2019. január 17. csütörtök, Antal és Antónia napja
Fejlődés, növekedés, újdonságok
Révay András
2018.02.09 21:25
Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

 Mivel a harmadik alkalomról van szó, bátran mondhatjuk, az idén már hagyomány, hogy minden páros évben a HUNGEXPO rendezi meg a közép-kelet-európai régió legjelentősebb nemzetközi szakkiállítását, ebben a közönséget is igencsak érdeklő témakörben. Az, hogy a szakembereken kívül a látogatókat is vonzza egy ilyen esemény, csöppet sem meglepő. A rendezvényt olyan programok színesítik, mint a híres szakácsverseny a Bocuse d’Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakácsverseny, a V4 Menü bemutatása vagy a Sirha Budapest Desszert Verseny. A szervezés jobb volt a korábbinál, tágasabb térben, két pavilonban kaptak helyet a kiállítók és a bemutatók, versenyek. Pont ez utóbbi, a két pavilon miatt lett volna jó, ha gondoltak volna arra, hogy az egymással átellenben lévő két épület közötti három bejáratnál, legalább az egyikhez nemcsak fedett, de oldalról is zárt folyosót hozzanak létre. A februári hidegben bizony nem volt túl kellemes kabát nélkül átjárni a kettő között. Az pedig már a figyelmesség csúcsa lett volna, ha az épületeken belül – valahol oldalt, a bőségesen kínálkozó szabad helyekre – tesznek néhány asztalkát, székeket, ahol a sétálásban megfáradt nézelődők kicsit szusszanhatnak, nyugodtan elnyalogathatják a kóstolásra kapott fagylaltokat.

Látnivalóban ugyanis bővelkedett a kiállítás, jó ötletekben sem volt hiány. Az egyik ilyen a Valdo Cafe kisautója, amelyen automaták készítik, kínálják a hideg és meleg italokat. A több mint két évtizedes gyártói és forgalmazói tapasztalat birtokában érthető, ha valóban ideális megoldásokat tudnak javasolni, egészen különböző helyzetekre. Jelszavuk is találó: ”Egy csésze motiváció.” Az autó utcai vagy más szabadtéri rendezvények közönségének kiszolgálását könnyíti meg, de az automaták bárhol máshol is felszerelhetők. Svájci darálóval ellátott kávégépeik egyedi pörkölésű olasz kávéval dolgoznak, de vannak instant kávét használó automatáik is. Más gépek hideg italokat, energiaszegény frissítőket, sportitalokat, ízesített turmixokat készítenek. Bármelyik gépük felszerelhető pénzérme elfogadóval, víztartállyal, pohártartó- és érzékelő szenzorral is.

A látogatók egyik kedvenc területe volt az a néhány hosszú asztal, ahol a Sirha Budapest Desszert Verseny mesterműveit vehették szemügyre. A Taj Mahal ehető másolata mellett még az épület történetét is elolvashatták – cukortáblán. A cukrászatról elmondható, hogy a mesterek a világban egymástól tanulnak. Pár évvel ezelőtt még azt láthattuk, hogy sok japán tanuló érkezik Franciaországba, ma pedig ez éppen fordítva történik. A csokoládéról szólt az érdeklődőknek Veszely Attila a Csokoládé Akadémia vezetője. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a csokoládéfogyasztás világszerte növekszik. A piacon a nagyon jó minőségű alapanyagtól az átlag alattiakig minden megtalálható. Ezért a cukrászoknak azt tanácsolja, a vásárláskor gondoljanak arra: mi lesz az abból készült sütemény „szeletára”? Figyelembe kell venni, hogy Kína és India még nem igazán lépett be a fogyasztók táborába. A csokoládé már így is luxuscikk, de ha ők is komoly fogyasztókká válnak, az felhajtja majd az árakat!

 „A Magyarok Asztala” elnevezésű kiállítótér roskadozott a finom falatoktól. A tálak között viszont szerényen, néhány mézzel töltött üveg is meghúzódott – bennük a Mézguru Méhészet különleges mézei rejtőztek. Vándorméhészek, kaptáraikkal követik a virágnyílást. Akiknek gyomorpanaszaik vannak, azoknak a repcemézet ajánlják. Ritkaság a Solidago (Aranyvessző) méze, igen karakteres, akárcsak a Facélia (Mézontófű) által nyújtott méz. Fontos, hogy fogyasztáskor a méz ne kerüljön forró folyadékba, mert akkor a hasznos hatóanyagok jó része elvész! Ha valamilyen betegségre fogyasztunk mézet, azt inkább reggeli előtt fél órával tegyük. Éhgyomorra egy kávéskanálnyi a megfelelő mennyiség. Sötétbarna színű a szelídgesztenye méze, mely vérszegénység, kimerültség ellen javasolható és a trombózisok kialakulását is akadályozza.

 Látványos, bőséges árukínálattal mutatkozott be Indonézia. Kilenc cég önállóan is eljött, hogy kínálja termékeit. A PT Mayora kávés italokat, kekszeket rágcsálnivalókat hozott, nem egészen a megszokott európai ízekben. Ezekről a vendégek egybehangzóan mondták, nagyon finomak és volna helyük a magyar piacon. A Shinta Rama különlegessége a biorizs. Termelésekor a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, semmivel nem permetezik. Ennek következtében ízük is más, sokkal finomabb. A megszokott módon köret, de desszert is készülhet belőle. Konzerv halakat, tenger gyümölcseit hozott a Pacific Harvest. Képviselőik a Budapestre érkezés napján elmentek néhány nagy élelmiszer áruházba és megnézték, mi kapható minálunk. Azt látták, hogy a délkelet-ázsiai országokból származó halak közül nem mind érkezik legális forrásból és sok bennük az adalékanyag. Az ő tonhal konzerveikről mindez nem mondható, ízük természetesebb, frissebb!

 A szakkiállítás keretein belül a közönség megismerhette a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország különleges gasztrokultúráját. Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt”, mely a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket vonultatott fel. Az Egyezmény 27 éves történetében ez most valósult meg először! Az ételsor a következő volt: Szlovákia hideg étele: Szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Magyarország levese: Gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele: Omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel. Lengyelország főétele: Kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Magyarország desszertje: Somlói galuska - egy kicsit másképp.

Jelen volt a kiállításon a Budagyöngye bevásárlóközpontban mintegy másfél éve működő, de olasz tulajdonban lévő Gastro Bistro. A tulajdonos, Pasquale Autiero személyesen is közreműködött a kiállítási „tárgyak” elkészítésében. A cég története szarvasgombás termékekkel kezdődött, de most már kaphatók náluk a híres olasz húskészítmények és természetesen pizza is. Hétéves előkészítő munka eredményeként elősütött pizzalap is színesíti a kínálatukat. Különlegessége, hogy élesztő nélkül, kovásszal, hatvanórás kelesztéssel készül, könnyű, ropogós, nem terheli meg a gyomrot. Elhozták a kiállításra a dél-olasz Emmedue cég díjnyertes felvágottait, mint például az érlelt, édesköményes szárazkolbász, vagy a Sopressata, ami viszont borsos száraz szalámi. Az olaszok nem füstölnek, levegőn érlelnek így a készítményeik íze egészen különleges. Kapható a budai üzletben pancetta – tehát a hasaalja szalonna és az igazán finom, felgöngyölve sütött malachús, a porchetta is.

 Aki pedig mindezen finomságoktól megszomjazott, megismerkedhetett egy sörcsapolási rendszer, a Beerjet működésével, no meg a sörével. A nagyobbik gép hat korsó sört hét másodperc alatt csapol. Ez világrekord a kézi csapolásnál négyszer gyorsabb. Ráadásul messze magasabb higiéniai szinten működik, mint a kézi sörcsapok. Még a szép, tulipánalakú poharak megtöltésére is képes. Beállítható a sör típusának megfelelő habmennyiség, ráadásul nincs melléfolyás, csapolási veszteség és ez az éttermek szempontjából fontos. A vásárló pedig azért örül, mert pontosan megkapja a kifizetett mennyiséget, 5, 4 vagy 3 decit és egy stadionban vagy fesztiválon lényegesen gyorsabb kiszolgálásban lesz része. A hatos gép csak egyféle, míg a két csappal működő, egyedi módon tervezett berendezés két különféle sör kiadására képes. 

Kapcsolódó témák

Szokatlan esemény helyszíne lett Budapest egyik legismertebb borkereskedése, a Dohány utcai Veritas. Első pillanatban az ember talán azt gondolná, hogy zászlót váltottak és az alkoholellenesek táborához csatlakoztak, de elég körülnézni a helyiségben, hogy nyilvánvaló legyen: erről azért szó sincs! Van itt bor bőséggel, de most van valami más is.

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

Blog ajánló
Városlátogatások Salzburg, Mozart városa
Salzburg, Mozart városaA tekintélyes hegyek ölelésében fekvő város nevét, a fehér aranyról, a sóról (Salz) kapta, mivel gazdagságát és jólétét a sókereskedelemnek köszönheti. Az Alpok északi kapuja, Ausztria egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi városa, melyet a Salzach folyó szel ketté. A város a középkortól független, katolikus hercegérsekek irányítása alatt állt. A sókereskedelem jelentős hasznából gyönyörű barokk települést építettek, melyet észak Rómájaként is emlegetnek. A városképet uralja a Hohensalzburg fellegvár, óvárosa 1997 óta a világörökség része. Egy kis történelem:Salzburg nevében és történelmében szinte minden a sóról szól. 1517-ben nyílt meg itt az első bánya és abban az időben a sónak az aranyhoz mérhető értéke volt. A város jelentős bevételekre tett szert és gyorsan fejlődött. Gyönyörű templomok, pompás polgári paloták épültek, a fellegvárról nem is beszélve. Érdekes, hogy a só, ma étkezésünk első számú közellensége, sok étteremből eltűntek a sótartók is. Emlékezzünk csak gyermekkorunk egyik kedves meséjére, melyben a legkisebb királykisasszony azt mondta az apjának, hogy úgy szeretlek, mint az emberek a sót. Az öreg király először méregbe gurult, majd később belátta, hogy só nélkül az ételek ehetetlenek. A mai ostoba tiltás helyett a mértékletességre kellene nagyobb figyelmet fordítani. És ez nem csak a sófogyasztásra vonatkozik!Salzburgot ma mégsem a só révén emlegetjük, a város híres szülöttének Wolfgang Amadeus Mozartnak a neve összeforrt a településsel. A belvárosban sétálva lépte-nyomon valamilyen Mozarttal kapcsolatos relikviával találkozunk, a turisták kedvence mégis egy édesség, a Mozart golyó.A nugátkrémet, csokoládét és marcipánt tartalmazó gömb alakú édességet Paul Fürst nevű salzburgi cukrász készítette el. Sajnos a kiváló zeneszerző nem kóstolhatta meg ezt a cukrászati remeket, hiszen az édesség Mozart halálának 100. évfordulójára készült.   Séta a városban:A Fellegvár:Az erőd Salzburg város egyik jelképe. A kitűnő állapotban lévő erődítmény építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött, majd századokon keresztül folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai későgótikus formáját a középkorban, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Az erődöt többször megostromolták, de soha nem sikerült elfoglalni.A Salzburgi Székesegyház:A székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján. A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be.  A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják.A Mirabell kastély és kert:Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau építette szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak. Halála után keresztelték át Mirabell kastélynak. A csodálatos barokk kastélyt 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította. A kastélyban ma a Salzburgi polgármester hivatala működik.A Mirabell kertben szebbnél-szebb virágokban gyönyörködhetünk, a sétautak mentén szökőkutakat és szobrokat láthatunk.A Mozart tér:Nem könnyű Wolfgang Amadeus Mozart szobrát turistamentesen lefotózni. Mozart bronzszobrát Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.Mozart szülőháza:A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én Wolfgang Amadeus Mozart. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és a művész hangszereit és a család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.Az aranygömb:Hivatalosan Sphaera az alkotás neve, a köznyelvben Férfi a Mozart golyón. Az alkotás a „Salzburgi művészeti projekt” 2007 keretében készült. A hivatalos leírások szerint nem Mozart-golyó, hanem egy modern alkotás, aminek a tetején áll egy férfi, aki "lehetne bármelyikünk".A Getreidegasse Salzburg bevásárló utcája:Színpompás, ötletdús cégérek jelzik a nemzetközi márkák, luxusholmik, ajándéktárgyak, hangulatos üzletek és kis butikok kínálatát.Sétáljunk egy kicsit a városban:Salzburg a zene európai fővárosa, évente több mint négyezer rendezvénye ide vonzza a zenerajongókat. Salzburg nem csupán a zene miatt érdekes város. Óvárosában sétálva, mintha Ausztria történelméről szóló könyv lapjai elevenednének meg a szemünk előtt. Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=-pLsMbD6ypk                                                                                              By vinpet
Városlátogatások Fót - A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom
A Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templom (Szent István templom):Fót legjelentősebb műemléke, a 1825-55 között épült romantikus stílusú templom.Gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál és a tervek elkészítésére Ybl Miklóst kérte fel.A magyar romantika legjelentősebb alkotása, két egymás fölé épített templomból álló négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült.A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja.A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik.A főoltár képe a Szeplőtlen Szűz Máriát ábrázolja.A jobboldali torony alatt lévő kápolnában van Szent Lucentius vértanú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse.A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel az ereklyével jutalmazta a hitért és a művészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Az altemplomban a csodálatos carrarai márványból készült szobrok, Pietro Tenerani alkotásai. Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye.Készítettem egy videót is a templomról. A kísérő dalt Zámbó Jimmy ebben a templomban énekelte.http://www.youtube.com/watch?v=xsEXkIbUgBs
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!