2018. május 27. vasárnap, Hella napja
Fejlődés, növekedés, újdonságok
Révay András
2018.02.09 21:25
Ezzel a három szóval lehet összefoglalni a leglényegesebb sajátosságait a harmadik alkalommal megrendezett SIRHA-Budapest szakkiállításnak. Ezúttal tizenöt ország háromszáz kiállítója jött el, hogy bemutassa a vendéglátó- és az élelmiszeripar újdonságait, melléjük még szakácsok és cukrászok voltak a különleges versenyek szereplői.

 Mivel a harmadik alkalomról van szó, bátran mondhatjuk, az idén már hagyomány, hogy minden páros évben a HUNGEXPO rendezi meg a közép-kelet-európai régió legjelentősebb nemzetközi szakkiállítását, ebben a közönséget is igencsak érdeklő témakörben. Az, hogy a szakembereken kívül a látogatókat is vonzza egy ilyen esemény, csöppet sem meglepő. A rendezvényt olyan programok színesítik, mint a híres szakácsverseny a Bocuse d’Or magyar döntője, a Közétkeztetési Szakácsverseny, a V4 Menü bemutatása vagy a Sirha Budapest Desszert Verseny. A szervezés jobb volt a korábbinál, tágasabb térben, két pavilonban kaptak helyet a kiállítók és a bemutatók, versenyek. Pont ez utóbbi, a két pavilon miatt lett volna jó, ha gondoltak volna arra, hogy az egymással átellenben lévő két épület közötti három bejáratnál, legalább az egyikhez nemcsak fedett, de oldalról is zárt folyosót hozzanak létre. A februári hidegben bizony nem volt túl kellemes kabát nélkül átjárni a kettő között. Az pedig már a figyelmesség csúcsa lett volna, ha az épületeken belül – valahol oldalt, a bőségesen kínálkozó szabad helyekre – tesznek néhány asztalkát, székeket, ahol a sétálásban megfáradt nézelődők kicsit szusszanhatnak, nyugodtan elnyalogathatják a kóstolásra kapott fagylaltokat.

Látnivalóban ugyanis bővelkedett a kiállítás, jó ötletekben sem volt hiány. Az egyik ilyen a Valdo Cafe kisautója, amelyen automaták készítik, kínálják a hideg és meleg italokat. A több mint két évtizedes gyártói és forgalmazói tapasztalat birtokában érthető, ha valóban ideális megoldásokat tudnak javasolni, egészen különböző helyzetekre. Jelszavuk is találó: ”Egy csésze motiváció.” Az autó utcai vagy más szabadtéri rendezvények közönségének kiszolgálását könnyíti meg, de az automaták bárhol máshol is felszerelhetők. Svájci darálóval ellátott kávégépeik egyedi pörkölésű olasz kávéval dolgoznak, de vannak instant kávét használó automatáik is. Más gépek hideg italokat, energiaszegény frissítőket, sportitalokat, ízesített turmixokat készítenek. Bármelyik gépük felszerelhető pénzérme elfogadóval, víztartállyal, pohártartó- és érzékelő szenzorral is.

A látogatók egyik kedvenc területe volt az a néhány hosszú asztal, ahol a Sirha Budapest Desszert Verseny mesterműveit vehették szemügyre. A Taj Mahal ehető másolata mellett még az épület történetét is elolvashatták – cukortáblán. A cukrászatról elmondható, hogy a mesterek a világban egymástól tanulnak. Pár évvel ezelőtt még azt láthattuk, hogy sok japán tanuló érkezik Franciaországba, ma pedig ez éppen fordítva történik. A csokoládéról szólt az érdeklődőknek Veszely Attila a Csokoládé Akadémia vezetője. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a csokoládéfogyasztás világszerte növekszik. A piacon a nagyon jó minőségű alapanyagtól az átlag alattiakig minden megtalálható. Ezért a cukrászoknak azt tanácsolja, a vásárláskor gondoljanak arra: mi lesz az abból készült sütemény „szeletára”? Figyelembe kell venni, hogy Kína és India még nem igazán lépett be a fogyasztók táborába. A csokoládé már így is luxuscikk, de ha ők is komoly fogyasztókká válnak, az felhajtja majd az árakat!

 „A Magyarok Asztala” elnevezésű kiállítótér roskadozott a finom falatoktól. A tálak között viszont szerényen, néhány mézzel töltött üveg is meghúzódott – bennük a Mézguru Méhészet különleges mézei rejtőztek. Vándorméhészek, kaptáraikkal követik a virágnyílást. Akiknek gyomorpanaszaik vannak, azoknak a repcemézet ajánlják. Ritkaság a Solidago (Aranyvessző) méze, igen karakteres, akárcsak a Facélia (Mézontófű) által nyújtott méz. Fontos, hogy fogyasztáskor a méz ne kerüljön forró folyadékba, mert akkor a hasznos hatóanyagok jó része elvész! Ha valamilyen betegségre fogyasztunk mézet, azt inkább reggeli előtt fél órával tegyük. Éhgyomorra egy kávéskanálnyi a megfelelő mennyiség. Sötétbarna színű a szelídgesztenye méze, mely vérszegénység, kimerültség ellen javasolható és a trombózisok kialakulását is akadályozza.

 Látványos, bőséges árukínálattal mutatkozott be Indonézia. Kilenc cég önállóan is eljött, hogy kínálja termékeit. A PT Mayora kávés italokat, kekszeket rágcsálnivalókat hozott, nem egészen a megszokott európai ízekben. Ezekről a vendégek egybehangzóan mondták, nagyon finomak és volna helyük a magyar piacon. A Shinta Rama különlegessége a biorizs. Termelésekor a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, semmivel nem permetezik. Ennek következtében ízük is más, sokkal finomabb. A megszokott módon köret, de desszert is készülhet belőle. Konzerv halakat, tenger gyümölcseit hozott a Pacific Harvest. Képviselőik a Budapestre érkezés napján elmentek néhány nagy élelmiszer áruházba és megnézték, mi kapható minálunk. Azt látták, hogy a délkelet-ázsiai országokból származó halak közül nem mind érkezik legális forrásból és sok bennük az adalékanyag. Az ő tonhal konzerveikről mindez nem mondható, ízük természetesebb, frissebb!

 A szakkiállítás keretein belül a közönség megismerhette a V4 országok, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország különleges gasztrokultúráját. Magyarország 2017-2018. évi elnöksége és a Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírásának tiszteletére a Magyar Bocuse d'Or Akadémia a vezető cseh, lengyel és szlovák séfekkel összeállította a „V4 Menüt”, mely a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket vonultatott fel. Az Egyezmény 27 éves történetében ez most valósult meg először! Az ételsor a következő volt: Szlovákia hideg étele: Szarvasborjú terrine juhtúró ropogóssal, homoktövis gyöngyökkel és diópestoval, salátával. Magyarország levese: Gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele: Omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel. Lengyelország főétele: Kacsahús csicsóka chipsszel, zellergyökér pürével, füstölt túrógombócokkal, fondant burgonyával és lóbabbal. Magyarország desszertje: Somlói galuska - egy kicsit másképp.

Jelen volt a kiállításon a Budagyöngye bevásárlóközpontban mintegy másfél éve működő, de olasz tulajdonban lévő Gastro Bistro. A tulajdonos, Pasquale Autiero személyesen is közreműködött a kiállítási „tárgyak” elkészítésében. A cég története szarvasgombás termékekkel kezdődött, de most már kaphatók náluk a híres olasz húskészítmények és természetesen pizza is. Hétéves előkészítő munka eredményeként elősütött pizzalap is színesíti a kínálatukat. Különlegessége, hogy élesztő nélkül, kovásszal, hatvanórás kelesztéssel készül, könnyű, ropogós, nem terheli meg a gyomrot. Elhozták a kiállításra a dél-olasz Emmedue cég díjnyertes felvágottait, mint például az érlelt, édesköményes szárazkolbász, vagy a Sopressata, ami viszont borsos száraz szalámi. Az olaszok nem füstölnek, levegőn érlelnek így a készítményeik íze egészen különleges. Kapható a budai üzletben pancetta – tehát a hasaalja szalonna és az igazán finom, felgöngyölve sütött malachús, a porchetta is.

 Aki pedig mindezen finomságoktól megszomjazott, megismerkedhetett egy sörcsapolási rendszer, a Beerjet működésével, no meg a sörével. A nagyobbik gép hat korsó sört hét másodperc alatt csapol. Ez világrekord a kézi csapolásnál négyszer gyorsabb. Ráadásul messze magasabb higiéniai szinten működik, mint a kézi sörcsapok. Még a szép, tulipánalakú poharak megtöltésére is képes. Beállítható a sör típusának megfelelő habmennyiség, ráadásul nincs melléfolyás, csapolási veszteség és ez az éttermek szempontjából fontos. A vásárló pedig azért örül, mert pontosan megkapja a kifizetett mennyiséget, 5, 4 vagy 3 decit és egy stadionban vagy fesztiválon lényegesen gyorsabb kiszolgálásban lesz része. A hatos gép csak egyféle, míg a két csappal működő, egyedi módon tervezett berendezés két különféle sör kiadására képes. 

Kapcsolódó témák

A világhírű - három Michelin-csillagot szerzett - francia séf, Olivier Roellinger nevével fémjelzett szakácsversenyt 2010-ben hívták életre. A több francia szervezet közreműködésével létrejött verseny célja a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak életterének megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők ezt 30 ország részvételével európai szintre terjesztették ki. Érdekessége még, hogy csak 25 év alatti versenyzők indulhatnak.

Az első budapesti halfesztivált hat évvel ezelőtt rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a halfogyasztás hasznára, fontosságára. Az idén már a hatodik Halfesztivál megrendezésére kerül sor, ám – mint azt a rendezők elmondták – Magyarországon a halfogyasztás csak rendkívül lassan nő.

A cukrászok 2007-ben indult kezdeményezése, a Magyarország tortája, most a szakácsok körében is követőkre talált. A Budapesti Gazdasági Egyetem impozáns Lotz-termében meghirdették a „Magyarország étele 2018” melegkonyhás szakácsversenyt és vele egy időben – már hetedik alkalommal – az OKÉS Közétkeztetési Szakácsversenyt is.

Bár karácsonyig még több, mint két hónap van hátra, a tervezgetés már bizonyára sok helyen elkezdődött. Legalább a listaírás, hogy ki ne maradjon senki a megajándékozottak közül. Ha a kinek, már megvan, jöhet a mit? Ehhez pedig egy jó tanács sosem jöhet elég korán. Igaz?

A régi sláger dallamára, akár azt is énekelhetnénk: nehéz a szójátéknak ellenállni… kivált, ha ennyire kézenfekvően kínálja magát. Bár kitapasztalni a tapas-t, egy alkalom biztosan kevés, azért Spanyolország Nagykövetsége és a Spanyol Idegenforgalmi Hivatal által, a Tapas Világnapja alkalmából a budapesti El Asador de Pata Negra étteremben szervezett bemutatón mégis bőséggel nyílott rá lehetőség.

Blog ajánló
Egy nap a városban Kipróbáltuk a budapesti parkoló alkalmazást, ami élhetőbbé tenné a várost
Képzeld el, hogy a belváros legforgalmasabb részein parkolóhelyet keresel. Előveszed a telefont, és ránézel a közeledben található parkolóházakra, irodaházakra, szállodák mélygarázsaira: a térképen nemcsak a pontos helyet látod, de azt is, van-e szabad hely. Odahajtasz az egyikhez, de nem állsz meg, csak lassítasz a bejáratnál: a sorompó automatikusan felnyílik, a mobilod egy halk csippanással küldi az üzenetet: elindult a parkolás. Olcsóbban egyébként, mint odakint, az utcán. Kifelé menet nem kell fizetni, automatikusan levonja az app a pénzt a számládról, nyitja a sorompót, puszipá. Nincs körözés. Nincs húzzegycetlit. De még csak direkt adatkapcsolat sincs az autód vagy a telefonod és a sorompó között. Az egész felhőben történik, viszont ehhez képest tényleg hihetetlenül gyorsan. A Parkl alkalmazás ezt tudja, ma, Budapesten. Az ötlet a következő: rengeteg olyan környék van a városban, ahol napközben alig tudunk leparkolni, és ezek a gócpontok általában a Nagykörúton belül, Pesten találhatóak. Itt jó lenne, ha látnánk minden parkolóházat körülöttünk, aminek a garázsába leállhatnánk. De ez még semmi: a városkép. Tele vannak az utcák parkoló autókkal, amik a munkaidő végén szépen kicserélődnek, a hazatérők elfoglalják végleges helyüket, hogy aztán másnap reggelig az autósorok természetes részei legyenek a város arcának. Nem kell, hogy így legyen. Ugyanis épp estére kiürül egy csomó parkolóház, ami be tudná fogadni az autókat. Vannak szállodák is, akiknek esetleg egy rakás üres helyük van, amiket néhány órára simán kiadnának bérbe, csak kellene egy infrastruktúra, ami beengedi az autósokat, és nincs velük gond. Ez a száj is elnyelhetne egy csomó parkoló kocsit. Kicsit kitisztulna a város látványa. A Parkl eleinte kisebb ambíciókkal indult, de aztán rájöttek az alkotók, hogy mindent, vagy semmit. A világban több hasonló projekt ért el már részeredményeket, de állítólag egyik sem volt olyan integrált, mint a Parkl, ami nyilvántartja a parkoló helyeket, és real time jelzi a foglaltságot kinyitja a sorompót előttünk, gombnyomásra vagy automatikusan olyan helyeken is beenged minket, ahová egyébként nem jutnánk be elintézi a fizetést saját hatáskörben, a különféle parkoló cégek saját rendszerén kívül Úgyhogy kipróbáltam az alkalmazást. Egyelőre nincs fent sok parkolási helyszín, folyamatosan tárgyalnak, szerződnek új helyekkel a készítők, egyelőre főleg a Nagykörúton belül, ahol a legnagyobb a gond. Ha ezt belakják, mennek tovább a külső részekre (illetve külföldre, de ez távolabbi cél). Nagyjából 20 parkolóház közül választhatunk, az V. kerület pont nem túl erős (1 db parkolót találunk), de a kerület szélein, a VI., VII, kerületben találunk már lehetőségeket. A parkolók három csoportba sorolhatóak: az első csoportba tartoznak a hagyományos, mindenki számára elérhető parkolóházak. Itt a Parkl előnye, hogy mondjuk a Holló utcában az utcainál és magánál a parkolóháznál is olcsóbban, óránként 350 forintért parkolhatunk. Valamint hogy nem kell cetlivel, meg automatával szarakodni, hanem gombnyomásra nyílik a sorompó. A másik csoportba tartoznak a szállodák, amik parkolóhelyük egy részét átadják a Parkl-nek, hogy elnyeljék a néhány órára megálló autókat. Itt a Parkl előnye, hogy kinyitja előttünk a sorompót, ami egyébként esetleg zárva van, illetve hogy itt is az utcai ára alatt parkolhatunk. A harmadik csoportba a foghíjtelkeken és hasonló udvarokon kialakított parkolók tartoznak, mint például az Újlipót vagy Gogol utcai parkolóudvar. Itt fontos elmondani, mennyire egyszerű létrehozni egy Parkl parkolót: akinek van egy telke, amire fogadna autókat, csak egy sorompót kell kitennie, és jelentkeznie itt. A Parkl emberei az ügyfelekhez egy automata rendszert telepít, ami felhőben kiadott utasítással kinyitja és zárja a soromót az autósoknak, levonja a pénzt, és küldik a tulajnak. Még csak gyalogos kijárást sem kell biztosítani: az appban elhelyezhető egy “gyalogos nyitás” gomb, ilyenkor a kaput csak annyira nyitja ki, hogy egy ember kijusson, de egy autó már nem. Utánakérdeztem a kedvenc parkolóknak, és megtudtam, a felhasználók nagyon szeretik például az Ibis hotelt a Ráday utca elején. Egyrészt azért, mert a Kálvin téren hivatalosan is rémálom parkolni, fél órát el lehet cseszni ezzel (az Ibis mellett itt a Mercure hotelt is használhatjuk az appal), másrészt egy szálloda parkolója mindig rendben van tartva. Olyan tüchtig érzés ott parkolni. Kényelmes és jó helyszín még az Aranykéz utcai parkoló is. Ilyet látunk, ha egy adott helyen már nincs több hely: Egyébként nagyon könnyű használni az appot. Általában megnyitjuk az alkalmazást, beírjuk azt, hogy hová megyünk, ekkor a program leszúrja a cél pint, mi pedig kiválaszthatjuk a körülötte lévő helyekből, hová mennénk. Rányomunk arra a parkolóra, amit szeretnénk, itt kérhetünk egy navigációt a parkolóházba. A Parkl appban ilyenkor a parkolóház adatlapja marad megnyitva, így a célhoz érve, a telefonunkat feloldva már látjuk is a hatalmas zöld gombot: nyisd a sorompót. És nyitja, azonnal. Elképesztő elgondolni, hogy a gombnyomás hatására egy adatcsomag elindul a világ másik pontjába, egy szerverterembe, ami feldolgozza a parancsot, és visszaküldi a jelet egy dobozba az előttünk található sorompó mellé, meg a telefonunkra az értestés erről. És nem telik el mérhető idő eközben. A Weiner garázsban tesztüzem jelleggel már működik az automatikus sorompónyitás, amit a poszt elején említettem. Ilyenkor csak megközelítjük a sorompót, ami automatikusan felnyílik, és az app indítja a parkolást. Az alábbi videóban tényleg senki semmilyen gombot nem nyomott meg, csak odahajtottam: Ez néha akadozik még, a személyzet sokszor nem tudja, hogyan kell reagálni a furcsaságra, de rajta vannak a készítők, hogy 100%-ban zökkenőmentes legyen, és ne avatkozzon bele ember a rendszerbe. Az a legjobb mindenkinek. Mondtam már, hogy az alkalmazás ingyenes? Semmit nem veszítesz, ha kipróbálod, sőt, olcsóbban parkolhatsz gyorsabban parkolhatsz 21. századibban parkolhatsz kevesebb parkoló autó lesz az utak mellett egy 500 forintos kupont is kapsz ajándékba Ezzel a kuponnal az első parklásod díját csökkentheted. Sőt, ha olyan jó fej vagy, hogy idáig végigolvastad a posztot, akkor elárulok egy titkot. Mostantól egy hónapig, ha az appban a kuponok résznél beírod a VAROSBAN1 kódot, még 500 forintot írnak jóvá a számládon (minden kupon egy parkolás során használható fel). A Parkl alkalmazást itt tudod letölteni iOS-re, itt Androidra. Disclaimer: a Parkl az Egy nap a városban hirdetője
Városlátogatások Zsolna a történelmi város
Zsolna a történelmi városEgy kis múltidéző:Az első írásos feljegyzésben "terra de Selinan" (Zsolna földje) néven kerül említésre. Károly Róbert 1321-ben gazdasági előjogokat adományozott a városnak. A történelem értékes dokumentuma az I. Nagy Lajos által 1381-ben kiadott okirat, a "Privilegium pro Slavis Solnensis". Ez a privilégium biztosította a városi elöljárók számára az egyenlő képviseletet a zsolnai városi tanácsban.Különleges történelmi és nyelvi dokumentum a Zsolnai könyv vagy más néven „Zsolnai kódex”, melynek kezdetei 1387-be nyúlnak vissza. Ez a legrégebbi szlovák nyelvű feljegyzés.Látnivalók:A három folyó összefolyásánál fekvő település történelmi központjában a négyzet alaprajzú, árkádos Mária téren számos műemlék található.A város kimagasló építészeti emléke a két-tornyú barokk Szent Pál temploma.A Várdombon áll a Szentháromság Templom, mely 1400 körül épült, mellette láthatjuk a Burián-harangtornyot, mely Szlovákia egyik legrégebbi reneszánsz harangtornya. Az egykori vártorony ránézésre az olasz városok harangtornyaira (campanilék) emlékeztet.Zsolna város főtere Szlovákia legteljesebb lábasházakkal díszített piaci árkádsora. A Mária teret a Szent Pál-templom uralja, mellette található a városi tanács épülete és a Szűz Mária-szobor.Nézzünk meg egy videót:https://www.youtube.com/watch?v=vhU1hdn62SQ                                                                                          by vinpet
Városlátogatások Zakopane
Zakopane a téli fővárosLengyelország téli fővárosaként is emlegetik, de minden évszakban páratlan élményeket kínál az idelátogatóknak, bár kétségtelen, hogy várost nem elsősorban a látnivalói miatt keresik fel a turisták. Télen síparadicsomként működik, a többi évszakban inkább kiindulópont a hegyekben túrázók számára.Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. A település első említése a XVI. század végéről való, lakosai Báthory István lengyel királytól, erdélyi fejedelemtől kapták első kiváltságaikat. A Zakopane elnevezést egy XVII. századból származó oklevélben említik először. Az 1900-as években a friss hegyi levegő csodát tett a gyógyulni vágyók körében, ezért a várost gyógyhelynek nyilvánították. A tüdőbetegeket a helyi gorál lakosok vitték fel a hegyi legelőkön álló pásztorházakba.A város kulturális története is számos érdekességet rejt, mivel sok író, költő és zeneszerző élt és alkotott itt, de aki nem itt élt az is ide járt nyaralni. Itt nyaralt többek között a Nobel díjas Maria Skłodowska Curie is. A sajátságos zakopanei építészeti stílus Stanisław Igancy Witkiewicz nevéhez köthető.Turistalátványosságok:A Gáspár-csúcs:A Kasprowy-csúcsként ismer hegy, 1987 méter magasan van a Tátra lengyel oldalán. Edzett sportolók gyalog is feljuthatnak a csúcsra, de sokkal békésebb a lanovkával menni, amely 1936 óta szállít utasokat.  Persze pánikra semmi ok, azóta többször is felújították.A Gubalowka-hegy:A siklóval pillanatok alatt felérhetünk, és tátott szájjal bámulhatjuk a fantasztikus panorámát. Elképesztő kilátás nyílik innen Zakopane városára és a Tátra tavasszal is havas csúcsaira. A 2000 métert is meghaladó hegycsúcsok fenséges karéja pazar látnivaló.Nézzük meg videón is: https://www.youtube.com/watch?v=d_2Fw2cieDs                                                                                                by vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!