2020. január 26. vasárnap, Vanda, Paula és Titanilla napja
Felhőtlen világ - II. rész: Két kirándulás
Révay András
2019.09.09 17:25
Aki egyiptomi nyaralásra érkezik, néhány különleges élménnyel is megajándékozhatja magát, ha kirándulásra is vállalkozik. Kétségtelenül igen jó dolog a tengerparton heverészni, fürdeni, közben jó ételeket enni, finom italokkal leöblítve, de az utazási irodák által ajánlott kirándulásokon még több, kellemes, maradandó emlékkel gazdagodhatunk.

 A szállodában tartózkodó vendég minden szempontból tökéletes biztonságban érezheti magát. A szállodák bejáratát őrzik, a ki-be haladó járműveket ellenőrzik, nyeles tükörrel még a kocsik alá is benéznek. Értékeit mindenki beépített széfekben tarthatja a szobákban, a számzárak kombinációját maga választja. A kirándulásokkal viszont vigyázni kell. A hotelek ingyenes autójával sokan mennek be a városba, ha a szállodai kínálatnál olcsóbban akarnak ajándékokat vásárolni. Előfordul, hogy ott szólítják meg a sétáló külföldit és ajánlanak neki olcsó sivatagi túrát, hajóutat vagy más kirándulást. Ezeket nem szabad elfogadni! A turistarendőrség – merthogy olyan is van - sok helyi utazási irodának nem engedélyezi a hosszabb utak szervezését. A nagyon barátságos „üzletkötő” a pénzt elveszi, teljesen szabályosnak látszó nyugtát is ad, de a megbeszélt időpontban, a szállodánkban hiába várjuk – sose látjuk többé. Kirándulásra kizárólag a bennünket utaztató iroda bőséges kínálatából válasszunk! Azokból viszont érdemes!

 

A Coral Beach Hotel strandján, a parttól 10-20 méterre már ott sorakoznak a korallszirtek. Órákat lehet eltölteni körülöttük. Akik még nem próbálták, azoknak a Vörös-tenger egészen meglepő élménnyel szolgál. Az úszni alig tudók is bátran bemerészkedhetnek a vízbe. A tengervíz ugyanis annyira sós, hogy a felnőtt embert is fenntartja. Szinte felfoghatatlan, csodálatos érzés mozdulatlanul lebegni a felszínén, élvezni a hullámok ringatását, lusta, úszó mozdulatokra legfeljebb a helyváltoztatáshoz van szükség. Mivel ebben a helyzetben a gerincoszlopra, az ízületekre sem terhelődik nyomás, kifejezetten jótékony hatása is van! A parthoz egészen közeli zátonyok élővilága csodálatos. A víz tökéletesen tiszta, több méter mélységig átlátszó. Nincsenek veszélyes tengeri sünök, medúzák – mint máshol - a színes, ártalmatlan, kisebb-nagyobb halak egészen közel jönnek. A búvárszemüveggel és légzőpipával felszerelt sznorkelezők a fáradtság legkisebb jele nélkül tölthetnek el hosszú időt fölöttük lebegve, mintha maguk is egy nagyobb halként élnének közöttük.

Elég néhány nap, és máris felébred a „korallból sosem elég” érzés, mely könnyen kielégíthető. Minden héten többször is indul egész napos kirándulás olyan helyre, ahol még több, még nagyobb korallszirtek vannak, ahol a gyakorlott, palackos búvárok még mélyebbre merészkedhetnek. Sharm el Naga-ra autóbusszal jutunk el. A sivatagot keresztülszelő, kétsávos autópályán gyér a forgalom. Ez a lakott területektől kissé távolabbi öböl partján fekvő település most van kiépülőben. A dombtetőn egy mindössze negyvenszobás szálloda működik, a szolgáltatások is ehhez igazodnak. A parton például nincs egy hely, ahol a nem itt lakó vendégek átöltözhetnének, szükség esetén a vizes fürdőruhát szárazra cserélhetnék. Persze a megoldás mindenkinek gyorsan eszébe jut. A körülmények is rövidesen változni fognak, mert néhány száz méterrel odébb már állnak a falai egy új, százszobás szállodának.

Az apró kényelmetlenségért viszont a nap további részében bőséges a kárpótlás. A parttól talán ötven méter távolságra már korall-hegyek emelkednek a gyorsan mélyülő víz alatt. Változatosságuk leírhatatlan. Alak-, szín-, formagazdagság eddig csak filmeken látott bősége van itt jelen. Közöttük az öt centistől félméteresig, különböző színű, rajzolatú, barátkozó kedvű halak tömege úszkál. Némelyik egészen közelről szemléli meg azt a nagydarab, szokatlan valamit, ami furcsán mozogva, fújtatva úszik el fölötte. Az autóbusszal távolabbról érkezők számára ez egy egész napos kirándulás, tehát ebéd is tartozik hozzá. A svédasztalos, alkoholmentes italokat is magában foglaló kínálatra panasz nem lehet. Az 5-6 húsétel, többféle saláta, fagylalt, gyümölcs között a legkényesebb ízlésű, európai vendég is találhat magának megfelelőt. Ebéd után, a hazautazásig, még van lehetőség egy második fürdőzésre, vétek volna kihagyni! Délután másként áll a Nap, 8-10 méter mélységig tökéletesen bevilágítja a korallokat. Minden élénkebb színekben játszik – a halak is. Igaz ez a hazafelé úton, a már ismerős sivatagi tájra, még a homokdűnéknek is más színük van.

A Coral Bech Hotelben eltöltött nyaralás legutolsó napjaiban érdemes még egy kirándulásra vállalkozni – ez már csak félnapos. Mivel a szállodai boltokban drágábbak az ajándéktárgyak, célszerű a bevásárlást szervezett, magyar idegenvezető által kísért városnézéssel összekötni. Hurghada ma már nem tükrözi azt az arab világot, ami akár még pár évtizeddel ezelőtt is látható volt itt. Eredetileg csak egy halászfalu volt, ma közel négyszázezer lakosa van. A szállodákat 26 évvel ezelőtt kezdték el építeni, jelenleg már háromszáznál is több várja a turistákat, a másfél kilométer hosszú bolt- és bazársorral együtt. Este itt nyüzsgés „nagy élet” van. A szépen kivilágított, éjfélig, éjjel egyig nyitva tartó üzletekben nagy a forgalom, egészen más, mint nappal. Meglepően sok az autó. Bár a lakosság mintegy 30 százaléka írástudatlan, ők is kaphatnak jogosítványt, képek alapján vizsgáznak. Rendkívül óvatosan vezetnek, az utcák többsége egyirányú, szinte alig van baleset.

 A városnézés útvonala: egy mecset, a jachtkikötő, egy kopt templom a régi városrészben, egy keleti édességbolt, a halpiac, a zöldség-, gyümölcs-, húspiac, végül pedig egy kétemeletes áruház, ahol a vásárlásért kártyával is lehet fizetni. A városban több mint harminc mecset található, közöttük a legnagyobb, az El Mina. Előre bejelentett csoportokban, az imaidőkön kívül turisták is látogathatják, bent is szabad fényképezni. A mecsetbe lépés előtt a hölgyeknek 1 euróért ruhát kell bérelniük, ami a hajat és az egész testet befedi. A férfiaknak ilyesmire nincs szükségük. A cipőt viszont mindenkinek le kell vetni, mezítláb vagy zokniban szabad csak a zöld szőnyegen sétálni. Mivel az iszlám megítélése világszerte ellentmondásos, a látogatók számára két, ingyen elvihető könyvecskét készítettek húsz nyelven – magyarul is! A „Rövid, képes útmutató az iszlám megértéséhez” és a „Nők az iszlámban”, valóban érdekes olvasmány.

 A mecsettel egy időben, annak közvetlen közelében építették a jachtkikötőt, tíz évvel ezelőtt. Szükség is van rá, mert Egyiptomban előírás, hogy minden hajót félévente ellenőriztetni kell! Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza a kopt, jelen volt már az arabok érkezése előtt. A hagyomány szerint Szent Márk evangélista alapította. A koptokat az ősi egyiptomiak leszármazottainak tartják, a szó maga is a görög Egyiptom névből ered. Hurghadában négy kopt és két katolikus templom működik. A négy évvel ezelőtt épült nagy kopt templom a régi, turisták által kevésbé látogatott városrészben áll. Belső kiépítése erősen eltér a katolikustól. Vezetett csoportok ide is bemehetnek. Akik a szállodában megszerették az itteni édességeket, az édességboltban hatalmas választékot találnak. A megvásárolt árut úgy csomagolják, hogy sértetlenül kibírja a repülőutat.

 A piacok látogatása arra egészen biztosan jó, hogy betekintést ad az ott lakók életébe. A halpiac az európai, városi embernek nem csak a szaga miatt szokatlan. Meglepő, hogy a korallok körül látott színes, érdekes halak közül milyen sok ehető! A zöldség-, gyümölcs-, húspiac is tartogat meglepetést. A frissen vágott állatok húsa a száraz melegben nem romlik meg, igaz gyorsan el is fogy. Esküsznek rá, hogy jobb az íze, mint a hentesboltokban hűtve vásároltnak. Végül az ajándékok megvásárlására is bőven marad idő. Az áruházban a hűtőmágnestől a gyerekjátékokon át a komoly búvárfelszerelésig minden kapható, a több nyelven is beszélő eladók készségesek. Minden kész a hazaútra, egy este biztosan kevés lesz otthon az összes élmény elmesélésre, és az ágyban egy ideig valószínűleg még érezni fogjuk a kellemesen langyos hullámok ringatását.

(A szerző A Kartago Tours szervezésében járt a helyszínen)

Kapcsolódó témák
Blog ajánló
Egy nap a városban Boldog csirke sokáig fejlesztett panírban - Crunchy
Az USA-ban töretlenül népszerű a fried chicken, amiből nekünk csak a KFC jutott, meg a zsarus-kábszeres filmekben a gettós kosárpályán kézzel evős tévésképernyős látvány - ez a vonal sosem lett nagyon népszerű Európában. Vannak persze jó helyek, emlékszem, amikor Csabával Párizsban is meglátogattunk egy ilyen biocsirkézőt, és becsináltam a csirkemelltől, mert egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Hanem jó. Mondjuk sokat dobott az élményen még az is, hogy papírpohárban adtak helyi asztali bort, ami annyira kellemes és őszinte volt, hogy feldobta az egész menüt. Ha csirkét sütsz panírban, akkor három dolog határozza meg a végeredményt: a csirke, a panír, meg az olaj. Ezzel nagy titkokat nem árultam el. Így amikor a Ring - Zingből ismert Susánszky Ádám (emlékeztek még, milyen burgere volt Ádámnak a Zing előtt? 2010-ben annyival állt mindenki más felett, hogy akkor és ott meglegyintett a későbbi street food forradalom szele) áll neki ilyet készíteni, akkor érdemes odafigyelni, mert tutira figyel a szentháromságra. A Crunchy egy kis talponálló az Allee és a szomszédos vásárcsarnok között, korábban a csapatnak egy kiváló szendvicsezője volt itt. Most a falon egy méretes táblán írják ki, mit tudnak azok a csirkék, amiket ők kapnak limitált mennyiségben a termelőtől: Tehát szabadon tartják őket, nincsenek antibiotikumok, jó a takarmány, kis állományban nevelkednek, és így tovább. Ennek vannak erkölcsi vonzatai (szívesebben választasz ilyet, mert nem kötődik rendszeresített állatkínzáshoz, hacsak nem vagy vegán, mert akkor szerinted de), és vannak minőségi vonzatai is. Egy ilyen csirkehús finomabb, magas minőségű vendéglátóhelyeken el lehet adni, magasabb áron. Ádám elmondta, hogy ez cél is: ha más gazdák látják, mennyit tud hozni egy ilyen tartás, talán átállnak. Bár nem is a “gazdák” adják ki a tenyésztés jelentős részét. A Crunchy-ban csirkét kapni tehát, változó körettel, szószokkal és előkészítéssel. Vannak szendvicsek, lehet kérni egy adag szárnyat (gyorsan elfogynak), illetve vannak boxok, amire a szárny, a mell és a comb közül lehet választani kettőt vagy hármat. Fontos kiegészítők még a szószok is, amikbe a csirkéket mártogatod. Ha egyébként nem lennél tiszta olaj a kézzel evős csirkéktől (leszel), akkor a szószokkal garantáltan tocsogsz a lében. A Nashville szendvicsben lévő csirkét például előzetesen egy mogyoróolajban áztatott cayenne borsos - barnacukros dipben áztatnak meg, és csak utána jön a panírozás. A folyadék picit a húsba is belesüt, picit a panír is felissza, de nem áztat, csak úgy jelzi, hogy ott van. A panír valóban ropogós, nem véletlenül hívják így a helyet. Mellette a csirkehús lágysága izgalmas egyveleget alkot. Fontos kiegészítőt jelent a hosszú kajálós pultra kihelyezett chilik, habanero szószok sokasága, amikkel szintén meglocsolhatjuk a csirkéket, hogy ne csak forró és finom legyen a cucc, de kíméletlen is. A csípősség fokát külön mutatóval próbálja érzékeltetni a hely. Ha ez úgy hangzana, mint valami fine dining, hát ez nem az: erőteljes, harsány street foodról beszélünk, nincsen kifinomultság, csak a kézzel zabálás boldogsága, a csontok foggal és nyelvvel kerülgetése, és így tovább. Ilyen élménynek viszont kiváló a Crunchy, ami a tálalással is jelzi, hogy nem akar több lenni, mint ami. És sokkal jobban lehet szeretni azt a helyet, ahol az egyszerű külső szokatlanul nagy belbecset hordoz, mint amikor fordítva ülnek a lóra. CrunchyCím: 1117 Budapest Kőrösy József u. 7.
Egy nap a városban A jövő kocsmájában jártam, de tényleg, ilyen lesz - Schrödinger macskája
Amikor a jövő kocsmájáról beszélek, nem valami futurisztikus izé jár a fejemben. A jövő kocsmája a fejemben energiatakarékos, tehát sötét. A piák baromi drágák, mert már csak a tisztességesen elkészített piákat lehet eladni, valamint a távolról érkező, egzotikus piák utaztatási költsége különadóval sújtott. A jövő kocsmájában karcos blúz szól az alacsony fogyasztású USB-s hangszórókból. Az asztaloknál alig valaki, akik mégis ott ülnek, a létezés mibenlétén merengnek, vagy verseket olvasnak. Itt jártam én a minap. Pont itt. A Schrödinger macskája pub a Kertész utcában van, ami így télen - meg egyébként nyáron is - eléggé kimarad a turista-fősodorból. Sok itt a lehúzott roló, a közepes vendéglátóhely (NEM az M étteremre gondolok, ők például szuperek). Az utca sötét és - ha esik az eső - nyirkos. A lehelet csíkot húz utánam, ha hideg van. Lábam fázik, ha nincs rajtam meleg cipő. Ebben a sötét utcában van egy pub, ami nagyon is beleilleszkedik ebbe a negatív fénykavalkádba a maga erőteljes módján. A Schrödinger macskája pubot alig vesszük észre, pedig nagy üvegtáblák engednek betekintést a benti ürességre. Persze, benyitok. Miért is ne? A belső dizájn egyébként tetszetős. Jól néz ki a nyerstégla a ráccsal, jó minőségűek az asztalok, hátul gyerekzáras gyerekajtó biztosítja, hogy kiskorúak véletlenül se jussanak hozzá a piához. A felnőttek át tudják lépni, persze.  A pult mögött létrázható polcokon rengeteg egzotikus pia. Rögtön egy a távoli Mauritiusról érkező itallal nyitunk, a rumot természetesen egy kihalt állatról nevezték el. Mi sem illik jobban egy kocsmához, a jövőből. A Lazy Dodo nagyon kellemes ital, hosszan marad a szájban és a pohárban, gyümölcsös-élénk. Ha pedig az ok-okozat mentén egy szinttel feljebb haladunk, és a világ problémáit még jobban felfedezzük, akkor csak kilyukadunk a 20 éves Dictador mellett. Ebből is kérünk egyet, vastag, szivarfüstös ital, bőven a hordó, de nagyon szép egyensúlyba hozva. Igazi kortyolgatós rum, olyanoknak is, akik nem tudják elképzelni, hogy apró kortyokban élvezzék a nagy töménységű italokat. Egy világ nyílik meg ezzel számotokra! A két ital darabja a 3000 forintot nyaldossa, de lehet kapni gin-tonicot is, majdnem 5000-ért. A hely specialitása ugyanis ez, kézműves tonicok, különleges, távoli vidékről érkezett ginek egymásra hatása olyan terület, amivel korábban már én is kísérleteztem, és tényleg az egyik legizgalmasabb irány, amit a fenszi koktélokat nem kedvelők is élvezhetnek keverék fronton. A hely tulajdonosa, Martin egyébként nem volt bent ezen a napon, így egy kedves kollégája segített választani, rumokban mondjuk nem volt annyira képben. Nem baj, a blogon élményekről írunk, nem riportokat készítünk, így simán belefért ez. Egyébként Martin nyilván tud pluszt nyújtani, ahogy a helyre rendszeresen szervezett koncertek is. Ja, és ígértem még filozófiát: ezt én szolgáltattam. A hely szelleme és a rumok annyira megihlettek, hogy barátomnak hosszan kifejtettem, miszerint szinte biztos vagyok benne: ha nincsenek élőlények, nincs jelen sem, szükségszerűen pedig az univerzum sem képzelhető el térként, így aztán nem lehet más, csak illúzió. Hétköznap volt. Schrödinger macskája pubCím: 1073 Budapest Kertész utca 42-44
Városlátogatások Egy nap Splitben – One day in Split
Egy nap Splitben – One day in SplitHorvátország második legnagyobb városa, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Az ókori város számos gyönyörű látnivalót kínál az érdeklődők számára.Egy kis történelem:Történészek szerint a település neve a görög aszpalathosz (tüskebokor) szóból származik és némi római hatásra lett az olasz Spalato, végül ez módosult Split-re. A római uralmat megelőzően görögök lakták a helyet, de igazi várossá Diocletianus római császár idején vált. Az uralkodó hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, melyet a négy égtáj felől a Tengeri, az Arany, az Ezüst és a Bronz kapun keresztül lehet megközelíteni. Lemondása után a császár ide vonult vissza, itt töltötte „nyugdíjas” éveit. Az impozáns épületerőt sugárzott és biztonságot jelentett, ezért egyre többen telepedtek meg itt.A palota körül alakult ki a későbbi város, melynek fordulatokban gazdag történelme során többször is kapcsolódott a magyar történelemhez. 1105-ben a város behódolt Könyves Kálmán magyar király előtt, aki katonai beavatkozás nélkül szerezte meg az uralmat. A magyar uralkodó esküt tett Split szabadságjogainak a megtartásáról, a város polgárai pedig hűséget fogadtak a magyar királynak.Később Velence foglalta el a várost, majd II. Béla hadjáratát követően közel harminc évig újra magyar fennhatóság alá került Split. A tatárjárás idején ide menekült IV. Béla, itt vannak eltemetve leányai, Katalin és Margit.Látnivalók:Split óvárosa lényegében az egykori Diocletianus-palota falai között található. Az egész történelmi negyed felkerült a Világörökség listájára.A történelmi falak között is eluralkodott a mediterrán hangulat, a belváros szűk, labirintusszerű utcáin és sikátoraiban pezsgő élet zajlik. A kétezer éves műemlékek között számos kiülős étterem, kávézó és pizzéria működik, ahol ki lehet próbálni a helyi ételkülönlegességeket és a hűsítő söröket. A pénztárcánkra nem árt vigyázni, itt nem is annyira zsebtolvajoktól kell tartani, a helyi árak olyanok, hogy az gondolja az ember, hogy a császári palota felújítására gyűjtenek.Apropó, mit gondolsz, hogy Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört? bor – vino - sör – pivo - üdítő - osvježavajuće piće.A kikötő is pazar látvány nyújt, érdemes itt is egy kellemes sétát tenni.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=apUvj5aoipY                                                                                              Készítette: vinpet
Városlátogatások Kefalonia
Kefalonia, az érintetlen természet csodájaKefalonia a Jón tenger legnagyobb szigete, melyet már Homérosz is megemlített az Iliászban. A zöldellő hegyekkel és dombokkal tarkított sziget az elmúlt évszázadokban volt török, velencei, angol, francia uralom alatt, majd 1864-ben csatlakozott Görögországhoz.Szinte minden turisztikai tájékoztató hangsúlyozza, hogy itt forgatták Louis de Bernières angol író regényéből készült, „Corelli kapitány mandolinja” című filmet Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével. A forgatási helyszínek Sami város kikötője valamint Komitata falu voltak. A fővárosban látható egy katona szobor, melyet előszeretettel fényképeznek a látogatók, de az nem a híres kapitányt ábrázolja.Kefalonia a csend a béke szigete, még nem árasztották el a turisták, ezért kiválóan alkalmas pihenésre, kikapcsolódásra. A sziget természeti látványosságai a Kathavothres víznyelő a káprázatos Melissani tavasbarlang és a Drogarati cseppkőbarlang is részei a sziget természeti kincseinek.Argostoli:Argostoli, a főváros trópusi hangulatú pálmafákkal övezett főutcáján egymást érik az éttermek, kávézók és ajándékboltok. Itt található a sziget legnagyobb kikötője, mely óceánjáró hajókat is képes fogadni.A kikötő fekete és fehér gyöngykavicsokkal kirakott parti sétánya minden napszakban gyönyörű. A halászok itt kínálják frissen fogott zsákmányukat eladásra.Sétáljunk vagy kis-vonatozzunk a fővárosban:Nézzünk meg egy videót a városról és hallgassuk meg a kikötőből elhajózó óriáshajó búcsúdalát.https://www.youtube.com/watch?v=AoS3lDAToYIhttps://www.youtube.com/watch?v=VQ_jiVA4HR8                                                                                                              By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!