2019. augusztus 21. szerda, Sámuel és Hajna napja
Életforma és szent dolog
Révay András
2018.11.26 20:16
A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Gál Péter, az Agrárminisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a fesztivál megnyitásakor elmondta: 5,5 millió mázsa szőlő termett, négymillió hektoliter bor készült. Az elmúlt tíz évben az ültetvényeink fele megújult, jóval korszerűbb, nagyobb hozamú ültetvényeink vannak, ezek magasabb minőséget is adnak! A szőlészettel - borászattal foglalkozók úgy tekintünk erre az ágazatra, mint ami egyrészt életforma, másrészt pedig szent dolog! Ez így is van, de azt is jelenti, hogy a munka a termeléssel nem ér véget. Ezt az állítást az idei évjárat igazolta. A szervezettséget növelni kell, fejleszteni a piacról való gondolkodást. El kell sajátítani a hosszú távú, piacalapú gondolkodást. Kötelező ez a legkisebb, pár ezer négyzetméteren dolgozó vagy sok tízezer hektót előállító borászatban is!

 A fesztivál címében a sajt is szerepel, hiszen sokak értenek egyet azzal, hogy ez a két termék kitűnő kiegészítője egymásnak, miközben mindkettő önállóan is megállja a helyét. Párhuzamosan a borok versenyével, sajtverseny is zajlott, ráadásul – ahogy a borokhoz – a sajtokhoz is mindenki ért, aki megkóstolja. Így a zsűri különös gonddal hozta meg döntéseit. Vezetője, Dudás János, az Agro-Legato kft. ügyvezető igazgatója „Az év sajttermelője” díj átadásakor hangsúlyozta, igen sok kitűnő sajttal találkoztak a bírálat során, mely kétféle módon zajlik. Az „objektív” vizsgálati módszerrel, műszerekkel mérik a sajt kémiai összetevőit, zsír-, fehérje-, sótartalmát. Ezek eltérőek a lágy, félkemény és kemény sajtok esetében. Ennél nagyobb szerep van a „szubjektív” vizsgálatnak, ami - hasonlóan a borokéhoz – a kóstoló egyéni véleményét tükrözi. Van ugyan kidolgozott, húszpontos módszer, de mégis csak az egyén véleménye kerül a pontozólapra. Értékelik, milyen a sajt színe, illata, állaga, keménysége, vágási felülete – na és persze az íze!

 „Az év sajttermelője” díjat 2018-ban a beszédes nevű TEBIKE Kft. kapta. A szó elárulja, hogy tehén-, birka- és kecsketej feldolgozásával készülnek sajtjaik, Ménfőcsanakon, Győr mellett. Múltjuk a negyvenes évekig tekint vissza, mert már a nagypapa is sajtkészítéssel foglalkozott, csakúgy, mint ma a gyerekei unokái. Pár éves kihagyás után, most negyedszer vesznek részt a Fesztiválon és a visszatérésük határozottan sikeres volt. A díjat nem egy sajt kapta, többet is neveztek a versenyre, így bizonyos, hogy az általános teljesítményük hozta az eredményt. A Fesztivál közönsége is sokféle sajtot kóstolhatott az asztaluknál, a választékban két különlegesség is helyet kapott. A félkemény Lajta és a Pálpusztai valójában családnak számít. Olyan baktérium bevonattal érlelt sajtok, ami a sajt fehérjéjét bontja és sajátos, a fogyasztók által kedvelt ízt, illatot képez.

 Egy másik verseny díjait is a Fesztiválon adták át. A „Magyarország legszebb szőlőskertje” különleges elismerést a Szent István Egyetem Szőlészeti Tanszékének közreműködésével ítélték oda. A kitüntető oklevelet elsőként Esztergomban, a Duna közelében dolgozó Dunai László vehette át. Már 6-7 éves kora óta a szőlőben volt, felnőttként pedig ötven éve szőlészkedik. Eredetileg kárpótlási jeggyel vásárolta a területet, hasig érő tarack borította a TSZ évek óta elhagyott, negyvenéves kordonjai között a földet. Ma a háromméternyi közbe, a kordon ok közé krumplit, paprikát, paradicsomot telepített, a szőlő pedig a régi Othello helyett négyféle saszla lett. Egy másik terület Szamárhegyen parlag volt, ma viszont ott saját telepítésű Oportó, Zweigelt, Kékfrankos, Merlot, Cabernet és egy német nemesítésű ritkaság a vörösbort adó Dornfelder kapott helyet.

 Közelében, Komárom – Esztergom között félúton található a Szöllősi Pincészet. Szöllősi Zoltán személyesen vehette át a „2018 Legjobb Újbora” díjat, Traminijük bekerült a legjobb 15 közé! Fő fajtáik az Irsai, Cserszegi, Olaszrizling és csak kiegészítésül termelnek Traminit, amiből eddig nem készítettek bort. Most pont ez lett a sikeres! Szépen megmutatkozik benne a Tramini rózsás illata, köszönhetően annak, hogy az időjárás kicsit előbbre hozta a szüreti időpontot. Augusztus 24-én „kapták el” a megfelelő pillanatot. Van mivel büszkélkedniük más is, mert a Sauvignon boruk tavaly három nemzetközi versenyen – Bécsben, Párizsban és Londonban - lett aranyérmes, csakúgy, mint az itthoni Országos Borversenyen. A Pincészet az Irsai Olivérről is híres és az Olaszrizling is aranyérmes lett tavaly.

 Elnyerte a legjobb újbor kitüntető címét egy családi pince, a Szekszárdon dolgozó Prantner. Bár Prantner Ferenc családja sok nemzedékre visszamenőleg szőlőtermesztéssel foglalkozott, a rendszerváltás után öt hektárral kezdte, most tizenötnél tartanak. A dűlők termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgoznak. A díjat a Kékfrankos rosé nyerte, van benne egy nagyon kevés, úgy 10 százaléknyi Syrah és Merlot is. Acéltartályban, hűtve erjesztve készült, talán ebből is adódik, hogy illata friss, epres, málnás maradt. Palackozáskor kevés széndioxidot is adtak hozzá, ez még frissebbé teszi a bort. Tizenötféle palackozott boruk van. Nagyon büszkék a Rajnai Rizlingre, a csúcskategóriában pedig – szekszárdi lévén - a bordói házasítás, Bikavér, Kékfrankos, Syrah kap helyet.

 Díjnyertes lett a Varga Pincészet Aranymetszés elnevezésű, egri Sauvignon Blanc bora is. Ezt az egri pincészetet 2015-ben kezdték el építeni, egy marhalegelő helyén. A Sauvignon Blancnál mostanában legnépszerűbbek az üde, friss, intenzíven bodzavirág illatú, ízében trópusi gyümölcsökre emlékeztető jegyek. Korábban inkább a túlérett szőlőből készültet kedvelték, de ma már nem azt keresik. A cél elérése érdekében ez a bor most reduktív technológiával, oxigéntől teljesen elzárva készült. A palackozáskor csavarzárat kapott ez garantálja a levegő kizárását. Így egy évig biztosan megőrzi frissességét, minőségét még akkor is, ha otthon, lakásban nem hűtve, fektetve tároljuk. Jól itatja magát, felbontva viszont már érdemes hűtőbe tenni. Nem foglal sok helyet, mert biztos, hogy hamar elfogy!

A kiskőrösi Szentpéteri Családi Borbirtok „atyja” nem várt eredménnyel térhet haza a fesztiválról. A fiával együtt Kiskőrös és Soltvadkert legjobb szőlőtermő területein gazdálkodnak és „hisznek a Kunsági borvidékben”. Ezen a Fesztiválon is négy kunsági bor került a legjobb 15 közé és a Szentpéteri 2018-as Olaszrizling válogatás jutott a csúcsra, az lett a Champion-díjas, az egyedüli nagy-aranyérmes bor! Már a bor elődje, az 1917-es Olaszrizling válogatás is mindent megnyert, Párizsban, Berlinben, idehaza is mindenhol aranyérmes lett. Pohárba töltve már az illata után mindenki kóstolni szeretné. Zöld őszibarackos illata győz meg bennünket arról, hogy „nagyon szép vagyok, friss vagyok, lendületes”. Íze rendkívüli harmonikus, alkoholtartalma 12,5, a legjobban fehér húsokhoz, halhoz illene, de egy jó sajttálhoz is óriási élményt ad!

A XV. Újbor és Sajt Fesztivál iránt megnyilvánuló érdeklődést jelzi, hogy megjelent a rendezvényen Vass Norbert is, a METRO áruházak borszakértője. Első mondata az volt: Szeretjük a feltörekvő pincészeteket! Azt tapasztalják, hogy a magyar fogyasztók 90 százaléka magyar bort választ. Az ilyen fesztivál jó lehetőség az áruházláncnak, hogy a nagy nevek mellett újak felszínre kerülését is segítsék. Polcaikon a leghíresebb hazai és külföldi pincészetek bora is megtalálható, de folyamatosan keresik az új termelőket, akiket bemutathatnak a közönségnek.

Kapcsolódó témák

Megszokott helyszínéről, az épületből kikerülve, ismét a gyárudvaron, a szabad levegőn fogadta vendégeit a Zwack Open rendezvénye. Míg Petőfi öt pohár bor után írta magáról, hogy „…ing a lábam, a hangom meg elakad” – itt tizenkét borászat hatvan borával nézhettek szembe a kóstolásra vállalkozók. Várta őket Don Olivér Centurio – igaz, a név ez esetben nem egy római katonatiszt, hanem két bor megjelölésére szolgált.

Akárcsak tavaly az idén sem vette el a látogatók kedvét a fenyegető zivatar, melyből azért jutott a 8. Rosalia idejére is Budapesten, a Városligetben. Szerencsére csak rövid ideig tartó esőről volt szó, így a 63 borászatot felvonultató rendezvény igazi fesztivál hangulatban fogadhatta mindhárom napon a kóstolni, szórakozni vágyó vendégeket. Érdemes is volt eljönni, hiszen az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny magasan díjazott boraiból 16 is jelen volt a kóstolólistákon.

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

Blog ajánló
Egy nap a városban Hogyan építs örökmozgó fagyigépezetet? - Minus11
Az ötlet elvileg rendben volt, senki nem tudna belekötni. Örökmozgót akartunk építeni, a végtelenített ingyenfagyi-gépet. Az volt a terv, hogy Misivel felmegyünk a Minus11 fagylaltozóhoz a Máriaremetei útra, egy-egy elektromos rollerrel. Ez egyrészt azért jó, mert régóta ki akartam próbálni a fagyizót, és olyan messze van a központtól, hogy kirándulni kell hozzá, másrészt azért jó, mert 230 méterrel van a tengerszint felett, a Moszkva tér meg csak 130-cal. Namármost. Lejtőn elvileg visszatölti a roller kereke az akksiba a forgási energiát, további, később felhasználható árammá alakítva. Így nem otthon kell töltenünk, ami kész haszon, így akár elkönyvelhetjük elfagyizható nyereségnek is. Azt, hogy a 7800 mAh-s akksiba hány forintnyi áram “fér bele”, szándékosan nem számoltuk ki, hogy ne rontsuk el az örömöt, a perpetuum mobile újabb kísérletét. Mondom, az alapötlet elviekben alá volt támasztva: veszünk odafent egy fagyit, aminek az árát a rollerek akkumulátorába visszatápláljuk, ahol legurulunk a lejtőn. A Moszkva téren megint felszállunk a 61-es villamosra (bérlet adottság, nem kell rá költeni), vagy ami elvisz a fagyizó közelébe, megint eszünk, megint visszatápláljuk. Magasztos küldetés. Örök ingyenfagyi. Akadtak nehézségek. Például hogy a villamos nem vitt el teljesen a fagyizóig - noha olyan sokáig haladtunk, hogy a Winettou-ból ismert tájakba futottunk be -, így felfelé is kellett még menni a rollerrel. Ami alapvetően nem baj, hiszen kellett az akksiba a hiány, hogy legyen mit feltölteni lefelé. Másrészt a fagyi nem olcsó, így a 100 méteres szintkülönbség kevésnek tűnt, különösen hogy baromi finom volt a cucc, így miután mindent végigkóstoltam a kóstolókanalakkal, a kecsketejjel készült XL csoki, a málna és a muscovado, vagyis barnacukor ízesítésű fagyikat is kikértem. A fagyik 440 és 540 forint között mozognak, szigorúan fedő alól, tehát állandó - mínusz 11? - fokos hőmérsékletről kanalazzák ki őket. Külön kanállal, nincs kanálmosás, legalábbis nem minden gombócot követően (komposztálható dolgok is vannak a boltban, így érthető ez a tudatosság). Könnyítette viszont a helyzetet, hogy Misi tej- és málnaallergiás, így nem volt olyan fagyi per pillanat a kínálatban, amit ehetett volna. Így végül is jól zártuk a költési szintet, alulbecsültük az elvártakat. A fagyi egyébként zseniális. A muscovado nem lesz sokak kedvence, visszafogott barnacukor íze nem kínál többet, mint amit egyáltalán adhat, a málna viszont oltári gyümölcsös, a csoki is sírnivalóan jó. Állagra szépen, komótosan olvad a fagyi, nincs az az érzésünk, hogy gumit nyalunk, sem az, hogy szétfolyik a cucc a kezünkben egy perc alatt. Kiültünk a bolt elé, és néztük a népeket, ahogy beállnak a menő autójukkal, és nyalnak. Ja, és ingyen tölthetik meg a kulacsokat vízzel, ha kérjük, a Refill programban is részt vesz a hely. Szimpatikus ez is. Végül elindultunk, hogy ledolgozzuk a bevitt kalóriákat, és kiadott összegeket. A kalóriákat azzal, hogy néha magunk lökjük a járgányt, a pénzt pedig az akksi töltésével. Na. A Fiókánál fogyott ki nafta a járgányokból, amit leginkább csalódott bambulással vettünk tudomásul, mint Walter, amikor megkérték, hgoy dobja ki a táskát a mozgó autóból. A gyakorlat győzött az elmélet felett, megint: a 100 méter szintkülönbséget korántsem egyenletes lejtőkön abszolváltuk, gyorsítottunk, lassítottunk, így nincs mit csodálkozni. Beugrottunk hát egy vacsorára, jólesett, ügyes konyha, közben töltöttünk annyit, hogy el tudtam vele jutni az autómig. Nem éreztem úgy, hogy kudarc volt a kísérlet, inkább találtam egy olyan utat, ami NEM működik az örök ingyen fagyi elérésére. De ez nem jelenti, hogy nem adom fel! A rollert az AQUA Webshoptól kaptuk teszteésre, Motus márkájú. Hamarosan beszámolok egy posztban arról, milyen egy hónapon keresztül csak ilyennel mászkálni a városban. Az AQUA a blog hirdetője.
Városlátogatások Karlovy Vary – Karlsbad
Karlovy Vary – KarlsbadA híres fürdőváros neve szó szerint „Károly forrását” jelenti. A fáma szerint, az uralkodó vadászat közben járt erre, és lenyűgözte a táj szépsége. Később, várost alapított itt, melyet róla neveztek el Karlsbadnak.Számos híres ember fordult meg itt: Goethe, Gogol, Tolsztoj, Liszt Ferenc, Chopin, Beethoven valamint I. Péter, és most V. Péter látogatott ide.Arany így írt a fürdőről: a Toldi szerelmében: "Ha a vizek a doktoroknál jobbak nem lennének, az emberek bizony mind – mind elvesznének."  A városban több száz kisebb-nagyobb gyógyvíz-forrás található, melyek hőmérséklete 34 és 73 fok között van, de a gyakorlatban 12 forrást használnak gyógyításra, a 13.-ik is jelentős gyógyerővel rendelkezik, ez aBecherovka. Érdekes módon ennek a hatása látszik meg a leghamarabb.A híres Grandhotel Pupp-ban foglaltunk szállást, tudjátok ez az, amelyikben a Last Holiday (Utolsó vakáció) című film is játszódik, melyben Depardieualakítja a szálló főszakácsának szerepét. Egyébként fogattak itt egy James Bond filmet is. /Casino Royal/                                          A híres tükörteremA szállodát nem volt könnyű megtalálni a rengeteg sétálóutca miatt, itt már teljesen eldobta az agyát a GPS, ezért, közel egy órát bolyongtunk mire ráleltünk erre a gyöngyszemre. A fogadtatás méltó volt a hotel hírnevéhez, már a parkolóban név szerint vártak, és azonnal jött a londiner a csomagokért. A szobában a Tv-t bekapcsolva, ez a kép fogadott:Karlovy Vary, igazi kozmopolita város, rengeteg náció fordul itt elő, de túltengnek az orosz vendégek, ami azért probléma, mert felverik az egyébként is magas árakat, és igénytelenségükkel rontják a színvonalat. Itt már nem a spájzban vannak, hanem a lakosztályokban. Képesek susiban, vagy gatyában lejönni, reggelizni, és a pénzük miatt nem szól rájuk a személyzet.No, de térjünk vissza a gyógyforrásokhoz.Ivókúra:Szinte minden sétálgató ember kezében, furcsa formájú csőrös pohárkát láthatunk, melyből időnként kortyolnak egyet-egyet. Eleinte irigykedve néztem, mert azt hittem mindenki Becherovkát iszik. Később tudtam meg, hogy a poharakban meleg, ásványi sókban gazdag forrásvíz van. Rögtön eszembe jutott gyermekkori élményem, amikor a Dagály strandon a tízórai zsíros-döngő befalása után az ivókúthoz mentem, és melyből számomra borzalmas ízű meleg-víz jött, ami azonnal kihozta a tízórait is.Ma erre mondják, hogy búvárital, azaz lemegy, körülnéz és visszajön. Tehát a tapasztalataim birtokában, én csak a 13-as számú gyógyvizet ittam, bár kíváncsiságból megkóstoltam egy 52 fokos gyógyforrás vizét, de egy félreeső helyen diszkréten kiköptem.                Ez az ősforrás, melyből rotyogó, sós forró víz tör elő                       Nem lehet elég korán kezdeni a gyógyfürdőzéstBecherovka:Eredeti neve: "karlsbadi Becher-keserű", nevét Josepf Becher patikusról kapta, aki, másokkal együtt, kikísérletezte, a 21 fajta gyógynövényből álló összetételt, ami természetesen szigorúan titkos.A környékén található több mint száz természetes gyógyforrás közül csak tizenkettőt használnak gyógyításra, de több mint 40 éven át, a Becherovkát is gyógyszerként árusították. Angol keserűként is ismert volt /English Bitter”/,mivel egy angol orvos is közreműködött a recept kidolgozásában. Koktélokat is készítenek belőle, az egyik legnépszerűbb, a „beton”, ez becherovka és tonik keveréke. A múzeum-látogatáson igazi nemzetközi társaság vett részt. Rajtunk kívül voltak svédek, spanyolok, egyiptomiak és lengyelek, csak, Rejtőt idézve: csak az orosz hússaláta hiányzott.Karlovy Vary-ban a környezet is a teljes kikapcsolódást szolgálja: az erdőkkel körülvett dimbes-dombos város területének közel felét borítják erdők, ligetek, vagy parkok, a híres promenádok és sétálóutcák. A Teplá folyó hídjain hangulatos kiülőkből gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában.   Ez a híres kolonnád, ahol találjuk a különböző hőfokú forrásokat                      Akár belsőleg, akár külsőleg igényled a fürdőzést, ebben a régióban minden kényeztetést megtalálsz.Nézzünk meg egy videót:  https://www.youtube.com/watch?v=JqRhPgqs_eI                                                 
Egy nap a városban Ilyen, amikor egy igazi olasz fagyis Bud Spencert idéz Budapesten
Újlipótvárosban kerestem meg azt az IGAZI olasz fagyizót, amit egyik olvasónk ajánlott, így: A tulaj, Vittorio készíti és árulja a fagyit, ami tényleg olyan mintha Olaszországban ennéd, sőt, igazi olasz ristrettója is van (nem az a vizes magyar espresso). Kicsit olyan a srác, mintha Roberto Benini tesója lenne, és az egész több mint egy szimpla fagyizás, nagyon barátságos csóka, szívesen mesél magáról is ha kérdezzük. Nem lehet eltéveszteni, a Visegrádi és Kádár utca sarkán észre fogjuk venni a Vittorio nevet a cégtáblán. És Bud Spencert: a cégérnél is kiemeltebben kapjuk magunk elé gyerekkorunk legbarátságosabb óriását, aki Terence Hilllel a mai napig letörölhetetlen vigyort csal az arcomra, és a most felnövő generáció ugyanolyan imádattal nézi a filmjeiket, ha megismertetjük őket ezekkel. Az örökkévalóságnak szóló filmek ezek. A felirat kissé különös. Egyértelmű, hogy az idézet abból a jelenetből van, amikor Johnny Firpo szeretne mindenáron pisztáciát enni, de Charlie momentán kifogyott belőle (És megint dühbe jövünk c.). Ami a fura, hogy mi úgy ismerjük a kínálatot gyerekkorunk óta, hogy van: vanília karamell tutti-frutti rumosdió és kávé A táblán meg ez olvasható: vanília csokoládé eper citrom kávé Azt meg ugye mindenki tudja, hogy “csokoládé nem is volt”, úgyhogy végképp nagy a zavar. Odabent divatos szemüvegben, belőtt séróval, sportos ötvenes benyomást keltve várja a betérőket Vittorio. Angolul lehet vele beszélgetni, meg persze olaszul. Megkérjük, hogy jöjjön ki, és olvassa fel nekünk az eredeti kínálatot, amit Charlie Firpo tartott, hiszen mi végig abban a hitben voltunk, hogy tutti-frutti és rumosdió is van. Íme:   Odabent egyébként Vittorio is egészen jó fagyikat árul, hátul figyelnek a gépek, amikkel készíti. A honosítás itt is látszik, hiszen egy méretes PUNCS felirat is látszik, alatta a szokásos színű fagyi. “Bármit ajánlok, csak azt nem, nem is értem, hogy miért szeretik ezt, de hát kell ilyet is tartanom” - mondja Vittorio. Tessék, kérem, nem csak a tutti-frutti az, ami különös lényként megjelent a fagyik magyarítása közben. Vittorio kávéja tényleg jó, olaszos, de vannak savai, van teste, a presszó is elég erős, én nem mozdultam rá a kétszer töményebb - egyébként meg koffeinben szükségképp szegényebb - ristrettóra. Itt az első korty után, mikor rájöttem, hgoy ez tényleg jó: Vannak itatóedények is a járdán, mindenféle állat számára (volt egy MÉHEK feliratú is, de makrolencsés felvételt nem tudtam): Itthon megkerestem a jelenetet olaszul, Charlie sokkal szelídebb itt, mint a magyar verzióban: Tényleg úgy volt, ahogy a felirat mutatta: vanília csokoládé eper citrom kávé Gelateria VittorioCím: 1132 Budapest Visegrádi utca 6.
Városlátogatások Hollókő vára
Hollókő váraA Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erődítményt, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait.Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az időszakból származik első írásos említése is "Castrum Hollokew" néven.1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen.  Egy legenda szerint a várat furfangos módon foglalták vissza. Néhány magyar vitéz kereskedőnek öltözve bekérezkedett a várba, ahol portékájukkal lekötötték a törökök figyelmét, majd leeresztették a felvonóhidat és beengedték a kint lesben álló magyar katonákat. Kilátás a várból:A várat véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, majd I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, de felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.Helyreállítása 1996-ban fejeződött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.Nézzünk meg egy videót a várról és erről a gyönyörű településről!https://www.youtube.com/watch?v=t5MQrulkFqUhttp://www.youtube.com/watch?v=9mDtGK2l1JY                                                                                       vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!