2018. december 10. hétfő, Judit és Loretta napja
Életforma és szent dolog
Révay András
2018.11.26 20:16
A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Gál Péter, az Agrárminisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a fesztivál megnyitásakor elmondta: 5,5 millió mázsa szőlő termett, négymillió hektoliter bor készült. Az elmúlt tíz évben az ültetvényeink fele megújult, jóval korszerűbb, nagyobb hozamú ültetvényeink vannak, ezek magasabb minőséget is adnak! A szőlészettel - borászattal foglalkozók úgy tekintünk erre az ágazatra, mint ami egyrészt életforma, másrészt pedig szent dolog! Ez így is van, de azt is jelenti, hogy a munka a termeléssel nem ér véget. Ezt az állítást az idei évjárat igazolta. A szervezettséget növelni kell, fejleszteni a piacról való gondolkodást. El kell sajátítani a hosszú távú, piacalapú gondolkodást. Kötelező ez a legkisebb, pár ezer négyzetméteren dolgozó vagy sok tízezer hektót előállító borászatban is!

 A fesztivál címében a sajt is szerepel, hiszen sokak értenek egyet azzal, hogy ez a két termék kitűnő kiegészítője egymásnak, miközben mindkettő önállóan is megállja a helyét. Párhuzamosan a borok versenyével, sajtverseny is zajlott, ráadásul – ahogy a borokhoz – a sajtokhoz is mindenki ért, aki megkóstolja. Így a zsűri különös gonddal hozta meg döntéseit. Vezetője, Dudás János, az Agro-Legato kft. ügyvezető igazgatója „Az év sajttermelője” díj átadásakor hangsúlyozta, igen sok kitűnő sajttal találkoztak a bírálat során, mely kétféle módon zajlik. Az „objektív” vizsgálati módszerrel, műszerekkel mérik a sajt kémiai összetevőit, zsír-, fehérje-, sótartalmát. Ezek eltérőek a lágy, félkemény és kemény sajtok esetében. Ennél nagyobb szerep van a „szubjektív” vizsgálatnak, ami - hasonlóan a borokéhoz – a kóstoló egyéni véleményét tükrözi. Van ugyan kidolgozott, húszpontos módszer, de mégis csak az egyén véleménye kerül a pontozólapra. Értékelik, milyen a sajt színe, illata, állaga, keménysége, vágási felülete – na és persze az íze!

 „Az év sajttermelője” díjat 2018-ban a beszédes nevű TEBIKE Kft. kapta. A szó elárulja, hogy tehén-, birka- és kecsketej feldolgozásával készülnek sajtjaik, Ménfőcsanakon, Győr mellett. Múltjuk a negyvenes évekig tekint vissza, mert már a nagypapa is sajtkészítéssel foglalkozott, csakúgy, mint ma a gyerekei unokái. Pár éves kihagyás után, most negyedszer vesznek részt a Fesztiválon és a visszatérésük határozottan sikeres volt. A díjat nem egy sajt kapta, többet is neveztek a versenyre, így bizonyos, hogy az általános teljesítményük hozta az eredményt. A Fesztivál közönsége is sokféle sajtot kóstolhatott az asztaluknál, a választékban két különlegesség is helyet kapott. A félkemény Lajta és a Pálpusztai valójában családnak számít. Olyan baktérium bevonattal érlelt sajtok, ami a sajt fehérjéjét bontja és sajátos, a fogyasztók által kedvelt ízt, illatot képez.

 Egy másik verseny díjait is a Fesztiválon adták át. A „Magyarország legszebb szőlőskertje” különleges elismerést a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének közreműködésével ítélték oda. A kitüntető oklevelet elsőként Esztergomban, a Duna közelében dolgozó Dunai László vehette át. Már 6-7 éves kora óta a szőlőben volt, felnőttként pedig ötven éve szőlészkedik. Eredetileg kárpótlási jeggyel vásárolta a területet, hasig érő tarack borította a TSZ évek óta elhagyott, negyvenéves kordonjai között a földet. Ma a háromméternyi közbe, a kordon ok közé krumplit, paprikát, paradicsomot telepített, a szőlő pedig a régi Othello helyett négyféle saszla lett. Egy másik terület Szamárhegyen parlag volt, ma viszont ott saját telepítésű Oportó, Zweigelt, Kékfrankos, Merlot, Cabernet és egy német nemesítésű ritkaság a vörösbort adó Dornfelder kapott helyet.

 Közelében, Komárom – Esztergom között félúton található a Szöllősi Pincészet. Szöllősi Zoltán személyesen vehette át a „2018 Legjobb Újbora” díjat, Traminijük bekerült a legjobb 15 közé! Fő fajtáik az Irsai, Cserszegi, Olaszrizling és csak kiegészítésül termelnek Traminit, amiből eddig nem készítettek bort. Most pont ez lett a sikeres! Szépen megmutatkozik benne a Tramini rózsás illata, köszönhetően annak, hogy az időjárás kicsit előbbre hozta a szüreti időpontot. Augusztus 24-én „kapták el” a megfelelő pillanatot. Van mivel büszkélkedniük más is, mert a Sauvignon boruk tavaly három nemzetközi versenyen – Bécsben, Párizsban és Londonban - lett aranyérmes, csakúgy, mint az itthoni Országos Borversenyen. A Pincészet az Irsai Olivérről is híres és az Olaszrizling is aranyérmes lett tavaly.

 Elnyerte a legjobb újbor kitüntető címét egy családi pince, a Szekszárdon dolgozó Prantner. Bár Prantner Ferenc családja sok nemzedékre visszamenőleg szőlőtermesztéssel foglalkozott, a rendszerváltás után öt hektárral kezdte, most tizenötnél tartanak. A dűlők termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgoznak. A díjat a Kékfrankos rosé nyerte, van benne egy nagyon kevés, úgy 10 százaléknyi Syrah és Merlot is. Acéltartályban, hűtve erjesztve készült, talán ebből is adódik, hogy illata friss, epres, málnás maradt. Palackozáskor kevés széndioxidot is adtak hozzá, ez még frissebbé teszi a bort. Tizenötféle palackozott boruk van. Nagyon büszkék a Rajnai Rizlingre, a csúcskategóriában pedig – szekszárdi lévén - a bordói házasítás, Bikavér, Kékfrankos, Syrah kap helyet.

 Díjnyertes lett a Varga Pincészet Aranymetszés elnevezésű, egri Sauvignon Blanc bora is. Ezt az egri pincészetet 2015-ben kezdték el építeni, egy marhalegelő helyén. A Sauvignon Blancnál mostanában legnépszerűbbek az üde, friss, intenzíven bodzavirág illatú, ízében trópusi gyümölcsökre emlékeztető jegyek. Korábban inkább a túlérett szőlőből készültet kedvelték, de ma már nem azt keresik. A cél elérése érdekében ez a bor most reduktív technológiával, oxigéntől teljesen elzárva készült. A palackozáskor csavarzárat kapott ez garantálja a levegő kizárását. Így egy évig biztosan megőrzi frissességét, minőségét még akkor is, ha otthon, lakásban nem hűtve, fektetve tároljuk. Jól itatja magát, felbontva viszont már érdemes hűtőbe tenni. Nem foglal sok helyet, mert biztos, hogy hamar elfogy!

A kiskőrösi Szentpéteri Családi Borbirtok „atyja” nem várt eredménnyel térhet haza a fesztiválról. A fiával együtt Kiskőrös és Soltvadkert legjobb szőlőtermő területein gazdálkodnak és „hisznek a Kunsági borvidékben”. Ezen a Fesztiválon is négy kunsági bor került a legjobb 15 közé és a Szentpéteri 2018-as Olaszrizling válogatás jutott a csúcsra, az lett a Champion-díjas, az egyedüli nagy-aranyérmes bor! Már a bor elődje, az 1917-es Olaszrizling válogatás is mindent megnyert, Párizsban, Berlinben, idehaza is mindenhol aranyérmes lett. Pohárba töltve már az illata után mindenki kóstolni szeretné. Zöld őszibarackos illata győz meg bennünket arról, hogy „nagyon szép vagyok, friss vagyok, lendületes”. Íze rendkívüli harmonikus, alkoholtartalma 12,5, a legjobban fehér húsokhoz, halhoz illene, de egy jó sajttálhoz is óriási élményt ad!

A XV. Újbor és Sajt Fesztivál iránt megnyilvánuló érdeklődést jelzi, hogy megjelent a rendezvényen Vass Norbert is, a METRO áruházak borszakértője. Első mondata az volt: Szeretjük a feltörekvő pincészeteket! Azt tapasztalják, hogy a magyar fogyasztók 90 százaléka magyar bort választ. Az ilyen fesztivál jó lehetőség az áruházláncnak, hogy a nagy nevek mellett újak felszínre kerülését is segítsék. Polcaikon a leghíresebb hazai és külföldi pincészetek bora is megtalálható, de folyamatosan keresik az új termelőket, akiket bemutathatnak a közönségnek.

Kapcsolódó témák

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Bár azzal valószínűleg sokan egyetértenek, hogy néhány pohárka finom bor mellett könnyebben megy az udvarlás, ezúttal nem erről volt szó. A joggal hagyományosnak tekinthető Zwack Open borbemutató a megszokott helyszínéről, a Zwack Múzeumból – a melegre való tekintettel – kiköltözött a gyárudvarra. Szó, ami szó, a jegesvödröknek ott, az „udvarlás” során is nagy keletjük volt.

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!