2020. április 3. péntek, Buda és Richárd napja
Elsőként Magyarországon
Révay András
2015.01.27 22:48
Két hónapi próbaüzem után átadták a lakóknak a főváros XIII. kerületében épült százlakásos passzívházat. Az épület – méreteit tekintve - európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

A passzívházak létjogosultságáról szakmai körökben évek óta vita folyik. Bár szerte a világon igen sok épült belőlük, ezek túlnyomó többsége családi ház méretű, esetükben az energiafelhasználás és hasznosítás aránya is ennek megfelelő arányú. Az ugyanis, amit passzívháznak nevezünk olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épület, amely megvalósításánál már a tervezés során különleges megoldásokat alkalmaznak. Az épület hőveszteségét minimalizálják, miközben az épület hőnyereségét maximalizálják oly módon, hogy figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. A különböző épületgépészeti megoldásokhoz kapcsolódó energetikai jellemzők tesztelhetők és optimális energiamérleg alakítható ki. Az épületegyüttest a nagy lakásszámból adódóan a tervezők a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt három épületrészre bontották. Ezek egy belső udvart ölelnek körül, amelyen zöldfelületet hoztak létre. A földszinten, az udvar alatt és a pinceszinten létesültek a parkolók. A száz lakáshoz száz gépkocsi és száz kerékpár tárolásához alakítottak ki helyet.

 Az átadási ünnepséget dr. Tóth József polgármester rövid visszaemlékezéssel kezdte. Budapest XIII. kerületében 1995. november 30-án a kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő mintegy hétezer lakás közel háromnegyede egyszobás, és kétharmada félkomfortos vagy komfort nélküli szükséglakás volt. Húsz év munkájának eredményeként ezek a számok úgy változtak, hogy napjainkra a lakásállomány hetven százaléka összkomfortos, komfortos, illetve félkomfortos. A bérlakás-építési programot 2000 elején kezdték és azóta az országban talán összesen nem épült annyi bérlakás, mint ebben az egy kerületben – jelentette ki a polgármester. Erre a célra a mai napig tízmilliárd forintot költöttek, pályázatokból 1,1 milliárd forintot nyertek hozzá. Azt is megállapíthatjuk, hogy a passzívházakkal szemben tapasztalható ellenállás egyre enyhül. Szerte a világon, így nálunk is az a jellemző, hogy télen a fosszilis energiát használják fűtésre, nyáron az elektromos energiát használják hűtésre – miközben ez is fosszilis energiából származik. A világon összesen mintegy ötvenezer passzívház van. Ebből Európában 32 ezer – többségük Ausztriában, Svájcban, Svédországban található, de ilyen léptékű, mint ez, nincs közöttük! A kerületi Önkormányzat a korszerű, előrelátó gondolkodás jegyében döntött a felépítése mellett. Ebben a házban nincs kazán, nincs kémény. Geotermikus energiával működik és még a szennyvizet is felhasználják hőtermelésre. Egy lakás havi fűtési költsége – az eddigi tapasztalatok alapján 2337 forint, a meleg víz előállítása ezer forintba kerül. Ha minden lakás gazdára talált, ezek a számok még alacsonyabbak lesznek.

A világon a legelső passzívház huszonnégy évvel ezelőtt épült, a németországi Darmstadt városában – mondta el a jelenlegi építkezést felügyelő szakértő, Miskolczy Imre. Tizenhét évvel később készült el a legelső Magyarországon és már csak újabb hét év kellett hozzá, hogy most itt álljunk ennek – a szakmai szempontból mérföldkőnek számító - épületnek az átadásánál. Nálunk eddig legfeljebb ötlakásos társasház készült ebben a formában. Az Önkormányzat három évvel ezelőtt jelentkezett az igényével, a kész házról pedig most elmondhatjuk, hogy energiafelhasználása 84 százalékkal kevesebb, mint egy átlagos mai épületé. Tervezése és kivitelezése egészen új szempontok bevezetését igényelte, az eredmény pedig az lett, hogy a „Darmstadt Passivhaus Institut” általi minősítés megszerzéséhez szükséges elvárásokat ez a ház nemcsak eléri, hanem többszörösen túl is teljesíti.

A ház megálmodója, tervezője, Nagy Csaba egy új ház esetében arra is kíváncsi, van-e az épületnek valami üzenete. Jelen esetben az üzenet már előbb volt meg, mint maga a tervezés – és ez a környezettudatosság, az energiatakarékosság, a fenntarthatóság! Sokkal jobb úgy házat tervezni, ha nem csak azt kell kiszámolni, hány pilléren áll meg az épület vagy hogy nézzen ki a homlokzat, hanem értéknek tekinthető üzenetet is megjelenít. Ami itt megvalósult, utat mutathat a jövő felé. Nemcsak az energiával bánik takarékosan, de bár nem közhasználatú építmény, ennek ellenére az akadálymentes megközelíthetőség és használat előírásait is teljesíti. Még a két személyfelvonót is akadálymentes használatra alkalmas módon alakították ki.

A kivitelező, a Magyar Építő Zrt. elnök vezérigazgatója, Tolnay Tibor, arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014 – 2020-as időszakban elérhető tíz Európai Uniós Támogatási Program közül az egyik legfontosabb az energia hatékonyság és –alkalmazás programja. Magyarországon is elkészült a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia, amely rendkívül szigorú elvárásokat fogalmaz meg. A XIII. kerületi Önkormányzat döntése azért is példaértékű, mert elébe ment ezeknek a nagyon szigorú szabályoknak. A szakmai körök számára is fontos, hogy ez a ház elkészült. Meggyőzte a kétkedőket: igenis lehetséges ilyen minőségben, ilyen üzemeltetési költséggel lakást építeni.

Bizonyára meglepő, de igaz, hogy nulla fokos külső hőmérsékletnél még nem kapcsol be a fűtés! Ez pedig azért történhet meg, mert százhúsz méter mélységből három talajszonda tíz-tizenkét fokos vizet hoz felszínre. Ezek melegítik a téli levegőt – akár mínusz húsz fokról is - +5, +8 C fokosra, nyáron pedig fordítva működnek. A harmincfokos utcai levegőt hűtik le kellemesre. A lakótérben úgynevezett hővisszanyerő szellőzés működik. A pincei gépházban elhelyezett berendezések a lakások meleg tereiből – konyha, fürdőszoba – kiszivattyúzzák a levegőt, szűrik, megtisztítják és visszaáramoltatják a szobákba. A pollenektől is megszűrt levegő befúvásának intenzitása minden lakásban külön szabályozható. Három fokozata van: nincs otthon senki; átlagos; vendégek is vannak. Ez utóbbi esetben, hiszen a lakásban a megszokottnál többen tartózkodnak, jobb szellőztetésre van szükség.

A lakásokat már bizonyos felszerelésekkel ellátva kapják meg a bérlők. A kerámia főzőlapos tűzhelyet, fölötte az elszívót már az átadás előtt beépítették a konyhatérbe. Ezekből olyanokat válogattak ki az építők, melyek energiafelhasználása jelenleg a legoptimálisabbnak nevezhető. Az ablakok mindenhol háromrétegűek. A lakások tájolása olyan, hogy - lehetőség szerint – az egyik részük délelőtt, a másik délután kapjon inkább napot, ezáltal a belső tér túlzott nyári felmelegedését igyekeznek csökkenteni, ezzel együtt a befúvott levegő hőmérséklete is tetszés szerint szabályozható. Az épületet az utcák vonalától három méterrel beljebb emelték, így mindenhol előkertek kialakítására is lehetőség nyílt. A tervezők és kivitelezők remélik, hogy ez a ház mintaként szolgál majd és más kerületek, városok is kedvet kapnak hasonlóak létesítéséhez.

Kapcsolódó témák

Mostanában, amikor szinte az egész világ a klímaváltozás okaival, következményeivel foglalkozik, Budapesten, a XIII. kerületben beszéd helyett inkább tesznek azért, hogy csökkenjen a légszennyezés. Teszik ezt úgy, hogy mindjárt a főváros egyik égető gondjának enyhítéséhez is hozzájáruljanak!

Akár ez is lehetett volna a 79. OMÉK jelmondata, az igazságot ugyanis híven tükrözi. Kiállítóiban és látogatóiban egyaránt vegyes érzelmeket keltett. Mindjárt a belépéskor zavarba jöttek. Az épületeken belül ugyanis - a többi kiállításnál megszokottól eltérően – egyáltalán nem volt semmiféle jelzés, számozás, útbaigazítás! Sem a pavilonok sarkán, sem a közöttük lévő utak felett. Mindenki ténfergett, tekergett, amíg véletlenül rábukkant arra a kiállítóra, akit keresett.

Az épület alapkövét 2017 áprilisában rakták le, 26 hónap múlva pedig a hivatalos átadására kerülhetett sor. Már a terveit is kimagasló minőségűnek ítélte, és díjazta az építészszakma, leglátványosabb megoldása, hogy egy zöld domb alá süllyesztették az üzleteket. A 4,3 milliárd forintos önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi.

Jelenleg már – próbaüzemben - a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

Ez a három szó a 2018. évi Prima Primissima díjak átadásakor is elhangzott az egyik díjazott, Nagy Csaba építész méltatásakor. Tiszteletére – néhány nappal később – a XIII. kerületben is ünnepséget rendeztek, mert eddigi tevékenységének összegzésekor kiderült: munkásságának számottevő része a fővárosnak ebben a kerületében valósult meg. Több olyan alkotás fűződik a nevéhez, ami nemcsak az épület funkcióját tekintve érdemel figyelmet, hanem városképi szempontból is jelentősnek nevezhető.

Blog ajánló
Egy nap a városban És most akkor hogyan élvezzük a tavaszt a városban?
Csodás idő van odakint, még néhány napig, aztán visszatér a hideg. Természetes, hogy mindenkinek viszket valamije, hogy ugyan már, menjünk ki egy picit. És mivel nincs kijárási tilalom, csak ajánlás, sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezeket. Emlékszem, mennyire meghökkentem mindig, hogy a mi milyen gyorsan és ellentmondást nem tűrően bevezettük a cigitilalmakat annak idején, most is azt gondolom, hogy egy kijárási tilalom is fegyelmezettebben működne nálunk, mint egy átlagos európai országban. De mivel nincs, a városban a változás sem annyira észrevehető. Ági, az Egy nap a városban túravezetője például úgy védekezik, hogy egyedül marad otthon, és egyedül is megy mindenhová (jellemzően boltba). Nem közelít senkihez két méternél közelebb, vagyis kiválasztja a szélesebb utcákat és kevesebb embert, meg általában biciklivel jár. A Margit hídon hazafelé bekanyarodott a szigetre is, és ott látta a fenti jeleneteket. Ami egyébként tökéletesen alkalmas a vírus mindennél gyorsabb terjedésére: az egyik csoportban ha csak egy ember fertőz, az egész csoport megfertőződik, és amikor elindul mindenki haza, a többi földön ülő csoport mellett elhaladva tuti lesz egy-két újabb fertőzés, ami megint csak egy-két teljes csoportot betegít meg. Egy ember képes pár óra alatt 30-40 ember megfertőzésére. Szóval nem, nem csak a nyugdíjasok flangálnak és trécselnek az utcán. Persze, túl lehet élni, de én nem lennék senki helyében egy-két hét múlva, amikor elkezdi gyanítani, hogy tüdőgyulladása van. Egy korombeli ismerősöm végigment most ezen: hazaküldés, félrediagnosztizálás, kórházból elküldés másik kórházba, későn befektetés, súlyosbodás, azóta bent fekvés. Koronavírusra mondjuk nem tesztelték, neki állítólag máshonnan lett tüdőgyulladása. Én ezen nem akarok végigmenni, és amikor majd ott lesznek, hát ők sem. A legjobb, ha otthon maradunk. Ha ki kell mennünk valamiért, akkor itt tesszük ki magunkat veszélynek: A lépcsőházban, a korlátokat sok ember megfogta, mi ne tegyük. Lehetőleg úgy menjünk ki az ajtón, hogy ne találkozzunk szembe senkivel a szűk folyosókon. Ha családi házban lakunk, az előny, mert most úgy ülhetünk be az autóba, hgoy tuti nem érintkezünk senkivel még csak időeltolással sem. Sokan mennek autóval most mindenhová, valójában tényleg jobb a tömegközlekedésnél és a gyalog sétánál. A bicikli is lehet jó, mert távol vagyunk az emberektől, de itt is nagyobb a kockázat az autóhoz képest. Kisebb autós kirándulásokat például tehetünk, egy kör ki a városból, ha nem is szállunk ki, az a legjobb. Megállunk valami festői helyen, elővesszük a szendvicseket, és megesszük, napfénytető előnyben. Rengeteg olyan sétahely van a városban, ahol nincsenek emberek, és könnyű két méteren kívül maradni mindenkitől, vagy akár nem is találkozni senkivel. Ezt szintén leellenőrizhetjük autóban ülve, és ha nem megfelelő a helyzet, egyszerűen álljunk tovább. Ha megfertőz valaki, és te tovább fertőzöl, azzal 3-4 héttel hosszabbodik a járvány vége, ami így akár egy évig vagy még tovább is elhúzódhat. Könnyű belátni, hogy ezzel szemben ha mostantól senki nem fertőz meg senkit, akkor meg 3-4 hét alatt vége az egésznek. Ahogy azonban most csináljuk, az az első forgatókönyvhöz van közelebb, ami elhúzódó otthonülést, ezáltal klausztrofób őrületet és olyan gazdasági visszaesést hoz, hogy abból jó darabig nem lábal ki senki. Persze, marha jó tavasszal a barátokkal dumálni a fűben ülve. És eddig a világ legsúlytalanabb dolga volt. De most a legsúlyosabb tettek egyike lett, rögtön az egymás arcába köhögés után. Értékeljük át ezt a dolgot. Úgyhogy én azt csinálom, hogy otthon tervezek. A budapesti túra helyett megtervezem a jövőbeli budapesti túráimat. Előveszem a Budapest témájú könyveimet (van jó pár, itt írtam néhányról), és elkezdem végre bújni azokat is, amiket félretettem az esős napokra. Ha érdekességre találok, felírom, hol történt, és bejelölöm a térképen, vagy a Google Mapsen ráteszek egy jelölést. Odaírom, melyik könyv hányadik oldalán van a ráutaló rész. Tegyetek így ti is, antikváriumokból simán lehet online rendelni. Így, amikor már lehet, és elmúlik a járvány, mindennél jobb túrákat tehettek, akár a barátokkal, és ti lesztek az idegenvezetők. A saját városotokban, az ezerszer bejárt helyeken, de most mégis friss szemmel: eszetekbe jut a karantén idején elolvasott érdekes sztorik halmaza. Várhatóan én is és Ági is ír majd a blogra könyvajánlókat, hogy ezt a tervező munkát megtehessük, és képzeletben úgy sétálhassunk a városban, ahogy csak szeretnénk.
Egy nap a városban Mi lesz most az Egy nap a városban bloggal?
Úgy tűnik, hogy a járványra való tekintettel az Egy nap a városban blog egy darabig nem tud olyan klasszikus posztokat szolgáltatni, amit megszoktatok tőle. Tudniillik hogyan élvezzük a várost, a városi nyüzsgést és a jó helyeket. Mert most inkább mindenki maradjon otthon, és legyünk rajta túl minél gyorsabban és fájdalommentesebben. Ez nem jelenti azt, hogy a blog teljesen bezár, de az biztos, hogy alapanyag híján ritkábban és más jellegű anyagokkal - például történelmivel vagy publicisztikával - jelentkezem. Én az új helyzetre való tekintettel másfajta tartalmakat fogok írni a következő időben, de nem a blogra, mert ezek az írások már nem férnek bele az Egy nap a városban blog Csaba és általam kialakított, 2010-es fókuszába. Az “Ádám ma otthon marad” című blogon jelentetem meg a mostani helyzetre reflektáló, meg mindenféle egyéb gondolataimat, tapasztalataimat. Mivel az egy személyes blog, ezért valamennyi érdeklődési köröm helyet kap majd rajta, elég veszélyes kilengéseket produkálva időnként. Első írásom az oldalon: Újraindítjuk a világot, és ez minden jónak a forrása lehet. Első posztként leírtam, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni a mostani helyzetből. Majdnem az Egy nap a városban blogra töltöttem fel, de aztán átolvasva láttam, hogy ez már más. Már más iránya van benne a gondolatoknak, a város teljesen eltűnt, és előbukkant az, amiről eddig keveset írtam: hogy én hol és hogyan élek. És itt is fogok tartózkodni mostantól az idő nagy részében. Természetesen, hogy nehéz lesz a városra koncentrálnom innen. Még csak az ablakból sem azt látom. Úgyhogy akinek van kedve, kövesse a Facebook oldalon az írásaimat, vagy nézegesse a blogot rendszeresen. Ezen a Facebook oldalon minden írásom megjelenik majd, legyen az Egy nap a városban, Ádám Ma Otthon Marad vagy más helyekre írt anyagom, a készülő regényemmel kapcsolatban is várhatóak infók. Sőt, azzal kapcsolatban majd segítséget is kérek időnként. Mindig benne volt a levegőben, hogy egy fokkal személyesebb helyre is írok, így most a sors adta, hogy gyorsan megtörténjen. Szóval azért kövessétek az Egy nap a városbant, mert lesznek anyagok, és egyébként kövessétek az egyéb írásaimat is, az ÁMOM-on (Ádám Ma Otthon Maradon). Vigyázzatok magatokra, egymásra, és segítsetek egymásnak. Most jött el a segítségnyújtás és -elfogadás időszaka, nem csak a betegek körében. És dolgozzunk azon, hogy ha ennek vége, ne a régi világ álljon fel újra, méretes szedáltságban, hanem valami jobb, a maga teljességében. Ámen.
Városlátogatások A napfényes Olaszország
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!