2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Felhőtlen világ - I. rész: A korallok partján
Révay András
2019.09.04 10:07
A főcímben foglalt kifejezést szó szerint kell érteni, mert errefelé hónapokon keresztül egyetlen felhő sincs az égen. A horizontot az jelzi, hogy a tenger színe sötétebb kék. Ugyanakkor átvitt értelemben is igaz a két szó, mert a kék ég és a kék tenger között felhőtlen nyugalom, kényelem várja a látogatót.

A tenger elnevezésével kapcsolatban van egy kis csalafintaság, mert már a rómaiak is – átvéve a görögöktől – Mare Rubrumnak nevezték az azúrkék színű Vörös-tengert. Magyarázat rá több is van, de ebbe most ne bonyolódjuk bele! A hazai utazóközönség többsége számára a Vörös-tenger egyet jelent Egyiptommal, ahol a tengerparton – nem túlzás – szállodák százai sorakoznak. Valószínűleg sokak számára ismerősen cseng El Gouna, Hurghada, Makadi Bay, Marsa Alam, Safaga neve, és akik eltöltöttek már ezek közül valahol egy két hetet, könnyen lehet, hogy visszatérő vendégek lettek. Tengerparti szálloda rengeteg van Magyarországhoz közelebb is, Franciaországtól Törökországig terjed a választék. Az Adriához autóval is eljuthatunk, akár néhány óra alatt. Mi Egyiptom titka? Mi vonzza oda, mi hívja vissza, mi tartja meg a vendégeket?

 Az egyik legnagyobb cseh légitársaság, a Smartwings, Yanair-rel közösen működtetett Boeing 737-400-as járata Budapestről – éjszakai indulás után – kora reggel érkezik meg Hurghada repülőterére. Közben az utasoknak késői vacsora vagy korai reggeli gyanánt zöldséges raguval töltött csirkemellet tálalnak rizzsel és párolt zöldbabbal. Határozottan finom volt, egy pohár hideg szóda is járt hozzá. Mivel a gépen több szállodába is érkeznek utasok, őket a repülőtér épületéből kilépve a helyi idegenvezetők fogadják és irányítják a különböző útirányú autóbuszokhoz. A repülőtértől a városon át vezető utat gyönyörű szállodák szegélyezik, az utas addig sem unatkozik, míg a busz megérkezik vele a saját hoteljéhez. A szálloda nevét nem árt pontosan tudni, mert a Titanic vagy az Albatros csoporthoz több, igen hasonló nevű is tartozik.

 

 A Hurghadához tartozó területen Coral Beach Hotelből szerencsére csak egy van! Nem lehet eltéveszteni. Mint az később bebizonyosodott: a szálloda igencsak méltó a nevéhez. A parthoz nagyon közel, gazdag korallzátony zóna húzódik elképesztően változatos élővilággal. A néhány sorral előbb feltett – Egyiptom titkára vonatkozó – kérdésünkre az egyik lehetséges választ alighanem ebben találjuk. Itt a szállodában, az építtetők kitűnő ötletének köszönhetően nem érzi úgy magát a vendég, mint sok más üdülőközpontban, a többemeletes „turistaraktár” egyik kis szobájában. Ahol a liftre várakozva, vagy az emeleti folyosón lépten-nyomon egymásba botlanak a nyaralók és rosszabb esetben még a gyereksírás is áthallik a szomszédból. Ez egy földszintes hotel, ahol vagy sorházban vagy különálló épületekben helyezkednek el a szobák.

Az építészeti megoldásból következően a szálloda igen nagy területen fekszik. A csomagokkal érkező vendéget ezért villanymotoros golfkocsival viszik a szobájához és távozáskor is ez várja. A legjobb útvonal megtanulásához, az eligazodáshoz kell egy-két nap, de könnyű megjegyezni, hogy a hosszirányú, számozott utak a tengerpart felöl kezdődnek, lent van az 1-es, és a főépület, az étterem felé nőnek a számok, ez a szobaszám első számjegye is. Az önálló épületekben két-két előszoba, tágas szoba, nagy fürdőszoba van, belül – az előszobákból nyíló ajtóval - összekapcsolhatók. A szobák bejárattal szemközti fala üveg, ajtaját félretolva egy teraszra lépünk ki. Mivel valamennyi épület enyhe emelkedésű domboldalon áll, a szobákból, a házak teraszáról megkapó kilátás nyílik a tengerre. A szobában vízforraló, mellette Nescafé, filteres tea, cukor és egy tál gyümölcs várja az érkező vendéget. Takarításkor minden nap odatesznek egy 1,75 literes palack vizet is, mert a csapvíz – és ez fontos szabály – nem iható!

Lapunk kérdésére válaszolva Mr. Khaled Hendawy, a szálloda igazgatója elmondta, egy időpontban 800 – 1000 vendéget tudnak fogadni. Különlegességük, a csodálatos part, ezerkétszáz méter hosszú, és három részre különül el. Az egyik finomhomokos, a második a korallos rész, ahol a vízbe egészen aprókavicsos partról vagy közvetlenül a mélyvízbe vezető stégről lehet bejutni, a harmadik pedig a „privát”, a csendet, nyugalmat kívánók számára. A rögzített napernyők alatt a napozóágyak ingyen állnak a vendégek rendelkezésére. A parton több bár is várja a fürdésben megszomjazottakat. Vannak medencék – gyerekmedence is az apróságoknak - és természetesen medenceparti bár is van. A vendégek kényelméről mintegy 300 alkalmazott gondoskodik, közülük a konyhában 35-en, az étteremben 40-en, a parkok, kertek karbantartásán 25-en dolgoznak. Bár a szállodában már sok ismert, nevezetes ember megfordult, a kiszolgálásban nem tesznek különbséget. Náluk mindenki VIP vendégnek számít – hangsúlyozta az igazgató.

 A nyaralók szórakoztatásáról külön – részben külföldiekből álló – gárda gondoskodik. Délelőtt is és délután is, minden nap 5-5 féle programból lehet választani. Van közöttük röplabda, vízitorna, hastánc, jóga. Egy héten egyszer, este fél kilenckor, a közösség bevonásával választják meg a Miss Hotel és a Mister Hotel cím birtokosát, de másféle show műsor minden nap van. A vendégekről való gondoskodásnak egészen szokatlan jeleit is tapasztalhatjuk. Az étterem bejáratánál kézfertőtlenítőt szereltek fel. Annál a pultnál, ahol reggel a strandra érkezéskor a törülközőt átvesszük, angolul és oroszul egy felirat figyelmeztet: „Ma nagyon meleg van. Kérjük, igyon elég vizet vagy hideg italt és ne tartózkodjon sokat a napon, hogy elkerülje a napszúrást!” Már az eddigiekből is érthető, ha sok itt a visszatérő vendég. A partra vezető egyik sétányon több pálma előtt a nevet is feltüntető tábla jelzi, hogy ezt a fát a 16-szor, 18-szor vagy hússzor idelátogatott vendég tiszteletére ültették!

 A vendégek jóllakatásáról Mohamed Elhalw konyhafőnök gondoskodik. Bár az étkezésekhez kínált ételsorok igyekeznek a nemzetközi közönség ízléséhez alkalmazkodni, szeretné velük megismertetni a hagyományos keleti ízeket is. Ilyen például a Magyarországon is kapható falafel, vagy az egyiptomiak szinte nemzeti ételének számító kosari. Van benne rizs, lencse, csicseriborsó, hagyma fokhagyma paradicsom, fahéj, még egy kis ecet is. Egyiptom partjait két tenger is mossa, nem meglepő tehát, ha bőséges a halakból, a tenger gyümölcseiből készült ételek választéka. Igen finom a zöldséges hal vagy a különböző mártásokban tálalt halszelet – valamennyi szálkamentes. Sem az ebédhez, sem a vacsorához nem hiányoznak a húsételek, ízletesen elkészített marha-, bárányhús szerepel a kínálatban, és ugyancsak több köretből válogathat hozzájuk a vendég. Kedves gondoskodás, hogy az ételét mindenki meleg tányérra szedheti.

Az ebédhez minden nap kétféle levest kínálnak, kitűnő a harira (lencse) leves, a csirke erőleves bármelyik itthoni étterem étlapján is szerepelhetne – és ha már a hazainál tartunk; igen kellemes meglepetés éri majd azokat a magyarokat, akik az Oriental potatoes tábla mögött álló tálból szednek a tányérjukra. Igazi, finom paprikás krumpli rejtőzik e keleti név alatt. Nem maradhatnak említés nélkül a saláták, egy egész pult van tele velük, a paradicsom például ízesebb, mint az itthoni boltokban kapható. Végül pedig torták, sütemények, számunkra ismeretlen, de roppant kellemes édességek töltenek meg egy másik pultot, közvetlenül a gyümölcsök mellett. Az étkezés a kisgyermekes családoknak sem gond. Egy külön étteremrész áll a gyerekek rendelkezésére. A TV-képernyőn rajzfilm pereg, a számukra külön készített ételekből a nagyobbak maguk szedhetnek, válogathatnak, a kisebbeknek a szülők segítenek. Nem csoda, hogy sem sírás, sem nyafogás nem hallatszik ebből a teremrészből!

(folytatjuk)

(A szerző A Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!