2024. április 29. hétfő, Péter napja
Élvezze Nógrádot!
Révay András
2023.07.09 10:39
Gondolták volna, hogy Nógrádból kettő van? Igaz, vannak - nem is kevesen - akik ezt a szót Novohrad-nak ejtik és számukra nem a Salgótarján székhelyű területet jelenti. De pontosan megértik, ha valaki mégis Nógrádról érdeklődik náluk. Kitalálták? Ez a Nógrád Szlovákiában van, Magyarországtól Északra és az utóbbi években egyre több turista keresi fel.

Hogy az érdeklődés indokolt, arról meggyőződhettek mindazok, akik jelen voltak a Szlovák Turisztikai Képviselet bemutatóján, a budapesti Szlovák intézetben, ahol Nógrád-Novohrad érdekességeiről volt szó. A vidék látnivalóira érdemes időt szánni, mert ez egy olyan hely, ahol minden van: hegyek, kastélyok, várak, hideg víz, meleg víz, finom ételek és borok – mondta el a bemutatón a Soňa Jelínková, a képviselet vezetője. Ráadásul mindezt itt találjuk, a szomszédságunkban. Valamennyi felkeresni érdemes hely könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal. Ideális tehát az egynapos kirándulástól kezdve, mondjuk egy hosszú hétvége eltöltésére, de akár még egy tartalmas nyaralás helyszínéül is. Nyelvi nehézségeink sem lesznek, hiszen magyarlakta területről van szó!

Ez utóbbira jobb bizonyíték nem is kellett annál, mint hogy Tomás Krahulec, Nógrád és Polyána Hegyalja Turisztikai Szervezet igazgatója is magyarul tartotta meg ismertetőjét. Csak egy javaslata volt: „Élvezze Nógrádot!” Az elmúlt években – 2020 és 2023 között - ezen a területen 22 olyan programot fejeztek be sikeresen, melyek mindegyike közösen szolgálja a helybeliek és a látogatók érdekét. A természetvédők-kedvelők bizonyára érdekesnek fogják találni Rimakokován a Pillangóházat, ahol számos pillangófaj kikelését, felnevelését segítik. Losoncon és Ratkán viszont hasonló céllal Méh-ház épült. Rimakokován nem csak a pillangókkal törődnek. Egy család saját elhatározásából és a maga erejéből mentette meg a régi iskola romos, történelmi épületét.

Itt található a világon első, határon átnyúló UNESCO együttműködés, a Nógrád Geopark, 1619 négyzetkilométeren terül el, 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést fog össze. Helyszínek, ahol nemcsak sokmillió éves fosszíliák, hanem az őskori csontok is láthatók, bizonyítva, hogy ezen a helyen egykor tenger volt. A Geopark része a Losonc melletti Rapp is, ahol a Novolandia termálfürdőt érdemes meglátogatni. Többé nem kell tengervízért messzire utazni. A medencéket 1501 méter mélységből feltörő, 38,1° C hőmérsékletű, őskori, sós tengervíz tölti meg, amely rendkívül jótékony hatással bír izomrendszeri, keringési és bélrendszeri, légúti megbetegedések kezelésére. Nyáron – teljesebbé téve az élményt - a homokos strandot pálmafák díszítik.

Ha pedig már Losoncot említettük, Dél-Szlovákia egyik legnagyobb városa, régi stratégiai kereskedelmi utak kereszteződésében jött létre, számos felkeresni érdemes, történelmi emléket őriz. Itt született és itt is nyugszik Ráday Pál, kuruc diplomata, író, II. Rákóczi Ferenc személyi titkára, erdélyi alkancellár. Lehár Ferenc ifjú katonakarmesterként a losonci 25-ös gyalogezrednél működött. A város már csak ezért is érdekes, mert nevének eredete ismeretlen. A feltételezett magyar „lósánc” valódiságát semmilyen kutatás nem támasztja alá, szlovák eredetről sem beszélhetünk, ugyanis írásban először csak a 18. században fordul elő. A városszerkezet viszonylag későn, az 1900-as évek elején alakult ki, napjainkra már szépen karbantartott képet mutat. Jó kiindulópont a könyék felkereséséhez.

Ott van mindjárt Divény vára. A mai Divény Várhegy területén már a 9. században erődített avar-szláv település állt, mely a 11. századig állt fenn. Divény várát a Losonciak ősei építették a 13. század végén, 1329-ben említik először. 1559-ben megerősítették, de 1575-ben mégis elfoglalta a török. 1593-ban Fülek visszafoglalása után a Balassáké lett. 1605-ben Bocskai foglalta el. 1666-ban a Wesselényi Ferenc nádor serege bevette és urát, Balassa Imrét börtönbe zárta. Egy év múlva kiengedték, a várat nem kapta vissza, de megengedték, hogy a hegy alatt új várkastélyt építsen. Ma múzeum, szabadtéri színpad és bankett terem is működik benne. A múzeumban eredeti eszközökkel berendezett kínzókamrát találunk, a bankett teremben pedig rendezvényeket tartanak.

Egy másik vár, Fülek, Losonctól mindössze 18 kilométerre fekszik. A várkomplexum területét évente mintegy húszezer turista keresi fel, számos új látványosságot kínál. A vár helyreállítása során nagyon sok régi kerámia került elő. Innen jött az ötlet, hogy újdonság gyanánt építsenek egy két méter hosszú őskori kupolás kemencét, melyet az érdeklődő látogatók is kipróbálhatnak. A hagyományos eljárással készült tűzhely megépítésével segítik élményszerűen megismerni azon őskori emberek életét, akik a füleki várhegyet is lakták. Vagyis 3-5 ezer évvel visszamenőleg kibővítették azt a történetet, amit a füleki várról el lehet mesélni. A kemencét a régészeti feltárások alapján kerámiák, agyagedények és egyéb tárgyak kiégetésére is használják.

Ha a 71-es helyett a 75-ös úton indulunk el Losoncról, fél órán belül Nagykürtösön vagyunk. De jobb az utat busszal megtenni, mert ide a borokért érdemes ellátogatni. A tíz alapító tag által létrehozott Nagykürtösi Borút képviseletében ezúttal a Domin & Kušický pincészet hozta el borait a budapesti bemutatóra. Ők úgy tartják, hogy a 14. századból származó „szőlős” térség említése éppen az ő 20 hektárnyi területüket jelzi. A családi NATURAL VÍNO Domin & Kušický pincészetben bio szőlő-termesztés folyik, minden palackjuk címkéjén megtalálható a D. S. C. rövidítés, ami – latinból fordítva – azt jelenti: „A legmagasabb minőségű, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor.” A terület éghajlati szempontból Burgundiára hasonlít, ezt a szőlőfajták telepítésénél figyelembe vették, borkínálatuk igen bőséges. Tomás Krahulec úr tanácsát tehát bátran megfogadhatjuk!

Kapcsolódó témák