2019. június 19. szerda, Gyárfás napja
Érdemes itt maradni!
Révay András
2016.07.09 22:45
Iskolai tanulmányai során Győrről bizonyára mindenki megjegyez néhány tényt. Hogy a folyók városa, hogy barokk város. Azt valószínűleg kevesebben tudják; Budapest és Sopron után az ország harmadik, műemlékekben leggazdagabb városa. Ez talán már elegendő hozzá, hogy felkeltse érdeklődésünket.

 Az is tény, hogy igen sok turista keresi fel – átutazóban. Szép számmal jönnek külföldiek is, mivel pont a félúton fekszik Bécs és Budapest között. Ezt az előnyét már a rómaiak is felismerték, nekik is jól jött egy hely, ahol Vindobona és Aquincum között megpihenhettek. Ám a mai kor utazói a látványosságok megtekintése, mintegy fél nap után odébb állnak. Pedig van látnivaló, elég, érdemes egy-két napot itt eltölteni! Ennek megkönnyítésére 2007-től új városképet kezdtek felépíteni és 2012-ben megnyílt az új Látogatóközpont is, ahol bőséges tájékoztatást, és programjának megtervezéséhez segítséget kaphat az érdeklődő. Még csomagmegőrző is van benne. Persze van, amihez nem kell segítség, hiszen egy romantikus sétára kevés alkalmasabb hely van a Rába, a Rábca, a Marcal és a Mosoni-Duna partjainál. Ezek négyen itt találkoznak, ezért is lehet Győr a „folyók városa”. Külön érdekesség, hogy a Rába partján áll az ország legöregebb csónakháza.

A városban a történelmi korokat idéző paloták egész sora található, de szép számmal maradtak meg házak abból a korból is, amikor megindult a lassú polgárosodás. Abban a korban az asszonyok otthon voltak, vezették a háztartást. Egyedül nem mentek az utcára, de a kiugró erkélyekről mindent láthattak, ami a környéken történt. Az egyik utcában a régi cégérek egész sora lóg a falakon. Némelyik eredeti, némelyik csak idézi a letűnt időket. A Széchenyi tér mediterrán hangulatú teraszain üldögélve felfedezhetjük a bencés épületegyüttest, ami hazánk egyetlen működő múzeumpatikáját is magában rejti. A közelben áll az Apátúr-ház. A pompás barokk palotát 1741-42-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát építtette, ma a Xántus János Helytörténeti Múzeum működik benne.

 Ha pedig már említettük Xántust, az egykori világutazót – May Károly róla mintázta Old Shatterhand híres alakját – bizony szót kell ejtenünk más, nevezetes győri személyiségekről is. Itt élt és tanított Jedlik Ányos bencés szerzetes, a dinamó és a szódavíz gyártásának feltalálója csakúgy, mint barátja és szerzetestársa Czuczor Gergely, költő, nyelvtudós, akadémikus. No és Baross Gábor, a legendás „vasminiszter”, akinek a vasútfejlesztés okán köszönhet sokat az ország. De járt, sőt pár napig lakott is Győrben Napóleon. A ház, ahol megszállt, most a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum képtára. Napjainkhoz közeledve nem feledkezhetünk meg a győri kórház egykori igazgatójáról, dr. Petz Aladárról, akinek a nevét az általa tökéletesített gyomorvarrógép (durchpetzen) is őrzi. Győri volt Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író is. Boldog Apor Vilmos, a vértanú győri püspök tragikus története pedig szinte már közismert.

Győr püspökváros is. Az első püspökséget Szent István alapította, valószínűleg 1001-ben. A város legrégebbi és legismertebb épülete a Káptalandombon álló – többször elpusztított és átépített - Bazilika. Benne őrzik Szent László király hermáját, ami a korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb vallási ereklyéje. Vele szemben, a jobb oldalhajóban áll Apor Vilmos püspök vörös márvány sírhelye. A templom északi mellékhajójában egy kalandos úton 1655-ben, Írországból Magyarországra hozott Könnyező Szűz Mária képet találunk. A kép a legenda szerint 1697. március 17-én, az írek nemzeti ünnepén, Szent Patrik napján vérrel verejtékezett. A Bazilikában látható az a szék is, melyen Mária Teréziát Pozsonyban megkoronázták. A Káptalandomb másik meghatározó épületegyüttese, a Püspöki Palota más néven Püspökvár, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílik.

 A város gazdag történelme mellett jelene is színes. Számos kulturális rendezvényt tartanak, a programok sora kitölti az egész évet. Az Esterházy palotában a XIX. század végi – XX. század eleji magyar festők kiemelkedő alkotásaiból látható kiállítás. De tartanak itt Táncfesztivált és Gyermek Táncfesztivált, városfelfedező játékot és a nappali vagy az esti sétahajózás is nagyszerű élményt kínál. Győrnek fontosak a gyerekek, figyelnek arra, hogy minél több mosolygós pillanattal ajándékozzák meg a gyerkőcöket. Ezért is találták ki a Győrkőcfesztivál elnevezésű rendezvényt, melyre az idén már kilencedik alkalommal került sor. A tíz helyszínen, ezer programon zajló rendezvényre a belépő mindössze egy mosolygós fotó volt. Ennek ellenében a gyerekek ingyen használhatták a város éttermeit, panzióit, még a közlekedés is ingyenes volt számukra! A fesztivál kísérő rendezvénye volt a Győrkőc Olimpia, melyre Győr testvérvárosaiból és Magyarország számos pontjáról érkeztek versenyzők.

Az, hogy a sport nagy szerepet kapott a város életében, könnyen megérthető. Valószínűleg nincs még egy másik olyan város a világon, amelyiknek olimpiai bajnok a polgármestere. Így már az sem meglepő, hogy 2017. július 23-tól itt rendezik meg az Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivált (EYOF). A rendezvényt 1990-ben hívta életre Jacques Rogge annak érdekében, hogy a lehetőséget kínáljon az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére. Minden páratlan évben tartják, a 15-17 éves korosztály kiválóságai részére. A városban addigra elkészül egy nagyszabású sportközpont és – két helyszínen – az olimpiai falu is. Az olimpiai lángot futva viszik majd körbe Magyarország idegenforgalmi szempontból fontos helyszínein.

 Nem volna teljes a meglátogatásra érdemes helyekről szóló beszámoló, ha nem ejtenénk szót ételről, italról. Pannonhalma közelsége már önmagában elegendő garancia arra, hogy kiváló borokban nem lehet hiány, de a közelebbi, a környéken dolgozó termelőknek sem kell szégyenkezniük. Aki csak a kávéja mellé szeretne egy finom süteményt, válassza a Torta és Karamell szalont – nem fog csalódni! A legkülönbözőbb éttermekből is könnyen találhat magának bárki az igényeinek megfelelőt. Ötletes nevével hívja fel magára a figyelmet a „La Mareda”, melyről könnyen gondolhatnánk, hogy kínálatában a spanyol vagy az olasz stílus az uralkodó, de téved, aki ezt a következtetést vonja le. Az elnevezést a tulajdonos (Laci), a felsége (Margó), a lánya (Réka) és a fia (Dávid) nevéből rakta össze. Aki viszont már megállt előtte – esetleg be is nézett – szinte biztosan itt ragad. Nyáron a kellemes teraszon, télen az elegáns és kényelmes belső termek valamelyikében. Az ételekről pedig csak három szó: igazán érdemes megkóstolni!

www.gyor.hu

Kapcsolódó témák

Nincs ebben semmi túlzás, Mátyás király felséges lábai is tapodták a tatai vár köveit – jelenlétét ma már emléktábla hirdeti - bár akkor ő még nem sejthette, hogy a vár egyszer majd a török hódítók birtokába kerül. Ám annak valószínűleg ő is örült volna, ha tudja, hogy késői utódai milyen bravúros csellel foglalták vissza a hadászati szempontból roppant jelentőséggel bíró várat.

Magyarországot igen jól ismerő embereket is bizonyára próbára tenne a kérdés: melyik városunk kapta a nevét egy fáról? Feltehetők róla még egyéb, fogas kérdések is: a hódoltság idején miért nem pusztította el a török, legnagyobb költőink közül melyik lakott itt, tanított itt majdnem egy évtizeden keresztül?

Szokás szerint ismét két díszvendége volt az idei UTAZÁS Kiállításnak. Idehaza Bács-Kiskun megye mutatkozhatott be, külföldről pedig Algéria kapta a felkérést- Ennél persze jóval több úti cél között válogathattak a kiállítás látogatói és a megjelent utazási irodák sem csupán egy országba kínáltak utakat. Eltérően a korábbiaktól, most először a hazai kínálatról számolunk be olvasóinknak, a külföldi utazási lehetőségek a második részben következnek majd.

Ezoterikus és természetgyógyászati előadások, művészeti programokm ingyenes állapotfelmérés, tanácsadás, biobüfé, kiállítások és vásár.

Vendégeket hívott első születésnapjának megünneplésére Elizabeth. Ám az érkezőket nem habos kakaó és csokoládétorta várta, bohóc sem bújt elő a sarokból. Jóféle pálinkával köszöntötték őket, és kisvártatva frissen főtt, ízletes halászlét tálaltak eléjük, finom borok sorakoztak az asztalon. Ennyiből máris sejthető, nem kisgyerek volt az ünnepelt!

Blog ajánló
Városlátogatások San Gimignano, a középkori Manhattan
San GimignanoSan Gimignano mint szinte minden toszkán település, egy dombtetőre épült. Történelme az ókorig nyúlik vissza, a városka eredetileg egy etruszk település volt és San Geminianus püspökről kapta a jelenlegi nevét, aki a legenda szerint megvédte a helyieket a hunok támadásától. Imáinak hatására olyan sűrű köd szállt a környékre, hogy Attila a félelmetes, „Isten ostora” jelzővel illetett hun vezér is eltévedt seregével együtt. Némileg árnyalja a romantikus történetet, hogy Szent Geminianus 397-ben halt meg, Attila pedig 405-ben született, de ki törődik ilyen apró részletekkel az évszázadok távlatából.A körös-körül olíva és szőlőültetvényekkel, magasba törő cédrusokkal övezett, etruszk falakkal körülvett, felhőkarcolókkal tarkított várost középkori Manhattan" néven is említik.A Rómába vezető zarándokút, a Via Francigena a városon haladt keresztül, ennek köszönhetően a település virágzó közlekedési és gazdasági központtá nőtte ki magát.A városka virágkorát, a XIII-XIV században élte, amikor a gazdag családok egymással versengve építkeztek, mintegy fitogtatva a hatalmukat. Mivel a város, fallal volt körülvéve, szélességben nem lehetett terjeszkedni, maradt a magasság. Magasabbnál magasabb tornyokat építve, az 1300-as években már 72 torony emelkedett az ég felé, volt, amelyik a 70 métert is elérte. Ezek a tornyok az egymással harcban álló családok védelmére is szolgáltak, mivel a bejárataik olyan magasan vannak, hogy csak létrán lehetett felmenni. A rivalizálást megelégelve a városvezetés elrendelte, hogy egy torony sem lehet magasabb, mint a városháza tornyánál (Palazzo Communale).Az 1338-ban az Európán végig söprő pestisjárvány San Gimignanot sem kímélte, a város szinte teljesen elnéptelenedett, a 72 toronyból csupán 13 maradt meg, de a város arculata ma is szinte olyan, mint a középkorban. Az építészet emlékei tökéletes állapotban maradtak fenn, úgy érzi az ember, mintha egy filmforgatás kellős közepébe csöppent volna. Nem véletlen, hogy a városka több mint 30 történelmi film forgatásának adott otthont, köztük a hét Oscar-díjat nyert Szerelmes Shakespeare, vagy a Zeffirelli által rendezett Tea Mussolinivel.Történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Ide tartozik a többi között a Piazza del Duomo.A „Tornyok városa” híres fehér boráról. A Vernaccia di San Gimignano-t a vidék domboldalain termő ősi Vernaccia szőlőből készítenek. Ha autentikus környezetben szeretnénk megkóstolni ezt a nemes italt, látogassunk el a Strozzi hercegi birtokra, ahol a finom borok mellé, nagyszerű toszkán vacsorát is kapunk.San Gimignano minden évszakban számos programmal várja a látogatókat, a toszkán finomságokat kínáló apró üzletek, a művészeti galériák és az évről évre megrendezett történelmi játékok, fesztiválok maradandó élményt kínálnak.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=G0AenGQSRIY                                                                                                                                 By vinpet
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!