2019. április 23. kedd, Béla napja
Francos Kacér Pletyka
Révay András
2018.07.14 18:18
Mielőtt a cím, így együtt olvasván bárkiben is megütközést keltene, sietünk leszögezni, a szavaknak ezúttal egyáltalán nincs semmi bántó, obszcén tartalma, jelentése! Rövidesen találkozhatunk velük üzletek polcain, érdekes új borok palackjainak címkéjén. Ezek mindhárman bornevek!

A furcsa nevekkel a nagyközönség számára még kevéssé ismert pincészetek tizenhét, igen érdekes, határozottan újdonság számba menő borának bemutatóján találkozhattunk a Veritas Borkereskedés rendezvényén. Igen könnyen megjósolható róluk, hogy rövidesen a vásárlók kedvencei lesznek – nem csak a szokatlan elnevezések okán! A Mátrai Borvidéken, Gyöngyöstarjánban dolgozó Kiss Attila máris jelentős sikereket mondhat magáénak: 2013-ban elnyerte Magyarország legjobb újbora címet Kékfrankos Rosé borával, majd 2015-ben országos Olaszrizling teszten a 2014-es a „Csakazértis” Olaszrizling bekerült a top 10 listába. Az ő bora a Francos, neve lezser, fesztelen megközelítést sugall. A palackban 2017-es Rizlingszilváni rejtőzik. Acéltartályban, reduktív eljárással készült, könnyű, illatos, önmagában és fröccsnek is jó. Primőr, igazi nyári bor, fogyasztását 12 fokra hűtve ajánlják. A „Kékes” címkéjén viszont a két tenyér a Mátra hegyeit idézi, a 2017-es Kékfrankos a csúcstól nem is messze terem. A fajtajelleget jól mutatja, száraz, könnyű, tanninja nem tolakodó. A hagyományos vörösboros eljárással készült, hat hónapot töltött 500 literes ászokhordókban. Egyetlen rendeltetése van: a nyári éjszakákat kellemesebbé tenni!

 A Szekszárdi Borvidéken, Mecseknádasdon, a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet határán, 41 hektáron gazdálkodik a Hetényi Pincészet. Területük 92 százalékán kékszőlőt, többségében Kékfrankost termelnek, de mellette azért van még Merlot, Cabernet Franc és Kadarka is. Azt már néhány éve tapasztalhatjuk, hogy mind több pincészet készít kékszőlőből fehérbort. Az ötlet és az eljárás nem új. Mivel a színanyagok a bogyó héjában találhatók, az elképzelhető legrövidebbre kell csökkenteni az időt, amíg a lé a héjjal érintkezik. Így nem old ki színezéket. A további lépések már a borásztól függnek, ezért a borok is nagyon különbözőek. A Hetényi Pincészet különlegessége a Fehér Kadarka! Az erre szánt szőlőt a többinél egy jó hónappal korábban szüretelik. A bor nagyon friss, a jelző, hogy jól iható, nem igazán pontos rá. Az első korty után úgy érzi az ember, most nyomban, egy fél üveggel meg tudna inni belőle, csak pusztán az élvezet kedvéért! A többi kadarkából a második törkölykalap feljövetele után engedik le a levet. A bor így ízében, illatában kicsit több lesz a rozénál, de kevesebb a vörösbornál. Ez a siller. Nem az elmélyült tanácskozásra, sokkal inkább a könnyed beszélgetéshez való. Ezért is lett Pletyka a neve. A pincészet – az országban egyedülállóként – magának készíttet hordót, négy évig szabad ég alatt tárolt tölgyfából. Ezekben az 500 – 1000 literes hordókban készült a 2013-as Merlot. A szeptember végi-októberi szüret után a kádas erjesztést követően a bor 1 ½ évet tölt a hordókban és ezt még hosszú palackos érlelés tetézi. Különleges alkalmakkor sem vallunk szégyent vele.

Balatonfüreden, a Zelna Borászat mindössze 2014 óta létezik. Már a kezdetektől biogazdálkodást folytatnak, az idei, a 2018. lesz az első év, amikor igazolt biotermelőknek mondhatják magukat. Boraik stílusát tekintve szerintük a legfontosabb, hogy frissek, gyümölcsösek legyenek, de emellett megmaradjon bennük a termőhelyi karakter is. Különlegességük a könnyen felismerhető, sárgacímkés, 2015-ös Olaszrizling. Hegybor, ami a Balatonbornál magasabb minősítést jelent. Hat különböző dűlőből, hat különböző időpontban szüretelt szőlő borából készült házasítás. Másfél éves palackos érlelés után került forgalomba. A fehér címkével jelzett palackban a 2015-ös évjáratú Szürkebarát a származási hely, a dűlő nevét viseli: Csiten. Tölgyfahordóban öt hónapot töltött és ezt kétéves palackos érlelés követte.

 A soltvadkerti családi birtok alapjain, a 2000-es évek elejétől, fokozatosan jött létre a Lantos Borászat. Ma már ott tartanak, hogy az idén beválogatták őket a Nemzeti Borkiválóságok Könyvébe. A húszhektáros birtokot széles fajtakínálat jellemzi. Úgy tartják: a borban fel lehet fedezni a borász egyéniségét, a minőségbe beépül az öröklött és a megszerzett tudás, valamint a tapasztalat, de ahhoz, hogy igazán jó borok szülessenek, elengedhetetlen feltétel a borkészítés önzetlen szeretete. Ötletes bornevekért ők sem mennek a szomszédba. A hagyományos művelésű, kifejezetten magyar, kunsági fajta, a Kövidinka, „kedves” bor. A magyar gyümölcsökhöz hasonló, virágos illatú, sima ízű, az idősebbek nosztalgiából fogyasztják, a fiataloknak felfedezés. „Eladja magát”, ezért is lett a neve „Neked”. Minőségét a Vinagorán 2016-ban nyert ezüstérem jelzi! Amikor a Cserszegi Fűszerest 1960-ban Bakonyi Károly létrehozta, eredetileg nem az Alföldre szánta. Ám gyorsan kiderült, hogy ott igen jól érzi magát ez a szőlő. A Lantos Borászatnál játékos, fiatalos ízvilágú bor készül belőle, ezért is áll a címkén a „Kacér”. Ez a bor az Országos Cserszegi Versenyen lett ezüstérmes. A borászat roséjának nevét viszont a fogyasztók adták, mert aki csak megkóstolta, azt mondta: „Méég”! Valójában házasítás, 60 % Kékfrankos, 30 % Cabernet Franc és 10 % Kadarka van benne. Kifejezetten eper, málna illatú, száraz, ugyanakkor mégis tartalmas, hosszan lecsengő utóízű bor. Bátran elmondhatjuk róla, aki megismerte, megkóstolta, keresni fogja a boltok polcain.

 

 

Kapcsolódó témák

Kemény próba, a programfüzet tanúsága szerint 162 különféle bor megkóstolásának lehetősége várt azokra, akik bemerészkedtek az immár hagyományosnak számító, „Badacsony New Yorkban” rendezvényre. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett sétakóstolón a látogatók a borvidék hegyeit „járhatták be” és ismerkedhettek az adott hegy borászataival, boraival. Budapesten, a New York kávéház látványos helyiségeiben 37 pincészet mutatta be borait, mi most persze – nem vitatva az önkényesség vádját - ennek csak egy töredékére vállalkozhatunk.

Nem első eset már a budapesti Veritas Borkereskedés történetében, hogy Magyarországtól távol eső vidékek borait mutatják be törzsközönségüknek. Volt már a poharakban Dél-Afrikából és Kaliforniából származó bor, most a meghívás még nagyobb távolságra szólt – egészen Új-Zélandig!

A borkedvelők körében már évek óta tisztes rangot vívott ki magának egy hagyományos rendezvény a Zwack Múzeumban. Ám az idei utolsó Zwack Open még külön nevet is kapott – nem véletlenül. Az Adventi Zwack Open során tíz kiállítóval, az ők közel ötven borával, ráadásul még néhány meglepetéssel is találkozhatott a látogató.

A borkedvelők már a nyár kezdetén rendszeresen kérdezgetik, milyen lesz az évjárat? Pontos választ persze a legutolsó pillanatig sem képes senki adni, és ez a legutolsó pillanat ilyenkor érkezik el. Pohárban vannak az újborok. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon borász és fogyasztó egyaránt meggyőződhetett arról: a 2018-as évjárat jónak nevezhető!

Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

Blog ajánló
Városlátogatások Ismerkedés Linz városával
Ismerkedés Linz városávalA település említésére azonnal a nálunk is kedvelt sütemény jut eszembe. Próbáljuk jobban megismerni ezt a Duna festői ölelésében fekvő szép várost.A történelme a kelta időkre nyúlik vissza, akik Lentos néven alapították a mai Linz elődjét. Később a rómaiak Lentia (Csónak) névre keresztelték a települést, mely a 19. századig csupán néhány háztömbből és a várból állt.Linz ausztriai iparváros, ma is fontos gazdasági központ, a felső-ausztriai tartomány székhelyeként a harmadik legnépesebb osztrák város, mely az elmúlt évtizedekben látványos átalakuláson ment keresztül.Linz a változások városa, ahol azonos hangsúlyt kap a tudomány, a művészet és a fejlődés. 2014-ben a város elnyerte az UNESCO-tól a Médiaművészetek városa címet is. A számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Linznek saját hegye is van, az 537 méter magas Pöstlingberg. A hegytetőn emelt búcsújáró templom egyik nagy bástyájában mesevasutat rendeztek be a gyerekeknek.Kedvező időben érdemes a város felülnézetben is megtekinteni, de ehhez nem kell sárkány-repülni vagy helikopterrel körözni, elegendő csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. A kémények magasságából pazar a kilátás az óvárosra. A belvárosban gyönyörű, barokk épületeket láthatunk. A főtér (Hauptplatz) Európa egyik legnagyobb tere. A tér középpontjában az 1716-ban felállított, 26 méter magas Szentháromság-szobor áll, a tetején aranyozott alakokkal, melyet pestisoszlopként is emlegetnek a szörnyű járvány mementójaként.Az Alter Dom Linz legnagyobb temploma. A barokk székesegyház a 17.-ik században épült.  Robusztus, égbenyúló tornyai között Szent Ignatius szobrát láthatjuk. A templombelső fából faragott szószéke és orgonája fantasztikus látvány.A püspöki templom, a Neuer Dom Ausztria második legmagasabb temploma, neogótikus tornya 134 méterre nyúlik az ég felé. Csodálatosan díszített, festett üvegablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ezeket kortárs művészek renoválták nagyszerűen.Linzben járva, feltétlenül kóstoljuk meg a város egyik jelképét, a hagyományos linzer tortát. A sütemény egy kicsit más, mint az itthoni linzerek, a töltelékben többek között mandula és dió is található. A mai gyerekek már a kor szellemének megfelelően "lézer tortának" hívják.Érdekesség, hogy egész Felső-Ausztriában tilos a városokban füvet nyírni, a méhek érdekében. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=waP41ecrG70                                                                                                   By vinpet
Partnereink


Keress bennünket a Facebookon!