2018. július 20. péntek, Illés napja
Fejlődés, növekedés, újdonságok
Révay András
2018.02.09 21:25
Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

 Mivel a harmadik alkalomról van szó, bátran mondhatjuk, az idén már hagyomány, hogy minden páros évben a HUNGEXPO rendezi meg a közép-kelet-európai régió legjelentősebb nemzetközi szakkiállítását, ebben a közönséget is igencsak érdeklő témakörben. Az, hogy a szakembereken kívül a látogatókat is vonzza egy ilyen esemény, csöppet sem meglepő. A rendezvényt olyan programok színesítik, mint a híres szakácsverseny a Bocuse d’Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakácsverseny, a V4 Menü bemutatása vagy a Sirha Budapest Desszert Verseny. A szervezés jobb volt a korábbinál, tágasabb térben, két pavilonban kaptak helyet a kiállítók és a bemutatók, versenyek. Pont ez utóbbi, a két pavilon miatt lett volna jó, ha gondoltak volna arra, hogy az egymással átellenben lévő két épület közötti három bejáratnál, legalább az egyikhez nemcsak fedett, de oldalról is zárt folyosót hozzanak létre. A februári hidegben bizony nem volt túl kellemes kabát nélkül átjárni a kettő között. Az pedig már a figyelmesség csúcsa lett volna, ha az épületeken belül – valahol oldalt, a bőségesen kínálkozó szabad helyekre – tesznek néhány asztalkát, székeket, ahol a sétálásban megfáradt nézelődők kicsit szusszanhatnak, nyugodtan elnyalogathatják a kóstolásra kapott fagylaltokat.

Látnivalóban ugyanis bővelkedett a kiállítás, jó ötletekben sem volt hiány. Az egyik ilyen a Valdo Cafe kisautója, amelyen automaták készítik, kínálják a hideg és meleg italokat. A több mint két évtizedes gyártói és forgalmazói tapasztalat birtokában érthető, ha valóban ideális megoldásokat tudnak javasolni, egészen különböző helyzetekre. Jelszavuk is találó: ”Egy csésze motiváció.” Az autó utcai vagy más szabadtéri rendezvények közönségének kiszolgálását könnyíti meg, de az automaták bárhol máshol is felszerelhetők. Svájci darálóval ellátott kávégépeik egyedi pörkölésű olasz kávéval dolgoznak, de vannak instant kávét használó automatáik is. Más gépek hideg italokat, energiaszegény frissítőket, sportitalokat, ízesített turmixokat készítenek. Bármelyik gépük felszerelhető pénzérme elfogadóval, víztartállyal, pohártartó- és érzékelő szenzorral is.

A látogatók egyik kedvenc területe volt az a néhány hosszú asztal, ahol a Sirha Budapest Desszert Verseny mesterműveit vehették szemügyre. A Taj Mahal ehető másolata mellett még az épület történetét is elolvashatták – cukortáblán. A cukrászatról elmondható, hogy a mesterek a világban egymástól tanulnak. Pár évvel ezelőtt még azt láthattuk, hogy sok japán tanuló érkezik Franciaországba, ma pedig ez éppen fordítva történik. A csokoládéról szólt az érdeklődőknek Veszely Attila a Csokoládé Akadémia vezetője. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a csokoládéfogyasztás világszerte növekszik. A piacon a nagyon jó minőségű alapanyagtól az átlag alattiakig minden megtalálható. Ezért a cukrászoknak azt tanácsolja, a vásárláskor gondoljanak arra: mi lesz az abból készült sütemény „szeletára”? Figyelembe kell venni, hogy Kína és India még nem igazán lépett be a fogyasztók táborába. A csokoládé már így is luxuscikk, de ha ők is komoly fogyasztókká válnak, az felhajtja majd az árakat!

 „A Magyarok Asztala” elnevezésű kiállítótér roskadozott a finom falatoktól. A tálak között viszont szerényen, néhány mézzel töltött üveg is meghúzódott – bennük a Mézguru Méhészet különleges mézei rejtőztek. Vándorméhészek, kaptáraikkal követik a virágnyílást. Akiknek gyomorpanaszaik vannak, azoknak a repcemézet ajánlják. Ritkaság a Solidago (Aranyvessző) méze, igen karakteres, akárcsak a Facélia (Mézontófű) által nyújtott méz. Fontos, hogy fogyasztáskor a méz ne kerüljön forró folyadékba, mert akkor a hasznos hatóanyagok jó része elvész! Ha valamilyen betegségre fogyasztunk mézet, azt inkább reggeli előtt fél órával tegyük. Éhgyomorra egy kávéskanálnyi a megfelelő mennyiség. Sötétbarna színű a szelídgesztenye méze, mely vérszegénység, kimerültség ellen javasolható és a trombózisok kialakulását is akadályozza.

 Látványos, bőséges árukínálattal mutatkozott be Indonézia. Kilenc cég önállóan is eljött, hogy kínálja termékeit. A PT Mayora kávés italokat, kekszeket rágcsálnivalókat hozott, nem egészen a megszokott európai ízekben. Ezekről a vendégek egybehangzóan mondták, nagyon finomak és volna helyük a magyar piacon. A Shinta Rama különlegessége a biorizs. Termelésekor a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, semmivel nem permetezik. Ennek következtében ízük is más, sokkal finomabb. A megszokott módon köret, de desszert is készülhet belőle. Konzerv halakat, tenger gyümölcseit hozott a Pacific Harvest. Képviselőik a Budapestre érkezés napján elmentek néhány nagy élelmiszer áruházba és megnézték, mi kapható minálunk. Azt látták, hogy a délkelet-ázsiai országokból származó halak közül nem mind érkezik legális forrásból és sok bennük az adalékanyag. Az ő tonhal konzerveikről mindez nem mondható, ízük természetesebb, frissebb!

 A szakkiállítás keretein belül a közönség megismerhette a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország különleges gasztrokultúráját. Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt”, mely a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket vonultatott fel. Az Egyezmény 27 éves történetében ez most valósult meg először! Az ételsor a következő volt: Szlovákia hideg étele: Szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Magyarország levese: Gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele: Omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel. Lengyelország főétele: Kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Magyarország desszertje: Somlói galuska - egy kicsit másképp.

Jelen volt a kiállításon a Budagyöngye bevásárlóközpontban mintegy másfél éve működő, de olasz tulajdonban lévő Gastro Bistro. A tulajdonos, Pasquale Autiero személyesen is közreműködött a kiállítási „tárgyak” elkészítésében. A cég története szarvasgombás termékekkel kezdődött, de most már kaphatók náluk a híres olasz húskészítmények és természetesen pizza is. Hétéves előkészítő munka eredményeként elősütött pizzalap is színesíti a kínálatukat. Különlegessége, hogy élesztő nélkül, kovásszal, hatvanórás kelesztéssel készül, könnyű, ropogós, nem terheli meg a gyomrot. Elhozták a kiállításra a dél-olasz Emmedue cég díjnyertes felvágottait, mint például az érlelt, édesköményes szárazkolbász, vagy a Sopressata, ami viszont borsos száraz szalámi. Az olaszok nem füstölnek, levegőn érlelnek így a készítményeik íze egészen különleges. Kapható a budai üzletben pancetta – tehát a hasaalja szalonna és az igazán finom, felgöngyölve sütött malachús, a porchetta is.

 Aki pedig mindezen finomságoktól megszomjazott, megismerkedhetett egy sörcsapolási rendszer, a Beerjet működésével, no meg a sörével. A nagyobbik gép hat korsó sört hét másodperc alatt csapol. Ez világrekord a kézi csapolásnál négyszer gyorsabb. Ráadásul messze magasabb higiéniai szinten működik, mint a kézi sörcsapok. Még a szép, tulipánalakú poharak megtöltésére is képes. Beállítható a sör típusának megfelelő habmennyiség, ráadásul nincs melléfolyás, csapolási veszteség és ez az éttermek szempontjából fontos. A vásárló pedig azért örül, mert pontosan megkapja a kifizetett mennyiséget, 5, 4 vagy 3 decit és egy stadionban vagy fesztiválon lényegesen gyorsabb kiszolgálásban lesz része. A hatos gép csak egyféle, míg a két csappal működő, egyedi módon tervezett berendezés két különféle sör kiadására képes. 

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

A régi sláger dallamára, akár azt is énekelhetnénk: nehéz a szójátéknak ellenállni… kivált, ha ennyire kézenfekvően kínálja magát. Bár kitapasztalni a tapas-t, egy alkalom biztosan kevés, azért Spanyolország Nagykövetsége és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal által, a Tapas Világnapja alkalmából a budapesti El Asador de Pata Negra étteremben szervezett bemutatón mégis bőséggel nyílott rá lehetőség.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Krakkóval
Ismerkedés Krakkóval A város legendája:A mondabeli sárkány Krakkó egyik jelképe és különleges turistalátványosság. A félelmetes sárkány szobra egy hatalmas sziklatömbön áll és 5 percenként tűz tör elő a torkából. De hogy kerül ide a sárkány? A választ a történelmi legendák adják meg.A legenda szerint, Krakus herceg uralkodása idején egy sárkány telepedett meg a Wawel-domb barlangjaiban. Egyik változat szerint a sárkány évente háromszáz ifjú szüzet követelt a várostól a béke fejében. Ezt már a régi időkben is nehéz volt teljesíteni, ezért a város megtagadta a teljesítést, ezért a sárkány elkezdte pusztítani a várost. A másik történet szerint a sárkány éjszakánként a falvakat járta és mérhetetlen étvágyában mindent felfalt a környéken. Az sem segített, hogy Krakus herceg rendeletére, minden lakos élelmet vitt a barlang bejárata elé, a mohó egyfejűnek ez sem volt elég.A megoldás végül egy furfangos cipészmester agyából pattant ki, aki egy birkabőrt kitömött szurokkal, salétrommal és kénnel majd meglocsolta szűzlány vizelettel és a barlang elé tette csalinak. A sárkány befalta az ínycsiklandó ételt, amitől szörnyen szomjas lett. Rohant inni a Visztulához, de addig vedelte a vizet, míg szétrobbant hatalmas bendője. Krakus a lányát a cipészhez adta, aki éveken keresztül varrta a cipőket a sárkány bőréből.Krakus herceg a sárkány barlangja fölötti Wawel dombján várat épített, a környéken kialakuló települést róla nevezték el Krakkónak. Egy kis történelem:Lengyelország egykori fővárosa, Krakkó első írásos említése 965-ből származik, az itt élő lengyel törzseket a Piastok fogták össze. A legenda szerint egy Piast nevű földműves leszármazottja volt Mieszko, aki Szent Istvánhoz hasonlóan, pápai áldással Krakkóban 1000-ben püspökséget alapított. A hatalom megszilárdítása után kezdték meg a Wawel-dombon a Királyi palota építését. A város virágkora Nagy Kázmér és a Jagelló-ház uralkodásának idejére tehető. Ez idő után Krakkó elvesztette központi szerepét, de 1734-ig koronázó város maradt.  „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát” - „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki.” Itt Krakkóban született ez a közmondás, amely utal a két nép történelmi barátságára. A magyar kapcsolatok: IV. Béla királyunk leánya, Kinga V. (Szemérmes) Boleszlávhoz ment feleségül, I. Ulászló magyar segítséggel jutott a lengyel trónra, leányát, Erzsébetet pedig Károly Róbert vette el. Nagy Kázmér halála után Nagy Lajos került a lengyel trónra, leánya, Hedvig (Jadwiga) viszont II. (Jagelló) Ulászlóhoz ment feleségül, aki Hunyadi János oldalán esett el a várnai csatában. 1576-ban Báthori István erdélyi fejedelem feleségül vette Jagelló Annát, és lengyel királlyá koronázták.Séta a városban:Sétánk során sok szépséget és történelmi érdekességet láthatunk. Az óváros a világörökség része.A Királyi vár: A Visztula bal partján, a várdombhoz vezető hosszú feljárón számos, felirattal ellátott kőtáblát láthatunk, melyek a palota felújításához hozzájárulóknak állít emléket.A várba a különféle címerekkel díszített Címeres-kapun át a Nyugati-bástyánál megyünk be, szemben láthatjuk a lengyel szabadságharc legendás vezérének, Tadeusz Kosciuszkonak lovas szobrát. A következő átjáró a svéd származású királyi család nevét viselő Waza-kapu, melyen belépve balra látható a Waweli székesegyház hatalmas épülete. A Waweli székesegyház:A székesegyház építését 1320-ban, I. Ulászló uralkodása alatt kezdték meg, és a trónon őt követő Nagy Kázmér idején fejezték be. A háromhajós templomot körülvevő kápolnák közül a jobb oldalon van a Zsigmond-kápolna, melyet, aranyozott reneszánsz kupolájáról lehet felismerni. A Waweli székesegyházban összesen 18 kápolna, ezekben több síremlék, valamint hét szarkofág található. Az oltár alatti fülkében őrzik Szent Hedvig relikviáit. A főoltár mögött található a Báthory-kápolna. Már a várba vezető feljáróról látható a székesegyház északi oldalán magasodó Zsigmond-torony, melyben a híres Zsigmond-harang található. Ez Lengyelország legnagyobb harangja, közel 11 tonna súlyú. A hagyomány szerint a harang hangjára eloszlanak a felhők és kisüt a nap, és ha egy eladósorban lévő lány a harang nyelvét megérinti, hamarosan férjhez fog menni. Az épülettel szemben állva bal oldalt emelkedik az Óra-torony.A Királyi palota mai alakját a XVI. század elején nyerte el, amikor I. Zsigmond az 1499-es tűzvész után átépíttette.A vár 1038-tól számos átépítésen ment keresztül. A bejárat felett az elhíresült mottó olvasható: Si Deus nobiscum, quis contranos (Ha Isten velünk, ki ellenünk). A székesegyház bejáratával szemben áll II. János Pál pápa szobra, aki Karol Wojtyła néven született a Krakkótól közelében, melynek érseke is volt.Egy különlegesség! A Wawel palotájának belső udvarában, a bejárattól balra levő sarokban található egy csakra pont. A monda szerint Siva isten elhajította a földi energia hét kavicsát, s ahol azok leestek, ott áldott energia sugárzik. Aki ezeken a helyeken megfordul, meggyógyul. Az emberek tömegesen keresték meg a falat és nekitámaszkodva töltés üzemmódban várták a gyógyító energiát. A katolikus lengyelek elkerítették a falat, mondván rongálják a nekidőléssel.A FőtérA korábban Piactérnek nevezett tér a kereskedelmi útvonalak kereszteződésében alakult ki az Óváros központjában. A középkorban Európa legnagyobb terének számított. A teret szépen felújított polgárházak szegélyezik. Szent Anna utca felőli oldalán Balassi Bálint domborműve látható, aki ebben az épületben lakott.Itt láthatjuk Adam Mickiewicz emlékművét, melyet a költő születésének 100. évfordulóján avattak fel. Az alapzaton elhelyezkedő négy allegorikus alak a hazát, a költészetét, a bátorságot és a tudományt jelképezi.A Főtér déli részén áll Krakkó egyik legrégibb temploma, a Szent Adalbert-templom. Az ezeréves legenda szerint Lengyelország védőszentje, Szent Adalbert, aki Szent István királyunk nevelője is volt, szentelte fel a templomot.A városháza:A téren álldogáló magányos, gótikus torony, az 1300-ban épített városháza egykor szebb napokat látott maradványa. A városházán a városi tanács irodái mellett a bíróság, a börtön kapott helyet. Az épület leégett, majd lebontották, mára csak a gótikus torony és a pincék maradtak fenn. A torony felső szintjén múzeum van, melyet két kőoroszlánnal díszített lépcsőfeljárón lehet megközelíteni. A legenda szerint, ha erényes leányzó ül a hátukra, az oroszlánok üvölteni kezdenek. Szerintem ezzel nem csak az oroszlánok vannak így.A Mária-templom:A legendák temploma, az óváros legértékesebb egyházi műemléke, a különböző méretű tornyaival a teret uraló, háromhajós, gótikus Mária-templom. A templomot 1290-ben kezdték építeni, a munka több mint száz éven át tartott. A templom alacsonyabb tornya harangtoronyként működik, a magasabb tornyot korábban őrtoronyként használták. A hagyomány szerint a Mária-templom tornyait egy testvérpár építette, akik egymással versengtek, melyiküké lesz magasabb. A fiatalabbik testvér azonban egy tőrrel megölte bátyját, nehogy testvére alkotása felülmúlja az övét. Tettét követően súlyos lelkiismeret-furdalás gyötörte, így saját életének is véget vetett. A tőr másolata ma is látható a Posztócsarnok falán. Több másolatot is készítettek, mert már sokat elloptak belőlük.A Mária-toronyból minden egész órában megszólaló kürtszó, a hejnal. A hejnalhoz fűződő legenda szerint a tatárok az éj leple alatt már egészen a várfalakig lopództak, amikor az őr észrevette őket, majd bátran megfújta a riadókürtöt. Fújta, fújta, nem törődve a rázúduló nyílzáporral, míg az egyik tatár nyílvessző a torkába fúródott. Az őr meghalt, de Krakkó megmenekült, és az ő emlékére játsszák a Mária-templom tornyában minden órában a hejnalt úgy, hogy a dallam befejezés nélkül, hirtelen szakad meg.A Posztócsarnok:A gótikus stílusú, impozáns Posztócsarnokot közel 50 év építés után, 1392-ben adták át. A tér legjellegzetesebb épülete, mely a középkortól a városi kereskedelem központja. A később tűzvészben leégett, majd reneszánsz stílusban újjáépített épület jellegzetessége a kőből faragott emberfejekkel díszített homlokzata. Ma a földszinten számos ajándékbolt található, de ínycsiklandó lengyel ételeket és italokat is lehet kóstolni.Az egyetem:A Collegium Maius Lengyelország legrégibb egyetemi épülete. A krakkói egyetemet a legenda szerint Nagy Lajos leánya, Hedvig koronázási ékszereinek árából alapították. A középkorban az itt tanuló diákok egyötöde magyar volt. Hangulatos a reneszánsz árkádos belső udvar a díszkúttal, valamint a zenélő óra, amely minden egész órakor eljátssza a diákhimnuszt (Gaudeamus Igitur).Egyéb látnivalók: A Szent András-templom:A fehér téglás az egyetlen templom, melyet a tatároknak nem sikerült elfoglalniuk. A román stílusú templom barokk kupolákkal díszített tornyai a XII. század végén épültek.A Szent Péter-Pál templom:Jellegzetessége, hogy a kerítésoszlopok tetején látható a 12 apostol kőszobra.A lengyel gasztronómia:Nem teljesen a mi ízvilágunk, de érdemes kipróbálni, már csak kalandvágyból is. Arra számítsunk, hogy nincs idegen nyelvű menü, a személyzet is csak lengyelül ért, ezért érdemes figyelni a szomszédos asztalok rendeléseit. A sört minden nyelven megértik. A zurek nevű meglehetősen sűrű, tartalmas levest meg kell kóstolni.Néhány kép a városról:Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=rUN7nvLwP1Q                                                                                                                  By vinpet
Városlátogatások Halstatt a mesebeli városka
Halstatt a mesebeli városkaA Hallstatti tó partján fekvő bájos, barokk kisváros Felső-Ausztria egyik leglátogatottabb települése. A festői kilátás egyszerűen elvarázsolja az idelátogatókat. A hegyoldalba épített színes faházikók, az ezer színben pompázó virágok, a tó kristálytiszta vizében tükröződő kis templom együttes látványa, a romantika szívet-lelket simogató megjelenése.A városka egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk helyre bezsúfolt házak tarka egyvelege. A főutcán a kis, díszes boltocskák az ajándéktárgyak garmadáját kínálják, igaz az árakhoz hozzáadják a nagymama életkorát is. Sétánk során megcsodálhatjuk az ablakokról leomló virágerdőt, a festett homlokzatokat és a házak között megbúvó kis sikátorokat egyaránt.A Főtér:A térhez érve olyan érzése van az embernek mintha egy mesefilm díszletei közé tévedt volna. Az aranyos házikókkal övezett tér közepén egy Szentháromság szobor áll, melyet egy tűzvész emlékére emeltek.A városba egy alagúton keresztül lehet bejutni, melynek megépítése előtt a hegy és a tó közé épült település, szinte teljesen el volt vágva a külvilágtól csak vízi úton volt megközelíthető. Még Ferenc József császár is hajón érkezett látogatóba.A tó legmélyebb pontja 125 méter, a kristálytiszta víztükör az Alpok hegyeit vetíti elénk.Nézelődjünk és gyönyörködjünk!Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=avCodANZ4u8                                                                                                            by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!