2019. június 26. szerda, János és Pál napja
Elsőként a világon
Révay András
2019.02.04 18:43
Egy olyan könyv jelent meg Budapesten 2019 januárjában, mihez fogható még hasonló sincs, sehol, az egész világon. Bár a címéből az következne, hogy csak egy meglehetősen szűk olvasókör, a postagalamb tenyésztők érdeklődésére tarthatna számot, fellapozva, pár oldal után már nyilvánvalóvá válik, ez a kör lényegesen tágabb. Beleférnek mindazok, akik haszonállatot, vagy pusztán csak kedvtelésből háziállatot tartanak.

 Bár az „AYURVEDA és a Postagalamb” című könyv mindjárt az elején, a 24. oldalon megadja a sokak számára ismeretlen szó magyarázatát, közelebb jutunk a kifejezés megértéséhez, ha inkább a görög nyelvből indulunk ki. Gimnáziumban a legelső biológia órán elmondják a diákoknak, hogy a tantárgy neve két görög szó összeolvadásából jött létre. Bios – logos; élet – tudomány, a biológia tehát az élet tudománya. Az ayurvéda szó szanszkrit nyelven pontosan ugyanezt jelenti, eredete is hasonló. A kifejezés az ajus – élet és a vid – tudomány szavakból származik, ahol az első tag a mindennapi élet körforgását szimbolizálja, a második pedig a világra és annak működésére vonatkozó tudást jelképezi. Így együtt, az ayurvéda a világ egyik legrégebbi gyógyászati és egészségmegőrző rendszere, mely a több mint tízezer éves Siddha gyógyászatra vezethető vissza. Indiában ennek írott emlékei is fennmaradtak még az időszámításunk előtti korokból is.

 A XX. század kezdetéig az ayurvéda volt a legfontosabb gyógyítási módszer Indiában, ám a gyarmati irányítás a nyugati orvoslást helyezte előtérbe. Az 1947-ben függetlenné vált India egyre nagyobb figyelmet fordít ősi gyógyászati rendszerének megőrzésére és 1980-ban már az India Nemzeti Kongresszus is állást foglalt az ayurvéda mellett. Az indiai kórházakban teljesen megszokott, hogy közösen gyógyítanak a nyugati és az ayurvédikus módszereket használó orvosok. Magyarországon a Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány programjának megfelelően, valamint a hivatalos Magyar - Indiai megállapodások értelmében a Debreceni Egyetemen 2014-ben Ayurvéda Tanszék létesült, ahol 2015-től neves ayurvéda professzorok a tanszékvezetők. Az elmúlt tizenöt évben – hasonló témában – a Szent István Állatorvos-tudományi egyetemen is hangzottak el előadások.

 A Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány kiadásában most megjelent könyvből megtudjuk: Európában elsőként, 1997-ben, Magyarországon vált az ayurvéda hivatalos gyógyászati móddá. A természetgyógyászat témakörébe sorolták, a tevékenység csak orvosi diplomával végezhető. Manapság már közismert ténynek számít, hogy az orvos által előírt antibiotikum kezelés mind gyakrabban hatástalannak bizonyul. Az antibiotikum rezisztencia kialakulása súlyosan fenyegeti nem csak a beteg embereket, de az egészségesek egészségmegőrzési lehetőségeit is csökkenti. Az elmúlt évek adatai alapján Európában évente 20-25 ezer beteg hal meg az antibiotikum rezisztens kórokozók kezelhetetlensége miatt. Itt kap helyet az ayurvéda, melyről bebizonyosodott, hogy a humán egészségmegőrzés mellett, az állategészségügy, állatgyógyászat területén is hatásos természetes gyógynövény és ásványi anyag kombinációival.

A könyvet, mely elsősorban a postagalamb tenyésztőknek szól, sikerrel forgathatják az állatorvosok és állattartók is, mert támpontokat nyújt a vegyszermentes állattenyésztés lehetőség szerint mind szélesebb körben való elterjesztéséhez. Miközben az Európai Unió hivatalos szervei egyre szigorúbban kezelik a külön féle hozamfokozók, antibiotikumok használatát a hús és húskészítmények előállításánál, ayurvédikus állattenyésztéssel – Magyarországot leszámítva – máshol még nem foglalkoznak. Az ayurvédikus állatgyógyászati készítmények mesterséges teljesítményfokozók helyett természetes alapanyagokat tartalmaznak, mellékhatásuk nincs, nem terhelik maradványanyagokkal az állat szervezetét, nullára csökkentik az egészségügyi várakozási időt! Előnyösen használhatók a nagyüzemben, a háztáji-, sőt még az ökogazdálkodásban is.

Sokan gondolják úgy, hogy az „alternatív” lehetőségek drágábbak a megszokottnál, ám ebben az esetben ez sem igaz. Sok esetben ugyanolyan szintű vagy akár még jobb eredmény is elérhető az olcsóbb, gyógynövény és ásványi anyag alapú készítményekkel, mint a gyógyszerekkel és ez különösen fontos most, amikor a hús- tej- és a tojás átvételi ára is rendkívül alacsony. A könyv számos példát tartalmaz a költséghatékony gazdálkodásra, állatfajonként bemutatva a lehetőségeket. Az ayurvédikus kezelés eredményes lehet a sertésállománynál hasmenéses esetekre, csökkenti a baromfifélék közismert stresszérzékenységét, a szarvasmarhák emésztési rendellenességeit és növelheti a haszonállatok utódtermelő képességét, a tejhozamot. Az olvasó a függelékben bőségesen talál javaslatokat emberi fogyasztásra szánt gyógytermékek alkalmazására, szív, máj, ízületi és egyéb más problémákra, kozmetikumok használatára. Az állatgyógyászati termékek között pedig figyelmet érdemel a házi kedvenceknél is jól bevált sebgyógyító gél és szórópermet.

                        Riesz István, Dr. (Ayu) Hon, Kustyán Tamás
                        AYURVEDA és a Postagalamb
                        Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány 2019
                        Seriart Nyomdaipari Stúdió Kft.
                        ISBN: 978-615-00-4032-5
Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Van egy műemlék, ami még a Párisi udvarnál is jobban megváltozik hamarosan
Eladja a Danubius Hotels Group a Gellért szállót - olvasom tegnap. A magyar vevő felújítja az épületet, majd az üzemeltetést egy nemzetközi szállodaláncra bízza. Nem is hinnénk, mi fog történni a következő években. Senki sem sejti, aki nem járt még a Gellért Hotelben, és nem is fogja: legtöbbünk számára a felújítás a homlokzat letakarítását jelenti majd. A Gellért szálloda, mint név ugyanis a mai napig annyira erős a külföldiek szemében, hogy simán foglalják le a szobákat, lakosztályokat az egykor jobb időket is megért szállodában. Aztán amikor megérkeznek, akkor jönnek rá, hogy bizony itt megállt az idő abban a távoli múltban, amikor a Gellért név többet jelentett. Nekem rendkívül szórakoztató volt meglátogatni néhány évvel ezelőtt, egy Márton napi borozás alkalmával, a Nixon lakosztályt. Nem is nagyon részletezném, mit tapasztaltam, a képek magukért beszélnek. Egy gigantikus SZOT üdülő - fejezte ki magát az egyik tervezőnk az Én Menő Lakásom csapatából, akit inkább megdöbbentettek az állapotok. A szállóból luxusszálloda lesz tehát, miközben szerintem az ide érkező külföldieknek eddig is az volt a fejében, hogy ez az. Ahogy nekünk is. Gellért - micsoda marketing erővel bíró név, nem? Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert megint megszűnik egy élő múzeum, ami úgy volt az elmúlt évszázad kiállítása, hogy nem is akart az lenni. Nevet, mert az épület megkapja végre azt a törődést, ami jár neki, ami a nevéhez illik. Hogy honnan gondolom? A vevő az Indotek Csoport, Jellinek Dániel, a tulajdonos pedig nem szokta elszámolni magát, ha ingatlanról van szó. Pontosan tudja, mit csinál. A fürdőt nem érinti az adásvétel, az továbbra is a fővárosi gyógyfürdőket kezelő cégnél marad. Apropó. A szállodáról nemrégiben készült, aztán gyorsan el is kapkodott könyv, Saly Noémi Gellért100 című nagysikerűjét, amiben a szálloda kalandos történetét kutatta fel, újranyomtatták. A legolcsóbban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnál kapható, így a mai Múzeumok Éjszakája remek alkalom arra, hogy megvegyük.
Egy nap a városban Melyik volt a legmenőbb budapesti színház 1999-ben?
Úgy esett, hogy kezembe került egy 1999-es Internetto kiadvány. Bocs, INteRNeTTo. Aki nem tudná, mi ez: az index.hu elődjének tekinthető hírportál az egyik legnépszerűbb volt itthon a 90-es években, mellesleg a feleségem is dolgozott itt. Volt egy papír alapú programajánló füzetük, amiben már akkor a Port.hu egész oldalas hirdetése futott, és amiben borzasztóan pixeles képekkel, hol jobb, hol rosszabb minőségű papírra nyomtatva leírták, mit lehet csinálni a fővárosban. Bár a lapban, a csetprogramokról szóló cikkben úgy írnak a “korai netezőkről”, mint valami rég letűnt fajról, ma már ennek ellenére pontosan tudjuk, hogy 1999-ben még simán mindenki korai netező volt. És én találtam egy olyan oldalt is, ami ezt mindennél jobban bizonyítja. A színházak programjairól szóló részt. Itt Kliq! névvel, egy kiemelt dobozban megmutatták, hogy milyen weboldalakra lehet kattintani az adott oldal kapcsán. Ez a színházak esetében azt jelentette, hogy felsoroltak MINDEN olyan budapesti színházat, aminek VAN weboldala. Ki is nyomtatták mellé néhányuk kisméretű fotóját. A lista nem túl terebélyes. Egészen pontosan két olyan színház volt, ami saját nevét használta domainként: az azóta bezárt Bárka, és a Vígszínház. Így utólag, hogy tudjuk, mennyire fontossá váltak a weboldalak, ezeket a színházakat nevezhetjük a leghaladóbbaknak: picivel a többiek előtt léptek, és menősödtek. A Merlinnek, a Katonának, a Kolibrinek is volt saját oldala, de ezeket hosztolták, így aloldalként lehetett őket csak elérni. Átmeneti megoldásnak bizonyult ez, hiszen a fentiek közül a két ma is létező helynek - természetesen - már saját névre hivatkozó domainje van. Kolibriszinhaz.hu és Katonajozsefszinhaz.hu. Hogyhogy ilyen szűk ez a lista? Kicsit utánanéztem a ma is létező színházi weboldalaknak, mikor jegyezték be őket először. Az alábbi listát állítottam össze, a korai évekből: barka.huBejegyzés: 1998 vigszinhaz.huBejegyzés: 1998 thalia.huBejegyzés: 1998 trafo.huBejegyzés: 1999 opera.huBejegyzés: 1999 merlinszinhaz.huBejegyzés: 2000 katonajozsefszinhaz.huBejegyzés: 2003 kolibriszinhaz.huBejegyzés: 2006 ujszinhaz.huBejegyzés: 2000 radnotiszinhaz.huBejegyzés: 2000 nemzetiszinhaz.huBejegyzés: 2000 madachszinhaz.huBejegyzés: 2000 jozsefattilaszinhaz.huBejegyzés: 2000 operettszinhaz.huBejegyzés: 2001 Vagyis a lapból vagy (entweder) kimaradt néhány szereplő, vagy (oder) azoknak ugyan le volt már foglalva a domain, viszont tartalom még nem volt rajta elérhető. Egyetlen olyan színházat találtam, aminek a mai napig nincs saját oldala, ez pedig az Erkel, ami az Opera oldaláról elérhető. De az erkelszinhaz.hu ma is lefoglalható domain bárkinek. A magyar napfogyatkozás is ebben az évben volt, ha jól emlékszem. Az érettségire készültem. Mindegy.
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!