2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Don Olivér Centurio
Révay András
2019.06.07 20:21
Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

 A magyar borászatok megszokott bemutatói mellett egy „buborékstand” is állt. A Ca’ di Rajo családi borászat Olaszország északi részén Treviso környékén, három fivér irányítása alatt működik. Igyekeznek mindig valami újjal bemutatkozni a piacon. Ez volt az első alkalom, hogy magyarországi rendezvényen megjelentek, bár a Zwack céggel már egy évvel ezelőtt megismerkedtek. Most két prosecco-t, egy brut és egy extra dry minősítésűt, valamint két fehérbort; egy Sauvignon-t és egy Chardonnay-t, hozzájuk két vörösbort, egy Cabernet Franc-t és egy Merlo-t hoztak a bemutatóra. A Piave folyó menti síkságon fekvő ültetvény kiválóan alkalmas pezsgők előállítására. Jellegzetes művelési módot alkalmaznak. A Bellussera az 1800-as évekből származó, ősi termelési rendszer, napjainkban is még hetven évnél öregebb tőkék termését szüretelik.

 Körülsétálva a bemutató területén, feltűnt: hogy nemcsak egy olasz pincészet van jelen, az sem kizárt, hogy egy római százados is csatlakozik hozzá. Rövid beszélgetés során azért kiderült: a Centurio név nem katonai rangot, hanem náluk is a családnak az évszázados szőlő- és borkultúrához való kapcsolódását jelzi. Azt az életmódot, ami tele van harccal, küzdelemmel, a kultúra megőrzése a tőkék gondozása ezt magában hordozza. A birtok két dűlőben, Gyöngyöstarján határában található. Igen különböző sajátosságú területen, egyik helyen sárga agyagos, másikon andezit fölött kialakult barna erdőtalajon dolgoznak. A terroir sokoldalúsága természetesen a borokban is tükröződik. A Mátra kiváló adottságokban gazdag hely. A gyümölcsösség a fehér- és a vörösboroknál egyaránt megjelenik, sokrétű ásványossággal kísérve. Borászati szempontból igazi kincsesbánya! A bemutatón felvonultatott borok között volt egy Birtokbor, ami a pince fehérbor házasítása. Az Összetett, a vörös birtokházasítás és volt egy dűlőszelektált Cabernet Franc a Fáy-domb dűlőből. A birtokbor talán annyiból beszédesebb és érdekesebb, hogy öt fehér szőlőfajtából – Hárslevelű, Szürkebarát, Olaszrizling, Zenit, Sárga muskotály – valamint kéthónapnyi időszakból 12 szüreti időpont találkozik benne! A színlé utáni közvetlen must-frakció került bele, a bor tartályos erjesztéssel készült.

 Szekszárdon, 12 hektáron, a kilencvenes évek közepe óta dolgozik a Tüske pincészet. Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Franc és Sauvignon, illetve még Merlot található a nagyobb részt saját telepítésű ültetvényen. Rosé, siller, fajborok és Bikavér, évente összesen mintegy harmincezer palackkal készül belőlük. A fahordós érlelésű borok egy több mint százesztendős épület löszbe vájt pincéjében várják ki a nekik rendelt időt. A bemutatón két idősebb – egy 2015-ös Kékfrankos és egy 2012-es Cabernet Franc, valamint egy 2018-as évjáratú Kadarka szerepelt. Ez utóbbi máris nagyon sok érmet nyert több különböző, hazai és külföldi borversenyen. Tartályban érlelés után, február közepén palackozták, friss, gyümölcsös, inkább málnás jellegű, kellemes illatú, könnyed bor. Jól illik paprikás ételekhez, halászléhez egyaránt.

Nagyon szép választékkal jelent meg az Open air bemutatón a Nyakas pince. Köztük volt a korábban már ismert Don Olivér – egy Chardonnay, Irsai Olivér házasítás - mely nevét a két szőlőfajta nevének kombinálásából, tréfás szójátékkal kapta. A pincészetnek ez az egyik legsikeresebb bora. Állt még mellette az asztalon Chardonnay és Sauvignon Blanc, az Etyek-Budai Borvidéken ugyanis főként „savhangsúlyos” borok teremnek a meszes altalaj miatt. Készítésük szinte iskolapéldája a reduktív eljárásnak. A lehető legjobban védik a borokat a levegőtől, így nincs oxidáció, nincs zamatveszteség, igyekeznek a legtöbbet megmenteni a természetes ízekből. Különösen áll ez a Rosé-ra, amiben négyfajta szőlő házasítása rejtőzik. A Kadarka, Merlot, Pinot Noir és Kékfrankos szüretelése is együtt történt, nem készültek külön borok belőlük, már az ültetvényről együtt jöttek be. Többsége (40 %) Kékfrankos, a maradék három fajta nagyjából egyenlő arányban (20 %) van jelen a borban. Málnás, cseresznyés, tutti frutti ízek törnek elő belőle. Mint a Nyakas-borokat általában, ezt is nagyon intenzív illat jellemzi.

 Nem túl gyakori vendége a Zwack Open-nek a Somlói Apátsági Pincészet. A háború előtt a Pannonhalmi Főapátság pincéje volt, mai formájában 2001-ben indították meg újra három hektáron. Az utolsó néhány ilyen rendezvényen nem voltak jelen, most viszont háromféle borral is érkeztek: a három fő fajtájuk a Furmint, Juhfak, Hárslevelű sorakozott az asztalon. Somló leginkább „meghatározó” fajtája a Juhfark. Őshonos, magyar fajta, és mivel neutrális jellegű a termőhely bemutatására kiváló. Pohárba töltve az ásványok, a bazalt, a napsütés melegsége, vidámság, erő érezhető ki belőle. Sokan mondják is róla, hogy erős, nem pedig vékony karcsú fajta. Ha a Hárslevelű egy „balett-táncos” akkor a Juhfak a néptáncos. A hárslevelű ugyanis üdítőbb, virágosabb, gyümölcsösebb érzetet kelt. Zamatos, aromás, barátságos, behízelgő, emiatt ki is tűnik a környéken termeltek közül. Mindkét bort a fűszeres, de könnyedebb - mint amilyen keleti, koreai, kínai - ételek mellé ajánlja a szakember.

 

Kapcsolódó témák

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!