Mirabell kertben szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, a sétautak mentén szökőkutakat és szobrokat láthatunk.A Mozart tér:Nem könnyű Wolfgang Amadeus Mozart szobrát turistamentesen lefotózni. Mozart bronzszobrát Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.Mozart szülőháza:A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én Wolfgang Amadeus Mozart. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és a művész hangszereit és a család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.Az aranygömb:Hivatalosan Sphaera az alkotás neve, a köznyelvben Férfi a Mozart golyón. Az alkotás a „Salzburgi művészeti projekt” 2007 keretében készült. A hivatalos leírások szerint nem Mozart-golyó, hanem egy modern alkotás, aminek a tetején áll egy férfi, aki "lehetne bármelyikünk".A Getreidegasse Salzburg bevásárló utcája:Színpompás, ötletdús cégérek jelzik a nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok kínálatát.Sétáljunk egy kicsit a városban:Salzburg a zene európai fővárosa, évente több mint négyezer rendezvénye ide vonzza a zenerajongókat. Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Óvárosában sétálva, mintha Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=-pLsMbD6ypk                                                                                              By vinpet
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!