2018. december 11. kedd, Árpád napja
Elpirult a Szürkebarát
Révay András
2018.04.18 23:18
Több volt szokásos borbemutatónál a hetedik „Nagy Badacsony Kóstoló” a budapesti New York Palotában. A korábbiaknál nagyobb területen zajlott és a rendezőknek arra is volt gondja, hogy felhívják a látogatók figyelmét néhány érdekességre. Lesz például az idén a hegy táján három Bortriatlon, lesz Pünkösdi Eljegyzés, Rózsakő Fesztivál, Badacsonyi Szüret és Márton-napi Vigasság. Akit érdekel a szép táj, a jó bor, a finom ételek – akár minden hónapban talál ott szórakozást!

A legfontosabb persze mégis csak a bor és kitűnő borokban arrafelé nincs hiány. A tavasz egyik hírnöke a köznyelv által Aranyesőnek nevezett, szép virágú Aranyvessző, ám a Borbély Családi Pincészet háza táján ezen túlmenően is valódi aranyeső köszöntött be. A Veszprém-megyei Palackos Borok Versenyén Nagy Arany érmet nyert a 2015-ös évjáratú Olaszrizling jégboruk, mellette aranyérmet kapott a késői szüretelésű Olaszrizling és az ugyancsak késői szüretelésű Zeusz is. A jégbor a magyar piacon kedvelt és keresett, édes desszertbor, az előállítása viszont nehéz. Egyre ritkábban nyílik rá lehetőség az éghajlat melegedése következtében. Az egészséges, ép szőlő a tőkén kell megfagyjon hozzá! Ehhez pedig legalább 5-6 napon át -6 C fok alatti hőmérséklet szükséges. Fagyottan kell szüretelni, préselni, nagyon tömény, édes, de kevés must lesz belőle. Ennek lassú erjedéséből születik a jégbor. A két másik aranyérmes bor is 2015-ös évjáratú. Az Olaszrizling jól ismert, a Badacsonyi Kutatóintézetben nemesített Zeusz még kevésbé, bár az utóbbi években kezd elterjedté válni a borvidéken. Készítenek száraz bort is belőle, de ezt kifejezetten késői szüretre alkalmasnak nemesítették. A magas cukortartalom mellett szép savakat is őriz. Az Olaszrizling nem csak a borvidék egyik legfontosabb fajtája, de a Borbély Családi Pincészetben is az. Ebből a könnyed, gyümölcsös bortól kezdve, a válogatásokon át az édes desszertborokig minden készíthető. Most a töppedt, koncentrált szőlőből nagyon finom, harmonikus hatású bor lett.

 Először csak a régies hangzású nevükkel hívja fel magára a figyelmet az – együtt dolgozó – Tilia Badacsonyi Borvendéglő és a Hotel Neptun Badacsony. A „Tilia” a hársfa latin neve és az étterem valamikor Hárskert néven működött. Itt húzódott egy római út, így a „latinosság” illik a helyhez. A vendégek is kedvelik. A hotel egy 1905-ben épült kúria-épületben helyezkedik el, eleve szálláshelynek épült, ez volt az első badacsonyi hotel. Az idők során később volt családi nyaraló, kórház, SZOT üdülő, a „Badacsony festője”, Egri József is itt betegeskedett a háború alatt, a szerelmével is itt ismerkedett meg. Jelenleg 16 szobás, háromcsillagos – de a négyhez inkább közelebb álló – szálloda, nagyon kellemes kis wellness részleggel. Igazi kis romantikus „elbújós”, felnőttbarát szálláshely. Az étteremben, a téli szezonban a vadhúsokból készült ételek, nyáron inkább a halak bő választékát kínálják, a badacsonyi borokhoz társítva. Télen 20-30, nyáron akár 60-80 féle borból válogathatnak a vendégek.

Az A’Capella Szőlőbirtok nem csak a nevében őrzi a régies hangzást. Az egyik palackján – bár az palack és nem szelence – a „Burnot” szó olvasható. Nem is dohány van benne, hanem a Pinot Blanc szőlő bora. Ábrahámhegy települést kettévágja a Burnót patak, ami a Káli-medence egyetlen természetes vízlefolyása. Ez alakította ki a Balaton északi partjának egyetlen fövenyes strandját. A Pinot Blanc pedig burgundi fajta, így a szójáték és a terep adottsága éppen egybevág. Ez a bor kissé naturálisabb, illata nem annyira intenzív, hivalkodó. Más borvidékeken kiváló pezsgő alapborként dolgozzák fel. Itt, mivel szinte mediterrán viszonyok között termelnek, igencsak tüzes bort ad. Teljes érésben szüretelik, ez magasabb alkoholtartalmat eredményez. Hoztak a bemutatóra még Rajnai Rizlinget, 2015-ös, Olaszrizlinget, az Iniciálé, pedig Olaszrizling alapú Pinot Blanc, Rajnai Rizling, Zeusz házasítás, mindegyik új, kis fahordóban 7-8 hónapig érlelve. Nyári estékre a Rajnai vagy éppen a Burnot, a kicsit komolyabb eseményekhez, tartalmasabb ételekhez az Olaszrizling vagy a házasítás illene leginkább.

A Szegi Családi Gazdaság asztalán, ezen a bemutatón kilenc – különféle ízesítésű – friss sajt és kétféle, pincében érlelt sajt sorakozott. A frissek közül most éppen a medvehagymás idénye van, alapanyagát a saját területükről szedik. A sajt készítéséhez ecetsavas kicsapást alkalmaznak, így a sajt már másnap fogyasztható, grillezhető. A tehenek nagyon szeretik a medvehagymát, ha azt legelik, jól érezhetően medvehagymás tejet adnak, de a sajt másként készül. A jól megmosott leveleket felaprítják, és azt teszik a sajtmasszába. Az érlelt sajtok közül a vörösboros érlelésű a legérdekesebb. A 2017 októberében tehéntejből oltóanyaggal készült sajtmasszát melegítik, szűrik, formázzák, préselik. Utána sófürdőben nyeri el a kérgét. Majd pár napig lubickol a saját termelésű vörösborban és ettől még sajátos ízanyagokkal lesz gazdagabb.

 Rácáfolt a nevére a Badacsonyörsről érkezett, Csendes Dűlő Szőlőbirtok, mert az asztala körül igen élénk társalgásba merültek a vendégek. Ennek egyik oka az volt, hogy valóban kitűnő borok sorakoztak az asztalon. Három fő fajtával foglalkoznak, ezek az Olaszrizling, a Hárslevelű és a Kéknyelű, ez utóbbiból övék a harmadik legnagyobb egybefüggő terület Badacsonyban és 2015-ös évjáratú boruk az idén Düsseldorfban ezüstérmet nyert. Szép ásványos, kissé sós utóízű ez a Kéknyelű. Minden boruk legalább egyéves palackos érlelés után kerül forgalomba, ezért minősége most még tovább fog javulni. A Hárslevelű „kuriózum” náluk, Badacsonyban is viszonylag kevesen foglalkoznak vele, pedig minden évjáratban nagyon szépen terem, akár a mennyiségét, akár a minőségét nézzük. A reduktív eljárás mellett rövidesen hordós erjesztésűt is készítenek, a könnyedebb borok kedvelő számára pedig a 2017-es évjáratból habzóbort is állítottak elő belőle. A birtokon mostanában vendégházat is nyitottak egy tökéletesen tájba illő, tornácos épületben. Három apartman van benne, az aljában pedig egy télen is látogatható kóstolóterem kapott helyet.

A Váli Pincészet meglepetéssel jött a bemutatóra. Rosénak látszó bora valójában héjon áztatott, 2016-os Szürkebarát, amelyik félig fahordós, félig reduktív eljárással készült, így nyerte el ravasz, sokakat megtévesztő színét. A szürkebarát, ha beérik, a bogyó héja nem fehér, majdnem olyan, mintha kékszőlő lenne, ám a kipréselt lé fehér. Itt viszont 36 órát még rajta hagyták a héjon, ahogy azt a vörösboroknál teszik és ettől lett a szép hagymahéjas színe. Elpirult a Szürkebarát! Íze, illata gyümölcsös, de a bor száraz maradt. Hoztak ezen kívül Budai Zöldet, amit ma már Badacsonyi Budainak hívnak, ugyanis eredeti helyén, az Etyek-Budai Borvidéken a filoxéra vész idején kipusztult. A badacsonyi Kutatóintézet honosította meg Badacsonyban. Bora könnyed, friss, citrusos, gyümölcsös hatású. Azt mondják, hogy annak idején Krúdy is a híres fröccsét (9 dl bor 1 dl szóda) ilyen borból itta. A bemutatón ezt senki nem próbálta ki, de a kóstolók véleménye egyöntetűen kedvező volt róla.

Kapcsolódó témák

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetik a legnagyobb sörfesztivál minden örömét 2018. szeptember 27-30. között az Októberfest Budapesten! Az arányok persze mások lesznek, de ez számunkra inkább kellemesebb.

Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

Blog ajánló
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Városlátogatások Korfu, a zöld sziget
Korfu, a zöld szigetKorfu a Jón tengerből kiemelkedő mediterrán sziget, buja, dús növényzetével érdemelte ki a turisták által ráragasztott jelzőt: „A zöld sziget” Ezen a szigeten esik a legtöbb eső a görög szigetvilágban. Az elnevezés különösen a kora-nyári időszakra igaz, mert nyár végére a forró, görög napsütésben még a falevelek is lebarnulnak. Korfu szigetéhez több mitológiai történet is kapcsolódik. Már a sziget nevének eredete is érdekes. Egyes kutatók szerint Korfu Kerküra nimfáról kapta a nevét. Poszeidón itt rejtette el szerelmét. A tengerek istene beleszeretett a gyönyörű nimfába és elrabolta. Nem volt hova rejtenie a lányt, ezért megvásárolta a szigetet és elnevezte Korkürának. A sziget első lakóit Poszeidón és Kerküra gyermekének, Phaiax leszármazottjainak tartják, a mai lakosság őseit phaiákoknak hívják.Korfu, Homérosz Odüsszeiájában megemlített phaiákok gazdag szigete. Odüsszeusz "kővé dermedt" hajója ma is ott horgonyoz Paleokasztritsa mellett. A kolostorral szembeni szikla volt a legenda szerint Odüsszeusz hajója, amelyet Poszeidón kővé változtatott.Egy kis történelem:Korfu stratégiai fekvése és szépsége miatt több birodalom uralma alá is tartozott, végül 1864-ben lett a Görög Királyság része. A fővárosa, a sokszínű Kerkira a mai napig megőrizte a római, a bizánci és a velencei korok jellegzetességeit. A klasszikus értékek jól megférnek a természeti kincsekkel és a modern infrastruktúrával. 2007-ben felkerült a Világörökségek listájára. A sziget védőszentje Szent Szpiridon, aki 1553-ban Korfut megmentette a pestisjárványtól, majd 1716.-ban elűzte a törököket. A csata egyik sorsdöntő pillanatában megjelent az erőd bástyáján egyik kezében kereszttel másikban égő fáklyával, közben a mennydörgő égbolton villámok cikáztak, a törökök pedig úgy megrémültek a látványtól, hogy elmenekültek és soha többé nem tértek vissza Korfura. Ennek emlékére minden évben, augusztus 11-én látványos körmenetet tartanak. Hálájuk jeléül a sziget lakosai ma is gyakran látogatnak el templomába a szent ereklyéihez. A város:A vidám hangulatú város túlnyomórészt velencei stílusú épületeihez jól illeszkednek a francia és angol építészet elemei. Az óváros szűk, macskaköves sikátorai mellett többszintes épületeket láthatunk, a sétálóutcákon kávézókkal és éttermekkel.A városképet a Régi erőd uralja, mely többszöri újjáépítés után mai formáját 1715-ben kapta. A Szent György kápolna klasszicista épületét az angolok emelték. Fentről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a kék tengerre.Esplanada tér:A város központja a régi erőd bejáratával szemben kialakított hatalmas tér. A tágas, levegős teret gyönyörű épületek szegélyezik, melyek az eltérő stílusok ellenére harmonikus összhangba olvadnak. Óváros felöli oldalán áll a Liston árkádos épülete. Ezt a szuezi csatorna építőjének édesapja Leseps mérnök tervezte. A nyári nap elől kellemes menedéket nyújtó árkádsoron lévő kávézók teraszán megkóstolhatjuk a frappét, ami görög módra készített jegeskávét jelent. A tér északi oldalát a Szent Mihály és György palota foglalja el.Homérosz által megénekelt sziget szépsége és a görög életérzés a mai napig vonzza a turistákat. A hely hangulata magával ragadó, elfedi az elhanyagolt, felújításra váró épületek látványát.Végezetül korfui tartózkodásunk egy aktualitása:„Péntek reggel, helyi idő szerint 10:12-kor a Richter -skála szerinti 5,1-es erősségű földrengés rázta meg Görögország középső részét. A legnagyobb földmozgások a Plastiras-tó mellett, Kartditsa elnevezésű településtől nyugatra voltak, de a földrengést Korfu szigetén is érzékelték. A földrengés sehol sem okozott nagyobb károkat, és sérültekről sem érkeztek hírek.”Úgy megijedtünk, hogy rögtön legurítottunk néhány pohár ouzót.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=IkWAwyL0rJU                                                                                                           By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!